Category Archives: Energizing Soy Protein (ESP)

Cara bancuh ESP yang tidak membosankan dan meloyakan tekak

Terlebih dahulu saya ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa di bulan Ramadhan..Dalam kita sibuk mengejar dunia..akhirat juga perlu seiring..Moga amal ibadah kita semua diterima oleh Allah s.w.t. ESP ni adalah antara produk yang paling laris di pasaran disebabkan keberkesanannya yang memang terbukti dan tak dinafikan lagi. Cara bancuh ESP ni pun senang jer..dan ramai yang sanggup minum ESP hari-hari sebabnya bila minum ESP ni..

  • perut cepat kenyang / rasa kenyang yang lama
  • susu badan cepat penuh dan lebih pekat
  • badan rasa lebih bertenaga
  • tekstur kulit makin licin dan bertambah cantik (utk baby yg menyusu pun kulit jadi cantik dan halus)
  • kesan parut jerawat/stretch mark kian pudar
  • dan banyak lagi lah.. 

Dan bila tiba bula puasa, semuanya sebab nak cergas bertenaga walaupun puasa seharian..Ok, memandangkan bulan puasa ni ramai yang konsisten minum ESP waktu sahur kan? 😉 Kali ni saya nak share lak mengenai cara saya bancuh ESP. Pernah rakan saya beritahu sebelum ni dia bancuh ESP plain jer..tak pernah tahu pun boleh bancuh ESP dengan pelbagai minuman lain..jus buah dan sebagainya. Bila hari-hari minum benda sama..lama-lama loya juga tekak. Pastu terus malas nak bancuh sebab dah tak lalu nak minum..

Sebenarnya memang banyak resepi ESP yang boleh dicuba. Soalan glamor bila pelanggan beli ESP ni, “Muz..macam mana nak bancuh ESP ni?” Untuk pengetahuan semua, mudah jer nak bancuh ESP ni.

esp

paling simple..ESP dan sunquick

Hanya bancuh 1 sudu besar ESP dengan air masak/air suam, jangan bancuh dengan air panas tau sebab nanti suhu yang panas boleh merosakkan kandungan protein tu. Nanti sia-sia jelah kita minum ESP. Air suam tu tak kisah lah plain water, milo, horlicks, susu, jus buah ke..asalkan tak panas dan bukannya kopi, teh atau air gas ;p Lepas tu shake jer lah..terus boleh slurrrppp!!! 🙂 

Bagi pelanggan Mama2R, memang saya akan emailkan senarai resepi ESP yang boleh dicuba dan saya kongsikan pelbagai resepi yang baru dalam group FB ekslusif untuk pelanggan saya. 🙂 Korang pun boleh share sesama sendiri kan 🙂 Maklumlah kalau minum plain..tak semua orang suka..Bancuh ESP ni lebih mudah dan cepat bila guna shaker..hanya perlu goncang jer dan siap!!! 😉 Kalau kacau dengan sudu tu amik masa sikitlah sebab masih ada ketul2 kalau tak kacau betul-betul.

Resepi saya cukup mudah..Saya lebih prefer bancuh dengan ESP + Mealshakes + Performance Drink + plain water..kadang2 letak seketul dua ais dan sunquick..Ohh..memang sedap!!! Dan kalau saya nak rasa kenyang yang lebih lama..saya bancuh ESP dengan susu dutch lady strawberry yang dalam peti :)..Sejuk..segar..kenyang..dan berkhasiat! Waktu bulan puasa ni, kalau rajin boleh juga blend dengan kurma, kismis, badam dan susu..memang u all akan rasa extra energetic! Saya jenis yang suka simple2 jer..telan terus je kurma tu ..hehhe..kalau ada orange peel fresh tu pun sedap..rasa ala2 vitagen gitu..Korang cubalah yer 😉 Siapa2 yang nak share resepi kat sini pun boleh..Pendek kata siapa yang tak habis minum ESP tu rugi sangat tau..Macam-macam resepi korang boleh try!

Dari dapur Mama2R.com 😉

Kulit merah dan melecet kembali pulih dengan ESP

ESP oh ESP..setiap bulan..ESP lah yang dicari oleh pelanggan2 saya..tak kira lah bulan promo atau pun tak. Actually banyak sebab kenapa saya suka sangat minum ESP ni, tapi kali ni saya nak share mengenai kesan minum protein soya ESP ni kepada pemulihan kulit sekaligus mencantikkan kulit.

Pernah tak anda mengalami masalah kulit seperti melecet atau luka pada kulit? Waktu saya mengandungkan Arissa..kulit saya sangat sensitif especially bahagian celah2 pelipat..waktu preggy kan badan cepat sangat berpeluh dan panas..hinggakan kulit saya jadi cepat merah dan melecet bila bergesel dengan kain..pernah rasa kulit melecet? Ya..pedih memang pedih! Tak selesa yang amat..bila dah sembuh, kulit yang merah dan melecet tadi meninggalkan parut yang agak hodoh dan kehitaman. 🙁 segan bila tengok kulit sendiri! Lagi segan dan malu bila berhadapan dengan suami 🙁 lepas sembuh..jadi lagi..dan masalah ni berulang2 hinggalah ke saat bersalin..kalau pegang..rasa menggerutu je kulit..Dalam kepala duk fikir..alahai..mana nak letak muka ntah! rasa macam taknak bersalin jer selagi tak sembuh. Waktu ni saya tak makan lagi ESP memandangkan kewangan pun tak mengizinkan..Lepas bersalin, masalah kulit sensitif pun takde..agaknye alahan sebab preggy je kot…tapi yang tak bestnya..parut hitam tu tak hilang..huhuh..skali tengok macam daki yang berkumpul pun ada..kalau scrub..of cos ler jadi merah balik..haish..dilema betul..

Habis je berpantang, saya tengok parut yang dulunya gelap dan kehitaman dah mula bertukar jadi merah, macam nak bersalin kulit gitu. Waktu berpantang saya makan set asas untuk berpantang lah yang ada multivitamin (vitalea), b complex, vitamin c dan zink. Lepas habis set pantang, saya upgrade set pantang tadi kepada set menyusu 3m yang ada ESP..dan saya add on Mealshakes..Sebenarnya mealshakes tu untuk Arfan sbb dia susah sangat nak makan..tapi saya cilok satu sudu untuk bancuh dengan ESP. rasa memang best! baunye wangiiiii..harum macam aiskrim vanilla..hehhe..Lepas habis 1 tin..saya perasan kulit yang tadinya tak cantik..da mula menghasilkan kulit baru. Parut hitam dah tinggal sikit2 je masa tu..hepi sangat sebab tak sabar nak tengok hasil yang seterusnya. Alhamdulillah susu pun meriah..cukup buat Arissa.

Lepas dah habis beberapa tin, kulit bertambah licin, halus je rasa..tekstur kulit pun makin cantik…takde lagi dah parut yang mengurangkan keyakinanku itu..Segan weh! orang lain tak kisah pun sebab tak nampak..aurat! Hehe..tapi kalau ngan suami sendiri..mana mau letak muka?  Bila dah rasa sendiri kesan ESP ni..sehari tak minum rasa macam tak lengkap. Kalau lah waktu preggy tu saya minum, mesti takdenye parut hitam wlaupun dah sembuh..huhu..Kulit yang sihat akan sembuh dengan cepat dan tidak akan meninggalkan parut yang hodoh..dan PROTEIN lah yang memainkan peranan dalam proses penyembuhan kulit ni.

Bagaimana proses pemulihan kulit berlaku?

Apabila kulit kita luka, badan akan menggunakan nutrien yang kita dapat dari makanan untuk mulakan proses pemulihan. Antara vitamin yang terlibat adalah vitamin A, vitamin C dan juga mineral Zink…dan yang paling penting untuk proses pulihkan luka adalah Protein. Protein sangat membantu dalam penghasilan fiber yang kuat dan merupakan komponen utama dalam pemulihan tisu kulit. Kalau badan kita kekurangan protein, lambatlah sikit kulit tu nak pulih..dan menyebabkan kulit tidak diganti dengan sel kulit yang baru. sebab tulah tinggalkan kesan parut or hitam pada kulit.

Protein juga terdiri daripada asid amino yang membentuk sel dalam badan. Pasti anda sinonim dengan kolagen kan? Ya..kolagen adalah bahan fiber yang fleksible dan kuat… juga dihasilkan oleh protein dan ianya menguatkan lagi fungsi kolagen sebagai pengikat tisu kulit untuk menyembuhkan kulit yang luka dengan cepat. Lihat, betapa pentingnya protein dalam proses pemulihan luka. Jadi, rajin2 lah makan makanan yang ada protein macam daging, ikan dan sebagainya kalau nak kulit cantik! Saya pilih ESP di samping makanan harian yang lain sebab nak tampung mana2 sumber protein yang tak cukup. maklumlah kan..protein ni cepat musnah bila terkena suhu yang panas. Nak makan daging, ikan semua tu mestilah melalui proses pemanasan seperti menggoreng, mengukus dan sebagainya. Jadi, brapa banyak je yang tinggal protein yang kita dapat sebenarnya…Sebab tulah kulit lambat baik.hehehe..tapi sekarang saya dah ada ESP.. 🙂

Cara Menghilangkan Jerawat Supaya Tampil Lebih Yakin di Khalayak Ramai

Masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit berminyak, kulit berkedut selalu buat kita sebagai wanita jadi emo, moody kan?! Puas cuba macam-macam produk tapi hasilnya bukan makin elok, makin teruk adalah! Di sini, saya kongsikan cara menghilangkan jerawat dan bekas jerawat dengan berkesan supaya tidak akan merosakkan kulit muka tapi akan buat kulit muka lebih sihat, cantik berseri-seri. 

Produk kosmetik sekarang ni banyak yang gunakan bahan kimia berbahaya. Dekat label tak tulis tapi bila sekali kantoi..terbongkarlah semuanya! Yang tanggung akibatnya, kitalah sebagai pengguna. Ada juga yang kononnya dapat putihkan kulit tapi bila dilihat kesannya, kulit putih pucat macam orang sakit! Yang kita nak biar cerah semulajadi, pipi nampak merah natural gitu 🙂 Parut jerawat memang susah nak hilang kalau kita tak jaga makan, obviously nampak tak cantiklah kalau bekas jerawat banyak sangat, makin lama kulit muka nampak kusam dan tak berseri.

Apa yang kita boleh buat ialah rawat kulit dari dalam supaya kulit rosak dapat diganti dengan sel kulit baru yang lebih sihat. Ada sorang pelanggan saya yang dah cuba Set Kecantikan Shaklee ni. Dia cuma ambil yang basic je iaitu ESP dan Vitamin C dan konsisten makan setiap hari. Hasilnya jerawat yang dulunya meriah kat muka dah tak ada dan kulit dia lebih licin dan lebih cantik dari dulu. Lepas tu dia upgrade Set Premium Kecantikan yang kat bawah ni sebab puas hati sangat dengan kesannya.

Set Kecantikan Shaklee yang pastinya akan buat anda dan orang kesayangan anda terpikat 😉

Haaa..set kat atas ni nak cuba satu per satu pun boleh tau. Yang pasti, mesti anda teruja bila kulit cantik tanpa make up dengan Set Kecantikan Shaklee :
♥ Tak perlu susah nk cuci make up bila nak solat
♥ Tak perlu tepek make up utk tutup jerawat,parut dan pori besar kat muka
♥ Tak perlu cucuk sana sini nak bagi kulit tegang dan anjal
♥ Tak perlu touch up2 muka sebab muka berminyak
♥ Tak perlu habis ribu riban gi buat facial treatment
♥ Tak perlu tanggung risiko kesan bahan kimia berbahaya yg
♥ Tak perlu susah2 cari kat kedai yg harganya jauh lebih mahal sbb saya jual jauh lagi murah 😉

Dahtu..Apa yang anda perlu?

  • Kita perlu cantik untuk suami
  • Kita perlu sihat untuk diri sendiri,suami,anak2,keluarga dan orang sekeliling
  • Kita wajib jaga anugerah Allah s.w.t yg tak ternilai ni..waktu kita baby..kulit kita perfect! Takkan nak sia-siakannya????

Apa yg anda akan dapat?

  • Kulit muka yang CANTIK, GEBU, ANJAL, LICIN BERSERI2!!!
  • Badan yg SIHAT, CERGAS & BERTENAGA
  • Pasti tersenyum sepanjang hari kalau suami yg puji wink wink 😉

NATURAL BEAUTY…idaman setiap wanita cantik dan bijak. Meh tengok apa fungsi setiap vitamin untuk kecantikan.

Vitamin E : Terkenal sebagai vitamin awet muda. Antioksidan yang ada akan lindungi sel badan kita dari rosak lebih-lebih lagi sekarang ni udara pun dah tak bersih…dah tercemar dengan asap rokok, asap kenderaan, asap kilang dan sebagainya. Selain itu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E sangat membantu bagi mereka yang mempunyai masalah kulit yang berminyak.

Vitamin C : Membantu proses pembaikan tisu terutamanya bekas-bekas jerawat dan juga parut. Ia juga sangat penting dalam pembentukan kolagen dan membantu menganjalkan kulit. Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut Dr.Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C!. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.

 B-complex : 1 tablet B Complex lengkap dengan 8 vitamin B iaitu B1, B2, B3, B6, B12, biotin, asid pantotenik dan asid folik. Badan kita sentiasa perlukan tenaga lagi2 kalau kita aktif. Jadi, B Complex akan tukarkan semua yang ada (stored energy) kepada tenaga sepanjang kita aktif. Bagi wanita yang kerja, dahlah penat kat office..menempuh traffic jammed lagi..balik rumah kena buat kerja rumah. Fuh!..memang penat dan stress tak boleh lari. B Complex ni adalah anti stress semulajadi. Tahukah anda yang stress juga boleh menyebabkan timbulnya jerawat dan membuatkan muka kita nampak lebih cepat tua. Jadi, B complex membantu dalam mengurangkan stress dan kelesuan. Barulah wajah kita nampak fresh, tak kusam dan berseri2.

Protein Isolate Powder (ESP) : Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut seperti jerawat, stretch mark dan sebagainya. Protein penting untuk pembentukan dan pembaharuan sel kulit, membentuk ‘elastic fiber’ untuk penegangan kulit. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protein yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protein yang baik. Parut jerawat yang hitam adalah disebabkan protein yg tidak cukup dalam badan.

Collagen Powder : Mengecilkan liang pori-pori yg kelihatan, menghilangkan kedutan dan garis-garis halus, menjadikan kulit lebih tegang, anjal dan lembut, menyokong kesihatan sendi dan tulang, menjadikan rambut lebih sihat, tidak mudah gugur, dan bercabang serta bersinar, membantu dan menegangkan payudara, mengurangkan pigmentasi, jeragat dan tona kulit yang tidak sekata serta melembapkan kulit. Jom tengok TESTIMONIAL COLLAGEN POWDER

Kecantikan dan kesihatan sangat berkait rapat sebab kecantikan akan secara automatik terserlah jika sel dalaman dan luaran badan kita sihat. Jadi, kenapa kita nak melabur dalam produk kecantikan semata-mata kalau kita boleh dapat produk berkualiti yang memberikan kedua-duanya sekali? Jadilah pengguna bijak! Harga pasaran bagi complete set (sustained release vitamin C) ialah RM743.25. Semua vitamin ni bukan habis serentak dalam masa sebulan je tau..Macam b complex dengan vitamin e tu untuk 4 bulan. Sustained release vitamin C plak untuk 6 bulan. Ok..yang dalam gambar ni saya letak vitamin C chewable..sebab waktu saya amik gambar ni stok vitamin C adult takde hehe..Lebih murah dan jimat sebenarnya amik yang adult. Kalau memang anda bercadang nak ambil complete set, saya cadangkan terus register jadi ahli je RM65 lepas tu terus bleh dapat harga ahli..banyak sangat bleh jimat tu! Bleh dapat cash bonus lak lepas tu 🙂 

Banyaknya kena makan! Pasti anda semua terdetik macam tu kan? Jangan risau ada jadualnya 🙂

Sebenarnya banyak lagi vitamin untuk dapatkan kulit yang cantik. Anda boleh lihat video menarik ni sampai habis kalau nak tahu macam mana Cik Farizan Mazlan ni yang dulunya kulit muka berjerawat teruk akibat salah guna produk. Lepas 7 tahun, beliau transform jadi wanita berkulit cantik, licin, gebu dan berseri-seri!

Lepas 7 Tahun Geram Muka Berjerawat Teruk, Ini Yg Dia Buat from iReach HD on Vimeo.

Sebarang pertanyaan produk, sila hubungi saya di 013 939 5771 atau tgmuzlina@gmail.com. Saya sedia mendengar masalah kulit anda dan membantu anda menyelesaikannya. 🙂

Rahsia Ibu Berpuasa Ketika Hamil Tanpa Rasa Letih

Ibu hamil memang fobia bila terpaksa berhadapan dengan morning sickness. Kadang-kadang sampai tak larat nak bangun. Apa lagi bila ibu berpuasa ketika hamil..Memang sangatlah mencabar! Lebih-lebih lagi kalau ada anak-anak lain yang masih kecil.

ibu berpuasa ketika hamil

Walaupun ibu hamil ada rukhsah dalam berpuasa, tapi sebolehnya mestilah nak puasa penuh kan? Dah tak payah nak ganti. Lagipun, bila dah bersalin nanti ada aje halangannya bila nak ganti puasa sebab anak menyusu pula. Kadang-kadang, ibu yang terlebih risau..larat ke nak puasa ketika hamil ni? 

Bagaimana Ibu Hamil Ini Berjaya Puasa Sebulan

Di awal fasa kehamilan iaitu trimester 1, ibu hamil perlulah menitikberatkan pemakanan harian. Salah satu sumber nutrien penting sepanjang kehamilan ialah protein. Protein adalah blok-blok pembinaan asas bagi badan ibu dan juga bayi dan ianya sangatlah penting untuk proses pertumbuhan dan pembaikan kulit, rambut, kuku, tulang, tendon, ligamen, otot dan organ lain dalam badan.

Badan ibu sangat memerlukan protein untuk menghadapi tempoh 9 bulan hamil terutamanya bagi ibu hamil trimester 2 dan trimester 3 kerana pada waktu inilah perkembangan bayi sangat pesat dan payudara serta organ makin membesar bagi memenuhi keperluan bayi yang semakin membesar. Ia juga penting bagi persediaan ibu untuk menyusu.

Bila tak makan atau ibu berpuasa ketika hamil, kadar gula dalam darah menjadi rendah dan boleh juga mengakibatkan tekanan darah ibu boleh menjadi rendah. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil mudah sangat menjadi cepat letih, lembik, longlai…kalau tak puasa pun melepek, apa lagi kalau puasa kan.

Sumber protein paling mudah yang ada di sekeliling kita ialah telur, susu, produk berasaskan soya seperti tempe, tauhu dan sebagainya. Dan tahukah anda hampir kesemua protein yang terdapat dalam makanan tersebut hilang ketika proses memasak? Protein cepat musnah bila terkena suhu yang tinggi.

Menyedari keperluan orang ramai mengenai protein, Shaklee menyediakan sumber protein terbaik untuk anda iaitu Soy Protein Isolate Powder atau lebih dikenali sebagai ESP. Jika ibu konsisten minum ESP sepanjang kehamilan ni, insya Allah..banyak manfaat dan kelebihan ESP yang bakal ibu hamil dapat.

  1. Membantu perkembangan fetus (kulit, kuku, otot, organ bayi dan lain2 terdiri drp protein)
  2. Memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
  3. Memberikan tenaga kepada ibu terutamanya bagi yang mengalami morning sickness
  4. Mengawal paras kolestrol & menyokong kesihatan jantung
  5. Indeks glisemik yang rendah membantu mengawal paras gula dalam darah terutamanya bagi ibu hamil yang mempunyai diebetes
  6. Memberikan anda rasa kenyang dan mengelakkan masalah pedih ulu hati di kalangan ibu hamil
  7. Kulit bayi yang bakal dilahirkan nanti kelihatan cantik, halus, gebu tanpa masalah kulit..Insya Allah..dan bonusnya tentu kulit ibu juga 🙂
  8. Membantu badan ibu untuk menghasilkan antibodi untuk bayi.
  9. Meningkatkan kesihatan sistem imun yang menurun akibat perubahan hormon semasa hamil

Apa kesan kekurangan protein kepada ibu hamil?

Ibu hamil yang tidak cukup protein dalam badan mungkin mengalami simptom-simptom seperti berikut:-

  • Kehilangan berat badan
  • Otot-otot badan cepat lesu/lemah
  • Kerap dijangkiti penyakit
  • Sembap air
Tiada yang lebih berharga daripada kesihatan ibu dan juga bayi yang dikandung. Dapatkan ESP anda hari ini! Harga runcit RM150. Anda layak mendapat diskaun sehingga 20% dengan menjadi ahli Shaklee. Promosi Bulan Mac 2015, lebih jimat jika dapatkan ESP twin pack 🙂 Hubungi saya sekarang  di 0139395771 untuk maklumat lanjut.
OrderNow

Kulit Anda Kusam? Jom Cari Puncanya!

“Eh..kenapa kulit awak nampak kusam je?”

Pernah tak anda ditegur oleh rakan-rakan anda, keluarga terdekat..atau pun sesiapa je lah? Pernah tak anda terfikir..da guna macam2 produk skin care..tepek situ sini..tapi masalah kulit tak pernah selesai. Stress kan..lagi2 kalau kulit berjerawat atau pun parut jerawat yang tak hilang2. Jangan stress ye..nanti makin banyak jerawat yang keluar 🙂

First of all, kita perlu tahu kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri? Jawapan kepada sebab yang yang diberikan pastinya berkaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang. Kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah akan hidup selama 21 hari dan kemudian akan bertukar kepada sel baru. Namun jika kita tidak mengambil makanan yang berzat, masakan kolagen boleh terbentuk? Masakan sel baru boleh keluar di samping menyingkirkan sel lama atau sel mati? Sel terbentuk dari protein. Mana datangnya sumber protein? Dari ikan, ayam, telur, kekacang?

Namun tahukah anda protein tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi? Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protein akan mati!!.. Protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37 darjah celcius. Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein. Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama dan secara langsung wajah akan nampak lebih berseri. 

Energizing SOy Protein

Klik untuk mengetahui info lanjut mengenai khasiat ESP

Untuk menambahkan kekenyalan kulit, sel tadi memerlukan vitamin C untuk membentuk kolagen. Manakala vitamin E penting untuk saraf dan memberikan awet muda kepada kulit. Kawan  saya sendiri yang baru mencuba Shaklee sendiri mengakui perbezaan yang ketara terhadap kulitnya apabila beliau mencuba ketiga-tiga supplement ini. Teman sepejabat beliau sendiri mengakui wajahnya nampak lebih berseri.

Jika anda membeli vitamin di farmasi, pastikan vitamin C yang diambil sehari adalah dalam kadaran 500-1000 mg manakala vitamin E beserta Selenium dengan kadaran 400i.u demi memastikan kesan yang baik. Protein pula, cubalah protein yang asli dan bukan dibuat menggunakan melalui teknologi batu arang. Protein ini selalunya kurang berkualiti dan tidak memberi impak maksima.

Walaubagaimana pun, terpulang kepada anda… apa yang kita makan hari ini bukan memberi kesan pada esok lusa namun pada masa akan datang. Maka marilah kita muhasabah diri dan cuba jadikan makanan yang kita ambil hari ini sebagai penawar dan jangan jadikan ubat (drugs) sebagai makanan kita. Sesungguhnya apabila kita sakit, waktu itu ubat(drugs) menjadi makanan utama , semoga Allah jauhkan ianya berlaku ke atas kita dan keluarga.

Credit YourSuperMom

Bulan Oktober 2012..anda boleh dapatkan ESP dengan Lebih MURAH dari harga biasa!!!

PM saya di http://www.facebook.com/Mama2R atau email saya di tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut.

Eksklusif!! Testimonial Admin Mama2R.com

Eksklusif dari Mama2R.com!!! hehe..eksklusif la sangat..;p

Hohoho…sebelum terlambat.. saya memohon ampun dan maaf..jika ada terkasar bahasa atau tersalah perkataan atau tersasul perbuatan..eh..tersasul?? ape2 je lah yer.. 🙂 Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri..Maaf zahir dan Batin.

Dah lama tak berupdate yer..raya sakan..kekeke..Kali ni saya nak share testimonial saya sendiri sebagai pengguna ESP, Vitamin E, Vitamin C dan juga yang last ni Collagen Powder. Collagen Powder ni saya baru je start makan..lum abis sekotak lagi pun..so saya cite mana yang saya konsisten makan lah ye..almaklumler..ibu menyusu yang tak larat nak pulun telan macam2 pil..hahaha.. malas ler tu!! 😉

Waktu dalam tempoh berpantang..saya makan vitamin yang dicadangkan khas untuk ibu berpantang iaitu Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zink dan Ostematrix. Memang best sangat  berpantang dengan set ni. Badan cergas je dan yang paling penting penyusuan susu ibu bertambah lancar. Ibu-ibu yang masih lagi tercari-cari set berpantang/set bersalin, anda boleh cuba dan Insya Allah..untuk yang pernah bersalin sebelum ni, memang anda akan terasa perbezaannya. Superb!!! 🙂

Ngam-ngam lepas habis pantang..terus saya join as distributor sebab dah jatuh cinta ngan produk Shaklee ni..2 tahun gak la sempat merasa makan Shaklee ni pastu baru jadi member..sebab banyak benefitnya. Nanti2 saya cite k! Bukan saje badan saya sihat dan cergas..sebagai bonus, saya dapat kulit bertambah sihat, halus dan lembut 🙂 Wuuwuwuuw..perasan!! hahahah..siapa yang konsisten amalkan vitamin organik keluaran Shaklee je yang tau dan faham.. ;p Sape yang taknak kulit cantik, ada effect glowing2 gitu kan??

Ok..saya takmo cite lebih..meh saya tunjuk bukti je. Dari saya abis pantang sampai lah sekarang..yang paling latest saya tak amik lagi..hehe..tak sempat nak amik gambar..

Vitamin C Organik_ESP

Okeh..gambar sebelah kiri tu waktu saya dalam pantang. Huhuhu..berlemuih muka nooo..malu ai nak tunjuk!!! ;p Gambar saya tak zoom sebab nanti gambar jadi pecah..lagipun waktu tu saya bukan distributor n nak tunjuk bukti kat sapa2 pun..hahhaha..takdan nak telek2 muka. Gambar yang selepas tu saya amik kat ofis..lepas solat..pastu time rehat..bulan posa lak tu…hahah..posing ler..ape lagi. 😉 So..kedua-dua gambar ni memang tanpa secalit pun make up. Part saya paling tak suka tang hidung tu..sebab saya ni ada resdung gak sket..so tang hidung tu memang merah2 lah bekas jerawat. tkpun..memang jenis gatal tangan kan..heheh..So, memang berbeza kulit muka bila dah masuk canister ESP yang kedua. Ye lah kan..saya bukannya buat surgeri ke botox ke ape nak zupppp jadi cantik terus kan..sebab ni supplement..so dia repair sel kulit kita dari dalam…dan hasilnya amat memuaskan hati 🙂 Sel kulit kita pun makan masa 90-120 hari untuk berganti yang baru. Jadi..kena sabar dan istiqamah 🙂

Vitamin E_Collagen Powder

Lepas consume ESP, saya try lak Vitamin E…hohoh..best gilerrrr!!! 2 weeks saya makan..kulit muka sangat2 kurang berminyak…bangun pagi tu..syok je pegang muka..sebab da tak rasa minyak. Kulit muka saya ni jenis berminyak..especially T-zone area. Bila makan vitamin E ni, pernah satu hari saya bangun pagi..tengok cermin..eh..nape muka cam berkilat..bukan kilat cam minyak tau..kilat sikit2..pegang2 muka..takde minyak..glowing2 effect rupenyer. Lagi lah bersemangat saya duk telan vitamin E nih. Actually gambar yang sebelum tu saya baru start makan 2 hari Collagen Powder. Yang gambar selepas tu dalam 7 hari gitu la if tak silap. Dua-dua gambar saya tak pakai bedak..bezanya yang gambar belah kanan tu saya hanya pakai lipice jek. Jadi skang ni, saya masih gigih telan vitamin E ngan Collagen powder..hehe..sebab pori2 kat hidung ngan pipiku da makin kurang..Lebihan minyak kat muka pun da kurang..kulit muka pun da rasa lembut n halus gitu..

Oh…lupa lak saya nak bagi tau..buat penggemar masker..ESP, Vitamin E dan juga Collagen Powder ni sume bleh buat masker tau..saya je malas..hahaha..kadang je rajin. Nak resepi?? Ni dia.. Thanks to Iffah Anuar untuk resepi masker ni yer 🙂

masker vitamin E

 

KLIK sini untuk testimoni pengguna Shaklee

Sebarang pertanyaan & Pesanan boleh hubungi saya di 013-9395771 | tgmuzlina@gmail.com | PM saya di facebook http://www.facebook.com/Mama2R

 

 

Lapar? Ketahui 7 punca utama cepat lapar

Tips ni boleh anda apply terutamanya kepada anda yang nak diet, nak kurus, nak kawal selera makan ataupun nak turunkan berat badan. Jom amalkan cara yang betul untuk kawal selera makan anda. Ingat pesan saya?? Anda perlu capai berat badan yang IDEAL bukannya KURUS!! 😉

Pasti anda pernah mengalami situasi di mana walaupun anda baru sahaja selepas makan, anda amat cepat untuk berasa lapar kembali. Ini akan membuatkan anda untuk makan banyak kali. Ia tidak baik untuk penjagaan kesihatan. Jadi, apakah punca yang menyebabkan masalah ini?

(1) Minum terlalu banyak minuman manis – Hasil daripada kajian oleh University of California di San Fransisco mendapati bahawa kandungan gula boleh ‘menipu’ otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptin daripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya.

(2) Makan makanan bertin – Makanan di dalam tin terdedah kepada bahan kimia seperti bisphonel-A atau BPA, yang turut mempengaruhi hormon leptin seseorang. Ia akan menyebabkan seseorang untuk makan banyak kali dan juga dikatakan sebagai punca terhadap masalah obesiti.

(3) Sarapan pagi yang tidak mencukupi – Hasil kajian terhadap 6746 orang selama empat (4) tahun mendapati bahawa seseorang yang mengambil 300 kalori pada sarapan pagi akan meningkatkan pertambahan berat badan sebanyak dua (2) kali ganda berbanding orang yang mengambil 500 kalori. Ini kerana sarapan pagi yang tidak mencukupi akan menyebabkan seseorang untuk makan banyak kali sepanjang hari.

(4) Tidak makan sayur-sayuran – Khasiat di dalam sayur-sayuran boleh membantu untuk seseorang berasa kenyang lebih lama dan ini dapat mengelakkan anda daripada makan banyak kali.

(5) Tidak minum teh kurang gula – Hasil daripada kajian mendapati bahawa seseorang yang minum teh kurang gula selepas makan akan membuatkan mereka berasa lebih kenyang dan secara tidak langsung dapat mengelakkan anda daripada makan banyak kali.

(6) Kurang minum air masak – Tubuh badan yang kurang air akan menyebabkan seseorang untuk makan lebih banyak kerana ia meningkatkan tahap kelaparan seseorang. Sebaiknya, sebelum makan anda perlu minum air masak terlebih dahulu.

(7) Kebosanan – Hasil daripada kajian penyelidik Flinders University, Australia mendapati bahawa kebosanan akan meningkatkan keinginan seseorang untuk makan lebih banyak.

*sumber

Bila anda dah tau punca-punca kenapa anda cepat lapar..jadi bolehla anda kawal selera makan anda lepas ni yer? Ambil peluang untuk yang nak kurus tu di bulan puasa ni..Nanti raya da boleh muat baju2 yang cun melecun itu.. ;p Anda juga boleh cuba amik makanan yang indeks glisemikny rendah seperti ESP.

Bagaimana ESP mengurangkan rasa lapar

ESP atau nama glamornya Energizing Soy Protein..kemudian re-branding tukar kepada ESP~Soy Protein Isolate Powder 😉 

Soy Protein Isolate Powder

Antara fungsi utama ESP

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Indeks glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Jadi, macam mana ESP ni boleh bantu korang untuk kawal makan especially untuk orang-orang yang memang dalam proses untuk turunkan berat badan. Nak kurus tapi asyik tak berjaya je sebab tak tahan lapar.

Jom kita tengok gambarajah ni.

kawal makan

credit picture http://www.facebook.com/ummu.ainan

Semestinya ia ada kaitan dengan indeks glisemik yang ada dalam ESP tersebut. 

Makanan yang mempuyai indeks glisemik yang rendah akan membebaskan glukosa secara perlahan dan teratur, manakala makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi akan menyebabkan paras glukosa darah meningkat dengan cepat. 

Indeks glisemik?..apa tu?? Pernahkah anda terfikir apa yang dimaksudkan dengan indeks glisemik dan kaitannya dengan berat badan ideal? Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Makanan yang tergolong dlm indeks glisemik rendah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori indeks glisemik tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.

Hasil daripada kajian oleh University of California di San Fransisco mendapati bahawa kandungan gula boleh ‘menipu’ otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptin daripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. –sumber

Untuk pesakit gastrik, amatlah penting untuk tidak membiarkan perut anda rasa lapar yang berpanjangan lebih-lebih lagi apabila anda berpuasa. Pastikan anda mengambil lebih banyak makanan yang berindeks glisemik rendah dan sederhana dlm menu harian serta senaman secara berkala juga berhubung kait dlm proses mencapai berat badan IDEAL dan bukannya KURUS!!

 

 

Panduan Memilih Soy Protein yang Berkualiti & Terbaik

Antara soalan yang sering saya dapat..”Kak.. protin brand ni xxx bagus tak?”.. “Kak..betul ke ESP shaklee bagus?”…Bagus ke minum soy ni ?..blablablabla.. Hmmm..isu kat sini ialah…Bagaimana nak memilih soy protein yang bagus? kat pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis protein……..kualiti amat penting kan kan..(kerja saya ni melibatkan Quality Control….jadi memang byk standard2 yang perlu dipatuhi..american standard la british standard la..petronas standard la…shell standard la… manual , standard, procedure, guideline..bla bla. dan seangkatan dengannya..tak terhafal oleh ku).. Jadi seharusnya kene memilih yang berkualiti…

Saya selalu kata ESP ni best seller…memang yer pun…..dan saya nak berkongsi di sini 7 kriteria penting.. 7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti… yelahkan..nak beli ape2 pun kene ada kriteria.. nak beli ikan segar pun ada kriteria..tgk mata..tgk insang..tgk kulit… nak pilih calon suami isteri pun ada kriteria.. rupa paras, perangai, famili, harta..harta?hihi… pendek kata dlm hidup ni ..apa je yg kita nak beli mesti ada standard dan requirement… kita yang empunya badan..kita yg tentukan…okay..thats it…mari saya cerita kenapa 7 kriteria ni perlu ada…artikel tu dlm omputih..ni yg saya tulis berdasarkan pemahaman saya…

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic ~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) ~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu – Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol – Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2, etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan – Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan – Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? – Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Yer..itu dia SEVEN ESSENTIAL…..bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed..Jadi kalau ada yang tanya kepada saya Soy Protein brand xxx bagus ke idak…saya tak boleh nak komen..sbb tak pernah try brand lain…apa yang saya boleh buat… saya berikan anda panduan untuk memilih… rujuk kepada checklist di atas…Jika ianya memenuhi kriteria ni..teruskan dgn pilihan anda…. Saya dah pun pilih yang terbaik…bahkan harganya pun affordable..jadi tang harga dan kualiti..InsyaAllah…its the best for me dan kalau org tanya..kenapa pilih ESP Shaklee..takdela nak jwb.ooo sebab dia glemer..oooo sebab kwn saya sume mkn.oooo sebab best. jawapan tu salah ye… hehe..sekarang dah tahu jawapannya kan… i like… mcm exam plak..lega bila dah tahu jawapan……Okayla..kena bersiap nak gi kerja ni….

*credit 

Sebarang pertanyaan mengenai produk ESP boleh hubungi saya melalui FB Tg Muzlina | Mama2R atau email ke tgmuzlina@gmail.com

Diabetes ~ Kawal paras glukosa dalam darah anda

*Sumber Utusan Online

Diabetes

Anda perlu kerap menjalankan pemeriksaan glukosa. – Gambar hiasan

SAYA menghidap diabetes sejak lima tahun lalu. Walaupun mengambil ubat daripada doktor, namun adakalanya bacaan paras gula saya agak tinggi. Bolehkah suplemen diambil agar keadaan menjadi lebih terkawal?

Jawapan: Paras glukosa yang sederhana dalam darah penting untuk mengekalkan paras tenaga dan fungsi-fungsi tubuh lain. Bagaimanapun pengambilan makanan manis berlebihan akan menyumbang kepada masalah kesihatan.

Perubahan penting yang perlu dilakukan dalam usaha pengawalan diabetes adalah perubahan corak pemakanan dan juga gaya hidup yang lebih aktif. Perubahan ke atas kedua-dua faktor ini sangat berkesan dan terbukti ke arah pengawalan paras gula dalam darah yang lebih efektif. Pengambilan makanan yang sesuai merupakan senjata utama. Pilihlah makanan yang tergolong dalam kumpulan indeks glisemik yang rendah. Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Makanan berindeks glisemik yang rendah akan membebaskan glukosa secara perlahan dan teratur, manakala makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi akan menyebabkan paras glukosa darah meningkat dengan cepat. Makanan berindeks glisemik rendah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara berperingkat-peringkat dan telah terbukti bermanfaat kepada kesihatan, termasuklah dalam pengawalan berat badan dan mengawal selera makan dan melambatkan rasa lapar.

Kebanyakan sayur-sayuran termasuk dalam kumpulan makanan berindeks glisemik rendah seperti brokoli, bayam, tomato, timun, kacang hijau, keledek dan beberapa lagi. Manakala pengawalan pengambilan makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi seharusnya dikawal di kalangan penghidap diabetes. Antara contohnya adalah teh tarik, nasi putih, roti putih, mi goreng, kueh teow goreng, donut dan beberapa lagi.

Pengambilan suplemen tambahan seharusnya dipilih daripada sumber yang dikaji. Antaranya ialah seperti dari herba purslane. Purslane dari spesies Portulaca Oleracea atau nama tempatannya Gelang pasir dianggap sebagai tumbuhan rumpai di sesetengah kawasan. Tumbuhan ini kerap digunakan oleh sesetengah masyarakat sebagai rawatan luaran untuk gigitan serangga dan juga dijadikan hidangan salad dan juga sup.

Berdasarkan ujian yang dijalankan, tumbuhan ini didapati memberi kesan positif dalam pengawalan glukosa darah. Hasilnya menunjukkan pengambilan ekstraknya mampu mengurangkan glycosylated haemoglobin (HbA1C) secara signifikan di kalangan subjek yang juga sedang mengambil ubat diabetes tetapi masih lemah dalam pengawalan gula darah. Ujian HbA1C ini penting untuk memberi petunjuk terhadap kawalan gula darah dalam tempoh beberapa bulan yang lepas dan ianya dikaitkan dengan petunjuk risiko penyakit kardiovaskular.

Kajian menunjukkan ekstrak herba Purslane membantu dalam metabolisme gula darah melalui beberapa cara:

  • Pengambilan ekstrak herba ini didapati boleh meningkatkan pengambilan glukosa daripada aliran darah ke sel-sel.
  • Modulat kepekaan sel – sel terhadap insulin
  • Mengurangkan penyerapan glukosa daripada usus ke dalam aliran darah.

Mengekalkan paras gula darah dalam julat yang sihat memberi impak yang besar ke atas kesihatan seseorang. Kepada penghidap diabetes kawalan gula darah ini akan memberi kesan kepada kualiti kehidupan dan juga jangka hayat. Paras glukosa yang tidak terkawal dalam tempoh yang lama akan mengakibatkan komplikasi yang serius seperti Diabetik neuropati atau kerosakan saraf, hilang daya penglihatan, kerosakan buah pinggang dan juga kehilangan deria rasa pada kaki dan tangan.

Penyakit kencing manis atau pun diabetes ini dihidapi oleh ramai orang, tetapi masih ramai yang tidak sedar mereka mempunyai risiko untuk menghadapinya. Diabetes tidak mengenal usia, tidak kira anda tua atau pun muda. Menurut Persatuan Diabetes Malaysia, sebanyak 1.2 juta rakyat Malaysia menghidapi penyakit kencing manis.

Diebetes boleh mengakibatkan :

  • Penyakit jantung
  • Penyakit buah pinggang
  • Luka lambat sembuh
  • Ketidakupayaan fungsi saraf

Shaklee Diabetes Care Programme

Shaklee Diabetes Care Programme membekalkan nutrisi lengkap untuk meningkatkan kesihatan penyakit kencing manis. Antara kebaikannya ialah :

  • Mengekalkan paras normal gula dalm darah*
  • Menggalakkan kesihatan jantung*
  • Melegakan rasa kebas dan semut-semutan*
  • Membantu dalam penyembuhan luka*
Shaklee Diabetes Care Programme meningkatkan kesihatan pesakit kencing manis dan toleransi gula. Ia terdiri daripada :
Sebarang pertanyaan mengenai produk di atas, sila hubungi saya di 013-9395771 atau tgmuzlina@gmail.com

* Produk ini tidak bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.