Batuk kahak berpanjangan..Adakah ianya penyakit kronik?

Assalamualaikum semua..

Kali ni saya nak share info mengenai batuk kahak yang berpanjangan. Sekarang ni cuaca tak menentu..sekejap panas sekejap hujan dan perubahan cuaca sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan kita. Saya dan keluarga pun tak terkecuali. Terkena lah jugak tempias batuk tapi takdelah teruk sangat..masih boleh dikawal.

Banyak punca batuk ni..ada yang disebabkan oleh asap rokok, asma, serangan bakteria atau virus dan tak kurang juga disebabkan oleh penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser. Kebiasaannya batuk ni akan hilang dalam 3-4 hari. Paling lama pun seminggu lah kot. Yang penting jangan tunggu sampai melarat baru nak cari penawar batuk ni sebab batuk kahak berpanjangan ni boleh mengundang kepada penyakit kronik!

Mengikut MayoClinic.com, batuk yang dianggap teruk atau tahap kronik ni jika anda mengalaminya lebih dari 8 minggu dan cepat-cepatlah pergi jumpa pakar yang berkenaan. Risau takut terkena jangkitan paru-paru atau organ lain lak nanti. Lebih-lebih lagi jika anda seorang PEROKOK! Baca untuk mengetahui penyakit COPD bagi perokok.

Saya dulu pernah mengalami batuk kahak berpanjangan selama berbulan-bulan (4-5 bulan)..Seksanya ya Allah..Allah je yang tau..dah la waktu tu mengandungkan Arissa..Setiap malam jadi fobia nak tido sebab tengah-tengah malam terjaga dan tak boleh nak bernafas selagi tak muntah. Bila muntah..dan kahak keluar..barulah boleh bernafas. Tarik nafas pun tak lepas..macam oksigen tersangkut. Yang paling tak suka..bila jumpa doktor..tarik nafas semuaaaaanya ok! Jadi doktor buat kesimpulan takde lung infection. Hurmmm..banyak kali gak la pergi dan sambung ubat batuk dan antibiotik. Waktu mengandung ni mana lah boleh makan sangat ubat batuk kan..kalau dia bagi pun dos yang paling minima. Saya pun dah cuba macam-macam petua yang orang cakap..makan kicap lah..air limaulah..madulah..semuanya tak menjadi..hanya dapat melegakan kejap je..Jadi saya control gitu jelah..Waktu tu saya tak tahu pun Omega ni boleh melegakan batuk dan mencairkan kahak. Kalau tak preggy..saya biasa makan Ubat Batuk cap kelapa laut tu je..hehe..atau pun ubat yang doktor bagi..tapi ngantuknyer..sabor je lah.

Bila dah tau..mula-mula saya buat eksperimen kat suami saya. Waktu tu dia sakit tekak..malam before tidur dia telan sebiji..dan Alhamdulillah esok dia cakap lega sangat tekak. Malam yang dia tidur tu memang dia batuk teruk..tapi dia cakap batuk tu terus keluar kahak. Dan sekarang..bila saya perit tekak dan batuk..saya sendiri berpeluang cuba Omega Guard sebagai penawar batuk kahak ni. Yes..amazing! It works on me..Memang kurang sangat rasa perit tekak..dan memang betul omega boleh mencairkan kahak. Lagi cepat kesannya dari saya makan ubat batuk dan yang penting tak ngantuk! Hehehhe.. ;p

Jadi, kalau anda pun mengalami masalah yang sama dengan saya..boleh cuba Omega Guard..lagi-lagi kalau yang pregnant tu kan..Bukan je dapat redakan batuk tapi dapat banyak khasiat Omega yang lain. Mesti setiap ibu impikan anak yang genius kan? 🙂

Oh ya..macam mana Omega Guard membantu dalam mengatasi masalah batuk kahak berpanjangan ni? Bila batuk, tekak pun rasa perit dan kemerah-merahan sebab dah terkena jangkitan kuman.

Sebenarnya asid lemak Omega-3, DHA dan EPA yang ada dalam Omega Guard tu lah bertindak sebagai anti-keradangan.

Saya kongsikan satu artikel dari Livestrong 

Fish oil and Asthma

According to the National Institutes of Health, fish oil might be beneficial for asthma because it improves air exchange in the lungs. The effect is primarily seen in children, versus adults. Indiana University researchers found that 3.2 grams of eicosapentaenoic acid, or EPA, and 2 grams of docosahexaenoic acid, or DHA, a day was able to help patients with asthma reduce the need for medications post-exercise when asthma symptoms are more likely to occur.

Airway Inflammation

Researchers from Division of Epidemiology, School of Public Health, and Department of Laboratory Medicine and Pathology, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota; and H. Lee Moffitt Cancer Center and Research Institute, Tampa, Florida studied DHA in fish oil’s effect on chronic obstructive pulmonary disease. From the research, conducted in animals, the authors concluded that omega-3 fatty acids might treat inflammatory types of respiratory ailments. Viruses, environmental pollution and bacteria that can lead to cough all produce inflammation in the lungs.

Immune Function

In a study of trauma patients, researchers from China gave intravenous fish oil to trauma patients. They compared immune function biomarkers in the bloodstream to a group of patients given soybean oil. The patients given omega-3 fatty acids had a significant boost in immune response to help fight infection. The trial results showed fish oil enhanced immunity at a cellular level.

Yang preggy tu jangan batuk waktu meneran..hehe..saya dalam labour room pun masih batuk lagi..nasib baik Allah permudahkan waktu nak bersalin..tak terbatuk nak meneran..hehhe..

Harga runcit RM136 untuk sebotol Omega Guard (90 capsul). Hubungi saya di 013 939 5771 atau email jer tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut

OrderNow

5 thoughts on “Batuk kahak berpanjangan..Adakah ianya penyakit kronik?

  1. ilyana ghani

    batuk waktu pregnant memang memeritkan.
    boleh sampai terkucil.hmmm.jika batuk lebih dari 2 mggu anda jg digalakkan jmp doktor utl screening penyakit tb..maklumla sekarang ramai foreigner kay negara kita ni…btw sis tq for info..sgt berguna:)

    Reply
  2. Pingback: Elakkan minum ubat batuk ketika hamil | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  3. Pingback: Ubat batuk kanak-kanak yang tidak membahayakan kesihatan | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  4. iman

    sis, saya dah batuk 3 bulan dah. kahak xde. berat badan xde pulak turun. and saya batuk sikit2 je tiap hari. tapi berpanjangan smpai sekarang x hilang lagi. huhu.. dah buat blood test banyak kali. doc kata xde apa okay je. tapi kadang2 stress sebab risau jugak kot2 ada apa2 penyakit. apa patut saya buat eh huhu

    Reply
    1. Muzlina Post author

      sis dah cuba redakan batuk dgn kawal pemakanan?
      cthnya amalkan madu + lemon + air suam..
      boleh juga amik Omega Guard utk kuatkan paru2 & pulihkan sistem pernafasan..dan juga boost immune system.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge