Tag Archives: contraction

Pengalaman Melahirkan Anak Ketiga yang Mendebarkan

Fuh..tajuk! Mendebarkan yer 😉 sebab kalut tak hengat! Alhamdulillah syukur tak terhingga saya telah pun selamat melahirkan anak ketiga jam 2.54 petang pada 5 Oktober 2014 yang lalu..tepat pada tarikh EDD by scan ;p Saya memang suka coretkan kisah saya ni dalam blog, sebab jadi kenangan untuk diri sendiri..bila anak-anak dah besar..baca balik kisah mereka 🙂 

Sepanjang saya mengandung, Alhamdulillah tak ada apa-apa masalah kesihatan..dari awal kehamilan hinggalah ke hujung kehamilan saya hanya consume Set Kehamilan Shaklee je. Hinggalah waktu checkup 32 weeks, doktor kata air ketuban banyak…actually border line katanya..so, kena lah refer ke doktor pakar dekat Hospital Banting. Bab air ketuban ni saya cerita di lain entry ye 🙂 Sehinggalah usia kandungan dan 39 minggu, masih belum ada tanda untuk bersalin. False alarm tu adalah juga..dan disebabkan masalah air ketuban ni (polyhydramnion) , doktor tak benarkan saya extend lebih daripada due date. 

2 Oktober 2014

Pagi-pagi lagi dah ke Hospital Banting sebab follow up checkup dengan doktor pakar. Rutin check up, mcm biasa..urine test..pastu kali ni check CTG. tapi result CTG tak cantik sebab baby tido..lagipun saya pun belum breakfast lagi. Doktor suruh pergi makan dulu then datang semula untuk CTG test lagi.

ctg check

sempat snap sebab kebosanan hehe..waktu ni duk melayan wassap ofis sebab ada audit ISO.

Waktu scan, tiba2 doktor cakap air ketuban banyak..super banyak! Ada dua orang doktor dalam bilik tu, sorang laki India, sorang perempuan muslim. Yang check saya..yang laki tu..Hurmm.. 🙁

Doc laki : u tolong confirmkan..i check air ketuban dia banyak lah..
Doc perempuan : berapa? 20?
Doc laki : Nope..i got 30!

Dalam hati saya..ya Allah..biar betul! macam mana bleh jadi lagu tu? haritu dah ok..hati dah mula rasa berdebar..bila doc perempuan tu check..AFI around 22cm je..but still, consider banyaklah. Disebabkan air ketuban banyak, doc nak saya admit terus wad..katanya dah lebih hari kan? saya bagitau..belum..due date saya 5 okt. Actually doc tu pun dah confuse dengan patient dia. Doc laki tiba2 nyampuk..ala takpe, harini pn dah 2hb..ok lah tu..terus dia get ready nak buka jalan..siap2 nak pakai glove dah..saya..”what??!!!” Dalam otak ligat fikir cara nak selamatkan diri..ntah apa2 je rasa doktor ni..yang dia beria sangat tu nape? doktor perempuan tu kan ada! Seriously, rasa nak marah pun ada..takut pun ada..tak ready lagi pun ada..dahla pergi checkup sorang2..husband plak kat tempat kerja. Terus je saya refused cadangan doktor tu tadi. Explain politely..dan Alhamdulillah..both doktor bagi masa untuk semuanya berlaku secara natural. Apply lah segala tips untuk percepatkan kelahiran naturally..disebabkan memang tak makan pagi lagi, terus on the spot doktor suruh minum air gula. Huhuhu..terpaksalah ikut je..nurse kat situ baik hati, air gula dia letak sirap..siap dia kata dibancuh dengan penuh kasih sayang..hahhaha..den pun apo lagi..lajuuuuu je telan ;p Perut memang lapo..terpaksa lah tunggu lagi 2 jam baru bleh makan. Terus saya call husband suh balik..risau kot apa2 lagi jadi. Doktor bagi tarikh 4 hb kul 10 pagi kena masuk wad incase kalau belum bersalin lagi.

4 Oktober 2014

Pagi tu siap2kan anak-anak…hantar ke rumah pengasuh. Kesian sangat sebab esoknya raya. Kul 10 pagi…Dengan berat hatinya..pergilah ke wad bersalin..ya Allah, rasa macam pesalah je..nak gi serah diri kat balai polis..hehe..yelah, takde apa2 tanda, takde rasa sakit. Banyak-banyak doa supaya dipermudahkan dan tak kena induce. Sampai je di wad, nurse tengah borak2 je..rasanya sorang je patient kot masa tu..dia bagitau, kalau masuk pagi tu pu, doktor akan bincang dulu pagi esok..means pagi raya..lepas tu baru induce or buat pape yang patut..Dalam hatiku..laaaa,..dahtu nape suh masuk awal2. Nurse suruh saya balik rumah dulu, nanti petang sikit baru datang..saya rasa pelik sebab takkan tak check apa2..alih2 suruh balik pulak..risau juga kalau ada risiko ke apa.. last2 dia panggil doktor dulu. Doktor perempuan india, dia tanya taknak raya ke? Hehhee..sape taknak raya..dahtu kena tahan kat sini..cemana nak raya.yer tak? Then, dia scan..Alhamdulillah..condition baby ok..baby pun dah masuk laluan..

Doktor : u ok ke kalau esok kena induce?
Saya : Ermm..ntahla..dahtu nak buat cemana, redho jelah
Doktor : takde..i nak tau u punye prefer apa?
Saya : Saya kalau boleh nak naturally..taknaklah induce ke apa..selagi boleh tunggu..saya nak tunggu. cuma saya nak tanya, ada pape risiko tak bila air ketuban banyak?
Doktor : Saya still boleh bagi u masa lagi..sebab baby pun dah masuk laluan..result mgtt u pun normal. Yang kita risau kalau baby belum engage..Bila air ketuban banyak ni, risau takut baby pusing balik je. U tak rasa baby floating kan?
Saya : Tak..memang baby dah betul2 kat bawah.

Lepas doktor tu call doktor pakar yang lain..dengarlah dia borak2 then dia perform VE. Bila check dah 1 cm..doktor tolong bukakan jalan jadi 2cm..then doktor bagi balik hehehe..dia bagi masa sampai 7hb nanti baru admit wad…tapi katanya anytime je saya bleh bersalin. Balik je terus amik anak2, bawak gi jenjalan kat Giant Banting…waktu ni saya dah mula rasa sikit2 tak selesa bila contraction datang. Continuously dan makin kerap..tapi still OK..bila dah malam, barulah hantar semula anak-anak ke rumah pengasuh. Sebab instinct saya kuat mengatakan malam tu juga akan ke hospital balik. hehe..

giant banting

5 Oktober 2014

3.00 pagi

Sakit makin kerap dan kuat..tak lena tido dah..nak kata kerap sangat tu taklah..tapi makin kuat..bangun pergi toilet, ada turun darah. Oh..baru waktu ni saya tau..macam ni rupaya yang orang kata bloody show tu hahaha..darat sungguh! Tapi since dah tau jalan memang dah buka..so saya bertahan lagi sampai lah dah tak boleh tahan. Lagipun pergi awal2 pun takde apa sebab doktor pesan bila air ketuban pecah terus ke hospital. Bila dah dekat kul 4 pagi, saya kejutkan husband untuk ke hospital. Sampai kat hospital..menunggu juga lah untuk check CTG bagai tu..sebabnya, ramai sangat malam tu yang bersalin. Waaaaa..saya memang takut duk dalam labour room lama2..takut dan stress.. stress dengar bunyi ctg orang lain..pastu dengar nurse marah-marah..membebel-bebel..gaduh dengan patient..macam2 lah..heee..paling saya tak bleh tahan bila tengok orang depan bilik saya tengah tahan sakit..menggelupur atas katil..ya Allah..berdebar rasa..Bila nurse check dia..last2 nurse tu cakap..kesian dia, satu hari satu malam..fuh! then doktor datang waktu tu..saya pun tak tau dah apa jadi..otak tengah fokus untuk diri sendiri je..bila check ctg..memang contraction makin kerap dan makin kuat. Shift pagi, doktor yang sama check saya sebelum tu..bila perform VE dah 4-5cm..then, barulah admit wad..

8.00 pagi

Nasib baiklah sekarang ni husband boleh teman sekali. Lepas registration, husband temanlah..jadi takdelah duk layan sangat sakit tu. Tiap kali datang sakit..cepat2 tarik nafas dalam-dalam dan hembus melalui mulut perlahan-lahan. Dah macam yoga pun ada..siap tangan naik turun..hehe..Nurse yang shift pagi tu pun baik je..siap borak2..ada sorang tu cakap..relaks je akak ni..terus saya nyampuk..sakit..sape kata tak sakit hehe.. Time tak sakit memang lah bleh gelak2..bleh senyum2 ;p Saya memang tak boleh duk atas katil..lagi sakit ada..jadi, duk je tepi katil..dah agak2 bosan duk pula atas kerusi..pastu jenjalanlah dalam wad..bila dah tengah hari..panas memang terasa..nasib baik bawak kipas. Haa..kalau masuk wad kat Hospital Banting ni bawak lah kipas ye! hahhaha..pengalaman mendewasakan..last time den tak bawak kipas..mana lah tau..tapi sib baik kejap je duk dalam wad pastu terus bersalin Arissa. Kali ni..tak menyesal beli kipas semata2 kena admit wad heheheh…

sakit contraction

Muka tak bleh blah..tengah tahan sakit pun sempat lagi pose kekeke

Jpeg

Kebosanan menunggu

Jpeg

Pagi tu makan kuey teow yang hospital bagi dah tak lalu..ini je bekal saya..pastu makan kurma 2 biji.

2.00 petang

Lepas lunch, nurse panggil suruh tukar baju dan masuk labour room. Bila doktor check dah 6 cm..Lepas tu masuk lagi nurse yang cakap saya relaks tadi..hahha..time ni saya senyum je..tengah tahan sakit ;p Katanya baguslah dah 6cm..lepas tu doktor datang dan pecahkan ketuban. Then doktor keluar. Husband takde lagi waktu ni sebab gi solat dulu. Saya dengar doktor cakap dengan nurse, estimated dalam 2 jam lagi..fuh! masa tu..ya Allah..lama lagi…huhu..kul 4 la gitu..aduhai..Duk kejap, husband masuk teman. waktu contraction menggila..tak cukup nafas dibuatnya..last2 bila dah tak tahan..saya cakap dekat husband baby dah nak keluar..Husband cepat-cepat panggil nurse, then nurse suruh teran. Part teran ni..kali ni saya agak susah nak teran sebab nurse buat perineal message..pastu suh teran..masalah saya..time dia suruh teran tu takda gesaan dari baby..huhu..cemana nak teran..bila nak teran je..tak cukup rasa gesa..jadi, baby keluar masuk..siap saya cakap…kejap..kejap..sebab nak bagi waktu gesa tu datang baru boleh teran..Nurse tanya husband, baby sebelum ni berapa kilo? Husband cakap..ntah..2.8 kot! Cepat-cepat saya menyampuk.. 3.45kg! hahaha..takut weiiii..kang kena episiotomi lagi tak pasal sebab laki salah jawab.. ;p

Korang imagine jelah, bila kita tarik nafas, perut dah kena tekan tekan dengan kuat sebab nurse nak bantu baby keluar cepat..terus nafas tu rasa terputus dan tak boleh nak teran panjang-panjang..waktu tu saya terbayangkan video dekat youtube orang korea ke apa yang bersalin tu..haha..senak perut weii..isk..isk..bila diingatkan balik..rasa nak give up..nak vacuum ke apa..lantak lah..saya redha..tapi bila fikirkan baby kat dalam..nanti lemas, kuatkan juga semangat. Ntah berapa kali teran pun saya tak tau..akhirnya tepat jam 2.54 petang, selamat juga anakanda yang dinanti-nanti ni keluar 🙂 Sebaik je baby keluar, terus je nurse letak atas dada. Subhanallah..comel sangat dan indah sangat perasaan tu. Baby dah nampak biru sket..tapi still ok sebab kalau tak ok..mesti dah kena bawak lari. Baby pun dah pandai buka mata waktu tu 🙂 Waktu nurse nak amik untuk bersihkan baby, saje dia tengok posisi baby duk macam tu..comel! hahah..

Nur Areefa Hanifah

Lahirnya seorang puteri..3.365kg pada Hari Raya AidilAdha 🙂

Alhamdulillah..1st degree tear je kali ni. Lepas dah setel semua, kul 4 petang baru ditolak masuk ke wad semula. Anak-anak esoknya baru amik sebab kesian papanya dah penat hehe..Baby pilih tarikh Hari Raya Haji. Terima kasih pada semua yang sudi mendoakan kami 🙂

wad bersalin

Arissa rindu nak baring dekat mama 🙂 Kesian dia 2 hari menumpang kasih dekat rumah pengasuh

 

Tanda-tanda Hampir Bersalin dan Rasa Sakit Bersalin yang Sebenar

Menanti tanda-tanda hampir bersalin memang mengujakan dan pastinya mendebarkan 🙂 Antara Braxton Hicks dan sakit bersalin yang sebenar..adakalanya mengelirukan bakal ibu. Saya sendiri kadangkala confuse..dan of course..bila rasa sakit tu datang..terus berdebar-debar!

“Eh..ni sakit main-main ke? Betul ke aku ni dah nak bersalin?”

Pasti itu yang akan bermain dalam fikiran ibu setiap kali datang rasa contraction tu. Bila sebut pasal contraction, mungkin buat ibu yang pertama kali mengalaminya agak susah nak tahu apa tu rasa kontraksi (contraction).

Bagaimana rasa contraction?

