Category Archives: Cara Kumpul Stok EBM

Misi kumpul stok EBM kini bermula!

Alhamdulillah hari ni baby Areefa dah pun berusia 13 hari. Kejap je masa berlalu kan? Kali ni saya nak sambung semula hobi saya tentang breastfeeding..hehe..dulu stop sekejap..Dulu waktu saya preggy anak pertama..kerja saya duk google je cemana nak kumpul stok EBM ni. Seronok tau..banyak benda yang saya belajar..dari kumpul stok..simpan stok..susun dan macam-macam lagilah nak handle EBM ni. Pendek kata, ilmu ni memang takkan pernah habis. Kalau waktu Arissa dulu, saya mula simpan stok EBM seawal Arissa usia 3 hari rasanya…tapi kali ni saya mula simpan stok waktu Areefa usia 5 hari..itu pun sebotol je waktu berpantang dekat rumah mertua. Lepas dah balik rumah sendiri baru mula menyimpan..hehe..bukan apa, sebab kali ni tak ready storage milk semua. Semuanya tertinggal dekat rumah. Banyak benda nak angkut ke hulu hilir lak. Takpe..lagipun cuti bersalin 3 bulan..hehe..ada banyak lagi masa nak kumpul stok.. Insya Allah 🙂

Bila jadi ibu menyusu yang bekerja ni..terpaksalah gigih pam dan kumpul stok EBM untuk kegunaan bila dah kerja nanti. Maklumlah..kerja tak menentu, kadang ada kursuslah..meetinglah..dan kadang-kadang susu drop lah..jadi kumpul stok EBM ni untuk emergency case la kiranya. Kali ni saya guna botol yang boleh muat 2 oz je…tapi takdelah banyak sebab saya dah standby EBM storage liner. Mudah nak simpan dan jimat ruang. Yang untuk awal-awal ni je letak dalam botol 2oz sebab nanti baby tak minum banyak pun. Macam dulu waktu Arissa..rugi sangat sebab skali defrost satu plastik..paling kurang 7oz..terpaksalah guna semuanya bila dah defrost. Botol-botol ni pun comel sangat! Hehehe..lepas gian pun ye jugak sebab dulu takde botol yang muat 2oz..semuanya 5oz..hehe..

kumpul stok EBM

Sikit demi sikit..Insya Allah..lama2 cukuplah untuk si comel Areefa

 

Waktu berpantang nilah curi masa untuk pam dan kumpul sikit-sikit. Lagi pun, waktu pantang ni..susu baru nak establish..jadi, kena rajinlah pam ye. Kebanyakan ibu risau baby tak cukup susu kalau kita pam..ataupun..pam lepas baby menyusu tak keluar apa apa pun. Apa pun, yang penting sekali mindset kena betul. Yakin bahawa susu cukup untuk anak kita. Mungkin ibu yang baru nak mula simpan stok boleh rujuk entry ni tentang macam mana nak kumpul stok susu pada masa yang sama baby pun menyusu direct.

EBM – Expressed Breast Milk