Tag Archives: energizing soy protein

Cara bancuh ESP yang tidak membosankan dan meloyakan tekak

Terlebih dahulu saya ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa di bulan Ramadhan..Dalam kita sibuk mengejar dunia..akhirat juga perlu seiring..Moga amal ibadah kita semua diterima oleh Allah s.w.t. ESP ni adalah antara produk yang paling laris di pasaran disebabkan keberkesanannya yang memang terbukti dan tak dinafikan lagi. Cara bancuh ESP ni pun senang jer..dan ramai yang sanggup minum ESP hari-hari sebabnya bila minum ESP ni..

  • perut cepat kenyang / rasa kenyang yang lama
  • susu badan cepat penuh dan lebih pekat
  • badan rasa lebih bertenaga
  • tekstur kulit makin licin dan bertambah cantik (utk baby yg menyusu pun kulit jadi cantik dan halus)
  • kesan parut jerawat/stretch mark kian pudar
  • dan banyak lagi lah.. 

Dan bila tiba bula puasa, semuanya sebab nak cergas bertenaga walaupun puasa seharian..Ok, memandangkan bulan puasa ni ramai yang konsisten minum ESP waktu sahur kan? 😉 Kali ni saya nak share lak mengenai cara saya bancuh ESP. Pernah rakan saya beritahu sebelum ni dia bancuh ESP plain jer..tak pernah tahu pun boleh bancuh ESP dengan pelbagai minuman lain..jus buah dan sebagainya. Bila hari-hari minum benda sama..lama-lama loya juga tekak. Pastu terus malas nak bancuh sebab dah tak lalu nak minum..

Sebenarnya memang banyak resepi ESP yang boleh dicuba. Soalan glamor bila pelanggan beli ESP ni, “Muz..macam mana nak bancuh ESP ni?” Untuk pengetahuan semua, mudah jer nak bancuh ESP ni.

esp

paling simple..ESP dan sunquick

Hanya bancuh 1 sudu besar ESP dengan air masak/air suam, jangan bancuh dengan air panas tau sebab nanti suhu yang panas boleh merosakkan kandungan protein tu. Nanti sia-sia jelah kita minum ESP. Air suam tu tak kisah lah plain water, milo, horlicks, susu, jus buah ke..asalkan tak panas dan bukannya kopi, teh atau air gas ;p Lepas tu shake jer lah..terus boleh slurrrppp!!! 🙂 

Bagi pelanggan Mama2R, memang saya akan emailkan senarai resepi ESP yang boleh dicuba dan saya kongsikan pelbagai resepi yang baru dalam group FB ekslusif untuk pelanggan saya. 🙂 Korang pun boleh share sesama sendiri kan 🙂 Maklumlah kalau minum plain..tak semua orang suka..Bancuh ESP ni lebih mudah dan cepat bila guna shaker..hanya perlu goncang jer dan siap!!! 😉 Kalau kacau dengan sudu tu amik masa sikitlah sebab masih ada ketul2 kalau tak kacau betul-betul.

Resepi saya cukup mudah..Saya lebih prefer bancuh dengan ESP + Mealshakes + Performance Drink + plain water..kadang2 letak seketul dua ais dan sunquick..Ohh..memang sedap!!! Dan kalau saya nak rasa kenyang yang lebih lama..saya bancuh ESP dengan susu dutch lady strawberry yang dalam peti :)..Sejuk..segar..kenyang..dan berkhasiat! Waktu bulan puasa ni, kalau rajin boleh juga blend dengan kurma, kismis, badam dan susu..memang u all akan rasa extra energetic! Saya jenis yang suka simple2 jer..telan terus je kurma tu ..hehhe..kalau ada orange peel fresh tu pun sedap..rasa ala2 vitagen gitu..Korang cubalah yer 😉 Siapa2 yang nak share resepi kat sini pun boleh..Pendek kata siapa yang tak habis minum ESP tu rugi sangat tau..Macam-macam resepi korang boleh try!

Dari dapur Mama2R.com 😉

Sakit pedih ulu hati yang disangkakan sakit jantung!

Anda pernah rasa dada panas seperti terbakar atau pedih yang amat terutamanya selepas makan? Waktu pertama kali saya sakit pedih ulu hati..dalam otak saya hanya terfikir..”Alamak..ni simptom sakit jantung ke??” hehehe..ntah ape2 ntah..tak tahu beza kedudukan jantung dan hati sebab terpengaruh dengan cerita! Seingat saya, waktu mengandungkan anak pertama dulu memang agak kerap juga sakit pedih ulu hati ni..Mungkin sebab sering abaikan waktu makan..bukan tak makan…tapi lambat makan dek kesibukan kerja di ofis. Continue reading