Tag Archives: breastfeeding

Senarai Pakar Laktasi & Kaunselor Laktasi di Selangor

Dalam menjayakan penyusuan bayi, ibu sangat memerlukan sokongan daripada semua pihak lebih-lebih lagi suami. Jika anda, isteri anda atau ibu yang anda kenal sedang mengalami masalah dalam penyusuan bayi dan perlukan bantuan, anda boleh berhubung terus dengan pakar laktasi atau kaunselor laktasi yang bertauliah. Penting untuk anda dapatkan khidmat nasihat daripada pakar bertauliah untuk kenalpasti apa masalah sebenar yang dihadapi dan insya Allah mereka boleh nasihatkan anda apa yang perlu dibuat. Senarai di bawah adalah pakar laktasi dan kaunselor laktasi di Selangor. 

senarai kaunselor laktasisenarai kaunselor laktasi selangorSumber : Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC) adalah jaringan sukarelawan pembimbing Ibu-ke-Ibu (Peer Counselors) yang terlatih untuk memberikan galakan, maklumat dan sokongan kepada ibu-ibu di dalam penyusuan ibu. 

Jika anda nak tanya saya tentang breastfeeding ni pun boleh 🙂 tapi saya bukanlah kaunselor ata pakar laktasi. Tapi insya Allah apa yang saya boleh kongsikan dengan anda berdasarkan pengalaman saya menyusukan ketiga-tiga orang anak saya. Moga bermanfaat buat anda semua.

Selamat Menyusu! 🙂

 

 

Rahsia Susu Ibu Banyak Sebaik Sahaja Melahirkan Cahaya Mata

Pasti anda tertanya-tanya apakah rahsia yang dimiliki oleh ibu-ibu yang punyai banyak susu. Kadang sampai melimpah ruah sampai tak muat freezer nak simpan kan? Apa rahsia susu ibu banyak dan macam mana cara banyakkan susu ibu supaya ibu tak pening kepala melayan tangisan bayi yang tak henti sebab lapar. Pernah tak ibu terfikir macam ni?

Banyaknyer susu mommy tu, dia takpelah baby lahir terus susu keluar memancut-mancut. Yang aku ni, kempis je macam takde susu. Mesti tak cukup susu untuk baby aku ni!

Bayi yang tak nyenyak tidur biasanya sebab lapar. Bayi tak kenyang..macam tak puas menyusu dan bila bayi asyik menangis je membuatkan ibu mudah tension, jadi stress sebab duk layan baby mengempeng je. Ibu tak keseorangan..Waktu dalam pantang, emosi ibu sangatlah sensitif dan ibu sangat mudah rasa penat. Yelah kan, siang malam terpaksa berjaga..mana ada masa nak rest panjang..dengan luka bersalin yang tak sembuh sepenuhnya lagi..memang penat!

Apa yang saya nak kongsikan di sini berdasarkan pembacaan dan juga pengalaman saya menyusukan 3 orang anak saya. Yang sulong campur dengan susu formula. Yang 2nd Alhamdulillah berjaya exclusive breastfeed dan sekarang sedang menyusu anak ketiga yang baru berusia 3 bulan. Punca utama saya gagal waktu anak 1st sebab saya ambil mudah waktu tu dan tak faham konsep sebenar macam mana cara banyakkan susu ibu dalam pantang. Tapi, bila saya preggy anak kedua terus cari gali ilmu tentang penyusuan susu ibu, cari petua banyakkan air susu dan Alhamdulillah dapat menyusu secara ekslusif selama 6 bulan dan teruskan penyusuan sehingga 2 tahun. Masih belum terlambat kan walaupun anak kedua, ketiga..hatta kelima sekalipun.

Tak dinafikan ye, memang ada ibu yang sangat bertuah, lahir je baby terus keluar susu warna putih tu..atau kita panggil susu matang. Ada juga yang waktu preggy lagi susu dah mula keluar. Tapi bagi kebanyakan ibu, susu matang hanya keluar selepas beberapa hari bersalin. Yang keluar hanyalah kolustrum iaitu susu awal warna kekuningan, sikit je dan kelihatan agak pekat.

Kolustrum ni adalah cecair emas yang sangat sangat bernilai buat bayi yang baru dilahirkan sebab ianya penuh dengan antibodi. Tapi tak bermakna orang yang macam ni, tak mampu breastfeed anak dia sepenuhnya. Jadi, macam mana cara banyakkan susu ibu ni? Sebenarnya tidak ada rahsia pun susu ibu tu banyak. Paling penting ibu kena TAHU dan FAHAM betul-betul tentang konsep asas dalam penyusuan susu ibu ni iaitu SUPPLY ON DEMAND.

Rahsia Susu Ibu Banyak

Apa tu konsep SUPPLY on DEMAND dalam penyusuan susu ibu?

Pengeluaran susu ibu bergantung kepada rangsangan/permintaan dari bayi  anda semasa menyusu. Dalam kata mudahnya, makin banyak ibu menyusukan bayi, makin banyaklah susu akan dihasilkan. Jadi, kalau nampak macam badan hasilkan susu lebih sedikit or kurang dari biasa, apa yang ibu perlu buat adalah kerapkan menyusu bayi anda. Boleh juga pam selepas menyusu untuk rangsang penghasilan susu ibu. 

Kan baru lepas menyusu, ada ke susu kalau nak pam? Boleh ke nak pam..nanti tak cukup pula susu untuk baby!

Itulah yang berlaku waktu mula-mula lahirkan Arfan dulu. Memang dah tahu konsep asas breastfeeding ni tapi tak betul-betul faham dan apply konsep ni. Jadi, dek kerana kurang ilmu tentang breastfeeding ni, tak berjayalah exclusive breastfeed Arfan even topup sikit je pun susu tepung time dia meragam tak cukup susu. Tapi alhamdulillah bila anak kedua (Arissa), adalah rezeki untuk Arissa merasa exclusive breastfeed. Sebab mentally prepared dan memang apply apa yang saya faham. Sebab tulah penting sangat kena tahu konsep supply and demand ni. Analoginya macam ni, cuba perhatikan flush kat toilet tu. Once bila kita flush, air akan keluar dari tangki kan..lepas tu air akan refill balik untuk gantikan air dalam tangki sampai penuh. Macam tulah juga kilang susu kita berfungsi. Bila baby minum makin banyak, makin banyaklah susu yang dihasilkan. Makin kerap payudara dikosongkan samaada dengan menyusu bayi atau pam, makin banyak susu dihasilkan.

Jadi, sebaik je Arissa lahir, memang dah set dalam kepala..susu cukup untuk Arissa. Seawal usia Arissa 3 hari, saya dah mula pam sebab waktu tu susu matang yang colour putih tu dah mula keluar..still kuning2 lagi colour sebab bercampur kolustrum. 3 hari pertama tu saya breastfeed je Arissa on her demand. Tak ikut masa..ikut suka dia lah sebab baby yang menyusu susu ibu ni cepat lapar sebab susu ibu mudah hadam jika nak banding dengan susu formula.

Apa yang saya buat..paling lama pun dalam masa 2 jam, saya akan pastikan Arissa menyusu. Salah satu sebab nak bagi jaundice (demam kuning) turun cepat. Nanti saya share ye pengalaman jaundice Arfan dengan Arissa. Dan, biasanya Arissa menyusu sebelah je, jadi sebelah lagi saya pam. So, gilir-gilir lah kanan dan kiri. Dalam kepala saya memang dah set awal-awal…jangan biarkan breast rasa penuh, biar je dia sentiasa rasa kosong..bila dah penuh sangat (engorge)..ya Allah..azabnye rasa kalau bengkak susu. Demam terus ko! Bukan demam biasa, tapi demam menggigil! Serik rasanya! Anda boleh baca petua merawat bengkak susu dan boleh apply manalah tahu tiba-tiba kan.

Punca Susu Ibu Makin Sedikit

Sebenarnya banyak punca yang menyebabkan susu ibu makin sedikit…Antaranya ibu yang sedang stress, sakit atau sesetengah ubat-ubatan seperti pil perancang yang akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Tapi kali ni, saya nak kupas mengenai punca susu ibu merudum yang disebabkan oleh ibu tak follow konsep asas dalam penyusuan susu ibu.

Ramai je ibu yang salah faham mengenai breastfeeding ni. Mungkin ada yang beranggapan, kalau tunggu breast penuh (bengkak) maksudnya banyaklah susu baby dapat minum nanti. Inilah tanggapan yang perlu dibetulkan. Sebenarnya, ia sangatlah berlawanan yer. Kalau kita tunggu breast rasa full baru nak bagi baby minum susu atau pun nak tunggu bengkak susu dulu baru nak pam, susu akan jadi makin sedikit secara perlahan-lahan. Makin lama kita tangguh, makin sikitlah penghasilan susu ibu tu. Sebabnya, bengkak susu dan adakalanya ‘bocor’ sebab dah overflow..akan hantar signal pada badan yang kita perlukan susu yang sedikit. Meh saya ceritakan situasi sebenar yang ramai ibu di luar sana tak sedar yang tindakan ibu mungkin menyebabkan susu jadi makin kurang walhal dalam pantang tu, banyak sangat susu sampai melimpah ruah kan?

Punca susu ibu makin sedikit

Cuba perhatikan jadual bayi menyusu kat atas ni. Hari pertama baby lahir, setiap 2 jam dia minum susu ibu dan badan akan auto adjust supaya MESTI produce susu cukup 2 jam…kadang kala bila cukup je masa, susu keluar sendiri tanpa baby hisap pun. Keadaan ni kita panggil let down reflex.

So, hari kedua, ibu dah mula bagi formula milk sebab katanya baby nangis tak cukup susu. Penat layan kerenah baby yang tak henti-henti meragam..sumbat je susu tepung…lama tidur kan? Jadi, badan dah dapat signal supaya hanya produce susu selepas 5 jam! Hari ketiga pula, makin lama tempohnya. Waktu baby tak breastfeed, ibu tak kosongkan pun breast, hari ke-4 jadual makin lama.. jadi badan dah dapat signal..”Okey..hasilkan susu hanya selepas 9 jam!” Begitulah seterusnya, makin lama susu makin sikit. Sebab tulah habis je pantang, susu dah kering. Sayang sangat-sangat tau. Badan kita dijadikan cukup sempurna. Bila nak dapat susu banyak, kerapkanlah menyusu/pam dan badan automatik akan adjust ikut keperluan (signal) yang kita/baby tentukan. Subhanallah..indah sungguh ciptaan Allah kan 🙂 Sebab tu jangan sesekali cakap pada diri sendiri, susu tak cukup kerana otak kita pun akan dipengaruhi oleh apa yang kita fikir tadi.

Bila dah tau punca kenapa susu ibu makin sikit, mudahlah ibu nak usaha untuk banyakkan susu. memang ada petua banyakkan air susu  dan makanan banyakkan susu ibu (milkbooster) yang boleh buat susu ibu jadi banyak tapi bergantung juga pada tubuh badan ibu tu sendiri dan juga sejauh mana ibu apply konsep supply on demand ni.

Dah cuba tips di atas tapi susu masih tak banyak? Mungkin ibu perlukan sesuatu untuk bantu banyakkan susu seperti Set Menyusu Shaklee. Ramai juga ibu yang sering ajukan soalan pada saya..

Lepas makan vitamin shaklee ni, susu ibu boleh jadi banyak ker?

Berapa hari ya baru susu ibu jadi banyak?

