Kenapa badan perlukan makanan tambahan?

Makanan tambahan? Multivitamin? Supplement? Haa..lebih kurang lah tu..asal bukan makanan yang ditambah sudahlah yer.. 😉 Kalau anda lihat entri-entri yang saya tulis semuaaaaanya berkisar mengenai susu ibu..kan?? Sebab sekarang ni saya masih lagi dalam mood cuti bersalin dan menyusu sambil kumpul stok bila da naik keje nanti 🙂

Cuba anda tanya diri sendiri..adakah anda makan makanan berkhasiat setiap hari? Seperti yang dicadangkan dalam piramid makanan? Untuk diri saya sendiri..jawapannya adalah tidak. Dan..adakah anda tergolong dalam kumpulan yang digambarkan di bawah ini?

gaya hidup tidak sihat

Mengapa Vitamin (Pemakanan Tambahan) Adalah Penting?

Kerana Pemakanan Tambahan Adalah Keperluan Asas, Tiada Pilihan Lagi

  • Tubuh kita perlukan dos yg lebih tinggi bagi sesetengah vitamin,
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin ditanam di atas tanah yg kurang subur,
  • Mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa memasaknya,
  • Gaya hidup kita mungkin mengganggu penyerapan zat makanan,
  • Kepelbagaian makanan mungkin terhad dalam hidangan kita,
  • Kita mungkin kerap makan di luar,
  • Gaya hidup yang tidak aktif,
  • Banyak stress di tempat kerja, di jalanan dll,
  • Kerap demam atau jangkitan selesema dll
  • Makanan kini digabungkan dengan bahan kimia, bahan awet, pewarna, perisa MSG dll.
  • Peningkatan penyakit berkaitan diet (serangan jantung, kanser, kencing manis, tekanan darah tinggi, osteoporosis dll)

Siapa Yang Sangat Perlukan Vitamin ?

  • Pengidap penyakit yg tenat,
  • Org yg memelihara diet makanan,
  • Org yg terlalu alahan ‘alergi’ dgn makanan,
  • Kanak-kanak yg membesar,
  • Remaja, pelajar sekolah yang meningkat usia,
  • Wanita hamil dan ibu yg menyusukan,
  • Warga tua,
  • Ahli sukan,
  • Pekerjaan yg stress tinggi,
  • Selepas pembedahan,
  • Pekerja shift,
  • Mrk yg mencari kesihatan melalui pemakanan tambahan.

Makanan tambahan yang mana?
Anda disyorkan dengan program yang disediakan oleh Shaklee Corporation.

Kenapa Shaklee?

Shaklee Corporation adalah pengeluar makanan tambahan yang terulung dan yang terbesar sehingga kini di mana ia ditubuhkan pada tahun 1956 (bahkan penyelidikan dan pengeluaran bermula seawal 1915 lagi) oleh Dr Forrest C Shaklee pakar bidang pemakanan berkhasiat (pengasas Vitalized Mineral (VITAMIN) dan MLM) yang kini menjalin usaha sama dengan kumpulan syarikat farmaseutikal terkemuka dunia, Yamanouchi sejak 1989.

Mengapa Shaklee – kerana latar belakang syarikat yang baik; makanan tambahan yang nature / fitrah; berasaskan penyelidikan, ujian klinikal dan piawaian kawalan kualiti yang tinggi.

Halal
Rujuk akhbar utama tanah air iaitu The New Straits Times dan Berita Harian pada hari Rabu, 17hb April 2002, Utusan Malaysia hari Khamis 18hb April 2002 dan Borneo Post pada hari Jumaat, 19hb April 2002.

 

Kenapa Produk Luar Negara?

Sabda RasuluLlah (SallaLlahu Alaihi Wasallam) bermaksud “Hikmah itu barangan tercicir orang mukmin, di mana sahaja dia menemuinya dialah yang berhak dengannya”

*credit to anakkuwiraku

Sebenarnya waktu saya mula-mula terjebak dengan multivitamin ni ialah masa saya mengalami keletihan dan kelesuan akibat selalu kerja lewat malam..biasala zaman-zaman kerja kilang dulu kan selalu kena OT..hehhe.. ;p Nak kejar development model printer masa tu memang banyak..tambah lagi plak saya masih lagi menyusukan Arfan. Dah lama arwah mak dan juga ayah saya suruh makan vitamin..tapi ye lah..saya ni jenis tak suka makan ubat!!hahha..tapi yang bagusnya saya ni..bila kena makan..saya akan makan walau dengan apa cara sekalipun…kekeke.. 😉 (Chewaahh!! clap..clap…puji diri sendiri..hehe)

Lepas da cuba makan supplemen Shaklee..memang badan rasa berbeza sangat..Jadi..waktu tu baru saya akui yang badan saya sememangnya perlukan makanan tambahan untuk bantu saya supaya kekal sihat serta cergas dan bertenaga 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge