[All About Breastfeeding] Power Pumping

POWER PUMPING..memang hebat kesannya!! Nama pun POWER kan??

Pagi semalam Arissa menyusu kul 7pagi..Saya pam kul 9.30pagi..hanya dapat 2oz!!!! Terkezut mak..huhu..Lunch dpt 4.5 oz..petang dpt 5oz..Ni sume gara2 terponteng n gap yang sangat lama last week..Buat pengetahuan semua..sekarang saya sedang berkursus selama  3 bulan di CIAST. Waktu lecture memang boleh lari2 kejap..tapi bila waktu aktiviti..nak lari tu agak susah sket dan segan lah kan tinggal ahli group. Sekarang ni waktu lecture saya hanya pam kat tempat duduk je..Amik seat paling hujung..or tepi..pastu buat la operasi..hehe..Jimat masa dan yang penting ilmu yang diajar still dapat.

Badan saya ni memang jenis cepat sangat effect kalau tak konsisten!! Anda ibu yg sangat bertuah kalau tak perlu usaha gigih utk hasilkan ber oz2 susu. Apa yang saya buat..kalau biasanya saya minum PD + ESP + Mealshake hanya sekali sehari..semalam saya up kan minum 3 kali sehari (Maksimum 3 sudu besar setiap hari)..konsisten balik makan B complex, Vitamin C, AlfalfaPagi ni menyusu Arissa kul 7 pagi..kul 9.15 pagi buat power pumping..hasilnya..Alhamdulillah..back to normal..dapat 8 oz..

Balik lunch..saya pam dlm 15 minit..tengok hasilnya..sikit je lagi nak cecah 4 oz..Dalam hati..Ish..tak boleh jadi ni..Arissa perlukan 5 botol yang berisi 4 oz..Paling2 kurang pun 4 botol..tp kena rushing la sharp kul 5 petang kena pergi amik terus..Saya baru je ada 2 botol. Lagi 3 botol..Saya buat lagi skali power pumping(PP)..Bila buat PP ni..senang sangat nak dapat Let Down Refleks(LDR)..boleh dapat berkali-kali dan Alhamdulillah dapat 7 oz. Sesi ketiga nanti dalam kelas la saya sambung. hopefully dapat cukupkan susu untuk anak tersayang. Insya Allah.. 🙂
Apa tu power pumping?? Sila baca entri Tips Membanyakkan Susu Ibu.
Apa yang penting..jangan terlalu panik..risau is normal..saya pun risau ok! Usaha..usaha..usaha..selebihnya doa dan tawakal..Plan B saya kalau tak cukup gak susu utk Arissa..memang akan balik amik stok kat Banting hari ni gak. Sebab tu saya da ready stok time waktu2 emergency masa ni lah sangat berguna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge