Category Archives: Vitamin Ibu Menyusu

Cara nak menaikkan berat badan bayi yang menyusu susu ibu secara ekslusif

Apa yang ingin saya kongsikan pada entry kali ini adalah cara bagaimana nak menaikkan berat badan bayi yang hanya menyusu susu ibu sahaja. Pertama kali tahniah saya ucapkan pada ibu yang memilih untuk menyusukan bayi anda secara ekslusif! Percayalah..pilihan anda sememangnya terbaik untuk bayi anda 🙂 Sebab susu ibu memang diciptakan oleh Allah s.w.t mengandungi pelbagai khasiat dan nutrien yang sangat bagus untuk bayi. Kebanyakannya bayi yang menyusu susu ibu sangat sihat..bam bam gitu!..tapi ada juga yang sebaliknya. Setiap kali bawa anak untuk monthly checkup, saya pasti semua ibu teruja dan berdebar-debar bila nurse suruh letak bayi atas penimbang. 😉 Apa yang bermain dalam fikiran ibu..agak-agak naik tak berat badan anak aku ni? Macam tu lah yang saya rasa bila bawa Arissa dan Arfan pergi checkup waktu baby dulu. Tapi bezanya waktu Arissa memang terlebih excited dan terlebih risau juga sebab Arissa memang menyusu secara ekslusif. Kesian Arfan..mama cetek ilmu waktu tu..dalam pantang dah campur2 sikit dengan susu tepung. 🙁 

berat badan bayi

Macam mana nak naikkan berat badan bayi? Adakah bayi mendapat susu ibu yang mencukupi?

Normally berat badan bayi akan turun sedikit selepas beberapa hari dilahirkan. Selepas itu berat badan bayi akan bertambah semula seiring dengan pembesaran bayi. Secara pengiraan mudah, berat badan seorang bayi akan meningkat 2 kali ganda berat dari berat badannya selepas dilahirkan apabila mencapai umur umur 5-6 bulan, dan kemudian meningkat kepada 3 kali ganda apabila meningkat umur 12 bulan. Bayi perlu disusui bila-bila masa yang dia nak (on demand) tak kiralah waktu malam atau pun siang. Biasanya bayi yang baru lahir menyusu 8-12 kali dalam masa 24 jam. Jangan terkejut jika ada bayi yang nak menyusu lebih dari 12 kali 🙂 It’s NORMAL!

Ibu kena alert tanda-tanda yang ditunjukkan bayi anda untuk menyusu (feeding cues) seperti mulut terbuka mencari susu, menghisap jari, menangis serta susu ibu akan menitis dari buah dada. Kalau ibu nak tahu samada bayi minum susu yang cukup atau tak..boleh check lampin/pampers bayi. Biasanya, bayi buang air kecil 6-8 kali sehari, dan urine berwarna kuning pucat, serta buang air besar beberapa kali sehari. Kadang-kadang tu setiap kali lepas menyusu. hehe..Pastikan bayi mendapat foremilk dan juga hindmilk iaitu susu awal dan susu akhir. Susu awal (foremilk) agak cair dan fungsinya untuk menghilangkan dahaga bayi manakala susu akhir (hindmilk) agak pekat dan berlemak. Susu akhir inilah yang mempengaruhi berat badan bayi. Jadi, bila ibu menyusukan bayi, pastikan bayi minum pada sebelah payudara terlebih dahulu sehingga habis, sangatlah tak digalakkan untuk tukar-tukar ye sebab nanti bayi tak dapat hindmilk tu.

Susu ibu adalah susu yang paling sesuai dan terbaik untuk bayi lebih-lebih lagi jika bayi pra-matang, doktor sentiasa galakkan bayi diberi minum susu ibu. Jadi, ibu perlu pastikan makanan yang ibu ambil adalah seimbang dan minum air secukupnya. Waktu 6 bulan pertama usia bayi, bayi dapat khasiat sepenuhnya dari susu ibu. Biasanya penghasilan susu ibu adalah mengikut keperluan bayinya. Sekiranya bayi menyusu setiap jam & masih tidak puas (menunjukkan feeding cues), masalah yang sering berlaku adalah posisi penyusuan atau pelekapan pada payudara yang kurang betul. Bayi boleh berhenti menyusu secara tiba-tiba jika tak selesa. Sebab tulah masih lapar. Cara untuk mengatasinya adalah untuk mendapatkan bantuan daripada kumpulan sokongan laktasi (biasanya kumpulan ini terdiri daripada doktor, jururawat serta sukarelawan hospital / klinik kesihatan). Puan boleh cuba menghubungi pihak hospital yang menyambut kelahiran bayi anda. Bayi yang puas menyusu akan tidur, kerap kencing dan berak seperti yang dihuraikan di atas dan bila bayi bangun, dia kelihatan sihat dan aktif.

Ibu tak perlu risau, jika doktor bagitau berat badan bayi hanya naik sedikit sahaja dan didapati bayi tiada masalah kesihatan. Ibu hanya perlu risau jika berat badan bayi menurun. Apa yang perlu ibu buat adalah susukan bayi sekerap yang mungkin dan jaga pemakanan supaya kedua-dua ibu dan bayi dapat manfaatnya. 

Cadangan suplemen untuk naikkan berat badan bayi

Selain dari itu, ibu juga boleh mengambil set menyusu shaklee . Paling tidak pun, lengkapkan keperluan harian ibu dengan vitamin asas seperti multivitamin vitalea dan protein ESP. Kadang-kadang kita sendiri sebagai ibu tak sedar yang menu yang kita makan setiap hari masih tak cukup untuk tampung keperluan badan yang menyusu. Saya kongsikan di sini pengalaman salah seorang pengguna Shaklee yang juga mentor saya waktu beliau menghadapi situasi yang sama.

PENGALAMAN DI SCN (Special Care Unit utk baby premature) HOSP MIRI, SARAWAK
oleh : Lyna Noh

salam & hi semua

nak kongsi pengalaman saya, bukan testimoni ya tp pengalaman

anak kedua saya premature, & kena masuk incubator. masa dalam SCN tu saya room-in dgn dia. sebilik dgn saya ialah srg ibu dari Limbang (masa tu kami di sarawak). kawan sebilik saya ni dah 2 bulan baby dia berat 1.6kg, tak naik2 (menyusu badan). utk keluar dr hospital baby kena 1.8 kg. 

dia kata dah merayu2 dgn Paeds minta balik, sbb ada anak lain lagi di rumah, tp paeds tak beri.

dia tgk Fahry cepat naik berat badan, dia tanya saya apa dia boleh buat utk naikkan berat anak dia. yela dah 2 bln tak naik2, campur dengan sblm tu, rasanya dah dkt 4 bln dia kat situ. kita ada pendapat macam2.. tp cuba duduk tempat dia. 4 bln berkurung, dgn anak2 tak boleh datang visit dia… Limbang nak ke Miri jauh, kena lalu Brunei semua…

saya dgn doa, bg dia VITA-LEA & ESP, saya kata cuba la try, kita ikhtiar kan. sbb dia pun exclusive BF (best sgt hosp tu, sbb semua ibu wajib kena BF). Alhamdulillah, minggu depannya dia dah boleh balik, sbb berat badan anaknya dah naik. Happy sgt rasa.

tu walaupun org cakap macam2 ttg susu pekat tak pekat, tp dr pengalaman ni saya cuba utk tolong ibu2 yg ada masalah macam ibu ni. kita ikhtiar, hakikatnya semuanya datang dari Allah jua. jadi atau tak jadi, jika Allah kata “kun” faya kun… jika Dia kata jadi, maka jadi lah…dia Dia kata tak jadi, maka tak jadi lah. apa2 pun, ada hikmah di sebalik apa2 musibah/nikmat yang kita dapat.

Sering saya tekankan, pengambilan suplemen mestilah seiring dengan usaha ibu untuk mematuhi konsep asas breastfeeding. Ibu boleh kenal pasti sama ada ibu betul-betul apply atau tidak konsep ni dalam entry ini >> Supply on Demand

Arissa berat naik

Arissa berusia 16 hari 🙂 Alhamdulillah berat Arissa naik cantik.

Untuk order Vitalea & ESP ;

OrderNow

Ibu boleh hubungi saya di 0139395771 melalui whatsapp atau sms untuk maklumat lanjut.

Shaklee Breastfeeding Set..mana satu nak pilih?

Baru petang tadi saya ke rumah seorang pelanggan yang meminta saya consult mengenai Shaklee Breastfeeding Set. Sebelum ni memang dia pun pernah makan vitamin Shaklee..jadi lebih mudah kerja saya tak perlulah beria nak cerita mengenai vitamin Shaklee ni..hehe.. Bezanya dia makan sebelum ni bukan untuk tujuan breastfeeding.

Bila kita bercerita mengenai breastfeeding atau pun penyusuan susu ibu ni..memang tak boleh lari dari konsep demand vs supply. Selagi ada permintaan susu dari bayi, selagi tulah susu akan dikeluarkan. Konsep yang sangat mudah kan? 🙂 Ramai ibu yang sering salah anggap mengenai Shaklee Breastfeeding Set..ibu beranggapan bila makan vitamin ni susu terus melimpah ruah tanpa perlu buat apa2. Dan yang paling penting ibu kena tau kenapa dia makan Shaklee Breastfeeding Set ni dan fahami macam mana vitamin ni dapat bantu ibu untuk dapatkan hasil pengeluaran susu seperti yang kita nak. Bagi pelanggan saya, dah jadi tanggungjawab saya untuk bantu anda menjayakan penyusuan susu ibu untuk si comel anda.

Inilah si comel Arissa..Alhamdulillah exclusive bf dan sekarang masih fully bf 🙂 Usia 9 bulan dah nak berjalan.

Tujuan asal kita makan vitamin adalah untuk kesihatan. Shaklee Breastfeeding Set adalah vitamin yang melengkapkan mana-mana keperluan nutrisi ibu yang tidak dipenuhi. Kalau tak makan vitamin pun, ibu tetap boleh tambah susu badan kalau kena caranya. Ibu zaman sekarang ramai yang dah bekerja untuk bantu ekonomi keluarga..tapi dalam masa yang sama tetap nak kena kemas rumah, masak untuk suami dan anak-anak, buat kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Kalau ibu tak cukup stamina, memang balik je kerja dari office terus terjelepuk keletihan..tambah lagi kena menyusukan si kecil dan melayan anak-anak lain yang semakin lasak. Situasi macam ni kadang boleh menimbulkan suasana dan mood yang tegang pada kita sebagai ibu kan? Dengan bebanan kerja kat office lagi..haisshhh..macam-macam lah kalau nak cerita kat sini. Masing-masing ada masalah kan? Jadi, di sinilah peranan Shaklee Breastfeeding Set untuk bantu ibu untuk kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari. Setiap vitamin dalam set breastfeeding ni ada fungsi yang tersendiri. Contohnya B Complex adalah anti-stress semulajadi..jadi takdelah mood kita pun muncung je manjang bila serabut dengan kerja dan juga perangai anak-anak. Selain bagi tenaga, B complex ni memang bleh buat kita cool jek. Pernah tak ibu pam susu waktu stress tapi susu agak  malu2 je nak keluar.Haaaa…kan? Sebab pengeluaran susu pun berkait rapat gak dengan emosi kita. Cuba pam waktu kita tengah happy sangat..Mesti terkejut dan teruja dengan hasilnya…susu pun laju je keluar dan kadang-kadang boleh dapat luar biasa banyaknya.

Bila makan vitamin, of course anak kita pun dapat khasiatnya direct dari susu ibu. Kalau ibu tak jaga makan sekalipun, anak tetap akan dapat minum susu yang ada khasiat dari ibu..tapi yang merananya adalah kita sebab tak cukup zat. Habis semua zat dan nutrien yang baby kita perlu akan diambil…so apa je yang tinggal pada kita? Nanti badan kita akan cepat letih, penat, cepat pitam, tulang rasa lenguh dan mudah sangat kena cramp. Kalau dibiarkan mungkin kita akan dapat risiko tulang rapuh lak. Takkan nak biarkan sebab menyusu secara eksklusif, kita terpaksa bayar dengan osteoporosis? Atau anda nak bayar dengan anemia? Kalau kita ada pilihan yang boleh menguntungkan kedua-dua pihak, why not kan? Shaklee Breastfeeding Set memang menguntungkan ibu dan juga bayi pada masa yang sama ayah pun tumpang happy. 🙂 

Shaklee Breastfeeding Set terdiri daripada multivitamin hebat iaitu Vitalea, B complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix (kalsium + magnesium +vit D) dan juga Alfalfa. Banyak????Mungkin itu yang bermain di fikiran ibu semua kan? Mana satu nak pilih? 

Pilihan Shaklee Breastfeeding Set

Ibu boleh pilih mengikut keperluan dan budget masing-masing. Anda boleh hubungi saya untuk mengetahui set mana yang paling tepat untuk anda. Pilihan majoriti ibu menyusu adalah complete set sebab Shaklee Breastfeeding Set ni bukan jer sebagai milkbooster tapi sesuai dikongsi seisi keluarga. Penjimatan yang sangat berbaloi. Seluruh isi keluarga dapat manfaatnya. Anda boleh lihat sendiri testimonial pelanggan kami. Setiap pembelian set breastfeeding daripada saya akan menerima tips ekslusif, jadual pam dan juga konsultasi secara berterusan. Tak lupa sesuatu yang istimewa daripada saya dan anda akan dijemput menyertai kami di group eklusif kami. 😉

OrderNow

The Best Omega 3 ~ Mana satu minyak ikan terbaik?

Pelbagai jenis dan jenama minyak ikan dijual di pasaran. Bagi yang tidak mementingkan kualiti..mungkin akan beli je asalkan nama minyak ikan..atau tertulis pada label botol tersebut ‘FISH OIL’. Mungkin mereka tak tahu sepatutnya Omega 3 yang perlu dicari dan bukannya minyak ikan.

Kenapa kita perlu pilih minyak ikan terbaik? Semuanya sebab nak dapatkan khasiat Omega 3.

Persoalannya, fish oil brand apa yang nak kena beli dan terbaik di pasaran? Macam mana nak pilih? Ianya terpulang kepada anda jenama apa yang menjadi pilihan hati…tapi pastikan fish oil supplement yang baik dan berkualiti mestilah mengandungi lebih daripada 85% Omega 3.

Jangan keliru antara 1000mg MINYAK IKAN dan 1000mg OMEGA 3It’s TOTALLY DIFFERENT!!!!

Dan pastinya pilihan minyak ikan saya  ialah SHAKLEE OMEGA GUARD yang mengandungi 90% Omega 3! 

1 hidangan (3 kapsul) = 1000mg minyak ikan (540mg EPA, 360mg DHA) 

Anda perlukan at least 1000mg Omega 3 setiap hari. Kalau anda beli dekat farmasi atau di mana-mana kedai yang jual minyak ikan ni, pastikan kandungan EPA dan DHA menepati apa yang anda perlukan. Cuba lihat berapa banyak Omega yang diperlukan untuk mengatasi masalah seperti berikut :

For depression, you need: 1000 mg per day
For heart disease, you need: 1000 mg per day
For skin disorders, you need: 1000 mg per day
For blood pressure, you need: 2000 mg per day
For arthritis, you need: 2000 mg per day
For asthma, you need: 2000 mg per day
For diabetes, you need: 2000 mg per day
For high triglycerides, you need: 3000 mg per day

Haaaaa….untuk turunkan kolestrol jahat iaitu triglycerides, anda perlukan 3000mg per day. Ishh..sanggup ke anda makan sampai 10 kapsul setiap hari? Nanti badan pun dah bau minyak ikan! Kalau dengan Shaklee Omega Guard, anda hanya perlukan 3 biji je setiap hari bagi yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jadi..buatlah pilihan yang bijak!

OrderNow

Omega Guard Shaklee dan khasiatnya

Kita seringkali diwarwarkan mengenai khasiat omega 3. Rata-rata produk makanan seperti telur dan susu..dikatakan kaya dengan omega 3. Haa..biasa kita jumpa kat pasaran sekarang kan? Disebabkan kebaikan omega 3 ni, masing-masing tak lepaskan peluang claim produk makanan mereka mengandungi omega 3. Tapi..tahukah anda apakah OMEGA 3????

Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acids) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya. Sebab tulah ia digelar Omega 3. 😉 Asid lemak perlu ini sangat penting dalam metabolisme tubuh badan tapi sayangnya badan kita tidak dapat menghasilkan omega 3 ni. Anda harus memenuhi keperluan badan dengan mendapatkan sumber makanan yang mengandungi Omega 3 dan asid lemak Omega 3 ni paling banyak boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu.

Omega 3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)
2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)
3. Alpha Linolenic Acid (ALA)

Mana pulak datangnya sumber ALA ni? Biasanya ALA terdapat dalam walnut, flaxseed dan minyak zaitun. Haaaa…jangan tak tau yang EPA, DHA dan ALA ni semuanya terdapat dalam Omega Guard Shaklee. EPA fungsinya dapat menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA penting untuk perkembangan dan fungsi-fungsi otak. Sebab itulah syarikat pengeluar susu dan makanan bayi berlumba-lumba untuk hasilkan DHA, EPA dan ALA ni.

Terlalu banyak kajian saintifik telah membuktikan kaitan yang amat kuat di antara Omega 3 dengan kesihatan yang baik.

Pada 8 September 2004, USFDA iaitu badan yang bertanggungjawab menjaga hal-ehwal perubatan di Amerika Syarikat telah mengeluarkan kenyataan yang menyokong Omega 3 (EPA & DHA) sebagai satu supplement yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Faedah dan kebaikan Omega 3

Di antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah:

  1. Mengurangkan risiko insiden serangan jantung
  2. Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung
  3. Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)
  4. Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)
  5. Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.
  6. Mengurangkan risiko darah beku
  7. Mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding saluran darah yang menyebabkan pengerasan
  8. Mengurangkan risiko darah beku di kalangan pesakit yang mengalami masalah saluran darah bengkak di kaki (varicose veins).
  9. Mengurangkan KOLESTEROL JAHAT (Triglycerides & LDL) dalam darah & menaikkan paras KOLESTEROL BAIK (HDL)
  10. Mengurangkan risiko darah beku yang menyebabkan penyakit strok dan serangan jantung (heart attack).
  11. Mengurangkan risiko mendapat STROKE (ANGIN AHMAR) sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic.
  12. Mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi (hypertension) dengan mengurangkan masalah pengerasan saluran darah
  13. Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi bagi pesakit yang pernah mengalami masalah darah tinggi.
  14. Mengurangkan radang sendi dalam penyakit sendi Rheumatoids
  15. Mengurangkan radang usus dalam penyakit Crohn’s
  16. Mengurangkan masalah radang usus dalam penyakit Ulcerative Colitis
  17. Memberi kesan positif dalam penyakit SLE (Systemic Lupus Erymatosis)
  18. Memberi kesan positif dalam penyakit Asma
  19. Memberi kesan positif dalam masalah kulit.

Jadi, jangan lupa masukkan omega 3 dalam diet harian anda yer. Pilihlah minyak ikan terbaik di dunia dan pastinya Omega Guard Shaklee.

Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.  Satu hidangan Omega Guard menyediakan 990mg asid lemak omega 3. Antara ciri-ciri suplemen terbaik ialah mestilah bertaraf farmaseutikal. Omega Guard Shaklee bukan sahaja bergred farmaseutikal tapi ianya ultratulen kerana dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi. Proses penyulingan ini juga sangatlah penting bagi menjamin omega shaklee bebas daripada bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam kebanyakan jenis ikan.

Siapa yang sesuai mengambil Omega Guard?

  1. Ibu hamil / menyusu
  2. Kanak-kanak usia 1 tahun ke atas
  3. Lelaki
  4. Warga emas
  5. Penghidap darah tinggi/kolestrol tinggi/diebetes
  6. Penghidap asma
  7. Mereka yang obesiti
  8. Mereka yang ingin pecahkan lemak-lemak degil
  9. Mereka yang mementingkan kesihatan

OrderNow

Tension dgn resdung, gatal-gatal hidung..asyik selsema jek..Habis naik alergi satu badan..atau anda ada eczema? WAJIB cuba ALFALFA!

Masa yang paling dinantikan oleh peminat Alfalfa!! Lagi2 kalau anda mengalami resdung, alergi, gatal-gatal, eczema atau masalah kulit yang lain. Kalau biasa anda hanya cuba..tapi tak konsisten..inilah masanya..untuk anda rasai dan alami perbezaan yg sangatlah mengujakan. Ini diakui oleh rata-rata pengamal alfalfa yer. 

Harga Alfalfa small (330 tabs) RM 53.75 (WM) 

Harga Alfalfa large (700tabs) RM 97.75

Contact me at tgmuzlina@gmail.com atau 013 939 5771 untuk sebarang pertanyaan produk dan bagaimana nak jadi ahli.

Sekilas info mengenai Alfalfa :

  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’
  5. Memberi kelegaan semasa haid
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat athma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit
  19. Membuang angin dalam badan
  20. Dan banyak lagilah khasiat yang lain2..
Mari kita lihat..apa kata pengguna yang suka sangat dengan alfalfa ni..
Pengguna 1 : Alfalfa jadi milkbooster..susu makin banyak dan lebih pekat. Masalah keputihan dan eczema juga berkurangan. Alfalfa pun macam kacip fatimah 😉
Pengguna 2 dan 3 : Selain masalah keputihan totally gone..alfalfa juga merapatkan keintiman dan mengeratkan kasih sayang antara suami isteri. 🙂 Angin dalam badan pun dah kurang. Berat juga turun 7-9kg after 3 months.
Pengguna 4 : Resdung berkurangan..so dah jarang bersin dan selsema.

Banyak lagi testimoni yang akan saya kongsikan. Bagi yang tak suka telan pil..boleh je buat air then minum 😉 Macam mana caranya?

Amacam?? Rugi anda tak cuba tau!! Alfalfa ni bukan untuk wanita je..untuk anak dara ke..anak teruna..dewasa..warga emas..sume boleh makan..tapi pesakit SLE dan ibu hamil tak digalakkan ambil..Please dapatkan nasihat pakar dulu yer..Do contact me if interested k 😉

Pilih yang mana satu anda nak cuba 🙂

OrderNow

Family Wellness Set ~ Suplemen Lengkap untuk Seisi Keluarga

Zaman sekarang semuanya nak cepat dan mudah. Kerja kat ofis terlampau busy..hinggakan nak makan pun tak sempat. Nak masak apatah lagi? Balik kerja pun da penat..tapi perut lapar..Untuk mengisi perut yang dah lapar tu, singgah je beli makanan fast food atau pun yang dah dimasak kat kedai. Itulah realiti yang berlaku pada masa kini. Sedar tak sedar, banyak keperluan nutrisi yang tidak dipenuhi bila kita seringkali makan di luar. Ye lah kan..kalau beli lauk ayam, nak sayur lagi..telur lagi..da brapa kosnya? Jadi, nak cut cost..beli satu lauk je cam paprik campur..heheh.. 🙂 tapi nak dikongsi seisi keluarga? Banyak mana je setiap orang dapat khasiatnya. Tu belum kira lagi khasiat yang dah hilang sewaktu proses memasak.

Semestinya kita mahukan yang terbaik untuk keluarga tersayang kan? Risau dengan kesihatan keluarga anda? Berikan mereka dengan best supplements dari Shaklee yang terbukti selamat, berkesan dan semulajadi. 

Family Wellness Set iaitu rangkaian penjagaan kesihatan yang terdiri daripada suplemen asas. Ianya mampu memenuhi keperluan nutrisi harian keluarga anda.

1. ESP – Energizing Soy Protein @ Soy Protein Isolate Powder

  • Berfungsi untuk menghasilkan sel yang sihat untuk menyerap vitamin dan mineral yang kita ambil dengan lebih berkesan.
  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
  • Mengandungi 5 vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
  • Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.
  • Membantu mengekalkan kepejalan otot.
  • Indeks glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat.
  • Membantu kesihatan kuku dan rambut.
Tahukah anda?
Protein sangat penting utk penghasilan sel-sel yang baru? Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat), kesan parut dan juga kesan regangan (strecth mark). Parut/Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat atau luka pembedahan mahupun stretch mark sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protein yg membantu dalam penghasilan sel yang baru.

2. VITALEA

 
  • Multivitamin dgn Multi Mineral yang Hebat – Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
  • Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata* (Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu)
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi* (Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.)
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.*
  • Memulihkan selera makan dan dan melancarkan sistem pencernaan
  • Membantu penyerapan zat dari makanan

Peringatan!

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Tahukah Anda?

Pengambilan 2 biji vitalea merangkumi 40 jenis makanan? Sebab itulah untuk cepat recover dan kekal cergas, ibu berpantang sangat digalakkan mengambil vitalea dalam tempoh berpantang kerana terlalu banyak pantang larang yang menyebabkan tubuh badan ibu kekurangan nutrien lebih2 lagi jika ibu tersebut menyusui bayi secara eksklusif.

 

3. VITAMIN C

  • membina & membaiki – tulang, gigi, gusi & tisu penyambung (connective tissues)
  • membentuk kolagen yg penting untuk menyambung struktur otot, tisu, tulang & cartilage (bahan yg menyelaputi sendi dalam tubuh).
  • memelihara saluran darah yg sihat.
  • paling penting sebagai kuasa penyembuh (healing)
  • Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen
  • vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam
  • boleh mengurangkan risiko katarak (cataract)
  • mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.

Juga terdapat dalam bentuk yang boleh dikunyah(chewable) yang sesuai untuk kanak-kanak & orang dewasa yang mengalami kesukaran menelan tablet.

Tahukah anda?

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian. Oleh sebab vitamin C adalah larut air, ia akan dikeluarkan dari badan jika terdapat lebihan dan ini mengakibatkan pembaziran. Jadi, anda perlukan bekalan vitamin C yang berterusan. Sustained Release Vitamin C iaitu Vitamin C dengan pelepasan berperingkat (100mg dilepaskan ke dalam badan setiap 1 jam) dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C secara berterusan yang diperlukan oleh badan anda.

 

4. B COMPLEX

  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.*
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*
  • Membantu dalam kelancaran urat saraf
  • Mengelakkan stress.

Tahukah Anda?

Kekurangan B complex dlm badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah, atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam keadaan hormon yang tidak stabil, jerawat akan mudah terhasil. B complex juga termasuk dalam suplemen yang dicadangkan untuk ibu berpantang kerana ianya dapat meredakan stress dan sekaligus mengelakkan simptom meroyan.

Siapa yang perlukan Family Wellness Set?

  1. Lelaki / Wanita Dewasa
  2. Remaja Lelaki/Perempuan
  3. Ibu Hamil
  4. Ibu Menyusu
  5. Ibu Berpantang
  6. Anda yang mengalami tekanan darah rendah
  7. Anda yang mempunyai hemoglobin (hb) yang rendah
  8. Anda yang ingin memiliki kulit yang sihat dan cantik berseri.
  9. Sesiapa sahaja..its for everyone!

Buatlah pilihan yang terbaik. Dapatkan set Family Wellness untuk keluarga anda hari ini. Hubungi saya di http://www.facebook.com/Mama2R untuk maklumat lanjut. Boleh juga SMS | WhatsApp 013 939 5771 | email ke tgmuzlina@gmail.com

OrderNow

Istiqamah..Kenapa ia perlu?

Ya..kita perlu istiqamah dalam melakukan setiap perkara untuk dapat faedah yang tak terhingga. Tak kira lah dalam melakukan apa jua pekerjaan lebih-lebih lagi dalam melakukan amal ibadat. Entri kali ni saya nak share kenapa kita perlu istiqamah dalam makan vitamin dan juga buat semua tips yang diberi..special untuk ibu menyusu. Breastfeeding needs COMMITMENT 🙂

*credit

Tergelak bila ibu terima sms yang berbunyi:

“Dah seminggu makan ubat kak N , saya belum nampak peningkatan susu cuma susu saya memang pekat”

Rasanya dah berkali ibu nyatakan makanan tambahan yang ibu kenalkan ini ialah dalam golongan VITAMIN dan bukan UBAT.

VITAMIN bertindak dengan lembut dengan sistem badan dan tidak memberi kesan yang negatif…berbanding ubat.

Memang ubat seperti Motilium atau mexolon memberi kesan yang cepat untuk peningkatan hasil susu namun perlu kita tahu ianya adalah kesan sampingan dari ubat tersebut di mana sebenarnya ubat tersebut adalah untuk menahan muntah dan yang berkaitan dengan masalah perut dan usus jika ibu tidak silap. Memang penghasilan susu akan meningkat dengan kadar segera TETAPI kesan jangka panjang yang perlu kita ketahui ialah di mana ubat2 ini akan mengganggu sistem pertahanan badan. Memang ada yang tidak banyak membaca, akan menganggap…alah bukan selalu amik sekali sekala jek, namun ubat ini memberi kesan negatif dalam jangka panjang terutama yang memberi kesan segera. Antara kesannya ialah tekanan mental, sakit jiwa, gangguan hormon seperti menstrual , gangguan usus dan kidney dan banyak lagi.

Sebab itu sejak ibu tahu kesan pengambilan segala jenis ubat, ibu telah lama tidak mengambil ubat bila sakit, tetapi ibu menjadikan vitamin harian ibu sebagai ubat…bila demam makan alfalfa lebih, bila selsema makan vit C lebih, bila batuk minum ESP lebih dan semuanya ibu akan cuba amik mengikut kepentingan vitamin tersebut.

Berbalik kepada cerita penyusuan:

Kejayaan bagi penghasilan susu yang meningkat sebenarnya disebabkan oleh beberapa faktor…

  1. Menjaga pemakanan dengan memastikan kesemua keperluan zat oleh tubuh dipenuhi.
  2. Mengepam dengan konsisten. Jadual yang tetap lebih baik.
  3. Minum air melebihi 3 liter…tetapi bagi yang tidak mengamalkan apa2 supplement, 2 liter sudah memadai dikhuatiri kecairan nutrien dalam susuibu.
  4. Sentiasa berdoa dan bersangka baik dengan Allah. Ini yang seringkali kita abaikan.

Panduan jadual pemakanan tambahan @vitamin yang mudah dan selari dengan istilah istiqamah:

Pagi selepas makan pagi:

2 biji alfalfa dan sebiji multivitamin @vitalea dan secawan minuman dengan tambahan ESP.

Tengahari selepas lunch:

2 biji alfalfa dan sebiji B com dan secawan minuman dengan tambahan ESP. . Namun B com boleh diambil 2 biji jika mengalami ketegangan atau stress.

Malam selepas makan malam :

2 biji alfalfa dan sebiji vitamin C dan secawan minuman dengan tambahan ESP. . Namun Vitamin C boleh diambil 2 biji jika mengalami masalah kesihatan seperti batuk atau selsema.

Secara ringkasnya:

~ Jika stress…maka makan lah b complex 2-4 bj sehari.
~ Jika tidak pump dengan konsisten…maka atur semula jadual perahan setiap 3 jam.
~ Jika air kurang…maka sediakan air di dalam botol yang mempunyai sukatan agar kita tahu berapa banyak air yang kita minum sehari. Contohnya menyediakan 3 botol air yang bersukatan 1.5 liter setiap botol.
~ Untuk rohani…banyakkan berdoa dan bersangka baik dengan Allah. Cuba dekatkan diri dengan solat2 sunat dan zikrullah agar ketenangan yang abadi diperolehi.

SUPPLEMENT AKAN MEMBERI IMPAK YANG HEBAT APABILA SEMUANYA DILAKUKAN DENGAN ISTIQAMAH…IAITU BERTERUSAN.

Obimin dan Vitalea ~ Ketahui Perbezaannya

Kebiasaannya..untuk ibu mengandung, kalau kat hospital kerajaan..ibu-ibu hamil akan dibekalkan dengan Obimin atau pun vitamin kecik-kecik yang da 4 jenis tu kan? Either one lah kan 🙂 Ada antara pengamal suplemen Shaklee yang bertanyakan saya mengenai perbezaan di antara Obimin dan Vitalea..Perlu ke amik Obimin lagi bila dah amik Vitalea? Ya..saya juga sebagai pengguna tak terkecuali…Jom kita tengok apa beza antara kedua dua vitamin ni yer.. 🙂

Perbezaan yang paling ketara ialah semestinya kebanyakan Obimin untuk ibu hamil yang berada di pasaran adalah vitamin sintetik!

Dari jauh dah boleh nampak silica gel nya.

Manakala Vita-Lea Iron Formula (MultiVitamin dan MultiMineral) ialah vitamin semulajadi, yang lebih baik dan berkualiti untuk badan, dan pastinya tidak perlukan silica gel untuk memelihara keasliannya!

vitalea*Vitamin Shaklee pertama yang dihasilkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee*

Ada beza ker vitamin sintetik dan semulajadi?

Pastilah ada. Seperti susu ibu dan susu formula, walau apa jua teknologi terkini yang cuba diaplikasikan untuk menambahbaikkan kualiti sesuatu susu formula tersebut, pastinya tidak sesekali akan dapat melawan kualiti ulung susu ibu!

Jadi, apakah bezanya vitamin sintetik dan vitamin semulajadi ini?

Beza Vitamin Sintetik & Vitamin Semulajadi (klik sini).

Kerapkali saya diajukan soalan oleh ibu hamil,

“Saya dah ada Obimin nie, tapi Hb saya low laaa, boleh ker makan Obimin sekali dengan Shaklee Vita-Lea? Sayang laa nak buang…”

Pertama sekali wahai ibu-ibu, info yang anda wajib tahu ialah, Shaklee Vita-Lea Iron Formula ialah sejenis MultiVitamin & MultiMineral yang mengandungi 28 nutrients yang penting, temasuklah 12 jenis Vitamin & 7 jenis galian. Jadi, sekiranya anda memilih untuk mengambil Vita-Lea sepanjang kehamilan, tak perlulah untuk ambil Obimin lagi (dan vice versa), kerana Obimin juga sejenis multivitamin.

Dikhuatiri overdose pula!

Keduanya, tips penting wahai Mama, setiapkali anda menerima apa jua suplemen yang diberikan oleh doktor anda, amalkanlah untuk membaca label pada botol vitamin tersebut. Cuba anda bandingkan unit vitamin-vitamin pada setiap tablet multivitamin itu dengan unit RDA (Recommended Dietary Allowance) yang dicadangkan untuk ibu mengandung.

Biasanya ramai yang rujuk dengan US RDA (U.S. recommended daily allowance). Contohnya, laman americanpregnancy.org ini.

Panduan Membaca Label Botol Vitamin (klik sini).

Ketiga, sebaik-baiknya pilihlah multivitamin yang semulajadi, kerana multivitamin ini bukan sahaja untuk ibu, malah untuk bayi di dalam kandungan juga. Vitamin semulajadi lebih selamat, dan tidak mempunyai kesan jangka panjang.

Kelebihan memilih Shaklee Vita-Lea Iron Formula ialah, sebagai vitamin semulajadi, ianya tiada pewarna, perisa, mahupun pengawet tambahan. Vitamin asli nie bila kita genggam selama beberapa minit, ia takkan melekit dan meninggalkan warna di tangan kita. Cubalah!

Saya memilih untuk menggunakan produk Shaklee sepenuhnya untuk kandungan ketiga ini, dan saya juga telah maklumkannya kepada gynae. Beliau menghormati keputusan saya, dan telah mark “Supplement: Own-Shaklee” di dalam rekod pregnancy saya. Maka, dengan rasminya saya tidak dibekalkan sebarang suplemen (baik Obimin, mahupun Neurogain) dari gynae untuk sepanjang kehamilan ini.

Samoga ianya keputusan yang terbaik, Insya Allah.

Walaubagaimanapun, jika anda masih ragu-ragu untuk memilih multivitamin yang mana, saya amat menggalakkan anda untuk mendapatkan konsultasi sewajarnya daripada gynae anda, ya.

* credit

Jadi..pilihan terletak di tangan anda..semestinya kita mahukan yang terbaik untuk diri dan anak-anak kan.. 🙂

OrderNow

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, anda boleh hubungi saya.

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

Ibu Hamil, Ibu Menyusu & Berpantang ~ Ketahui Kepentingan Vitalea

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

~Sekilas fakta mengenai killer product yang diminati ramai ~
vitalea untuk naikkan hb darah

Vita-Lea® Iron Formula

Multivitamin & Multimineral

Multi yang Hebat

Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan

Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.

Penggunaan harian, Vita Lea boleh:
  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*

PERBEZAAN VITALEA SHAKLEE DENGAN PRODUK LAIN

Kemajuan Saintifik

  • Disokong oleh tujuh kajian klinikal

Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif

  • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru.

Kualiti yang luar biasa

  • Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan
Vitamin D – Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat*
Beta Karotena – Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi*
Vitamin E – Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*
Kalsium – Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*
Boron – Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*
Magnasium – Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*
Biotin – Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*
Lain-lain – Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*
_________________________________________________________________________
 
Dan ini pula cerita Pn Norita di blognya, yang sudah hampir 11thn mengamalkan Shaklee dan dia sendiri akui Vitalea mmg layak menjadi killer product… Ini cerita bagaimana dia sangat sukakan Vitalea ini.. kepentingan kepada ibu hamil, berpantang.. menyusu.. Jom baca…
 
“…………Masih teringat 4 tahun dulu….masa Nasa masih dalam pantang. Waktu tu bulan raya dan saya terlalu excited makan kuih raya dan tat nenas menjadi pilihan saya. Bila makan tidak berpada…dan lupa yang diri tu menyusukan anak….yang merana si kecil la. Perut dia jadi meragam….bila ditanya pada mak bidan, makcik Maznah menjawab, nenas tu tajam…anak memang sakit perut sebab bisa nenas tadi. Lepas tu bidan saya terus berikan beberapa senarai makanan yang saya harus elakkan demi niat nak menyusukan anak. Selain nenas, ikan berduri juga tidak digalakkan. Sebab apa yang si ibu makan anak akan dapat sama bila anak itu menyusu sepenuhnya dengan susu badan ibunya.

Memula tu bidan saya tak percaya dengan vitamin terutama melihat banyak botol vitamin yang saya letakkan di meja makan untuk senang saya ambil selepas waktu makan. Tetapi beliau mula percaya apabila berat Nasa naik 2kg setiap bulan sehingga 3 bulan yang pertama.Memang perkembangan Nasa hebat berbanding Addin. Mana tidaknya….kelahiran Nasa adalah melalui proses ceaser yang kedua bagi saya. Sudah pasti saya nak jahitan dalaman saya elok seterusnya penghasilan susu yang memberansangkan.

Masa dalam pantang saya amalkan makan vitalea 2 biji sehari, pagi dan malam. Memang disarankan pada botol 2 biji sehari tetapi bagi mereka yang sihat, sebiji dah memadai.
Saya makan 2 biji masa dalam pantang sebab
1. saya perlukan cukup zat besi untuk gantikan kehilangan darah masa proses kelahiran anak.
2. saya tak makan makanan laut yang tinggi zat besi masa dalam pantang sebab takut protien makanan laut yang tinggi boleh hasilkan rasa gatal dan luka nanah dibahagian jahitan.
3. Saya pastikan badan saya mempunyai cukup vitamin dan semua garam galian yang diperlukan.
4. Saya menjaga diri saya dan anak semasa dalam pantang, maka saya perlu pastikan saya sihat dan kuat.
5. Saya nak pastikan jahitan dalaman saya benar-benar sembuh.

Tapi lepas habis pantang, saya amalkan vitalea sebiji sehari sahaja…pernah satu masa tu saya miss makan vitalea. Seminggu asyik pening dan rasa nak pitam. Bila check ngan doktor, kurang darah…mana taknya, ibu breastfeed memang perlukan zat besi. So doktor kata saya perlukan multivitamin dengan zat besi. Then saya jawab, tak pe doktor rumah saya ada multivitamin. Doktor tanya lagi…” Adakah mutlvitamin puan ada termasuk zat besi?” Saya mengangguk tanda ada. Ditambah saya bf Nasa masa tu yang berumur setahun lebih, so doktor pesan jangan tinggal multivitamin dan b com supaya tekanan darah saya stabil di samping anak pun dapat khasiat dari vitamin yang saya amalkan.

Masih ingat pertemuan dengan pakar kanak2 Dr Cheah….beliau sendiri berpendapat, sekiranya ingin meneruskan penyusuan susuibu sehingga 2 tahun, pastikan pengambilan zat besi dititikberatkan demi perkembangan dan pertumbuhan anak. Dr Cheah mengatakan bahawa biasanya selepas 6 bulan, kandungan zat besi dalam susuibu semakin berkurang disebabkan corak pemakanan si ibu yang tidak seimbang dan tidak mengikut piramid makanan. Apabila ini berlaku kesannya ialah pertumbuhan anak akan terbantut dan oleh kerana inilah ramai anak yang mempunyai berat yang tidak ideal dengan umur mereka. Namun pada sesetengah pendapat asalkan anak aktif , berat tidak menjadi masalah.
Walaubagaimanapun sebagai ibu , kita bukan sahaja perlu prihatin dengan perkembangan dan pertumbuhan fizikal anak, tetapi kita juga perlu prihatin dengan perkembangan minda mereka. Berat yang ideal membantu pembesaran dan pertumbuhan otak yang sihat dan cerdas. Sejak saya konsisten makan vitalea, saya tak de lagi masalah nak pengsan ke, nak pitam ke….alhamdulillah. Memang saya puashati la. Malah ramai ibu2 yang mengandung yang adalah masalah hb rendah…selepas disarankan amalkan set A [ set optimum] mereka sangat puashati kerana taraf kesihatan mereka meningkat dengan baik. Pada saya, selama 11 tahun dah amalkan vitamin Shaklee, ini antara KILLER produk yang paling di minati ramai!
 

 

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Ingin mencuba vitalea di atas? 

OrderNow

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

Bahaya Kekurangan Zat Besi

pening_kurang zat besi

RASA letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah sering berlaku pada kebanyakan wanita mengandung hingga mereka terlepas pandang dan menganggap ia perkara normal sehingga ia tidak diberikan perhatian serius.

Mereka mengabaikan gejala yang dialami kerana menganggap semua itu adalah kesan akibat perubahan hormon dalam badan, namun sebenarnya bagi seorang daripada tiga wanita, masalah terbabit boleh menandakan gangguan yang lebih serius iaitu anemia atau kekurangan sel darah merah akibat tidak mendapat zat besi secukupnya. 

lesu_kurang zat besi

LESU…kekurangan zat besi membuatkan tubuh rasa lemah.

 

anemia_kurang darah

PUCAT…ibu mengandung perlu zat besi secukupnya.

Memandangkan seorang daripada tiga wanita mengandung mengalami masalah kekurangan zat besi, keadaan itu lebih lazim berlaku daripada yang disangka. 

Walaupun masalah kesihatan itu bukan normal, tetapi ia sering tidak diperiksa atau dirawat menyebabkan ramai ibu dan bayi mengalami kesan kesihatan dalam jangka panjang.

 

Beliau berkata, wanita bukan saja perlu mengambil zat besi yang cukup semasa mengandung, tetapi ia juga penting sebelum proses mendapatkan zuriat. Kepentingan zat besi semakin bertambah selepas melahirkan anak dan sepanjang tempoh menyusukan anak.

“Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.

“Oleh itu, wanita yang menghadapi risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri ketika hamil serta selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka. 

“Apabila bilangan sel darah merah kurang daripada normal (12 hingga 15mg/dl) wanita menghadapi risiko mengalami jenis anemia yang paling umum iaitu anemia kekurangan zat besi,” katanya.

Menurutnya, kekurangan zat besi dalam badan berpunca daripada diet yang tidak cukup zat besi, penyerapan rendah oleh badan, kesan sampingan ubat tertentu, keadaan genetik, kehilangan darah teruk dan kehamilan. 

Wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri dan juga tumbesaran bayi mereka. 

Katanya, dianggarkan wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi ketika hamil iaitu pertambahan jumlah daripada 15mg/dl kepada 27mg/dl sehari.

“Malangnya, ramai wanita memulakan kehamilan tanpa mempunyai simpanan zat besi secukupnya untuk memenuhi permintaan lebih tinggi badan terhadap mineral itu, menyebabkan anemia kekurangan zat besi yang berlanjutan berlaku sehingga selepas melahirkan anak,” katanya.

Antara wanita yang berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi selepas bersalin ialah:

  • Wanita yang disahkan menghidap anemia kekurangan besi semasa hamil
  • Wanita yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak
  • Wanita yang sudah beberapa kali melahirkan anak
  • Ibu yang menyusukan bayinya

Bagaimana hendak mengetahui jika seseorang wanita itu mengalami anemia?

Antara gejala anemia yang sering dilaporkan ialah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup lajuKatanya, anemia ketika hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan komplikasi kehamilan yang serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, saiz bayi yang kecil, koma dan paling membimbangkan ialah kemungkinan ibu meninggal dunia. 

Anemia ketika hamil boleh dikesan dengan penentuan tahap hemoglobin dalam darah melalui ujian darah. Sebelum merancang untuk mengandung, wanita juga digalakkan berjumpa doktor dan menilai tahap hemoglobin dalam darah namun malangnya, kebanyakan wanita hanya berjumpa doktor apabila sudah mengandung dan ketika ujian darah dijalankan, mereka sudah pun didapati mengalami anemia ringan. Wanita hamil yang mempunyai kepekatan darah lebih 11g/dl adalah normal manakala yang mencatat 9 hingga 11g/dl menunjukkan masalah anemia ringan, 7 hingga 8.9g/dl pula anemia sederhana dan bacaan kurang daripada 7.0 mengalami masalah anemia tahap teruk. Dalam keadaan lebih serius, rawatan perubatan diperlukan memandangkan kumpulan wanita hamil itu menghadapi risiko kelahiran bayi pramatang dan mendapatkan bayi dengan berat badan rendah ketika dilahirkan.

Menurut Dr Premitha, tahap keterukan dan punca anemia menentukan terapi yang akan disyorkan oleh doktor, selain pesakit perlu membuat serba sedikit perubahan gaya hidup dan pemakanan. 

Bagi menambah bekalan zat besi ketika proses mendapatkan zuriat, semasa hamil dan menyusukan bayi, Dr Premitha menyarankan meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur berdaun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai, labu, bijan dan tauhu

“Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia. Pilih rumusan besi yang boleh diterima oleh badan kerana ia penting untuk memulihkan kekurangan hemoglobin dan mengoptimumkan penyerapan zat besi, membantu wanita menangani anemia semasa hamil dan juga mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit. 

“Wanita yang menghadapi risiko anemia juga boleh mempertimbangkan pilihan zat besi tambahan dengan salutan perasa untuk melindungi rasa logam,” katanya.

Selain itu, bagi meningkatkan keberkesanan terapi zat besi, ibu disyorkan mengambil zat besi, folat, kuprum dan zink tambahan bersama makanan untuk mengurangkan kesan rencatan. 

Vitamin C tambahan disyorkan diambil bersama makanan kerana diketahui meningkatkan serapan zat besi manakala teh dan kopi mengurangkan serapan zat besi jika diambil satu atau dua jam sebelum mengambil zat besi tambahan. 

Kalsium tambahan pula disyorkan diambil secara berasingan daripada zat besi, contohnya sebelum tidur, untuk mengurangkan rencatan kepada penyerapan zat besi. 

Menurut Dr Premitha, wanita perlu terus mengambil makanan kaya dengan zat besi dan pemakanan tambahan sehingga mereka berhenti menyusukan bayi atau selama enam bulan selepas melahirkan anak, yang mana lebih lewat.

Katanya, dalam kes anemia serius dan mengancam nyawa, wanita mungkin perlu dimasukkan ke hospital, diberikan pemindahan darah atau suntikan zat besi.

“Wanita hendaklah sentiasa memastikan kesihatan mereka dengan melakukan ujian darah apabila merancang untuk hamil, semasa hamil dan empat hingga enam minggu selepas melahirkan anak.

“Mereka boleh mengekalkan kecergasan masing-masing dengan mengambil jumlah zat besi yang secukupnya daripada makanan dan pemakanan tambahan yang membantu meningkatkan paras hemoglobin darah.

“Mereka dinasihatkan mendapatkan bantuan perubatan serta-merta jika terdapat simptom kekurangan zat besi,” katanya.

Memahami anemia dan kehamilan

Wanita hamil memerlukan 50 peratus lebih banyak zat besi. Golongan berisiko adalah wanita yang pernah disahkan menghidap anemia ketika kehamilan terdahulu, pernah mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak, wanita yang sudah melahirkan anak beberapa kali dan ibu yang sedang menyusukan bayi.

Gejala dan kesan anemia terhadap kehamilan

Gejala anemia adalah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju.
Risiko keguguran, kelahiran pramatang, bayi kecil, koma serta peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia.

Pengesanan

Pemeriksaan di klinik atau hospital untuk menentukan tahap hemoglobin dalam badan melalui ujian darah. 

Sebelum merancang untuk mengandung, wanita digalakkan bertemu doktor dan menilai tahap hemoglobin dalam badan mereka. 

Pencegahan dan rawatan

Meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan dan tauhu.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia.

*sumber

Disebabkan kepentingan zat besi dalam diet harian, multivitamin yang dilengkapi dengan zat besi telah diformulasikan oleh Shaklee iaitu Vitalea. Kebanyakan set kesihatan yang kami sediakan juga mengandungi vitalea kerana dapat meningkatkan kesihatan secara menyeluruh. Kesannya, badan lebih bertenaga..cergas dan tidak lagi mengalami keletihan atau kelesuan yang melampau.

vitalea_multivitamin

Vita-lea adalah suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli. Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata* (Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu)
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi* (Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.)
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.*

* sumber

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Nak tahu apa kata Pn Aya Chalo yang dah cuba vitamin Shaklee ni. Dalam masa 2 minggu je, HB dah jadi normal!

Berminat untuk mencuba produk ini? Hubungi saya untuk konsultasi dan maklumat lanjut.

OrderNow

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R