Category Archives: Vitamin Ibu Hamil

Tips Mudah Hilangkan Cramp pada Kaki Ketika Hamil

Cramp?? SAKIT!!!! Itulah yang dapat digambarkan bila kejang oto berlaku. Ibu hamil yang tidak menjaga pemakanan dan juga kurang exercise lebih mudah diserang cramp. Ada juga yang panggil simpul biawak, simpul mengkarung..hehe..saya panggil.. ‘nyetok karung’ ;p Biasanya cramp pada bahagian betis dan terkena pada waktu malam lebih-lebih lagi bila cuaca sejuk.

Di sini saya ingin kongsikan beberapa tips yang mungkin anda boleh cuba jika tiba-tiba kena cramp pada betis. Sebelum tu, meh kita tengok dulu apakah punca yang menyebabkan anda tiba-tiba diserang cramp.

Antara puncanya ialah :

  • Aliran darah yang tidak lancar di bahagian kaki
  • Latihan yang berlebihan sewaktu bersukan
  • Tak cukup stretching sebelum bersukan
  • Kelesuan otot
  • Kurang air dalam badan (dehydrate)
  • Kekurangan magnesium/potassium
  • Kekurangan kalsium bagi ibu hamil
  • Calcium deficiency in pregnant women
  • Masalah pada sistem saraf

Sumber

Tips mudah hilangkan cramp ketika hamil

Bagi anda yang hamil, jika tiba-tiba otot betis cramp, apa yang perlu dibuat ialah luruskan kaki yang cramp tu. Pegang hujung jari kaki dan tarik dengan perlahan-lahan ke arah anda. Minta bantuan suami atau orang berdekatan dengan anda untuk bertindak segera! Insya Allah, otot yang kejang akan mula kendur dan anda takkan rasa sakit untuk jangka masa yang lama. Kalau lambat bertindak, esoknya pun bila jalan terhincut hincut lagi hehehe..

Itulah yang saya buat bila tengah syok tido malam, tiba-tiba betis cramp. Cepat-cepat jerit panggil husband minta tolong tolakkan tapak kaki ke atas. Haaa…dapat bayangkan tak macam mana nak buat tu? 😉 Cuba tengok gambar kat bawah ni. Mungkin lebih mudah faham. Cubalah!

tips hilangkan cramp pada betis

 

Biasanya bagi ibu hamil, cramp ni sebab kurang nutrien dalam badan especially kalsium dan magnesium. Kalau terlalu lasak waktu siang pun boleh jadi juga. Jadi, pastikan diet harian anda mengandungi sumber kalsium seperti susu, keju, brokoli dan sayuran hijau yang lain.

Berapa banyak jumlah kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil?

RDA Calcium

Bagi ibu hamil, keperluan kalsium harian sebanyak 1000mg sangat penting untuk pastikan kesihatan ibu dan bayi di tahap optimum. Bayi dalam kandungan perlukan kalsium yang mencukupi untuk pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat. Jadi, kalau badan ibu yang tak cukup kalsium, baby akan serap kalsium yang diperlukan daripada tulang dan gigi ibu. Sebab tu ada ibu hamil yang mengadu tulang rasa lenguh dan gigi pun ada yang mudah goyang. 🙂

Elakkan Cramp Ketika Hamil dengan Vitamin Shaklee (Ostematrix)

Macam saya ni jenis minum susu berperisa je..itu pun bukan setiap hari..kadang-kadang je..hehe..jadi, paling mudah saya telan je pil Ostematrix setiap hari untuk support keperluan kalsium saya. Kalau saya skip je, terimalah akibatnya malam tu betis cramp! hehe..sendiri mau ingatlah. Dahla makan minum tak menentu.

ostematrix

Ostematrix ni lengkap sekali dengan kalsium, magnesium, vitamin D dan mineral penting seperti zink, kuprum, mangan. Caplet dia licin..so mudah nak telan. Jadi, setiap hari, saya pastikan telan 4 biji Ostematrix sebab 1 biji ostematrix bekalkan 250mg kalsium, 100IU Vitamin D, 100mg Magnesium. Kalau dah minum susu high calcium segelas sehari, makan 2 biji ostematrix pun dah cukup. Alhamdulillah, memang sangat membantu saya untuk elakkan dari kena cramp.

Di sini saya kongsikan testimoni salah seorang yang dah pun cuba ostematrix untuk atasi masalah beliau yang selalu cramp.

testimonial ostematrix dan cramp

Thanks kak, sekarang memang ambil juga ostematrix, memang sangat bagus kalau compare dengan yang sebelum ni ambil kalsium yang beli dari farmasi je. Sekarang sejak amalkan ostematric ni saya dah tak cramp kaki lagi. Dulu time ambil kalsium dari farmasi memang tetap akan cramp kaki malam2 time tido. Tulang belakang tu memang sakit juga la (biasala time pregnant) tapi kurang sakit dah sejak amalkan oste. Alhamdulillah syukur sangat2, saya tak boleh minum susu sebab ada lactose intolerance. Tiap kali minum susu memang akan jadi pengunjung toilet yang setia. hehe..Mujur jumpa produk ni ~ Pn. Maimun Huja Husin

Jika anda ingin dapatkan Ostematrix, klik sahaja pada gambar di bawah. Atau pun, contact saya melalui SMS/Wassap 013 9395771
OrderNow

 

Sembelit ketika hamil

Salam buat semua pembaca budiman! 🙂

Maaf lama tak update entry baru..sebab lately saya alergi plak dengan blog! hahaha..macam-macam lah pembawakan budak ni. Kali ni saya nak share cerita tentang sembelit ketika hamil ni. Pernah tak korang waktu pregnant sembelit? Oh..setakat ni Alhamdulillah saya belum pernah kena sembelit masa preggy ni…tapi saya pernah kena waktu dalam pantang anak pertama. Hohoho..cukuplah rasanya sekali seumur hidup. Ngeri!!! ;p

Tapi saya biasa sangat dengar cerita dari kawan-kawan waktu preggy kena sembelit especially bila dah di hujung kehamilan. Seksa kot nak menahan. Bayangkanlah benda kotor dalam badan yang sepatutnya dikeluarkan tapi tak dapat nak buang. Lama-lama memang boleh jadi toksik! Beracun lak pada tubuh badan kita. Sembelit ni bahaya kalau dibiarkan sebabnya boleh mendatangkan penyakit lain lak macam buasir atau pendarahan.

sembelit ketika hamil

Apa punca sembelit ketika hamil?

Agak-agak korang kenapa ye sembelit ni terjadi waktu hamil? Tabiat seseorang membuang ni memang berbeza. Ada yang tiap-tiap hari..ada yang setiap dua hari dan ada yang mungkin beberapa hari..tapi kalau dah beberapa hari tu kategori kurang lawas dah tu.heheh.. 

Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan ibu mengalami sembelit ketika hamil. Biasanya bergantung pada keadaan ibu tu contohnya faktor emosi macam selalu rasa risau or gelisah je manjang, kurang bergerak atau pun sebab kurang makan makanan yang berserat (fiber). Selain tu, banyak hormon progesterone dalam badan ibu hamil dan hormon ni menyebabkan usus lambat proses makanan. Paling obvious bila rahim makin besar sebab pergerakan najis ke usus besar akan terhalang dan inilah yang menyebabkan ibu sembelit ketika hamil. Kadang-kadang, pil zat besi yang doktor bagi tu pun boleh menyebabkan sembelit. Kalau selalu sangat sembelit walau dah minum air secukupnya, mungkin ubat tu tak serasi dan seeloknya discuss lah dengan doktor. Banyak pilihan pil zat besi yang doktor boleh bagi ikut keperluan dan kesesuaian ibu.

Macam mana nak kurangkan sembelit ketika hamil?

Ada beberapa tips yang boleh saya kongsikan. Hasil dari pembacaan saya dan juga pengalaman saya sendiri.

  1. Makanlah makanan yang banyak serat contohnya cereals, sayur-sayuran dan buah-buahan. Kalau buah, saya paling suka pisang. Hehe..memang best!
  2. Pastikan minum air secukupnya dalam 8 gelas sehari ke..Campur-campurlah dengan orange juice ke..yogurt bliss ke..hehe..Saya memang pengamal suplemen, jadi saya memang make sure minum lebih dari 3 liter sehari. Mula-mula memang susah, tapi bila dah biasa, haus je manjang. Saya cadangkan air yang kita minum tu biarlah bersukat..senang ada indicator. Alah..tak perlu beli tupperware khas pun. Guna botol mineral pun boleh. Kalau yang botol 1 liter tu, means minumlah sampai 3 kali refill. 🙂
  3. Buat aktiviti senaman ringan..contohnya berjalan ke.. Paling mudah buat kerja-kerja rumah jelah 🙂
  4. Kalau sembelit sebab pil yang doktor bagi, macam yang saya bagi tau tadi, discuss dengan doktor yang merawat kita tu. 

Cara saya, selain daripada amalan kat atas ni, saya dapat kesan yang best daripada pengambilan kalsium Shaklee iaitu Ostematrix. Waktu anak 1st, memang tak kenal lagi pun suplemen ni…dan alhamdulillah takde masalah sembelit. Dan bila dah makan Ostematrix ni, bukan je lawas..tapi waktu tidur lena dan badan pun rasa segar je bila bangun pagi. Bangun pagi mesti lancar je proses membuang. Memang rasa ringan badan dan hilang lenguh-lenguh or bisa-bisa badan. Sebab tulah saya prefer makan ostematrix kalau compare dengan pil kalsium yang lain.

Harga pun takdelah mahal sangat. RM61 je sebotol dan ada 120 biji. Of course lah saya dapat lebih murah sebab dapat harga ahli 😉 Oh ya! tadi saya cakap pil zat besi boleh buat ibu hamil sembelit kan? macam saya..lain plak jadinya. Nanti saya share di lain entry ya! 🙂

kalsium

Ni lah dia rupa ostematrix tu.

OrderNow

Perlukah ibu risau jika hb rendah ketika hamil?

Dah jadi rutin sebenarnya bagi ibu mengandung kena check hb setiap kali pergi check up bulanan tu kan? Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri dah ambil langkah berjaga-jaga dengan tetapkan borderline atau pun hb paling minimum untuk seseorang ibu mengandung. Kalau tak silap saya waktu mengandungkan Arfan dulu hb paling minimum ialah 9 gm/dl. Tapi waktu mengandungkan Arissa, hb paling rendah yang dah KKM tetapkan ialah 11gm/dl. Alhamdulillah setakat ni, tak pernah lagi waktu preggy hb rendah dari 11 🙂 Kalau ibu nak sentiasa sihat dan anak dalam kandungan pun sihat, kena lah jaga makan ye. Terlalu banyak risiko dan bahaya jika ibu kekurangan zat besi. 

Antaranya ialah ibu akan rasa letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah. Lebih teruk bayi dalam kandungan pun terkena tempias juga.

Kadar hemoglobin (hb) biasanya ditentukan sebagai jumlah hemoglobin dalam gram (gm) bagi setiap dekaliter (100 mililiter). Biasanya ia bergantung kepada usia, awal remaja, dan jantina seseorang itu. Kadar hb yang normal adalah seperti berikut :

  1. Baru lahir : 17-22 gm/dl
  2. Usia seminggu : 15-20 gm/dl
  3. Usia sebulan : 11-15gm/dl
  4. Kanak-kanak: 11-13 gm/dl
  5. Lelaki dewasa: 14-18 gm/dl
  6. Wanita dewasa: 12-16 gm/dl
  7. Lelaki separuh usia: 12.4-14.9 gm/dl
  8. Wanita separuh usia: 11.7-13.8 gm/dl

Mungkin ada di antara kawan-kawan semua yang dah makan vitamin yang doktor bagi tapi masih bermasalah dalam menaikkan hb. Kalau biasa doktor bagi pil zat besi tu je, bila still tak naik juga hb, mungkin ibu akan dibekalkan dengan iberet folik, obimin, ferrous fumarate atau vitamin lain yang boleh naikkan hb. Kalau still tak naik juga tu, mungkin ibu boleh semak apa puncanya dah makan pil zat besi tapi hb masih rendah. Tapi ibu tak boleh lah terlalu bergantung pada vitamin je, lebih elok jika ibu amalkan makanan yang kaya dengan zat besi & folate.

Kali ni saya hanya nak share testimoni sahabat saya, Kak Laila..niat pada asalnya nak derma darah..tapi tak kesampaian pada awalnya sebab HB rendah. Jadi, beliau terus bereksperimen dengan vitamin Shaklee 🙂 Niat yang baik..insya Allah dipermudahkan. Tapi dalam kes beliau ni, dia tak mengandung sebab tu boleh ambil zink. Kalau dah mengandung bukan tak boleh ambil tapi dengan nasihat doktor. Itu pun jika perlu.

hb rendah

Pukul 10.45 pagi paras hb hanya 11.9g/dl tapi lepas dah makan vitalea, vitamin c dan zink, hb meningkat begitu mendadak sekali kepada 12.5 g/dl pada pukul 3.30 petang pada hari yang sama!  Memang amazing kan? Semuanya dengan izin Allah s.w.t

Kita lihat pula apa kata ibu yang lain, Pn. Vivian yang berpantang dan bila check up hb naik ke 15.4 dalam masa sebulan. Lagilah beliau happy bila kulit muka makin berseri lepas makan vitamin shaklee. 🙂

cara naikkan hb

Bagi pembawa thalasemia, memang selalu berdepan dengan masalah hb rendah ni lagi lah tengah pregnant kan. Tapi ibu ni berjaya naikkan hb selepas makan vitalea dan juga vitamin C. Kalau nak tahu, vitamin C ni memang sangatlah digalakkan untuk ibu hamil yang ada masalah hb rendah sebab vitamin C bantu zat besi untuk serap dengan lebih cepat dan berkesan.

naikkan hb carrier thalasemia

Jadi, jika anda mengalami masalah hb yang rendah lebih-lebih lagi ketika hamil, memang sangatlah disarankan untuk makan vitalea dan juga vitamin C. Tak rugi pun sebab sebotol vitalea tu ada 120 biji bleh makan sampai 4 bulan kalau makan sebiji sehari dan vitamin C ada 180 biji, bleh makan sampai 6 bulan.

Harga Vitalea
RM88.75

Harga Sustained Release Vitamin C
RM92.50 

Jika berminat, boleh hubungi saya di 013-9395771 (Muzlina) untuk konsultasi dan penerangan mengenai produk.

OrderNow

 

Trimester pertama kehamilan yang mengujakan ibu!

Alhamdulillah..terlebih dahulu tahniah buat semua pembaca yang sedang menjalani detik trimester pertama dalam kehamilan pada ketika ini! 🙂 Terutamanya pada ibu yang baru pertama kalinya akan merasai detik-detik kehamilan yang sangat mengujakan!  Mungkin juga ada di antara anda yang bakal bergelar bapa! Tahniah diucapkan kerana anda bakal menggalas tanggungjawab yang cukup berat untuk mendidik zuriat anda tapi amat seronok dan sangat mengujakan. It’s really precious gift from Allah s.w.t untuk ibu merasai detik-detik kehamilan dari trimester pertama kehamilan hinggalah trimester akhir iaitu trimester ketiga kehamilan.

trimester pertama kehamilan

Trimester pertama kehamilan adalah satu tempoh yang sangat memerlukan penjagaan yang lebih teliti dan berhati-hati, sebab sekarang anda berada dalam tempoh yang ‘fragile’ . Jadi, ibu dan juga bapa pun tak terkecuali dalam berusaha sedaya upaya menjaga kandungan sehinggalah bayi anda selamat dilahirkan. Mesti tak sabar kan? Excited, berdebar, risau, gembira..semuanya bercampur baur! Bermula dari saat ini, ibu kena jaga elok-elok bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu tu sendiri supaya ibu bebas daripada sebarang masalah kesihatan atau komplikasi yang mungkin timbul samada semasa hamil, semasa bersalin atau pun selepas bersalin.

Kali ni saya nak kongsikan artikel yang saya baca dari majalah. Perkara-perkara asas yang perlu ibu tahu dan mungkin boleh dijadikan panduan untuk menghadapi tempoh trimester pertama kehamilan ini dan seterusnya.

Amalan yang boleh dilakukan di trimester pertama kehamilan

1. Gunakan tempoh awal kehamilan untuk mencari maklumat

Anda boleh gunakan masa yang ada untuk cari maklumat. Biasanya ibu ni excited nak shopping baju-baju baby dan barang keperluan serta accessories baby kan? Bab shopping tu hold dulu sebab masih terlalu awal lagi. Baru trimester pertama 🙂 Banyak lagi masa nak shopping nanti. Apa kata ibu cari maklumat sebanyak mungkin mengenai tips-tips untuk menjalani kehamilan yang sihat, cari maklumat tentang penyusuan susu ibu, tips-tips penjagaan bayi yang baru lahir dan macam-macam lagilah maklumat yang ibu baru ni perlu amik tahu. Waktu pregnant ni jer ada banyak masa nak godek sana sini. Nanti dah busy dengan baby lak 🙂

2. Banyakkan minum air untuk elak dehidrasi

Normal bagi ibu yang dalam trimester pertama kehamilan mengalami mual, loya dan muntah-muntah kerana perubahan hormon dalam badan. Adakalanya hingga ibu terpaksa di tahan di wad kerana kehilangan banyak air dalam badan (dehidrasi). Jadi, banyakkan minum air kosong, susu atau jus buah-buahan segar. Air yang mencukupi dalam badan dapat mengelakkan anda dari sembelit!

3. Makan secara sihat

Ramai ibu yang mengambil kesempatan..katanya makan untuk dua orang! 🙂 Tak perlu lah macam tu ye. Keperluan tenaga hanya meningkat sedikit dalam tempoh 3 bulan terakhir. Apa yang perlu korang pastikan ialah diet seimbang. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran at least 5 kali sehari. Jangan skip breakfast ye. Seeloknya makanlah bijirin penuh baru lah tak sembelit sebab ada fiber yang tinggi. Jangan lupa juga sumber protein seperti ikan, daging, telur dan susu serta produk tenusu.

4. Elakkan penyebab muntah

Paling utama, makanlah dalam kuantiti yang sedikit tapi dengan kerap untuk elakkan muntah. Waktu preggy ni macam-macam alahan bau yang mungkin ibu alami terutamanya waktu trimester pertama kehamilan. So, elakkanlah dari dekat atau cium bau yang tidak menyenangkan tu. Lagi satu, kalau tengah baring, bangunlah perlahan-lahan.

morning sickness semasa trimester pertama kehamilan

5. Ikuti pemeriksaan antenatal

Sebaiknya lakukan pemeriksaan antenatal seawal mungkin. Jadi, mudah untuk doktor pantau keadaan bayi dan juga ibu sepanjang kehamilan tersebut. Walaupun anda berhajat untuk bersalin di hospital swasta, tapi saya nasihatkan pergilah buka buku merah di hospital kerajaan juga. Bukan apa, kalau ada emergency case yang kritikal nanti doktor akan refer pada hospital kerajaan juga.

6. Makan ikan

Beberapa kajian yang menunjukkan minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega 3 memberi kesan yang baik pada praeklampsia, berat kelahiran bayi dan perkembangan otak bayi terutamanya di trimester akhir kehamilan. Sebabnya minyak ikan tu dah complete dengan protein, mineral, vitamin D dan juga asid lemak omega 3. So, waktu preggy rajin-rajinlah makan ikan yer 🙂

7. Senaman lantai pelvis

Lakukan senaman lantai pelvis atau lebih dikenali sebagai senaman kegel seeloknya 3 kali sehari. Mudah je, sambil tengok tv pun boleh buat 🙂 Senaman kegel ni sangat membantu ibu untuk menguatkan lantai pelvis dan sebagai persediaan masa nak bersalin nanti. Lagipun senaman ni memang elok sangat untuk ibu selepas bersalin.

senaman kegel

8. Kurangkan kafein

Ada kajian yang mengatakan pengambilan kafein yang terlalu banyak semasa hamil boleh menyumbang kepada risiko bayi lahir dengan berat badan yang ringan atau meningkatkan risiko keguguran. Bukan tak boleh minum langsung, tapi seeloknya kurangkanlah paling banyak pun 2 cawan kopi sehari atau 4 cawan teh. Lagipun kafein ni menghalang penyerapan vitamin dan juga zat yang kita makan. Nanti sia-sia je makan semua tu. Sebaik-baiknya beralihlah kepada kopi tanpa kafein, teh, jus buah-buahan segar dan air kosong.

9. Rajin-rajinlah bersenam

Siapa kata waktu preggy tak boleh bersenam? Boleh..tapi berpada-padalah..janganlah buat aktiviti lasak yer. Memadai hanya senaman ringan seperti berjalan, berenang dan aerobik air. Pakar perubatan menyatakan senaman beri kesan yang positif pada bahan kimia otak iaitu serotonin dan dopamina yang membantu mengawal emosi dan perasaan.

Mengapa nutrisi yang mencukupi penting di sepanjang kehamilan?

Tak lain tak bukan untuk memastikan kesihatan ibu berada di tahap yang optimum supaya ibu berupaya untuk mengandungkan bayi sehingga bayi selamat dilahirkan. Nutrisi yang mencukupi penting untuk menyokong perkembangan bayi yang sihat, membantu kelahiran tanpa komplikasi serta membantu proses pemulihan yang lebih cepat sewaktu dalam tempoh berpantang.

Vitamin untuk ibu hamil trimester pertama

Jika tiada apa-apa masalah kesihatan kebiasaannya, di trimester pertama kehamilan ibu akan dibekalkan dengan asid folik sebaik sahaja ibu mendaftar di klinik kesihatan kerajaan. Asid folik sangat penting untuk mengurangkan risiko kecacatan tiub neural atau pun lebih dikenali sebagai saraf tunjang (spina bifida).

kesan kekurangan asid folik-spina bifida400mcg asid folik diperlukan setiap hari oleh badan ibu sebelum kehamilan berlaku dan juga semasa awal kehamilan untuk mengelakkan bayi dilahirkan dengan risiko kecacatan tiub neural sehingga 70%. Asid folik juga penting untuk menyokong sistem saraf yang sihat, membantu penghasilan hormon dan sel-sel darah merah serta penghasilan tenaga.

Selain daripada asid folik, ibu juga perlu memastikan keperluan nutrisi mencukupi untuk menyokong pembesaran bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu sepanjang kehamilan. Adakalanya ibu mengalami alahan yang teruk sehingga banyak khasiat dan zat dari makanan tidak dapat diserap dengan sempurna sekaligus menjejaskan kesihatan ibu sendiri.

1. Vitalea – Multivitamin lengkap dengan zat besi

vitalea

Vitalea membekalkan multivitamin yang dirumus khas dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting termasuk zat besi dan juga asid folik (dalam bentuk folate) yang perlu untuk kesihatan optimum ibu serta memastikan ibu sentiasa bertenaga. Ibu sangat digalakkan mengambil vitalea untuk menampung keperluan nutrisi sepanjang kehamilan lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai hemoglobin (hB) yang rendah atau anemia.

2. B Complex

b complex shaklee

B Complex mengandungi 8 jenis vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Asid Folik (dalam bentuk folate) iaitu sejenis vitamin B dan juga B12 yang setiap satunya mempunyai fungsinya yang tersendiri. Shaklee B Complex mempunyai sistem penyerapan bioaktif yang membantu meningkatkan penyerapan asid folik. Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel darah merah. B Complex turut dapat membantu menukarkan protein, lemak dan karbohidrat yang tersimpan dalam badan kepada tenaga.. Jadi, sebab tulah ibu rasa lebih bertenaga dan tak mudah letih. Mungkin ada di antara ibu yang takut nak makan B Complex..kata orang..baby jadi besar! 🙂 Sebenarnya tak pun..yang buat jadi besar sebab ibu yang tak kawal selera makan dan mungkin genetik tu sendiri. Elakkan telan B Complex sebelum makan sebab tugas B complex ni tukarkan makanan kepada tenaga. Bila perut kosong, itulah yang buat jadi cepat lapar dan makan tak ingat dunia! ;p

3. Vitamin C

Sustained Releases Vitamin C

Waktu mengandung, ibu mudah terkena penyakit disebabkan kesihatan sistem imun yang semakin lemah. Vitamin C membantu menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan dan juga penyakit bagi ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan. Jika ibu terkena jangkitan selsema atau demam, vitamin C inilah yang boleh dijadikan alternatif untuk mengatasi penyakit tersebut. Insya Allah cepat kesannya..Memang ramai yang bagi feedback positif selsema cepat sembuh lepas makan vitamin C. Tak cuba tak tahu kan? 🙂  Selain tu, vitamin C penting untuk penghasilan kolagen untuk bayi dalam kandungan dengan membantu membina tulang rawan, otot-otot dan tulang-tulang fetus.

4. Ostematrix

kalsium

Saat kehamilan, ibu sangat mudah rasa sakit badan, sakit pinggang dan kebas-kebas akibat perubahan bentuk badan yang berlaku lebih-lebih lagi jika anda ibu yang tak suka minum susu. Ostematrix membekalkan sumber 1000mg kalsium, 400mg magnesium dan juga 400IU vitamin D kepada ibu untuk membantu ibu mengatasi masalah tersebut. Ianya lengkap dengan mineral penting dalam pembentukan dan menguatkan tulang seperi boron, mangan, copper dan juga zink. Ostematrix juga dapat membantu ibu mengatasi masalah sembelit ketika hamil.

5. Peppermint Ginger Plus

kurangkan mabuk hamil dengan peppermint ginger plus

Ramai ibu yang mengalami mabuk hamil atau alahan yang teruk sehingga tiada selera untuk makan dan sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan ibu. Rasa mual dan loya sering buat ibu rasa angin naik ke kepala. Kadang asyik loya je memanjang tapi tak muntah. Selagi tak muntah selagi tu lah rasa pening kan? Shaklee peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi. Rasa peppermint ginger plus yang nyaman dan melegakan dapat membantu ibu mengurangkan angin dalam badan dan meredakan loya tersebut. Halia yang terdapat di dalamnya merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

6. Energizing Soy Protein

Energizing Soy Protein untuk trimester kehamilan

Di sepanjang kehamilan, ibu mungkin akan mengalami pedih ulu hati terutamanya bagi yang sering diserang gastrik. Energizing Soy Protein atau pun lebih dikenali sebagai ESP dapat membantu ibu mengatasi masalah tersebut di samping mengawal berat badan ibu supaya tidak berlebihan lebih-lebih lagi ibu yang mempunyai diabetes ketika hamil. ESP membantu untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Protein yang mencukupi dalam badan penting untuk membantu pembinaan blok-blok asas badan bayi dan juga ibu. Ia juga membantu dalam penghasilan susu ibu.

Berikut adalah HARGA PASARAN bagi pilihan vitamin untuk set kehamilan trimester pertama:

SET ASAS KEHAMILAN SHAKLEE
VItalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix
Semenanjung Malaysia : RM 306 termasuk postage
Sabah/Sarawak : RM 316 termasuk postage

ADD ON
Energizing Soy Protein : RM150
Peppermint Ginger Plus : RM 45

Set Kehamilan Shaklee sangat berbaloi untuk dimiliki kerana VItalea dan B Complex untuk kegunaan sehingga 4 bulan manakala Vitamin C untuk kegunaan sehingga 6 bulan. Kesemuanya vitamin ini boleh dimakan semasa mengandung, berpantang dan juga menyusu malah ianya boleh dikongsi seisi keluarga.

OrderNow

Untuk konsultasi dan penerangan produk, anda boleh hubungi kami di 013-9395771 untuk mengetahui vitamin manakah yang paling tepat untuk anda.

Kepentingan kalsium & kesan kekurangan kalsium kepada ibu hamil

Umumnya kita memang dah tau kalsium sangat penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Tu jer?? Sebenarnya banyak lagi kepentingan kalsium yang mungkin kita tak tau atau tak pernah ambil tahu..hehe.. ;p

Apabila seseorang wanita itu hamil, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang mencukupi untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat serta sihat. Kalsium ni bukan jer penting untuk tulang tapi juga penting untuk mengawal degupan jantung, saraf, dan otot yang sihat. Darah kita juga memerlukan kalsium yang cukup untuk pastikan proses pembekuan darah berlaku dengan sempurna. Jadi, takdelah masalah darah tak berhenti mengalir keluar kalau jari atau anggota badan kita tercedera. Ibu hamil juga perlu memastikan badan tidak kekurangan kalsium supaya proses pembekuan darah sewaktu proses kelahiran nanti berjalan lancar supaya badan tak kehilangan terlalu banyak darah yang boleh mengakibatkan kematian.

‘Simpul biawak’ atau orang pantai timur panggil ‘nyetok karung’ heheh..atau bahasa bukunya ‘cramp’…biasa berlaku pada wanita hamil terutamanya bila kandungan telah memasuki trimester ke 2. Kalsium sangat penting dalam pembentukan dan kontraksi otot. Kalau anda seringkali mengalami kekejangan otot atau cramp, itu tandanya badan anda kekurangan kalsium. Kebiasaannya wanita hamil lebih terdedah kepada masalah kejang otot ni sebab bayi di dalam kandungan telah mengambil kalsium dari badan ibu yang kekurangan kalsium. Masalah ini akan berlanjutan lebih-lebih lagi jika ibu menyusukan anak dan tidak makan makanan yang mempunyai sumber kalsium secukupnya. Kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan oleh ibu untuk disalurkan melalui penyusuan susu ibu kepada anak.

Macam mana nak tau badan ibu kekurangan kalsium? Cuba cek diri anda ada tak mengalami salah satu dari kesan kekurangan kalsium seperti di bawah:

– Sakit sendi
– Kuku senang patah
– Ekzema
– Kenaikan paras kolesterol dalam darah
– Tekanan darah tinggi
– Insomnia
– Kekejangan otot
– Kebas tangan dan kaki
– Gemuruh
– Rheumatoid arthritis
– Gigi mudah patah atau mereput
– Depresi
– Hyperaktif

Ibu hamil perlukan sekurang-kurangnya 1000mg kalsium setiap hari. Sumber kalsium boleh diperolehi dari produk tenusu seperti susu, keju, yogurt dan sebagainya. Kalsium masih perlu diambil walaupun ibu telah pun melahirkan anak atau telah tamat tempoh penyusuan. Badan kita perlukan kalsium untuk menguatkan dan memelihara tulang daripada mereput (Osteoporosis) di kemudian hari.

Info Tambahan:

Tahukah anda kalsium juga penting untuk mengawal berat badan? Menurut “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”,May 2000 ; amalan pemakanan yang sihat dan pengambilan kalsium yang mencukupi dalam diet harian dapat mengelakkan masalah obesiti. Kajian mendapati bahaya obesiti ni adalah kerana ia meningkatkan risiko untuk mendapat Diabetes Type 2, kanser dan juga sakit jantung.

Di samping amalan pemakanan yang mengandungi kalsium, ibu juga digalakkan untuk mengambil suplemen kalsium tambahan seperti Ostematrix untuk memastikan kalsium berada di tahap optimum dalam badan. Jika ibu ingin mengambil suplemen kalsium, pastikan ianya mengandungi kalsium, magnesium dan juga vitamin D kerana kalsium semata tidak akan dapat diserap dengan baik oleh badan jika tidak dibantu oleh magnesium dan vitamin D. 

Osteomatrix adalah suplemen yang membekalkan Kalsium, Magnesium dan dilengkapi Vitamin D untuk kadar penyerapan yang lebih baik dalam tubuh badan.

Ostematrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% Daily Value) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
Mineral seperti mangan, kuprum dan zink mengukuhkan lagi matriks tulang anda dan memastikan kesihatan tulang berada di tahap yang optimum.
OrderNow

Makan pil zat besi untuk ibu hamil..tiada kesan?

Hemoglobin rendah kebiasaannya berlaku pada ibu hamil. Sepanjang tempoh kehamilan, keperluan zat besi untuk ibu hamil lebih tinggi dari biasa lebih-lebih lagi sewaktu kandungan dah memasuki trimester ke 2 dan 3 kerana pembesaran bayi sangat pesat. Doktor akan mencadangkan pengambilan pil zat besi untuk memastikan tahap hemoglobin (Hb) ibu berada pada tahap yang selamat. Hemoglobin yang rendah ketika hamil akan membahayakan ibu dan juga bayi di dalam kandungan. Paras normal Hb bagi ibu hamil ialah 11g/dL ke atas.

Namu demikian, ada juga ibu hamil yang dah pun makan pil zat besi yang doktor bagi tapi Hb tak naik-naik. Cuba anda perhatikan pengambilan makanan/minuman yang diambil bersama dengan pil zat besi tersebut.

Pengambilan makanan berikut bersama pil zat besi atau suplemen yang mengandungi zat besi akan mengurangkan penyerapan zat besi ke dalam badan ibu. Jadi, elakkan makanan berikut :

  • beans, peas, bijirin
  • kopi, teh, makanan berasaskan soya seperti tempe, tofu
  • bayam, strawberi, chocolate, kekacang
  • makanan yang banyak kalsium seperti susu dan produk tenusu
  • fosforus dan zink

Penyerapan zat besi yang tidak efektif akan menyebabkan Hb ibu hamil tidak meningkat. Terbaik anda makan vitamin yang mengandungi zat besi dengan 8 oz air putih atau jus buah 1-2 jam selepas makan.

Sumber

Untuk meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam badan, amatlah disarankan untuk mengambil bersama Vitamin C. Pengambilan vitamin C bersama zat besi dapat meningkatkan lagi penyerapan zat besi tersebut. Pengambilan 2 biji VITALEA sangatlah digalakkan terutamanya bagi ibu hamil yang mengalami masalah HB yang rendah. Setiap tablet Vitalea juga telah pun dilengkapi dengan 60 mg vitamin C(ascorbic acid) untuk membantu penyerapan zat besi dengan lebih berkesan. Ibu hamil digalakkan untuk mengambil set lengkap bagi ibu mengandung untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi berada di tahap optimum.

Zat besi sangat penting untuk ibu hamil bagi mengelakkan anemia dan juga komplikasi lain yang mungkin berlaku semasa kelahiran dan juga selepas kelahiran. Pastinya kita tidak mahu anak kita terdedah kepada bahaya anemia yang mendatangkan risiko tersebut :

  • keguguran
  • kelahiran bayi pra matang (premature)
  • saiz bayi yang kecil
  • koma
  • boleh menyebabkan kematian

Antara simptom ibu hamil kekurangan zat besi ialah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju. Baca lebih lanjut mengenai BAHAYA ANEMIA kepada ibu hamil.

Jom tengok apa kata ibu yang mengambil Vitalea untuk naikkan Hb.

Testimoni Pn. Hasimah Mamat

Setelah umur Husna 1 tahun 10 bulan, BF dihentikan sbb husna akan mendapat ‘adik’…Alhamdulillah ..Awal kehamilan, alahan teruk menyebabkan Hb terus drop 10.5…masa buka buku merah terus dapat sticker …Dengan x semena2, terus call Pn Neslo Beng Wardah…huhuuuuu..Mcm mana deyyy, Hb aku dh drop, padahal sblm pregnant, HB sangat normal …..Apa yang dicadangkan adalah Set J1 (utk trimester 1) dan Set J2 untuk trimester 2&3…Tanpa buang masa, terus jer oder…dan Alhamdulillah…Hb dah naik 11.0 walaupun alahan masih lagi teruk….Bila masuk Trimester 2, mula tambahkan Omega dan ESP….Alhamdulillah, latest Hb adalah 11.8 iaitu pada kandungan berumur 20/52…ngam2 masuk 5 bulan, dan Alhamdulillah, alahan pun berlalu pergi:-)

 

Testimoni Pn. Nini

alhamdulillah, hr ni check up hb : hb dah naik ke 11.0. sbgaia carrier thalasemia, agak susah nk capai hb ni. tp alhamdulillah berjaya. masa ikhwan dulu, xpernah capai.kuang3.
saya makan supliment vitalea+_vit c yang dipatahkan

Testimoni Pn. She-Qin

Salam semua..
Sy just nak share.. sy tgh pregnant (36 week) anak ke 3 n due on 11/11.. Masa sy check-up 20/9, HB sy low..10 je.. then, sy start ambik Vitalea pd 22/9 till today.. so, arini ada check-up & dktr ckp HB dah naik 12 =) Alhamdulillah…hepi sgt!!

*Ni adalah produk Shaklee pertama yg sy cuba..n akan ada next produk Shaklee yg akan sy ambil plak pas nie.. Thanks to Shazwani Aika for the guidances and advices =)

Alhamdulillah..moga semua ibu mendapat manfaat dari kebaikan vitamin yang diambil. Untuk mendapatkan Vitalea atau set ibu mengandung, hubungi facebook Mama2R atau 013 939 5771 atau email ke tgmuzlina@gmail.com

OrderNow

The Best Omega 3 ~ Mana satu minyak ikan terbaik?

Pelbagai jenis dan jenama minyak ikan dijual di pasaran. Bagi yang tidak mementingkan kualiti..mungkin akan beli je asalkan nama minyak ikan..atau tertulis pada label botol tersebut ‘FISH OIL’. Mungkin mereka tak tahu sepatutnya Omega 3 yang perlu dicari dan bukannya minyak ikan.

Kenapa kita perlu pilih minyak ikan terbaik? Semuanya sebab nak dapatkan khasiat Omega 3.

Persoalannya, fish oil brand apa yang nak kena beli dan terbaik di pasaran? Macam mana nak pilih? Ianya terpulang kepada anda jenama apa yang menjadi pilihan hati…tapi pastikan fish oil supplement yang baik dan berkualiti mestilah mengandungi lebih daripada 85% Omega 3.

Jangan keliru antara 1000mg MINYAK IKAN dan 1000mg OMEGA 3It’s TOTALLY DIFFERENT!!!!

Dan pastinya pilihan minyak ikan saya  ialah SHAKLEE OMEGA GUARD yang mengandungi 90% Omega 3! 

1 hidangan (3 kapsul) = 1000mg minyak ikan (540mg EPA, 360mg DHA) 

Anda perlukan at least 1000mg Omega 3 setiap hari. Kalau anda beli dekat farmasi atau di mana-mana kedai yang jual minyak ikan ni, pastikan kandungan EPA dan DHA menepati apa yang anda perlukan. Cuba lihat berapa banyak Omega yang diperlukan untuk mengatasi masalah seperti berikut :

For depression, you need: 1000 mg per day
For heart disease, you need: 1000 mg per day
For skin disorders, you need: 1000 mg per day
For blood pressure, you need: 2000 mg per day
For arthritis, you need: 2000 mg per day
For asthma, you need: 2000 mg per day
For diabetes, you need: 2000 mg per day
For high triglycerides, you need: 3000 mg per day

Haaaaa….untuk turunkan kolestrol jahat iaitu triglycerides, anda perlukan 3000mg per day. Ishh..sanggup ke anda makan sampai 10 kapsul setiap hari? Nanti badan pun dah bau minyak ikan! Kalau dengan Shaklee Omega Guard, anda hanya perlukan 3 biji je setiap hari bagi yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jadi..buatlah pilihan yang bijak!

OrderNow

Omega Guard Shaklee dan khasiatnya

Kita seringkali diwarwarkan mengenai khasiat omega 3. Rata-rata produk makanan seperti telur dan susu..dikatakan kaya dengan omega 3. Haa..biasa kita jumpa kat pasaran sekarang kan? Disebabkan kebaikan omega 3 ni, masing-masing tak lepaskan peluang claim produk makanan mereka mengandungi omega 3. Tapi..tahukah anda apakah OMEGA 3????

Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acids) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya. Sebab tulah ia digelar Omega 3. 😉 Asid lemak perlu ini sangat penting dalam metabolisme tubuh badan tapi sayangnya badan kita tidak dapat menghasilkan omega 3 ni. Anda harus memenuhi keperluan badan dengan mendapatkan sumber makanan yang mengandungi Omega 3 dan asid lemak Omega 3 ni paling banyak boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu.

Omega 3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)
2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)
3. Alpha Linolenic Acid (ALA)

Mana pulak datangnya sumber ALA ni? Biasanya ALA terdapat dalam walnut, flaxseed dan minyak zaitun. Haaaa…jangan tak tau yang EPA, DHA dan ALA ni semuanya terdapat dalam Omega Guard Shaklee. EPA fungsinya dapat menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA penting untuk perkembangan dan fungsi-fungsi otak. Sebab itulah syarikat pengeluar susu dan makanan bayi berlumba-lumba untuk hasilkan DHA, EPA dan ALA ni.

Terlalu banyak kajian saintifik telah membuktikan kaitan yang amat kuat di antara Omega 3 dengan kesihatan yang baik.

Pada 8 September 2004, USFDA iaitu badan yang bertanggungjawab menjaga hal-ehwal perubatan di Amerika Syarikat telah mengeluarkan kenyataan yang menyokong Omega 3 (EPA & DHA) sebagai satu supplement yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Faedah dan kebaikan Omega 3

Di antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah:

  1. Mengurangkan risiko insiden serangan jantung
  2. Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung
  3. Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)
  4. Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)
  5. Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.
  6. Mengurangkan risiko darah beku
  7. Mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding saluran darah yang menyebabkan pengerasan
  8. Mengurangkan risiko darah beku di kalangan pesakit yang mengalami masalah saluran darah bengkak di kaki (varicose veins).
  9. Mengurangkan KOLESTEROL JAHAT (Triglycerides & LDL) dalam darah & menaikkan paras KOLESTEROL BAIK (HDL)
  10. Mengurangkan risiko darah beku yang menyebabkan penyakit strok dan serangan jantung (heart attack).
  11. Mengurangkan risiko mendapat STROKE (ANGIN AHMAR) sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic.
  12. Mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi (hypertension) dengan mengurangkan masalah pengerasan saluran darah
  13. Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi bagi pesakit yang pernah mengalami masalah darah tinggi.
  14. Mengurangkan radang sendi dalam penyakit sendi Rheumatoids
  15. Mengurangkan radang usus dalam penyakit Crohn’s
  16. Mengurangkan masalah radang usus dalam penyakit Ulcerative Colitis
  17. Memberi kesan positif dalam penyakit SLE (Systemic Lupus Erymatosis)
  18. Memberi kesan positif dalam penyakit Asma
  19. Memberi kesan positif dalam masalah kulit.

Jadi, jangan lupa masukkan omega 3 dalam diet harian anda yer. Pilihlah minyak ikan terbaik di dunia dan pastinya Omega Guard Shaklee.

Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.  Satu hidangan Omega Guard menyediakan 990mg asid lemak omega 3. Antara ciri-ciri suplemen terbaik ialah mestilah bertaraf farmaseutikal. Omega Guard Shaklee bukan sahaja bergred farmaseutikal tapi ianya ultratulen kerana dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi. Proses penyulingan ini juga sangatlah penting bagi menjamin omega shaklee bebas daripada bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam kebanyakan jenis ikan.

Siapa yang sesuai mengambil Omega Guard?

  1. Ibu hamil / menyusu
  2. Kanak-kanak usia 1 tahun ke atas
  3. Lelaki
  4. Warga emas
  5. Penghidap darah tinggi/kolestrol tinggi/diebetes
  6. Penghidap asma
  7. Mereka yang obesiti
  8. Mereka yang ingin pecahkan lemak-lemak degil
  9. Mereka yang mementingkan kesihatan

OrderNow

Rahsia Ibu Berpuasa Ketika Hamil Tanpa Rasa Letih

Ibu hamil memang fobia bila terpaksa berhadapan dengan morning sickness. Kadang-kadang sampai tak larat nak bangun. Apa lagi bila ibu berpuasa ketika hamil..Memang sangatlah mencabar! Lebih-lebih lagi kalau ada anak-anak lain yang masih kecil.

ibu berpuasa ketika hamil

Walaupun ibu hamil ada rukhsah dalam berpuasa, tapi sebolehnya mestilah nak puasa penuh kan? Dah tak payah nak ganti. Lagipun, bila dah bersalin nanti ada aje halangannya bila nak ganti puasa sebab anak menyusu pula. Kadang-kadang, ibu yang terlebih risau..larat ke nak puasa ketika hamil ni? 

Bagaimana Ibu Hamil Ini Berjaya Puasa Sebulan

Di awal fasa kehamilan iaitu trimester 1, ibu hamil perlulah menitikberatkan pemakanan harian. Salah satu sumber nutrien penting sepanjang kehamilan ialah protein. Protein adalah blok-blok pembinaan asas bagi badan ibu dan juga bayi dan ianya sangatlah penting untuk proses pertumbuhan dan pembaikan kulit, rambut, kuku, tulang, tendon, ligamen, otot dan organ lain dalam badan.

Badan ibu sangat memerlukan protein untuk menghadapi tempoh 9 bulan hamil terutamanya bagi ibu hamil trimester 2 dan trimester 3 kerana pada waktu inilah perkembangan bayi sangat pesat dan payudara serta organ makin membesar bagi memenuhi keperluan bayi yang semakin membesar. Ia juga penting bagi persediaan ibu untuk menyusu.

Bila tak makan atau ibu berpuasa ketika hamil, kadar gula dalam darah menjadi rendah dan boleh juga mengakibatkan tekanan darah ibu boleh menjadi rendah. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil mudah sangat menjadi cepat letih, lembik, longlai…kalau tak puasa pun melepek, apa lagi kalau puasa kan.

Sumber protein paling mudah yang ada di sekeliling kita ialah telur, susu, produk berasaskan soya seperti tempe, tauhu dan sebagainya. Dan tahukah anda hampir kesemua protein yang terdapat dalam makanan tersebut hilang ketika proses memasak? Protein cepat musnah bila terkena suhu yang tinggi.

Menyedari keperluan orang ramai mengenai protein, Shaklee menyediakan sumber protein terbaik untuk anda iaitu Soy Protein Isolate Powder atau lebih dikenali sebagai ESP. Jika ibu konsisten minum ESP sepanjang kehamilan ni, insya Allah..banyak manfaat dan kelebihan ESP yang bakal ibu hamil dapat.

  1. Membantu perkembangan fetus (kulit, kuku, otot, organ bayi dan lain2 terdiri drp protein)
  2. Memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
  3. Memberikan tenaga kepada ibu terutamanya bagi yang mengalami morning sickness
  4. Mengawal paras kolestrol & menyokong kesihatan jantung
  5. Indeks glisemik yang rendah membantu mengawal paras gula dalam darah terutamanya bagi ibu hamil yang mempunyai diebetes
  6. Memberikan anda rasa kenyang dan mengelakkan masalah pedih ulu hati di kalangan ibu hamil
  7. Kulit bayi yang bakal dilahirkan nanti kelihatan cantik, halus, gebu tanpa masalah kulit..Insya Allah..dan bonusnya tentu kulit ibu juga 🙂
  8. Membantu badan ibu untuk menghasilkan antibodi untuk bayi.
  9. Meningkatkan kesihatan sistem imun yang menurun akibat perubahan hormon semasa hamil

Apa kesan kekurangan protein kepada ibu hamil?

Ibu hamil yang tidak cukup protein dalam badan mungkin mengalami simptom-simptom seperti berikut:-

  • Kehilangan berat badan
  • Otot-otot badan cepat lesu/lemah
  • Kerap dijangkiti penyakit
  • Sembap air
Tiada yang lebih berharga daripada kesihatan ibu dan juga bayi yang dikandung. Dapatkan ESP anda hari ini! Harga runcit RM150. Anda layak mendapat diskaun sehingga 20% dengan menjadi ahli Shaklee. Promosi Bulan Mac 2015, lebih jimat jika dapatkan ESP twin pack 🙂 Hubungi saya sekarang  di 0139395771 untuk maklumat lanjut.
OrderNow

Ibu hamil yang lincah dan cergas idaman semua

Wahhh..anda hamil? atau isteri mengandung? Tahniah semuanya yer!! Mesti tak sabar menunggu cahaya mata sendiri..lagi2 kalau anak pertama kan? Selalunya orang cakap yang pertama ni excitednye terlebih sikit..Hehhehe..Menjadi ibu hamil ni banyak cabarannya tapi pastinya membuatkan wanita hamil sentiasa tersenyum lagi-lagi bila mendapat respon dari bayi dalam kandungan. Pasti tak sabar untuk melihat zuriat dilahirkan nanti kan?

Ibu Mengandung

Kebiasaannya sebaik sahaja anda atau isteri disahkan hamil, terus pergi buat kad merah di klinik kesihatan. Bukan apa..semuanya untuk kesihatan ibu dan juga bayi di dalam kandungan. Nanti nurse akan berikan nasihat untuk ibu hamil terutamanya apa yang perlu dititikberatkan dalam makanan ibu hamil. Anda juga akan dibekalkan dengan beberapa jenis vitamin untuk ibu hamil. Semuanya bergantung kepada tahap kesihatan ibu tersebut. Vitamin ibu hamil ni tak sama yer..bukan semua klinik atau doktor bagi vitamin yang sama. Ada yang dapat obimin, ada yang dapat 4 jenis pil berasingan tu macam asid folik, vitamin c, zat besi, b complex dan sebagainya. Semuanya untuk memenuhi keperluan nutrisi harian untuk wanita hamil. 9 bulan hamil adalah waktu yang sangat kritikal untuk memastikan kesihatan kandungan dan juga ibu berada pada tahap yang optimum. Jadi ibu-ibu yang cantik jelita semua jangan ngelat2 yer..mesti jaga pemakanan ibu mengandung ni..Barulah baby yang lahir nanti sihat, bijak, cantik dan semestinya comel 😉

Shaklee juga menawarkan vitamin untuk ibu hamil yang dapat memenuhi dan menampung kekurangan nutrisi wanita hamil. Untung sangat tau sebab vitamin ni bukan jer makan waktu mengandung tapi berpantang dan dalam tempoh menyusukan juga. Jangan tak tau ramai dah ibu di luar sana yang bertukar kepada vitamin Shaklee sebab bukan jer memberikan  maanfaat waktu hamil tapi waktu menyusukan juga..Hinggakan ada yang tak muat peti nak simpan susu untuk anak tersayang..Tentu bertambah sihat dan bam bam si comel anda dapat khasiat dan nutrien yang cukup. Jom kita lihat bagaimana vitamin ini membantu anda dan bayi dalam kandungan?

1. Vitalea

Multivitamin yang dilengkapi dengan 28 vitamin dan mineral penting untuk membantu menampung kekurangan nutrisi yang diperlukan oleh ibu dan bayi serta memberi tenaga. Ianya lengkap diformulasikan dengan zat besi yang sangat penting untuk proses pembentukan sel darah merah yang sangat diperlukan oleh ibu mengandung. Pengambilan vitalea yang konsisten dapat meningkatkan kesihatan tubuh badan ibu dan juga menaikkan kandungan hemoglobin (HB) di dalam darah.

Apa bezanya vitalea dengan multivitamin yang lain? Salah satu multivitamin yang popular di kalangan ibu hamil ialah obimin. Klik pada link di bawah :

Perbezaan Vitalea dengan Obimin

OrderNow

2. B Complex

Shaklee B complex mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh anda bagi menggantikan nutrisi vitamin B yang hilang untuk membantu menguatkan jantung, peparu dan organ-organ penting yang lain. Tahukah anda vitamin B di dalam tubuh badan anda mudah musnah dan hilang akibat stress/tekanan hidup, alkohol dan ubat-ubat preskripsi yang berunsurkan dadah? Vitamin B yang mencukupi dalam badan dapat membantu menenangkan dan mengelakkan stress serta keletihan akibat mengandung. Sebab tulah doktor selalu nasihatkan agar ibu mengandung..jangan stress tau..kesian kat baby..nanti baby pun boleh distress.
 

3. Vitamin C

Vitamin C terkenal sebagai nutrien yang dapat meningkatkan sistem imun. Sewaktu hamil, tahap kesihatan ibu mudah merosot akibat daripada sistem imun yang lemah. Vitamin C membantu ibu untuk melawan jangkitan dan juga penyakit. Ia juga terkenal dalam membantu penghasilan kolagen dan ini dapat membantu membina tulang rawan, otot-otot dan tulang-tulang bayi di dalam kandungan.

4. Protein (ESP)

Protein adalah makanan asas kepada sel di dalam badan. Ianya adalah blok-blok pembinaan asas badan ibu dan juga bayi. Perkembangan bayi di dalam kandungan sewaktu ibu hamil trimester 2 dan 3 sangat pesat. Jadi ia memerlukan sumber protein yang mencukupi untuk memastikan organ dan tubuh badan bayi terbentuk dengan sempurna. ESP juga memberikan rasa kenyang untuk mengatasi masalah pedih ulu hati di kalangan ibu hamil.

5. Ostematrix

Semasa hamil, badan ibu memerlukan lebih kalsium dan ianya sangat penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat bagi bayi di dalam kandungan. Ostematrix bukan sekadar melengkapkan keperluan kalsium ibu mengandung tetapi juga membantu mengatasi masalah ibu hamil seperti sakit-sakit badan, sakit urat, sakit otot dan saraf, buasir, sembelit dan juga masalah tidak dapat tidur lena.

Kalsium untuk Wanita Hamil

6. Omega Guard

Omega 3 yang terdiri daripada EPA dan DHA sangat penting untuk membantu perkembangan otak dan minda bayi di dalam kandungan. Ia juga boleh dijadikan alternatif bagi ubat batuk kerana dapat membantu melegakan tekak dan mencairkan kahak. Omega Guard boleh diambil jika kandungan telah memasuki trimester 2..lebih kurang usia kandungan 4 bulan gitu..

Jagalah pemakanan untuk ibu hamil..bukan untuk orang lain..tapi untuk anda dan bayi juga. Jangan disebabkan kelalaian kita, bayi yang tak bersalah menanggung akibatnya. Dapatkan set kehamilan anda hari ini. Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

OrderNow