Elakkan minum ubat batuk ketika hamil

Kali ni saya nak kongsikan sedikit cerita mengenai ubat batuk ni. Dulu, memang saya suka sangat makan ubat batuk especially ubat batuk cap kelapa laut..hehe..sedap! Lega tekak rasa. Tapi, bila dah mengandung ni, tak boleh suka-suka hati nak minum ubat batuk kan? Haruslah dapat nasihat daripada doktor dulu sebelum ambil apa-apa ubatan. Risau boleh mengancam nyawa ibu dan juga bayi dalam kandungan. Boleh juga baca tulisan daripada Dr. Zubaidi mengenai ubat batuk yang selamat untuk wanita hamil tapi of course lah perlu jumpa doctor ya. Bukan beli sendiri dekat farmasi ke apa. Waktu saya hamil anak kedua, kena batuk yang agak teruk..berbulan-bulan juga lah. Pergi jumpa doctor, doctor bagi ubat batuk yang paling tak kuat..itu pun sebab dah kesian sangat pergi beberapa kali tapi tak sembuh-sembuh sampai doctor cakap..sabar jelah ye sampai bersalin nanti 🙂 Agaknya alahan mengandung la tu kot. Lagipun, waktu hamil ni, memang immune system kita lemah sikit daripada biasa.

Saya cuba amalkan beberapa petua yang orang bagi. Contohnya, telan madu, telan kicap + perahan limau, amalkan air suam..tapi still batuk cenggitu jugak. Paling best, tiap-tiap hari wajib kemam strepsils..hehe.. Sampai lah waktu nak bersalin pun masih lagi batuk. Nasib baiklah waktu nak meneran tak batuk.hahaha..kalau tak..haru je ;p Lepas bersalin, automatic batuk tu beransur-ansur hilang..mungkin juga Allah nak bagi ujian pada saya ni untuk gugurkan dosa-dosa saya kan, segalanya ada hikmah yang tersembunyi. Teruk ke batuknya? Ye, tapi teruk waktu malam je..siang macam takde apa sangat pun. Korang boleh baca pengalaman saya kena batuk kahak yang berpanjangan.

penawar batuk

Bila mengandung kali ketiga ni, saya dah tau apa yang perlu saya lakukan. Bila saya mula batuk, saya terus amalkan minum air suam yang dibancuh dengan madu dan lemon. Selain tu, saya telan 2 – 3 biji omega guard setiap hari. Alhamdulillah, it works! Malam selepas saya makan omega tu, batuk agak teruk tapi tekak lega sebab dapat keluarkan kahak. Saya teruskan je untuk 2-3 hari..Alhamdulillah tak perlu lagi minum ubat batuk. Lepas tu, saya stop lah makan Omega Guard, sebab kandungan saya dah pun 35 minggu waktu ni. Omega ni boleh cairkan darah..jadi sangat tak digalakkan untuk ambil hujung kehamilan sebabnya risau HB boleh drop. Kadang terfikir, alahai kenapalah saya tak cuba Omega Guard ni dulu…(Masa tu saya tak tahu pun Omega Guard ni bleh bantu legakan batuk & cairkan kahak) hehe..Takpela, orang cakap better late then never! Jumpa juga penawar batuk kahak saya ni. Lagi pun, memang ada kajian yang menunjukkan Omega-3 dapat membantu mengatasi masalah sistem pernafasan. Lagipun, tak rugi pun amalkan dari usia kehamilan 4 bulan sebab memang bagus untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu.

Jadi, kalau korang pun mengalami masalah yang sama, mungkin boleh cuba amalkan Omega Guard ni di samping jaga pemakanan & minuman harian tu. Air sejuk..of course elakkan teruslah..hehe..

Macam mana kalau nak order? Boleh klik je dekat link bawah ni..dan boleh terus order. Atau pun, contact je saya melalui SMS/WhatsApp di 0139395771.OrderNow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge