Kulit Anda Kusam? Jom Cari Puncanya!

“Eh..kenapa kulit awak nampak kusam je?”

Pernah tak anda ditegur oleh rakan-rakan anda, keluarga terdekat..atau pun sesiapa je lah? Pernah tak anda terfikir..da guna macam2 produk skin care..tepek situ sini..tapi masalah kulit tak pernah selesai. Stress kan..lagi2 kalau kulit berjerawat atau pun parut jerawat yang tak hilang2. Jangan stress ye..nanti makin banyak jerawat yang keluar 🙂

First of all, kita perlu tahu kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri? Jawapan kepada sebab yang yang diberikan pastinya berkaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang. Kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah akan hidup selama 21 hari dan kemudian akan bertukar kepada sel baru. Namun jika kita tidak mengambil makanan yang berzat, masakan kolagen boleh terbentuk? Masakan sel baru boleh keluar di samping menyingkirkan sel lama atau sel mati? Sel terbentuk dari protein. Mana datangnya sumber protein? Dari ikan, ayam, telur, kekacang?

Namun tahukah anda protein tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi? Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protein akan mati!!.. Protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37 darjah celcius. Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein. Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama dan secara langsung wajah akan nampak lebih berseri. 

Energizing SOy Protein

Klik untuk mengetahui info lanjut mengenai khasiat ESP

Untuk menambahkan kekenyalan kulit, sel tadi memerlukan vitamin C untuk membentuk kolagen. Manakala vitamin E penting untuk saraf dan memberikan awet muda kepada kulit. Kawan  saya sendiri yang baru mencuba Shaklee sendiri mengakui perbezaan yang ketara terhadap kulitnya apabila beliau mencuba ketiga-tiga supplement ini. Teman sepejabat beliau sendiri mengakui wajahnya nampak lebih berseri.

Jika anda membeli vitamin di farmasi, pastikan vitamin C yang diambil sehari adalah dalam kadaran 500-1000 mg manakala vitamin E beserta Selenium dengan kadaran 400i.u demi memastikan kesan yang baik. Protein pula, cubalah protein yang asli dan bukan dibuat menggunakan melalui teknologi batu arang. Protein ini selalunya kurang berkualiti dan tidak memberi impak maksima.

Walaubagaimana pun, terpulang kepada anda… apa yang kita makan hari ini bukan memberi kesan pada esok lusa namun pada masa akan datang. Maka marilah kita muhasabah diri dan cuba jadikan makanan yang kita ambil hari ini sebagai penawar dan jangan jadikan ubat (drugs) sebagai makanan kita. Sesungguhnya apabila kita sakit, waktu itu ubat(drugs) menjadi makanan utama , semoga Allah jauhkan ianya berlaku ke atas kita dan keluarga.

Credit YourSuperMom

Bulan Oktober 2012..anda boleh dapatkan ESP dengan Lebih MURAH dari harga biasa!!!

PM saya di http://www.facebook.com/Mama2R atau email saya di tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge