Category Archives: Tips Memilih Breastpump

[Breastpump] Medela Freestyle Review..Best sangat ker?

Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu 1-8hb August..saya nak kongsikan pandangan mengenai breastpump yang menjadi impian ramai ibu bekerja di luar sana. Saya hanya review Medela Freestyle yer sebab tak pernah pakai medela lain..but still ada buat research sikit lah on medela products.

Seperti namanya…FREESTYLE..maka haruslah bila guna pam ni boleh bergaya bebas! Oh..maksudnya di sini walaupun kita sedang mengepam..tapi masih  boleh melakukan aktiviti lain seperti biasa.

Pertama kali saya guna Medela Freestyle Breastpump ni tahun 2009..waktu usia anak pertama saya, Arfan 5 bulan 🙂 Dan sekarang masih menggunakan pam ni untuk anak kedua, Arissa. Dari segi harga memang mahal tapi Worth buy okeh! Berbaloi sebab tak perlu beli susu tepung yang lagi mahal..hehe..dan of course segala zat, nutrien serta antibodi yang diperlukan dapat disalurkan pada my baby. Mungkin dari review yang saya kongsikan di sini dapat membantu ibu atau bakal ibu membuat keputusan untuk beli breastpump yang terbaik.

Apa yang best sangat pakai Medela Freestyle jika dibandingkan dengan pam elektrik yang lain?

1. Sebab portable dan battery operated. Jadi, saya boleh bawak pam ni ke mana-mana sahaja tanpa perlu risau untuk cari plug. Macam cas bateri handphone jer..Skali cas penuh..boleh lah bertahan 4-5 hari..bergantung kepada kekerapan kita mengepam lah.

2. Saiz kecil dan ringan. Yes..saiznya sebesar tapak tangan jer..Biasa saya letak skali dengan cooler bag jer.

3. Mempunyai handsfree kit. Disebabkan adanya handsfree kit inilah yang menyebabkan ibu boleh mengepam tanpa mengganggu aktiviti harian..masih boleh bekerja seperti biasa..kerja ofis lah..kalau tunduk semua..nanti tumpahlah susu..hehe ;p Saya memang setiap kali nak mengepam memang akan pakai handsfree kit sebab sambil menyediakan slide/bahan untuk mengajar..sambil mengepam. Cukup masa..penuh botol 🙂 Pam pun hanya sangkut je kat pinggang dengan menggunakan belt yang disediakan. Mudah & tak menyusahkan pun. Yang penting..kerja tetap berjalan seperti biasa.

4. Ada timer. Jadi mudah untuk setkan masa berapa lama nak pam. Lagi-lagi kalau buat power pumping..

5. Heavy duty. Pendapat saya, jika ibu berhajat untuk menyusukan bayi sepenuhnya, carilah pam yang heavy duty..pam yang tahan lasak. Sebab kita akan guna setiap hari dan kerap buat power pumping semua. Kalau guna pam elektrik yang biasa, memang cepat rosak lah motor tu. Bab heavy duty ni..kalau ibu memang tak ada budget untuk dapatkan medela freestyle, boleh je guna breastpump yang manual..memang tahan lasak.

Dulu saya pengguna Manual Avent..tapi disebabkan kekangan masa waktu bekerja saya bertukar kepada freestyle. Dan ibu-ibu boleh baca review saya mengenai penyesuaian saya waktu pertama kali menggunakan Medela Freestyle ni kat SINI. Info lanjut mengenai Medela Freestyle bolehlah layari http://www.medelafreestyle.com/

Skang ni Medela Freestyle saya dah pun berusia 4 tahun 🙂 Alhamdulillah masih dalam tip top condition. Sangatlah membantu saya yang kejar masa untuk mengepam dan mengajar. So, tiada lagi alasan untuk ponteng kerja ya! 🙂 Itu sahaja perkongsian saya kali ini..nantikan entry seterusnya mengenai breastfeeding.