Category Archives: Panduan Menguruskan Masa

Pening dengan Kerja yang Terlampau Banyak?

Salam buat semua pembaca Mama2r.com yang budiman..

Kali ni saya nak share tips macam mana nak uruskan sesuatu kerja agar tiada satu pun yang tertinggal dan paling best apabila semuanya dapat diselesaikan atau disiapkan dalam masa yang ditetapkan. Kerja..takkan pernah habis kan? Walaupun surirumah sepenuh masa, juga banyak kerja yang perlu diselesaikan dari urusan kemas rumah, cuci pinggan mangkuk, basuh baju, ambil anak di sekolah dan macam-macam lagi lah. Jika tidak pandai uruskan masa..pasti kelam kabut dibuatnya!

Pernah satu ketika..bila kerja dah terlampau banyak, saya akan jadi macam ni..termenung sekejap.

unemployment

Pening..tak tahu mana satu nak buat dulu. Last-last bila pening, mood pun ke laut..satu apa pun tak buat! ;p hahaha..Tapi, sejak saya amalkan satu tips ni, Alhamdulillah..tak ada lagi masalah duk termenung tak tahu nak buat apa. Ada juga lah sekali sekala mood swing tu..layankan jelah sebab kita ni manusia ada hati dan perasaan.. tapi sekejap je tau..lepas tu mesti back on track again..

Apa nak buat bila kena buat kerja yang banyak?

Tips yang saya amalkan ni mudah je..dan ramai yang memang dah pun apply. Mungkin bagi yang masih pening lagi dengan tugas harian, boleh mula amalkannya. Mula-mula memang sukar nak disiplinkan diri..tapi lama kelamaan, insya Allah anda akan nampak hasil dan kesannya nanti. Pertama sekali bila berhadapan dengan kerja yang banyak…RELAKS! Tarik nafas dalam dalam dan hembus perlahan-lahan. Lepastu..buat TO DO LIST..iaitu senaraikan semua yang anda perlu buat pada hari tersebut. Susun ikut keutamaan, mana satu kerja yang mesti disiapkan terlebih dahulu, mana satu yang mempunyai keutamaan yang rendah. Bila dah senaraikan satu persatu, anda dah nampak gambaran apa yang perlu dibuat dan bagaimana nak susun jadual anda dengan lebih efficient. Bila dah selesaikan sesuatu task, terus tanda. Secara tak langsung ia akan membantu anda untuk kekal motivated dan bersemangat untuk terus selesaikan tugas yang lain. 

tips siapkan kerja dengan cepat

Cantikkan planner TO DO LIST kat atas ni 🙂 Nak tulis pun semangat je kan? Hehehe.. Saya punya simple je..guna je buku kecil yang garis dua tu..then tulis. Setiap hari sebelum tidur atau bila bangun awal pagi mesti ambil masa dulu dalam 5 minit untuk buat to do list ni. Jadi, semuanya akan ikut apa yang kita rancang..paling tidak pun separuh daripada senarai to do list tu pasti dapat siap. Kalau tak buat to do list..mesti banyak sangat agenda yang tak perlu pun masuk sekali ;p Dengan adanya senarai apa yang perlu dibuat setiap hari, pasti hidup anda lebih teratur dan lebih produktif! Anda pun pernah dengar kan, IF YOU FAIL TO PLAN, THEN YOU PLAN TO FAIL!

Selamat Mencuba! 🙂