Trimester pertama kehamilan yang mengujakan ibu!

Alhamdulillah..terlebih dahulu tahniah buat semua pembaca yang sedang menjalani detik trimester pertama dalam kehamilan pada ketika ini! 🙂 Terutamanya pada ibu yang baru pertama kalinya akan merasai detik-detik kehamilan yang sangat mengujakan!  Mungkin juga ada di antara anda yang bakal bergelar bapa! Tahniah diucapkan kerana anda bakal menggalas tanggungjawab yang cukup berat untuk mendidik zuriat anda tapi amat seronok dan sangat mengujakan. It’s really precious gift from Allah s.w.t untuk ibu merasai detik-detik kehamilan dari trimester pertama kehamilan hinggalah trimester akhir iaitu trimester ketiga kehamilan.

trimester pertama kehamilan

Trimester pertama kehamilan adalah satu tempoh yang sangat memerlukan penjagaan yang lebih teliti dan berhati-hati, sebab sekarang anda berada dalam tempoh yang ‘fragile’ . Jadi, ibu dan juga bapa pun tak terkecuali dalam berusaha sedaya upaya menjaga kandungan sehinggalah bayi anda selamat dilahirkan. Mesti tak sabar kan? Excited, berdebar, risau, gembira..semuanya bercampur baur! Bermula dari saat ini, ibu kena jaga elok-elok bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu tu sendiri supaya ibu bebas daripada sebarang masalah kesihatan atau komplikasi yang mungkin timbul samada semasa hamil, semasa bersalin atau pun selepas bersalin.

Kali ni saya nak kongsikan artikel yang saya baca dari majalah. Perkara-perkara asas yang perlu ibu tahu dan mungkin boleh dijadikan panduan untuk menghadapi tempoh trimester pertama kehamilan ini dan seterusnya.

Amalan yang boleh dilakukan di trimester pertama kehamilan

1. Gunakan tempoh awal kehamilan untuk mencari maklumat

Anda boleh gunakan masa yang ada untuk cari maklumat. Biasanya ibu ni excited nak shopping baju-baju baby dan barang keperluan serta accessories baby kan? Bab shopping tu hold dulu sebab masih terlalu awal lagi. Baru trimester pertama 🙂 Banyak lagi masa nak shopping nanti. Apa kata ibu cari maklumat sebanyak mungkin mengenai tips-tips untuk menjalani kehamilan yang sihat, cari maklumat tentang penyusuan susu ibu, tips-tips penjagaan bayi yang baru lahir dan macam-macam lagilah maklumat yang ibu baru ni perlu amik tahu. Waktu pregnant ni jer ada banyak masa nak godek sana sini. Nanti dah busy dengan baby lak 🙂

2. Banyakkan minum air untuk elak dehidrasi

Normal bagi ibu yang dalam trimester pertama kehamilan mengalami mual, loya dan muntah-muntah kerana perubahan hormon dalam badan. Adakalanya hingga ibu terpaksa di tahan di wad kerana kehilangan banyak air dalam badan (dehidrasi). Jadi, banyakkan minum air kosong, susu atau jus buah-buahan segar. Air yang mencukupi dalam badan dapat mengelakkan anda dari sembelit!

3. Makan secara sihat

Ramai ibu yang mengambil kesempatan..katanya makan untuk dua orang! 🙂 Tak perlu lah macam tu ye. Keperluan tenaga hanya meningkat sedikit dalam tempoh 3 bulan terakhir. Apa yang perlu korang pastikan ialah diet seimbang. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran at least 5 kali sehari. Jangan skip breakfast ye. Seeloknya makanlah bijirin penuh baru lah tak sembelit sebab ada fiber yang tinggi. Jangan lupa juga sumber protein seperti ikan, daging, telur dan susu serta produk tenusu.

4. Elakkan penyebab muntah

Paling utama, makanlah dalam kuantiti yang sedikit tapi dengan kerap untuk elakkan muntah. Waktu preggy ni macam-macam alahan bau yang mungkin ibu alami terutamanya waktu trimester pertama kehamilan. So, elakkanlah dari dekat atau cium bau yang tidak menyenangkan tu. Lagi satu, kalau tengah baring, bangunlah perlahan-lahan.

morning sickness semasa trimester pertama kehamilan

5. Ikuti pemeriksaan antenatal

Sebaiknya lakukan pemeriksaan antenatal seawal mungkin. Jadi, mudah untuk doktor pantau keadaan bayi dan juga ibu sepanjang kehamilan tersebut. Walaupun anda berhajat untuk bersalin di hospital swasta, tapi saya nasihatkan pergilah buka buku merah di hospital kerajaan juga. Bukan apa, kalau ada emergency case yang kritikal nanti doktor akan refer pada hospital kerajaan juga.

6. Makan ikan

Beberapa kajian yang menunjukkan minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega 3 memberi kesan yang baik pada praeklampsia, berat kelahiran bayi dan perkembangan otak bayi terutamanya di trimester akhir kehamilan. Sebabnya minyak ikan tu dah complete dengan protein, mineral, vitamin D dan juga asid lemak omega 3. So, waktu preggy rajin-rajinlah makan ikan yer 🙂

7. Senaman lantai pelvis

Lakukan senaman lantai pelvis atau lebih dikenali sebagai senaman kegel seeloknya 3 kali sehari. Mudah je, sambil tengok tv pun boleh buat 🙂 Senaman kegel ni sangat membantu ibu untuk menguatkan lantai pelvis dan sebagai persediaan masa nak bersalin nanti. Lagipun senaman ni memang elok sangat untuk ibu selepas bersalin.

senaman kegel

8. Kurangkan kafein

Ada kajian yang mengatakan pengambilan kafein yang terlalu banyak semasa hamil boleh menyumbang kepada risiko bayi lahir dengan berat badan yang ringan atau meningkatkan risiko keguguran. Bukan tak boleh minum langsung, tapi seeloknya kurangkanlah paling banyak pun 2 cawan kopi sehari atau 4 cawan teh. Lagipun kafein ni menghalang penyerapan vitamin dan juga zat yang kita makan. Nanti sia-sia je makan semua tu. Sebaik-baiknya beralihlah kepada kopi tanpa kafein, teh, jus buah-buahan segar dan air kosong.

9. Rajin-rajinlah bersenam

Siapa kata waktu preggy tak boleh bersenam? Boleh..tapi berpada-padalah..janganlah buat aktiviti lasak yer. Memadai hanya senaman ringan seperti berjalan, berenang dan aerobik air. Pakar perubatan menyatakan senaman beri kesan yang positif pada bahan kimia otak iaitu serotonin dan dopamina yang membantu mengawal emosi dan perasaan.

Mengapa nutrisi yang mencukupi penting di sepanjang kehamilan?

Tak lain tak bukan untuk memastikan kesihatan ibu berada di tahap yang optimum supaya ibu berupaya untuk mengandungkan bayi sehingga bayi selamat dilahirkan. Nutrisi yang mencukupi penting untuk menyokong perkembangan bayi yang sihat, membantu kelahiran tanpa komplikasi serta membantu proses pemulihan yang lebih cepat sewaktu dalam tempoh berpantang.

Vitamin untuk ibu hamil trimester pertama

Jika tiada apa-apa masalah kesihatan kebiasaannya, di trimester pertama kehamilan ibu akan dibekalkan dengan asid folik sebaik sahaja ibu mendaftar di klinik kesihatan kerajaan. Asid folik sangat penting untuk mengurangkan risiko kecacatan tiub neural atau pun lebih dikenali sebagai saraf tunjang (spina bifida).

kesan kekurangan asid folik-spina bifida400mcg asid folik diperlukan setiap hari oleh badan ibu sebelum kehamilan berlaku dan juga semasa awal kehamilan untuk mengelakkan bayi dilahirkan dengan risiko kecacatan tiub neural sehingga 70%. Asid folik juga penting untuk menyokong sistem saraf yang sihat, membantu penghasilan hormon dan sel-sel darah merah serta penghasilan tenaga.

Selain daripada asid folik, ibu juga perlu memastikan keperluan nutrisi mencukupi untuk menyokong pembesaran bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu sepanjang kehamilan. Adakalanya ibu mengalami alahan yang teruk sehingga banyak khasiat dan zat dari makanan tidak dapat diserap dengan sempurna sekaligus menjejaskan kesihatan ibu sendiri.

1. Vitalea – Multivitamin lengkap dengan zat besi

vitalea

Vitalea membekalkan multivitamin yang dirumus khas dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting termasuk zat besi dan juga asid folik (dalam bentuk folate) yang perlu untuk kesihatan optimum ibu serta memastikan ibu sentiasa bertenaga. Ibu sangat digalakkan mengambil vitalea untuk menampung keperluan nutrisi sepanjang kehamilan lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai hemoglobin (hB) yang rendah atau anemia.

2. B Complex

b complex shaklee

B Complex mengandungi 8 jenis vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Asid Folik (dalam bentuk folate) iaitu sejenis vitamin B dan juga B12 yang setiap satunya mempunyai fungsinya yang tersendiri. Shaklee B Complex mempunyai sistem penyerapan bioaktif yang membantu meningkatkan penyerapan asid folik. Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel darah merah. B Complex turut dapat membantu menukarkan protein, lemak dan karbohidrat yang tersimpan dalam badan kepada tenaga.. Jadi, sebab tulah ibu rasa lebih bertenaga dan tak mudah letih. Mungkin ada di antara ibu yang takut nak makan B Complex..kata orang..baby jadi besar! 🙂 Sebenarnya tak pun..yang buat jadi besar sebab ibu yang tak kawal selera makan dan mungkin genetik tu sendiri. Elakkan telan B Complex sebelum makan sebab tugas B complex ni tukarkan makanan kepada tenaga. Bila perut kosong, itulah yang buat jadi cepat lapar dan makan tak ingat dunia! ;p

3. Vitamin C

Sustained Releases Vitamin C

Waktu mengandung, ibu mudah terkena penyakit disebabkan kesihatan sistem imun yang semakin lemah. Vitamin C membantu menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan dan juga penyakit bagi ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan. Jika ibu terkena jangkitan selsema atau demam, vitamin C inilah yang boleh dijadikan alternatif untuk mengatasi penyakit tersebut. Insya Allah cepat kesannya..Memang ramai yang bagi feedback positif selsema cepat sembuh lepas makan vitamin C. Tak cuba tak tahu kan? 🙂  Selain tu, vitamin C penting untuk penghasilan kolagen untuk bayi dalam kandungan dengan membantu membina tulang rawan, otot-otot dan tulang-tulang fetus.

4. Ostematrix

kalsium

Saat kehamilan, ibu sangat mudah rasa sakit badan, sakit pinggang dan kebas-kebas akibat perubahan bentuk badan yang berlaku lebih-lebih lagi jika anda ibu yang tak suka minum susu. Ostematrix membekalkan sumber 1000mg kalsium, 400mg magnesium dan juga 400IU vitamin D kepada ibu untuk membantu ibu mengatasi masalah tersebut. Ianya lengkap dengan mineral penting dalam pembentukan dan menguatkan tulang seperi boron, mangan, copper dan juga zink. Ostematrix juga dapat membantu ibu mengatasi masalah sembelit ketika hamil.

5. Peppermint Ginger Plus

kurangkan mabuk hamil dengan peppermint ginger plus

Ramai ibu yang mengalami mabuk hamil atau alahan yang teruk sehingga tiada selera untuk makan dan sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan ibu. Rasa mual dan loya sering buat ibu rasa angin naik ke kepala. Kadang asyik loya je memanjang tapi tak muntah. Selagi tak muntah selagi tu lah rasa pening kan? Shaklee peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi. Rasa peppermint ginger plus yang nyaman dan melegakan dapat membantu ibu mengurangkan angin dalam badan dan meredakan loya tersebut. Halia yang terdapat di dalamnya merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

6. Energizing Soy Protein

Energizing Soy Protein untuk trimester kehamilan

Di sepanjang kehamilan, ibu mungkin akan mengalami pedih ulu hati terutamanya bagi yang sering diserang gastrik. Energizing Soy Protein atau pun lebih dikenali sebagai ESP dapat membantu ibu mengatasi masalah tersebut di samping mengawal berat badan ibu supaya tidak berlebihan lebih-lebih lagi ibu yang mempunyai diabetes ketika hamil. ESP membantu untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Protein yang mencukupi dalam badan penting untuk membantu pembinaan blok-blok asas badan bayi dan juga ibu. Ia juga membantu dalam penghasilan susu ibu.

Berikut adalah HARGA PASARAN bagi pilihan vitamin untuk set kehamilan trimester pertama:

SET ASAS KEHAMILAN SHAKLEE
VItalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix
Semenanjung Malaysia : RM 306 termasuk postage
Sabah/Sarawak : RM 316 termasuk postage

ADD ON
Energizing Soy Protein : RM150
Peppermint Ginger Plus : RM 45

Set Kehamilan Shaklee sangat berbaloi untuk dimiliki kerana VItalea dan B Complex untuk kegunaan sehingga 4 bulan manakala Vitamin C untuk kegunaan sehingga 6 bulan. Kesemuanya vitamin ini boleh dimakan semasa mengandung, berpantang dan juga menyusu malah ianya boleh dikongsi seisi keluarga.

OrderNow

Untuk konsultasi dan penerangan produk, anda boleh hubungi kami di 013-9395771 untuk mengetahui vitamin manakah yang paling tepat untuk anda.

3 thoughts on “Trimester pertama kehamilan yang mengujakan ibu!

  1. Pingback: Pengalaman Melahirkan Anak Ketiga yang Mendebarkan | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  2. Pingback: Seawal 10 hari, kepala bayi dah tegak dan mudah dimandikan | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge