Category Archives: Performance Drink

Puasa dan Performance Drink

Untuk yang dah merasai kehebatan penangan Performance Drink, pastinya bila tiba je bulan puasa, Performance Drink adalah minuman wajib yang dicari-cari. Bagi saya ibu yang menyusu, of course ia adalah satu kemestian untuk bersahur dengan Performance Drink. Performance Drink sangat membantu saya untuk kekal cergas dan tidak lembik dek kerana berpuasa memandangkan rutin mengepam dan menyusukan si manja Arissa tetap berjalan seperti biasa. Jadi, ia membantu badan saya dari mengalami dehydration. Kalau tak minum Performance Drink, saya akan jadi haus melampau tambah lagi sekarang ni kerja saya yang menuntut saya untuk bercakap dengan kuat dan jelas ketika mengajar student kat dalam kelas 😉 Bila minum PD ni, tak dahaga sampai kering tekak tu. Kalau tak..duk jerit2 dalam kelas..bayangkan lah kelas saya 8am-5pm..full everyday except Selasa sebab budak2 ada subjek umum..ada gap hanya time rehat student sahaja. Dah la kelas full..dengan budak2 yang sama lak tu..hahah..oh..memang kena intonasi naik turun lah waktu puasa ni..kalau tak..maunya budak tido.Terasa la gak perit tekak tu.

Hubby saya juga sukakannya tapi sebab dia ni kalau tanya kenapa..susah benar nak bagi jawapan..tapi waktu sahur, mesti dia request nak minum Performance Drink. Maksudnya apa?? 😉 Best le tu..hehehe..Dengan kerja dia yang selalu travel sana sini..lagi lah perjalanan pergi balik ke ofis saje pun makan masa 1 jam stengah..silap hari bulan 2 jam!!

Ada orang yang suka minum 100 plus..yer..saya pun suka gak..hehe..sekali sekala takpelah..tapi kalau tiap2 hari..lagilah bulan puasa ni..tidak elok untuk kesihatan. Sebab 100 plus adalah minuman berkarbonat..ada gas le tu..kandungan gula yang agak tinggi. Memang cepat hilang dahaga..tapi cepat gak rasa dahaga balik. Sebab tu saya beralih kepada Performance Drink. Apa yang bestnya Performance Drink ni dan apa kandungan yang ada dalamnya yang membuatkan kita tak rasa haus or dahaga melampau?

Performance Drink

  1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
  2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
  3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
  4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
  5. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
  6. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu. – credit
Sekilas info mengenai Performance Drink

Sekarang ni kalau demam atau pening kepala, saya dah tak amik panadol..Errkk!!! dah la sya ni jenis susah telan ubat..hahaha..pilihan yang tepat sangat lah bagi orang macam saya ni..Saya hanya amik Performance Drink. Tido dan rehat sekejap..Bila bangun..wallllaaaa..terasa ringan kepala. Alhamdulillah..semua dengan izin-Nya.

Bila tiba je bulan puasa, ibu-ibu yang menyusu pasti banyak persoalan yang berlegar2 di minda. “Boleh ke nak pam susu, kan puasa.”, “Macam mana susu aku nak ada, aku tak makan..tak minum”, “Kalau aku pam susu, nanti aku pening, nak pitam..so aku pun tak pam lah”.. Ye..saya pun tak terkecuali..Apa pun..kenal pasti dulu badan anda jenis yang macam mana. Kalau ok je macam biasa..takpelah kan. Tapi kalau macam badan saya. Bila air tak cukup dalam badan, dan kalau saya pam susu, saya akan rasa dahaga dan haus yang melampau. Memang rasa kering je tekak. Kadang-kadang rasa pening or nak pitam. Itu tandany badan saya dah dehydrated. Kalau da teruk sangat, ia memaksa saya untuk mengambil rukhsah dalam berpuasa. Ya..memang bleh amik, tapi kalau boleh taknak lah kan.

Jadi, puasa kali ni saya dah prepare awal awal lagi Performance Drink. Tapi sekejap je dah nak abis sebab hubby pun minum gak..hehe.. ;p Dan awal2 aritu, memang kecoh satu malaya, stok Performance Drink SOLD OUT kat HQ dan seluruh cawangan Shaklee. Fuh!!! Berpeluh den jimat minum PD ni. Nasib baik lah sempat juga restok. Memang mendapat sambutan yang sangat hebat PD ni waktu bulan puasa. Alhamdulillah..rutin menyusu dan pam berjalan seperti biasa. Kadang2 boleh dapat lebih dari waktu yg tak puasa. 1st session 6oz, 2nd session 7oz, 3rd session 8oz..Hebat kan kuasa Allah..tulah hikmah berpuasa. Tak semestinya kita puasa kita tak boleh menyusu. Yang paling penting, jangan sesekali skip sahur. Waktu sahur, saya amalkan makan nasi berlauk cam biasa lah.. makan at least 3 biji kurma..dan saya minum bancuhan PD + Mealshakes + ESP untuk pastikan saya sentiasa cergas waktu berpuasa. Susu pun Alhamdulillah meriah dengan izin-Nya. best makan kurma ni..kadang jadi bahan kudapan saya di waktu lapang..hehe..

Apa lagi kata rakan rakan saya yang telah mencuba Performance Drink ni.

Performance Drink dan Puasa

Tentulah si isteri happy bila suami travel tapi tak penat sangat kan. Macam tu lah yang saya rasa. 😉 Anda juga boleh baca mengenai pengalaman saya berpuasa bersama Performance Drink 2 tahun yang lepas.

Performance Drink vitalea

Credit – Biar saya taip balik kat sini apa feedback kawan husband saya:

“..Mi, sudah try PD semalam, 36km, mmg lain rasa power dia, sebelum ni 36km 2jam 10minit, semalam 59 minit, lepas tu x rasa penat pun, sebelum ni mmg tak larat nak gune chainring besar, tp semalam boleh menten chainring besar 30%, semalam naik bukit f1 steady…tq mie produk power ni..” ~ Enche Ijol

Ada yang bersoal : Puasa itu adalah menahan diri dari lapar dan dahaga, jika pengambilan supplement itu benar boleh menghilangkan dahaga dan lapar apakah kesan kepada nikmat sebenar berpuasa?

Supplement itu bukanlah untuk menghilangkan rasa dahaga dan lapar sepanjang hari sehingga tidak merasai langsung lapar dan dahaga, memadai saya katakan ia hanya membantu diri kita BERTAHAN dan mampu aktif sepanjang berpuasa. Tidaklah elok apabila orang melihat, dia lembik dan tidak produktif sebab berpuasa.

Namun tiada paksaan untuk menjadikan supplement itu makanan tambahan bersahur dan berbuka. Terpulang pada individu itu sendiri. Hanya kita yang mengenali diri kita. Terutama ibu yang bekerjaya….bila pulang di rumah kita juga yang sibuk uruskan keluarga dan rumahtangga, maka tepuk dada tanya selera. – credit

Jom order sekarang. Rasanya sangat sedap. Rasa oren tang. Sangat menyegarkan lagi2 kalau minum sejuk2 waktu buka puasa..Fuh!!! Boleh jugak campur dengan minuman kegemaran anda.

Sebarang pertanyaan mengenai produk di atas boleh hubungi saya melalui SMS|WhatsApp 013 9395771, FB Tg Muzlina | Mama2R atau email ke tgmuzlina@gmail.com

Persediaan Menyusu Ketika Berpuasa

Alhamdulillah..masih dipanjangkan umur kita semua untuk menyambut Ramadhan pada kali ini. Mudah-mudahan terus dikurniakan nikmat kesihatan agar kita semua dapat melipatgandakan usaha untuk mengumpul pahala di bulan yang penuh keberkatan 🙂

Macam mana persediaan korang semua? Especially persediaan ibu-ibu yang menyusukan anak? Mesti risau..takut susu drop? Stok EBM tak cukup? Risau ada ke susu waktu puasa nanti? Risau anak tak puas menyusu? Ibu kan berpuasa..jadi mana ada susu? Ibu-ibu jangan terlalu berfikiran negatif ya..Insya Allah..yakinlah susu anda semua memang cukup untuk anak..Dengan syarat ibu perlu lebih titikberatkan pemakanan sewaktu berpuasa lah..jangan skip sahur…berbuka pun minum air banyak-banyak..

Untuk semua customer saya yang masih belum mendapat Panduan Berpuasa Ketika Menyusu..dan juga jadual makan vitamin ketika puasa..anda semua boleh email ke tgmuzlina@gmail.com 😉

Di samping persediaan amalan-amalan kerohanian, saya juga persiapkan diri saya dengan suplemen yang membantu saya untuk kekal cergas dan sihat sepanjang berpuasa. Apa lagi skang ni saya pun masih dalam fasa menyusukan anak secara ekslusif. Insya Allah..saya yakin susu untuk si comel memang cukup..tapi yang saya risaukan adalah tubuh badan saya sendiri. Kenapa?? Ibu-ibu  menyusu semestinya memang tau yang bila kita breastfeed our baby..kita jadi cepat lapar..cepat haus…dan kalau tak seimbang pemakanan kita..especially water intake yang kurang..memang ibu-ibu akan cepat pening atau pitam..kan?? Betul tak? Bibir pun kering je sebab badan dah mengalami dehydration. Bila badan dah kekurangan air..itulah yang akan effect pengeluaran susu saya. Itu yang saya alami.

Apa yang saya buat untuk persediaan puasa ni?? Actually memang skang pun saya dah amalkan..tapi tak sepenuhnya sebab hanya ikut keperluan je. Kalau dah puasa nanti kena konsisten je lah. Jadi..inilah set breastfeeding yang akan membantu badan saya sewaktu berpuasa nanti..Set Mighty 3 Gem..atau pun ramai yang sebut.. TRIPLE GEM..apa-apa je lah labu.. 😉 Apa ada dalam set ni? Ada ESP, ada Performance Drink dan juga Mealshakes.

set breastfeeding tambah susu ketika puasa

Performance Drink

  1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
  2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
  3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
  4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
  5. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
  6. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.

Apa itu MealShakes?

  1. Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak.
  2. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat
  3. Setiap bancuhan MealShake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat.
  4. Tiada perasa tiruan atau warna tambahan.
 

Siapa yang perlukan MealShake

  1. Basically, ia sesuai utk semua kanak2 terutamanya yang kurang selera mkn atau yang sembelit atau pun kanak2 obese.
  2. Juga sesuai utk sesiapa sahaja (Ibu2 mengandung, menyusu, pesakit2 dlm proses pemulihan selepas operation, mereka2 yg inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat)

Apa itu ESP?

Jadi, apa tunggu lagi…grab set yang BEST ni..Saya suka amik performance drink waktu tak sihat..macam demam ke..badan jadi ringan dan kurang pening kepala…ye lah kan..bila badan tak sihat..nak minum air pun tak lalu..then badan cepat dehydrate..jadi untuk elakkan dehydrate saya minum performance drink. Anda juga boleh baca pengalaman saya menyusukan anak pertama dengan set breastfeeding sewaktu berpuasa. Waktu ni Arfan da setahun setengah dan memang zaman susu saya tengah drop gila2..huhu..

 OrderNow

Persediaan Berpuasa untuk Ibu Menyusu

Tak lama lagi Bulan Ramadhan dah nak menjelma..Kawan-kawan semua dah abis ganti puasa ke belum? Cepat-cepat ganti yer..nanti kena denda pulak..Saya suka ganti puasa waktu puasa 6 bulan Syawal tu..senang..perut pun masih dalam mood puasa lagi waktu tu. 🙂 So..kat sini saya nak share sedikit info untuk ibu-ibu menyusu untuk buat persediaan ganti puasa or nak puasa Bulan Ramadhan nanti.

Credit to : Miakididdles , Yoursupermom


Jom kita tengok apa tips untuk ibu menyusu berpuasa

Apakah yang dikatakan dengan persediaan fizikal?

Kita boleh hidup tanpa makan selama 10 hari dan kita boleh hidup dengan hanya minum air selama 50 hingga 60 hari sekalipun. Ini kerana keperluan badan adalah 70 peratus adalah air. Maka tanpa makanan, kita masih boleh menyusu sebenarnya. Namun kebanyakan ibu2 khuatir apabila tidak makan dan minum akan mengakibatkan susu kekurangan nutrien dan semakin sedikit. Ini tidak akan berlaku apabila si ibu sudah bersedia dengan persiapan yang teliti.

Apakah yang dimaksudkan dengan persiapan yang teliti?

Jika kita sudah tahu yang keesokkannya kita akan berpuasa, maka pastikan malam itu kita mempunyai dinner yang seimbang dengan segala keperluanPastikan menu mengandungi sayur dan buah-buahan demi memastikan kita tidak sembelit during berpuasa. Serat sangat penting agar pembuangan menjadi lawas dan mengelakkan penyakit buasir.

Pengambilan air perlulah disukat dengan sukatan yang khusus. Sebagai contoh 3 liter adalah bersamaan dengan 2 botol air 1.5liter.  Nampak seperti banyak 3 liter itu namun sebenarnya dari jam 6 petang waktu makan malam sehingga jam 5 pagi esoknya kita mempunyai almost 11 hours. So keperluan kita untuk melengkapkan minum 3 liter air adalah sangat panjang. Ini sangat membantu kita berpuasa dengan jayanya.

Jika berkemampuan, tidak salah mengeluarkan sedikit belanja membeli minuman berglukos seperti PD iaitu Performance Drink. Ianya minuman yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa, memastikan kandungan gula dalam darah  dan bendalir dalam badan adalah seimbang. Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa disamping melaksanakan perahan buat si manja tersayang.

Bagaimana dengan persediaan Minda?

Minda adalah sesuatu yang tidak dapat dilihat mahupun disentuh. Minda yang tenang dapat mengawal tubuh dengan lebih baik. Ianya akan lebih seimbang dan yakin akan hadir apabila kita dekat denganNyaMinda yang tenang dan yakin hadir hasil dari amalan kita sendiri. Amalan seperti bersedekah, berzikir, solat sunat membantu mendekatkan diri kita dengan pencipta dan secara tidak langsung akan meyakinkan kita bahawa janji pencipta iaitu Allah itu benar…barangsiapa yang menurut perintahNya akan menikmati banyak nikmat.

Sekadar perkongsian ringkas persiapan tubuh dan minda untuk berpuasa bagi ibu yang menyusu 🙂

(152) Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).

(153) Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar…


 

Sedikit info tentang Performance Drinks:

  • Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonic
  • Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina: matodextrin, fructose & glucose
  • Ia membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
  • Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
  • Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas.dan utk elak rasa kering/haus yang amat. bukan je time berpuasa. tapi sesuai bila2 masa.

Kepada mommies yang berminat nak dapatkan Performance, boleh hubungi saya di talian 013-9395771 atau email sahaja di tgmuzlina@gmail.com 😉