Category Archives: Tips Kesihatan

Sembelit Ketika Dalam Pantang Bukan Lagi Mimpi Ngeri Ibu Selepas Bersalin

Perasaan takut, ngilu, seriau, ngeri bagi ibu selepas bersalin ialah sembelit ketika dalam pantang. Ngeri sebab risau sangat-sangat jahitan di bahagian luka bersalin tertetas! Waktu bersalin anak pertama dulu, saya pun pernah alami sembelit ketika dalam pantang ni tapi nasib baik dah hari ke-20. Itu pun dah rasa serik sangat!!! Tapi sekarang walau anak dua dan tiga..dah tak kena sembelit 🙂

sembelit ketika dalam pantang

Kenapa Ibu Mudah Kena Sembelit Ketika Berpantang?

Percaya tak kalau saya katakan, dulu saya langsung tak pernah kena sembelit. Tak tau pun macam mana rasa sembelit tu. Seumur hidup, itulah kali pertama saya kena sembelit ketika dalam pantang. Berpeluh-peluh tau! Sebenarnya ada beberapa sebab yang menyebabkan ibu mudah kena sembelit selepas bersalin.

  • Kesan hormon kehamilan yang masih ada dalam badan ibu pada peringkat awal selepas kelahiran
  • Sistem pencernaan berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
  • Ubat yang diberi untuk melegakan kesakitan semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.
  • Diet ibu yang tidak seimbang semasa dalam tempoh berpantang.

Kemungkinan masalah sembelit juga lebih tinggi jika:

  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini
  • anda mengambil pil zat besi, ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit
  • anda mendapat jahitan.

Dan..saya kena sembelit selepas bersalin tu pun sebab skip makan sayur. 2 hari je kot! Terus kena sembelit hehe.. Tobat dah tak skip lepas tu 🙂 Menu wajib saya waktu dalam pantang mesti ada sup sayur. Banyak lagi pilihan sayuran dan ulaman yang ibu dalam pantang boleh makan.

Tips Untuk Elakkan Sembelit Ketika Dalam Pantang

Kalau tanya saya, memang saya taknak rasa dah macam mana sembelit tu. Walaupun tak berpantang sekalipun. Serius serik! Hehe..Jadi, apa yang saya amalkan selepas lahirkan anak kedua dan ketiga, jaga pemakanan..dan of course lah tak lupa makan Ostematrix setiap hari.

Memang best je..bangun pagi rasa ringan badan terus membuang dengan lancar je. Walaupun saya minum air masak banyak, tapi takde masalah bengkak or sembap air pada kaki atau mana-mana bahagian badan yang lain. Kalau nak tau, Ostematrix ni jugalah yang elakkan dari lebihan air terperangkap dalam badan.

Apa kandungan utama yang ada dalam Ostematrix?

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Cuba korang tengok video ni.. Ibu muda ni serik nak bersalin lagi sebab tak tahan seksa waktu berpantang katanya. Tak sanggup kena duduk lama dalam bilik air..tapi, apa yang buat beliau berubah? Saksikan..

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai Ostematrix atau Set Berpantang ni, contact je saya melalui sms/whatsapp 013 939 5771. Saya sedia untuk consult anda secara percuma 🙂

Cara Hilangkan Kahak Bayi Supaya Bayi Tidur Lena

Ibu mana yang tak risau bila bayi kena batuk kahak atau selsema. Biasanya bayi akan kurang minum susu sebab susah nak bernafas dan tidur pun tak lena. Apa yang saya nak kongsikan di sini, macam mana cara saya hilangkan kahak dan legakan hidung tersumbat pada anak ketiga saya, Areefa yang baru berusia 3 bulan.

petua hilangkan batuk dan selsema

Baby kecil memang tak pandai nak keluarkan hingus dan kahak. Jadi, apa yang saya buat ialah praktikkan ilmu fisioterapi serba sedikit untuk disesuaikan dengan apa yang ada dekat rumah. Sediakan barang-barang seperti di bawah

  1. Bawang putih
  2. Minyak Habbatus Sauda
  3. Besen kecil
  4. Air panas

Steaming

Cara saya, bawang putih di bakar sedikit dan tumbuk..lebih mudah orang kata penyekkan jer. Letak sedikit minyak habbatus sauda. Kalau tak ada minyak habbatus sauda, gunalah minyak olive oil. Saya haritu sebab minyak habbatus sauda tak ada..olive oil tak ada..belasah je guna minyak masak hehehe.. 😉  Bawang putih dan habbatus sauda ni memang terkenal sejak dari dulu sebagai antibiotik semulajadi.

Letakkan air yang baru lepas mendidih ke dalam besen, kemudian campurkan bawang dan minyak tadi ke dalam air. Tujuan kita guna air mendidih tu untuk dapatkan wap panas dan baby boleh sedut wap tu. Buat dalam masa 10-15 minit atau sampai wap tu dah tak ada. Saya tak galakkan sangat guna periuk nasi atau steamer untuk baby sebab kulit baby ni sensitif. Kalau nak guna juga, mungkin boleh jarakkan muka dengan wap panas tu.

Amaran!
Letakkan tangan anda dulu untuk rasa kepanasan wap dan jarak yang sesuai untuk muka baby tu ye. Gunakan kebijaksanaan anda sebagai ibu 🙂

Teknik Percussion

Teknik percussion ni kena bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk tepuk perlahan di belakang bayi. Sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.

Teknik Percussion

Cara hilangkan kahak bayi

Hati-hati tangan baby sebab air tu panas. Kalau takut dia meronta boleh bedung dulu

Waktu baby sedang sedut wap tu, tepuklah di belakang badan (kanan dan kiri badan ye..bukan belakang badan). Tujuannya untuk longgarkan kahak dalam paru-paru dan biasanya lepas tepuk bayi baby akan batuk dan bersin sekaligus keluarkan kahak dalam bentuk muntah. Kalau tertelan pun tak apa sebab kahak tu akan keluar menerusi najis.

Petua hilangkan kahak bayi

Tepuk di dada kanan dan kiri selepas sedut wap

Areefa paling suka part ni..sengeh je kalau tepuk lama-lama..agaknya dia ingat kita tengah dodoi or main dengan dia kot.hehe..

hilangkan kahak bayi baru lahir

leganyaaaaa…sedutlah hingus dia dengan penyedut hingus

hidung bayi tersumbat

Kalau hidung baby tak tersumbat, memang baby akan happy je 🙂

Biasanya memang banyak keluar kahak dan hingus baby. Kalau baby menangis atau muntah waktu buat steaming tu tak apa. Lagi bagus sebab kahak mudah keluar. Tapi pantau lah ye.. Lepas dah siap tu..memang baby rasa lega dan rasa nak tidur. Bila hidung dah tak tersumbat dan saluran pernafasan dah ok, Insya Allah baby boleh tidur lena.

Lepas buat kedua-dua cara di atas, saya sebagai ibu yang masih menyusukan baby ambil Sustained Release Vitamin C dalam kuantiti ekstra dari biasa. Alhamdulillah hingus dia cepat kering dan selsema cepat sembuh. Ini kerana vitamin C boleh membantu meningkatkan imuniti tubuh badan baby. Lagipun, baby bawah umur 2 tahun doktor tak galakkan bagi ubat sangat. Saya hanya bagi bila betul-betul terpaksa dan tu lah pilihan terakhir. Batuk dan selsema ni kalau dibiarkan lama boleh jadi punca penyakit seperti bronkitis atau brochospasm. Cubalah! 

15 Kebaikan Vitamin C yang Perlu Anda Tahu Supaya Tak Menyesal

Bila sebut vitamin C, pasti ramai yang ingat khasiatnya hanya untuk kecantikan. Sebab tulah ramai yang berebut-rebut nak beli Vitamin C Organik satu ketika dulu. Sanggup beli walaupun RM1 – RM2 sebiji! Kalau bab cantik, semua sanggup kan? 🙂 Tapi, kalau korang tau banyak lagi khasiat vitamin C ni, pendek kata hampir semua benda lah boleh buat pada badan kita ni..lebih lagi bila melibatkan nyawa!

vitamin c 3

15 Kebaikan Vitamin C kepada Tubuh Badan Anda

1.  Membantu dalam pembentukan kolagen

Kolagen mampu membuatkan kulit jadi lebihanjal, gebu dan berseri-seri. Tapi kolagen bukan stakat nak kulit je cantik tapi lebih dari tu. Kolagen ada pada kornea, kanta mata, kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi, gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu serta organ seperti  buah pinggang, jantung serta sistem limfatik. Vitamin C membantu dalam pembentukan kolagen yang menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan, kekenyalan kulit dan juga tisu-tisu badan termasuklah tendon, ligamen, otot dan tulang rawan.

2.  Bertindak sebagai antihistamine semulajadi

Vitamin C kurangkan simptom demam seperti sakit-sakit badan dan selsema dengan bertindak sebagai antihistamine semulajadi. Ia boleh turunkan paras histamine dan mengawal alergi yang menyebabkan demam. Dengan membekalkan nutrien penting yang diperlukan oleh sistem imun, vitamin C dalam dos yang lebih tinggi biasanya dapat bantu pulih dari demam dengan lebih cepat.

3.  Penawar Semulajadi bagi Masalah Kulit

Sejak dulu lagi, vitamin C banyak digunakan untuk merawat banyak masalah yang berkaitan dengan kulit. Sekarang ni pun, banyakproduk kecantikan yang gunakan vitamin C seperti pelembap dan masker untuk kembalikan keremajaan kulit dan buatkan kulit kelihatan berseri secara semulajadi. Vitamin C sangat membantu untuk kurangkan kedutan dan mengembalikan keanjalan kulit. Selain itu, vitamin C juga melindungi kulit dari bahaya sinar UV.

4.  Membantu dalam Menyembuhkan Luka

Vitamin C sangat penting untuk hasilkan kolagen iaitu protein dalam tisu penghubung dalam tubuh badan (kulit, tendon, otot, ligamen dan lain-lain).  Disebabkan itu, vitamin C sangat membantu dalam pemulihan luka tak kiralah sama ada luka kecil, luka yang dalam, tulang yang patah atau kulit yang melecur. Badan menggunakan vitamin C untuk gantikan tisu yang rosak sekaligus dapat bantu pulihkan luka dengan lebih cepat dan lebih baik.

5.  Melindungi dari Penyakit yang Disebabkan oleh Tekanan

Mengikut Dr. Bruce Miller, “The more you stress, the more you need vitamin C”. Ya, vitamin C mainkan peranan penting dalam melindungi otak dan sistem saraf daripada kesan akibat tekanan yang dialami. Ini disebabkan oleh badan perlukan vitamin C yang mencukupi untuk sintesis hormon tekanan seperti adrenaline dan nor-adrenaline iaitu hormon yang sangat penting dalam melawan tekanan. Oleh sebab stress boleh memusnahkan vitamin C dan kesan kekurangan vitamin C dalam badan menyebabkan sistem pertahanan badan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.

6. Membantu Menurunkan Paras Kolestrol

Vitamin C mainkan peranan penting dalam menurunkan paras kolestrol dalam darah. Ia membantu menukarkan kolestrol kepada bile salts yang lebih mudah dibuang daripada badan.

7.  Melancarkan Peredaran Darah

Kebanyakan kerosakan yang berlaku pada salur darah semasa serangan sakit jantung adalah disebabkan oleh salur darah tidak dapat mengembang dengan baik dan menghalang peredaran darah. Sakit dada, susah nak bernafas atau dalam bahasa mediknya angina pectoris juga disebabkan oleh arteri koronari iaitu arteri yang membawa darah ke jantung tidak dapat mengembang dengan baik. Terdapat kajian yang menunjukkan walaupun vitamin C dalam dos yang kecil tapi ia dapat membantu salur darah mengembang dengan baik terutamanya bagi yang selalu sakit dada, ada masalah jantung dan juga tekanan darah tinggi.

8.  Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin C adalah antioksidan yang sangat hebat. Ia dapat menghalang radikal bebas daripada merosakkan dinding arteri yang boleh membentuk plak dan mengundang risiko darah tinggi, penyakit jantung dan strok. Vitamin C juga melindungi kolestrol dari teroksida dalam aliran darah yang boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok. Sebab itulah orang yang ada darah tinggi digalakkan ambil vitamin C untuk elakkan risiko penyakit jantung dan strok.

9.  Mengawal Paras Gula dalam Darah bagi Pesakit Diabetes

Vitamin C mengawal paras gula dalam darah dan melindungi daripada komplikasi yang disebabkan oleh diabetis. Ada banyak kajian yang menunjukkan bahawa vitamin C dapat menurunkan paras gula dalam darah bagi pesakit diabetes.

10.  Membantu dalam Merawat Kanser

Terdapat kajian yang mencadangkan pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi dapat membantu ubat untuk mematikan sel kanser dengan lebih berkesan bagi pesakit kanser yang sedang menjalani kemoterapi. Fungsinya sebagai antioksidan melindungi sel dan DNA daripada rosak dan mengalami mutasi. Vitamin C menyokong sistem pertahanan badan untuk melawan kanser dan mengurangkan risiko hampir kesemua jenis kanser. Bukanlah bermakna vitamin C ni boleh rawat kanser tapi vitamin C nilah yang bantu kuatkan sistem pertahanan badan untuk memerangi sel-sel kanser.

11.  Membantu Mengurangkan Masalah Pernafasan

Terdapat kajian dari Univerisity of Helsinki, Finland yang mencadangkan vitamin C untuk mengurangkan masalah sistem pernafasan seperti batuk, nafas berbunyi dan juga semput.

12.  Mengurangkan Simptom Asma

Orang yang mempunyai asma yang kronik sangat memerlukan vitamin C. Fungsinya sebagai antioksidan dan antihistamine dapat membantu dalam fungsi peparu dan salur pernafasan. Pengambilan vitamin C sebanyak 1000 mg hingga 2000 mg setiap hari dapat mengurangkan penghasilan histamine yang boleh menyebabkan keradangan bagi penghidap asma.

13.  Membantu dalam Mengurangkan Simptom Arthritis

Arthritis disebabkan oleh kegagalan proses sel yang membantu dalam penghasilan, penyelenggaraan dan pemulihan tisu tulang rawan. Tekanan fizikal ke atas tulang rawan memusnahkan kolagen dan juga memberi kesan pada penghasilannya. Disebabkan vitamin C diperlukan untuk membentuk kolagen,ia sangat membantu untuk mengurangkan kesakitan, keradangan dan sakit sendi bagi orang yang menghidap arthritis.

14.  Mengurangkan Risiko Katarak

Vitamin C mainkan peranan penting dalam memulihkan penglihatan dan juga melindungi daripada pembentukan katarak yang boleh mengakibatkan buta. Ini disebabkan oleh kanta mata perlukan dos tinggi bagi vitamin C untuk membuang dan menghalang radikal bebas yang terbentuk daripada kesan cahaya matahari.

15. Membantu Merawat Tibi

Salah satu kajian yang dipaparkan dalam journal di Nature Communications mendapati vitamin C boleh membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit tuberculosis atau lebih dikenali sebagai tibi. Vitamin C berpotensi sebagai antibakteria dalam menjalani rawatan penyakit tibi.

Sangat banyakkan khasiatnya? Jadi, pastikan badan kita mendapat bekalan vitamin C yang mencukupi untuk mencegah daripada sebarang penyakit. Vitamin C ni larut air dan mudah musnah dalam badan. Kita perlu topup setiap hari untuk pastikan badan kita ni cukup vitamin C. Jika tak mampu cukupkan keperluan vitamin C melalui makanan, anda boleh mengamalkan Sustained Release Vita-C Plus setiap hari.

Macam References:

Tips Mudah Hilangkan Cramp pada Kaki Ketika Hamil

Cramp?? SAKIT!!!! Itulah yang dapat digambarkan bila kejang oto berlaku. Ibu hamil yang tidak menjaga pemakanan dan juga kurang exercise lebih mudah diserang cramp. Ada juga yang panggil simpul biawak, simpul mengkarung..hehe..saya panggil.. ‘nyetok karung’ ;p Biasanya cramp pada bahagian betis dan terkena pada waktu malam lebih-lebih lagi bila cuaca sejuk.

Di sini saya ingin kongsikan beberapa tips yang mungkin anda boleh cuba jika tiba-tiba kena cramp pada betis. Sebelum tu, meh kita tengok dulu apakah punca yang menyebabkan anda tiba-tiba diserang cramp.

Antara puncanya ialah :

  • Aliran darah yang tidak lancar di bahagian kaki
  • Latihan yang berlebihan sewaktu bersukan
  • Tak cukup stretching sebelum bersukan
  • Kelesuan otot
  • Kurang air dalam badan (dehydrate)
  • Kekurangan magnesium/potassium
  • Kekurangan kalsium bagi ibu hamil
  • Calcium deficiency in pregnant women
  • Masalah pada sistem saraf

Sumber

Tips mudah hilangkan cramp ketika hamil

Bagi anda yang hamil, jika tiba-tiba otot betis cramp, apa yang perlu dibuat ialah luruskan kaki yang cramp tu. Pegang hujung jari kaki dan tarik dengan perlahan-lahan ke arah anda. Minta bantuan suami atau orang berdekatan dengan anda untuk bertindak segera! Insya Allah, otot yang kejang akan mula kendur dan anda takkan rasa sakit untuk jangka masa yang lama. Kalau lambat bertindak, esoknya pun bila jalan terhincut hincut lagi hehehe..

Itulah yang saya buat bila tengah syok tido malam, tiba-tiba betis cramp. Cepat-cepat jerit panggil husband minta tolong tolakkan tapak kaki ke atas. Haaa…dapat bayangkan tak macam mana nak buat tu? 😉 Cuba tengok gambar kat bawah ni. Mungkin lebih mudah faham. Cubalah!

tips hilangkan cramp pada betis

 

Biasanya bagi ibu hamil, cramp ni sebab kurang nutrien dalam badan especially kalsium dan magnesium. Kalau terlalu lasak waktu siang pun boleh jadi juga. Jadi, pastikan diet harian anda mengandungi sumber kalsium seperti susu, keju, brokoli dan sayuran hijau yang lain.

Berapa banyak jumlah kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil?

RDA Calcium

Bagi ibu hamil, keperluan kalsium harian sebanyak 1000mg sangat penting untuk pastikan kesihatan ibu dan bayi di tahap optimum. Bayi dalam kandungan perlukan kalsium yang mencukupi untuk pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat. Jadi, kalau badan ibu yang tak cukup kalsium, baby akan serap kalsium yang diperlukan daripada tulang dan gigi ibu. Sebab tu ada ibu hamil yang mengadu tulang rasa lenguh dan gigi pun ada yang mudah goyang. 🙂

Elakkan Cramp Ketika Hamil dengan Vitamin Shaklee (Ostematrix)

Macam saya ni jenis minum susu berperisa je..itu pun bukan setiap hari..kadang-kadang je..hehe..jadi, paling mudah saya telan je pil Ostematrix setiap hari untuk support keperluan kalsium saya. Kalau saya skip je, terimalah akibatnya malam tu betis cramp! hehe..sendiri mau ingatlah. Dahla makan minum tak menentu.

ostematrix

Ostematrix ni lengkap sekali dengan kalsium, magnesium, vitamin D dan mineral penting seperti zink, kuprum, mangan. Caplet dia licin..so mudah nak telan. Jadi, setiap hari, saya pastikan telan 4 biji Ostematrix sebab 1 biji ostematrix bekalkan 250mg kalsium, 100IU Vitamin D, 100mg Magnesium. Kalau dah minum susu high calcium segelas sehari, makan 2 biji ostematrix pun dah cukup. Alhamdulillah, memang sangat membantu saya untuk elakkan dari kena cramp.

Di sini saya kongsikan testimoni salah seorang yang dah pun cuba ostematrix untuk atasi masalah beliau yang selalu cramp.

testimonial ostematrix dan cramp

Thanks kak, sekarang memang ambil juga ostematrix, memang sangat bagus kalau compare dengan yang sebelum ni ambil kalsium yang beli dari farmasi je. Sekarang sejak amalkan ostematric ni saya dah tak cramp kaki lagi. Dulu time ambil kalsium dari farmasi memang tetap akan cramp kaki malam2 time tido. Tulang belakang tu memang sakit juga la (biasala time pregnant) tapi kurang sakit dah sejak amalkan oste. Alhamdulillah syukur sangat2, saya tak boleh minum susu sebab ada lactose intolerance. Tiap kali minum susu memang akan jadi pengunjung toilet yang setia. hehe..Mujur jumpa produk ni ~ Pn. Maimun Huja Husin

Jika anda ingin dapatkan Ostematrix, klik sahaja pada gambar di bawah. Atau pun, contact saya melalui SMS/Wassap 013 9395771
OrderNow

 

Apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak sembelit?

Sembelit di kalangan kanak-kanak adalah satu perkara biasa bagi kanak-kanak terutamanya bagi kanak-kanak yang terlalu cerewet makan..tapi jika masalah sembelit yang terlalu kerap berlaku..ianya mungkin petanda yang tidak baik dan memberi kesan yang tidak elok kepada sistem penghadaman kanak-kanak tersebut.

Apa tanda-tanda anak anda mengalami sembelit?

  • Sukar untuk membuang air besar. Ianya dapat dilihat semasa anak sedang meneran dengan kuat.
  • Perut kembung atau sakit
  • Najis yang bercampur darah

Sebagai ibu bapa, pastinya tak sampai hati tengok anak merana setiap kali nak buang air besar kan? Sampai merah padam muka meneran dan adakalanya mereka menangis sebab tak tahan sakit! Adakalanya sampai kanak-kanak tersebut trauma bila setiap kali nak buang air. Bayangkanlah jika bahan buangan yang mungkin mengandungi toksin dan sepatutnya dibuang berkumpul dalam badan. Nanti boleh mendatangkan penyakit lain  pula. Sebelum kita cari penyelesaian..eloknya cari punca dulu kenapa anak sembelit. Perhatikan apa yang anak-anak anda makan atau minum sebelum kena sembelit tu.

Mungkin maklumat di bawah boleh membantu anda untuk kenalpasti kenapa kanak-kanak sembelit.

  • Kurang minum air putih/air masak dalam sehari?
  • Kurang makan sayur-sayuran atau buah-buahan yang mengandungi serat?
  • Bertukar jenama susu formula? Kadang-kadang sembelit juga boleh disebabkan oleh anak yang tak serasi dengan susu.
  • Demam, sakit tekak atau tumbuh gigi juga boleh mengakibatkan anak kurang selera makan dan minum.

Apa yang perlu dibuat jika kanak-kanak sembelit?

Tips 1 – Pelbagaikan jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi serat

Diet yang mengandungi serat (fiber) setiap hari sangat penting untuk fungsi usus dan usus besar. Pisang, betik, labu, keledek, buah naga,  jambu, jambu batu, sayuran berdaun hijau dan lain-lain. Jus buah yang dikisar pun boleh. Buah-buahan seperti betik mengandungi kandungan serat yang tinggi dan boleh merangsang pergerakan usus sekaligus membantu kanak-kanak mengatasi masalah sembelit. 

makanan yang legakan sembelit

Tips 2 – Didik anak minum air putih/air masak dengan kerap setiap hari

Selalulah ingatkan anak-anak untuk minum air masak. Cara saya, saya sediakan botol minuman kegemaran anak-anak dan selalu pastikan bawa botol air masak ke mana-mana pergi. Walaupun duk dalam rumah je, botol air budak-budak ni memang sentiasa berisi. Nanti mudah anak nak minum..capai je air masak yang dah ada dalam botol dia. Ni kes mamanya kadang lupa nak offer air masak pada mereka. 😉

sembelit di kalangan kanak-kanak

Tips 3 – Sesekali berikan anak anda makanan/minuman yang mengandungi probiotic

Kehadiran probiotik dapat membantu fungsi bakteria baik yang terdapat dalam sistem penghadaman. Antara makanan yang mengandungi probiotik ialah yogurt, vitagen, yakult dan sebagainya.

probiotik dan sembelit

Tips 4 – Jika sembelit disebabkan susu formula, tukar jenama susu formula tersebut

Mungkin selepas anda tukar susu formula dari suatu jenama ke jenama yang lain, ada yang tak serasi. Perhatikan rutin harian anak anda terutamanya apabila dia membuang air besar dan kecil selepas tukar susu formula tersebut. Gunakan kaedah cuba jaya hinggalah anda bertemu dengan susu yang lebih sesuai 🙂

Dah cuba tips di atas tapi masih tidak berjaya?

Adakalanya tips di atas tidak begitu membantu terutamanya bagi anak-anak yang terlalu cerewet memilih makanan. Puas ibu bapa memujuk anak-anak untuk minum air masak. Kadang nak minum susu je sepanjang hari.  Saranan saya, dapatkan nasihat doktor. Secara jujurnya, saya tak galakkan sangat anda berikan anak ubat pelembut najis sebab ianya akan mengajar usus untuk menjadi malas kerana terlalu bergantung kepada ubat-ubatan.

Anda juga boleh cuba berikan Mealshakes kepada anak anda untuk membantu mengatasi masalah sembelit yang dialami. Mealshakes adalah multivitamin dalam bentuk serbuk yang kaya dengan serat (fiber) sekaligus membantu anak-anak anda yang mengalami masalah sembelit. Ianya dipercayai dapat mencetus selera makan anak-anak kecil tambah pula rasanya yang sedap dan pasti memikat anak anda.

mealshakes atasi masalah kurang selera makan

Macam mana nak bancuh? Mudah jer! Hanya campurkan 1 sudu kecil dalam minuman atau susu anak anda setiap hari. Jom kita lihat apa kata ibu yang dah cuba untuk anaknya ni.

sembelit di kalangan kanak-kanak

Alhamdulillah, after consume mealshakes x sampai seminggu, my little boy dah x sembelit dah. Dulu everytime nak buang air besar abis satu rumah dia berlari sambil menangis. kadang2 tertido sambil berdiri coz sakit nak buang air besar katanya. Now i’m not worried anymore. Hari2 dia buang air besar without any constipation..tq shaklee ~ Pn. Siti Rozita Ahmad Mokhtar

Untuk pertanyaan lanjut, anda boleh hubungi saya melalui SMS/Whatsapp di 0139395771 atau emailkan sahaja di tgmuzlina@gmail.com

OrderNow

Psst…untuk pengetahuan anda, bulan ini ada promosi Mealshakes! Kalau beli 3 tin Mealshakes, anda akan dapat percuma 1 tin lagi yang bernilai RM113.25. Jimat banyak tu 🙂 Promosi sah hanya pada SEPTEMBER 2014 – OKTOBER 2014 je tau!

