Tag Archives: anemia

Perlukah ibu risau jika hb rendah ketika hamil?

Dah jadi rutin sebenarnya bagi ibu mengandung kena check hb setiap kali pergi check up bulanan tu kan? Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri dah ambil langkah berjaga-jaga dengan tetapkan borderline atau pun hb paling minimum untuk seseorang ibu mengandung. Kalau tak silap saya waktu mengandungkan Arfan dulu hb paling minimum ialah 9 gm/dl. Tapi waktu mengandungkan Arissa, hb paling rendah yang dah KKM tetapkan ialah 11gm/dl. Alhamdulillah setakat ni, tak pernah lagi waktu preggy hb rendah dari 11 🙂 Kalau ibu nak sentiasa sihat dan anak dalam kandungan pun sihat, kena lah jaga makan ye. Terlalu banyak risiko dan bahaya jika ibu kekurangan zat besi. 

Antaranya ialah ibu akan rasa letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah. Lebih teruk bayi dalam kandungan pun terkena tempias juga.

Kadar hemoglobin (hb) biasanya ditentukan sebagai jumlah hemoglobin dalam gram (gm) bagi setiap dekaliter (100 mililiter). Biasanya ia bergantung kepada usia, awal remaja, dan jantina seseorang itu. Kadar hb yang normal adalah seperti berikut :

  1. Baru lahir : 17-22 gm/dl
  2. Usia seminggu : 15-20 gm/dl
  3. Usia sebulan : 11-15gm/dl
  4. Kanak-kanak: 11-13 gm/dl
  5. Lelaki dewasa: 14-18 gm/dl
  6. Wanita dewasa: 12-16 gm/dl
  7. Lelaki separuh usia: 12.4-14.9 gm/dl
  8. Wanita separuh usia: 11.7-13.8 gm/dl

Mungkin ada di antara kawan-kawan semua yang dah makan vitamin yang doktor bagi tapi masih bermasalah dalam menaikkan hb. Kalau biasa doktor bagi pil zat besi tu je, bila still tak naik juga hb, mungkin ibu akan dibekalkan dengan iberet folik, obimin, ferrous fumarate atau vitamin lain yang boleh naikkan hb. Kalau still tak naik juga tu, mungkin ibu boleh semak apa puncanya dah makan pil zat besi tapi hb masih rendah. Tapi ibu tak boleh lah terlalu bergantung pada vitamin je, lebih elok jika ibu amalkan makanan yang kaya dengan zat besi & folate.

Kali ni saya hanya nak share testimoni sahabat saya, Kak Laila..niat pada asalnya nak derma darah..tapi tak kesampaian pada awalnya sebab HB rendah. Jadi, beliau terus bereksperimen dengan vitamin Shaklee 🙂 Niat yang baik..insya Allah dipermudahkan. Tapi dalam kes beliau ni, dia tak mengandung sebab tu boleh ambil zink. Kalau dah mengandung bukan tak boleh ambil tapi dengan nasihat doktor. Itu pun jika perlu.

hb rendah

Pukul 10.45 pagi paras hb hanya 11.9g/dl tapi lepas dah makan vitalea, vitamin c dan zink, hb meningkat begitu mendadak sekali kepada 12.5 g/dl pada pukul 3.30 petang pada hari yang sama!  Memang amazing kan? Semuanya dengan izin Allah s.w.t

Kita lihat pula apa kata ibu yang lain, Pn. Vivian yang berpantang dan bila check up hb naik ke 15.4 dalam masa sebulan. Lagilah beliau happy bila kulit muka makin berseri lepas makan vitamin shaklee. 🙂

cara naikkan hb

Bagi pembawa thalasemia, memang selalu berdepan dengan masalah hb rendah ni lagi lah tengah pregnant kan. Tapi ibu ni berjaya naikkan hb selepas makan vitalea dan juga vitamin C. Kalau nak tahu, vitamin C ni memang sangatlah digalakkan untuk ibu hamil yang ada masalah hb rendah sebab vitamin C bantu zat besi untuk serap dengan lebih cepat dan berkesan.

naikkan hb carrier thalasemia

Jadi, jika anda mengalami masalah hb yang rendah lebih-lebih lagi ketika hamil, memang sangatlah disarankan untuk makan vitalea dan juga vitamin C. Tak rugi pun sebab sebotol vitalea tu ada 120 biji bleh makan sampai 4 bulan kalau makan sebiji sehari dan vitamin C ada 180 biji, bleh makan sampai 6 bulan.

Harga Vitalea
RM88.75

Harga Sustained Release Vitamin C
RM92.50 

Jika berminat, boleh hubungi saya di 013-9395771 (Muzlina) untuk konsultasi dan penerangan mengenai produk.

OrderNow

 

Trimester pertama kehamilan yang mengujakan ibu!

Alhamdulillah..terlebih dahulu tahniah buat semua pembaca yang sedang menjalani detik trimester pertama dalam kehamilan pada ketika ini! 🙂 Terutamanya pada ibu yang baru pertama kalinya akan merasai detik-detik kehamilan yang sangat mengujakan!  Mungkin juga ada di antara anda yang bakal bergelar bapa! Tahniah diucapkan kerana anda bakal menggalas tanggungjawab yang cukup berat untuk mendidik zuriat anda tapi amat seronok dan sangat mengujakan. It’s really precious gift from Allah s.w.t untuk ibu merasai detik-detik kehamilan dari trimester pertama kehamilan hinggalah trimester akhir iaitu trimester ketiga kehamilan.

trimester pertama kehamilan

Trimester pertama kehamilan adalah satu tempoh yang sangat memerlukan penjagaan yang lebih teliti dan berhati-hati, sebab sekarang anda berada dalam tempoh yang ‘fragile’ . Jadi, ibu dan juga bapa pun tak terkecuali dalam berusaha sedaya upaya menjaga kandungan sehinggalah bayi anda selamat dilahirkan. Mesti tak sabar kan? Excited, berdebar, risau, gembira..semuanya bercampur baur! Bermula dari saat ini, ibu kena jaga elok-elok bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu tu sendiri supaya ibu bebas daripada sebarang masalah kesihatan atau komplikasi yang mungkin timbul samada semasa hamil, semasa bersalin atau pun selepas bersalin.

Kali ni saya nak kongsikan artikel yang saya baca dari majalah. Perkara-perkara asas yang perlu ibu tahu dan mungkin boleh dijadikan panduan untuk menghadapi tempoh trimester pertama kehamilan ini dan seterusnya.

Amalan yang boleh dilakukan di trimester pertama kehamilan

1. Gunakan tempoh awal kehamilan untuk mencari maklumat

Anda boleh gunakan masa yang ada untuk cari maklumat. Biasanya ibu ni excited nak shopping baju-baju baby dan barang keperluan serta accessories baby kan? Bab shopping tu hold dulu sebab masih terlalu awal lagi. Baru trimester pertama 🙂 Banyak lagi masa nak shopping nanti. Apa kata ibu cari maklumat sebanyak mungkin mengenai tips-tips untuk menjalani kehamilan yang sihat, cari maklumat tentang penyusuan susu ibu, tips-tips penjagaan bayi yang baru lahir dan macam-macam lagilah maklumat yang ibu baru ni perlu amik tahu. Waktu pregnant ni jer ada banyak masa nak godek sana sini. Nanti dah busy dengan baby lak 🙂

2. Banyakkan minum air untuk elak dehidrasi

Normal bagi ibu yang dalam trimester pertama kehamilan mengalami mual, loya dan muntah-muntah kerana perubahan hormon dalam badan. Adakalanya hingga ibu terpaksa di tahan di wad kerana kehilangan banyak air dalam badan (dehidrasi). Jadi, banyakkan minum air kosong, susu atau jus buah-buahan segar. Air yang mencukupi dalam badan dapat mengelakkan anda dari sembelit!

3. Makan secara sihat

Ramai ibu yang mengambil kesempatan..katanya makan untuk dua orang! 🙂 Tak perlu lah macam tu ye. Keperluan tenaga hanya meningkat sedikit dalam tempoh 3 bulan terakhir. Apa yang perlu korang pastikan ialah diet seimbang. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran at least 5 kali sehari. Jangan skip breakfast ye. Seeloknya makanlah bijirin penuh baru lah tak sembelit sebab ada fiber yang tinggi. Jangan lupa juga sumber protein seperti ikan, daging, telur dan susu serta produk tenusu.

4. Elakkan penyebab muntah

Paling utama, makanlah dalam kuantiti yang sedikit tapi dengan kerap untuk elakkan muntah. Waktu preggy ni macam-macam alahan bau yang mungkin ibu alami terutamanya waktu trimester pertama kehamilan. So, elakkanlah dari dekat atau cium bau yang tidak menyenangkan tu. Lagi satu, kalau tengah baring, bangunlah perlahan-lahan.

morning sickness semasa trimester pertama kehamilan

5. Ikuti pemeriksaan antenatal

Sebaiknya lakukan pemeriksaan antenatal seawal mungkin. Jadi, mudah untuk doktor pantau keadaan bayi dan juga ibu sepanjang kehamilan tersebut. Walaupun anda berhajat untuk bersalin di hospital swasta, tapi saya nasihatkan pergilah buka buku merah di hospital kerajaan juga. Bukan apa, kalau ada emergency case yang kritikal nanti doktor akan refer pada hospital kerajaan juga.

6. Makan ikan

Beberapa kajian yang menunjukkan minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega 3 memberi kesan yang baik pada praeklampsia, berat kelahiran bayi dan perkembangan otak bayi terutamanya di trimester akhir kehamilan. Sebabnya minyak ikan tu dah complete dengan protein, mineral, vitamin D dan juga asid lemak omega 3. So, waktu preggy rajin-rajinlah makan ikan yer 🙂

7. Senaman lantai pelvis

Lakukan senaman lantai pelvis atau lebih dikenali sebagai senaman kegel seeloknya 3 kali sehari. Mudah je, sambil tengok tv pun boleh buat 🙂 Senaman kegel ni sangat membantu ibu untuk menguatkan lantai pelvis dan sebagai persediaan masa nak bersalin nanti. Lagipun senaman ni memang elok sangat untuk ibu selepas bersalin.

senaman kegel

8. Kurangkan kafein

Ada kajian yang mengatakan pengambilan kafein yang terlalu banyak semasa hamil boleh menyumbang kepada risiko bayi lahir dengan berat badan yang ringan atau meningkatkan risiko keguguran. Bukan tak boleh minum langsung, tapi seeloknya kurangkanlah paling banyak pun 2 cawan kopi sehari atau 4 cawan teh. Lagipun kafein ni menghalang penyerapan vitamin dan juga zat yang kita makan. Nanti sia-sia je makan semua tu. Sebaik-baiknya beralihlah kepada kopi tanpa kafein, teh, jus buah-buahan segar dan air kosong.

9. Rajin-rajinlah bersenam

Siapa kata waktu preggy tak boleh bersenam? Boleh..tapi berpada-padalah..janganlah buat aktiviti lasak yer. Memadai hanya senaman ringan seperti berjalan, berenang dan aerobik air. Pakar perubatan menyatakan senaman beri kesan yang positif pada bahan kimia otak iaitu serotonin dan dopamina yang membantu mengawal emosi dan perasaan.

Mengapa nutrisi yang mencukupi penting di sepanjang kehamilan?

Tak lain tak bukan untuk memastikan kesihatan ibu berada di tahap yang optimum supaya ibu berupaya untuk mengandungkan bayi sehingga bayi selamat dilahirkan. Nutrisi yang mencukupi penting untuk menyokong perkembangan bayi yang sihat, membantu kelahiran tanpa komplikasi serta membantu proses pemulihan yang lebih cepat sewaktu dalam tempoh berpantang.

Vitamin untuk ibu hamil trimester pertama

Jika tiada apa-apa masalah kesihatan kebiasaannya, di trimester pertama kehamilan ibu akan dibekalkan dengan asid folik sebaik sahaja ibu mendaftar di klinik kesihatan kerajaan. Asid folik sangat penting untuk mengurangkan risiko kecacatan tiub neural atau pun lebih dikenali sebagai saraf tunjang (spina bifida).

kesan kekurangan asid folik-spina bifida400mcg asid folik diperlukan setiap hari oleh badan ibu sebelum kehamilan berlaku dan juga semasa awal kehamilan untuk mengelakkan bayi dilahirkan dengan risiko kecacatan tiub neural sehingga 70%. Asid folik juga penting untuk menyokong sistem saraf yang sihat, membantu penghasilan hormon dan sel-sel darah merah serta penghasilan tenaga.

Selain daripada asid folik, ibu juga perlu memastikan keperluan nutrisi mencukupi untuk menyokong pembesaran bayi dalam kandungan dan juga kesihatan ibu sepanjang kehamilan. Adakalanya ibu mengalami alahan yang teruk sehingga banyak khasiat dan zat dari makanan tidak dapat diserap dengan sempurna sekaligus menjejaskan kesihatan ibu sendiri.

1. Vitalea – Multivitamin lengkap dengan zat besi

vitalea

Vitalea membekalkan multivitamin yang dirumus khas dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting termasuk zat besi dan juga asid folik (dalam bentuk folate) yang perlu untuk kesihatan optimum ibu serta memastikan ibu sentiasa bertenaga. Ibu sangat digalakkan mengambil vitalea untuk menampung keperluan nutrisi sepanjang kehamilan lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai hemoglobin (hB) yang rendah atau anemia.

2. B Complex

b complex shaklee

B Complex mengandungi 8 jenis vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Asid Folik (dalam bentuk folate) iaitu sejenis vitamin B dan juga B12 yang setiap satunya mempunyai fungsinya yang tersendiri. Shaklee B Complex mempunyai sistem penyerapan bioaktif yang membantu meningkatkan penyerapan asid folik. Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel darah merah. B Complex turut dapat membantu menukarkan protein, lemak dan karbohidrat yang tersimpan dalam badan kepada tenaga.. Jadi, sebab tulah ibu rasa lebih bertenaga dan tak mudah letih. Mungkin ada di antara ibu yang takut nak makan B Complex..kata orang..baby jadi besar! 🙂 Sebenarnya tak pun..yang buat jadi besar sebab ibu yang tak kawal selera makan dan mungkin genetik tu sendiri. Elakkan telan B Complex sebelum makan sebab tugas B complex ni tukarkan makanan kepada tenaga. Bila perut kosong, itulah yang buat jadi cepat lapar dan makan tak ingat dunia! ;p

3. Vitamin C

Sustained Releases Vitamin C

Waktu mengandung, ibu mudah terkena penyakit disebabkan kesihatan sistem imun yang semakin lemah. Vitamin C membantu menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan dan juga penyakit bagi ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan. Jika ibu terkena jangkitan selsema atau demam, vitamin C inilah yang boleh dijadikan alternatif untuk mengatasi penyakit tersebut. Insya Allah cepat kesannya..Memang ramai yang bagi feedback positif selsema cepat sembuh lepas makan vitamin C. Tak cuba tak tahu kan? 🙂  Selain tu, vitamin C penting untuk penghasilan kolagen untuk bayi dalam kandungan dengan membantu membina tulang rawan, otot-otot dan tulang-tulang fetus.

4. Ostematrix

kalsium

Saat kehamilan, ibu sangat mudah rasa sakit badan, sakit pinggang dan kebas-kebas akibat perubahan bentuk badan yang berlaku lebih-lebih lagi jika anda ibu yang tak suka minum susu. Ostematrix membekalkan sumber 1000mg kalsium, 400mg magnesium dan juga 400IU vitamin D kepada ibu untuk membantu ibu mengatasi masalah tersebut. Ianya lengkap dengan mineral penting dalam pembentukan dan menguatkan tulang seperi boron, mangan, copper dan juga zink. Ostematrix juga dapat membantu ibu mengatasi masalah sembelit ketika hamil.

5. Peppermint Ginger Plus

kurangkan mabuk hamil dengan peppermint ginger plus

Ramai ibu yang mengalami mabuk hamil atau alahan yang teruk sehingga tiada selera untuk makan dan sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan ibu. Rasa mual dan loya sering buat ibu rasa angin naik ke kepala. Kadang asyik loya je memanjang tapi tak muntah. Selagi tak muntah selagi tu lah rasa pening kan? Shaklee peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi. Rasa peppermint ginger plus yang nyaman dan melegakan dapat membantu ibu mengurangkan angin dalam badan dan meredakan loya tersebut. Halia yang terdapat di dalamnya merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

6. Energizing Soy Protein

Energizing Soy Protein untuk trimester kehamilan

Di sepanjang kehamilan, ibu mungkin akan mengalami pedih ulu hati terutamanya bagi yang sering diserang gastrik. Energizing Soy Protein atau pun lebih dikenali sebagai ESP dapat membantu ibu mengatasi masalah tersebut di samping mengawal berat badan ibu supaya tidak berlebihan lebih-lebih lagi ibu yang mempunyai diabetes ketika hamil. ESP membantu untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Protein yang mencukupi dalam badan penting untuk membantu pembinaan blok-blok asas badan bayi dan juga ibu. Ia juga membantu dalam penghasilan susu ibu.

Berikut adalah HARGA PASARAN bagi pilihan vitamin untuk set kehamilan trimester pertama:

SET ASAS KEHAMILAN SHAKLEE
VItalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix
Semenanjung Malaysia : RM 306 termasuk postage
Sabah/Sarawak : RM 316 termasuk postage

ADD ON
Energizing Soy Protein : RM150
Peppermint Ginger Plus : RM 45

Set Kehamilan Shaklee sangat berbaloi untuk dimiliki kerana VItalea dan B Complex untuk kegunaan sehingga 4 bulan manakala Vitamin C untuk kegunaan sehingga 6 bulan. Kesemuanya vitamin ini boleh dimakan semasa mengandung, berpantang dan juga menyusu malah ianya boleh dikongsi seisi keluarga.

