Category Archives: Testimoni HB Rendah

Perlukah ibu risau jika hb rendah ketika hamil?

Dah jadi rutin sebenarnya bagi ibu mengandung kena check hb setiap kali pergi check up bulanan tu kan? Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri dah ambil langkah berjaga-jaga dengan tetapkan borderline atau pun hb paling minimum untuk seseorang ibu mengandung. Kalau tak silap saya waktu mengandungkan Arfan dulu hb paling minimum ialah 9 gm/dl. Tapi waktu mengandungkan Arissa, hb paling rendah yang dah KKM tetapkan ialah 11gm/dl. Alhamdulillah setakat ni, tak pernah lagi waktu preggy hb rendah dari 11 🙂 Kalau ibu nak sentiasa sihat dan anak dalam kandungan pun sihat, kena lah jaga makan ye. Terlalu banyak risiko dan bahaya jika ibu kekurangan zat besi. 

Antaranya ialah ibu akan rasa letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah. Lebih teruk bayi dalam kandungan pun terkena tempias juga.

Kadar hemoglobin (hb) biasanya ditentukan sebagai jumlah hemoglobin dalam gram (gm) bagi setiap dekaliter (100 mililiter). Biasanya ia bergantung kepada usia, awal remaja, dan jantina seseorang itu. Kadar hb yang normal adalah seperti berikut :

  1. Baru lahir : 17-22 gm/dl
  2. Usia seminggu : 15-20 gm/dl
  3. Usia sebulan : 11-15gm/dl
  4. Kanak-kanak: 11-13 gm/dl
  5. Lelaki dewasa: 14-18 gm/dl
  6. Wanita dewasa: 12-16 gm/dl
  7. Lelaki separuh usia: 12.4-14.9 gm/dl
  8. Wanita separuh usia: 11.7-13.8 gm/dl

Mungkin ada di antara kawan-kawan semua yang dah makan vitamin yang doktor bagi tapi masih bermasalah dalam menaikkan hb. Kalau biasa doktor bagi pil zat besi tu je, bila still tak naik juga hb, mungkin ibu akan dibekalkan dengan iberet folik, obimin, ferrous fumarate atau vitamin lain yang boleh naikkan hb. Kalau still tak naik juga tu, mungkin ibu boleh semak apa puncanya dah makan pil zat besi tapi hb masih rendah. Tapi ibu tak boleh lah terlalu bergantung pada vitamin je, lebih elok jika ibu amalkan makanan yang kaya dengan zat besi & folate.

Kali ni saya hanya nak share testimoni sahabat saya, Kak Laila..niat pada asalnya nak derma darah..tapi tak kesampaian pada awalnya sebab HB rendah. Jadi, beliau terus bereksperimen dengan vitamin Shaklee 🙂 Niat yang baik..insya Allah dipermudahkan. Tapi dalam kes beliau ni, dia tak mengandung sebab tu boleh ambil zink. Kalau dah mengandung bukan tak boleh ambil tapi dengan nasihat doktor. Itu pun jika perlu.

hb rendah

Pukul 10.45 pagi paras hb hanya 11.9g/dl tapi lepas dah makan vitalea, vitamin c dan zink, hb meningkat begitu mendadak sekali kepada 12.5 g/dl pada pukul 3.30 petang pada hari yang sama!  Memang amazing kan? Semuanya dengan izin Allah s.w.t

Kita lihat pula apa kata ibu yang lain, Pn. Vivian yang berpantang dan bila check up hb naik ke 15.4 dalam masa sebulan. Lagilah beliau happy bila kulit muka makin berseri lepas makan vitamin shaklee. 🙂

cara naikkan hb

Bagi pembawa thalasemia, memang selalu berdepan dengan masalah hb rendah ni lagi lah tengah pregnant kan. Tapi ibu ni berjaya naikkan hb selepas makan vitalea dan juga vitamin C. Kalau nak tahu, vitamin C ni memang sangatlah digalakkan untuk ibu hamil yang ada masalah hb rendah sebab vitamin C bantu zat besi untuk serap dengan lebih cepat dan berkesan.

naikkan hb carrier thalasemia

Jadi, jika anda mengalami masalah hb yang rendah lebih-lebih lagi ketika hamil, memang sangatlah disarankan untuk makan vitalea dan juga vitamin C. Tak rugi pun sebab sebotol vitalea tu ada 120 biji bleh makan sampai 4 bulan kalau makan sebiji sehari dan vitamin C ada 180 biji, bleh makan sampai 6 bulan.

Harga Vitalea
RM88.75

Harga Sustained Release Vitamin C
RM92.50 

Jika berminat, boleh hubungi saya di 013-9395771 (Muzlina) untuk konsultasi dan penerangan mengenai produk.

OrderNow