Rukhsah puasa bagi ibu mengandung

Mungkin ada di antara anda, ibu yang pertama kali hamil dan berpuasa tahun ini. Tahniah saya ucapkan 🙂 Persoalan yang sering timbul di kalangan ibu sekalian, adakah selamat berpuasa semasa hamil lebih-lebih lagi yang sedang mengalami morning sickness atau sedang sarat mengandung? 

Puasa ketika hamil

Di dalam Islam, ada rukhsah iaitu kelonggaran bagi ibu mengandung untuk berbuka puasa tapi of course lah kena ganti kan 🙂 Menurut Imam Syafie, ada dua sebab yang membolehkan ibu mengandung berbuka puasa iaitu :

  1. Risau akan keselamatan dirinya.
  2. Risau akan keselamatan kandungannya.

Ibu hamil yang berbuka puasa sebab risau akan keselamatan kandungannya wajib qadha’ puasa dan bayar fidyah tapi kalau berbuka puasa sebab risau kesihatan diri sendiri hanya perlu ganti puasa je. Islam tu mudah dan menyenangkan tapi tak bermakna kita boleh ambil mudah ye 🙂 

Normal bagi ibu mengandung cepat lapar lebih-lebih lagi kalau berpuasa. Kalau ibu minum tak cukup air, mesti cepat je rasa menggigil. Kalau dah tahap menggigil sangat dan tak larat nak jalan tu boleh lah kalau nak berbuka pun….Selagi boleh tahan berpuasa, kita puasa tapi kalau dah tak boleh, jangan terlalu memaksa diri sebab akan memudaratkan kesihatan diri sendiri dan juga bayi dalam kandungan…tapi alangkah bestnya kalau dapat berpuasa dengan sempurna dan tak perlu pening-pening kepala nak ganti kemudian hari.  Alhamdulillah, saya masih dikurniakan nikmat kesihatan dan kekuatan untuk terus berpuasa penuh setakat ni. Ada juga terlepas sahur, memang melepek teruslah bila balik dari ofis…tapi masih bertahan dan apa yang saya buat ialah kurangkan pergerakan fizikal dan rehat secukupnya.

 Sekarang ni usia kandungan saya dah pun mencecah 28 minggu..masih lagi aktif bekerja. Kadang terpaksa hadkan pergerakan sebab kalau lasak sangat nanti baby suka mengeras hehe.. Memang aktif kalau nak dibandingkan dengan pengalaman lepas walaupun tak mengandung or menyusu pun. Sampai ofismate saya pernah tegur bila dah nak balik ofis..katanya saya nampak steady je..walaupun puasa..sedangkan dia pun sedang preggy juga..katanya memang mencabar puasa dalam masa yang sama sedang pregnant. Tipsnya mudah je….JANGAN SKIP SAHUR hehe.. ;p

Apa yang saya amalkan untuk pastikan sentiasa bertenaga semasa berpuasa ialah

  1. Ya..jangan sesekali skip sahur! Sebab sahur tu umpama breakfast kita untuk bagi bekalan tenaga sepanjang hari. Tak kisah lah nak makan nasi ke, roti ke, mee ke..biskut pun boleh janji makanlah walaupun sedikit.
  2. Makan kurma ketika berbuka dan bersahur. Biasanya saya makan at least 3 biji kurma. Makan kurma ni sunnah Nabi dan manfaat kurma pun banyak..salah satunya untuk boost energy dan fast recovery. Lagi pun, memang bagus untuk perkembangan minda dan kesihatan bayi dalam kandungan 🙂
  3. Minum air secukupnya. Saya akan pastikan minum air masak secukupnya selepas waktu berbuka sampailah ke waktu sahur. Dan antara minuman wajib saya waktu berbuka dan sahur ialah Performance Drink. Kerja saya sebagai pengajar benar-benar menuntut untuk tak mudah kering tekak bila bulan puasa ni. Lagi pun, Performance Drink ni bantu badan saya tak mudah terhidrat kalau tak cukup minum air 🙂 Fungsinya, lebih kurang macam 100 plus tapi tanpa gula atau perisa tambahan. Rasa pure orange gitu!
  4. Ambil makanan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah dan high fibre supaya tak lah perut mudah berkeroncong nanti. Pernah tak korang makan sahur dengan nasi sepinggan tapi masih tetap rasa lapar yang melampau..macam tak bersahur.! Cara saya mudah je, waktu sahur saya wajib minum bancuhan Performance Drink dan ESP (Energizing Soy Protein). Kalau terbangun lewat waktu sahur dan nyaris-nyaris terlepas sahur pun, minuman ni lah yang jadi penyelamat saya so takdelah balik rumah melepek sangat.
  5. Elakkan makanan yang pedas atau berminyak lebih-lebih lagi orang yang mudah kena gastrik. Nanti pedih perut..kalau time pregnant mudah kena pedih ulu hati.
  6. Doa yang spesifik. Setiap kali selepas waktu solat, saya akan minta doa pada Allah s.w.t agar dikurniakan kesihatan yang berpanjangan, diberikan kekuatan dan mudahkan saya dalam menunaikan ibadah puasa ni. Insya Allah, jika niat kita baik..semuanya akan dipermudahkan.

Sekian sahaja tips dari saya kali ini untuk ibu hamil yang ingin berpuasa tapi badan masih cergas bertenaga! Mudah-mudahan ianya dapat membantu ibu yang sedang hamil macam saya 😉

Untuk order Performance Drink ;

OrderNow

Untuk order Energizing Soy Protein (ESP) ;

OrderNow

untuk order Performance Drink & ESP ;

OrderNow

Masalah sembelit di kalangan kanak-kanak

Anak saya sampai menangis bila nak buang air besar!

Mungkin itu luahan ibu yang pernah mengalami masalah sembelit pada anak mereka. Saya pun tak terkecuali. Memang tak dinafikan, kadang-kadang tu sampai menggigil dia nak teran. Perut tak selesa tapi tak boleh teran..maunya tak sakit! Masalah sembelit di kalangan kanak-kanak ni biasanya berlaku sebab pemakanan yang tidak seimbang dan kurang air dalam badan. Sembelit akan mengakibatkan proses pembuangan air besar menjadi satu pengalaman yang menyakitkan dan mengerikan kepada kanak-kanak. Akibatnya, kanak-kanak tu sanggup tahan dan taknak buang air besar.

sembelit di kalangan kanak-kanak

Apakah komplikasi yang mungkin timbul akibat sembelit?

Sembelit ni bukan kategori penyakit tapi jika ianya berpanjangan dan terlalu kerap berlaku mungkin boleh membawa kepada penyakit buasir. Buasir boleh terjadi disebabkan tabiat menahan untuk buang air besar atau Anal Fissures (koyakan pada kulit di sekeliling anus). Jika regangan terlalu kuat, ia akan menyebabkan rektum terkeluar dari dubur dan mungkin memerlukan pembedahan jika teruk dan kronik.

Tanda dan gejala sembelit

Tanda-tanda berikut mungkin berbeza pada setiap orang :

  • Tidak membuang air besar beberapa hari, atau membuang najis yang keras dan kering.
  • Perut kembung, kejang atau sakit.
  • Kurang selera makan.
  • Gigi mengetap, kaki tersilang, punggung dikepit bersama, muka menjadi kemerahan apabila kanak-kanak cuba untuk menahan pembuangan najis untuk elakkan ketidakselesaan.
  • Sedikit cecair atau calitan najis lembut pada seluar dalam kanak-kanak.

Sebab-sebab berlakunya sembelit di kalangan kanak-kanak

Banyak faktor yang menyebabkan kanak-kanak mengalami sembelit. Mungkin ibu boleh semak beberapa senarai di bawah untuk mengenalpasti punca berlakunya sembelit.

  • Kurang serat dalam diet.
  • Kurang aktiviti fizikal
  • Ubat-ubatan
  • Susu
  • Sindrom gangguan semasa pembuangan air besar (Irritable bowel syndrome).
  • Menahan untuk membuang air besar.
  • Kekurangan air (Kanak-kanak yang demam dan tidak sihat mungkin tiada selera makan atau kurang minum susu)
  • Masalah dengan kolon dan rektum.
  • Masalah dengan fungsi usus (sembelit kronik yang secara tiba-tiba dan tanpa sebab)

Cuba tips ini bagi kanak-kanak yang cerewet makan.

Bagaimana cara mengatasi masalah sembelit?

Dalam kebanyakan kes, masalah sembelit di kalangan kanak-kanak dapat diatasi dengan mudah tetapi jika anda telah pun mencuba tips di bawah dan masalah sembelit masih lagi berlarutan, saya nasihatkan bawalah anak anda untuk berjumpa doktor untuk mengenalpasti punca sebenarnya.

Tips Mencegah dan Mengatasi Masalah Sembelit

Bagi ibu bapa yang ingin mengelakkan pemberian ubat-ubatan, anda boleh cuba tips berikut:

  • Banyakkan serat dalam makanan anak-anak seperti buah-buahan segar dan sayur-sayuran.
  • Berikan anak minum air yang mencukupi. Boleh juga berikan jus buah-buahan seperti tembikai dan betik.
  • Baringkan anak dan lakukan senaman kayuhan basikal untuk merangsang pergerakan najis di dalam usus.

Kadang-kadang tabiat pemakanan anak-anak yang terlalu cerewet dan memilih merumitkan lagi keadaan. Jika ibu bapa dah cuba pelbagai tips di atas, tapi masih tidak berjaya, anda boleh cuba berikan Mealshakes pada anak-anak. 

mealshakes atasi masalah kurang selera makan

Kebaikan Shaklee MealShakes

  • Menyediakan vitamin dan mineral penting sebagai nutrien asas yang diperlukan oleh kanak-kanak yang sedang membesar untuk terus sihat dan bertenaga.
  • Sumber terbaik serat pemakanan dan protein
  • Sumber kalsium yang pekat, baik untuk kekuatan gigi dan tulang.
  • Indeks glisemik yang rendah
  • Rasa French Vanilla yang lazat dan wangian yang cukup harum

Cara nak bancuh pun mudah je sebab boleh bancuh dengan susu atau jus buah-buahan. Apa yang menariknya, ramai ibu bapa yang dah pun berjaya menyelesaikan masalah sembelit di kalangan anak-anak mereka. Bukan itu ajer, kata mereka anak yang sebelum ini susah sangat nak makan pun dah tunjukkan minat untuk makan. Alhamdulillah 🙂

 cara atasi sembelit

cara atasi sembelit

 

Bagaimana untuk dapatkan Mealshakes?

Harga untuk 1 canister ialah RM113.75. Dengan penggunaan hanya 1 sudu kecil setiap hari, sangat berbaloi untuk penggunaan 2-3 bulan!

OrderNow

Anda boleh hubungi saya, Muzlina di 0139395771 untuk membuat bayaran secara bank transfer.  Nikmati lebih penjimatan dengan menjadi ahli Shaklee yang sah 🙂

Bahaya Hb Rendah Semasa Mengandung dan Cara Mengatasinya

Tiap kali checkup mengandung, mesti ibu kena check darah kan? Tujuannya untuk kenalpasti berapa banyak hemoglobin dalam darah kita. Biasa kita panggil short form jelah bagi hemoglobin ni iaitu Hb. Atau nak senang faham..kurang darah 🙂 Mungkin ibu yang tak pernah ada masalah hb rendah semasa mengandung ni tak pernahlah rasa simptom-simptom kurang darah ni kot. Tapi, ibu mesti ambil tahu kandungan hb dalam darah setiap kali pergi check up mengandung tau. Sebabnya..mudah nanti ibu nak jaga makan..andai kata hb memang rendah. Kandungan hb waktu mengandung ni kadang-kadang tak boleh dijangka. Awal-awal memang ok..nampak takde masalah..tapi bila kandungan dah makin besar, hb boleh jatuh mendadak! Itu yang kita taknak sebab bahaya! Risiko pada ibu dan juga bayi.

check hb darah ketika hamil

Antara kesan hb rendah pada bayi :

  • Keguguran
  • Kelahiran pramatang (premature)
  • Berat badan bayi yang rendah

Hb rendah pada ibu hamil menyebabkan ibu mudah rasa letih, tak sihat, emosi pun senang terganggu dan badan ibu jadi lemah…lebih teruk lagi bila risiko kematian ibu meningkat! Doktor akan berikan rawatan anemia semasa mengandung pada ibu yang ada masalah hb low yang kronik. Nutrien dalam badan ibu diserap secukupnya oleh baby dalam kandungan. Bila jadi ibu ni, kita pastinya nakkan semuanya yang terbaik untuk anak kan..sanggup sakit untuk anak dalam kandungan..tapi dalam tak sedar..bila ibu tak jaga badan sendiri..tempiasnya nanti kena juga dekat anak. Kalau badan ibu sendiri pun dah sakit, siapa yang nak jaga baby dalam perut kan? Jadi, ibu pun kenalah pastikan badan cukup zat dan nutrien yang perlu sepanjang proses kehamilan tu. Insya Allah..akan lahir bayi yang sihat dan cukup sifat. Mungkin jawapan di atas ni dah menjawap persoalan perlu ke ibu risau jika hb rendah semasa mengandung?

