Category Archives: Zink Complex

Khasiat Zink dalam Kecantikan Kulit

Seringkali kita dengar vitamin untuk kulit cantik ialah Vitamin B, Vitamin E  dan juga Vitamin C. Kalau lihat di produk kosmetik sekarang pun banyak yang dah diformulakan dengan vitamin-vitamin ni terutamanya vitamin C dan E lah..tapi kali ni saya nak kongsikan khasiat zink dalam kecantikan kulit pula. Mungkin ramai yang tak tahu zink sangat berkesan untuk pulihkan masalah kulit terutamanya jika kulit yang berjerawat.

Zink ni salah satu mineral penting yang badan kita perlukan. Tugas zink ni macam 24 jam on call mekanik gitu..kerjanya repair sel yang rosak dan juga sembuhkan luka. Tanpa adanya zink, dalaman atau luaran badan perlukan masa yang lebih lama untuk repair sel yang rosak kerana zink bertanggungjawab dalam pemulihan sel dan tisu kulit.

Apa kaitannya Zink dengan Kecantikan?

Dengan mengambil zink yang mencukupi, ianya berpotensi untuk mencegah dan mengelakkan iritasi serta parut-parut yang akan timbul akibat jerawat! Zink dapat bantu untuk sembuhkan kulit dan luka2 di sekitar jerawat.

Salah satu lagi kegunaan zink adalah untuk melindungi kulit daripada sinar cahaya ultra ungu (UV). Samada anda sedar atau tidak, anda dah pun menggunakan zink setiap kali menggunakan sunblock..memang banyak sunblock yang menggunakan formula zink oksida untuk melindungi kulit daripada kansel kulit akibat sinar UV.

Sumber

Kecutkan Jerawat Batu                       Vs.           Zink dan jerawat batu

Kalau ada customer saya yang mengalami masalah kulit jerawat..lagi2 kalau jerawat batu, besar dan bernanah..seringkali saya cadangkan pengambilan suplemen zink complex terlebih dahulu. bila dah kecut, baru saya suggest vitamin untuk kecantikan kulit yang lain. dan feedback yang saya terima selepas tu..memang menggembirakan hati customer saya! Katanya jerawat2 yang timbul mula kecut..dah kurang jerawat besar kat muka..Jadi, jika anda juga mengalami masalah yang sama, cuba amalkan pengambilan Zink Complex secara konsisten. Insya Allah dalam 3-4 hari pun dah nampak perubahannya..Harga zink complex pun sangatlah murah jika nak dibandingkan dengan harga kosmetik di luar sana yang mungkin berbahaya pada kulit anda! Dengan zink complex, anda bukan sahaja dapat menyelesaikan masalah maslah jerawat tetapi dapat nikmati banyak lagi khasiat zink dan manfaat kesihatan yang lain.

Nak tahu harga zink? hanya RM33.75 jer sbotol untuk Semenanjung Malaysia. Sangatlah murah sebab sebotol tu untuk kegunaan 4 bulan tau!