Kenapa saya makan vitamin shaklee ni tapi susu sama je..makin sikit adalah!

Makanlah segala tok nenek vitamin ke, milkbooster ker..memang tak jadi apa kalau tak follow rules ni. Ada juga yang kenalan kaum lelaki yang risau jika dia makan vitamin set menyusu, mungkinkah akan keluar susu?  ;p Jangan risaulah! Vitamin ni boleh share je lelaki perempuan. So, bila ada yang tanya saya soalan-soalan kat atas, sering saya tekankan WAJIB ikut rules/konsep asas breastfeeding ni dulu. Sebenarnya jika ibu jaga pemakanan yang seimbang dan ikut rules breastfeeding ni, insya Allah susu ibu akan sentiasa cukup buat anak tersayang..adakalanya sampai terlebih-lebih.

Vitamin Shaklee ni BUKAN untuk banyakkan susu tapi untuk bekalkan keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu menyusu supaya badan ibu cepat recover dan sentiasa rasa cergas bertenaga walaupun ibu terpaksa berjaga malam! Bila badan sihat dan cergas, pengeluaran susu ibu akan lebih lancar dan ibu tak perlu risau badan jadi lembik dan lesu sebab anak asyik bergayut jer. Memang tak dinafikan bila makan alfalfa atau protein ESP, tiba-tiba susu jadi banyak dari biasa. Kesan pengambilan ESP pula akan membuatkan susu ibu jadi lebih pekat dan hasilnya bayi cepat kenyang. Lihatlah perbezaan pada susu sebelum dan selepas saya mengambil vitamin.  Itu hanyalah kesan sampingan yang mana semua ibu menyusu pasti suka!

Antara kesan sampingan lain yang membuatkan anda dan suami pasti teruja ialah

  1. Badan rasa segar, kurang penat.
  2. Jarang sakit seperti demam, selsema, batuk, migrain, gastrik dan macam-macam lagi
  3. Wajah dengan mood yang ceria. Kulit halus dan kesan jerawat makin pudar.
  4. Stretch mark di perut atau bahagian badan makin pudar.

Dahlah badan rasa bertenaga je, susu jadi makin banyak lepastu dapat pula bonus kulit makin halus dan cantik! Haisshh…pendek kata memang suami suka sangat dengan perubahan pada isteri mereka yang amalkan set menyusu shaklee ni. Kat bawah ni adalah salah satu testimoni pelanggan yang amalkan set menyusu ni.

Cara Banyakkan Susu IbuAnda boleh  lihat banyak lagi testimoni pelanggan di sini.

Jadi, sebelum anda decide nak beli suplemen atau pun tak, selidik dulu punca susu ibu tu jadi makin sikit. Bagi yang memerlukan bantuan suplemen, bolehlah hubungi saya di 013 939 5771 melalui SMS/WhatsApp/Telegram. Saya akan guide apa yang anda perlukan. Setiap pembelian set menyusu shaklee, anda layak untuk  mendapatkan konsultasi penyusuan susu ibu secara percuma dan berterusan dari saya! Insya Allah saya sedia membantu anda 🙂

Vitamin/Suplemen yang paling hangat di pasaran!!

Alhamdulillah..lagi seminggu puteriku akan berusia genap 2 bulan..sekejap je masa berlalu..dan syukur pada Allah s.w.t kerana memberikan peluang kepada saya untuk exclusively breastfeed my baby..Waktu anak pertama dulu..ilmu penyusuan terlalu cetek dan di atas kekurangan itu, putera saya tidak berpeluang untuk menikmati penyusuan secara ekslusif. Saya hanya mampu untuk fully breastfeed ketika dia berada bersama saya sahaja. Stok selepas pantang pun cenonet jek dan lepas naik kerja..stok memang kais pagi makan pagi lah..adakalanya terpaksa top up formula milk..takpela..saya jadikan pengalaman yang lalu sebagai satu motivasi dan ia amat berharga buat saya. Maafkan Mama sayang… (errr..permulaan entri agak emosi sedikit..heheh ;p) Yer..saya betul-betul terkilan.

Ada tak supplemen yang boleh tambah susu ibu?

Ada tak apa-apa yang boleh saya makan untuk bagi susu badan banyak?

Dan..banyak lagi soalan-soalan yang ditanya kepada saya terutamanya wanita yang baru bergelar ibu 🙂 Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan tahniah kerana mendapat cahaya mata dan menjadi ibu yang hebat untuk anak anda! 🙂 Masih ramai yang tertanya-tanya set penyusuan apa yang diperkatakan oleh ibu-ibu sekalian. Di sini saya ingin kongsikan mengenai vitamin/suplemen yang mendapat permintaan yang tinggi di kalangan ibu-ibu menyusu.

Empat pilihan itu ialah

1. Pilihan Pertama – Asas

  • Mengandungi Multivitamin dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nutrisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.  
  • Order Set Asas BF ;OrderNow

2. Pilihan Kedua – Optimum

  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin
  • C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu pilihan ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.
  • Order Set Optimum ;OrderNow

3. Pilihan Ketiga – Tambahan Alfalfa

  • Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
  • Suplemen ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.
  • Order Set Ketiga ; OrderNow

4. Pilihan TERBAIK!! 

  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Suplemen yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Pilihan yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
  • Order Set 3MOrderNow

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

*credit to www.anakkuwiraku.com

Ibu-ibu perlu ingat, jangan terlalu bergantung kepada supplemen atau milkbooster semata-mata. Apa yang penting adalah konsep demand vs supply harus difahami. Nantikan entri saya di lain masa mengenai bagaimana tips membanyakkan susu badan terutamanya untuk ibu-ibu yang masih berpantang 😉

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma mengenai suplemen mana yang tepat dengan anda untuk bantu perjalanan penyusuan si comel anda dan dapatkan tips ekslusif serta cara pengambilan yang betul apabila anda membuat pembelian daripada saya.

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.


 

 

[Testimonial Ibu Menyusu] Shaklee memang best!!

Alhamdulillah..selepas consume Vitalea, Vitamin C, B Complex, ESP (Family Wellness Set) Alfalfa, Ostematrix dan juga Mealshakes… Alhamdulillah melimpah ruah rezeki susu buat anak saya. Biasanya rutin saya ketika bangun malam untuk menyusukan Arissa, saya akan pam sambil direct feeding her dan selalunya dapat average 4-5 oz or penuh satu botol. Itu pun saya dah rasa cukup banyak. Dan..saya selalu kaco hubby saya tido..saya gerak minta tolong dia simpankan dalam peti.. 😉 Saya ni malas sikit nak bangun ke dapur malam2..kadang2 takut pun ada..hahha..

My hubby cakap..

Masa Arfan dulu sikit je dapat 2-3 oz skali simpan..skang ni haa..penuh satu botol!

Err..dia belum tengok lagi yang penuh 2 botol..sebab waktu tu saya taknak kejutkan dia..kesian sbb penat.. ;p Saya minum ESP + sunkist sebelum tido dan sebelum menyusukan Arissa..saya pam dulu sikit sebab risau takut Arissa tercekik susu sebab laju sangat. Lepas da penuh satu botol..baru saya bagi Arissa minum. Memang habis basah baju saya sebab tak sedar sambil menyusu Arissa..sambil pam sampai overflow!! then..takde botol da..kekekeke..lagi satu da ngantuk sangat.. 😉 Bangun pagi saya terus teruja pergi tengok dalam peti..Sukeerrr sangat tengok tekstur susu tu..sangat pekat dan creamy.. 🙂

Susu banyak dan meriah

Alhamdulillah

Di samping konsep supply vs demand dan tips ekslusif yang saya apply, saya mengambil vitamin daripada Shaklee. Hasilnya tersangatlah puas hati 😉