Category Archives: CADANGAN SUPPLEMENT

Tips Atasi Rambut Gugur dengan Mudah

Setiap kali sikat rambut, banyak rambut gugur dan lekat pada sikat..tak kurang juga yang bersepah  dalam bilik air. Rambut yang dulunya hitam & lebat, makin lama dah berkurang sampai nampak kulit kepala. Silap hari bulan..ditegur kawan-kawan, segan juga ye..

cara atasi rambut gugurSuka saya nak kongsikan di sini, kisah seorang pelanggan saya. Kata beliau, kepalanya tak botak lagi tapi rambutnya banyak yang gugur. Kulit kepala dah mula nampak sebab rambut makin kurang. Jadi, saya cadangkan beliau untuk gunakan Nourishing Scalp Treatment dan amalkan Zink Complex.

Mudah je guna Nourishing Scalp Treatment, hanya perlu titiskan pada kawasan rambut yang bermasalah..lepas tu urut lah sikit kulit kepala nak bagi serap. Rasa sejuk nyaman je tau bila serum tu diserap dalam kulit kepala. Serum ni lah yang memberi nutrisi pada kulit kepala untuk jadi sihat dan menggalakkan pertumbuhan rambut.

Bagaimana ianya Membantu Mengatasi Rambut Gugur?

Nourishing Scalp Treatment menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang faktor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala. 

atasi rambut gugur

  • VItamin antioksida iaitu VItamin E dan A serta CoEnzyme Q10 melindungi anda dari kerosakan rambut akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
  • Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut
  • Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya
  • Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak 

Apa istimewanya serum ni ialah Nourishing Scalp Treatment merupakan formula ekslusif dan ianya terbukti mampu untuk mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat serta menguatkan rambut secara semulajadi. 

Tau tak jika kita kekurangan zink, akar rambut akan jadi lemah, rambut akan mudah rosak dan pertumbuhan rambut akan jadi sangat lambat. Zink adalah nutrien penting untuk rambut termasuk untuk pertumbuhan sel, tisu dan pembaikan tisu yang rosak. zink atasi rambut gugurIa juga mengekalkan kelenjar merembeskan minyak yang melekat pada folikel rambut sekaligus menghalang rambut dari cepat gugur. Zink boleh menggabungkan DNA, RNA dan protein, seterusnya merangsang generasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim dalam tubuh kita. Sebab itulah saya turut cadangkan beliau untuk ambil Zink Complex kerana zink yang cukup amat penting untuk membantu pertumbuhan rambut dengan lebih cepat serta menguatkan rambut.

Selepas 2 minggu, anda tahu apa yang berlaku? Beliau hubungi saya dan rasa teruja untuk kongsi kegembiraan yang rambut beliau dah kurang gugur walaupun masih banyak lagi baki vitamin yang beliau ambil 🙂 Ye lah kan..jimat sangat sebab 1 biji sehari je makan zink tu. Jadi, kalau anda pun ada masalah yang sama, boleh hubungi saya di 013-9395771(Pn Muzlina) untuk konsultasi ye. Saya akan bantu anda 🙂

Sembelit Ketika Dalam Pantang Bukan Lagi Mimpi Ngeri Ibu Selepas Bersalin

Perasaan takut, ngilu, seriau, ngeri bagi ibu selepas bersalin ialah sembelit ketika dalam pantang. Ngeri sebab risau sangat-sangat jahitan di bahagian luka bersalin tertetas! Waktu bersalin anak pertama dulu, saya pun pernah alami sembelit ketika dalam pantang ni tapi nasib baik dah hari ke-20. Itu pun dah rasa serik sangat!!! Tapi sekarang walau anak dua dan tiga..dah tak kena sembelit 🙂

sembelit ketika dalam pantang

Kenapa Ibu Mudah Kena Sembelit Ketika Berpantang?

Percaya tak kalau saya katakan, dulu saya langsung tak pernah kena sembelit. Tak tau pun macam mana rasa sembelit tu. Seumur hidup, itulah kali pertama saya kena sembelit ketika dalam pantang. Berpeluh-peluh tau! Sebenarnya ada beberapa sebab yang menyebabkan ibu mudah kena sembelit selepas bersalin.

  • Kesan hormon kehamilan yang masih ada dalam badan ibu pada peringkat awal selepas kelahiran
  • Sistem pencernaan berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
  • Ubat yang diberi untuk melegakan kesakitan semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.
  • Diet ibu yang tidak seimbang semasa dalam tempoh berpantang.

Kemungkinan masalah sembelit juga lebih tinggi jika:

  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini
  • anda mengambil pil zat besi, ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit
  • anda mendapat jahitan.

Dan..saya kena sembelit selepas bersalin tu pun sebab skip makan sayur. 2 hari je kot! Terus kena sembelit hehe.. Tobat dah tak skip lepas tu 🙂 Menu wajib saya waktu dalam pantang mesti ada sup sayur. Banyak lagi pilihan sayuran dan ulaman yang ibu dalam pantang boleh makan.

Tips Untuk Elakkan Sembelit Ketika Dalam Pantang

Kalau tanya saya, memang saya taknak rasa dah macam mana sembelit tu. Walaupun tak berpantang sekalipun. Serius serik! Hehe..Jadi, apa yang saya amalkan selepas lahirkan anak kedua dan ketiga, jaga pemakanan..dan of course lah tak lupa makan Ostematrix setiap hari.

Memang best je..bangun pagi rasa ringan badan terus membuang dengan lancar je. Walaupun saya minum air masak banyak, tapi takde masalah bengkak or sembap air pada kaki atau mana-mana bahagian badan yang lain. Kalau nak tau, Ostematrix ni jugalah yang elakkan dari lebihan air terperangkap dalam badan.

Apa kandungan utama yang ada dalam Ostematrix?

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Cuba korang tengok video ni.. Ibu muda ni serik nak bersalin lagi sebab tak tahan seksa waktu berpantang katanya. Tak sanggup kena duduk lama dalam bilik air..tapi, apa yang buat beliau berubah? Saksikan..

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai Ostematrix atau Set Berpantang ni, contact je saya melalui sms/whatsapp 013 939 5771. Saya sedia untuk consult anda secara percuma 🙂

Cara Selamat Putihkan Kulit Muka Supaya Nampak Cerah Semulajadi

Memiliki kulit yang putih, cerah berseri tanpa ada jerawat atau parut yang kelihatan adalah idaman hampir setiap wanita. Ramai yang nak putihkan kulit muka dan badan tapi ramai juga rupanya yang tak ambil kisah sangat tentang kesan sampingan yang akan timbul di kemudian hari. Memang nampak putih tapi kulit makin menipis, lama-lama jadi makin sensitif. Ada yang makan dari dalam, akhirnya badan yang menderita!

Jangan sebab nak kulit putih, sanggup pertaruhkan kulit muka dan badan sendiri. Asal cepat berkesan, yang lain semua tolak ke tepi. Kebanyakan produk yang dapat putihkan kulit dengan cepat mengandungi Hydroquinone iaitu sejenis bahan penghakis yang mempunyai struktur kimia C6 H6 O2. Hydroquinone yang digunakan boleh menyebabkan proses depigmentasi iaitu proses di mana pigmen dibuang dan menghalang penghasilan melanin lalu menyebabkan kulit menjadi cerah dengan cepat. Tanpa melanin, kulit kita sebenarnya lemah dan tiada perlindungan daripada terdedah kepada sinar UV dan ini mengakibatkan kemungkinan mendapat kanser kulit lebih tinggi.

Nak tak kalau saya kongsikan cara nak putihkan kulit muka dan juga seluruh badan dengan cara yang paling selamat? Cara ni tak akan merosakkan kulit kita tapi menyihatkan lagi kulit kita dari dalam dan juga luaran sekaligus menjadikan kita nampak sihat, cantik, cerah dan berseri-seri secara semulajadi! Kalau dapat jumpa face to face dengan orang yang kulit cantik, memang tak berkelip mata duk perhati je kulit muka orang tu kan?

Cuba anda lihat dulu gambar-gambar di bawah ni dan apa kata mereka selepas mengamalkannya dengan konsisten.

cara nak putihkan kulit muka

Testimoni Putihkan kulit muka

Putihkan Muka semulajadi

Konsisten dengan pengambilan Herblax, Vitamin C dan ESP

Ya! Kaedah paling selamat untuk putihkan kulit muka secara semulajadi ialah dengan merawat dari dalam. Bagi sel badan kita sihat, barulah boleh hasilkan kulit yang sihat, cerah dan cantik berseri. Yang penting, cerah sekata seluruh badan, bukan cerah kat muka je tapi tangan hitam 🙂 Selain sentiasa bersihkan kotoran di wajah dengan pencuci muka dan air bersih, amalkan pemakanan yang sihat dan sentiasa berwudhuk. Tu petua kalau nak nampak kulit berseri tau. 🙂

Kalau nak ambil suplemen untuk cerahkan kulit secara semulajadi ni, anda boleh mulakan dengan ESP dan Vitamin C dulu. Insya Allah, anda akan berpuas hati dengan kesannya nanti. Untuk hasil yang mantop, konsisten dengan Set Premium Kecantikan yang terdiri daripada Vitamin C, B Complex, Vitamin E dan ESP. Bagi yang dah banyak sangat pakai macam-macam produk sebelum ni, saya cadangkan mulakan dengan Herb Lax terlebih dulu untuk proses detoks. Maklumlahkan, dah bertahun bahan kimia yang kita tepek kat muka tu, of course akan menjejaskan penyerapan zat makanan/suplemen yang kita ambil nanti.

Di sini saya kongsikan serba sedikit maklumat mengenai setiap vitamin untuk dapatkan kulit yang cerah, cantik berseri-seri.

1. Energizing Soy Protein (ESP) – Sel kulit kita akan mati setiap 21 hari. Sel kulit yang baru akan tumbuh dan menggantikan sel kulit lama yang dah rosak/mati. Jika sel kulit tak cukup sihat, itulah yang mengakibatkan kulit nampak kusam dan jika tumbuh jerawat, akan meninggalkan parut. Protein yang baik dan mencukupi sangat penting untuk hasilkan sel kulit yang sihat dan ESP mengandungi protein yang diperlukan oleh badan dalam bentuk yang paling mudah dan cepat diserap.

2. Vitamin C – Vitamin C sangat penting dalam proses pembaikan tisu kulit terutamanya bekas-bekas jerawat dan parut serta membantu menghasilkan kolagen dalam tubuh badan. Kalau tak cukup kolagen, sebab tu lah mudah berkedut. Cuba perhatikan kulit muka anda. Jika kelihatan garis-garis halus dan kurang anjal, maknanya tubuh badan anda kurang kolagen. Selain itu, Vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang menghalang sel kulit dari cepat rosak dan musnah akibat radikal bebas seperti pencemaran udara, sinar UV dan sebagainya.

3. B Complex – B for Beauty 🙂 Vitamin B tak kurang pentingnya dalam membantu pembinaan sel-sel kulit yang baru. Fungsinya dalam melembapkan kulit dan meredakan tekanan sangat membantu untuk mendapatkan kulit wajah yang segar dan bermaya.

4. Vitamin E – Terkenal sebagai vitamin awet muda. Vitamin E sangat powerful sebagai antioksidan dan membantu dalam pemulihan parut jerawat, meratakan warna kulit serta melembapkan kulit secara semulajadi.

Jika nak cantik dengan cara yang selamat, anda kena sabar dan konsisten makan suplemen ni. Tak boleh sekejap makan sekejap tak. Tak rugi pun kalau anda istiqamah. Anda boleh lihat sendiri kesannya pengguna tegar yang dah AMALKAN ESP LEBIH 16 TAHUN. Subhanallah..cantiiiiiiiiik sangat tau kulitnya.

Jika anda berminat, anda boleh hubungi saya terus melalui sms/whatsapp di 013 9395771. Saya bersedia untuk consult anda cara terbaik bagaimana nak dapatkan kulit yang cerah berseri ni 🙂

Rahsia Miliki Kulit yang Cantik, Bersih, Licin dan Gebu

Kulit yang cantik, bersih, licin dan gebu TANPA MAKE-UP memang idaman setiap wanita! Andai masa boleh diputar kembali..semua nak kulit macam baby kan? 😉 Halus mulus je tanpa noda dan cela..Sekarang ni, bukan perempuan je yang nak kulit cantik..tapi lelaki pun tak ketinggalan tau. (Read as kulit cantik, bersih dan licin..bukan awwww! ;p) 

Sebenarnya kali ni saya nak share dengan korang..rahsia macam mana nak dapat kulit yang cantik, bersih, licin dan gebu. Tak caya? Janganlah tengok saya! Sebab saya masih IN PROGRESS ;p Tapi..walaupun in progress..dah banyak sangat beza kulit yang dulu dengan yang sekarang tau 🙂 Dulu kulit saya ni jenis berminyak. Sekarang ni alhamdulillah..dah tak minyak2 macam dulu..Rasa kulit muka bersih je..Nanti saya kongsikan di lain entry ya! 😉

Saya admire sorang akak ni..kulit cantiiiiiiiiiikkk sangat! Serius! Saya yang tengok memang tak jemu mata memandang..Kulit dia bukan setakat cantik..tapi nampak bersih, licin, gebu dan ishh..memang sukalah tengok kulit dia. Lama saya perhatikan..Bila ditanya..apa rahsianya kelihatan awet muda dengan tekstur kulit yang cantik tu? Umumnya..semua orang tau dia ni Presidential Master Coordinator Shaklee iaitu Master Norita Idris..atau pun lebih mesra dipanggil Kak N. 🙂 

Rahsia kulit licin dan gebu Master Norita

Cantik kan kulitnya? Ini tak guna apa2 application untuk edit tau 😉

Bila ditanya..apa rahsianya kelihatan awet muda dengan tekstur kulit yang cantik tu? Umumnya..semua orang tau dia ni Presidential Master Coordinator Shaklee iaitu Master Norita Idris..atau pun lebih mesra dipanggil Kak N. 🙂 Rupa-rupanya dah berbelas tahun (lebih 16 tahun) Kak N ni amalkan ESP…patutlah kulit cantik giler! Kalau korang jumpa personally..memang duk tilik muka dia je hehe..Jangan marah kak N. ;p Hakikat yang perlu diterima..hehe.

Kenapa ESP dan Bagaimana ESP boleh membantu untuk dapat kulit yang cantik?Rahsia kulit licin dan gebu

Okey..macam ni..setiap 21 hari, sel kulit lama pada wajah akan mati dan sel kulit yang baru akan dihasilkan. Sel kulit baru yang dihasilkan sepatutnya sel kulit yang sihat, bebas dari sebarang cela, noda dan sebagainya tapi ianya mungkin tak cukup banyak untuk ganti sel kulit yang rosak jika sel tak dapat makanan yang secukupnya…sebab tulah kulit kita nampak kusam dan tak berseri.  Tapi ianya berbeza kalau sel kulit kita dapat makanan yang cukup, makanan yang berkhasiat dan makanan paling asas bagi sel badan kita ialah PROTEIN. Sebab tu lah ESP ni sangat-sangatlah membantu untuk dapat kulit yang cantik, bersih, licin dan gebu macam Kak N ni 🙂

Jadi..kalau korang pun nak kulit cantik macam ni..tak payah susah-susah nak beli or pakai make-up..natural beauty lebih baik kan? 🙂 Rajin-rajinlah minum ESP ye.. Ada yang minum ESP cerlang cerlung..tapi nak hasil kulit yang cantik..memang tak dapatlah..sebabnya ibarat kita bagi makan ikan lah..bagi tiap2 hari..hidup sihat lah dia..kalau tak bagi, nanti lemah je..silap2 haribulan mati! ;p Memang tak rugi amalkan ESP sebab korang akan turut dapat manfaat lain lagi seperti badan lebih cergas dan bertenaga, sistem imun pun meningkat dan banyak lagi lah.

Bagi yang baru nak cuba..bulan ni (Oktober 2014) ada promosi hebat untuk ESP >> Beli 6 PERCUMA lagi 1 tin! Dah bleh jimat RM150 tu untuk satu tin. Sebarang pertanyaan, korang boleh contact saya je tau. Mesej je atau wassap di 0139395771 untuk maklumat lanjut.

OrderNow

 

 

Kecutkan Jerawat Batu dengan Mudah

Jerawat batu..kalau ia wujud..memang menyakitkan dan agak menyeksakan. Secara tak langsung, mengganggu juga penampilan dan menggugat keyakinan diri kan? Kali ni saya nak kongsikan tips paling mudah macam mana nak kecutkan jerawat batu. Oh ya..kenapa nak kecutkan dulu..bukan ke hilangkan terus lagi bagus! 😉 Memang betul..tapi kalau nak kulit muka kita ni sihat, cantik dan tak tinggalkan parut..mestilah ikut step by step. Lagipun jerawat batu ni bukan boleh dipicit-picit! Nanti makin merebak pula. 

jerawat batu

Selain pastikan kulit muka sentiasa bersih dan jaga pemakanan seperti elakkan makanan yang berminyak dan berlemak, anda boleh cuba amalkan 2 jenis vitamin ni je dulu. Haa…kenapa 2 je? Bukan ke banyak vitamin Shaklee yang ada untuk kecantikan kulit? Memang betul! Tapi, makanlah ikut mana satu yang lebih penting dulu dan juga ikut budget korang 😉 Kebiasaannya, jika customer saya yang ada masalah jerawat batu ni..saya suka suggest 2 jenis vitamin ni je dulu.

 herblax untuk buang toksin zinc complex untuk kecutkan jerawat batu

Kenapa? Salah satu fungsi utama Herblax adalah untuk detoks dan antara punca timbulnya jerawat batu ni adalah sebab badan kita banyak mengandungi toksin. Jadi, sangat penting sebelum anda makan apa-apa suplemen, sangatlah disarankan untuk detoks dulu toksin yang ada dalam badan. Detoks adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, barulah badan kita dapat serap nutrien dengan mudah dan berkesan. Sebab tulah sangat penting sebelum mengambil apa-apa vitamin atau supplemen supaya tahap penyerapan nutrien adalah pada tahap yang paling optimum. Mungkin anda pernah dengar sesorang makan vitamin macam-macam tapi tak ada kesan. Antara salah satu sebabnya inilah puncanya!

Dan..kenapa pula saya suggest zink complex? Zink sangat penting dalam proses penyembuhan luka, mencegah kulit kering atau alergi serta mengawal kesimbangan hormon dalam badan. Bila jerawat pecah, secara automatik kulit wajah akan mengalami luka yang kecil..tapi bagi yang tak cukup zink dalam tubuh badan, itulah yang menyebabkan luka lambat sembuh..lama-kelamaan tinggal parut! Lagi satu fungsi zink ni adalah untuk membantu normalkan jumlah pengeluaran minyak di kulit wajah sekaligus mengekalkan kulit yang sihat. Pendek kata, zink sangat penting untuk hilangkan jerawat dengan berkesan! 

Untuk herblax, tak perlu makan setiap hari. Cukup dengan hanya 2-3 kali seminggu. Sebotol tu ada 120 biji, memang tahan berbulan juga lah. Zink complex pula hanya perlu makan 1 bij sehari je..tahan sampai 4 bulan tau. Murah dan jimat sebenarnya dua jenis vitamin ni. Harga pun tak sampai RM90 untuk kedua-dua produk ni. Bila kulit dah takde jerawat batu, boleh lah cuba vitamin yang lain pula untuk cantikkan lagi kulit 😉

OrderNow

Tips Mudah Hilangkan Cramp pada Kaki Ketika Hamil

Cramp?? SAKIT!!!! Itulah yang dapat digambarkan bila kejang oto berlaku. Ibu hamil yang tidak menjaga pemakanan dan juga kurang exercise lebih mudah diserang cramp. Ada juga yang panggil simpul biawak, simpul mengkarung..hehe..saya panggil.. ‘nyetok karung’ ;p Biasanya cramp pada bahagian betis dan terkena pada waktu malam lebih-lebih lagi bila cuaca sejuk.

Di sini saya ingin kongsikan beberapa tips yang mungkin anda boleh cuba jika tiba-tiba kena cramp pada betis. Sebelum tu, meh kita tengok dulu apakah punca yang menyebabkan anda tiba-tiba diserang cramp.

Antara puncanya ialah :

  • Aliran darah yang tidak lancar di bahagian kaki
  • Latihan yang berlebihan sewaktu bersukan
  • Tak cukup stretching sebelum bersukan
  • Kelesuan otot
  • Kurang air dalam badan (dehydrate)
  • Kekurangan magnesium/potassium
  • Kekurangan kalsium bagi ibu hamil
  • Calcium deficiency in pregnant women
  • Masalah pada sistem saraf

Sumber

Tips mudah hilangkan cramp ketika hamil

Bagi anda yang hamil, jika tiba-tiba otot betis cramp, apa yang perlu dibuat ialah luruskan kaki yang cramp tu. Pegang hujung jari kaki dan tarik dengan perlahan-lahan ke arah anda. Minta bantuan suami atau orang berdekatan dengan anda untuk bertindak segera! Insya Allah, otot yang kejang akan mula kendur dan anda takkan rasa sakit untuk jangka masa yang lama. Kalau lambat bertindak, esoknya pun bila jalan terhincut hincut lagi hehehe..

Itulah yang saya buat bila tengah syok tido malam, tiba-tiba betis cramp. Cepat-cepat jerit panggil husband minta tolong tolakkan tapak kaki ke atas. Haaa…dapat bayangkan tak macam mana nak buat tu? 😉 Cuba tengok gambar kat bawah ni. Mungkin lebih mudah faham. Cubalah!

tips hilangkan cramp pada betis

 

Biasanya bagi ibu hamil, cramp ni sebab kurang nutrien dalam badan especially kalsium dan magnesium. Kalau terlalu lasak waktu siang pun boleh jadi juga. Jadi, pastikan diet harian anda mengandungi sumber kalsium seperti susu, keju, brokoli dan sayuran hijau yang lain.

Berapa banyak jumlah kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil?

RDA Calcium

Bagi ibu hamil, keperluan kalsium harian sebanyak 1000mg sangat penting untuk pastikan kesihatan ibu dan bayi di tahap optimum. Bayi dalam kandungan perlukan kalsium yang mencukupi untuk pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat. Jadi, kalau badan ibu yang tak cukup kalsium, baby akan serap kalsium yang diperlukan daripada tulang dan gigi ibu. Sebab tu ada ibu hamil yang mengadu tulang rasa lenguh dan gigi pun ada yang mudah goyang. 🙂

Elakkan Cramp Ketika Hamil dengan Vitamin Shaklee (Ostematrix)

Macam saya ni jenis minum susu berperisa je..itu pun bukan setiap hari..kadang-kadang je..hehe..jadi, paling mudah saya telan je pil Ostematrix setiap hari untuk support keperluan kalsium saya. Kalau saya skip je, terimalah akibatnya malam tu betis cramp! hehe..sendiri mau ingatlah. Dahla makan minum tak menentu.

ostematrix

Ostematrix ni lengkap sekali dengan kalsium, magnesium, vitamin D dan mineral penting seperti zink, kuprum, mangan. Caplet dia licin..so mudah nak telan. Jadi, setiap hari, saya pastikan telan 4 biji Ostematrix sebab 1 biji ostematrix bekalkan 250mg kalsium, 100IU Vitamin D, 100mg Magnesium. Kalau dah minum susu high calcium segelas sehari, makan 2 biji ostematrix pun dah cukup. Alhamdulillah, memang sangat membantu saya untuk elakkan dari kena cramp.

Di sini saya kongsikan testimoni salah seorang yang dah pun cuba ostematrix untuk atasi masalah beliau yang selalu cramp.

testimonial ostematrix dan cramp

Thanks kak, sekarang memang ambil juga ostematrix, memang sangat bagus kalau compare dengan yang sebelum ni ambil kalsium yang beli dari farmasi je. Sekarang sejak amalkan ostematric ni saya dah tak cramp kaki lagi. Dulu time ambil kalsium dari farmasi memang tetap akan cramp kaki malam2 time tido. Tulang belakang tu memang sakit juga la (biasala time pregnant) tapi kurang sakit dah sejak amalkan oste. Alhamdulillah syukur sangat2, saya tak boleh minum susu sebab ada lactose intolerance. Tiap kali minum susu memang akan jadi pengunjung toilet yang setia. hehe..Mujur jumpa produk ni ~ Pn. Maimun Huja Husin

Jika anda ingin dapatkan Ostematrix, klik sahaja pada gambar di bawah. Atau pun, contact saya melalui SMS/Wassap 013 9395771
OrderNow

 

Rahsia kulit cantik tanpa make-up

Bila pakai make-up ni..memang cantik! Tapi sayangnya..kulit nampak cantik tapi hanya sementara je. Lagilah leceh bila nak solat..terpaksa basuh muka bersih-bersih dan kalau rajin..lepas solat, pakai semula hehehe.. Dulu-dulu waktu zaman anak dara rajin la jugak saya pakai make-up..tapi bila dah ada anak kecik ni..semua nak cepat! Takde masa nak make-up bagai ni. Paling hebat pun sebelum keluar jenjalan tu je pakai..lepas dah solat..tepek bedak simple2 je hehe.. Lepas tu, saya selalu berangan..dan memang teringin nak dapat kulit yang cantik tanpa perlu make-up. Fuh.. jimat dah tak payah beli barang make-up kan? 😉

Lepas saya amalkan vitamin Shaklee ni, memang saya jarang sangat pakai make up. Paling tak pun..tepek bedak nipis2 dengan lip gloss je. Siap!!! No more eye shadow bagai  or foundation bagai ;p Nak kata kulit saya cantik sangat taklah sampailing saya tak suka..kulit yang dulunya BERMINYAK!!! Huhuhuh..stress betul tau kulit minyak ni. So, setiap masa nak kena touch up muka dengan bedak supaya tak nampak berkilat! Tapi lepas amalkan vitamin untuk kulit cantik ni, Alhamdulillah..tekstur kulit saya makin elok..rasa lembut, halus, dah kurang parut jerawat dan yang penting dah takde minyak tapi tetap rasa lembap je..wink!!..wink!! 🙂 Suka tau bila orang tersayang puji.

Apa yang saya amalkan? Taraaaaa!!! 🙂

Suplemen Kulit CantikMemang best sebab bukan je kulit jadi cantik tapi badan pun rasa lebih sihat dan bertenaga! Lagipun memang jimat makan set untuk kulit cantik ni. Korang pun mestilah nak beli yang boleh tahan lama kan?

Vitamin C – 180 biji (up to 6 months!)
Vitamin E – 120 biji (up to 4 months!)
B Complex – 120 biji (up to 4 months!)
ESP – 850gm (up to 2 months!)

Pastinya LEBIH BERBALOI melabur untuk makan suplemen dari melabur untuk beli make up (>‿◠)✌ Jangan tak tau..vitamin ni pun boleh buat masker tau! Nanti saya bagi jadual makan dan cara nak buat masker okey 🙂

Anda boleh klik di sini untuk lihat testimoni pengguna yang dah pun cuba vitamin untuk kulit cantik ni.

OrderNow

Nanti dulu, kalau anda nak lebih jimat, apa kata hubungi saya melalui 0139395771 (SMS/Whatsapp) untuk jadi ahli berdaftar. Anda boleh jimat sehingga 25% tau untuk semua produk Shaklee. Kan untung tu! 🙂

Tips mudah kawal kolestrol tanpa ubat

Kalau dulu..memang sangatlah kurang kesedaran dalam diri saya tentang kolestrol dalam badan ni. Apa lagi kalau nak kawal kolestrol..yang terlintas dalam kepala..

Alaaah…aku ni kurus je..mana de sangat kolestrol! 

Rupa-rupanya saya silap! Dan saya sedar semua tu sejak bila? of course lah sejak bila dah banyak membaca hehehhe.. ;p Jadi korang semua pun, jangan terpedaya dengan susuk tubuh anda yang kurus dan ramping itu bebas dari kolestrol ye! Mesti rajin check..sebabnya bahaya kolestrol ni boleh meragut nyawa kalau tak diatasi. Penyakit jantung dan strok adalah dua penyakit yang banyak menyerang mereka yang ada kolestrol tinggi ni. Bila teliti kembali apa yang saya makan..confirm! Memang makanan yang saya makan banyak sangat kolestrol sebab saya suka makan makanan yang berminyak, seafood macam udang, sotong, ketam..makan bukan setakat rasa..tapi melantak la juga kiranya 😉 So..tak kira badan kita ni gemuk ke, berisi ke..sederhana ke..atau kurus..semuanya terdedah kepada bahaya kolestrol ni. Unless lah kalau korang ni memang jenis yang sangat-sangatlah jaga dan amalkan pemakanan yang sihat dan juga gaya hidup yang sihat. Tapi rata-rata sekarang ni, nak bersenam pun jauh sekali kan? asyik busy dengan kerja di ofis je..tapi makan tak pernah busy! hehe..laju jek kalau order nasi lemak, char kuey teow dan sebagainya. 

Bagi mereka yang didapati tinggi kolestrol ni, biasanya doktor akan bagi ubat untuk rendahkan dan kawal kolestrol. Tapi jika anda punya pilihan untuk kawal kolestrol dalam badan tanpa menggunakan ubat, mana satu yang anda pilih?

Kawal kolestrol tanpa ubat?

Ya! Memang kita boleh kawal kolestrol dengan tidak bergantung kepada ubat-ubatan yang doktor bagi. Salah satu caranya yang saya beritahu sebentar tadi iaitu jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Saya kongsikan di sini artikel yang saya petik dari blog Dr.Zubaidi mengenai kajian yang telah membuktikan terdapat 4 produk sumber semulajadi yang dapat membantu merendahkan tahap kolestrol dalam badan dengan berkesan iaitu Pyhtosterols, bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan juga physilium husk.

  1. Sterol tumbuh-tumbuhan yang juga dikenali sebagai Phytosterols adalah sebatian pada tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolestrol. Ia terdapat pada minyak sayur-sayuran dan kekacang. Pengambilan produk itu akan menurunkan tahap kolestrol sebanayak 10% hingga 15%.
  2. Oat adalah bijirin yang mengandungi serat larut yang dikenali sebagai ‘beta glucan’dan terbukti merendahkan tahap kolestrol bagi mereka yang mengamalkannya.
  3. Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisme normal kerana ianya mengandungi Asid Lemak Tak Tepu iaitu EPA bagi mengurangkan infamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.
  4. Physilium husk pula adalah biji benih pokok ‘Plantago Ovate’dan biasanya digunakan untuk menangani masalah sembelit. Ia juga boleh menurunkan tahap kolestrol .

Shaklee sentiasa menawarkan produk yang berasaskan bahan-bahan semulajadi dan ianya juga turut bertindak secara semulajadi. Antara produk yang boleh mengawal tahap kolestrol dalam badan ialah Omega Guard dan juga produk terbaru Shaklee iaitu Phytocol-ST. Kajian klinikal yang telah dijalankan ke atas kedua-duanya terbukti dapat mengawal tahap kolestrol dalam badan sekaligus menurunkan risiko anda dari terdedah kepada penyakit jantung, strok, dan sebagainya.

Phytocol-ST membekalkan 2000mg Phytosterol tumbuhan setiap hari dan dirumus mantap daripada beberapa jenis phytosterol. Ianya menepati 100% keperluan harian phytosterol yang disyorkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) serta tidak mengandungi tambahan pengawet, pewarna, perisa dan pemanis.

kawal kolestrol dengan phytocol-st

Harga RM197 sebotol. Dapatkan harga yang lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee yang berdaftar

Untuk order Phytocol-ST ;

kawal kolestrol dengan minyak ikan omega 3

Harga RM136 sebotol. Dapatkan harga yang lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee yang berdaftar

Untuk order Omega Guard;

Sembelit ketika hamil

Salam buat semua pembaca budiman! 🙂

Maaf lama tak update entry baru..sebab lately saya alergi plak dengan blog! hahaha..macam-macam lah pembawakan budak ni. Kali ni saya nak share cerita tentang sembelit ketika hamil ni. Pernah tak korang waktu pregnant sembelit? Oh..setakat ni Alhamdulillah saya belum pernah kena sembelit masa preggy ni…tapi saya pernah kena waktu dalam pantang anak pertama. Hohoho..cukuplah rasanya sekali seumur hidup. Ngeri!!! ;p

Tapi saya biasa sangat dengar cerita dari kawan-kawan waktu preggy kena sembelit especially bila dah di hujung kehamilan. Seksa kot nak menahan. Bayangkanlah benda kotor dalam badan yang sepatutnya dikeluarkan tapi tak dapat nak buang. Lama-lama memang boleh jadi toksik! Beracun lak pada tubuh badan kita. Sembelit ni bahaya kalau dibiarkan sebabnya boleh mendatangkan penyakit lain lak macam buasir atau pendarahan.

sembelit ketika hamil

Apa punca sembelit ketika hamil?

Agak-agak korang kenapa ye sembelit ni terjadi waktu hamil? Tabiat seseorang membuang ni memang berbeza. Ada yang tiap-tiap hari..ada yang setiap dua hari dan ada yang mungkin beberapa hari..tapi kalau dah beberapa hari tu kategori kurang lawas dah tu.heheh.. 

Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan ibu mengalami sembelit ketika hamil. Biasanya bergantung pada keadaan ibu tu contohnya faktor emosi macam selalu rasa risau or gelisah je manjang, kurang bergerak atau pun sebab kurang makan makanan yang berserat (fiber). Selain tu, banyak hormon progesterone dalam badan ibu hamil dan hormon ni menyebabkan usus lambat proses makanan. Paling obvious bila rahim makin besar sebab pergerakan najis ke usus besar akan terhalang dan inilah yang menyebabkan ibu sembelit ketika hamil. Kadang-kadang, pil zat besi yang doktor bagi tu pun boleh menyebabkan sembelit. Kalau selalu sangat sembelit walau dah minum air secukupnya, mungkin ubat tu tak serasi dan seeloknya discuss lah dengan doktor. Banyak pilihan pil zat besi yang doktor boleh bagi ikut keperluan dan kesesuaian ibu.

Macam mana nak kurangkan sembelit ketika hamil?

Ada beberapa tips yang boleh saya kongsikan. Hasil dari pembacaan saya dan juga pengalaman saya sendiri.

  1. Makanlah makanan yang banyak serat contohnya cereals, sayur-sayuran dan buah-buahan. Kalau buah, saya paling suka pisang. Hehe..memang best!
  2. Pastikan minum air secukupnya dalam 8 gelas sehari ke..Campur-campurlah dengan orange juice ke..yogurt bliss ke..hehe..Saya memang pengamal suplemen, jadi saya memang make sure minum lebih dari 3 liter sehari. Mula-mula memang susah, tapi bila dah biasa, haus je manjang. Saya cadangkan air yang kita minum tu biarlah bersukat..senang ada indicator. Alah..tak perlu beli tupperware khas pun. Guna botol mineral pun boleh. Kalau yang botol 1 liter tu, means minumlah sampai 3 kali refill. 🙂
  3. Buat aktiviti senaman ringan..contohnya berjalan ke.. Paling mudah buat kerja-kerja rumah jelah 🙂
  4. Kalau sembelit sebab pil yang doktor bagi, macam yang saya bagi tau tadi, discuss dengan doktor yang merawat kita tu. 

Cara saya, selain daripada amalan kat atas ni, saya dapat kesan yang best daripada pengambilan kalsium Shaklee iaitu Ostematrix. Waktu anak 1st, memang tak kenal lagi pun suplemen ni…dan alhamdulillah takde masalah sembelit. Dan bila dah makan Ostematrix ni, bukan je lawas..tapi waktu tidur lena dan badan pun rasa segar je bila bangun pagi. Bangun pagi mesti lancar je proses membuang. Memang rasa ringan badan dan hilang lenguh-lenguh or bisa-bisa badan. Sebab tulah saya prefer makan ostematrix kalau compare dengan pil kalsium yang lain.

Harga pun takdelah mahal sangat. RM61 je sebotol dan ada 120 biji. Of course lah saya dapat lebih murah sebab dapat harga ahli 😉 Oh ya! tadi saya cakap pil zat besi boleh buat ibu hamil sembelit kan? macam saya..lain plak jadinya. Nanti saya share di lain entry ya! 🙂

kalsium

Ni lah dia rupa ostematrix tu.

OrderNow

Cara nak menaikkan berat badan bayi yang menyusu susu ibu secara ekslusif

Apa yang ingin saya kongsikan pada entry kali ini adalah cara bagaimana nak menaikkan berat badan bayi yang hanya menyusu susu ibu sahaja. Pertama kali tahniah saya ucapkan pada ibu yang memilih untuk menyusukan bayi anda secara ekslusif! Percayalah..pilihan anda sememangnya terbaik untuk bayi anda 🙂 Sebab susu ibu memang diciptakan oleh Allah s.w.t mengandungi pelbagai khasiat dan nutrien yang sangat bagus untuk bayi. Kebanyakannya bayi yang menyusu susu ibu sangat sihat..bam bam gitu!..tapi ada juga yang sebaliknya. Setiap kali bawa anak untuk monthly checkup, saya pasti semua ibu teruja dan berdebar-debar bila nurse suruh letak bayi atas penimbang. 😉 Apa yang bermain dalam fikiran ibu..agak-agak naik tak berat badan anak aku ni? Macam tu lah yang saya rasa bila bawa Arissa dan Arfan pergi checkup waktu baby dulu. Tapi bezanya waktu Arissa memang terlebih excited dan terlebih risau juga sebab Arissa memang menyusu secara ekslusif. Kesian Arfan..mama cetek ilmu waktu tu..dalam pantang dah campur2 sikit dengan susu tepung. 🙁 

berat badan bayi

Macam mana nak naikkan berat badan bayi? Adakah bayi mendapat susu ibu yang mencukupi?

Normally berat badan bayi akan turun sedikit selepas beberapa hari dilahirkan. Selepas itu berat badan bayi akan bertambah semula seiring dengan pembesaran bayi. Secara pengiraan mudah, berat badan seorang bayi akan meningkat 2 kali ganda berat dari berat badannya selepas dilahirkan apabila mencapai umur umur 5-6 bulan, dan kemudian meningkat kepada 3 kali ganda apabila meningkat umur 12 bulan. Bayi perlu disusui bila-bila masa yang dia nak (on demand) tak kiralah waktu malam atau pun siang. Biasanya bayi yang baru lahir menyusu 8-12 kali dalam masa 24 jam. Jangan terkejut jika ada bayi yang nak menyusu lebih dari 12 kali 🙂 It’s NORMAL!

Ibu kena alert tanda-tanda yang ditunjukkan bayi anda untuk menyusu (feeding cues) seperti mulut terbuka mencari susu, menghisap jari, menangis serta susu ibu akan menitis dari buah dada. Kalau ibu nak tahu samada bayi minum susu yang cukup atau tak..boleh check lampin/pampers bayi. Biasanya, bayi buang air kecil 6-8 kali sehari, dan urine berwarna kuning pucat, serta buang air besar beberapa kali sehari. Kadang-kadang tu setiap kali lepas menyusu. hehe..Pastikan bayi mendapat foremilk dan juga hindmilk iaitu susu awal dan susu akhir. Susu awal (foremilk) agak cair dan fungsinya untuk menghilangkan dahaga bayi manakala susu akhir (hindmilk) agak pekat dan berlemak. Susu akhir inilah yang mempengaruhi berat badan bayi. Jadi, bila ibu menyusukan bayi, pastikan bayi minum pada sebelah payudara terlebih dahulu sehingga habis, sangatlah tak digalakkan untuk tukar-tukar ye sebab nanti bayi tak dapat hindmilk tu.

Susu ibu adalah susu yang paling sesuai dan terbaik untuk bayi lebih-lebih lagi jika bayi pra-matang, doktor sentiasa galakkan bayi diberi minum susu ibu. Jadi, ibu perlu pastikan makanan yang ibu ambil adalah seimbang dan minum air secukupnya. Waktu 6 bulan pertama usia bayi, bayi dapat khasiat sepenuhnya dari susu ibu. Biasanya penghasilan susu ibu adalah mengikut keperluan bayinya. Sekiranya bayi menyusu setiap jam & masih tidak puas (menunjukkan feeding cues), masalah yang sering berlaku adalah posisi penyusuan atau pelekapan pada payudara yang kurang betul. Bayi boleh berhenti menyusu secara tiba-tiba jika tak selesa. Sebab tulah masih lapar. Cara untuk mengatasinya adalah untuk mendapatkan bantuan daripada kumpulan sokongan laktasi (biasanya kumpulan ini terdiri daripada doktor, jururawat serta sukarelawan hospital / klinik kesihatan). Puan boleh cuba menghubungi pihak hospital yang menyambut kelahiran bayi anda. Bayi yang puas menyusu akan tidur, kerap kencing dan berak seperti yang dihuraikan di atas dan bila bayi bangun, dia kelihatan sihat dan aktif.

Ibu tak perlu risau, jika doktor bagitau berat badan bayi hanya naik sedikit sahaja dan didapati bayi tiada masalah kesihatan. Ibu hanya perlu risau jika berat badan bayi menurun. Apa yang perlu ibu buat adalah susukan bayi sekerap yang mungkin dan jaga pemakanan supaya kedua-dua ibu dan bayi dapat manfaatnya. 

Cadangan suplemen untuk naikkan berat badan bayi

Selain dari itu, ibu juga boleh mengambil set menyusu shaklee . Paling tidak pun, lengkapkan keperluan harian ibu dengan vitamin asas seperti multivitamin vitalea dan protein ESP. Kadang-kadang kita sendiri sebagai ibu tak sedar yang menu yang kita makan setiap hari masih tak cukup untuk tampung keperluan badan yang menyusu. Saya kongsikan di sini pengalaman salah seorang pengguna Shaklee yang juga mentor saya waktu beliau menghadapi situasi yang sama.

PENGALAMAN DI SCN (Special Care Unit utk baby premature) HOSP MIRI, SARAWAK
oleh : Lyna Noh

salam & hi semua

nak kongsi pengalaman saya, bukan testimoni ya tp pengalaman

anak kedua saya premature, & kena masuk incubator. masa dalam SCN tu saya room-in dgn dia. sebilik dgn saya ialah srg ibu dari Limbang (masa tu kami di sarawak). kawan sebilik saya ni dah 2 bulan baby dia berat 1.6kg, tak naik2 (menyusu badan). utk keluar dr hospital baby kena 1.8 kg. 

dia kata dah merayu2 dgn Paeds minta balik, sbb ada anak lain lagi di rumah, tp paeds tak beri.

dia tgk Fahry cepat naik berat badan, dia tanya saya apa dia boleh buat utk naikkan berat anak dia. yela dah 2 bln tak naik2, campur dengan sblm tu, rasanya dah dkt 4 bln dia kat situ. kita ada pendapat macam2.. tp cuba duduk tempat dia. 4 bln berkurung, dgn anak2 tak boleh datang visit dia… Limbang nak ke Miri jauh, kena lalu Brunei semua…

saya dgn doa, bg dia VITA-LEA & ESP, saya kata cuba la try, kita ikhtiar kan. sbb dia pun exclusive BF (best sgt hosp tu, sbb semua ibu wajib kena BF). Alhamdulillah, minggu depannya dia dah boleh balik, sbb berat badan anaknya dah naik. Happy sgt rasa.

tu walaupun org cakap macam2 ttg susu pekat tak pekat, tp dr pengalaman ni saya cuba utk tolong ibu2 yg ada masalah macam ibu ni. kita ikhtiar, hakikatnya semuanya datang dari Allah jua. jadi atau tak jadi, jika Allah kata “kun” faya kun… jika Dia kata jadi, maka jadi lah…dia Dia kata tak jadi, maka tak jadi lah. apa2 pun, ada hikmah di sebalik apa2 musibah/nikmat yang kita dapat.

Sering saya tekankan, pengambilan suplemen mestilah seiring dengan usaha ibu untuk mematuhi konsep asas breastfeeding. Ibu boleh kenal pasti sama ada ibu betul-betul apply atau tidak konsep ni dalam entry ini >> Supply on Demand

Arissa berat naik

Arissa berusia 16 hari 🙂 Alhamdulillah berat Arissa naik cantik.

Untuk order Vitalea & ESP ;

OrderNow

Ibu boleh hubungi saya di 0139395771 melalui whatsapp atau sms untuk maklumat lanjut.