Tag Archives: energizing soy protein(ESP)

Kulit merah dan melecet kembali pulih dengan ESP

ESP oh ESP..setiap bulan..ESP lah yang dicari oleh pelanggan2 saya..tak kira lah bulan promo atau pun tak. Actually banyak sebab kenapa saya suka sangat minum ESP ni, tapi kali ni saya nak share mengenai kesan minum protein soya ESP ni kepada pemulihan kulit sekaligus mencantikkan kulit.

Pernah tak anda mengalami masalah kulit seperti melecet atau luka pada kulit? Waktu saya mengandungkan Arissa..kulit saya sangat sensitif especially bahagian celah2 pelipat..waktu preggy kan badan cepat sangat berpeluh dan panas..hinggakan kulit saya jadi cepat merah dan melecet bila bergesel dengan kain..pernah rasa kulit melecet? Ya..pedih memang pedih! Tak selesa yang amat..bila dah sembuh, kulit yang merah dan melecet tadi meninggalkan parut yang agak hodoh dan kehitaman. 🙁 segan bila tengok kulit sendiri! Lagi segan dan malu bila berhadapan dengan suami 🙁 lepas sembuh..jadi lagi..dan masalah ni berulang2 hinggalah ke saat bersalin..kalau pegang..rasa menggerutu je kulit..Dalam kepala duk fikir..alahai..mana nak letak muka ntah! rasa macam taknak bersalin jer selagi tak sembuh. Waktu ni saya tak makan lagi ESP memandangkan kewangan pun tak mengizinkan..Lepas bersalin, masalah kulit sensitif pun takde..agaknye alahan sebab preggy je kot…tapi yang tak bestnya..parut hitam tu tak hilang..huhuh..skali tengok macam daki yang berkumpul pun ada..kalau scrub..of cos ler jadi merah balik..haish..dilema betul..

Habis je berpantang, saya tengok parut yang dulunya gelap dan kehitaman dah mula bertukar jadi merah, macam nak bersalin kulit gitu. Waktu berpantang saya makan set asas untuk berpantang lah yang ada multivitamin (vitalea), b complex, vitamin c dan zink. Lepas habis set pantang, saya upgrade set pantang tadi kepada set menyusu 3m yang ada ESP..dan saya add on Mealshakes..Sebenarnya mealshakes tu untuk Arfan sbb dia susah sangat nak makan..tapi saya cilok satu sudu untuk bancuh dengan ESP. rasa memang best! baunye wangiiiii..harum macam aiskrim vanilla..hehhe..Lepas habis 1 tin..saya perasan kulit yang tadinya tak cantik..da mula menghasilkan kulit baru. Parut hitam dah tinggal sikit2 je masa tu..hepi sangat sebab tak sabar nak tengok hasil yang seterusnya. Alhamdulillah susu pun meriah..cukup buat Arissa.

Lepas dah habis beberapa tin, kulit bertambah licin, halus je rasa..tekstur kulit pun makin cantik…takde lagi dah parut yang mengurangkan keyakinanku itu..Segan weh! orang lain tak kisah pun sebab tak nampak..aurat! Hehe..tapi kalau ngan suami sendiri..mana mau letak muka?  Bila dah rasa sendiri kesan ESP ni..sehari tak minum rasa macam tak lengkap. Kalau lah waktu preggy tu saya minum, mesti takdenye parut hitam wlaupun dah sembuh..huhu..Kulit yang sihat akan sembuh dengan cepat dan tidak akan meninggalkan parut yang hodoh..dan PROTEIN lah yang memainkan peranan dalam proses penyembuhan kulit ni.

Bagaimana proses pemulihan kulit berlaku?

Apabila kulit kita luka, badan akan menggunakan nutrien yang kita dapat dari makanan untuk mulakan proses pemulihan. Antara vitamin yang terlibat adalah vitamin A, vitamin C dan juga mineral Zink…dan yang paling penting untuk proses pulihkan luka adalah Protein. Protein sangat membantu dalam penghasilan fiber yang kuat dan merupakan komponen utama dalam pemulihan tisu kulit. Kalau badan kita kekurangan protein, lambatlah sikit kulit tu nak pulih..dan menyebabkan kulit tidak diganti dengan sel kulit yang baru. sebab tulah tinggalkan kesan parut or hitam pada kulit.

