Tanda-tanda Hampir Bersalin dan Rasa Sakit Bersalin yang Sebenar

Menanti tanda-tanda hampir bersalin memang mengujakan dan pastinya mendebarkan 🙂 Antara Braxton Hicks dan sakit bersalin yang sebenar..adakalanya mengelirukan bakal ibu. Saya sendiri kadangkala confuse..dan of course..bila rasa sakit tu datang..terus berdebar-debar!

“Eh..ni sakit main-main ke? Betul ke aku ni dah nak bersalin?”

Pasti itu yang akan bermain dalam fikiran ibu setiap kali datang rasa contraction tu. Bila sebut pasal contraction, mungkin buat ibu yang pertama kali mengalaminya agak susah nak tahu apa tu rasa kontraksi (contraction).

Bagaimana rasa contraction?

Contraction tu apa? yelahkan sebab tak pernah rasa. Senang cerita contraction ni rasa sakit macam senggugut. Oh..bagi yang tak pernah alami masalah senggugut susah juga kan? hehehe..Pernah rasa memulas nak buang air besar? ;p Haa..lebih kurang rasa tu lah. Selagi tak membuang, selagi tu rasa tak kena. 

Actually, kontraksi ni berlaku disebabkan otot rahim mengecut (uterus). Kalau kita letak tangan atas perut, memang dapat rasa yang perut tu sedang tegang dan mengeras dan kadang-kadang tu memang rasa tak selesa. 

Eh..perut aku ni selalu mengeras! Ni contraction ke?”

Yup..memang betul pun bila perut mengeras tu salah satu tanda contraction sedang berlaku. Cuma bezanya contraction main-main atau rasa sakit bersalin yang sebenar? Haa…kat sini lah ibu kena ambil tahu dan kena pandai bezakan antara rasa sakit bersalin yang palsu atau pun memang rasa sakit bersalin yang sebenar.  

Bagaimana nak tahu beza antara Braxton Hicks dengan Rasa Sakit Bersalin yang sebenar?

Contraction yang palsu ni namanya Braxton Hicks. Tujuannya adalah untuk melatih badan ibu khususnya otot-otot rahim supaya bersiap sedia untuk bekerja keras bila tiba waktu bersalin yang sebenar. So, macam mana nak tau contraction yang sedang dialami tu adalah Braxton Hicks ke memang betul-betul nak bersalin dah?

Cuba anda check senarai ni. Kalau ada tanda-tanda macam kat bawah, maksudnya anda sedang alami Braxton Hicks 🙂

  • biasanya tidak melebihi satu atau dua kali dalam masa sejam, mungkin sekali atau beberapa kali sehari
  • biasanya berhenti bila anda bertukar aktiviti atau posisi. Contohnya kalau tengah berjalan, cubalah duduk ke..atau sebaliknya. 
  • tidak teratu dan tidak konsisten. Kalau konsisten pun..kejap jer
  • tidak tahan lama, biasanya kurang dari satu minit
  • terus tidak boleh diduga dan tidak beritma..maksudnya takde rentak yang tertentu. Contohnya setiap 10 minit ke, setiap 5 minit ke.
  • kekuatan kontraksi tak makin kuat.

Tapi, kontraksi yang anda alami tu adalah tanda dan rasa sakit bersalin yang sebenar jika ianya seperti di bawah :

  • rasa mengeras yang lebih lama 
  • lebih teratur
  • lebih kerap
  • lebih menyakitkan
  • Paling mudah nak faham..kontraksi tu akan rasa lebih lama, lebih berkala, lebih kerap dan lebih sakit. 

Sebab tu bila kita pergi ke hospital, terus nurse atau doktor tanya, contraction dah berapa minit sekali? Sinilah pentingnya bila tiba waktu contraction, ibu kena catat berapa lama contraction berlaku, berapa kerap (10 minit sekali, 5 minit sekali dan sebagainya). Kebiasaannya memang lebih sakit..sebab itulah tandanya serviks ibu sedang terbuka. Ada juga kes, yang ibu tak rasa sakit tapi contraction kuat! Saya sendiri pernah alami waktu anak pertama dulu. Bila doktor check dengan CTG, obviously contraction memanga kuat tapi saya tak rasa sakit pun..dan bila check jalan ..tak terbuka pun..hehe..duk tang 2cm tu je sehari suntuk.. ;p Sudahnya memang kena induce sebab doktor pun risau baby distress bila lama sangat contraction tu. Alhamdulillah..lepas induce, terus rasa sakit tu datang dan jalan terbuka. Berjayalah bersalin normal 🙂

So, kalau plan nak bersalin dekat hospital yang jaraknya agak jauh dari lokasi anda sedang sakit tu, pergi lah cepat-cepat ye. Jangan tunggu kontraksi dah 5 minit sekali baru nak pergi hheehe.. Waktu anak kedua..saya pergi  ke hospital bila dah 5 minit sekali. Jarak pun dekat je dlm 5 minit perjalanan tapi tak dan dan dah rasa nak bersalin tu sebab makin kerap sakitnya.. Kalau tak silap saya kontraksi dah dalam 2-3 minit sekali kot..tak pun lagi cepat..sebab saya baru je berjalan 3-4 langkah..kena berhenti jap tahan sakit contraction, pastu bila hilang sakit terus jalan lagi..macam tulah sampailah kat labour room ;p Kalau nak baca pengalaman saya bersalin anak pertama dan pengalaman saya bersalinkan anak kedua, jemputlah baca ye 🙂 menarik tau sebab dua-dua berbeza 🙂 Mudah-mudahan dapat jadi panduan untuk ibu semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge