Category Archives: Vitamin Semulajadi vs Vitamin Sintetik

Obimin dan Vitalea ~ Ketahui Perbezaannya

Kebiasaannya..untuk ibu mengandung, kalau kat hospital kerajaan..ibu-ibu hamil akan dibekalkan dengan Obimin atau pun vitamin kecik-kecik yang da 4 jenis tu kan? Either one lah kan 🙂 Ada antara pengamal suplemen Shaklee yang bertanyakan saya mengenai perbezaan di antara Obimin dan Vitalea..Perlu ke amik Obimin lagi bila dah amik Vitalea? Ya..saya juga sebagai pengguna tak terkecuali…Jom kita tengok apa beza antara kedua dua vitamin ni yer.. 🙂

Perbezaan yang paling ketara ialah semestinya kebanyakan Obimin untuk ibu hamil yang berada di pasaran adalah vitamin sintetik!

Dari jauh dah boleh nampak silica gel nya.

Manakala Vita-Lea Iron Formula (MultiVitamin dan MultiMineral) ialah vitamin semulajadi, yang lebih baik dan berkualiti untuk badan, dan pastinya tidak perlukan silica gel untuk memelihara keasliannya!

vitalea*Vitamin Shaklee pertama yang dihasilkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee*

Ada beza ker vitamin sintetik dan semulajadi?

Pastilah ada. Seperti susu ibu dan susu formula, walau apa jua teknologi terkini yang cuba diaplikasikan untuk menambahbaikkan kualiti sesuatu susu formula tersebut, pastinya tidak sesekali akan dapat melawan kualiti ulung susu ibu!

Jadi, apakah bezanya vitamin sintetik dan vitamin semulajadi ini?

Beza Vitamin Sintetik & Vitamin Semulajadi (klik sini).

Kerapkali saya diajukan soalan oleh ibu hamil,

“Saya dah ada Obimin nie, tapi Hb saya low laaa, boleh ker makan Obimin sekali dengan Shaklee Vita-Lea? Sayang laa nak buang…”

Pertama sekali wahai ibu-ibu, info yang anda wajib tahu ialah, Shaklee Vita-Lea Iron Formula ialah sejenis MultiVitamin & MultiMineral yang mengandungi 28 nutrients yang penting, temasuklah 12 jenis Vitamin & 7 jenis galian. Jadi, sekiranya anda memilih untuk mengambil Vita-Lea sepanjang kehamilan, tak perlulah untuk ambil Obimin lagi (dan vice versa), kerana Obimin juga sejenis multivitamin.

Dikhuatiri overdose pula!

Keduanya, tips penting wahai Mama, setiapkali anda menerima apa jua suplemen yang diberikan oleh doktor anda, amalkanlah untuk membaca label pada botol vitamin tersebut. Cuba anda bandingkan unit vitamin-vitamin pada setiap tablet multivitamin itu dengan unit RDA (Recommended Dietary Allowance) yang dicadangkan untuk ibu mengandung.

Biasanya ramai yang rujuk dengan US RDA (U.S. recommended daily allowance). Contohnya, laman americanpregnancy.org ini.

Panduan Membaca Label Botol Vitamin (klik sini).

Ketiga, sebaik-baiknya pilihlah multivitamin yang semulajadi, kerana multivitamin ini bukan sahaja untuk ibu, malah untuk bayi di dalam kandungan juga. Vitamin semulajadi lebih selamat, dan tidak mempunyai kesan jangka panjang.

Kelebihan memilih Shaklee Vita-Lea Iron Formula ialah, sebagai vitamin semulajadi, ianya tiada pewarna, perisa, mahupun pengawet tambahan. Vitamin asli nie bila kita genggam selama beberapa minit, ia takkan melekit dan meninggalkan warna di tangan kita. Cubalah!

Saya memilih untuk menggunakan produk Shaklee sepenuhnya untuk kandungan ketiga ini, dan saya juga telah maklumkannya kepada gynae. Beliau menghormati keputusan saya, dan telah mark “Supplement: Own-Shaklee” di dalam rekod pregnancy saya. Maka, dengan rasminya saya tidak dibekalkan sebarang suplemen (baik Obimin, mahupun Neurogain) dari gynae untuk sepanjang kehamilan ini.

Samoga ianya keputusan yang terbaik, Insya Allah.

Walaubagaimanapun, jika anda masih ragu-ragu untuk memilih multivitamin yang mana, saya amat menggalakkan anda untuk mendapatkan konsultasi sewajarnya daripada gynae anda, ya.

* credit

Jadi..pilihan terletak di tangan anda..semestinya kita mahukan yang terbaik untuk diri dan anak-anak kan.. 🙂

OrderNow

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, anda boleh hubungi saya.

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

Silica Gel??

Tahukah anda bahawa vitamin sintetik memerlukan silica gel untuk ketahanan vitamin yang disimpan di dalam botol? Yer..silica gel..cer korang cek dalam botol vitamin korang ada tak biji-biji gel yang dalam paket kecil tu. Kalau ada..maksudnya vitamin tu adalah vitamin sintetik.

*credit to annakkuwiraku

Tetiba ada yang menyuarakan kemusykilannya….
“Macam mana ibu Addinnasa boleh pack vitamin untuk 30 hari …jika 14 hari saya tahu memang boleh sebabkan vitamin senang berubah bila dikeluarkan dari botol asalnya.”

Persoalan yang bagus dan menunjukkan sahabat alam maya ini juga seorang konsumer makanan tambahan seperti vitamin sebab itu beliau concern tentang vitamin. Ibu yakin kerana selama ini beliau terbiasa dengan vitamin yang mengandungi silika gel di dalam botol vitamin tersebut. Namun ada juga yang bertanya, apa benda silika gel tu? Macam mana bentuknya?

Silica gel is a granularvitreous, highly porous form of silica made synthetically from sodium silicate. Despite its name, silica gel is a solid. It is a naturally occurring mineral that is purified and processed into either granular or beaded form. As a desiccant, it has an average pore size of 24 angstroms and has a strong affinity for water molecules.

Silica gel is most commonly encountered in everyday life as beads packed in a vapor-permeable plastic. In this form, it is used as a desiccant to control local humidity in order to avoid spoilage or degradation of some goods. Because of poisonous dopants (see below) and their very high absorption of moisture, silica gel packets usually bear warnings for the user not to eat the contents. If consumed, the pure silica gel is unlikely to cause acute or chronic illnessFood-grade desiccant should not include any poisons which would cause long-term harm to humans if consumed in the quantities normally included with the items of food.

Macam mana bentuk silika gel sebenarnya?

Ini antara bentuk silika gel yang boleh ditemui dalam beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik.

ffff

Uniknya Shaklee

Mengapa kami boleh membuat set untuk 30 hari makan? Bukan 14 hari? Ini kerana dalam botol vitamin itu sendiri tiada kehadiran silika gel. Maka dengan ini, ibu yakin untuk menyediakan set untuk 30 hari makan.

Apa yang tidak boleh ada dalam produk yang baik?

  • pewarna– artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?
  • perasa – artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
  • pemanis sintetik-mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan sedangkan kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
  • vitamin E -alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana “I” atau “dl” adalah vitamin sintetik manakala “d” adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.
  • silika gel-Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.

Jika anda berkemampuan untuk menggunakan sesuatu yang lebih baik, why not get a better one? Vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi yang asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita..

Jika hendak mencuba, hubungi kami untuk konsultasi. Ramai yang telah mencuba dan sangat berpuashati. Anda bagaimana?

Hubungi saya sekarang untuk sebarang pertanyaan 😉

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 013-9395771(Muz)
Facebook Fanpage: Mama2R