Contraction tu apa? yelahkan sebab tak pernah rasa. Senang cerita contraction ni rasa sakit macam senggugut. Oh..bagi yang tak pernah alami masalah senggugut susah juga kan? hehehe..Pernah rasa memulas nak buang air besar? ;p Haa..lebih kurang rasa tu lah. Selagi tak membuang, selagi tu rasa tak kena. 

Actually, kontraksi ni berlaku disebabkan otot rahim mengecut (uterus). Kalau kita letak tangan atas perut, memang dapat rasa yang perut tu sedang tegang dan mengeras dan kadang-kadang tu memang rasa tak selesa. 

Eh..perut aku ni selalu mengeras! Ni contraction ke?”

Yup..memang betul pun bila perut mengeras tu salah satu tanda contraction sedang berlaku. Cuma bezanya contraction main-main atau rasa sakit bersalin yang sebenar? Haa…kat sini lah ibu kena ambil tahu dan kena pandai bezakan antara rasa sakit bersalin yang palsu atau pun memang rasa sakit bersalin yang sebenar.  

Bagaimana nak tahu beza antara Braxton Hicks dengan Rasa Sakit Bersalin yang sebenar?

Contraction yang palsu ni namanya Braxton Hicks. Tujuannya adalah untuk melatih badan ibu khususnya otot-otot rahim supaya bersiap sedia untuk bekerja keras bila tiba waktu bersalin yang sebenar. So, macam mana nak tau contraction yang sedang dialami tu adalah Braxton Hicks ke memang betul-betul nak bersalin dah?

Cuba anda check senarai ni. Kalau ada tanda-tanda macam kat bawah, maksudnya anda sedang alami Braxton Hicks 🙂

  • biasanya tidak melebihi satu atau dua kali dalam masa sejam, mungkin sekali atau beberapa kali sehari
  • biasanya berhenti bila anda bertukar aktiviti atau posisi. Contohnya kalau tengah berjalan, cubalah duduk ke..atau sebaliknya. 
  • tidak teratu dan tidak konsisten. Kalau konsisten pun..kejap jer
  • tidak tahan lama, biasanya kurang dari satu minit
  • terus tidak boleh diduga dan tidak beritma..maksudnya takde rentak yang tertentu. Contohnya setiap 10 minit ke, setiap 5 minit ke.
  • kekuatan kontraksi tak makin kuat.

Tapi, kontraksi yang anda alami tu adalah tanda dan rasa sakit bersalin yang sebenar jika ianya seperti di bawah :

  • rasa mengeras yang lebih lama 
  • lebih teratur
  • lebih kerap
  • lebih menyakitkan
  • Paling mudah nak faham..kontraksi tu akan rasa lebih lama, lebih berkala, lebih kerap dan lebih sakit. 

Sebab tu bila kita pergi ke hospital, terus nurse atau doktor tanya, contraction dah berapa minit sekali? Sinilah pentingnya bila tiba waktu contraction, ibu kena catat berapa lama contraction berlaku, berapa kerap (10 minit sekali, 5 minit sekali dan sebagainya). Kebiasaannya memang lebih sakit..sebab itulah tandanya serviks ibu sedang terbuka. Ada juga kes, yang ibu tak rasa sakit tapi contraction kuat! Saya sendiri pernah alami waktu anak pertama dulu. Bila doktor check dengan CTG, obviously contraction memanga kuat tapi saya tak rasa sakit pun..dan bila check jalan ..tak terbuka pun..hehe..duk tang 2cm tu je sehari suntuk.. ;p Sudahnya memang kena induce sebab doktor pun risau baby distress bila lama sangat contraction tu. Alhamdulillah..lepas induce, terus rasa sakit tu datang dan jalan terbuka. Berjayalah bersalin normal 🙂

So, kalau plan nak bersalin dekat hospital yang jaraknya agak jauh dari lokasi anda sedang sakit tu, pergi lah cepat-cepat ye. Jangan tunggu kontraksi dah 5 minit sekali baru nak pergi hheehe.. Waktu anak kedua..saya pergi  ke hospital bila dah 5 minit sekali. Jarak pun dekat je dlm 5 minit perjalanan tapi tak dan dan dah rasa nak bersalin tu sebab makin kerap sakitnya.. Kalau tak silap saya kontraksi dah dalam 2-3 minit sekali kot..tak pun lagi cepat..sebab saya baru je berjalan 3-4 langkah..kena berhenti jap tahan sakit contraction, pastu bila hilang sakit terus jalan lagi..macam tulah sampailah kat labour room ;p Kalau nak baca pengalaman saya bersalin anak pertama dan pengalaman saya bersalinkan anak kedua, jemputlah baca ye 🙂 menarik tau sebab dua-dua berbeza 🙂 Mudah-mudahan dapat jadi panduan untuk ibu semua.