OrderNow

Untuk konsultasi dan penerangan produk, anda boleh hubungi kami di 013-9395771 untuk mengetahui vitamin manakah yang paling tepat untuk anda.

Shaklee Breastfeeding Set..mana satu nak pilih?

Baru petang tadi saya ke rumah seorang pelanggan yang meminta saya consult mengenai Shaklee Breastfeeding Set. Sebelum ni memang dia pun pernah makan vitamin Shaklee..jadi lebih mudah kerja saya tak perlulah beria nak cerita mengenai vitamin Shaklee ni..hehe.. Bezanya dia makan sebelum ni bukan untuk tujuan breastfeeding.

Bila kita bercerita mengenai breastfeeding atau pun penyusuan susu ibu ni..memang tak boleh lari dari konsep demand vs supply. Selagi ada permintaan susu dari bayi, selagi tulah susu akan dikeluarkan. Konsep yang sangat mudah kan? 🙂 Ramai ibu yang sering salah anggap mengenai Shaklee Breastfeeding Set..ibu beranggapan bila makan vitamin ni susu terus melimpah ruah tanpa perlu buat apa2. Dan yang paling penting ibu kena tau kenapa dia makan Shaklee Breastfeeding Set ni dan fahami macam mana vitamin ni dapat bantu ibu untuk dapatkan hasil pengeluaran susu seperti yang kita nak. Bagi pelanggan saya, dah jadi tanggungjawab saya untuk bantu anda menjayakan penyusuan susu ibu untuk si comel anda.

Inilah si comel Arissa..Alhamdulillah exclusive bf dan sekarang masih fully bf 🙂 Usia 9 bulan dah nak berjalan.

Tujuan asal kita makan vitamin adalah untuk kesihatan. Shaklee Breastfeeding Set adalah vitamin yang melengkapkan mana-mana keperluan nutrisi ibu yang tidak dipenuhi. Kalau tak makan vitamin pun, ibu tetap boleh tambah susu badan kalau kena caranya. Ibu zaman sekarang ramai yang dah bekerja untuk bantu ekonomi keluarga..tapi dalam masa yang sama tetap nak kena kemas rumah, masak untuk suami dan anak-anak, buat kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Kalau ibu tak cukup stamina, memang balik je kerja dari office terus terjelepuk keletihan..tambah lagi kena menyusukan si kecil dan melayan anak-anak lain yang semakin lasak. Situasi macam ni kadang boleh menimbulkan suasana dan mood yang tegang pada kita sebagai ibu kan? Dengan bebanan kerja kat office lagi..haisshhh..macam-macam lah kalau nak cerita kat sini. Masing-masing ada masalah kan? Jadi, di sinilah peranan Shaklee Breastfeeding Set untuk bantu ibu untuk kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari. Setiap vitamin dalam set breastfeeding ni ada fungsi yang tersendiri. Contohnya B Complex adalah anti-stress semulajadi..jadi takdelah mood kita pun muncung je manjang bila serabut dengan kerja dan juga perangai anak-anak. Selain bagi tenaga, B complex ni memang bleh buat kita cool jek. Pernah tak ibu pam susu waktu stress tapi susu agak  malu2 je nak keluar.Haaaa…kan? Sebab pengeluaran susu pun berkait rapat gak dengan emosi kita. Cuba pam waktu kita tengah happy sangat..Mesti terkejut dan teruja dengan hasilnya…susu pun laju je keluar dan kadang-kadang boleh dapat luar biasa banyaknya.

Bila makan vitamin, of course anak kita pun dapat khasiatnya direct dari susu ibu. Kalau ibu tak jaga makan sekalipun, anak tetap akan dapat minum susu yang ada khasiat dari ibu..tapi yang merananya adalah kita sebab tak cukup zat. Habis semua zat dan nutrien yang baby kita perlu akan diambil…so apa je yang tinggal pada kita? Nanti badan kita akan cepat letih, penat, cepat pitam, tulang rasa lenguh dan mudah sangat kena cramp. Kalau dibiarkan mungkin kita akan dapat risiko tulang rapuh lak. Takkan nak biarkan sebab menyusu secara eksklusif, kita terpaksa bayar dengan osteoporosis? Atau anda nak bayar dengan anemia? Kalau kita ada pilihan yang boleh menguntungkan kedua-dua pihak, why not kan? Shaklee Breastfeeding Set memang menguntungkan ibu dan juga bayi pada masa yang sama ayah pun tumpang happy. 🙂 

Shaklee Breastfeeding Set terdiri daripada multivitamin hebat iaitu Vitalea, B complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix (kalsium + magnesium +vit D) dan juga Alfalfa. Banyak????Mungkin itu yang bermain di fikiran ibu semua kan? Mana satu nak pilih? 

Pilihan Shaklee Breastfeeding Set

Ibu boleh pilih mengikut keperluan dan budget masing-masing. Anda boleh hubungi saya untuk mengetahui set mana yang paling tepat untuk anda. Pilihan majoriti ibu menyusu adalah complete set sebab Shaklee Breastfeeding Set ni bukan jer sebagai milkbooster tapi sesuai dikongsi seisi keluarga. Penjimatan yang sangat berbaloi. Seluruh isi keluarga dapat manfaatnya. Anda boleh lihat sendiri testimonial pelanggan kami. Setiap pembelian set breastfeeding daripada saya akan menerima tips ekslusif, jadual pam dan juga konsultasi secara berterusan. Tak lupa sesuatu yang istimewa daripada saya dan anda akan dijemput menyertai kami di group eklusif kami. 😉

OrderNow

Fungsi Vitamin C dan Siapa yang Perlukannya??

Orang dewasa..kanak-kanak..warga emas..semuanya perlukan vitamin C. Siapa lagi yang perlukan vitamin C ??

  • Perokok & mereka yg bergaul dengan perokok ( vitamin C mudah musnah oleh pencemaran udara iaitu asap rokok..jadi orang yang duk sekeliling tu yang akan terkena tempiasnya)
  • Ibu mengandung atau ibu menyusu dan juga ibu lepas bersalin.
  • Individu dalam proses penyembuhan penyakit atau selepas pembedahan
  • Kanak-kanak
  • Orang yang mudah demam dan selsema
  • Pesakit berkaitan kardiovaskular seperti jantung, stroke, kolesterol tinggi dan darah tinggi
  • Anemic (Pesakit yang mengalami kurang darah)
  • Orang yang nak kulit gebu, anjal dan awet muda
  • Orang yang nak improve sexual health
  • Orang yang nak kurus
  • Orang yang stress & moody

vitamin-c

Kenapa pentingnya vitamin C?

Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat. Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting.

Ia juga diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine. Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma. Vitamin C turut mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti. 

Di samping itu juga, Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi. Ia boleh bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demekian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan. Sedangkan racun labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi. 

Apa lagi khasiat yang boleh kita dapat daripada vitamin C?

  • Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras “low-density lipoproteins” (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan ” high-density lipoproteins ” (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah ” atherosclerosis” .
  • membina & membaiki- tulang, gigi, gusi & tisu penyambung (connective tissues)
  • membentuk kolagen yg penting untuk menyambung struktur otot, tisu, tulang & cartilage (bahan yg menyelaputi sendi dalam tubuh).
  • memelihara saluran darah yg sihat.
  • paling penting sebagai kuasa penyembuh (healing)
  • Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen
  • vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam
  • boleh mengurangkan risiko katarak (cataract)
  • mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.

 Jika kurangnya vitamin C di dalam badan, apa akan jadi?

  • Rasa letih dan lemah badan
  • Sakit-sakit dan sengal badan.
  • Bengkak gusi.
  • Hidung berdarah.
  • Scurvy ( pendarahan pada badan, lebam-lebam, dan gusi berdarah – Gusi yang mudah berdarah setiap kali memberus gigi atau bila-bila masa sahaja, gigi mudah tercabut; pendarahan ke dalam otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).
  • Dapat diperhatikan melalui tanda-tanda lebam (bruises) atau berbekas pada tubuh tau luk memar pada badan umpama bekas kena pukul
  • saluran darah kecil, senang pecah
  • lukaan lambat pulih
  • penyakit anemia (kurang darah)
Jadi..elakkan diri anda dari mengalami simptom-simptom seperti di atas. Hari pertama saya berpantang, saya da kena selsema dan kita memang tau ibu menyusu memang doktor tak bagi ubat selsema..lagi-lagi lah dalam pantang kan? So..apa yang saya buat..saya makan 2 biji vitamin C dan alhamdulillah..esoknya terus kering 🙂 
Nak cuba Sustained Release Vitamin C 500mg keluaran Shaklee? Dijamin HALAL dan semulajadi. 
Jom rebut Vitamin C semulajadi kegilaan ramai ini segera! Sebarang pertanyaan mengenai produk di atas, sila hubungi saya sebagai pengedar sah Shaklee anda.

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bahaya Kekurangan Zat Besi

pening_kurang zat besi

RASA letih, tidak sihat, emosi mudah terganggu dan tubuh lemah sering berlaku pada kebanyakan wanita mengandung hingga mereka terlepas pandang dan menganggap ia perkara normal sehingga ia tidak diberikan perhatian serius.

Mereka mengabaikan gejala yang dialami kerana menganggap semua itu adalah kesan akibat perubahan hormon dalam badan, namun sebenarnya bagi seorang daripada tiga wanita, masalah terbabit boleh menandakan gangguan yang lebih serius iaitu anemia atau kekurangan sel darah merah akibat tidak mendapat zat besi secukupnya. 

lesu_kurang zat besi

LESU…kekurangan zat besi membuatkan tubuh rasa lemah.

 

anemia_kurang darah

PUCAT…ibu mengandung perlu zat besi secukupnya.

Memandangkan seorang daripada tiga wanita mengandung mengalami masalah kekurangan zat besi, keadaan itu lebih lazim berlaku daripada yang disangka. 

Walaupun masalah kesihatan itu bukan normal, tetapi ia sering tidak diperiksa atau dirawat menyebabkan ramai ibu dan bayi mengalami kesan kesihatan dalam jangka panjang.

 

Beliau berkata, wanita bukan saja perlu mengambil zat besi yang cukup semasa mengandung, tetapi ia juga penting sebelum proses mendapatkan zuriat. Kepentingan zat besi semakin bertambah selepas melahirkan anak dan sepanjang tempoh menyusukan anak.

“Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.

“Oleh itu, wanita yang menghadapi risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri ketika hamil serta selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka. 

“Apabila bilangan sel darah merah kurang daripada normal (12 hingga 15mg/dl) wanita menghadapi risiko mengalami jenis anemia yang paling umum iaitu anemia kekurangan zat besi,” katanya.

Menurutnya, kekurangan zat besi dalam badan berpunca daripada diet yang tidak cukup zat besi, penyerapan rendah oleh badan, kesan sampingan ubat tertentu, keadaan genetik, kehilangan darah teruk dan kehamilan. 

Wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri dan juga tumbesaran bayi mereka. 

Katanya, dianggarkan wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi ketika hamil iaitu pertambahan jumlah daripada 15mg/dl kepada 27mg/dl sehari.

“Malangnya, ramai wanita memulakan kehamilan tanpa mempunyai simpanan zat besi secukupnya untuk memenuhi permintaan lebih tinggi badan terhadap mineral itu, menyebabkan anemia kekurangan zat besi yang berlanjutan berlaku sehingga selepas melahirkan anak,” katanya.

Antara wanita yang berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi selepas bersalin ialah:

  • Wanita yang disahkan menghidap anemia kekurangan besi semasa hamil
  • Wanita yang mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak
  • Wanita yang sudah beberapa kali melahirkan anak
  • Ibu yang menyusukan bayinya

Bagaimana hendak mengetahui jika seseorang wanita itu mengalami anemia?

Antara gejala anemia yang sering dilaporkan ialah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup lajuKatanya, anemia ketika hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan komplikasi kehamilan yang serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, saiz bayi yang kecil, koma dan paling membimbangkan ialah kemungkinan ibu meninggal dunia. 

Anemia ketika hamil boleh dikesan dengan penentuan tahap hemoglobin dalam darah melalui ujian darah. Sebelum merancang untuk mengandung, wanita juga digalakkan berjumpa doktor dan menilai tahap hemoglobin dalam darah namun malangnya, kebanyakan wanita hanya berjumpa doktor apabila sudah mengandung dan ketika ujian darah dijalankan, mereka sudah pun didapati mengalami anemia ringan. Wanita hamil yang mempunyai kepekatan darah lebih 11g/dl adalah normal manakala yang mencatat 9 hingga 11g/dl menunjukkan masalah anemia ringan, 7 hingga 8.9g/dl pula anemia sederhana dan bacaan kurang daripada 7.0 mengalami masalah anemia tahap teruk. Dalam keadaan lebih serius, rawatan perubatan diperlukan memandangkan kumpulan wanita hamil itu menghadapi risiko kelahiran bayi pramatang dan mendapatkan bayi dengan berat badan rendah ketika dilahirkan.

