Tag Archives: cara banyakkan susu ibu dalam pantang

Rahsia Susu Ibu Banyak Sebaik Sahaja Melahirkan Cahaya Mata

Pasti anda tertanya-tanya apakah rahsia yang dimiliki oleh ibu-ibu yang punyai banyak susu. Kadang sampai melimpah ruah sampai tak muat freezer nak simpan kan? Apa rahsia susu ibu banyak dan macam mana cara banyakkan susu ibu supaya ibu tak pening kepala melayan tangisan bayi yang tak henti sebab lapar. Pernah tak ibu terfikir macam ni?

Banyaknyer susu mommy tu, dia takpelah baby lahir terus susu keluar memancut-mancut. Yang aku ni, kempis je macam takde susu. Mesti tak cukup susu untuk baby aku ni!

Bayi yang tak nyenyak tidur biasanya sebab lapar. Bayi tak kenyang..macam tak puas menyusu dan bila bayi asyik menangis je membuatkan ibu mudah tension, jadi stress sebab duk layan baby mengempeng je. Ibu tak keseorangan..Waktu dalam pantang, emosi ibu sangatlah sensitif dan ibu sangat mudah rasa penat. Yelah kan, siang malam terpaksa berjaga..mana ada masa nak rest panjang..dengan luka bersalin yang tak sembuh sepenuhnya lagi..memang penat!

Apa yang saya nak kongsikan di sini berdasarkan pembacaan dan juga pengalaman saya menyusukan 3 orang anak saya. Yang sulong campur dengan susu formula. Yang 2nd Alhamdulillah berjaya exclusive breastfeed dan sekarang sedang menyusu anak ketiga yang baru berusia 3 bulan. Punca utama saya gagal waktu anak 1st sebab saya ambil mudah waktu tu dan tak faham konsep sebenar macam mana cara banyakkan susu ibu dalam pantang. Tapi, bila saya preggy anak kedua terus cari gali ilmu tentang penyusuan susu ibu, cari petua banyakkan air susu dan Alhamdulillah dapat menyusu secara ekslusif selama 6 bulan dan teruskan penyusuan sehingga 2 tahun. Masih belum terlambat kan walaupun anak kedua, ketiga..hatta kelima sekalipun.

Tak dinafikan ye, memang ada ibu yang sangat bertuah, lahir je baby terus keluar susu warna putih tu..atau kita panggil susu matang. Ada juga yang waktu preggy lagi susu dah mula keluar. Tapi bagi kebanyakan ibu, susu matang hanya keluar selepas beberapa hari bersalin. Yang keluar hanyalah kolustrum iaitu susu awal warna kekuningan, sikit je dan kelihatan agak pekat.

Kolustrum ni adalah cecair emas yang sangat sangat bernilai buat bayi yang baru dilahirkan sebab ianya penuh dengan antibodi. Tapi tak bermakna orang yang macam ni, tak mampu breastfeed anak dia sepenuhnya. Jadi, macam mana cara banyakkan susu ibu ni? Sebenarnya tidak ada rahsia pun susu ibu tu banyak. Paling penting ibu kena TAHU dan FAHAM betul-betul tentang konsep asas dalam penyusuan susu ibu ni iaitu SUPPLY ON DEMAND.

Rahsia Susu Ibu Banyak

Apa tu konsep SUPPLY on DEMAND dalam penyusuan susu ibu?

Pengeluaran susu ibu bergantung kepada rangsangan/permintaan dari bayi  anda semasa menyusu. Dalam kata mudahnya, makin banyak ibu menyusukan bayi, makin banyaklah susu akan dihasilkan. Jadi, kalau nampak macam badan hasilkan susu lebih sedikit or kurang dari biasa, apa yang ibu perlu buat adalah kerapkan menyusu bayi anda. Boleh juga pam selepas menyusu untuk rangsang penghasilan susu ibu. 

Kan baru lepas menyusu, ada ke susu kalau nak pam? Boleh ke nak pam..nanti tak cukup pula susu untuk baby!

Itulah yang berlaku waktu mula-mula lahirkan Arfan dulu. Memang dah tahu konsep asas breastfeeding ni tapi tak betul-betul faham dan apply konsep ni. Jadi, dek kerana kurang ilmu tentang breastfeeding ni, tak berjayalah exclusive breastfeed Arfan even topup sikit je pun susu tepung time dia meragam tak cukup susu. Tapi alhamdulillah bila anak kedua (Arissa), adalah rezeki untuk Arissa merasa exclusive breastfeed. Sebab mentally prepared dan memang apply apa yang saya faham. Sebab tulah penting sangat kena tahu konsep supply and demand ni. Analoginya macam ni, cuba perhatikan flush kat toilet tu. Once bila kita flush, air akan keluar dari tangki kan..lepas tu air akan refill balik untuk gantikan air dalam tangki sampai penuh. Macam tulah juga kilang susu kita berfungsi. Bila baby minum makin banyak, makin banyaklah susu yang dihasilkan. Makin kerap payudara dikosongkan samaada dengan menyusu bayi atau pam, makin banyak susu dihasilkan.

Jadi, sebaik je Arissa lahir, memang dah set dalam kepala..susu cukup untuk Arissa. Seawal usia Arissa 3 hari, saya dah mula pam sebab waktu tu susu matang yang colour putih tu dah mula keluar..still kuning2 lagi colour sebab bercampur kolustrum. 3 hari pertama tu saya breastfeed je Arissa on her demand. Tak ikut masa..ikut suka dia lah sebab baby yang menyusu susu ibu ni cepat lapar sebab susu ibu mudah hadam jika nak banding dengan susu formula.

Apa yang saya buat..paling lama pun dalam masa 2 jam, saya akan pastikan Arissa menyusu. Salah satu sebab nak bagi jaundice (demam kuning) turun cepat. Nanti saya share ye pengalaman jaundice Arfan dengan Arissa. Dan, biasanya Arissa menyusu sebelah je, jadi sebelah lagi saya pam. So, gilir-gilir lah kanan dan kiri. Dalam kepala saya memang dah set awal-awal…jangan biarkan breast rasa penuh, biar je dia sentiasa rasa kosong..bila dah penuh sangat (engorge)..ya Allah..azabnye rasa kalau bengkak susu. Demam terus ko! Bukan demam biasa, tapi demam menggigil! Serik rasanya! Anda boleh baca petua merawat bengkak susu dan boleh apply manalah tahu tiba-tiba kan.

Punca Susu Ibu Makin Sedikit

Sebenarnya banyak punca yang menyebabkan susu ibu makin sedikit…Antaranya ibu yang sedang stress, sakit atau sesetengah ubat-ubatan seperti pil perancang yang akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Tapi kali ni, saya nak kupas mengenai punca susu ibu merudum yang disebabkan oleh ibu tak follow konsep asas dalam penyusuan susu ibu.

Ramai je ibu yang salah faham mengenai breastfeeding ni. Mungkin ada yang beranggapan, kalau tunggu breast penuh (bengkak) maksudnya banyaklah susu baby dapat minum nanti. Inilah tanggapan yang perlu dibetulkan. Sebenarnya, ia sangatlah berlawanan yer. Kalau kita tunggu breast rasa full baru nak bagi baby minum susu atau pun nak tunggu bengkak susu dulu baru nak pam, susu akan jadi makin sedikit secara perlahan-lahan. Makin lama kita tangguh, makin sikitlah penghasilan susu ibu tu. Sebabnya, bengkak susu dan adakalanya ‘bocor’ sebab dah overflow..akan hantar signal pada badan yang kita perlukan susu yang sedikit. Meh saya ceritakan situasi sebenar yang ramai ibu di luar sana tak sedar yang tindakan ibu mungkin menyebabkan susu jadi makin kurang walhal dalam pantang tu, banyak sangat susu sampai melimpah ruah kan?

Punca susu ibu makin sedikit

Cuba perhatikan jadual bayi menyusu kat atas ni. Hari pertama baby lahir, setiap 2 jam dia minum susu ibu dan badan akan auto adjust supaya MESTI produce susu cukup 2 jam…kadang kala bila cukup je masa, susu keluar sendiri tanpa baby hisap pun. Keadaan ni kita panggil let down reflex.

So, hari kedua, ibu dah mula bagi formula milk sebab katanya baby nangis tak cukup susu. Penat layan kerenah baby yang tak henti-henti meragam..sumbat je susu tepung…lama tidur kan? Jadi, badan dah dapat signal supaya hanya produce susu selepas 5 jam! Hari ketiga pula, makin lama tempohnya. Waktu baby tak breastfeed, ibu tak kosongkan pun breast, hari ke-4 jadual makin lama.. jadi badan dah dapat signal..”Okey..hasilkan susu hanya selepas 9 jam!” Begitulah seterusnya, makin lama susu makin sikit. Sebab tulah habis je pantang, susu dah kering. Sayang sangat-sangat tau. Badan kita dijadikan cukup sempurna. Bila nak dapat susu banyak, kerapkanlah menyusu/pam dan badan automatik akan adjust ikut keperluan (signal) yang kita/baby tentukan. Subhanallah..indah sungguh ciptaan Allah kan 🙂 Sebab tu jangan sesekali cakap pada diri sendiri, susu tak cukup kerana otak kita pun akan dipengaruhi oleh apa yang kita fikir tadi.

Bila dah tau punca kenapa susu ibu makin sikit, mudahlah ibu nak usaha untuk banyakkan susu. memang ada petua banyakkan air susu  dan makanan banyakkan susu ibu (milkbooster) yang boleh buat susu ibu jadi banyak tapi bergantung juga pada tubuh badan ibu tu sendiri dan juga sejauh mana ibu apply konsep supply on demand ni.

Dah cuba tips di atas tapi susu masih tak banyak? Mungkin ibu perlukan sesuatu untuk bantu banyakkan susu seperti Set Menyusu Shaklee. Ramai juga ibu yang sering ajukan soalan pada saya..

Lepas makan vitamin shaklee ni, susu ibu boleh jadi banyak ker?

Berapa hari ya baru susu ibu jadi banyak?

Kenapa saya makan vitamin shaklee ni tapi susu sama je..makin sikit adalah!

Makanlah segala tok nenek vitamin ke, milkbooster ker..memang tak jadi apa kalau tak follow rules ni. Ada juga yang kenalan kaum lelaki yang risau jika dia makan vitamin set menyusu, mungkinkah akan keluar susu?  ;p Jangan risaulah! Vitamin ni boleh share je lelaki perempuan. So, bila ada yang tanya saya soalan-soalan kat atas, sering saya tekankan WAJIB ikut rules/konsep asas breastfeeding ni dulu. Sebenarnya jika ibu jaga pemakanan yang seimbang dan ikut rules breastfeeding ni, insya Allah susu ibu akan sentiasa cukup buat anak tersayang..adakalanya sampai terlebih-lebih.

Vitamin Shaklee ni BUKAN untuk banyakkan susu tapi untuk bekalkan keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu menyusu supaya badan ibu cepat recover dan sentiasa rasa cergas bertenaga walaupun ibu terpaksa berjaga malam! Bila badan sihat dan cergas, pengeluaran susu ibu akan lebih lancar dan ibu tak perlu risau badan jadi lembik dan lesu sebab anak asyik bergayut jer. Memang tak dinafikan bila makan alfalfa atau protein ESP, tiba-tiba susu jadi banyak dari biasa. Kesan pengambilan ESP pula akan membuatkan susu ibu jadi lebih pekat dan hasilnya bayi cepat kenyang. Lihatlah perbezaan pada susu sebelum dan selepas saya mengambil vitamin.  Itu hanyalah kesan sampingan yang mana semua ibu menyusu pasti suka!

Antara kesan sampingan lain yang membuatkan anda dan suami pasti teruja ialah

  1. Badan rasa segar, kurang penat.
  2. Jarang sakit seperti demam, selsema, batuk, migrain, gastrik dan macam-macam lagi
  3. Wajah dengan mood yang ceria. Kulit halus dan kesan jerawat makin pudar.
  4. Stretch mark di perut atau bahagian badan makin pudar.

Dahlah badan rasa bertenaga je, susu jadi makin banyak lepastu dapat pula bonus kulit makin halus dan cantik! Haisshh…pendek kata memang suami suka sangat dengan perubahan pada isteri mereka yang amalkan set menyusu shaklee ni. Kat bawah ni adalah salah satu testimoni pelanggan yang amalkan set menyusu ni.

Cara Banyakkan Susu IbuAnda boleh  lihat banyak lagi testimoni pelanggan di sini.

Jadi, sebelum anda decide nak beli suplemen atau pun tak, selidik dulu punca susu ibu tu jadi makin sikit. Bagi yang memerlukan bantuan suplemen, bolehlah hubungi saya di 013 939 5771 melalui SMS/WhatsApp/Telegram. Saya akan guide apa yang anda perlukan. Setiap pembelian set menyusu shaklee, anda layak untuk  mendapatkan konsultasi penyusuan susu ibu secara percuma dan berterusan dari saya! Insya Allah saya sedia membantu anda 🙂