Category Archives: Anemia

Bahaya Hb Rendah Semasa Mengandung dan Cara Mengatasinya

Tiap kali checkup mengandung, mesti ibu kena check darah kan? Tujuannya untuk kenalpasti berapa banyak hemoglobin dalam darah kita. Biasa kita panggil short form jelah bagi hemoglobin ni iaitu Hb. Atau nak senang faham..kurang darah 🙂 Mungkin ibu yang tak pernah ada masalah hb rendah semasa mengandung ni tak pernahlah rasa simptom-simptom kurang darah ni kot. Tapi, ibu mesti ambil tahu kandungan hb dalam darah setiap kali pergi check up mengandung tau. Sebabnya..mudah nanti ibu nak jaga makan..andai kata hb memang rendah. Kandungan hb waktu mengandung ni kadang-kadang tak boleh dijangka. Awal-awal memang ok..nampak takde masalah..tapi bila kandungan dah makin besar, hb boleh jatuh mendadak! Itu yang kita taknak sebab bahaya! Risiko pada ibu dan juga bayi.

check hb darah ketika hamil

Antara kesan hb rendah pada bayi :

  • Keguguran
  • Kelahiran pramatang (premature)
  • Berat badan bayi yang rendah

Hb rendah pada ibu hamil menyebabkan ibu mudah rasa letih, tak sihat, emosi pun senang terganggu dan badan ibu jadi lemah…lebih teruk lagi bila risiko kematian ibu meningkat! Doktor akan berikan rawatan anemia semasa mengandung pada ibu yang ada masalah hb low yang kronik. Nutrien dalam badan ibu diserap secukupnya oleh baby dalam kandungan. Bila jadi ibu ni, kita pastinya nakkan semuanya yang terbaik untuk anak kan..sanggup sakit untuk anak dalam kandungan..tapi dalam tak sedar..bila ibu tak jaga badan sendiri..tempiasnya nanti kena juga dekat anak. Kalau badan ibu sendiri pun dah sakit, siapa yang nak jaga baby dalam perut kan? Jadi, ibu pun kenalah pastikan badan cukup zat dan nutrien yang perlu sepanjang proses kehamilan tu. Insya Allah..akan lahir bayi yang sihat dan cukup sifat. Mungkin jawapan di atas ni dah menjawap persoalan perlu ke ibu risau jika hb rendah semasa mengandung?

Oh ya..anda juga boleh singgah di blog Pn. Zarida untuk baca pengalaman pharmacist sendiri yang waktu mengandung pernah ada masalah kurang darah ni dan alhamdulillah jumpa penyelesaiannya. Kalau ibu dah makan set lengkap kehamilan Shaklee, dah tak perlu makan vitamin yang doktor beri sebab dah pun memadai. Nanti overdose pula! Pilih salah satu je. Kalau ibu just nak tambah darah je tapi taknak ambil vitamin yang lain, saya suggest cubalah multivitamin vitalea ni. Insya Allah dapat bantu tambah darah dan ibu akan dapat lebih manfaat yang pastinya ibu suka! Kenapa saya cakap macam tu? 🙂 Sebab..so far, saya dapat rasa perbezaan bila makan pil zat besi yang doktor bagi dengan vitalea yang sememangnya multivitamin yang lengkap dengan zat besi. Bila makan vitalea, langsung tak jejaskan sistem perkumuhan..maksudnya takde pun najis jadi keras or hitam. Paling best bila badan rasa energetic dan tak mudah rasa cepat letih. 

Saya kongsikan di sini kisah Pn Aya Chalo yang dulunya setiap kali mengandung pasti alami masalah hb rendah ni. Tapi selepas tu tiada lagi masalah hb rendah. Apa yang beliau lakukan?

Jika anda juga mengalami masalah yang sama dengan Pn Aya Chalo ni, anda boleh hubungi saya di 013 9395771 (Muzlina) untuk konsultasi. Saya sedia membantu.

OrderNow

Untuk order Set Asas Ibu Mengandung Trimester 1 ;

OrderNow

Untuk order Set Lengkap Ibu Mengandung Trimester 2 & 3 ; 

OrderNow

Makan pil zat besi untuk ibu hamil..tiada kesan?

Hemoglobin rendah kebiasaannya berlaku pada ibu hamil. Sepanjang tempoh kehamilan, keperluan zat besi untuk ibu hamil lebih tinggi dari biasa lebih-lebih lagi sewaktu kandungan dah memasuki trimester ke 2 dan 3 kerana pembesaran bayi sangat pesat. Doktor akan mencadangkan pengambilan pil zat besi untuk memastikan tahap hemoglobin (Hb) ibu berada pada tahap yang selamat. Hemoglobin yang rendah ketika hamil akan membahayakan ibu dan juga bayi di dalam kandungan. Paras normal Hb bagi ibu hamil ialah 11g/dL ke atas.

Namu demikian, ada juga ibu hamil yang dah pun makan pil zat besi yang doktor bagi tapi Hb tak naik-naik. Cuba anda perhatikan pengambilan makanan/minuman yang diambil bersama dengan pil zat besi tersebut.

Pengambilan makanan berikut bersama pil zat besi atau suplemen yang mengandungi zat besi akan mengurangkan penyerapan zat besi ke dalam badan ibu. Jadi, elakkan makanan berikut :

  • beans, peas, bijirin
  • kopi, teh, makanan berasaskan soya seperti tempe, tofu
  • bayam, strawberi, chocolate, kekacang
  • makanan yang banyak kalsium seperti susu dan produk tenusu
  • fosforus dan zink

Penyerapan zat besi yang tidak efektif akan menyebabkan Hb ibu hamil tidak meningkat. Terbaik anda makan vitamin yang mengandungi zat besi dengan 8 oz air putih atau jus buah 1-2 jam selepas makan.

Sumber

Untuk meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam badan, amatlah disarankan untuk mengambil bersama Vitamin C. Pengambilan vitamin C bersama zat besi dapat meningkatkan lagi penyerapan zat besi tersebut. Pengambilan 2 biji VITALEA sangatlah digalakkan terutamanya bagi ibu hamil yang mengalami masalah HB yang rendah. Setiap tablet Vitalea juga telah pun dilengkapi dengan 60 mg vitamin C(ascorbic acid) untuk membantu penyerapan zat besi dengan lebih berkesan. Ibu hamil digalakkan untuk mengambil set lengkap bagi ibu mengandung untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi berada di tahap optimum.

Zat besi sangat penting untuk ibu hamil bagi mengelakkan anemia dan juga komplikasi lain yang mungkin berlaku semasa kelahiran dan juga selepas kelahiran. Pastinya kita tidak mahu anak kita terdedah kepada bahaya anemia yang mendatangkan risiko tersebut :

  • keguguran
  • kelahiran bayi pra matang (premature)
  • saiz bayi yang kecil
  • koma
  • boleh menyebabkan kematian

Antara simptom ibu hamil kekurangan zat besi ialah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju. Baca lebih lanjut mengenai BAHAYA ANEMIA kepada ibu hamil.

Jom tengok apa kata ibu yang mengambil Vitalea untuk naikkan Hb.

Testimoni Pn. Hasimah Mamat

Setelah umur Husna 1 tahun 10 bulan, BF dihentikan sbb husna akan mendapat ‘adik’…Alhamdulillah ..Awal kehamilan, alahan teruk menyebabkan Hb terus drop 10.5…masa buka buku merah terus dapat sticker …Dengan x semena2, terus call Pn Neslo Beng Wardah…huhuuuuu..Mcm mana deyyy, Hb aku dh drop, padahal sblm pregnant, HB sangat normal …..Apa yang dicadangkan adalah Set J1 (utk trimester 1) dan Set J2 untuk trimester 2&3…Tanpa buang masa, terus jer oder…dan Alhamdulillah…Hb dah naik 11.0 walaupun alahan masih lagi teruk….Bila masuk Trimester 2, mula tambahkan Omega dan ESP….Alhamdulillah, latest Hb adalah 11.8 iaitu pada kandungan berumur 20/52…ngam2 masuk 5 bulan, dan Alhamdulillah, alahan pun berlalu pergi:-)

 

Testimoni Pn. Nini

alhamdulillah, hr ni check up hb : hb dah naik ke 11.0. sbgaia carrier thalasemia, agak susah nk capai hb ni. tp alhamdulillah berjaya. masa ikhwan dulu, xpernah capai.kuang3.
saya makan supliment vitalea+_vit c yang dipatahkan

Testimoni Pn. She-Qin

Salam semua..
Sy just nak share.. sy tgh pregnant (36 week) anak ke 3 n due on 11/11.. Masa sy check-up 20/9, HB sy low..10 je.. then, sy start ambik Vitalea pd 22/9 till today.. so, arini ada check-up & dktr ckp HB dah naik 12 =) Alhamdulillah…hepi sgt!!

*Ni adalah produk Shaklee pertama yg sy cuba..n akan ada next produk Shaklee yg akan sy ambil plak pas nie.. Thanks to Shazwani Aika for the guidances and advices =)

Alhamdulillah..moga semua ibu mendapat manfaat dari kebaikan vitamin yang diambil. Untuk mendapatkan Vitalea atau set ibu mengandung, hubungi facebook Mama2R atau 013 939 5771 atau email ke tgmuzlina@gmail.com

OrderNow