Cara Hilangkan Senggugut Dengan Cepat

Pernah kena senggugut teruk sampai guling-guling? Saya pun pernah..tapi dululah. Sakit senggugut ni hilang sendirinya selepas 3 or 4 hari period berlalu. Saya nak kongsikan cara hilangkan senggugut dengan cepat tanpa perlu makan ubat yang mengandungi dadah. Kalau dulu, bila tak tahan sangat baru saya amik Panadol Activfast 1 biji. Tu je sy bleh telan..hehe Orang lain makan Panadol Menstrual kan?…tapi bagi saya..saya tak suka ajar badan saya kacau hormon..nanti jadi terlalu bergantung pula pada drug tu. So..untuk tahan sakit Activfast pilihan saya (hehe..macam iklan tv lak!!)..Ini cerita suatu ketika dulu..

hilangkan sakit senggugut

Boleh dikatakan every month wanita yang datang bulan akan mengalami period pain atau pun senggugut..atau pun selalunya nama glamor dia sesungut!! 😉 Kalau yang jenis terlalu kuat tu..serious sakit kan? Bila dah sakit..memang tak boleh nak buat kerja..Kena rest je manjang..nak kata rest tu tak jugak sbb asyik bercinta ngan toilet and katil je kot..duk la meringkuk kat situ atau pun duk menonggeng menahan sakit..betul tak?!!

Lelaki mungkin tak faham sangat..kalau ada pun..cuma boleh angguk-angguk dan simpati jek yang memang tak bleh langsung kurangkan sakit. Kadang tu rasa nak lempang-lempang jek orang sekeliling lagi-lagi if ada yang buat hal kan? hahaha..Normal la tu..badan tengah sakit kan. 🙂 Paling sakit hati kalau ada insan-insan yang cakap kita sengaja mencari alasan untuk tak buat kerja..or dpt MC..or ponteng kerja..what ever lah yang oi!! Yang tak rasa..dok diam2 hokey!! 😉 Dan kesan-kesan period pain pula berbeza di antara individu..ada yang lenguh-lenguh kaki..sakit sendi..sengal tulang..Kalau saya dulu..selalu lenguh tulang betis..

Tau tak senggugut ni ada banyak sebab? Senggugut adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. Pelvis adalah tempat di mana organ berikut berada iaitu rahim, ovari (kilang telur), dan saluran falopio, dan pundi kencing. Dalam bahasa Inggeris, senggugut dipanggil “dysmenorrhoea”. Terdapat dua jenis senggugut.

Senggugut Primer

Senggugut ini yang berlaku kepada kebanyakan perempuan remaja tetapi tidak mempunyai patologi di pelvis dan rahim, setelah pemeriksaan oleh doktor. Ia biasanya berlaku selepas 6 hingga 12 bulan dari akil baligh apabila kitaran ovulasi bermula.

Senggugut Sekunder

Senggugut ini disebabkan oleh patologi di pelvis dan rahim yang biasanya berlaku di kalangan wanita yang lebih berumur dan masih subur. Sebab-sebab:

  1. Penyakit endometriosis. Penyakit ini dihidapi oleh 5-15% wanita yang mempunyai haid.
  2. Cyst Ovari dan tumor
  3. Fibroid (kebengkakan pada rahim). Kesakitan ini berlaku semasa kedatangan haid yang banyak.
  4. Jangkitan ke rahim atau saluran dari rahim ke kilang telur (penyakit radang pelvis)
  5. Kongenital (contoh: Rahim bicornuate, rahim subsepta)
  6. Alat pencegah kehamilan dalam rahim (IUCD). Senggugut boleh jadi lebih teruk semasa penggunaan ini pada sekumpulan kecil wanita.

Epidemiologi

Lebih daripada 60% perempuan remaja mengalami senggugut1. Satu dalam 10 wanita mengalami kesakitan yang teruk sehingga menganggu aktiviti seharian.

Ia adalah lebih kerap berlaku kepada seseorang yang merokok, mereka yang mengalami akil baligh yang lebih awal, dan yang mempunyai haid yang banyak2. Senggugut adalah lebih jarang berlaku di kalangan wanita yang pernah atau baru bersalin, dan yang menggunakan pil perancang.

Tanda-tanda

  • Sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini biasanya sederhana dan mengejang, yang boleh merebak ke belakang dan bahagian peha.
  1. Senggugut primer. Ia biasanya paling sakit pada dua hari pertama datang haid yang diikuti dengan sakit yang berkurangan beberapa hari selepas itu, dan berhenti apabila haid berhenti. Biasanya berlaku selama 12 ke 24 jam, ada yang selama 2 ke 3 hari. Kesakitan ini berkurangan apabila umur meningkat dan selepas bersalin. 
  2. Senggugut sekunder. Senggugut ini mempunyai tanda seperti senggugut primer tetapi sakitnya berpanjangan, bermula beberapa hari sebelum haid and bertambah teruk. Senggugut ini menjadi semakin teruk selepas beberapa tahun haid biasa. Berikut adalah tanda yang menyatakan kemungkinan anda mengalami Senggugut Sekunder. 
    • Haid yang tidak tetap
    • Kesakitan antara haid
    • Pendarahan yang bertambah banyak
    • Lelihan dari faraj
    • Kesakitan ketika melakukan seks
    • Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
    • Loya dan muntah, cirit-birit.
Berjumpalah dengan doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas.
 
 

Komplikasi

Physical – Infertiliti (Tidak dapat mengandung)
Mental – stress, tidur terganggu

*credit http://azurarahman.blogspot.com

Kebiasaannya..doktor akan suggest amik painkiller PONSTAN..kan??Tahukah anda terdapat banyak kesan sampingan yang boleh anda dapat? Ikuti penerangan lanjut mengenai KESAN SAMPINGAN PENGGUNAAN PONSTAN (klik) oleh Dr. Zubaidi Hj. Ahmad

Banyak kaedah dan rawatan yang boleh kurangkan sakit..tapi saranan saya..elakkan dari badan anda terdedah kepada pain killer yang mengandungi dadah/bahan kimia. Tanya petua orang-orang lama pun boleh..asalkan..semulajadi!!

Jadi saya nk kongsikan beberapa tips mengurangkan gejala ‘period pain’ ini. Beberapa hari sebelum anda didatangi menstrual, anda boleh melakukan beberapa perkara seperti berikut:

  • Minum banyak air suam – membantu untuk mengelakkan kekembungan.
  • Elakkan makanan masin dan beralkohol – ia boleh menyebabkan anda kembung, dan membuatkan ‘period pain’ anda bertambah buruk.
  • Amalkan pemakanan seimbang – banyakkan sayur-sayuran.
  • Elakkan minuman berkafein dan produk tenusu (susu) kerana ia didapati boleh meningkatkan kesakitan ‘period pain’.
  • Elakkan tekanan dari orang sekeliling. Ambil lebih banyak masa untuk berehat.
  • Ambil suplemen termasuk seperti kalsium, magnesium, zink dan kalium. Vitamin B Complex juga membantu untuk mengurangkan kekejangan otot.

Apabila period sudah bermula, dan anda masih terasa sakit walaupun telah membuat persediaan seperti  di atas, diharap idea seperti di bawah dapat membantu.

  • Gunakan minyak aromaterapi seperti Lavender, untuk mengurut secara lembut bahagian abdomen anda yang sakit. Ini akan membantu anda untuk berehat dan seterusnya membantu meringankan kekejangan.
  • Masukkan air panas ke dalam botol, balut dan jadikan ia seperti tungku. Ini akan  memberikan keselesaan pada perut. Berendam  dalam mandian panas juga boleh membantu.
  • Makan pisang dengan yogurt setiap hari. Pisang mengandungi vitamin B6 yang mengawal paras glukosa darah, dan akan mempengaruhi moos anda supaya menjadi lebih baik.
  • Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki, berenang atau latihan yoga juga boleh membantu.

*Tips tambahan – letak minyak angin/minyak panas pada betis anda..Insya Allah..akan membantu untuk melegakan kesakitan 😉

Pn. Maria ni kongsikan cara beliau hilangkan sakit senggugut dengan mudah dan cepat.

Tau tak macam mana Ostematrix dan juga B Complex boleh membantu anda yang sedang sedang menderita senggugut pulih secepat mungkin.

Salah satu kelebihan OsteMatrix ialah membantu dalam pengecutan otot dengan sempurna. Waktu senggugut, rahim mengalami pengecutan yang agak kuat dari biasa untuk mengeluarkan darah kotor. Sebab tulah kita rasa sakit setiap kali datang period terutamanya pada hari-hari awal darah haid keluar.

OsteMatrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

 

 
Salah satu fungsi B Complex dalam mengurangkan kesakitan ketika senggugut ialah dengan membantu menenangkan urat saraf. B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
 
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.*
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh.  Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*

Dan bagi yang telah terlalu lama menderita akibat period pain, suka saya nk suggest pengambilan GLA Complex. Dah ramai yang amalkan GLA memberikan reaksi positif, period pain tidak lagi mengganggu mereka ketika didatangi haid.

 

Kelebihan GLA Complex

 
  • Menggalakkan kesihatan semasa kitaran Haid
  • Menyokong sistem imun
  • Setiap kapsul Shaklee GLA Complex mengandungi asid-asid lemak utama daripada campuran minyak bunga matahari dan vitamin E, serta Shaklee Guard, iaitu sistem antioksidan semulajadi Shaklee yang eksklusif untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya
  • Vitamin E membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriiti sel
Mari kita lihat apa kata pelanggan kami yang dah merasainya 😉

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Alhamdulillah! dgn izin Allah, ostematrix penyelamat hari saya hari ni! saya takkan jadikan hari ni macam Monday blues spt mggu2 sebelumnya sbb hari ni byk sgt keje perlu dihabiskan. pg2 lagi saya dah rasa mcm nak sakit period pain. masuk ofis, makin sakit, saya telan 2bijik ostematrix. dalam 10min sakit terus berkurangan dan saya harap dapat buat kerja dengan tekun harini. senyum lebarrrr sebab saya dah takjadi pengguna panadol menstrual lagi 😀
*credit yoursupermom
Lagi testimonial pengguna GLA..walaubagaimanapun..anak itu rezeki dari Allah s.w.t yer..Kita hanya mampu berusaha dan merancang..Selebihnya..doa dan tawakkal kepada Allah.
kesuburan

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

So..untuk encik2 boyfriend..encik tunang…encik suami dan encik ayah yang hensem..apa kata anda hadiahkan kepada orang kesayangan anda dengan Ostematrix, B complex dan GLA daripada Shaklee ni. Hopefully dapat membantu meringanka kesakitan yang dialami. Insya Allah.. 🙂

Jika berminat, sila hubungi saya di 013-9395771(Muz) atau email ke tgmuzlina@gmail.com. Jangan lupa klik ‘LIKE’ di fanpage saya Mama2R untuk mengetahui promosi, tips dan sebarang update yer! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge