Krim ruam muka bayi yang selamat dan tidak menipiskan kulit

ruam muka pada bayi

Pernah tak anak-anak korang kena ruam merah-merah dekat muka? Ada banyak jenis ruam sebenarnya..tapi yang biasa kita dengar adalah ruam panas atau ruam sebab susu..ada sesetengah orang panggil kurap susu 🙂 Ruam pada muka bayi adakala tak mengganggu bayi tu tapi adakalanya agak mengganggu hinggakan ada bayi yang kesat-kesat muka dia sebab tak selesa. Memang kesian sangat tengok kalau bayi yang kena ruam ni lagi2 dekat muka.

Cara hilangkan ruam di muka bayi

Mungkin ibu-ibu selalu dengar banyak petua yang boleh gunakan untuk hilangkan ruam pada muka bayi ni. Kalau kena ruam susu..di samping letak ubat pada muka..of course lah kena sentiasa pastikan muka/pipi bayi dilap dengan tisu lembap or kain lembap supaya kesan susu yang terkena kulit muka tu hilang. Jangan biarkan ruam muka ni lama pada bayi ye..kesian dia. Takut jangkitan lain lak nanti bila dah merebak. Mungkin ibu juga boleh gunakan petua ni..untuk petua ni, saya dapat dari pembacaan sahaja. Tak pasti sejauh mana keberkesanannya..Nasihat saya, asalkan tidak memudaratkan bayi kita..boleh lah kita cuba ye. 🙂 

  • Masak nasi sampai jadi bubur then ambil sikit je letak dalam kain jarang. Tujuannya untuk kita amik kanji yang keluar dari kain jarang tu. Boleh juga gunakan air kanji tu je untuk sapu ke tempat ruam. (Sumber)
  • Gunakan ragi saiz sederhana. Tumbuk sampai hancur lepas tu ayak. Then, campurkan dengan sedikit bedak. Boleh sapu pada tempat ruam. (Sumber)

Kalau dulu, sebelum saya berkenalan dengan Shaklee, saya sendiri cuba petua macam yang letak bedak semua tu. Alhamdulillah..anak-anak saya tak pernah kena ruam yang terlalu teruk. Hanyalah ruam susu biasa je. Cara yang saya guna just lap dengan kain or tisu lembap setiap kali selepas menyusu. Selepas beberapa hari..hilang lah ruam tu. Tapi sekang..once saya kenal dan cuba sendiri krim pelbagai guna dari Shaklee ni, memang jatuh cinta habis! Ruam ke, kena gigit nyamuk ke, bintat-bintat merah ke, kudis ke, kulit kering menggelupas..semuanya saya guna krim shaklee ni je.

Herbal Blend Cream untuk hilangkan ruam di muka bayi

Krim Herbal Blend atau nama jolokannya krim ajaib shaklee ni memanglah sangat-sangat disukai ramai lebih-lebih lagi bagi mereka yang ada anak kecil. Skang ni dah ramai yang sedar tentang bahaya krim steroid yang digunakan. Berkesan tapi ada yang sampai menipiskan kulit bayi. Oh..kalau ada pilihan yang lebih bagus, why not kita cuba kan? So, after guna herbal blend ni, memang saya stick to this cream je.

Nak tau apa yang bestnya krim herbal blend ni?

  1. Bau dia best..tak bau macam ubat hospital. Fresh and bau menthol gitu..ala..macam minyak angin tu tapi takdelah sebijik macam minyak angin..berangin gitu rasa..hehe.
  2. Bila sapu kat kulit, cepat meresap dalam kulit. Memang rasa kulit lembut dan lembap je..tak berminyak dan paling penting tak melekit!
  3. So far, cepat sangat berkesan! Sepanjang saya guna lah..buktinya sebab pengasuh anak-anak saya suka guna krim ni berbanding ubat krim yang hospital bagi. katanya memang beza! siap dah jadi promoter free pada anak-anak pengasuh lain. (good product tell itself!)
  4. Krim ni ada clinical test..maksudnya memang dah diuji keberkesanannya oleh ujian klinikal…bukan just testimoni semata-mata.
  5. Satu tube tu tahan agak lama jugalah..sebab 4oz (113g). Berapa lama boleh tahan? Until expired date 🙂 dan sampai dah habis guna. Stakat guna sapu2 sikit je secoet..macam tak luak pun. Penggunaannya macam ubat gigi lah. kalau guna hari2 dengan amount yang banyak cepat lah habis. tapi if just untuk sapu2 kat ruam biasa je…lama berbulan gak tu tahan.
  6. FREE from paraben dan juga bahan-bahan kimia yang berbahaya. Jadi selamatlah untuk bayi..lagi2 kalau nak sapu kat tangan/muka kan. Sebab ramuannya daripada bahan-bahan semulajadi seperti horse chestnut, bunga yarrow, daun sage dan rosemary. 

krim ruam muka yang selamat

Krim ni memang jadi kesukaan ramai..dan cepat sangat-sangat habis stok!  Cuba lihat testimoni ni. 

ruam di kepala hilang selepas guna herbal blend

sis, ruam di kepala dan biji2 di muka anak sy da hilang. 2 hari je sapu da ok. Tenkiu sbb ia sgt berguna.

Testimoni di bawah pula dari Pn. Nurhafizah Sharif mengenai anaknya yang mengalami eczema..dan alhamdulillah beransur pulih selepas guna herbal blend. Sebelum tu guna krim steroid tapi hasilnya kulit bayi jadi sensitif dan mudah luka.

 

hilangkan ruam muka

Banyak lagi sebenarnya testimoni pelanggan yang sangat berpuas hati dengan Shaklee Herbal Blend. So, waktu ada stok ni..cepat-cepatlah grab yer sementara masih ada 🙂 Rata-rata customer saya yang dah pernah guna herbal blend ni masing-masing dah beli 2 tube. Sebab penat menunggu bila dah habis stok. Saya sendiri pun sampai pernah bercatu dengan customer sebab kesiankan anak2 kecil ni. hehe..Jadi once dah ada stok, saya terus beli 15..ingatkan cukuplah untuk simpan stok. Skali belum sampai kat tangan saya pun dah separuh orang menanti..hehe.. So, siapa yang nak cuba, cepat-cepat hubungi saya di 0139395771 yer sementara stok masih ada. Harga pun RM27.50 je satu tube. Ramai yang cakap, murah dan berkesan!

17 thoughts on “Krim ruam muka bayi yang selamat dan tidak menipiskan kulit

  1. Pingback: Ruam di pipi dan muka anak menghilang! | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  2. Pingback: Ruam susu hilang selepas menggunakan Krim Herbal Blend | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  3. Pingback: Cara Mudah Hilangkan Ruam Susu di Muka Bayi | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  4. Pingback: Cara Atasi Ruam Supaya Cepat Hilang | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  5. Pingback: Hilangkan Ruam Baby? Cuba Cara Cepat, Mudah & Selamat Ni! | Mama2R ~ All About Breastfeeding | Health | Beauty | Vitamins

  6. fiza

    Assalam sis lina…
    ank sy bru kne ruam susu kat pipi dia.. da sbln.. tp x truk mne la.. juz merah n nmpk kering… mcm tegang gitu kulitnye.. sy yg tgok ni mcm sakit je wpun dia nmpk biase je…
    so skrg ni agk2 sy nk tggu dia baik sndri or try krim herbal blend ni?

    T.kasih sis

    Reply
    1. Muzlina Post author

      Wslm sis Fiza 🙂

      Terima kasih sudi singgah di blog saya & berminat dgn produk kami.
      Personally, bg sy kalau sbulan tu agak lama juga dan kulit baby ni sensitif.
      Jika makin lama dibiarkan, sy risau kulit akan jd lebih kesat, kasar & bertambah sensitif.
      Saya nasihatkan sis Fiza untuk cari rawatan secepat mungkin.
      Bawa baby berjumpa dgn doktor untuk kenal pasti masalah sebenar kulit merah & kering tu.
      Fiza boleh ikuti nasihat doktor & sapu krim yg diberi.
      Jika mencari krim yang semulajadi & lembut pada kulit bayi..fiza boleh cuba gunakan Herbal Blend Cream untuk masalah ni.

      Reply
  7. Joe Alwi

    Alhamdulillah memang berkesan. Lepas dua hari guna ruam kat mukan & badan hilang terus. Sapa2 yang ada masalah serupa boleh try. 🙂

    Reply
    1. Muzlina Post author

      Terima kasih Joe Alwi atas feedback anda.
      Semoga sharing ni memberi manfaat pada ibu yang mengalami masalah yang sama. Mana tau serasi dengan baby kan 🙂

      Reply
  8. fariha

    salam..saya nk tanya..camna penggunaan herbal.blend ni ye…waktu siang kan.panas blh gna jgk ke?? klu termasuk dlm mlut bby blh x

    Reply
    1. Muzlina Post author

      salam pn fariha.
      Boleh guna bila-bila masa je..takde masalah 🙂
      sapu kat kulit bagi serap macam lotion je.
      Bahan dalam cream ni xde bahan beracun,bahan2 dibuat drp tumbuhan.
      insya Allah xde mslh kalau baby termasuk tangan dia dlm mulut.lagipun, cream dh menyerap dlm kulit.

      Reply
  9. nila

    Saya nak tanya crem ini boleh guna untuk kurap susu tak anak saya baru dapat kurap susu susah nak hilangkan sebab doc ckp tak ada ubat

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge