Category Archives: Tips Ibu Menyusu

Rahsia Susu Ibu Banyak Sebaik Sahaja Melahirkan Cahaya Mata

Pasti anda tertanya-tanya apakah rahsia yang dimiliki oleh ibu-ibu yang punyai banyak susu. Kadang sampai melimpah ruah sampai tak muat freezer nak simpan kan? Apa rahsia susu ibu banyak dan macam mana cara banyakkan susu ibu supaya ibu tak pening kepala melayan tangisan bayi yang tak henti sebab lapar. Pernah tak ibu terfikir macam ni?

Banyaknyer susu mommy tu, dia takpelah baby lahir terus susu keluar memancut-mancut. Yang aku ni, kempis je macam takde susu. Mesti tak cukup susu untuk baby aku ni!

Bayi yang tak nyenyak tidur biasanya sebab lapar. Bayi tak kenyang..macam tak puas menyusu dan bila bayi asyik menangis je membuatkan ibu mudah tension, jadi stress sebab duk layan baby mengempeng je. Ibu tak keseorangan..Waktu dalam pantang, emosi ibu sangatlah sensitif dan ibu sangat mudah rasa penat. Yelah kan, siang malam terpaksa berjaga..mana ada masa nak rest panjang..dengan luka bersalin yang tak sembuh sepenuhnya lagi..memang penat!

Apa yang saya nak kongsikan di sini berdasarkan pembacaan dan juga pengalaman saya menyusukan 3 orang anak saya. Yang sulong campur dengan susu formula. Yang 2nd Alhamdulillah berjaya exclusive breastfeed dan sekarang sedang menyusu anak ketiga yang baru berusia 3 bulan. Punca utama saya gagal waktu anak 1st sebab saya ambil mudah waktu tu dan tak faham konsep sebenar macam mana cara banyakkan susu ibu dalam pantang. Tapi, bila saya preggy anak kedua terus cari gali ilmu tentang penyusuan susu ibu, cari petua banyakkan air susu dan Alhamdulillah dapat menyusu secara ekslusif selama 6 bulan dan teruskan penyusuan sehingga 2 tahun. Masih belum terlambat kan walaupun anak kedua, ketiga..hatta kelima sekalipun.

Tak dinafikan ye, memang ada ibu yang sangat bertuah, lahir je baby terus keluar susu warna putih tu..atau kita panggil susu matang. Ada juga yang waktu preggy lagi susu dah mula keluar. Tapi bagi kebanyakan ibu, susu matang hanya keluar selepas beberapa hari bersalin. Yang keluar hanyalah kolustrum iaitu susu awal warna kekuningan, sikit je dan kelihatan agak pekat.

Kolustrum ni adalah cecair emas yang sangat sangat bernilai buat bayi yang baru dilahirkan sebab ianya penuh dengan antibodi. Tapi tak bermakna orang yang macam ni, tak mampu breastfeed anak dia sepenuhnya. Jadi, macam mana cara banyakkan susu ibu ni? Sebenarnya tidak ada rahsia pun susu ibu tu banyak. Paling penting ibu kena TAHU dan FAHAM betul-betul tentang konsep asas dalam penyusuan susu ibu ni iaitu SUPPLY ON DEMAND.

Rahsia Susu Ibu Banyak

Apa tu konsep SUPPLY on DEMAND dalam penyusuan susu ibu?

Pengeluaran susu ibu bergantung kepada rangsangan/permintaan dari bayi  anda semasa menyusu. Dalam kata mudahnya, makin banyak ibu menyusukan bayi, makin banyaklah susu akan dihasilkan. Jadi, kalau nampak macam badan hasilkan susu lebih sedikit or kurang dari biasa, apa yang ibu perlu buat adalah kerapkan menyusu bayi anda. Boleh juga pam selepas menyusu untuk rangsang penghasilan susu ibu. 

Kan baru lepas menyusu, ada ke susu kalau nak pam? Boleh ke nak pam..nanti tak cukup pula susu untuk baby!

Itulah yang berlaku waktu mula-mula lahirkan Arfan dulu. Memang dah tahu konsep asas breastfeeding ni tapi tak betul-betul faham dan apply konsep ni. Jadi, dek kerana kurang ilmu tentang breastfeeding ni, tak berjayalah exclusive breastfeed Arfan even topup sikit je pun susu tepung time dia meragam tak cukup susu. Tapi alhamdulillah bila anak kedua (Arissa), adalah rezeki untuk Arissa merasa exclusive breastfeed. Sebab mentally prepared dan memang apply apa yang saya faham. Sebab tulah penting sangat kena tahu konsep supply and demand ni. Analoginya macam ni, cuba perhatikan flush kat toilet tu. Once bila kita flush, air akan keluar dari tangki kan..lepas tu air akan refill balik untuk gantikan air dalam tangki sampai penuh. Macam tulah juga kilang susu kita berfungsi. Bila baby minum makin banyak, makin banyaklah susu yang dihasilkan. Makin kerap payudara dikosongkan samaada dengan menyusu bayi atau pam, makin banyak susu dihasilkan.

Jadi, sebaik je Arissa lahir, memang dah set dalam kepala..susu cukup untuk Arissa. Seawal usia Arissa 3 hari, saya dah mula pam sebab waktu tu susu matang yang colour putih tu dah mula keluar..still kuning2 lagi colour sebab bercampur kolustrum. 3 hari pertama tu saya breastfeed je Arissa on her demand. Tak ikut masa..ikut suka dia lah sebab baby yang menyusu susu ibu ni cepat lapar sebab susu ibu mudah hadam jika nak banding dengan susu formula.

Apa yang saya buat..paling lama pun dalam masa 2 jam, saya akan pastikan Arissa menyusu. Salah satu sebab nak bagi jaundice (demam kuning) turun cepat. Nanti saya share ye pengalaman jaundice Arfan dengan Arissa. Dan, biasanya Arissa menyusu sebelah je, jadi sebelah lagi saya pam. So, gilir-gilir lah kanan dan kiri. Dalam kepala saya memang dah set awal-awal…jangan biarkan breast rasa penuh, biar je dia sentiasa rasa kosong..bila dah penuh sangat (engorge)..ya Allah..azabnye rasa kalau bengkak susu. Demam terus ko! Bukan demam biasa, tapi demam menggigil! Serik rasanya! Anda boleh baca petua merawat bengkak susu dan boleh apply manalah tahu tiba-tiba kan.

Punca Susu Ibu Makin Sedikit

Sebenarnya banyak punca yang menyebabkan susu ibu makin sedikit…Antaranya ibu yang sedang stress, sakit atau sesetengah ubat-ubatan seperti pil perancang yang akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Tapi kali ni, saya nak kupas mengenai punca susu ibu merudum yang disebabkan oleh ibu tak follow konsep asas dalam penyusuan susu ibu.

Ramai je ibu yang salah faham mengenai breastfeeding ni. Mungkin ada yang beranggapan, kalau tunggu breast penuh (bengkak) maksudnya banyaklah susu baby dapat minum nanti. Inilah tanggapan yang perlu dibetulkan. Sebenarnya, ia sangatlah berlawanan yer. Kalau kita tunggu breast rasa full baru nak bagi baby minum susu atau pun nak tunggu bengkak susu dulu baru nak pam, susu akan jadi makin sedikit secara perlahan-lahan. Makin lama kita tangguh, makin sikitlah penghasilan susu ibu tu. Sebabnya, bengkak susu dan adakalanya ‘bocor’ sebab dah overflow..akan hantar signal pada badan yang kita perlukan susu yang sedikit. Meh saya ceritakan situasi sebenar yang ramai ibu di luar sana tak sedar yang tindakan ibu mungkin menyebabkan susu jadi makin kurang walhal dalam pantang tu, banyak sangat susu sampai melimpah ruah kan?

Punca susu ibu makin sedikit

Cuba perhatikan jadual bayi menyusu kat atas ni. Hari pertama baby lahir, setiap 2 jam dia minum susu ibu dan badan akan auto adjust supaya MESTI produce susu cukup 2 jam…kadang kala bila cukup je masa, susu keluar sendiri tanpa baby hisap pun. Keadaan ni kita panggil let down reflex.

So, hari kedua, ibu dah mula bagi formula milk sebab katanya baby nangis tak cukup susu. Penat layan kerenah baby yang tak henti-henti meragam..sumbat je susu tepung…lama tidur kan? Jadi, badan dah dapat signal supaya hanya produce susu selepas 5 jam! Hari ketiga pula, makin lama tempohnya. Waktu baby tak breastfeed, ibu tak kosongkan pun breast, hari ke-4 jadual makin lama.. jadi badan dah dapat signal..”Okey..hasilkan susu hanya selepas 9 jam!” Begitulah seterusnya, makin lama susu makin sikit. Sebab tulah habis je pantang, susu dah kering. Sayang sangat-sangat tau. Badan kita dijadikan cukup sempurna. Bila nak dapat susu banyak, kerapkanlah menyusu/pam dan badan automatik akan adjust ikut keperluan (signal) yang kita/baby tentukan. Subhanallah..indah sungguh ciptaan Allah kan 🙂 Sebab tu jangan sesekali cakap pada diri sendiri, susu tak cukup kerana otak kita pun akan dipengaruhi oleh apa yang kita fikir tadi.

Bila dah tau punca kenapa susu ibu makin sikit, mudahlah ibu nak usaha untuk banyakkan susu. memang ada petua banyakkan air susu  dan makanan banyakkan susu ibu (milkbooster) yang boleh buat susu ibu jadi banyak tapi bergantung juga pada tubuh badan ibu tu sendiri dan juga sejauh mana ibu apply konsep supply on demand ni.

Dah cuba tips di atas tapi susu masih tak banyak? Mungkin ibu perlukan sesuatu untuk bantu banyakkan susu seperti Set Menyusu Shaklee. Ramai juga ibu yang sering ajukan soalan pada saya..

Lepas makan vitamin shaklee ni, susu ibu boleh jadi banyak ker?

Berapa hari ya baru susu ibu jadi banyak?

Kenapa saya makan vitamin shaklee ni tapi susu sama je..makin sikit adalah!

Makanlah segala tok nenek vitamin ke, milkbooster ker..memang tak jadi apa kalau tak follow rules ni. Ada juga yang kenalan kaum lelaki yang risau jika dia makan vitamin set menyusu, mungkinkah akan keluar susu?  ;p Jangan risaulah! Vitamin ni boleh share je lelaki perempuan. So, bila ada yang tanya saya soalan-soalan kat atas, sering saya tekankan WAJIB ikut rules/konsep asas breastfeeding ni dulu. Sebenarnya jika ibu jaga pemakanan yang seimbang dan ikut rules breastfeeding ni, insya Allah susu ibu akan sentiasa cukup buat anak tersayang..adakalanya sampai terlebih-lebih.

Vitamin Shaklee ni BUKAN untuk banyakkan susu tapi untuk bekalkan keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu menyusu supaya badan ibu cepat recover dan sentiasa rasa cergas bertenaga walaupun ibu terpaksa berjaga malam! Bila badan sihat dan cergas, pengeluaran susu ibu akan lebih lancar dan ibu tak perlu risau badan jadi lembik dan lesu sebab anak asyik bergayut jer. Memang tak dinafikan bila makan alfalfa atau protein ESP, tiba-tiba susu jadi banyak dari biasa. Kesan pengambilan ESP pula akan membuatkan susu ibu jadi lebih pekat dan hasilnya bayi cepat kenyang. Lihatlah perbezaan pada susu sebelum dan selepas saya mengambil vitamin.  Itu hanyalah kesan sampingan yang mana semua ibu menyusu pasti suka!

Antara kesan sampingan lain yang membuatkan anda dan suami pasti teruja ialah

  1. Badan rasa segar, kurang penat.
  2. Jarang sakit seperti demam, selsema, batuk, migrain, gastrik dan macam-macam lagi
  3. Wajah dengan mood yang ceria. Kulit halus dan kesan jerawat makin pudar.
  4. Stretch mark di perut atau bahagian badan makin pudar.

Dahlah badan rasa bertenaga je, susu jadi makin banyak lepastu dapat pula bonus kulit makin halus dan cantik! Haisshh…pendek kata memang suami suka sangat dengan perubahan pada isteri mereka yang amalkan set menyusu shaklee ni. Kat bawah ni adalah salah satu testimoni pelanggan yang amalkan set menyusu ni.

Cara Banyakkan Susu IbuAnda boleh  lihat banyak lagi testimoni pelanggan di sini.

Jadi, sebelum anda decide nak beli suplemen atau pun tak, selidik dulu punca susu ibu tu jadi makin sikit. Bagi yang memerlukan bantuan suplemen, bolehlah hubungi saya di 013 939 5771 melalui SMS/WhatsApp/Telegram. Saya akan guide apa yang anda perlukan. Setiap pembelian set menyusu shaklee, anda layak untuk  mendapatkan konsultasi penyusuan susu ibu secara percuma dan berterusan dari saya! Insya Allah saya sedia membantu anda 🙂

Minum ESP susu badan boleh banyak?? Biar betul!

Antara kegemaran ibu menyusu masa kini ialah dengan mengamalkan protein soya iaitu ESP..namun persoalannya, benarkah hanya selepas minum ESP susu badan boleh bertambah banyak? Ada yang cakap..”saya minum ESP..tapi sama je hasilnya! Tak banyak pun susu!”  Bila google..merata-rata semua cakap tips banyakkan susu badan adalah dengan minum ESP.

Apa yang saya boleh katakan, pengambilan ESP semata-mata tidak akan menyebabkan susu badan ibu bertambah banyak! Tetapi, jika ibu mengamalkan konsep asas dalam penyusuan iaitu semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyaklah susu akan dihasilkan..dan pengambilan protin ESP akan membantu mempercepatkan lagi penghasilan susu badan ibu. Jika ibu minum ESP tapi jadual pam ke laut, menyusu anak sekali sekala atau dalam tempoh yang agak panjang (lebih dari 3 jam)..mungkin ESP tidak akan dapat membantu anda..malah milkbooster apa sekali pun yang anda makan tidak akan membantu anda. Pengambilan makanan seperti milkbooster hanya berkesan jika diiringi dengan usaha ibu juga untuk kosongkan payudara sekerap yang mungkin. 

Anda pastinya ibu yang bijak dan sanggup buat apa sahaja demi anak tercinta bukan? Apalah kiranya berkorban masa dan tenaga untuk pastikan stok EBM yang dibekalkan kepada anak mencukupi…Berdasarkan pengalaman saya sendiri, hanya dengan kerapkan mengepam dan buat power pumping pun boleh membanyakkan susu badan. Mudah bukan? Dengar macam mudah tapi tak semua mempunyai jalan yang mudah! Ada yang terpaksa mengharungi jalan yang agak sukar dan mencabar. Ya! saya juga tak terkecuali dari mengalaminya..Usaha yang gigih, penat toksah cakap lah..kecewa? kadang-kadang bila lihat botol kosong..hanya angin yang keluar waktu mengepam! Kalau ibu yang tidak sabar..pasti mengalah sebelum dapat hasilnya..Wahai ibu sekalian, jangan terlalu cepat putus asa..jika anda faham konsep asas dalam penyusuan..pasti anda akan teruskan juga usaha anda sebab pasti ada hasilnya..bezanya cepat atau lambat sebab ianya bergantung kepada badan individu tersebut.

Saya menyusu anak pertama dengan ilmu penyusuan yang tersangat cetek! Minum ESP pun waktu susu dah drop sangat-sangat (2-3 oz per session)..tapi usaha tak cukup! (Tahu..bukan tak tau..tapi tak amalkan dengan konsisten) ..Jadual pam on off..kadang ke darat..kadang ke laut..ngeeee ;p Dushhh!!! Boleh singgah di SINI untuk cerita saya ketika dolu-dolu..Bila anak yang kedua..at least dah faham lah konsep asas dan betul2 apply lagi-lagi bila susu drop. Maklumlah bz yang amat..kadang-kadang ‘M’ pun ada jugak ..hehehhe. ;p Alhamdulillah..dari 3-4 oz ..selepas beberapa hari terus melonjak ke 6-8 oz..adakalanya mencecah 10oz! Tengok @_@ !!! 3-4 oz..lebih kurang je waktu anak pertama..tapi sebab tak buat dengan betul so tak membantu sangatlah!

Bagi saya…ESP tersangatlah membantu saya dalam penyusuan..jika susu tiba-tiba jadi sedikit merudum, cepat-cepat saya ketatkan semula jadual pam harian dan juga minum ESP secara konsisten..dan saya  amalkan tips untuk banyakkan susu dalam masa yang singkat! Terus terfikir..ya Allah..kenapa lah dulu tak buat cam gini yer..tak pandai pun ye jugak..sedangkan boleh jer! Semua orang boleh..termasuk anda. Nak tahu rahsianya? Ooopppsss!!! Tips/Rahsia untuk banyakkan susu badan hanya EKSLUSIF untuk pelanggan-pelanggan saya 😉 Setiap pembelian SET MENYUSU SHAKLEE daripada mama2r.com layak untuk mendapat tips ekslusif ini…dan bagi regular customer saya, anda juga boleh. Hanya emailkan pada saya dan taipkan kata kunci RAHSIA BANYAK SUSU.

Dan…raaaaaaamai yang dah cuba ESP..rata-rata bagi komen, ruginya tak cuba minum ESP dari dulu..yelah..dahlah susu banyak, kulit pun jadi cantik. Wowwiee..bonus cantik untuk anda!

Untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, jangan segan2 contact saya yer! 😉  Harga memang mampu milik. Bagi yang mempunyai kekangan kewangan tapi ingin mencuba, set budget tersedia untuk anda.

Email : tgmuzlina@gmail.com
Contact No : 013 939 577 (MuzZ) – wassap pun boleh 🙂
Facebook : http://www.facebook.com/Mama2R

Petua Merawat Bengkak Susu

Pernah tak antara ibu semua yang mengalami bengkak susu? Biasanya kalau ibu masih dalam tempoh berpantang..memang mudah terkena bengkak susu kerana badan masih dalam proses penyesuaian dengan kehendak bayi. Bila anda dah mula bekerja..anda perlu pastikan jadual mengepam dipatuhi untuk mengelakkan berlakunya bengkak susu.

Dan hari tu..waktu saya ada aktiviti kokurikulum..disebabkan masa yang padat dan masa yang agak lama berada dalam gua..balik ke hostel terus pam..Lepas pam..marmet..lepas marmet..pam plak..tapi susu tidak keluar pun..huhu..sakit dan sensitif yang amat..nak marmet dah tak tertahan sakit..badan dan belakang pun sakit..badan dah mula seram sejuk macam nak demam. Malamnya ada aktiviti barbeque tapi saya join sekejap jelah sebab tak tahan..demam sampai menggigil. Bila saluran susu dah tersumbat…sakit wooo..nak buat ape pun tak boleh. Meleleh air mata sebab sakit sangat. Nak bersalin pun tak nangis tau. huhu..Nak tuam tapi takde air panas. 🙁 Jadi entri kali ni saya nak share serba sedikit apa yang saya buat untuk atasi masalah bengkak susu tu.

Apakah sebabnya payudara bengkak dan sakit?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu di sekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak.

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras. Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda.

Apakah yang boleh saya lakukan untuk merawat payudara bengkak?

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. Sehingga itu:

  • Pakailah bra menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.
  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.
  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap di sekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!
  • Jika payudara terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.
  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.
  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien. 
  • Jika anda tidak dapat menahan sakit, anda boleh ambil ubat tahan sakit seperti parasetamol.

Pandang ke hadapan. Anda akan melepasi fasa ini dengan cepat dan tidak lama lagi dapat menikmati hubungan penyusuan dengan bayi anda yang sedang membesar.

Sumber bagi petua merawat bengkak susu di atas.

Tips dan petua di atas kebanyakannya boleh dilakukan ketika anda bersama bayi. Waktu saya terkena bengkak susu. Aktiviti yang memakan 3 hari 2 malam..of course lah berjauhan dengan si comel Arissa. Time tu gak rasa terus nak balik. 🙁

Jadi kat bawah ni yang saya buat untuk meredakan kesakitan dan merawat bengkak susu yang dialami. Terus terang saya cakap mmg tak berani buat sampai sekarang utk letak kubis tu risau ada org ckp boleh keringkan susu..hehe..Lagi pun mana nak cekau kubis waktu tu..hahahha.

  • Gunakan teknik marmet (perah ngan tangan) sambil buat sedikit urutan untuk pastikan saluran susu lancar dan tidak tersumbat. Tapi sebab sakit sangat..marmet pun tak jalan gak sebab sakit nak tekan tekan.
  • Telan 3 biji lecithin
  • Minta tolong kawan urutkan di bahagian belakang badan untuk legakan urat dan saluran susu.
  • Sambil pam, tengok gambar Arissa dan cuba relaks dan tenangkan minda. Buat sedikit urutan. Alhamdulillah..it works!! Walaupun masih ada lagi sisa yang dah keras.
Teruskan pam macam biasa dan lebihkan urutan di bahagian yang dah keras. Alhamdulillah semuanya back to normal.

Oh ya….apa kaitannya lecithin dengan masalah bengkak susu yang saya hadapi?

Menurut Kelly Bonyata yang merupakan IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) ;

“Lecithin has been recommended to combat recurrent plugged ducts. The usual recommended dosage for recurrent plugged ducts is 3600-4800 mg lecithin  per day, or 1 capsule (1200 milligram) 3-4 times per day. After a week or two with no blockage, mom can reduce the dosage by one capsule. If there is no blockage within another 2 weeks she can reduce it again by one. Mom may need to continue taking 1-2 capsules per day if stopping the lecithin leads to additional plugged ducts.”

Sebiji lecithin mengandungi 530mg lecithin. Sebab tulah saya makan 3 biji lecithin malam tu. Dan lepas ni..of course lecithin adalah first aid kit saya 😉
Tak rugi tau makan lecithin ni.. Klik sini untuk tau khasiatnya. Bagaimana untuk mendapatkannya? Hubungi saya di 013 939 5771 (SMS | WhatsApp) atau email tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut. Klik ‘LIKE’ pada fanpage http://www.facebook.com/Mama2R untuk sebarang info dan promosi.

[All About Breastfeeding] Power Pumping

POWER PUMPING..memang hebat kesannya!! Nama pun POWER kan??

Pagi semalam Arissa menyusu kul 7pagi..Saya pam kul 9.30pagi..hanya dapat 2oz!!!! Terkezut mak..huhu..Lunch dpt 4.5 oz..petang dpt 5oz..Ni sume gara2 terponteng n gap yang sangat lama last week..Buat pengetahuan semua..sekarang saya sedang berkursus selama  3 bulan di CIAST. Waktu lecture memang boleh lari2 kejap..tapi bila waktu aktiviti..nak lari tu agak susah sket dan segan lah kan tinggal ahli group. Sekarang ni waktu lecture saya hanya pam kat tempat duduk je..Amik seat paling hujung..or tepi..pastu buat la operasi..hehe..Jimat masa dan yang penting ilmu yang diajar still dapat.

Badan saya ni memang jenis cepat sangat effect kalau tak konsisten!! Anda ibu yg sangat bertuah kalau tak perlu usaha gigih utk hasilkan ber oz2 susu. Apa yang saya buat..kalau biasanya saya minum PD + ESP + Mealshake hanya sekali sehari..semalam saya up kan minum 3 kali sehari (Maksimum 3 sudu besar setiap hari)..konsisten balik makan B complex, Vitamin C, AlfalfaPagi ni menyusu Arissa kul 7 pagi..kul 9.15 pagi buat power pumping..hasilnya..Alhamdulillah..back to normal..dapat 8 oz..

Balik lunch..saya pam dlm 15 minit..tengok hasilnya..sikit je lagi nak cecah 4 oz..Dalam hati..Ish..tak boleh jadi ni..Arissa perlukan 5 botol yang berisi 4 oz..Paling2 kurang pun 4 botol..tp kena rushing la sharp kul 5 petang kena pergi amik terus..Saya baru je ada 2 botol. Lagi 3 botol..Saya buat lagi skali power pumping(PP)..Bila buat PP ni..senang sangat nak dapat Let Down Refleks(LDR)..boleh dapat berkali-kali dan Alhamdulillah dapat 7 oz. Sesi ketiga nanti dalam kelas la saya sambung. hopefully dapat cukupkan susu untuk anak tersayang. Insya Allah.. 🙂
Apa tu power pumping?? Sila baca entri Tips Membanyakkan Susu Ibu.
Apa yang penting..jangan terlalu panik..risau is normal..saya pun risau ok! Usaha..usaha..usaha..selebihnya doa dan tawakal..Plan B saya kalau tak cukup gak susu utk Arissa..memang akan balik amik stok kat Banting hari ni gak. Sebab tu saya da ready stok time waktu2 emergency masa ni lah sangat berguna.

[Breastfeeding] Tips untuk Membanyakkan Susu Ibu

Jika anda ibu menyusu..tiba2 anda mengalami zaman kegawatan susu..hehee..gawat yer..jadi..apa yang anda akan buat?? Cari milkbooster?? Yer..saya akui ramai yang terus ambil jalan mudah nak tingkatkan pengeluaran susu dengan makan/minum milkbooster..tak dinafikan, memang ianya membantu..tapi jika anda tak cari punca sebenar kenapa susu anda merudum..milkbooster takkan beri kesan langsung pada anda.

Kali ni saya nak share..sedikit sebanyak mengenai macam mana nak troubleshoot kenapa susu merudum..So, STEP yang PALING PENTING sekali ialah..CARI PUNCA!!!

1- CARI PUNCA – Kenapa susu makin sikit/kurang?..Kenapa susu merudum?..

Mesti ada sebab kenapa tiba2 susu jadi sikit..Sebelum ni banyak je..alih2 minggu ni jadi sikit. Cuba tanya diri anda perkara di bawah ni yer..

Ikut konsep ‘demand’ versus ‘supply’ ?? Makin kerap payudara dikosongkan, makin banyak susu akan dihasilkan. Sebolehnya 2-3 jam sekali yer.

Bayi menyusu brapa jam skali? 1 jam? 2 jam? 3 jam? Siang mungkin takde masalah kot. Sebab mostly baby memang minum average 2-3 hours skali kan. Tapi malam macam mana? Adakah bayi anda jenis yang tidur dari pukul 10 malam..sampai lah ke pagi. (Syoknyer tido..hehe). Kalau yer..anda kena bangun dan kejutkan bayi untuk minum..sehingga betul2 kosong. Ataupun..kalau bayi tak nak gak menyusu..kenalah pam yer..Pastikan kedua2 belah payudara dikosongkan. Ngantukkkk???? Memanglah..mula2 je..alah bisa tegal biasa..mulakan waktu dalam pantang lagi..jadi anda dah biasa nanti. Saya dah mengalaminya waktu anak pertama..anak lak jenis bangun 2-3 jam skali.. 😉

Saya dah pam ikut jadual? Dah kosongkan payudara setiap 2-3 jam skali..tapi kenapa sikit jugak yer??

  • Adakah anda sedang period?
  • Adakah anda stress?? Tension?
  • Adakah anda sedang berpuasa?
  • Anda tak sihat?
  • Kurang minum air?
  • Tak cukup tidur?
  • Mengandung?

Untuk sebab2 yang boleh dipulihkan, carilah cara untuk pulihkannya. Kalau kurang minum air, maka minumlah air secukupnya

2- PAM DENGAN LEBIH LAMA

Kalau biasa pam 10 minit, cuba tambah lagi 10 minit. Mungkin dalam tempoh mengepam yang extra tu boleh dapat let down berkali-kali. Saya biasa buat kat ofis..kadang tu bila minit ke 20..tiba2 dapat let down lagi..kadang da nak stop..dapat let down lagi..Tapi kena ingatlah yer bagi yang bekerja..jangan sampai effect kerja lak..

3- POWER PUMPING

Power pumping ialah kaedah meningkatkan pengeluaran susu ibu dengan meniru gaya ‘cluster feeder’ di kalangan bayi menyusu. Cara membuat power pumping ialah:

Untuk double pumping:

(dalam masa 1 jam)
10 minit pam
10 minit rehat
10 minit pam
10 minit rehat
10 minit pam

Atau:

Untuk single pumping:

5 minit pam kanan
5 minit pam kiri
5 minit rehat
5 minit pam kanan
5 minit pam kiri
5 minit rehat
5 minit pam kanan
5 minit pam kiri
5 minit rehat

Power pumping memang berkesan dan terbukti!! Saya sendiri mendapat lebih 2 bekas semalam selepas membuat power pumping

Power pumping boleh dibuat 2-3 kali sehari, bergantung kepada masa yang ada..

4- URUT BREAST

Sambil mengepam buat urutan pada breast dan bayangkan seolah-olah kita sedang menolak susu supaya keluar dari-nya. Insya-Allah minda bawah sedar sangat powerful.

5- PAM DI WAKTU MALAM/DINIHARI

Hormon penghasilan susu iaitu prolaktin meningkat secara natural pada waktu malam. Jadi, gunakan masa ini untuk mengepam dan merangsang susu agar lebih banyak dihasilkan.

6- TAMBAH SESI PAM DI PEJABAT/RUMAH

Dalam falsafah penyusuan, breast yang penuh (dengan susu) dan galactostasis iaitu susu yang masih ada dalam breast bila proses mengepam tidak dilakukan dengan sempurna (tak kosongkan breast) akan menyebabkan susu makin merudum.

Ini kerana 2 sebab:
1) Feedback inhibitor of lactation yang memperlahankan penghasilan susu bila breast penuh
2) Bila breast penuh, peranti penerima prolaktin menerima insyarat supaya berhenti menghasilkan susu

*layman term macam tu lah, senang sikit nak faham

Sebab tu kita tak boleh tunggu breast penuh untuk mengepam. Pam susu secara kerap dan konsisten.

Nak menyusukan anak bukan mudah. Tapi bukan benda sangat special sampai kena ada condition yang special baru boleh menyusu. Ramai ibu yang kerja di site, kerja di bahagian production, malah pramugari dan yang kerja offshore mampu menyusukan anak mereka sepenuhnya.

*credit info

Bersama membudayakan penyusuan susu ibu 😉

Istiqamah..Kenapa ia perlu?

Ya..kita perlu istiqamah dalam melakukan setiap perkara untuk dapat faedah yang tak terhingga. Tak kira lah dalam melakukan apa jua pekerjaan lebih-lebih lagi dalam melakukan amal ibadat. Entri kali ni saya nak share kenapa kita perlu istiqamah dalam makan vitamin dan juga buat semua tips yang diberi..special untuk ibu menyusu. Breastfeeding needs COMMITMENT 🙂

*credit

Tergelak bila ibu terima sms yang berbunyi:

“Dah seminggu makan ubat kak N , saya belum nampak peningkatan susu cuma susu saya memang pekat”

Rasanya dah berkali ibu nyatakan makanan tambahan yang ibu kenalkan ini ialah dalam golongan VITAMIN dan bukan UBAT.

VITAMIN bertindak dengan lembut dengan sistem badan dan tidak memberi kesan yang negatif…berbanding ubat.

Memang ubat seperti Motilium atau mexolon memberi kesan yang cepat untuk peningkatan hasil susu namun perlu kita tahu ianya adalah kesan sampingan dari ubat tersebut di mana sebenarnya ubat tersebut adalah untuk menahan muntah dan yang berkaitan dengan masalah perut dan usus jika ibu tidak silap. Memang penghasilan susu akan meningkat dengan kadar segera TETAPI kesan jangka panjang yang perlu kita ketahui ialah di mana ubat2 ini akan mengganggu sistem pertahanan badan. Memang ada yang tidak banyak membaca, akan menganggap…alah bukan selalu amik sekali sekala jek, namun ubat ini memberi kesan negatif dalam jangka panjang terutama yang memberi kesan segera. Antara kesannya ialah tekanan mental, sakit jiwa, gangguan hormon seperti menstrual , gangguan usus dan kidney dan banyak lagi.

Sebab itu sejak ibu tahu kesan pengambilan segala jenis ubat, ibu telah lama tidak mengambil ubat bila sakit, tetapi ibu menjadikan vitamin harian ibu sebagai ubat…bila demam makan alfalfa lebih, bila selsema makan vit C lebih, bila batuk minum ESP lebih dan semuanya ibu akan cuba amik mengikut kepentingan vitamin tersebut.

Berbalik kepada cerita penyusuan:

Kejayaan bagi penghasilan susu yang meningkat sebenarnya disebabkan oleh beberapa faktor…

  1. Menjaga pemakanan dengan memastikan kesemua keperluan zat oleh tubuh dipenuhi.
  2. Mengepam dengan konsisten. Jadual yang tetap lebih baik.
  3. Minum air melebihi 3 liter…tetapi bagi yang tidak mengamalkan apa2 supplement, 2 liter sudah memadai dikhuatiri kecairan nutrien dalam susuibu.
  4. Sentiasa berdoa dan bersangka baik dengan Allah. Ini yang seringkali kita abaikan.

Panduan jadual pemakanan tambahan @vitamin yang mudah dan selari dengan istilah istiqamah:

Pagi selepas makan pagi:

2 biji alfalfa dan sebiji multivitamin @vitalea dan secawan minuman dengan tambahan ESP.

Tengahari selepas lunch:

2 biji alfalfa dan sebiji B com dan secawan minuman dengan tambahan ESP. . Namun B com boleh diambil 2 biji jika mengalami ketegangan atau stress.

Malam selepas makan malam :

2 biji alfalfa dan sebiji vitamin C dan secawan minuman dengan tambahan ESP. . Namun Vitamin C boleh diambil 2 biji jika mengalami masalah kesihatan seperti batuk atau selsema.

Secara ringkasnya:

~ Jika stress…maka makan lah b complex 2-4 bj sehari.
~ Jika tidak pump dengan konsisten…maka atur semula jadual perahan setiap 3 jam.
~ Jika air kurang…maka sediakan air di dalam botol yang mempunyai sukatan agar kita tahu berapa banyak air yang kita minum sehari. Contohnya menyediakan 3 botol air yang bersukatan 1.5 liter setiap botol.
~ Untuk rohani…banyakkan berdoa dan bersangka baik dengan Allah. Cuba dekatkan diri dengan solat2 sunat dan zikrullah agar ketenangan yang abadi diperolehi.

SUPPLEMENT AKAN MEMBERI IMPAK YANG HEBAT APABILA SEMUANYA DILAKUKAN DENGAN ISTIQAMAH…IAITU BERTERUSAN.

Makanan Semulajadi Penambah Susu Ibu

Menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menyusukan anaknya untuk mendapatkan susu perahan yang banyak, terutama bagi yang bekerja. Lebih-lebih lagi sekarang ni kita makin menghampiri Ramadhan… jadi makin giatlah aktiviti pengumpulan susu ini di kalangan ibu-ibu.

Bagi saya, set penyusuan (diambil bersama Energizing Soy Protein dan Performance Drink) amatlah membantu untuk ‘memperkasakan’ penghasilan susu ibu, tambah2 semasa berpuasa. Namun, ibu2 walaupun mengambil set penyusuan ni sebenarnya masih boleh mengambil apa saja milk booster yang ada di luar sana. Antara makanan penambah susu yang boleh didapati secara semulajadi ialah:

(1) Daun alfalfa

alfalfa

Meskipun dalam set penyusuan tu ada pil alfalfa, tapi tak salah kalo nak makan daun alfalfa… tapi kat Malaysia ni saya biasa jumpa orang jual daun alfalfa untuk haiwan ternakan (alfalfa sangat bagus untuk binatang ternakan!). Kalau kat supermarket yang ada ‘alfalfa sprout’ atau yang jenis cambah tu. Belasah ajelah belalang.

(2) Halba @ fenugreek

fenugreek

Halba atau juga dikenali sebagai fenugreek merupakan milk booster yang agak terkenal di kalangan ibu2 di negara kita. Halba biasanya digunakan dalam masakan. Ada juga halba dihasilkan dalam bentuk pil yang.

(3) Jintan

jintan

Jintan ni sama dengan halba di atas, biasanya digunakan dalam masakan. Jadi tak hairanlah kalau lepas makan kari, kilang susu rasa penuh saja..kan 🙂 

(4) Kurma

kurma

Kurma membekalkan kalori segera, amat sesuai untuk ibu menyusu kerana ibu menyusu memerluka extra kalori.

(5) Susu

susu

Khasiat susu tidak dapat dinafikan lagi. Ibu perlu minum susu untuk menghasilkan susu… mungkin ideal kerana bukan sahaja memberi kebaikan kepada susu ibu, malah juga menjaga tubuh ibu dengan membekalkan protin, kalsium dan berbagai jenis vitamin dan galian perlu.

(6) Keju

cheese_mozzarella

Keju yang tinggi kandungan zat, sama seperti susu membekalkan protein, kalsium dan vitamin serta mineral perlu. Keju seperti juga susu dan produk tenusu lain, ia mudah diserap oleh tubuh. Jadi tak hairan kalau lepas makan keju, terasa ‘berat’ saja kilang susunya

(7) Tempe

tempe

Tempe yang dibuat dari kacang soya adalah tinggi kandungan protein. Ia bukan saja membantu membanyakkan malah memekatkan susu.

(8) Sayuran hijau

sayur

Sayuran hijau seperti kucai, sawi, dan sebagainya membekalkan vitamin B perlu terutama asid folik yang penting dalam penyusuan susu ibu.

(9) Lobak putih

lobak_putih

Lobak putih mengandungi vitamin C melebihi buah-buahan, serta serat yang tinggi. Kedua-duanya membantu dalam penghasilan susu ibu, dan juga memperbaiki sistem imuniti tubuh ibu.

Dan banyak lagi makanan yang boleh membantu dalam menambah susu ibu. Walau bagaimana pun, semua usaha harus disertai dengan ilmu pengetahuan dalam bidang penyusuan.

AMALAN WAJIB – KOSONGKAN PAYUDARA!

KERAP MENGEPAM – setiap hari sekurang-kurangnya 2-3 jam sekali, terutama ketika bayi tiada bersama.

Doa membanyakkan susu ibu:

doa-dan-zikir-membanyakkan-susu-ibu

*credit

Zikir-zikir untuk membanyakkan susu ibu seperti YA MATIIN, Selawat dan sebagainya. Dan ibu-ibu hendaklah selalu bertaubat, bersedekah, membersihkan hati dan berbaik sangka dengan si pemberi rezeki.

Kalau dah banyak sangat penambah susu, perlu lagi kah ambil set penyusuan? YA! Set penyusuan BUKAN SEMATA-MATA UNTUK MEMBANYAKKAN SUSU, tapi memberi tenaga, kurangkan kelesuan, mengurangkan stress dan membahagiakan ibu… ibu gembira keluarga bahagia.

*credit

Jika anda dah cuba bermacam-macam cara di atas, mungkin anda perlukan suplement  untuk mengisi ruang-ruang zat yang kosong dalam badan..Bila badan da sihat..Insya Allah..badan akan melancarkan proses penghasilan susu. 

Berminat?? Hubungi saya di 013-9395771(Muz) atau email ke tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut. ‘Like’ facebook fanpage saya untuk mengetahui pelbagai tips kesihatan dan breastfeeding yang akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa.

Cara Simpan Susu Perahan Supaya Dapat Jimatkan Ruang Freezer

Salam ceria ibu-ibu sekalian… 🙂

Untuk ibu-ibu yang sedang mengumpul stok EBM untuk anak tersayang..mesti gigih anda berusaha untuk mengumpul stok kan..lagi-lagi yang dah nak naik kerja macam saya kan? iskk..sedey..da nak kerja.. 🙁

Ibu-ibu yang tengah dalam tempoh berpantang..jangan malas-malas mengepam yer..Usahakan yang terbaik yer!! 🙂 Konsepnya mudah je..semakin kerap payudara dikosongkan..semakin banyaklah susu anda akan dihasilkan..So..keep on bf and pumping ya dear..

Mesti ibu-ibu yang da banyak stok tu..da nak penuh freezer tu..sampai da tak muat nak masuk lauk kan? Hehehe..Hari ini saya nak share macam mana nak jimatkan ruang dalam freezer. Anda boleh buat macam2 cara..dan boleh google..ikut kreativiti dan kesukaan masing2.. 🙂 Dan ini cara saya..yang mungkin boleh dijadikan panduan buat semua..

Setiap hari saya akan pam dan simpan dalam botol storage dan letak di ruangan freezer biasa..susu yang kita simpan kat tempat sejuk biasa..tahan sehingga 5 hari yer..actually ada yang boleh tahan sehingga 8 hari..tapi semuanya bergantung kepada suhu. Sebab kita duk bukak tutup peti tu..so suhu da jadi tak stabil..saya ambil jalan selamat..setiap 3 hari saya akan transfer ke tempat beku untuk dibekukan..Kadang terbabas gak la sampai 4 hari..hehe..

perahan susu ibu

Oh…abaikan sepah2 di dalam petiku itu yer..heheh 😉 Saya jenis malas nk tag or label..jadi..setiap hari saya akan susun satu barisan..satu line panjang..menandakan tu adalah stok EBM untuk hari tersebut. Bila hasil EBM untuk esoknya..saya akan susun satu line memanjang di barisan hadapan..dan yang anda nampak di depan sekali tu adalah hasil perahan hari ketiga. So..saya da cakap awal-awal la kat husband susun macam tu tandanya ape..hehe..ye la..kang tak bagi tau..aritu pernah sekali..saya susun menegak lak..terlupa bagi tau..tetiba dia nk letak makanan..dia alih la susu tu dan susun balik..rupanya saya da tukar susunan..hahhaha..salah sendiri.. ;p

Then..apa yang perlu ada..plastik untuk simpan susu dan alatan untuk label.

EBM liner

Dulu saya guna botol..tapi memandangkan stok da makin banyak…takkan nak beli botol sampai beratus botol kan? macam nk jadi tokei botol susu lak 🙂 Yang da ada ni pun botol2 Arfan yang dulu..sebab masa pergi Jepun dulu pakai botol untuk travel senang..so ada la banyak gak botolnya..Jadi..saya guna EBM liner, jimat dan murah..tapi kelemahannya tak boleh recycle..hehe.. Jadi..bolehlah transfer susu tadi ke dalam plastik liner tadi..

perahan susu ibu dalam EBM liner

Waktu ni saya tak beli lagi marker pen..hehe..so guna kaedah label dan tampal ;p

Pada awalnya saya hanya simpan dalam 3-4 oz cukup untuk sekali feeding bila Arissa da 3-4 bulan nanti..tapi bila da banyak..saya simpan dalam 4-5oz..so takpela kot..lagi pun waktu Arissa nak minum tu pun nanti mungkin dia da 5-6 bulan.. Kalau anda simpan macam gambar kat atas ni..of course la makan space sangat2 kat tempat frozen tu. Jadi..untuk jimat space..boleh baringkan dia..hati-hati yer ibu-ibu semua..kalau tak kena gaya..boleh menitis2 keluar..dan saya memang tak suka guna plastik Suri ni..sebab senang sangat keluar walaupun da double ziplock. Saya lebih prefer Autumz dan Jingle Jungle. 🙂 Tapi Autumz sakit tercucuk jari bila susu beku..hahha..sebab keras sangat plastiknya..Sebelum nak zip tu..keluarkan angin dulu yer..untuk elakkan plastik tu dari bocor bila da beku..sebab susu akan mengembang bila dibekukan.

perahan susu ibu yang dibaringkan

Ada jugak sesat belon udara ittew.. 🙂

Lepas tu saya susun dan letak dalam bekas macam gambar tu..dan bekukan..bila da beku..barulah boleh susun ikut suka hati..kalau tak buat macam ni..memang makan akan gelongsor sana sini dan makan space lah.

stok EBM dalam upright freezer

Susunlah cantik2 yer..saya punye tak cantik sebab tak tahan nak main sejuk2 nih..beku doh..

Susun macam gini pun boleh…

stok EBM

stok EBM dalam upright freezer

Dan hasilnya….Alhamdulillah..

Alhamdulillah..masih dikurniakan rezeki yang cukup untuk anak tersayang..mudah-mudahan murah rezeki Arissa hendaknya..Insya Allah..Mama hanya usaha yang terbaik untuk kamu sayang.. 🙂 Next week da nak naik kerja..so..stok2 ni da boleh rotate..yang paling bawah tu guna botol..so tak banyak lah yang muat. 🙂 Jadi..ibu-ibu bolehlah susun ikut kreativiti sendiri yer 😉 Ibu boleh baca step by step macam mana cara saya bekukan EBM di sini. 

Mastitis??

Anda pernah dengar?? MASTITIS atau dengan bahasa mudahnya ialah BENGKAK SUSU

Bengkak Susu adalah jangkitan tisu payudara yang menyebabkan kesakitan, bengkak dan kemerahan pada payudara atau secara perubatannya lebih dikenali sebagai Mastitis. Mastitis kerap terjadi pada wanita yang sedang menyusukan bayi, tetapi jarang-jarang ia berlaku juga kepada wanita yang tidak menyusu.

Mastitis biasanya berlaku dalam beberapa minggu pertama selepas penyusuan ibu bermula dan kerap terjadi pada salah satu payudara sahaja. Walau bagaimanapun ia boleh juga berlaku pada kedua-dua belah payudara.

Sesetengah ibu menjadi keliru dan ada yang memberhentikan terus penyusuan disebabkan kesakitan yang ketara atau kerisauan akan memberi kesan negatif kepada bayi. Walau bagaimanapun penyusuan sebenarnya tidak memberikan sebarang kesan sampingan kepada bayi.

Gejala- Gejala Mastitis

Tanda dan gejala boleh muncul secara tiba-tiba atau beransur-ansur seperti:-

  • Rasa tidak selesa atau hangat semasa payudara disentuh
  • Rasa tidak sihat dan tubuh rasa lemah
  • Payudara menjadi bengkak
  • Kesakitan memanjang dan rasa panas yang berterusan
  • Kulit payudara menjadi merah
  • Demam 38 darjah Celcius atau lebih

Apakah yang menyebabkan Mastitis?

Mastitis berlaku apabila bakteria memasuki payudara anda. Keadaan ini terjadi apabila berlaku luka pada kulit puting anda atau melalui bukaan duktus susu di puting anda. Bakteria daripada permukaan kulit anda atau dari mulut bayi anda akan masuk melalui duktus susu dan boleh membiak menyebabkan kemerahan, kesakitan, pembengkakan payudara.

Siapa yang berisiko?

Berikut adalah keadaan yang boleh membuatkan anda berisiko untuk mengalami mastitis:-

  • Puting sakit atau luka
  • Sejarah mastitis pada kandungan dulu. Ia kerap terjadi pada kandungan seterusnya
  • Amalan menyusukan payudara dengan satu teknik sahaja menyebabkan air susu bertakung dan mengalakan pembiakan bakteria.
  • Memakai coli ketat, yang boleh menyekat aliran susu.

Bila anda perlu jumpa doktor?

Dalam kebanyakan kes, anda akan berasa tidak sihat seperti gejala selsema selama beberapa jam sebelum anda menyedari kemerahan pada kulit payudara anda. Bila sakit sudah terasa eloklah berjumpa doktor dengan segera.

Doktor akan memeriksa payudara anda untuk mengesahkan diagnosis dan selalunya antibiotik akan diberikan. Rawatan antibiotik selalunya berkesan sekiranya masalah anda masih di peringkat awal. Sekiranya sakit tidak surut selepas dua hari dengan rawatan antibiotik, eloklah anda kembali kepada doktor anda untuk memastikan tiada pembentukkan nanah dalam payudara anda.

Rawatan Mastitis di rumah

Jika anda mengalami mastitis, ia masih selamat untuk anda terus menyusukan bayi. Menyusukan bayi membantu payudara sembuh dari jangkitan dengan lebih cepat.

Untuk melegakan ketidakselesaan, tindakan berikut boleh diambil:-

  • Kekalkan rutin penyusuan bayi anda macam biasa
  • Elak dari payudara anda menjadi bengkak sementara menunggu penyusuan seterusnya
  • Gunakan kedudukan penyusuan yang pelbagai, jangan bergantung kepada satu posisi sahaja
  • Minum air secukupnya. Minima lapan gelas sehari.
  • Letakkan tuala suam pada payudara atau siramkan payudara anda dengan air suam untuk mengurangkan bengkak.
  • Pam susu anda atau perah dengan tangan sekiranya aliran susu menjadi perlahan atau sekiranya anda berasa susu masih banyak tertinggal.
  • Pakai coli sokongan yang boleh menampung payudara anda dengan baik
  • Ambil panadol atau ponstan untuk mengurangkan kesakitan

Apa yang boleh dilakukan sebagai Langkah Pencegahan?

  • Kurangkan risiko anda untuk dijangkiti mastitis dengan memastikan aliran air susu tidak terganggu semasa menyusukan bayi. Biarkan bayi anda untuk mengosongkan satu payudara sebelum bertukar ke payudara sebelah lagi.
  • Sekiranya bayi anda cuma mengisap sedikit sahaja, pastikan bayi diberikan payudara sebelah tersebut untuk susuan yang seterusnya.
  • Amalkan menukar posisi penyusuan untuk mengalakan aliran air susu dan mengelakan takungan.
  • Pastikan lekapan mulut bayi yang sempurna pada payudara untuk mengurangkan luka pada puting.
  • Jangan biarkan puting anda menjadi ‘pacifier’ untuk mengelakan luka pada puting. Bayi gemar menjadikan puting anda sebagai alat untuk keselesaan walaupun tidak lapar.
Jadi..ibu-ibu yang menyusu..jangan biarkan breast anda bengkak baru nak pam yer..Pastikan ia dikosongkan sekerap mungkin. Jika berjauhan dengan bayi, jangan biarkan ia tidak dipam/dikosongkan untuk tempoh yang melebihi 3 jam. Kalau malas sangat nak pam..cepat-cepat ingat risiko Mastitis yer 😉 Confirm dan dan time tu jugak pergi capai pam kan?? 😉

[All About Breastfeeding] Tip Pemakanan Semasa Menyusukan Bayi

Ibu-ibu yang menyusui bayi mereka perlu lebih menitikberatkan pemakanan mereka supaya seimbang dan tidak memberi kesan kepada kesihatan si ibu. Ini kerana bayi yang menyusu akan menyerap kesemua nutrien yang diperlukan melalui susu badan yang diberi. Jika badan si ibu tidak mempunyai nutrien dan zat yang mencukupi, kemungkinan untuk kesihatan ibu terjejas adalah tinggi. Sebab itulah ibu-ibu yang kekurangan nutrien sering merasa cepat letih, tidak bertenaga, lesu dan sebagainya. 

Beri tumpuan kepada wholegrain dan bijirin, buah-buahan segar, sayuran dan makanan yang memberikan banyak protin, kalsium dan zat besi. Adalah sangat penting untuk minum air dengan secukupnya untuk memastikan anda sentiasa well hydrated semasa menyusu.

Minumlah 8-10 gelas sehari, ketika menyusu badan, oxytocin dirembeskan dan ini akan membuat anda merasa dahaga, tetapi ia tidak mengurangkan bekalan susu anda.

Semasa mengandung, cuba kurangkan pengambilan minuman berkafein atau alkohol. Kafina bleh berkumpul di dalam susu badan dan boleh menyebabkan bayi anda terganggu.

Anda boleh meneka ada sesuatu yang tidak kena pada pemakanan anda sekiranya ia menyebabkan bayi anda menangis, fussy atau tidak dapat tidur dengan nyenyak.

Makanlah vitamin dan zat besi secukupnya semasa hamil supaya anda tidak mengalami anemia semasa hamil dan semasa pantang.
Amalkan memakan tablet kalsium kerana ia merupakanbahan yang penting untuk membina tulang bayi. Ramai ibu yang menyusukan bayi kekurangan kalsium lebih-lebih lagi selepas penyusuan eksklusif.

* credit to portal alamhamil

Jadi ibu-ibu dan juga bakal ibu sekalian, jagalah pemakanan anda demi kesejahteraan anak, diri sendiri dan juga keluarga. Ibu-ibu perlu sentiasa sihat dan cergas untuk menguruskan hal rumahtangga dengan lebih efektif. Kalau ibu sakit..siapa yang susah???? Of course..anak-anak yang akan terkena tempiasnya.