Category Archives: Vitamin untuk Masalah Jerawat

Kecutkan Jerawat Batu dengan Mudah

Jerawat batu..kalau ia wujud..memang menyakitkan dan agak menyeksakan. Secara tak langsung, mengganggu juga penampilan dan menggugat keyakinan diri kan? Kali ni saya nak kongsikan tips paling mudah macam mana nak kecutkan jerawat batu. Oh ya..kenapa nak kecutkan dulu..bukan ke hilangkan terus lagi bagus! 😉 Memang betul..tapi kalau nak kulit muka kita ni sihat, cantik dan tak tinggalkan parut..mestilah ikut step by step. Lagipun jerawat batu ni bukan boleh dipicit-picit! Nanti makin merebak pula. 

jerawat batu

Selain pastikan kulit muka sentiasa bersih dan jaga pemakanan seperti elakkan makanan yang berminyak dan berlemak, anda boleh cuba amalkan 2 jenis vitamin ni je dulu. Haa…kenapa 2 je? Bukan ke banyak vitamin Shaklee yang ada untuk kecantikan kulit? Memang betul! Tapi, makanlah ikut mana satu yang lebih penting dulu dan juga ikut budget korang 😉 Kebiasaannya, jika customer saya yang ada masalah jerawat batu ni..saya suka suggest 2 jenis vitamin ni je dulu.

 herblax untuk buang toksin zinc complex untuk kecutkan jerawat batu

Kenapa? Salah satu fungsi utama Herblax adalah untuk detoks dan antara punca timbulnya jerawat batu ni adalah sebab badan kita banyak mengandungi toksin. Jadi, sangat penting sebelum anda makan apa-apa suplemen, sangatlah disarankan untuk detoks dulu toksin yang ada dalam badan. Detoks adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, barulah badan kita dapat serap nutrien dengan mudah dan berkesan. Sebab tulah sangat penting sebelum mengambil apa-apa vitamin atau supplemen supaya tahap penyerapan nutrien adalah pada tahap yang paling optimum. Mungkin anda pernah dengar sesorang makan vitamin macam-macam tapi tak ada kesan. Antara salah satu sebabnya inilah puncanya!

Dan..kenapa pula saya suggest zink complex? Zink sangat penting dalam proses penyembuhan luka, mencegah kulit kering atau alergi serta mengawal kesimbangan hormon dalam badan. Bila jerawat pecah, secara automatik kulit wajah akan mengalami luka yang kecil..tapi bagi yang tak cukup zink dalam tubuh badan, itulah yang menyebabkan luka lambat sembuh..lama-kelamaan tinggal parut! Lagi satu fungsi zink ni adalah untuk membantu normalkan jumlah pengeluaran minyak di kulit wajah sekaligus mengekalkan kulit yang sihat. Pendek kata, zink sangat penting untuk hilangkan jerawat dengan berkesan! 

Untuk herblax, tak perlu makan setiap hari. Cukup dengan hanya 2-3 kali seminggu. Sebotol tu ada 120 biji, memang tahan berbulan juga lah. Zink complex pula hanya perlu makan 1 bij sehari je..tahan sampai 4 bulan tau. Murah dan jimat sebenarnya dua jenis vitamin ni. Harga pun tak sampai RM90 untuk kedua-dua produk ni. Bila kulit dah takde jerawat batu, boleh lah cuba vitamin yang lain pula untuk cantikkan lagi kulit 😉

OrderNow

Khasiat Zink dalam Kecantikan Kulit

Seringkali kita dengar vitamin untuk kulit cantik ialah Vitamin B, Vitamin E  dan juga Vitamin C. Kalau lihat di produk kosmetik sekarang pun banyak yang dah diformulakan dengan vitamin-vitamin ni terutamanya vitamin C dan E lah..tapi kali ni saya nak kongsikan khasiat zink dalam kecantikan kulit pula. Mungkin ramai yang tak tahu zink sangat berkesan untuk pulihkan masalah kulit terutamanya jika kulit yang berjerawat.

Zink ni salah satu mineral penting yang badan kita perlukan. Tugas zink ni macam 24 jam on call mekanik gitu..kerjanya repair sel yang rosak dan juga sembuhkan luka. Tanpa adanya zink, dalaman atau luaran badan perlukan masa yang lebih lama untuk repair sel yang rosak kerana zink bertanggungjawab dalam pemulihan sel dan tisu kulit.

Apa kaitannya Zink dengan Kecantikan?

Dengan mengambil zink yang mencukupi, ianya berpotensi untuk mencegah dan mengelakkan iritasi serta parut-parut yang akan timbul akibat jerawat! Zink dapat bantu untuk sembuhkan kulit dan luka2 di sekitar jerawat.

Salah satu lagi kegunaan zink adalah untuk melindungi kulit daripada sinar cahaya ultra ungu (UV). Samada anda sedar atau tidak, anda dah pun menggunakan zink setiap kali menggunakan sunblock..memang banyak sunblock yang menggunakan formula zink oksida untuk melindungi kulit daripada kansel kulit akibat sinar UV.

Sumber

Kecutkan Jerawat Batu                       Vs.           Zink dan jerawat batu

Kalau ada customer saya yang mengalami masalah kulit jerawat..lagi2 kalau jerawat batu, besar dan bernanah..seringkali saya cadangkan pengambilan suplemen zink complex terlebih dahulu. bila dah kecut, baru saya suggest vitamin untuk kecantikan kulit yang lain. dan feedback yang saya terima selepas tu..memang menggembirakan hati customer saya! Katanya jerawat2 yang timbul mula kecut..dah kurang jerawat besar kat muka..Jadi, jika anda juga mengalami masalah yang sama, cuba amalkan pengambilan Zink Complex secara konsisten. Insya Allah dalam 3-4 hari pun dah nampak perubahannya..Harga zink complex pun sangatlah murah jika nak dibandingkan dengan harga kosmetik di luar sana yang mungkin berbahaya pada kulit anda! Dengan zink complex, anda bukan sahaja dapat menyelesaikan masalah maslah jerawat tetapi dapat nikmati banyak lagi khasiat zink dan manfaat kesihatan yang lain.

Nak tahu harga zink? hanya RM33.75 jer sbotol untuk Semenanjung Malaysia. Sangatlah murah sebab sebotol tu untuk kegunaan 4 bulan tau!

Tension dgn resdung, gatal-gatal hidung..asyik selsema jek..Habis naik alergi satu badan..atau anda ada eczema? WAJIB cuba ALFALFA!

Masa yang paling dinantikan oleh peminat Alfalfa!! Lagi2 kalau anda mengalami resdung, alergi, gatal-gatal, eczema atau masalah kulit yang lain. Kalau biasa anda hanya cuba..tapi tak konsisten..inilah masanya..untuk anda rasai dan alami perbezaan yg sangatlah mengujakan. Ini diakui oleh rata-rata pengamal alfalfa yer. 

Harga Alfalfa small (330 tabs) RM 53.75 (WM) 

Harga Alfalfa large (700tabs) RM 97.75

Contact me at tgmuzlina@gmail.com atau 013 939 5771 untuk sebarang pertanyaan produk dan bagaimana nak jadi ahli.

Sekilas info mengenai Alfalfa :

  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’
  5. Memberi kelegaan semasa haid
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat athma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit
  19. Membuang angin dalam badan
  20. Dan banyak lagilah khasiat yang lain2..
Mari kita lihat..apa kata pengguna yang suka sangat dengan alfalfa ni..
Pengguna 1 : Alfalfa jadi milkbooster..susu makin banyak dan lebih pekat. Masalah keputihan dan eczema juga berkurangan. Alfalfa pun macam kacip fatimah 😉
Pengguna 2 dan 3 : Selain masalah keputihan totally gone..alfalfa juga merapatkan keintiman dan mengeratkan kasih sayang antara suami isteri. 🙂 Angin dalam badan pun dah kurang. Berat juga turun 7-9kg after 3 months.
Pengguna 4 : Resdung berkurangan..so dah jarang bersin dan selsema.

Banyak lagi testimoni yang akan saya kongsikan. Bagi yang tak suka telan pil..boleh je buat air then minum 😉 Macam mana caranya?

Amacam?? Rugi anda tak cuba tau!! Alfalfa ni bukan untuk wanita je..untuk anak dara ke..anak teruna..dewasa..warga emas..sume boleh makan..tapi pesakit SLE dan ibu hamil tak digalakkan ambil..Please dapatkan nasihat pakar dulu yer..Do contact me if interested k 😉

Pilih yang mana satu anda nak cuba 🙂

OrderNow

Jerawat dan Bagaimana Mengatasinya

Cuba anda imagine..bila bangun pagi..tengok cermin. Apa yang anda nampak..jerawat!!! Besar lak tu..hehe..kalau kecik2 takpe la..Kalau saya dulu saya akan picit bg pecah..haha..sengal!! Jangan tiru ye..sebab tau memang akan tinggalkan parut. Tapi..da memang spesis tangan gatal nak picit2… ;p Tu baru seketul..Kalau banyak sangat jerawat? Takkan nak picit kan? Takdelah salah pun ada jerawat ni…tapi sedikit sebanyak akan kurangkan keyakinan diri..betul tak? Lagi2 kalau anda nak pergi interview..nak gi dating ke..hehe..atau pun bakal pengantin baru..Mestilah nak cantik waktu jadi raja sehari nanti. Siapa yang tak idamkan kulit yang sihat, halus dan licin tanpa jerawat? Sebelum nak cari solution ni..kita kena tau dulu punca nya..baru lah dapat cari penyelesaian yang terbaik  🙂

Apa itu jerawat? Jerawat adalah masalah kulit yang disebabkan oleh lebihan produksi kelenjar minyak (sebaceous gland) yang menyebabkan saluran folikel rambut dan pori-pori tersumbat. Selalunya jerawat mudah tumbuh di bahagian muka, dada, belakang dan bahu (http://id.wikipedia.org/)

Jerawat sering muncul antara umur 14 – 19 tahun yang dipengaruhi oleh perubahan hormon pada remaja lelaki dan juga perempuan.

Dari hasil penelitian menunjukkan sebanyak 85% populasi mengalami jerawat pada usia 12-25 tahun, 15% populasi mengalaminya hingga usia 25 tahun. Jika tidak diatasi dengan baik, gangguan jerawat adalah hingga usia 40 tahun.

Penyebab jerawat sering disalahtafsir. Ramai yang menganggap jerawat disebabkan oleh faktor kebersihan dan pemakanan. Misalnya makan kacang, coklat… boleh menyebabkan jerawat. Sebenarnya faktor-faktor di atas boleh memburukkan lagi keadaan, tetapi bukan punca jerawat.

Beberapa faktor penyebab munculnya jerawat antara lain:

  • Stress
  • Faktor keturunan dari orang tua
  • Hormon : Salah satu faktor penting yang menyebabkan timbulnya jerawat adalah meningkatnya produksi hormon testosteron, yang dimiliki oleh tubuh lelaki mahupun wanita. Hormon testosteron yang terdapat dalam tubuh lelaki mahupun wanita menyebabkan timbulnya jerawat dengan merangsang kelenjar minyak (sebaceous gland) untuk memproduksi minyak kulit (sebum) secara berlebihan.
  • Kelenjar minyak yang hiperaktif
  • Bakteri di pori-pori kulit
  • Iritasi kulit
  • Anabolic steroid

Credit to ghs

Cara mencegah jerawat:

  1. Cuci muka dengan pencuci yang halal dan kurang bahan kimia 
  2. Kurangkan penggunaan syampu atau minyak rambut yang berminyak. 
  3. Makan banyak buah-buah, sayur dan air secukupnya. 
  4. Dapatkan rehat secukupnya. 

Supplement yang membantu untuk mencegah jerawat:

B Complex – membantu menstabilkan hormon dan emosi
Vitamin C – menjaga kesihatan kulit
Vita Lea – vitamin dan mineral lengkap, antaranya membantu dalam metabolisma gula. Jika anda ada masalah dengan metabolisma ini, anda terdedah kepada jerawat.

Supplement untuk merawat Jerawat:

Vitamin E – membantu mengurangkan parut
Zinc Complex – melegakan ketidakselesaan akibat jerawat dan menyembuhkan kulit yang rosak
GLA Complex – menyembuhkan kulit yang rosak

Credit to Alinalan