Oh ya..anda juga boleh singgah di blog Pn. Zarida untuk baca pengalaman pharmacist sendiri yang waktu mengandung pernah ada masalah kurang darah ni dan alhamdulillah jumpa penyelesaiannya. Kalau ibu dah makan set lengkap kehamilan Shaklee, dah tak perlu makan vitamin yang doktor beri sebab dah pun memadai. Nanti overdose pula! Pilih salah satu je. Kalau ibu just nak tambah darah je tapi taknak ambil vitamin yang lain, saya suggest cubalah multivitamin vitalea ni. Insya Allah dapat bantu tambah darah dan ibu akan dapat lebih manfaat yang pastinya ibu suka! Kenapa saya cakap macam tu? 🙂 Sebab..so far, saya dapat rasa perbezaan bila makan pil zat besi yang doktor bagi dengan vitalea yang sememangnya multivitamin yang lengkap dengan zat besi. Bila makan vitalea, langsung tak jejaskan sistem perkumuhan..maksudnya takde pun najis jadi keras or hitam. Paling best bila badan rasa energetic dan tak mudah rasa cepat letih. 

Saya kongsikan di sini kisah Pn Aya Chalo yang dulunya setiap kali mengandung pasti alami masalah hb rendah ni. Tapi selepas tu tiada lagi masalah hb rendah. Apa yang beliau lakukan?

Jika anda juga mengalami masalah yang sama dengan Pn Aya Chalo ni, anda boleh hubungi saya di 013 9395771 (Muzlina) untuk konsultasi. Saya sedia membantu.

OrderNow

Untuk order Set Asas Ibu Mengandung Trimester 1 ;

OrderNow

Untuk order Set Lengkap Ibu Mengandung Trimester 2 & 3 ; 

OrderNow

Sembelit ketika hamil

Salam buat semua pembaca budiman! 🙂

Maaf lama tak update entry baru..sebab lately saya alergi plak dengan blog! hahaha..macam-macam lah pembawakan budak ni. Kali ni saya nak share cerita tentang sembelit ketika hamil ni. Pernah tak korang waktu pregnant sembelit? Oh..setakat ni Alhamdulillah saya belum pernah kena sembelit masa preggy ni…tapi saya pernah kena waktu dalam pantang anak pertama. Hohoho..cukuplah rasanya sekali seumur hidup. Ngeri!!! ;p

Tapi saya biasa sangat dengar cerita dari kawan-kawan waktu preggy kena sembelit especially bila dah di hujung kehamilan. Seksa kot nak menahan. Bayangkanlah benda kotor dalam badan yang sepatutnya dikeluarkan tapi tak dapat nak buang. Lama-lama memang boleh jadi toksik! Beracun lak pada tubuh badan kita. Sembelit ni bahaya kalau dibiarkan sebabnya boleh mendatangkan penyakit lain lak macam buasir atau pendarahan.

sembelit ketika hamil

Apa punca sembelit ketika hamil?

Agak-agak korang kenapa ye sembelit ni terjadi waktu hamil? Tabiat seseorang membuang ni memang berbeza. Ada yang tiap-tiap hari..ada yang setiap dua hari dan ada yang mungkin beberapa hari..tapi kalau dah beberapa hari tu kategori kurang lawas dah tu.heheh.. 

Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan ibu mengalami sembelit ketika hamil. Biasanya bergantung pada keadaan ibu tu contohnya faktor emosi macam selalu rasa risau or gelisah je manjang, kurang bergerak atau pun sebab kurang makan makanan yang berserat (fiber). Selain tu, banyak hormon progesterone dalam badan ibu hamil dan hormon ni menyebabkan usus lambat proses makanan. Paling obvious bila rahim makin besar sebab pergerakan najis ke usus besar akan terhalang dan inilah yang menyebabkan ibu sembelit ketika hamil. Kadang-kadang, pil zat besi yang doktor bagi tu pun boleh menyebabkan sembelit. Kalau selalu sangat sembelit walau dah minum air secukupnya, mungkin ubat tu tak serasi dan seeloknya discuss lah dengan doktor. Banyak pilihan pil zat besi yang doktor boleh bagi ikut keperluan dan kesesuaian ibu.

Macam mana nak kurangkan sembelit ketika hamil?

Ada beberapa tips yang boleh saya kongsikan. Hasil dari pembacaan saya dan juga pengalaman saya sendiri.

  1. Makanlah makanan yang banyak serat contohnya cereals, sayur-sayuran dan buah-buahan. Kalau buah, saya paling suka pisang. Hehe..memang best!
  2. Pastikan minum air secukupnya dalam 8 gelas sehari ke..Campur-campurlah dengan orange juice ke..yogurt bliss ke..hehe..Saya memang pengamal suplemen, jadi saya memang make sure minum lebih dari 3 liter sehari. Mula-mula memang susah, tapi bila dah biasa, haus je manjang. Saya cadangkan air yang kita minum tu biarlah bersukat..senang ada indicator. Alah..tak perlu beli tupperware khas pun. Guna botol mineral pun boleh. Kalau yang botol 1 liter tu, means minumlah sampai 3 kali refill. 🙂
  3. Buat aktiviti senaman ringan..contohnya berjalan ke.. Paling mudah buat kerja-kerja rumah jelah 🙂
  4. Kalau sembelit sebab pil yang doktor bagi, macam yang saya bagi tau tadi, discuss dengan doktor yang merawat kita tu. 

Cara saya, selain daripada amalan kat atas ni, saya dapat kesan yang best daripada pengambilan kalsium Shaklee iaitu Ostematrix. Waktu anak 1st, memang tak kenal lagi pun suplemen ni…dan alhamdulillah takde masalah sembelit. Dan bila dah makan Ostematrix ni, bukan je lawas..tapi waktu tidur lena dan badan pun rasa segar je bila bangun pagi. Bangun pagi mesti lancar je proses membuang. Memang rasa ringan badan dan hilang lenguh-lenguh or bisa-bisa badan. Sebab tulah saya prefer makan ostematrix kalau compare dengan pil kalsium yang lain.

Harga pun takdelah mahal sangat. RM61 je sebotol dan ada 120 biji. Of course lah saya dapat lebih murah sebab dapat harga ahli 😉 Oh ya! tadi saya cakap pil zat besi boleh buat ibu hamil sembelit kan? macam saya..lain plak jadinya. Nanti saya share di lain entry ya! 🙂

kalsium

Ni lah dia rupa ostematrix tu.

OrderNow

G6PD dan Shaklee, Apa pantang larangnya?

G6PD..perkataan yang memang tak asing bagi ibu bapa terutamanya si ibu yang baru je melahirkan cahaya mata. Dah jadi rutin bila keluar je baby..fresh from oven 😉 sample dan tali pusat bayi akan diambil untuk ujian darah yang pertama bagi memastikan semuanya normal. Alhamdulillah kedua-dua anak saya bebas dari penyakit G6PD ni. Since saya sentiasa berhadapan dengan customer yang ada masalah penyusuan susu ibu, jadi memang saya kena alert dengan kesihatan baby tu sendiri. Bukan semua suplemen yang ada dalam set menyusu Shaklee yang ibu boleh ambil ye.

Persoalannya, bahaya ke penyakit G6PD ni? 

G6PD adalah sejenis enzim dalam sel darah merah iaitu Glucose-6-Phosphate-Dehydrogenase. Ia bertanggungjawab untuk mengekalkan kestabilan sel darah merah daripada pecah dan penting dalam proses oksidasi. Jika sel darah merah tak cukup enzim G6PD, ia takkan mampu menahan keadaan stress seperti dalam kes jangkitan teruk atau bila terdedah kepada sesuatu makanan seperti kacang parang, ubat gegat dan ubat-ubatan tertentu yang diambil sekaligus menyebabkan sel darah merah pecah atau dipanggil hemolisis. Pesakit mungkin menghidap hemolitic anemia jika sel darah merah musnah berterusan.

Heinz Bodies, Bite Cells (i.e. Degmacytes) G6PD Deficiency

Sel darah merah yang pecah akibat kekurangan enzim G6PD

Pesakit G6PD dikatakan tahan kepada penyakit demam malaria sebab kuman malaria tidak boleh hidup dalam sel darah merah pesakit G6PD. Penyakit kekurangan G6PD jarang membawa maut dan rawatan bagi kes hemolisis yang teruk adalah pemindahan darah kepada pesakit. Penyakit ini tiada penawarnya. Langkah terbaik adalah menghindari makanan dan ubatan yang boleh mencetuskan hemolisis.

Apakah simptom bagi penyakit G6PD?

Biasanya tiada tanda-tanda yang khusu. Bagi bayi baru dilahirkan, perhatikan bayi dengan teliti kerana boleh mendapat penyakit kuning (jaundice) yang tinggi dengan cepat, akibat daripada hemolisis berlebihan dan mungkin rawatan fototerapi diperlukanuntuk menurunkan tahap bilirubin dalam darah. (Sumber : MyHealth)

Tanda-tanda lain yang boleh diperhatikan akibat daripada kekurangan darah

  • Suhu badan yang naik dengan tiba-tiba
  • Pening
  • Kulit/mata kekuningan
  • Kencing berwarna gelap (dark yellow orange urine)
  • Lesu dan tidak bermaya
  • Sukar bernafas
  • Denyutan nadi yang lemah atau laju

Bagaimana G6PD boleh berlaku?

Penyakit G6PD ni tak berjangkit walaupun kita bersentuhan dengan mereka yang menghidapnya tapi ianya diwarisi secara genetik.  Struktur G6PD dibawa oleh kromosom X. Perhatikan gambarajah di  bawah untuk lebih senang faham bagaimana kromosom X yang kekurangan G6PD diwarisi. 

bagaimana g6pd berlaku

Jika bayi anda didapati penghidap penyakit G6PD, jangan panik! Sebaliknya cari segala maklumat yang perlu dan tanya doktor apa yang perlu dilakukan? Pesakit G6PD masih boleh menjalankan kehidupan seperti biasa cuma kena extra precautions je lah. 

Apa yang perlu dilakukan jika bayi penghidap G6PD?

Elakkan anak anda dari bahan-bahan yang boleh menyebabkan kemusnahan sel darah merah seperti:

  1. Memberi  ubat-ubat  sendiri tanpa arahan doktor.
  2. Ubat gegat.
  3. Ubat-ubat tradisional, jamu atau ubat sinseh.
  4. Minyak gosok.
  5. Kacang parang (nama glamournya fava beans) dan adik beradiknya (legumes)
  6. Pastikan anda mendapat senarai ubat-ubat yang tidak dibenarkan  kepada bayi yang berpenyakit G6PD sebelum pulang dari hospital. Rujuk Senarai Ubatan.

Tips bagi Ibu Bapa yang mempunyai anak penghidap G6PD

Didik anak dari kecil supaya mereka alert dengan makanan yang boleh diambil dan tak boleh terutamanya jika berada di luar kawalan ibu bapa contohnya seperti di sekolah. Maklumkan juga pada pengasuh, penjaga di sekolah bila perlu dan juga katerer yang menyediakan makanan seperti di asrama. Sebaik-baiknya sentiasa bersedia dengan To Avoid List dan beri pada mereka yang menguruskan anak anda.

Vitamin Shaklee dan penghidap G6PD

Terdapat beberapa vitamin yang tidak disarankan kepada mereka yang menghidap G6PD atau menyusu bayi yang mempunyai G6PD Deficiency. Elakkan vitamin yang berasaskan herba seperti alfalfa dan berasaskan soya seperti ESP.

Ya, mungkin ada di antara anda yang minum ESP dan tiada masalah dengannya. Alhamdulillah 🙂 Apa yang boleh dimakan bergantung kepada tahap G6PD Deficiency anda atau bayi. Rujuk doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui tahap kekurangan G6PD yang dialami. Untuk pengetahuan anda, lebih dari 400 jenis mutasi yang berlaku dalam kes G6PD Deficiency ni. Setiap satu jenis mempunyai tindak balas yang berbeza dengan makanan dan ubatan tertentu. Ada yang sensitif dan ada yang kurang. Apa yang saya sarankan hanyalah sebagai langkah berjaga-jaga.

Bagi ibu yang menyusukan anak, saya cadangkan hanya ambil vitamin basic sahaja seperti vitalea, b complex, vitamin C dan ostematrix untuk membantu ibu kekal bertenaga dalam masa yang sama tidak mempengaruhi pengeluaran susu ibu.