Bagaimana ESP mengurangkan rasa lapar

ESP atau nama glamornya Energizing Soy Protein..kemudian re-branding tukar kepada ESP~Soy Protein Isolate Powder 😉 

Soy Protein Isolate Powder

Antara fungsi utama ESP

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Indeks glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Jadi, macam mana ESP ni boleh bantu korang untuk kawal makan especially untuk orang-orang yang memang dalam proses untuk turunkan berat badan. Nak kurus tapi asyik tak berjaya je sebab tak tahan lapar.

Jom kita tengok gambarajah ni.

kawal makan

credit picture http://www.facebook.com/ummu.ainan

Semestinya ia ada kaitan dengan indeks glisemik yang ada dalam ESP tersebut. 

Makanan yang mempuyai indeks glisemik yang rendah akan membebaskan glukosa secara perlahan dan teratur, manakala makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi akan menyebabkan paras glukosa darah meningkat dengan cepat. 

Indeks glisemik?..apa tu?? Pernahkah anda terfikir apa yang dimaksudkan dengan indeks glisemik dan kaitannya dengan berat badan ideal? Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Makanan yang tergolong dlm indeks glisemik rendah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori indeks glisemik tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.

Hasil daripada kajian oleh University of California di San Fransisco mendapati bahawa kandungan gula boleh ‘menipu’ otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptin daripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. –sumber

Untuk pesakit gastrik, amatlah penting untuk tidak membiarkan perut anda rasa lapar yang berpanjangan lebih-lebih lagi apabila anda berpuasa. Pastikan anda mengambil lebih banyak makanan yang berindeks glisemik rendah dan sederhana dlm menu harian serta senaman secara berkala juga berhubung kait dlm proses mencapai berat badan IDEAL dan bukannya KURUS!!

 

 

One thought on “Bagaimana ESP mengurangkan rasa lapar

  1. Pingback: Ibu Hamil Resah Berat Badan Naik Mendadak Selepas 4 bulan Mengandung | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge