Category Archives: B complex

Sakit Kepala Sampai Rasa Nak Hantuk Dinding

Ya! Itulah feedback yang saya dapat daripada kawan-kawan yang selalu diserang migrain. Kata mereka bila migrain menyerang, sakit kepala yang amat sangat sampai rasa nak hantuk kepala dekat dinding. Rasa sakit macam nak pecah kepala. Memang tak boleh nak buat apalah.. terbaring je dekat katil. Kata mereka, selalunya asal kena je migrain mesti dapat MC jelah.

sakit kepala yang amat

Cara paling mudah nak hilangkan sakit kepala tu dengan telan painkiller lepas tu tidur. Itu je katanya yang boleh melegakan sakit kepala yang teramat sangat ni. Tapi, masalah ni berulang-ulang, tak pernah hilang malah makin teruk lebih lebih lagi bila kesibukan melanda, stress dengan aktiviti harian di pejabat yang tak berkesudahan. Ada juga antara mereka yang masih bergelar pelajar dan biasanya sakit kepala menyerang bila tengah busy nak exam atau pun siapkan assignment yang terlalu banyak. Bila nak makin cepat siap, makin lambat pula siap kerjanya disebabkan kena migrain ni.

Bila sakit je telan painkiller. Bayangkan dah berapa banyak telan painkiller dalam badan. Tapi, painkiller hanyalah melegakan sakit kepala pada waktu itu sahaja…bukannya mengelakkan daripada diserang migrain lagi. Tambah buruk lagi ianya kekal dalam badan untuk satu jangka waktu yang agak lama. Lebih elok jika ada alternatif yang tidak merosakkan tubuh badan kita. Pernah satu ketika, sahabat kepada kakak saya diserang migrain. Kakak saya bagi dia telan B Complex je lepas tu dia tidur. Alhamdulillah..katanya rasa beza sangat kalau banding dengan makan ubat. Lena dia tidur. Kalau makan ubat sekalipun, belum tentu lagi bleh tidur lena.

Kadangkala, stress yang melampau pun boleh mengakibatkan sakit kepala atau migrain. Bila saya cadangkan kawan-kawan saya yang ada masalah sakit kepala/migrain ni, saya hanya nasihatkan mereka untuk konsisten dengan B Complex je. Paling bagus kalau combine dengan Ostematrix. Rata-rata beritahu selepas konsisten amalkan B Complex..mereka kata dah jarang sangat kena migrain. Sebenarnya vitamin B2 yang ada dalam vitamin B Complex tulah yang membantu dalam mengatasi migrain ni. Sesiapa yang kurang vitamin B2 ni atau pun nama saintifiknya Riboflavin, mereka akan mudah kena sakit kepala.

Cuba lihat je mereka yang amalkan B Complex dan Ostematrix dengan konsisten.

atasi sakit kepala

sakit kepala berkuranghilangkan migrain

Jadi, jika anda juga selalu sakit kepala/migrain dan sedang mencari alternatif bagi mengurangkan masalah tersebut, anda boleh hubungi saya untuk konsultasi dan pertanyaan lanjut.

Muzlina
WhatsApp 013 939 5771
Mama2R’s Vitamin Shoppe

 

Cara Menghilangkan Jerawat Supaya Tampil Lebih Yakin di Khalayak Ramai

Masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit berminyak, kulit berkedut selalu buat kita sebagai wanita jadi emo, moody kan?! Puas cuba macam-macam produk tapi hasilnya bukan makin elok, makin teruk adalah! Di sini, saya kongsikan cara menghilangkan jerawat dan bekas jerawat dengan berkesan supaya tidak akan merosakkan kulit muka tapi akan buat kulit muka lebih sihat, cantik berseri-seri. 

Produk kosmetik sekarang ni banyak yang gunakan bahan kimia berbahaya. Dekat label tak tulis tapi bila sekali kantoi..terbongkarlah semuanya! Yang tanggung akibatnya, kitalah sebagai pengguna. Ada juga yang kononnya dapat putihkan kulit tapi bila dilihat kesannya, kulit putih pucat macam orang sakit! Yang kita nak biar cerah semulajadi, pipi nampak merah natural gitu 🙂 Parut jerawat memang susah nak hilang kalau kita tak jaga makan, obviously nampak tak cantiklah kalau bekas jerawat banyak sangat, makin lama kulit muka nampak kusam dan tak berseri.

Apa yang kita boleh buat ialah rawat kulit dari dalam supaya kulit rosak dapat diganti dengan sel kulit baru yang lebih sihat. Ada sorang pelanggan saya yang dah cuba Set Kecantikan Shaklee ni. Dia cuma ambil yang basic je iaitu ESP dan Vitamin C dan konsisten makan setiap hari. Hasilnya jerawat yang dulunya meriah kat muka dah tak ada dan kulit dia lebih licin dan lebih cantik dari dulu. Lepas tu dia upgrade Set Premium Kecantikan yang kat bawah ni sebab puas hati sangat dengan kesannya.

Set Kecantikan Shaklee yang pastinya akan buat anda dan orang kesayangan anda terpikat 😉

Haaa..set kat atas ni nak cuba satu per satu pun boleh tau. Yang pasti, mesti anda teruja bila kulit cantik tanpa make up dengan Set Kecantikan Shaklee :
♥ Tak perlu susah nk cuci make up bila nak solat
♥ Tak perlu tepek make up utk tutup jerawat,parut dan pori besar kat muka
♥ Tak perlu cucuk sana sini nak bagi kulit tegang dan anjal
♥ Tak perlu touch up2 muka sebab muka berminyak
♥ Tak perlu habis ribu riban gi buat facial treatment
♥ Tak perlu tanggung risiko kesan bahan kimia berbahaya yg
♥ Tak perlu susah2 cari kat kedai yg harganya jauh lebih mahal sbb saya jual jauh lagi murah 😉

Dahtu..Apa yang anda perlu?

  • Kita perlu cantik untuk suami
  • Kita perlu sihat untuk diri sendiri,suami,anak2,keluarga dan orang sekeliling
  • Kita wajib jaga anugerah Allah s.w.t yg tak ternilai ni..waktu kita baby..kulit kita perfect! Takkan nak sia-siakannya????

Apa yg anda akan dapat?

  • Kulit muka yang CANTIK, GEBU, ANJAL, LICIN BERSERI2!!!
  • Badan yg SIHAT, CERGAS & BERTENAGA
  • Pasti tersenyum sepanjang hari kalau suami yg puji wink wink 😉

NATURAL BEAUTY…idaman setiap wanita cantik dan bijak. Meh tengok apa fungsi setiap vitamin untuk kecantikan.

Vitamin E : Terkenal sebagai vitamin awet muda. Antioksidan yang ada akan lindungi sel badan kita dari rosak lebih-lebih lagi sekarang ni udara pun dah tak bersih…dah tercemar dengan asap rokok, asap kenderaan, asap kilang dan sebagainya. Selain itu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E sangat membantu bagi mereka yang mempunyai masalah kulit yang berminyak.

Vitamin C : Membantu proses pembaikan tisu terutamanya bekas-bekas jerawat dan juga parut. Ia juga sangat penting dalam pembentukan kolagen dan membantu menganjalkan kulit. Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut Dr.Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C!. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.

 B-complex : 1 tablet B Complex lengkap dengan 8 vitamin B iaitu B1, B2, B3, B6, B12, biotin, asid pantotenik dan asid folik. Badan kita sentiasa perlukan tenaga lagi2 kalau kita aktif. Jadi, B Complex akan tukarkan semua yang ada (stored energy) kepada tenaga sepanjang kita aktif. Bagi wanita yang kerja, dahlah penat kat office..menempuh traffic jammed lagi..balik rumah kena buat kerja rumah. Fuh!..memang penat dan stress tak boleh lari. B Complex ni adalah anti stress semulajadi. Tahukah anda yang stress juga boleh menyebabkan timbulnya jerawat dan membuatkan muka kita nampak lebih cepat tua. Jadi, B complex membantu dalam mengurangkan stress dan kelesuan. Barulah wajah kita nampak fresh, tak kusam dan berseri2.

Protein Isolate Powder (ESP) : Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut seperti jerawat, stretch mark dan sebagainya. Protein penting untuk pembentukan dan pembaharuan sel kulit, membentuk ‘elastic fiber’ untuk penegangan kulit. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protein yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protein yang baik. Parut jerawat yang hitam adalah disebabkan protein yg tidak cukup dalam badan.

Collagen Powder : Mengecilkan liang pori-pori yg kelihatan, menghilangkan kedutan dan garis-garis halus, menjadikan kulit lebih tegang, anjal dan lembut, menyokong kesihatan sendi dan tulang, menjadikan rambut lebih sihat, tidak mudah gugur, dan bercabang serta bersinar, membantu dan menegangkan payudara, mengurangkan pigmentasi, jeragat dan tona kulit yang tidak sekata serta melembapkan kulit. Jom tengok TESTIMONIAL COLLAGEN POWDER

Kecantikan dan kesihatan sangat berkait rapat sebab kecantikan akan secara automatik terserlah jika sel dalaman dan luaran badan kita sihat. Jadi, kenapa kita nak melabur dalam produk kecantikan semata-mata kalau kita boleh dapat produk berkualiti yang memberikan kedua-duanya sekali? Jadilah pengguna bijak! Harga pasaran bagi complete set (sustained release vitamin C) ialah RM743.25. Semua vitamin ni bukan habis serentak dalam masa sebulan je tau..Macam b complex dengan vitamin e tu untuk 4 bulan. Sustained release vitamin C plak untuk 6 bulan. Ok..yang dalam gambar ni saya letak vitamin C chewable..sebab waktu saya amik gambar ni stok vitamin C adult takde hehe..Lebih murah dan jimat sebenarnya amik yang adult. Kalau memang anda bercadang nak ambil complete set, saya cadangkan terus register jadi ahli je RM65 lepas tu terus bleh dapat harga ahli..banyak sangat bleh jimat tu! Bleh dapat cash bonus lak lepas tu 🙂 

Banyaknya kena makan! Pasti anda semua terdetik macam tu kan? Jangan risau ada jadualnya 🙂

Sebenarnya banyak lagi vitamin untuk dapatkan kulit yang cantik. Anda boleh lihat video menarik ni sampai habis kalau nak tahu macam mana Cik Farizan Mazlan ni yang dulunya kulit muka berjerawat teruk akibat salah guna produk. Lepas 7 tahun, beliau transform jadi wanita berkulit cantik, licin, gebu dan berseri-seri!

Lepas 7 Tahun Geram Muka Berjerawat Teruk, Ini Yg Dia Buat from iReach HD on Vimeo.

Sebarang pertanyaan produk, sila hubungi saya di 013 939 5771 atau tgmuzlina@gmail.com. Saya sedia mendengar masalah kulit anda dan membantu anda menyelesaikannya. 🙂

Stress?? Tension?? Bagaimana B Complex membantu anda menanganinya

Anda stress?? Baru je lepas stress?? atau akan stress??? Hehehe..normal la tu kan..kalau tak pernah rasa…bukan manusia namanya.. 😉 Stress ni sebenarnya bagus untuk kita..secara tak langsung akan jadi PUSH FACTOR untuk kita buat sesuatu..contohya..stress sebab nk exam..so..korang sume pun akan cuba untuk study..ye tak?? Tapi..stress melampau tu tak bagus..Kenapa yer??

Sebab stress ni punca banyak penyakit-penyakit kronik. Banyak kesan-kesan kurang baik ke atas kehidupan..especially wanita. Stress menggangu sistem pencernaan kita (sakit perut, sembelit, cirit), menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam), meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur, penambahan berat badan… haaa.. point yang last tu mmg menarik.. berat badan naik bukan je sebab anda byk makan..tapi kalau anda stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti tau.

Jadi..utk mengawal stress.. anda perlukan vitamin B Complex. Di sini saya nak berkongsi bagaimana B Complex membantu. Thanks to Cery Mamafaiz..idola saya nih 😉 for sharing yer.

Jom kita lihat ahli keluarga Vitamin B Complex – Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9 (asid folic), Vitamin B12… Kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda.

Kita lihat pula apa fungsi setiap jenis Vitamin B tadi..

Vitamin B1 – menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma.

Vitamin B2 – Memproses asid amino dan lemak. Juga membantu mengaktifkan vitamin   B-6 dan asid folic.

Vitamin B3 – Membantu mengurangkan kolestrol di dalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah; membantu dalam kesihatan kulit yang baik, membantu sistem pencernaan. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.

Vitamin B5 – Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang.

Vitamin B6 – Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin di dalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi.

Vitamin B9 – Bersama-sama dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi di dlm badan

Vitamin B12 – Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi, tidak tenteram.

Banyak kan B Complex yang dijual di pasaran?? Tapi..B Complex pilihan saya ialah…
.b kompleks

B-Complex dari jenama Shaklee. Kenapa?

  • Ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif
  • Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.
  • Mudah di telan.
  • Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin

Kenapa dalam vitamin yang dicadangkan untuk ibu menyusu dan juga ibu berpantang mengandungi vitamin B Complex? 

Bila kita stress, badan akan cepat rasa letih dan lesu. Bila stress, kita jadi malas nak fikir..dok ingat dan fikir benda sama je sampai jiwa kita pun tertekan..akhirnya badan jadi penat, letih, lesu, lemah dan tak bermaya..Muka toksah cakap la kan..Memang terpancar lah aura stress tu..Dan semua ni akan effect pengeluaran susu ibu. Perasan tak..bila anda stress..susu pun malu-malu jek nak keluar..tapi bila korang happy..Masya Allah…mencurah2..jadi mood yang baik sangat penting untuk ibu menyusu. 

Sama juga kalau ibu berpantang..sangat ditekankan..ibu tak boleh stress..kalau tak..orang tua2 cakap..boleh jadi meroyan..Sebab tu lah dalam vitamin untuk ibu berpantang pun ada b complex ni..dan waktu saya berpantang hari tu..kalau biasa saya telan sebiji sehari je B Complex..tapi bila saya rasa stress..saya telan 2 biji..B Complex ni mudah musnah dalam badan kalau kita stress..Alhamdulillah..memang berkesan dan bantu saya untuk cool down..Maklum la kan..baru ada anak dua..dengan yang sulong tu still lagi nak bermanja..taknak orang lain mandikan sume..nak mamanye gak..stress wooo..hubby pun stress sbb penat keje n travel jauh..balik..anak lak buat hal..bila dia dah stress..anak?? terpaksa la mama gak yang jaga..kadang benda kecik je..tapi sebab dlm pantang..emosi tu terlebih sensitif..jadi B Complex Shaklee banyak membantu saya..

Kenapa ramai kita mudah letih, mudah marah, mudah rasa cemburu, mudah melenting dan muka nampak tua dari umur? Anda da tau jawapannya kan?? Ini kerana B-Complex dalam tubuh tidak mencukupi dan vitamin B mudah musnah bila kita terdedah dengan panas, emosi yang tidak stabil, pengambilan pil perancang, merokok dan keletihan melampau. So, B-Complex sangat penting dan bagus diambil selepas sarapan supaya kita dapat mulakan mood kita seharian dengan senyuman dan hati yang tenang.  

Semoga perkongsian ini berguna untuk semua.. kerana kesan daripada stress/depresi amatlah buruk..jika dibiarkan ianya boleh menjurus kepada penyakit fizikal seperti overweight, obesiti, jantung, sakit perut, cirit dan byk lagi…. .dan yang lebih parah ia juga boleh menyebabkan penyakit mental yg kronik….Akhir kata…. sayangilah diri anda. .kerana saya yakin ramai di luar sana yang sayangkan anda.

Sebarang pertanyaan produk dan pesanan, boleh hubungi saya di 013 939 5771 atau email ke tgmuzlina@gmail.com….nak senang PM je saya di http://www.facebook.com/Mama2R

Kenali Psoriasis

Apakah Psoriasis?

Psoriasis adalah keadaan kulit yang tidak normal di mana kulit penghidap menebal lebih cepat dari kulit yang normal. Ia adalah keadaan kulit yang tidak berjangkit. Kawasan yang biasa dihidapi adalah kulit kepala, lutut dan siku tetapi boleh juga menjangkiti pada bahagian badan lain termasuk kuku dan tulang. 

Penyakit psoriasis adalah penyakit yang kronik yang bertompok merah, tebal dan bersisik. Psoriasis melibatkan antara 2 hingga 3 peratus penduduk di Malaysia. Ia boleh terjadi kepada semua peringkat umur samada kanak-kanak, dewasa atau warga emas. Bagaimanapun, lebih banyak kes berlaku di kalangan yang berumur antara 20 hingga 30 tahun atau 60 tahun ke atas.

 

Tanda-tanda Penyakit Psoriasis

Ianya berlainan bagi setiap orang dan termasuklah :

  • Keguguran sisik pada kulit
  • Tompok-tompok merah pada kulit kepala, siku, lutut dan bahagian lain badan.
  • Gatal tetapi pada tahap yang berbeza-beza

Jenis-jenis Psoriasis

Paling lazim adalah psoriasis yang bertompok. Di kalangan kanak-kanak biasanya terdapat guttate psoriasis.

  • Jenis teruk yang memerlukan rawatan di hospital dipanggil erythrodermic psoriasis
  • Lampin psoriasis
  • Pustular psoriasis- adalah bentuk psoriasis yang sangat teruk di mana ia boleh menimbulkan kesakitan
  • Guttate psoriasis
  • Plaque psoriasis (bertompok dan timbul)
    plaque psoriasis

    plaque psoriasis

    Guttate psoriasis

    Guttate psoriasis

    Pustular Psoriasis

    Pustular Psoriasis

Apakah faktor yang menyebabkan Psoriasis?

Antara faktor yang merangsang penyakit kronik ini ialah cahaya matahari. Cahaya matahari merangsang 10 peratus daripada pesakit psoriasis walaupun sebahagian besar keadaan pesakit menjadi lebih baik dengan pendedahan cahaya matahari.

Selain itu, pengambilan ubat-ubatan seperti ‘beta blockers’ untuk rawatan penyakit darah tinggi dan sakit jantung, ’lithium’ untuk penyakit psikiatri serta ubat untuk perawatan malaria boleh merangsang kepada penyakit psoriasis.

Fenomena ‘koebner’ merupakan salah satu perangsang kepada penyakit kronik ini. Ianya merupakan suatu keadaan trauma pada epidermis dan dermis seperti kesan garu, luka atau pembedahan akan menyebabkan Psoriasis tumbuh di tempat berkenaan.

Selain itu.jangkitan kuman seperti jangkitan sakit tekak oleh bakteria ‘Streptococcus’ juga boleh merangsang ‘guttate psoriasis’. 

Psoriasis terbentuk di mana-mana bahagian kulit samada dari kulit kepala hingga ke hujung kaki termasuk bahagian kuku. Penyakit ini terjadi disebabkan ‘abnormality’ pada system imuniti atau lebih khusus pada sel limfosit T dari kumpulan sel darah putih.

Pada peringkat awal, psoriasis timbul dalam bentuk bintik kecil merah dan kemudian menjadi tompok merah. Tompok merah kemudiannya menebal dan mengeras. Lapisan keras berkenaan akan menjadi sel-sel mati berwarna perak.

Komplikasi yang dihadapi oleh pesakit Psoriasis

Psoriasis boleh menyebabkan arthritis yang dikenali sebagai arthritis psoriatik. Gejala adalah sakit atau bengkak pada sendi. Sendi yang biasanya terlibat adalah:

  • Sendi hujung pada jari tangan atau kaki
  • Bahagian belakang, pergelangan tangan, lutut atau pergelangan kaki

Rawatan (Bergantung kepada lokasi dan keterukan kulit terlibat)

Krim dan ubatan yang boleh melegakan.

Pelembab

Ia adalah penting untuk menjaga kulit supaya lembap sepanjang masa.

Anda seharusnya :

  • Menggunakan pengganti sabun contohnya krim akueus atau salap pelembap
  • Menggunakan sarung tangan
  • Memotong pendek kuku jari tangan dan kaki untuk mengelakkan daripada menggaru supaya kulit tidak rosak

Ubatan dan krim

Doktor akan memberi ubatan seperti :

  • Krim yang berasaskan coal tar ( arang), kortison dan lain-lain jenis pelembap .
  • Methotrexate, Neotigason, Cyclosporine and Calcipatriol
  • Cahaya ultraviolet dan fototerapi PUVA

Psoriasis bukan penyakit berjangkit. Ianya tidak boleh sembuh tetapi rawatan jangka panjang boleh mengawal masalah ini.

Sumber : myhealth.gov.my 

Saya nak kongsikan pengalaman seorang pesakit psoriasis iaitu Pn. Yusrinata. Bagaimana beliau mengawal psoriasis dan menghadapinya.

Selepas mengenali Shaklee pada tahun 2008, keadaan psoriasis saya masih terkawal. Saya masih lagi mendapatkan rawatan di klinik pakar kulit. Namun sejak dari 2001, rawatan yang  diberikan ialah lotion dan ointment dari steroid. Walaupun kita hanya apply sedikit sahaja pada badan, tapi kalau dah hari-hari letak, lama-kelamaan ia akan memudaratkan. Jadi sejak dari tahun lepas, saya sudah berhenti berjumpa doktor. Pada masa itu saya hanya menyapu lotion yang mengandungi Vitamin E pada badan saya.saya masih belum betul-betul mengamalkan Shaklee untuk keadaan psoriasis saya. Hanya selepas melahirkan Azrie pada tahun 2010. 

Kenapa selepas itu? Selepas melahirkan Azrie, keadaan kulit saya begitu teruk! Sesuai dengan keadaan yang baru melahirkan, hormon dalam badan macam roller coaster gamaknya. Dari atas ke bawah, depan ke belakang, keadaan kulit saya memang teruk. Nak menyusukan pun payah. Jadi, untuk mengurangkan rasa sakit, rasa ketidakselesaan, saya makan Nutriferon setiap hari. Biasanya saya ambil Nutriferon bila saya mengalami selsema teruk. Alhamdulillah ada nampak kurang. Tapi ia tak bertahan. Sebabnya, psoriasis ialah penyakit auto-imun. Jadi, saya perlu buat pendekatan lain.

 

Antaranya pendekatan lain yang Pn.Yusrinata buat ialah :

  1. Cuba untuk kurangkan stress. Tidak terlalu memikir mengenai kesihatan dirinya. 
  2. Memastikan dirinya sentiasa tenang dengan mendekatkan diri kepada Allah
  3. Minum air secukupnya.

Selain Nutriferon, saya masih terus mengambil ESP. ESP mengandungi protein yang merupakan bahan asas dalam tubuh. Jadi yang basic jangan ditinggalkan. Bahan asas lain seperti VitaLea, Vit C dan B complex masih tetap di ambil seperti biasa. Yang paling banyak ialah Vit C dan Bcomplex.

Vitamin C – mengandungi kolagen. Mengikat sel-sel yang terbentuk. Ini membolehkan kulit itu tidak terlalu mengelupas.

B complex – membantu untuk mengurangkan rasa stress dalam badan. Kadangkala, saya ambil 2 biji bagi membantu saya untuk lebih tenang.

Performance Drink – untuk mengekalkan hidrolit dalam badan. Kadang-kadang jenuh juga nak minum air banyak2. Kalau ingat, ok la. Kalau tak ingat. Jadi ini tugas PD! hehehe

Selain dari pemulihan dalaman, saya turut menggunakan Basic H sebagai mandian saya. Hee.. Kalau orang lain, hanya perlu 2-3 titis ke dalam baldi. Saya buat Basic H macam shampoo badan. Letak di tapak tangan dan lumur ke badan. Selepas mandi, lega sungguh rasanya. Basic H membantu mengekalkan kelembapan pada kulit secara semulajadi.

Saya gunakan juga Herbal Cream. Produk ini saya belum ceritakan lagi dalam blog ni. Nanti saya akan update mengenai ia. Herbal Cream disapu pada bahagian kulit yang tak berapa comel tu. Nak bagi ia kurang kering. Sekarang, saya tambah GLA complex pula.

Sejak mengambil GLA Complex, ada bahagian yang selalu kemerahan pada badan kini mula kembali ke warna asalnya. Bila ia kembali ke warna asal, ini bermaksud, saya akan rasa kurang gatal! Yippie.. I mmg loike this produk! Bila badan merah-merah, maksudnya saya akan rasa gatal dan mula la tergaru sana, tergaru sini… Alhamdulillah, sejak consum GLA, kegatalan itu sudah berkurangan. Tidak le asik tergaru aje depan pesakit (malu oooo)

Namun perlu diingatkan, GLA Complex tidak digalakkan untuk ibu hamil yer. Anda boleh baca cerita lanjut di blog beliau. 

Berminat untuk menggunakan produk ini? Email saya di tgmuzlina@gmail.com atau SMS 013 939 5771.. Untuk pengguna facebook, bleh je PM saya di Mama2R untuk respon yang lebih pantas! Anda layak mendapat konsultasi yang berterusan jika menjadi pelanggan saya 😉

 

 

Family Wellness Set, Alfalfa & Ostematrix ~ Saya sukakannya ^__^

Sewaktu dalam tempoh berpantang, saya mengambil suplemen Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga Zinc Complex. Memang terasa kelainannya berbanding menjalani tempoh berpantang sewaktu anak pertama. Badan rasa lebih cergas dan bertenaga. Dan yang paling penting tidak ada lagi sakit-sakit belakang dan juga sendi yang saya alamai sewaktu berpantang anak pertama dulu. Memang kali ni pun berpantang sungguh-sungguh..hehe..Berbengkung, berurut bagai..cuma saya langgar pantang bab mandikan anak je..hehe..sebab takde orang kan..so terpaksalah mandikan sendiri.

Lepas je habis pantang, saya terus amik Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix+ Mealshake . Family Wellness Set terdiri daripada Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga ESP . Actually Mealshakes tu untuk Arfan tapi saya pun tumpang sekaki..hehe..Selama saya mengambil  ni..saya sangatlah berpuas hati. Yang bestnya..bukan si comel Arissa je yang dapat khasiatnya..of coz Mama nye pun dapat skali khasiatnye sebab Mama yang makan kan??? hehehe 😉

Sepanjang saya makan set ni, memang terasa sangat perbezaannya..Badan lebih cergas, bertenaga, badan kurang penat dan yang paling penting sekarang ni susu lebih pekat dan bertambah-tambah banyak. Jadi Arissa cepat kenyang dan bolehlah saya mengumpul stok 😉 Alhamdulillah..Kalau nak cakap badan tak penat langsung tu tipu lah kan sebab kita ni bukannya robot..ada masa kita perlukan tidur dan rehat yang mencukupi..tapi bila bangun pagi tu memang best lah rasanya..segar je badan rasa. Kalau dulu..hahhaa..jangan haraplah saya nak bangun pagi2..lepas solat..zzzz balik..asal petang je zZzZz..sampai trademark saya dulu MuzZz tau!! 😉

Apa rahsia saya kekal cergas dan maintain slim okeh!! Hahahha..semestinya lah penyusuan ekslusif dan amalkan makan vitamin yang best ni. Kalau kita breastfeed baby ni, cepat turun berat badan..lagi-lagi kalau eksklusif breastfeed..tu ada yang makin kurus hari demi hari sebab menyusu badan..Ya..saya tak nafikan!! Sebab tu lah saya rasa badan saya perlukan supplement untuk bantu saya kekalkan berat badan sekarang. Sebab bila menyusu badan..ya ampun!!! Rasa nak melantak je kejenya!! Nasi toksah cakap la kan..air pun berliter-liter rasanya haus..Kalau tak makan..lagi la rasa nak pitam or gigil-gigil lapar…kan?? Tapi bila saya minum ESP..memang terbuktilah dapat control makan dan kurangkan rasa lapar tu. So, takdelah nak buat kerja rumah tu tak larat sebab tak sempat masak dan makan lagi kan? Jom baca cerita saya di SINISINI

Jom kita tengok apa kata ibu-ibu lain yang dah merasainya!

Testimoni daripada Pn.Ruzimah..Boleh baca details kat blog dia yer 😉

  1. sebelum pakai set ni, baby annisa ada some rashes at her groin area, and montot, tapi sekarang rashes tu  berkurangan..saya tak pasti disebabkan cream bepanthen yang saya pakai atau vitamin nie…(tapi sebelum ni pun saya apply cream tu juga..and the rashes still there..:-)
  2. Susu makin pekat.yes this one obviously seen. saya ada buat comparison EBM before and after I took the supplement..
  3. Sistem penghadaman SAYA lebih lancar dan teratur..hehehe yang ni saya suker sangat..coz saya ni memang ader masalah penghadaman..kadang2 seminggu sekali pun ada, tapi sekarang hari-hari nak BO (bowel Open)..hehe mak kita kata  orang pempuan tak elok selalu sembelit…;P
  4. ESP tu pun bagus jugak..coz lepas pump malam2 senang saya membancuh milo + ESP, barulah saya tidur lena..kalau tak laparrrrrrr

Testimoni daripada Puan Hadha a.k.a Mommy Icha

macam saya sendiri, lepas dua hari mkn ESP, b complex, vitamin c dan vitalea… efek pada icha (ruam hilang), dan lepas 4, 5 hari baru susu rasa banyak dan berubah warna (sebab saya jarang pam masa mula2 tu)

Testimoni daripada Puan Nani.

juz nk kgsi pglman ambik b complex, vitamin c, vitalea dan ESP ni selama seminggu.. memg berbaloi coz kesan die kite npak. one day,my bebi kna inject 3month. so,mlm 2 die nk dmam. i trus je amk 2biji vtmin c seperti yg dnasihatkan oleh kak cery..,bfeed my bebi… esknye,my bebi xjdi dmam n trus je kebah. bab susu lak,memg npak mkin pekat. bebi pn x nyusu lama2. maybe cepat kenyang… satu hal lg,kulit bebi i ni mcm kering tau,, ada mcm kuping2. now,semua 2 dh hlang. opah die ckp,kulit die npak lembab dah…
susu pun maintain n ckup for my little princess!!! memg puas hati la setakat ni wlwpun bru je smgu ambik produk ni…. i xsbar nk tgu perubahan2 yg akn dtg. kpda ibu2 d luar sana,xcuba xtahu kan… so,apa tgu lgi… xrugi melabur rmxx utk yg tersyg n dri sndri… semoga niat suci kite semua yg nk bfeed ank diberkati Tuhan. amin… ( si nani ni dahpun amik 1 canister ESP..utk meneruskan perjuangannya..hehe)

 

Testimoni Puan Farah

~ morning kakcery..soy protein tu sedap sangat..siang tak penat sangat.

Testimoni AlongAzrina a.k.a….mamaAna

saya pon nak bagi testimoni walaupun saya jual shaklee. Sejak mkn ESP saya rajin membuang keekekek. Kan kadang2 vit B buat saya sembelit so bila mkn ESP mudah. Saya fully CD untuk Aisyah 1thn 4bln, suami saya tentera, saya uruskan semua hal dapur, kete rosak pon saya pi workshop sendiri, peti ais rosak pon saya antar sendiri kat kedai semua sendirilah sbb tu saya perlukan suplemen untuk jadi BIONIC WOMAN. Memang berkesan. Cuma susu saya kejap UP and DOWN tapi masih ada perubahan sbb saya mmg bz 25 jam dengan anak2 ppuan saya yg ganaih cam askar(cam bapaknya la). YES, Vitalea + B Complex + Vitamin C + Alfalfa + ESP + Performance Drink buat hidup saya lancar, saya dah kurang moody, stress, emosional, kadang gelak sorang2 hahahaha sbb rasa happy pastu hubungan suami-isteri bertambah intim. Thanks SHAKLEE!

 

credit

Lagi testimonial mengenai ESP dan testimonial Ibu Menyusu.

Seriously, tak menyesal anda cuba! Dengan cara pengambilan supplemen yang betul, tips eksklusif yang akan diberikan dan juga doa yang berterusan..Insya Allah..anda akan nampak hasilnya..Untuk yang baru nak mencuba, saya ada menyediakan dari set penyusuan yang paling basic sehinggalah yang paling optimum. Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

OrderNow

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

[All About Breastfeeding] Lagi Testimonial Ibu Menyusu!!

Sabtu lepas saya ke branch Shaklee untuk amik stok. Alang-alang..memang berjalan sakan lah kan..dan yg bestnya..fully CD si comel Arissa.. 😉 sama jek mcm pakai pampers..bezanya kene bawak wetbag lah kan..So..memang penat tak hengat..tapi blk rumah..kul 1.30 pagi baru tido..haha..Mata da ngantuk sangat-sangat tp kena pam dulu sebelum tdo sebab Arissa da tido lena..dapat lah dalam 6oz..Lepas tu terus minum ESP + ostematrix then tido…terbangun dekat kul 5 pagi..memang bengkak gila..sume syok tido kepenatan..termasuk Arissa 😉 Amik pam..dapat 13oz!!! Nak nangis den raso..huhu..Itu pun saya stop pam sebab Arissa da bangun nak susu..Terus susukan dia..Saya bukan jenis yang mewah susu..dpt 3-4 oz lps naik keje tu pun da cukup banyak..jadi pengambilan supplement amatlah membantu saya..Syukur Alhamdulillah.. 🙂

Dan hari yang sama dapat berita gembira daripada customer saya.. Alhamdulilah..happy for u dik 🙂 Semoga Allah s.w.t memberi rezeki yang lebih meriah untuk Syifa..Teruskan usaha murnimu itu at least 2 tahun.. 

Dan ini pula selepas 3 hari pengambilan Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix dan juga apply TIPS EKSLUSIF kami..

Family Wellness_Ostematrix_Alfalfa_Ibu Menyusu 1

*TIPS EKSLUSIF hanya kami berikan kepada pelanggan-pelanggan kami 😉

susu pekat

Pengambilan Alfalfa akan memberi kesan yang berbeza kepada ibu dan juga bayi. Ada bayi yang mungkin akan meragam, kembung perut dan cirit-birit apabila si ibu mengambil Alfalfa dalam jumlah yang banyak. Jadi, berapa biji sebenarnya si ibu perlu mengambil alfalfa?

*credit to Mommy Hadha

Soalan popular daripada customers ialah “berapa biji alfalfa nak makan ni hadha? boleh ke makan lebih daripada dua biji ni?

Ohh boleh sangat sebenarnya sebab maksimum pengambilan alfalfa (seperti yang tertera pada botol alfalfa tu) ialah 10 biji sehari. NAMUN, untuk membiasakan tubuh anda dengan pengambilan alfalfa ni, disarankan anda bermula dengan dos yang rendah. Sebab apa? Sebab penerimaan suplemen pada setiap tubuh individu adalah sangat berbeza.
Oppss .. noted that entry ni khas untuk ibu menyusu tau. Saya tak touch pasal fungsi alfalfa untuk resdung, keputihan, keintiman etc. So, saya sekarang sedang explain pasal fungsi alfalfa sebagai penggalak susu/milk booster/membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.
Berdasarkan pengalaman, kajian, pemerhatian dan testimoni yang diterima, dapatan saya ialah :
  1. ada orang makan 2 biji alfalfa susu badan dah increase on next pumping session.
  2. ada orang makan 2 biji alfalfa sampai demam bengkak susu, so, dia cuma perlu makan sebiji sehari je.
  3. ada orang perlu makan lebih daripada 2 biji untuk dapatkan hasil yang diinginkan.
  4. ada orang tak cukup dengan alfalfa, perlukan Ostematrix dan/atau ESP.
  5. ada juga yang tak perlu/tak boleh alfalfa atas sebab-sebab kesihatan.
So, lain orang lain penerimaannya. Namun, konsep asas penyusuan susu ibu ialah Supply vs. Demand. Tu yang harus anda apply se’apply’ ‘apply’nya. Kalau penat, stress .. sila jangan skip makan vitamin-vitamin dalam set penyusuan yang kami sediakan. It really helps!

  * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

OrderNow

Cara Hilangkan Senggugut Dengan Cepat

Pernah kena senggugut teruk sampai guling-guling? Saya pun pernah..tapi dululah. Sakit senggugut ni hilang sendirinya selepas 3 or 4 hari period berlalu. Saya nak kongsikan cara hilangkan senggugut dengan cepat tanpa perlu makan ubat yang mengandungi dadah. Kalau dulu, bila tak tahan sangat baru saya amik Panadol Activfast 1 biji. Tu je sy bleh telan..hehe Orang lain makan Panadol Menstrual kan?…tapi bagi saya..saya tak suka ajar badan saya kacau hormon..nanti jadi terlalu bergantung pula pada drug tu. So..untuk tahan sakit Activfast pilihan saya (hehe..macam iklan tv lak!!)..Ini cerita suatu ketika dulu..

hilangkan sakit senggugut

Boleh dikatakan every month wanita yang datang bulan akan mengalami period pain atau pun senggugut..atau pun selalunya nama glamor dia sesungut!! 😉 Kalau yang jenis terlalu kuat tu..serious sakit kan? Bila dah sakit..memang tak boleh nak buat kerja..Kena rest je manjang..nak kata rest tu tak jugak sbb asyik bercinta ngan toilet and katil je kot..duk la meringkuk kat situ atau pun duk menonggeng menahan sakit..betul tak?!!

Lelaki mungkin tak faham sangat..kalau ada pun..cuma boleh angguk-angguk dan simpati jek yang memang tak bleh langsung kurangkan sakit. Kadang tu rasa nak lempang-lempang jek orang sekeliling lagi-lagi if ada yang buat hal kan? hahaha..Normal la tu..badan tengah sakit kan. 🙂 Paling sakit hati kalau ada insan-insan yang cakap kita sengaja mencari alasan untuk tak buat kerja..or dpt MC..or ponteng kerja..what ever lah yang oi!! Yang tak rasa..dok diam2 hokey!! 😉 Dan kesan-kesan period pain pula berbeza di antara individu..ada yang lenguh-lenguh kaki..sakit sendi..sengal tulang..Kalau saya dulu..selalu lenguh tulang betis..

Tau tak senggugut ni ada banyak sebab? Senggugut adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. Pelvis adalah tempat di mana organ berikut berada iaitu rahim, ovari (kilang telur), dan saluran falopio, dan pundi kencing. Dalam bahasa Inggeris, senggugut dipanggil “dysmenorrhoea”. Terdapat dua jenis senggugut.

Senggugut Primer

Senggugut ini yang berlaku kepada kebanyakan perempuan remaja tetapi tidak mempunyai patologi di pelvis dan rahim, setelah pemeriksaan oleh doktor. Ia biasanya berlaku selepas 6 hingga 12 bulan dari akil baligh apabila kitaran ovulasi bermula.

Senggugut Sekunder

Senggugut ini disebabkan oleh patologi di pelvis dan rahim yang biasanya berlaku di kalangan wanita yang lebih berumur dan masih subur. Sebab-sebab:

  1. Penyakit endometriosis. Penyakit ini dihidapi oleh 5-15% wanita yang mempunyai haid.
  2. Cyst Ovari dan tumor
  3. Fibroid (kebengkakan pada rahim). Kesakitan ini berlaku semasa kedatangan haid yang banyak.
  4. Jangkitan ke rahim atau saluran dari rahim ke kilang telur (penyakit radang pelvis)
  5. Kongenital (contoh: Rahim bicornuate, rahim subsepta)
  6. Alat pencegah kehamilan dalam rahim (IUCD). Senggugut boleh jadi lebih teruk semasa penggunaan ini pada sekumpulan kecil wanita.

Epidemiologi

Lebih daripada 60% perempuan remaja mengalami senggugut1. Satu dalam 10 wanita mengalami kesakitan yang teruk sehingga menganggu aktiviti seharian.

Ia adalah lebih kerap berlaku kepada seseorang yang merokok, mereka yang mengalami akil baligh yang lebih awal, dan yang mempunyai haid yang banyak2. Senggugut adalah lebih jarang berlaku di kalangan wanita yang pernah atau baru bersalin, dan yang menggunakan pil perancang.

Tanda-tanda

  • Sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini biasanya sederhana dan mengejang, yang boleh merebak ke belakang dan bahagian peha.
  1. Senggugut primer. Ia biasanya paling sakit pada dua hari pertama datang haid yang diikuti dengan sakit yang berkurangan beberapa hari selepas itu, dan berhenti apabila haid berhenti. Biasanya berlaku selama 12 ke 24 jam, ada yang selama 2 ke 3 hari. Kesakitan ini berkurangan apabila umur meningkat dan selepas bersalin. 
  2. Senggugut sekunder. Senggugut ini mempunyai tanda seperti senggugut primer tetapi sakitnya berpanjangan, bermula beberapa hari sebelum haid and bertambah teruk. Senggugut ini menjadi semakin teruk selepas beberapa tahun haid biasa. Berikut adalah tanda yang menyatakan kemungkinan anda mengalami Senggugut Sekunder. 
    • Haid yang tidak tetap
    • Kesakitan antara haid
    • Pendarahan yang bertambah banyak
    • Lelihan dari faraj
    • Kesakitan ketika melakukan seks
    • Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
    • Loya dan muntah, cirit-birit.
Berjumpalah dengan doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas.
 
 

Komplikasi

Physical – Infertiliti (Tidak dapat mengandung)
Mental – stress, tidur terganggu

*credit http://azurarahman.blogspot.com

Kebiasaannya..doktor akan suggest amik painkiller PONSTAN..kan??Tahukah anda terdapat banyak kesan sampingan yang boleh anda dapat? Ikuti penerangan lanjut mengenai KESAN SAMPINGAN PENGGUNAAN PONSTAN (klik) oleh Dr. Zubaidi Hj. Ahmad

Banyak kaedah dan rawatan yang boleh kurangkan sakit..tapi saranan saya..elakkan dari badan anda terdedah kepada pain killer yang mengandungi dadah/bahan kimia. Tanya petua orang-orang lama pun boleh..asalkan..semulajadi!!

Jadi saya nk kongsikan beberapa tips mengurangkan gejala ‘period pain’ ini. Beberapa hari sebelum anda didatangi menstrual, anda boleh melakukan beberapa perkara seperti berikut:

  • Minum banyak air suam – membantu untuk mengelakkan kekembungan.
  • Elakkan makanan masin dan beralkohol – ia boleh menyebabkan anda kembung, dan membuatkan ‘period pain’ anda bertambah buruk.
  • Amalkan pemakanan seimbang – banyakkan sayur-sayuran.
  • Elakkan minuman berkafein dan produk tenusu (susu) kerana ia didapati boleh meningkatkan kesakitan ‘period pain’.
  • Elakkan tekanan dari orang sekeliling. Ambil lebih banyak masa untuk berehat.
  • Ambil suplemen termasuk seperti kalsium, magnesium, zink dan kalium. Vitamin B Complex juga membantu untuk mengurangkan kekejangan otot.

Apabila period sudah bermula, dan anda masih terasa sakit walaupun telah membuat persediaan seperti  di atas, diharap idea seperti di bawah dapat membantu.

  • Gunakan minyak aromaterapi seperti Lavender, untuk mengurut secara lembut bahagian abdomen anda yang sakit. Ini akan membantu anda untuk berehat dan seterusnya membantu meringankan kekejangan.
  • Masukkan air panas ke dalam botol, balut dan jadikan ia seperti tungku. Ini akan  memberikan keselesaan pada perut. Berendam  dalam mandian panas juga boleh membantu.
  • Makan pisang dengan yogurt setiap hari. Pisang mengandungi vitamin B6 yang mengawal paras glukosa darah, dan akan mempengaruhi moos anda supaya menjadi lebih baik.
  • Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki, berenang atau latihan yoga juga boleh membantu.

*Tips tambahan – letak minyak angin/minyak panas pada betis anda..Insya Allah..akan membantu untuk melegakan kesakitan 😉

Pn. Maria ni kongsikan cara beliau hilangkan sakit senggugut dengan mudah dan cepat.

Tau tak macam mana Ostematrix dan juga B Complex boleh membantu anda yang sedang sedang menderita senggugut pulih secepat mungkin.

Salah satu kelebihan OsteMatrix ialah membantu dalam pengecutan otot dengan sempurna. Waktu senggugut, rahim mengalami pengecutan yang agak kuat dari biasa untuk mengeluarkan darah kotor. Sebab tulah kita rasa sakit setiap kali datang period terutamanya pada hari-hari awal darah haid keluar.

OsteMatrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

 

 
Salah satu fungsi B Complex dalam mengurangkan kesakitan ketika senggugut ialah dengan membantu menenangkan urat saraf. B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
 
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.*
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh.  Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*

Dan bagi yang telah terlalu lama menderita akibat period pain, suka saya nk suggest pengambilan GLA Complex. Dah ramai yang amalkan GLA memberikan reaksi positif, period pain tidak lagi mengganggu mereka ketika didatangi haid.

 

Kelebihan GLA Complex

 
  • Menggalakkan kesihatan semasa kitaran Haid
  • Menyokong sistem imun
  • Setiap kapsul Shaklee GLA Complex mengandungi asid-asid lemak utama daripada campuran minyak bunga matahari dan vitamin E, serta Shaklee Guard, iaitu sistem antioksidan semulajadi Shaklee yang eksklusif untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya
  • Vitamin E membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriiti sel
Mari kita lihat apa kata pelanggan kami yang dah merasainya 😉

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Alhamdulillah! dgn izin Allah, ostematrix penyelamat hari saya hari ni! saya takkan jadikan hari ni macam Monday blues spt mggu2 sebelumnya sbb hari ni byk sgt keje perlu dihabiskan. pg2 lagi saya dah rasa mcm nak sakit period pain. masuk ofis, makin sakit, saya telan 2bijik ostematrix. dalam 10min sakit terus berkurangan dan saya harap dapat buat kerja dengan tekun harini. senyum lebarrrr sebab saya dah takjadi pengguna panadol menstrual lagi 😀
*credit yoursupermom
Lagi testimonial pengguna GLA..walaubagaimanapun..anak itu rezeki dari Allah s.w.t yer..Kita hanya mampu berusaha dan merancang..Selebihnya..doa dan tawakkal kepada Allah.
kesuburan

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

So..untuk encik2 boyfriend..encik tunang…encik suami dan encik ayah yang hensem..apa kata anda hadiahkan kepada orang kesayangan anda dengan Ostematrix, B complex dan GLA daripada Shaklee ni. Hopefully dapat membantu meringanka kesakitan yang dialami. Insya Allah.. 🙂

Jika berminat, sila hubungi saya di 013-9395771(Muz) atau email ke tgmuzlina@gmail.com. Jangan lupa klik ‘LIKE’ di fanpage saya Mama2R untuk mengetahui promosi, tips dan sebarang update yer! 😉

[Testimonial Ibu Menyusu] Shaklee memang best!!

Alhamdulillah..selepas consume Vitalea, Vitamin C, B Complex, ESP (Family Wellness Set) Alfalfa, Ostematrix dan juga Mealshakes… Alhamdulillah melimpah ruah rezeki susu buat anak saya. Biasanya rutin saya ketika bangun malam untuk menyusukan Arissa, saya akan pam sambil direct feeding her dan selalunya dapat average 4-5 oz or penuh satu botol. Itu pun saya dah rasa cukup banyak. Dan..saya selalu kaco hubby saya tido..saya gerak minta tolong dia simpankan dalam peti.. 😉 Saya ni malas sikit nak bangun ke dapur malam2..kadang2 takut pun ada..hahha..

My hubby cakap..

Masa Arfan dulu sikit je dapat 2-3 oz skali simpan..skang ni haa..penuh satu botol!

Err..dia belum tengok lagi yang penuh 2 botol..sebab waktu tu saya taknak kejutkan dia..kesian sbb penat.. ;p Saya minum ESP + sunkist sebelum tido dan sebelum menyusukan Arissa..saya pam dulu sikit sebab risau takut Arissa tercekik susu sebab laju sangat. Lepas da penuh satu botol..baru saya bagi Arissa minum. Memang habis basah baju saya sebab tak sedar sambil menyusu Arissa..sambil pam sampai overflow!! then..takde botol da..kekekeke..lagi satu da ngantuk sangat.. 😉 Bangun pagi saya terus teruja pergi tengok dalam peti..Sukeerrr sangat tengok tekstur susu tu..sangat pekat dan creamy.. 🙂

Susu banyak dan meriah

Alhamdulillah

Di samping konsep supply vs demand dan tips ekslusif yang saya apply, saya mengambil vitamin daripada Shaklee. Hasilnya tersangatlah puas hati 😉