Menurut Dr Premitha, tahap keterukan dan punca anemia menentukan terapi yang akan disyorkan oleh doktor, selain pesakit perlu membuat serba sedikit perubahan gaya hidup dan pemakanan. 

Bagi menambah bekalan zat besi ketika proses mendapatkan zuriat, semasa hamil dan menyusukan bayi, Dr Premitha menyarankan meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur berdaun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai, labu, bijan dan tauhu

“Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia. Pilih rumusan besi yang boleh diterima oleh badan kerana ia penting untuk memulihkan kekurangan hemoglobin dan mengoptimumkan penyerapan zat besi, membantu wanita menangani anemia semasa hamil dan juga mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit. 

“Wanita yang menghadapi risiko anemia juga boleh mempertimbangkan pilihan zat besi tambahan dengan salutan perasa untuk melindungi rasa logam,” katanya.

Selain itu, bagi meningkatkan keberkesanan terapi zat besi, ibu disyorkan mengambil zat besi, folat, kuprum dan zink tambahan bersama makanan untuk mengurangkan kesan rencatan. 

Vitamin C tambahan disyorkan diambil bersama makanan kerana diketahui meningkatkan serapan zat besi manakala teh dan kopi mengurangkan serapan zat besi jika diambil satu atau dua jam sebelum mengambil zat besi tambahan. 

Kalsium tambahan pula disyorkan diambil secara berasingan daripada zat besi, contohnya sebelum tidur, untuk mengurangkan rencatan kepada penyerapan zat besi. 

Menurut Dr Premitha, wanita perlu terus mengambil makanan kaya dengan zat besi dan pemakanan tambahan sehingga mereka berhenti menyusukan bayi atau selama enam bulan selepas melahirkan anak, yang mana lebih lewat.

Katanya, dalam kes anemia serius dan mengancam nyawa, wanita mungkin perlu dimasukkan ke hospital, diberikan pemindahan darah atau suntikan zat besi.

“Wanita hendaklah sentiasa memastikan kesihatan mereka dengan melakukan ujian darah apabila merancang untuk hamil, semasa hamil dan empat hingga enam minggu selepas melahirkan anak.

“Mereka boleh mengekalkan kecergasan masing-masing dengan mengambil jumlah zat besi yang secukupnya daripada makanan dan pemakanan tambahan yang membantu meningkatkan paras hemoglobin darah.

“Mereka dinasihatkan mendapatkan bantuan perubatan serta-merta jika terdapat simptom kekurangan zat besi,” katanya.

Memahami anemia dan kehamilan

Wanita hamil memerlukan 50 peratus lebih banyak zat besi. Golongan berisiko adalah wanita yang pernah disahkan menghidap anemia ketika kehamilan terdahulu, pernah mengalami kehilangan darah berlebihan semasa melahirkan anak, wanita yang sudah melahirkan anak beberapa kali dan ibu yang sedang menyusukan bayi.

Gejala dan kesan anemia terhadap kehamilan

Gejala anemia adalah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju.
Risiko keguguran, kelahiran pramatang, bayi kecil, koma serta peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia.

Pengesanan

Pemeriksaan di klinik atau hospital untuk menentukan tahap hemoglobin dalam badan melalui ujian darah. 

Sebelum merancang untuk mengandung, wanita digalakkan bertemu doktor dan menilai tahap hemoglobin dalam badan mereka. 

Pencegahan dan rawatan

Meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan dan tauhu.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia.

*sumber

Disebabkan kepentingan zat besi dalam diet harian, multivitamin yang dilengkapi dengan zat besi telah diformulasikan oleh Shaklee iaitu Vitalea. Kebanyakan set kesihatan yang kami sediakan juga mengandungi vitalea kerana dapat meningkatkan kesihatan secara menyeluruh. Kesannya, badan lebih bertenaga..cergas dan tidak lagi mengalami keletihan atau kelesuan yang melampau.

vitalea_multivitamin

Vita-lea adalah suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli. Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
  • Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata* (Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu)
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi* (Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.)
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.*

* sumber

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Nak tahu apa kata Pn Aya Chalo yang dah cuba vitamin Shaklee ni. Dalam masa 2 minggu je, HB dah jadi normal!

Berminat untuk mencuba produk ini? Hubungi saya untuk konsultasi dan maklumat lanjut.

OrderNow

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R