Lecithin bukan sekadar kuruskan badan

LECITHIN  >> Lets it Thin! 😉 No wonder lah lecithin memang terkenal di kalangan golongan yang ingin menguruskan badan..nak body shaping..Ramai yang suka dengan lecithin ni sebab harganya yang agak murah compared ngan produk lain tapi hasilnya…tak mengecewakan.

Fungsi utama lecithin adalah sebagai fat emulsifier (pengemulsi semulajadi) kerana ianya mempunyai kesan melekat pada lemak…atau secara ringkasnya, lecithin menyebabkan lemak-lemak degil tu terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran. 

Kalau nak tau badan kita ni tak boleh hasilkan lecithin tapi ianya sangat diperlukan oleh badan. Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybean dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin. Jadi, anda tak perlu ragu-ragu lagi yang sememangnya Shaklee sentiasa menyediakan yang terbaik untuk anda iaitu Lecithin yang berasaskan soybean. Apa yang menariknya mengenai lecithin ni, meh saya kongsikan. Credit Lyna Noh 

  1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak2 yg lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
  2. Kenapa org yang nak kurus suke lecithin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
  4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
  6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
  7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
  9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
  10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  13. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

Harga pasaran bagi sebotol(180 caps) Lecithin RM 52.50(WM) | RM55 (EM). Nak tau harga special?? Hubungi saya di tgmuzlina@gmail.com atau PM Mama2R di facebook atau SMS|WhatsApp je ke 013 939 5771

3 thoughts on “Lecithin bukan sekadar kuruskan badan

  1. Pingback: Tips kempiskan perut yang buncit | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge