Category Archives: Omega Guard

Ubat batuk kanak-kanak yang tidak membahayakan kesihatan

Ubat batuk dan rasa mengantuk..memang tak dapat dipisahkan. Seringkali kita dengar kes dekat suratkhabar, televisyen, facebook dan macam-macam lagilah cerita kanak-kanak yang dijaga oleh pengasuh diberi ubat batuk. Kononnya mudah nak jaga budak-budak. Iyelah..dah budaknya tido je manjang. Nauzubillahiminzalik..Minta dijauhkanlah dari anak-anak kecil ni dari jadi mangsa orang yang tak bertanggungjawab. Ubat batuk ni memang membahayakan kesihatan jika penggunaannya tidak dikawal.

Alhamdulillah..pengasuh anak-anak saya memang tak suka bagi ubat batuk walaupun batuk. Kalau terpaksa bagi pun..kurangkan dos..sebab mengantuk nanti katanya. Kesian kat budak jadi kurang makan sebab tidur je. Saya sendiri pun kalau boleh memang elakkan dari beri ubat batuk. Lagipun tak elok untuk kesan jangka panjang lebih-lebih lagi kanak-kanak bawah usia 2 tahun. Menurut FDA (Food and Drugs Administration) di Amerika Syarikat, ubat batuk dan selsema tidak dibenarkan untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun; kanak-kanak di bawah 6 tahun tidak disyorkan untuk diberi ubat batuk dan selsema.

Ada ke ubat batuk untuk kanak-kanak yang tak bagi kesan mengantuk?

Ada..cumanya kita tak panggillah ubat batuk 🙂 .. Banyak cara dan petua yang boleh ibu bapa cuba untuk hilangkan batuk pada kanak-kanak. Antara kaedah rawatan semulajadi yang boleh ibu bapa cuba ialah:

1. Teh limau madu yang suam

Madu didapati boleh mengurangkan batuk serta dipercayai boleh membunuh kuman. Tapi jangan bagi pada bayi yang umur kurang daripada setahun sebab kemungkinan mengandungi spora botulinum (jangkitan ini boleh menyebabkan gangguan sistem saraf yang serius). Spora ini tidak bahaya kepada kanak-kanak yang lebih besar serta orang dewasa mempunyai sistem pertahanan yang kuat. 

For children ages 2 to 5 years use 1/2 teaspoon, children between 6 – 12 use 1 teaspoon and children 12 year and older use 2 teaspoons. It can be given 2 – 4 times daily as needed for cough. 

Kombinasi madu dan lemon pun ok untuk legakan batuk dan sakit tekak.

2. Pengambilan cecair yang mencukupi

Jika bayi masih menyusu, berilah anak anda minum susu ibu (jika masih di bawah 2 tahun)…banyakkan air suam, jus atau sup ayam untuk pastikan badan anak anda cukup air dan tidak dehydrate. Jangan beri anak anda minuman berkarbonat atau sitrus, sebab ianya boleh menyebabkan rasa sakit / gatal tekak.

3. Stokin bawang putih (Garlic Socks)

Mudah je cara nak buat ni. Ambil je 2 atau 3 ulas bawang putih, kemudian ketuk atau penyekkan je. Campur dengan beberapa titis minyak zaitun lepas tu biar sekejap dalam 10 minit. Lepas tu letak atas kapas dan tampal pada kaki anak. Kemudian pakaikan stokin.

4. Pediatric Tuina Massage

Jika urutan kena pada caranya, ia boleh legakan batuk. Anda boleh rujuk bagaimana nak buat teknik urutan ni.

Selain daripada tips dan petua di atas, anda juga boleh memberikan anak suplemen. Ramai yang tak tahu minyak ikan juga boleh melegakan batuk dan kahak.  Omega Guard yang mengandungi Omega 3, DHA dan EPA dapat membantu mengatasi masalah batuk dan keradangan di bahagian tekak. Kadang kala, batuk yang kuat akan menyebabkan rasa sakit tekak dan perit akibat jangkitan kuman yang telah pun merebak di bahagian tersebut.

Ramai ibu yang dah pun cuba berikan Omega Guard ni untuk anak mereka seperti anak Pn Ummi Lin yang menghidap semput.

rawat semput

Lagi pengalaman ibu lain yang menjadikan Omega Guard sebagai suplemen untuk membantu melegakan batuk pada kanak-kanak.

ubat batuk kanak-kanak

Sekiranya berminat, boleh hubungi saya di 013 9395771 melalui SMS/Whatsapp 🙂

Elakkan minum ubat batuk ketika hamil

Kali ni saya nak kongsikan sedikit cerita mengenai ubat batuk ni. Dulu, memang saya suka sangat makan ubat batuk especially ubat batuk cap kelapa laut..hehe..sedap! Lega tekak rasa. Tapi, bila dah mengandung ni, tak boleh suka-suka hati nak minum ubat batuk kan? Haruslah dapat nasihat daripada doktor dulu sebelum ambil apa-apa ubatan. Risau boleh mengancam nyawa ibu dan juga bayi dalam kandungan. Boleh juga baca tulisan daripada Dr. Zubaidi mengenai ubat batuk yang selamat untuk wanita hamil tapi of course lah perlu jumpa doctor ya. Bukan beli sendiri dekat farmasi ke apa. Waktu saya hamil anak kedua, kena batuk yang agak teruk..berbulan-bulan juga lah. Pergi jumpa doctor, doctor bagi ubat batuk yang paling tak kuat..itu pun sebab dah kesian sangat pergi beberapa kali tapi tak sembuh-sembuh sampai doctor cakap..sabar jelah ye sampai bersalin nanti 🙂 Agaknya alahan mengandung la tu kot. Lagipun, waktu hamil ni, memang immune system kita lemah sikit daripada biasa.

Saya cuba amalkan beberapa petua yang orang bagi. Contohnya, telan madu, telan kicap + perahan limau, amalkan air suam..tapi still batuk cenggitu jugak. Paling best, tiap-tiap hari wajib kemam strepsils..hehe.. Sampai lah waktu nak bersalin pun masih lagi batuk. Nasib baiklah waktu nak meneran tak batuk.hahaha..kalau tak..haru je ;p Lepas bersalin, automatic batuk tu beransur-ansur hilang..mungkin juga Allah nak bagi ujian pada saya ni untuk gugurkan dosa-dosa saya kan, segalanya ada hikmah yang tersembunyi. Teruk ke batuknya? Ye, tapi teruk waktu malam je..siang macam takde apa sangat pun. Korang boleh baca pengalaman saya kena batuk kahak yang berpanjangan.

penawar batuk

Bila mengandung kali ketiga ni, saya dah tau apa yang perlu saya lakukan. Bila saya mula batuk, saya terus amalkan minum air suam yang dibancuh dengan madu dan lemon. Selain tu, saya telan 2 – 3 biji omega guard setiap hari. Alhamdulillah, it works! Malam selepas saya makan omega tu, batuk agak teruk tapi tekak lega sebab dapat keluarkan kahak. Saya teruskan je untuk 2-3 hari..Alhamdulillah tak perlu lagi minum ubat batuk. Lepas tu, saya stop lah makan Omega Guard, sebab kandungan saya dah pun 35 minggu waktu ni. Omega ni boleh cairkan darah..jadi sangat tak digalakkan untuk ambil hujung kehamilan sebabnya risau HB boleh drop. Kadang terfikir, alahai kenapalah saya tak cuba Omega Guard ni dulu…(Masa tu saya tak tahu pun Omega Guard ni bleh bantu legakan batuk & cairkan kahak) hehe..Takpela, orang cakap better late then never! Jumpa juga penawar batuk kahak saya ni. Lagi pun, memang ada kajian yang menunjukkan Omega-3 dapat membantu mengatasi masalah sistem pernafasan. Lagipun, tak rugi pun amalkan dari usia kehamilan 4 bulan sebab memang bagus untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu.

Jadi, kalau korang pun mengalami masalah yang sama, mungkin boleh cuba amalkan Omega Guard ni di samping jaga pemakanan & minuman harian tu. Air sejuk..of course elakkan teruslah..hehe..

Macam mana kalau nak order? Boleh klik je dekat link bawah ni..dan boleh terus order. Atau pun, contact je saya melalui SMS/WhatsApp di 0139395771.OrderNow

Batuk kahak berpanjangan..Adakah ianya penyakit kronik?

Assalamualaikum semua..

Kali ni saya nak share info mengenai batuk kahak yang berpanjangan. Sekarang ni cuaca tak menentu..sekejap panas sekejap hujan dan perubahan cuaca sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan kita. Saya dan keluarga pun tak terkecuali. Terkena lah jugak tempias batuk tapi takdelah teruk sangat..masih boleh dikawal.

Banyak punca batuk ni..ada yang disebabkan oleh asap rokok, asma, serangan bakteria atau virus dan tak kurang juga disebabkan oleh penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser. Kebiasaannya batuk ni akan hilang dalam 3-4 hari. Paling lama pun seminggu lah kot. Yang penting jangan tunggu sampai melarat baru nak cari penawar batuk ni sebab batuk kahak berpanjangan ni boleh mengundang kepada penyakit kronik!

Mengikut MayoClinic.com, batuk yang dianggap teruk atau tahap kronik ni jika anda mengalaminya lebih dari 8 minggu dan cepat-cepatlah pergi jumpa pakar yang berkenaan. Risau takut terkena jangkitan paru-paru atau organ lain lak nanti. Lebih-lebih lagi jika anda seorang PEROKOK! Baca untuk mengetahui penyakit COPD bagi perokok.

Saya dulu pernah mengalami batuk kahak berpanjangan selama berbulan-bulan (4-5 bulan)..Seksanya ya Allah..Allah je yang tau..dah la waktu tu mengandungkan Arissa..Setiap malam jadi fobia nak tido sebab tengah-tengah malam terjaga dan tak boleh nak bernafas selagi tak muntah. Bila muntah..dan kahak keluar..barulah boleh bernafas. Tarik nafas pun tak lepas..macam oksigen tersangkut. Yang paling tak suka..bila jumpa doktor..tarik nafas semuaaaaanya ok! Jadi doktor buat kesimpulan takde lung infection. Hurmmm..banyak kali gak la pergi dan sambung ubat batuk dan antibiotik. Waktu mengandung ni mana lah boleh makan sangat ubat batuk kan..kalau dia bagi pun dos yang paling minima. Saya pun dah cuba macam-macam petua yang orang cakap..makan kicap lah..air limaulah..madulah..semuanya tak menjadi..hanya dapat melegakan kejap je..Jadi saya control gitu jelah..Waktu tu saya tak tahu pun Omega ni boleh melegakan batuk dan mencairkan kahak. Kalau tak preggy..saya biasa makan Ubat Batuk cap kelapa laut tu je..hehe..atau pun ubat yang doktor bagi..tapi ngantuknyer..sabor je lah.

Bila dah tau..mula-mula saya buat eksperimen kat suami saya. Waktu tu dia sakit tekak..malam before tidur dia telan sebiji..dan Alhamdulillah esok dia cakap lega sangat tekak. Malam yang dia tidur tu memang dia batuk teruk..tapi dia cakap batuk tu terus keluar kahak. Dan sekarang..bila saya perit tekak dan batuk..saya sendiri berpeluang cuba Omega Guard sebagai penawar batuk kahak ni. Yes..amazing! It works on me..Memang kurang sangat rasa perit tekak..dan memang betul omega boleh mencairkan kahak. Lagi cepat kesannya dari saya makan ubat batuk dan yang penting tak ngantuk! Hehehhe.. ;p

Jadi, kalau anda pun mengalami masalah yang sama dengan saya..boleh cuba Omega Guard..lagi-lagi kalau yang pregnant tu kan..Bukan je dapat redakan batuk tapi dapat banyak khasiat Omega yang lain. Mesti setiap ibu impikan anak yang genius kan? 🙂

Oh ya..macam mana Omega Guard membantu dalam mengatasi masalah batuk kahak berpanjangan ni? Bila batuk, tekak pun rasa perit dan kemerah-merahan sebab dah terkena jangkitan kuman.

Sebenarnya asid lemak Omega-3, DHA dan EPA yang ada dalam Omega Guard tu lah bertindak sebagai anti-keradangan.

Saya kongsikan satu artikel dari Livestrong 

Fish oil and Asthma

According to the National Institutes of Health, fish oil might be beneficial for asthma because it improves air exchange in the lungs. The effect is primarily seen in children, versus adults. Indiana University researchers found that 3.2 grams of eicosapentaenoic acid, or EPA, and 2 grams of docosahexaenoic acid, or DHA, a day was able to help patients with asthma reduce the need for medications post-exercise when asthma symptoms are more likely to occur.

Airway Inflammation

Researchers from Division of Epidemiology, School of Public Health, and Department of Laboratory Medicine and Pathology, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota; and H. Lee Moffitt Cancer Center and Research Institute, Tampa, Florida studied DHA in fish oil’s effect on chronic obstructive pulmonary disease. From the research, conducted in animals, the authors concluded that omega-3 fatty acids might treat inflammatory types of respiratory ailments. Viruses, environmental pollution and bacteria that can lead to cough all produce inflammation in the lungs.

Immune Function

In a study of trauma patients, researchers from China gave intravenous fish oil to trauma patients. They compared immune function biomarkers in the bloodstream to a group of patients given soybean oil. The patients given omega-3 fatty acids had a significant boost in immune response to help fight infection. The trial results showed fish oil enhanced immunity at a cellular level.

Yang preggy tu jangan batuk waktu meneran..hehe..saya dalam labour room pun masih batuk lagi..nasib baik Allah permudahkan waktu nak bersalin..tak terbatuk nak meneran..hehhe..

Harga runcit RM136 untuk sebotol Omega Guard (90 capsul). Hubungi saya di 013 939 5771 atau email jer tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut

OrderNow

The Best Omega 3 ~ Mana satu minyak ikan terbaik?

Pelbagai jenis dan jenama minyak ikan dijual di pasaran. Bagi yang tidak mementingkan kualiti..mungkin akan beli je asalkan nama minyak ikan..atau tertulis pada label botol tersebut ‘FISH OIL’. Mungkin mereka tak tahu sepatutnya Omega 3 yang perlu dicari dan bukannya minyak ikan.

Kenapa kita perlu pilih minyak ikan terbaik? Semuanya sebab nak dapatkan khasiat Omega 3.

Persoalannya, fish oil brand apa yang nak kena beli dan terbaik di pasaran? Macam mana nak pilih? Ianya terpulang kepada anda jenama apa yang menjadi pilihan hati…tapi pastikan fish oil supplement yang baik dan berkualiti mestilah mengandungi lebih daripada 85% Omega 3.

Jangan keliru antara 1000mg MINYAK IKAN dan 1000mg OMEGA 3It’s TOTALLY DIFFERENT!!!!

Dan pastinya pilihan minyak ikan saya  ialah SHAKLEE OMEGA GUARD yang mengandungi 90% Omega 3! 

1 hidangan (3 kapsul) = 1000mg minyak ikan (540mg EPA, 360mg DHA) 

Anda perlukan at least 1000mg Omega 3 setiap hari. Kalau anda beli dekat farmasi atau di mana-mana kedai yang jual minyak ikan ni, pastikan kandungan EPA dan DHA menepati apa yang anda perlukan. Cuba lihat berapa banyak Omega yang diperlukan untuk mengatasi masalah seperti berikut :

For depression, you need: 1000 mg per day
For heart disease, you need: 1000 mg per day
For skin disorders, you need: 1000 mg per day
For blood pressure, you need: 2000 mg per day
For arthritis, you need: 2000 mg per day
For asthma, you need: 2000 mg per day
For diabetes, you need: 2000 mg per day
For high triglycerides, you need: 3000 mg per day

Haaaaa….untuk turunkan kolestrol jahat iaitu triglycerides, anda perlukan 3000mg per day. Ishh..sanggup ke anda makan sampai 10 kapsul setiap hari? Nanti badan pun dah bau minyak ikan! Kalau dengan Shaklee Omega Guard, anda hanya perlukan 3 biji je setiap hari bagi yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jadi..buatlah pilihan yang bijak!

OrderNow

Omega Guard Shaklee dan khasiatnya

Kita seringkali diwarwarkan mengenai khasiat omega 3. Rata-rata produk makanan seperti telur dan susu..dikatakan kaya dengan omega 3. Haa..biasa kita jumpa kat pasaran sekarang kan? Disebabkan kebaikan omega 3 ni, masing-masing tak lepaskan peluang claim produk makanan mereka mengandungi omega 3. Tapi..tahukah anda apakah OMEGA 3????

Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acids) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya. Sebab tulah ia digelar Omega 3. 😉 Asid lemak perlu ini sangat penting dalam metabolisme tubuh badan tapi sayangnya badan kita tidak dapat menghasilkan omega 3 ni. Anda harus memenuhi keperluan badan dengan mendapatkan sumber makanan yang mengandungi Omega 3 dan asid lemak Omega 3 ni paling banyak boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu.

Omega 3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)
2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)
3. Alpha Linolenic Acid (ALA)

Mana pulak datangnya sumber ALA ni? Biasanya ALA terdapat dalam walnut, flaxseed dan minyak zaitun. Haaaa…jangan tak tau yang EPA, DHA dan ALA ni semuanya terdapat dalam Omega Guard Shaklee. EPA fungsinya dapat menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA penting untuk perkembangan dan fungsi-fungsi otak. Sebab itulah syarikat pengeluar susu dan makanan bayi berlumba-lumba untuk hasilkan DHA, EPA dan ALA ni.

Terlalu banyak kajian saintifik telah membuktikan kaitan yang amat kuat di antara Omega 3 dengan kesihatan yang baik.

Pada 8 September 2004, USFDA iaitu badan yang bertanggungjawab menjaga hal-ehwal perubatan di Amerika Syarikat telah mengeluarkan kenyataan yang menyokong Omega 3 (EPA & DHA) sebagai satu supplement yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Faedah dan kebaikan Omega 3

Di antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah:

  1. Mengurangkan risiko insiden serangan jantung
  2. Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung
  3. Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)
  4. Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)
  5. Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.
  6. Mengurangkan risiko darah beku
  7. Mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding saluran darah yang menyebabkan pengerasan
  8. Mengurangkan risiko darah beku di kalangan pesakit yang mengalami masalah saluran darah bengkak di kaki (varicose veins).
  9. Mengurangkan KOLESTEROL JAHAT (Triglycerides & LDL) dalam darah & menaikkan paras KOLESTEROL BAIK (HDL)
  10. Mengurangkan risiko darah beku yang menyebabkan penyakit strok dan serangan jantung (heart attack).
  11. Mengurangkan risiko mendapat STROKE (ANGIN AHMAR) sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic.
  12. Mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi (hypertension) dengan mengurangkan masalah pengerasan saluran darah
  13. Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi bagi pesakit yang pernah mengalami masalah darah tinggi.
  14. Mengurangkan radang sendi dalam penyakit sendi Rheumatoids
  15. Mengurangkan radang usus dalam penyakit Crohn’s
  16. Mengurangkan masalah radang usus dalam penyakit Ulcerative Colitis
  17. Memberi kesan positif dalam penyakit SLE (Systemic Lupus Erymatosis)
  18. Memberi kesan positif dalam penyakit Asma
  19. Memberi kesan positif dalam masalah kulit.

Jadi, jangan lupa masukkan omega 3 dalam diet harian anda yer. Pilihlah minyak ikan terbaik di dunia dan pastinya Omega Guard Shaklee.

Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.  Satu hidangan Omega Guard menyediakan 990mg asid lemak omega 3. Antara ciri-ciri suplemen terbaik ialah mestilah bertaraf farmaseutikal. Omega Guard Shaklee bukan sahaja bergred farmaseutikal tapi ianya ultratulen kerana dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi. Proses penyulingan ini juga sangatlah penting bagi menjamin omega shaklee bebas daripada bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam kebanyakan jenis ikan.

Siapa yang sesuai mengambil Omega Guard?

  1. Ibu hamil / menyusu
  2. Kanak-kanak usia 1 tahun ke atas
  3. Lelaki
  4. Warga emas
  5. Penghidap darah tinggi/kolestrol tinggi/diebetes
  6. Penghidap asma
  7. Mereka yang obesiti
  8. Mereka yang ingin pecahkan lemak-lemak degil
  9. Mereka yang mementingkan kesihatan

OrderNow

Vitamin untuk Warga Emas

Apabila usia anda menginjak ke 40-an, adakah anda mengalami tanda-tanda seperti di bawah??

  • berat badan meningkat
  • kulit kering
  • muka sembap
  • rambut rapuh dan gugur
  • kerap letih
  • mengantuk
  • pergerakan dan tindak balas menjadi perlahan

Simptom-simptom ini sering dianggap sebagai perkara semula jadi dalam proses penuaan, terutama bagi wanita yang memasuki era 40-an.

Boleh dikatakan hampir semua orang turut mengalami gejala sama, tetapi pada tahap berbeza. Namun, hakikatnya ia bukan sebahagian daripada proses semula jadi penuaan kerana ada orang masih mampu bergiat aktif, nampak awet muda, cergas dan tajam fikirannya, walaupun usia melebihi separuh abad.

Ya..waktu saya ditugaskan ke Jepun dulu, majoriti penduduknya hanya berjalan kaki untuk ke sesuatu tempat. Walaupun jauh..tapi mereka suka jalan kaki. Even bertanding ngan bos saya yang usianya 50-an gitu..Memang semput saya nak kejar!!! Hahahha.. 🙂

Menurut doktor Pakar Sakit Puan Hospital Pantai Ampang, Kuala Lumpur, Dr. Suhaimi Isa, terdapat tiga gejala kesihatan yang dialami oleh wanita berusia 40 tahun ke atas. Mereka akan mengalami penuaan, perubatan seperti diabetes, darah tinggi serta kanser dan risiko kanser termasuk kanser payu dara dan rahim. Menyentuh masalah menopaus, ia biasa melanda wanita peringkat umur 50-an. Tambah beliau, jika mereka hidup sehingga 80 tahun, golongan ini ada 25 tahun untuk menempuh hidup ini. Bagi menempuh tempoh masa ini, pelbagai persediaan perlu dilakukan.

Selain itu, golongan ini turut berisiko tinggi mengalami osteoporosis. Ketika usia semakin meningkat, tulang-tulang sendi akan mula rasa sakit khususnya tulang belakang. Dalam membuat persediaan mengawal penyakit, setiap wanita perlu mengawal cara hidup mereka dengan bijak. Selain menjaga kesihatan dengan pengambilan vitamin serta suplemen, golongan ini perlu mengambil diet yang elok. Misalnya, bagi wanita yang mengalami menopaus, metabolisma badan akan menjadi rendah. Justeru itu, mereka disaran kurangkan makan, pilih makanan berkualiti, protein tinggi, lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain itu, mereka perlu mengawal pengambilan glukosa dan karbohidrat.

Risiko terhadap osteoporosis boleh dikurangkan dengan pengambilan makanan yang seimbang. Pastikan anda mengambil cukup kalsium, magnesium dan vitamin D untuk kesihatan tulang.

Berat badan bertambah apabila anda makan banyak, lebih daripada apa yang boleh dibakar oleh badan anda. Kalori yang lebih ini akan disimpan sebagai lemak.
Berlebihan berat badan dan kegemukan/obesiti dikaitkan dengan :

  • Masalah jantung seperti penyakit darah tinggi/hipertensi dan paras kolesterol yang tinggi.
  • Penyakit Kencing Manis/ Diabetes.
  • Kesan psikologikal seperti kemurungan dan kurang keyakinan diri.
  • Masalah pernafasan seperti asma serta masalah tidur.
  • Komplikasi sendi dan tulang seperti osteoarthritis dan kesakitan tulang pinggul.
  • Bertambah gemuk apabila umur meningkat.

Jadi, pengambilan supplement amatlah digalakkan untuk memelihara kesihatan supaya berada di tahap optimum.

Kenapa Osteomatrix?

kalsium

Osteomatrix adalah suplemen yang membekalkan Kalsium, Magnesium dan dilengkapi Vitamin D untuk kadar penyerapan yang lebih baik dalam tubuh badan.
Ostematrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% Daily Value) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Kenapa Omega Guard?

omega guard

Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya.

Pengambilan Omega Guard yang konsisten dapat :

  • Membantu mengurangkan risiko alzheimer (nyanyuk)
  • Membantu dalam proses pembelajaran.(sangat digalakkan untuk student)
  • Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
  • Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
  • Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
  • Mengurangkan risiko strok
  • Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
  • Merendahkan tekanan darah
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
  • Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat

Kenapa GLA Complex?

 GLA complex

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal.

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopaus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

Kenapa Advanced Joint Health Tablets?

advanced joint health

Bila umur semakin meningkat, tulang rawan menyusut secara semulajadi. Tekanan fizikal yang berterusan boleh mempercepatkan kerosakan tulang rawan dengan mencetuskan pembebasan bahan kimia yang menyerang tulang rawan. Ini disebabkan oleh joint discomfort.

Kadang-kadang, kalau menghadap komputer lama-lama, sakit belakang, leher, lutut..kadang2 tangan pun sakit kan sebab angkat benda berat or buat sesuatu dalam tempoh yang lama. Jadi, Joint Health Tables ni melegakan dan boleh membantu. Mengikut clinical test yang dibuat, kesannya boleh dilihat/dirasai seawal 5 hari selepas penggunaan!!

Joint Health Tablet ni membantu kita dalam 3 cara:

  1. Menyokong keselesaan sendi: Ekstrak Boswellia menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan.
  2. Bertindak sebagai ‘kusyen’: Ekstrak jagung membantu mengekalkan tulang rawan
  3. Memelihara tisu penyambung yang sihat: Zinc, copper, manganese and vitamin C merupakan nutrien penting dalam kesihatan sendi denganmembekalkan sokongan nutrien untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberikan kekuatan dan struktur terhdap sendi.

Melalui 3 cara inilah joint health tablet dpt bantu melegakan sakit-sakit sendi..Shaklee Advanced Joint Health Tablet ni sangat2 bagus sbb ianya dihasilkan dari ramuan aktif iaitu Boswellia yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi.

credit 

SOALAN: Bagaimana jika ambil salah satu je?
JAWAPAN: Boleh..tiada paksaan. Bezanya hanya akan dapat effect yang minimum je lah.

Tak semestinya anda beli kesemua vitamin di atas, boleh ikut keperluan dan kesesuaian budget anda. Sila hubungi saya untuk konsultasi yer.

________________________________________________________________________

Pertanyaan dan order:

PM ke Facebook Tg Muzlina | Mama2R atau SMS 013-9395771 atau email ke tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut.