Tag Archives: cara simpan susu perahan

Cara Simpan Susu Perahan Supaya Dapat Jimatkan Ruang Freezer

Salam ceria ibu-ibu sekalian… 🙂

Untuk ibu-ibu yang sedang mengumpul stok EBM untuk anak tersayang..mesti gigih anda berusaha untuk mengumpul stok kan..lagi-lagi yang dah nak naik kerja macam saya kan? iskk..sedey..da nak kerja.. 🙁

Ibu-ibu yang tengah dalam tempoh berpantang..jangan malas-malas mengepam yer..Usahakan yang terbaik yer!! 🙂 Konsepnya mudah je..semakin kerap payudara dikosongkan..semakin banyaklah susu anda akan dihasilkan..So..keep on bf and pumping ya dear..

Mesti ibu-ibu yang da banyak stok tu..da nak penuh freezer tu..sampai da tak muat nak masuk lauk kan? Hehehe..Hari ini saya nak share macam mana nak jimatkan ruang dalam freezer. Anda boleh buat macam2 cara..dan boleh google..ikut kreativiti dan kesukaan masing2.. 🙂 Dan ini cara saya..yang mungkin boleh dijadikan panduan buat semua..

Setiap hari saya akan pam dan simpan dalam botol storage dan letak di ruangan freezer biasa..susu yang kita simpan kat tempat sejuk biasa..tahan sehingga 5 hari yer..actually ada yang boleh tahan sehingga 8 hari..tapi semuanya bergantung kepada suhu. Sebab kita duk bukak tutup peti tu..so suhu da jadi tak stabil..saya ambil jalan selamat..setiap 3 hari saya akan transfer ke tempat beku untuk dibekukan..Kadang terbabas gak la sampai 4 hari..hehe..

perahan susu ibu

Oh…abaikan sepah2 di dalam petiku itu yer..heheh 😉 Saya jenis malas nk tag or label..jadi..setiap hari saya akan susun satu barisan..satu line panjang..menandakan tu adalah stok EBM untuk hari tersebut. Bila hasil EBM untuk esoknya..saya akan susun satu line memanjang di barisan hadapan..dan yang anda nampak di depan sekali tu adalah hasil perahan hari ketiga. So..saya da cakap awal-awal la kat husband susun macam tu tandanya ape..hehe..ye la..kang tak bagi tau..aritu pernah sekali..saya susun menegak lak..terlupa bagi tau..tetiba dia nk letak makanan..dia alih la susu tu dan susun balik..rupanya saya da tukar susunan..hahhaha..salah sendiri.. ;p

Then..apa yang perlu ada..plastik untuk simpan susu dan alatan untuk label.

EBM liner

Dulu saya guna botol..tapi memandangkan stok da makin banyak…takkan nak beli botol sampai beratus botol kan? macam nk jadi tokei botol susu lak 🙂 Yang da ada ni pun botol2 Arfan yang dulu..sebab masa pergi Jepun dulu pakai botol untuk travel senang..so ada la banyak gak botolnya..Jadi..saya guna EBM liner, jimat dan murah..tapi kelemahannya tak boleh recycle..hehe.. Jadi..bolehlah transfer susu tadi ke dalam plastik liner tadi..

perahan susu ibu dalam EBM liner

Waktu ni saya tak beli lagi marker pen..hehe..so guna kaedah label dan tampal ;p

Pada awalnya saya hanya simpan dalam 3-4 oz cukup untuk sekali feeding bila Arissa da 3-4 bulan nanti..tapi bila da banyak..saya simpan dalam 4-5oz..so takpela kot..lagi pun waktu Arissa nak minum tu pun nanti mungkin dia da 5-6 bulan.. Kalau anda simpan macam gambar kat atas ni..of course la makan space sangat2 kat tempat frozen tu. Jadi..untuk jimat space..boleh baringkan dia..hati-hati yer ibu-ibu semua..kalau tak kena gaya..boleh menitis2 keluar..dan saya memang tak suka guna plastik Suri ni..sebab senang sangat keluar walaupun da double ziplock. Saya lebih prefer Autumz dan Jingle Jungle. 🙂 Tapi Autumz sakit tercucuk jari bila susu beku..hahha..sebab keras sangat plastiknya..Sebelum nak zip tu..keluarkan angin dulu yer..untuk elakkan plastik tu dari bocor bila da beku..sebab susu akan mengembang bila dibekukan.

perahan susu ibu yang dibaringkan

Ada jugak sesat belon udara ittew.. 🙂

Lepas tu saya susun dan letak dalam bekas macam gambar tu..dan bekukan..bila da beku..barulah boleh susun ikut suka hati..kalau tak buat macam ni..memang makan akan gelongsor sana sini dan makan space lah.

stok EBM dalam upright freezer

Susunlah cantik2 yer..saya punye tak cantik sebab tak tahan nak main sejuk2 nih..beku doh..

Susun macam gini pun boleh…

stok EBM

stok EBM dalam upright freezer

Dan hasilnya….Alhamdulillah..

Alhamdulillah..masih dikurniakan rezeki yang cukup untuk anak tersayang..mudah-mudahan murah rezeki Arissa hendaknya..Insya Allah..Mama hanya usaha yang terbaik untuk kamu sayang.. 🙂 Next week da nak naik kerja..so..stok2 ni da boleh rotate..yang paling bawah tu guna botol..so tak banyak lah yang muat. 🙂 Jadi..ibu-ibu bolehlah susun ikut kreativiti sendiri yer 😉 Ibu boleh baca step by step macam mana cara saya bekukan EBM di sini.