Protein juga terdiri daripada asid amino yang membentuk sel dalam badan. Pasti anda sinonim dengan kolagen kan? Ya..kolagen adalah bahan fiber yang fleksible dan kuat… juga dihasilkan oleh protein dan ianya menguatkan lagi fungsi kolagen sebagai pengikat tisu kulit untuk menyembuhkan kulit yang luka dengan cepat. Lihat, betapa pentingnya protein dalam proses pemulihan luka. Jadi, rajin2 lah makan makanan yang ada protein macam daging, ikan dan sebagainya kalau nak kulit cantik! Saya pilih ESP di samping makanan harian yang lain sebab nak tampung mana2 sumber protein yang tak cukup. maklumlah kan..protein ni cepat musnah bila terkena suhu yang panas. Nak makan daging, ikan semua tu mestilah melalui proses pemanasan seperti menggoreng, mengukus dan sebagainya. Jadi, brapa banyak je yang tinggal protein yang kita dapat sebenarnya…Sebab tulah kulit lambat baik.hehehe..tapi sekarang saya dah ada ESP.. 🙂

Panduan Memilih Soy Protein yang Berkualiti & Terbaik

Antara soalan yang sering saya dapat..”Kak.. protin brand ni xxx bagus tak?”.. “Kak..betul ke ESP shaklee bagus?”…Bagus ke minum soy ni ?..blablablabla.. Hmmm..isu kat sini ialah…Bagaimana nak memilih soy protein yang bagus? kat pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis protein……..kualiti amat penting kan kan..(kerja saya ni melibatkan Quality Control….jadi memang byk standard2 yang perlu dipatuhi..american standard la british standard la..petronas standard la…shell standard la… manual , standard, procedure, guideline..bla bla. dan seangkatan dengannya..tak terhafal oleh ku).. Jadi seharusnya kene memilih yang berkualiti…

Saya selalu kata ESP ni best seller…memang yer pun…..dan saya nak berkongsi di sini 7 kriteria penting.. 7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti… yelahkan..nak beli ape2 pun kene ada kriteria.. nak beli ikan segar pun ada kriteria..tgk mata..tgk insang..tgk kulit… nak pilih calon suami isteri pun ada kriteria.. rupa paras, perangai, famili, harta..harta?hihi… pendek kata dlm hidup ni ..apa je yg kita nak beli mesti ada standard dan requirement… kita yang empunya badan..kita yg tentukan…okay..thats it…mari saya cerita kenapa 7 kriteria ni perlu ada…artikel tu dlm omputih..ni yg saya tulis berdasarkan pemahaman saya…

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic ~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) ~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu – Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol – Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2, etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan – Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan – Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? – Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Yer..itu dia SEVEN ESSENTIAL…..bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed..Jadi kalau ada yang tanya kepada saya Soy Protein brand xxx bagus ke idak…saya tak boleh nak komen..sbb tak pernah try brand lain…apa yang saya boleh buat… saya berikan anda panduan untuk memilih… rujuk kepada checklist di atas…Jika ianya memenuhi kriteria ni..teruskan dgn pilihan anda…. Saya dah pun pilih yang terbaik…bahkan harganya pun affordable..jadi tang harga dan kualiti..InsyaAllah…its the best for me dan kalau org tanya..kenapa pilih ESP Shaklee..takdela nak jwb.ooo sebab dia glemer..oooo sebab kwn saya sume mkn.oooo sebab best. jawapan tu salah ye… hehe..sekarang dah tahu jawapannya kan… i like… mcm exam plak..lega bila dah tahu jawapan……Okayla..kena bersiap nak gi kerja ni….

*credit 

Sebarang pertanyaan mengenai produk ESP boleh hubungi saya melalui FB Tg Muzlina | Mama2R atau email ke tgmuzlina@gmail.com

Family Wellness Set, Alfalfa & Ostematrix ~ Saya sukakannya ^__^

Sewaktu dalam tempoh berpantang, saya mengambil suplemen Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga Zinc Complex. Memang terasa kelainannya berbanding menjalani tempoh berpantang sewaktu anak pertama. Badan rasa lebih cergas dan bertenaga. Dan yang paling penting tidak ada lagi sakit-sakit belakang dan juga sendi yang saya alamai sewaktu berpantang anak pertama dulu. Memang kali ni pun berpantang sungguh-sungguh..hehe..Berbengkung, berurut bagai..cuma saya langgar pantang bab mandikan anak je..hehe..sebab takde orang kan..so terpaksalah mandikan sendiri.

Lepas je habis pantang, saya terus amik Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix+ Mealshake . Family Wellness Set terdiri daripada Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga ESP . Actually Mealshakes tu untuk Arfan tapi saya pun tumpang sekaki..hehe..Selama saya mengambil  ni..saya sangatlah berpuas hati. Yang bestnya..bukan si comel Arissa je yang dapat khasiatnya..of coz Mama nye pun dapat skali khasiatnye sebab Mama yang makan kan??? hehehe 😉

Sepanjang saya makan set ni, memang terasa sangat perbezaannya..Badan lebih cergas, bertenaga, badan kurang penat dan yang paling penting sekarang ni susu lebih pekat dan bertambah-tambah banyak. Jadi Arissa cepat kenyang dan bolehlah saya mengumpul stok 😉 Alhamdulillah..Kalau nak cakap badan tak penat langsung tu tipu lah kan sebab kita ni bukannya robot..ada masa kita perlukan tidur dan rehat yang mencukupi..tapi bila bangun pagi tu memang best lah rasanya..segar je badan rasa. Kalau dulu..hahhaa..jangan haraplah saya nak bangun pagi2..lepas solat..zzzz balik..asal petang je zZzZz..sampai trademark saya dulu MuzZz tau!! 😉

Apa rahsia saya kekal cergas dan maintain slim okeh!! Hahahha..semestinya lah penyusuan ekslusif dan amalkan makan vitamin yang best ni. Kalau kita breastfeed baby ni, cepat turun berat badan..lagi-lagi kalau eksklusif breastfeed..tu ada yang makin kurus hari demi hari sebab menyusu badan..Ya..saya tak nafikan!! Sebab tu lah saya rasa badan saya perlukan supplement untuk bantu saya kekalkan berat badan sekarang. Sebab bila menyusu badan..ya ampun!!! Rasa nak melantak je kejenya!! Nasi toksah cakap la kan..air pun berliter-liter rasanya haus..Kalau tak makan..lagi la rasa nak pitam or gigil-gigil lapar…kan?? Tapi bila saya minum ESP..memang terbuktilah dapat control makan dan kurangkan rasa lapar tu. So, takdelah nak buat kerja rumah tu tak larat sebab tak sempat masak dan makan lagi kan? Jom baca cerita saya di SINISINI

Jom kita tengok apa kata ibu-ibu lain yang dah merasainya!

Testimoni daripada Pn.Ruzimah..Boleh baca details kat blog dia yer 😉

  1. sebelum pakai set ni, baby annisa ada some rashes at her groin area, and montot, tapi sekarang rashes tu  berkurangan..saya tak pasti disebabkan cream bepanthen yang saya pakai atau vitamin nie…(tapi sebelum ni pun saya apply cream tu juga..and the rashes still there..:-)
  2. Susu makin pekat.yes this one obviously seen. saya ada buat comparison EBM before and after I took the supplement..
  3. Sistem penghadaman SAYA lebih lancar dan teratur..hehehe yang ni saya suker sangat..coz saya ni memang ader masalah penghadaman..kadang2 seminggu sekali pun ada, tapi sekarang hari-hari nak BO (bowel Open)..hehe mak kita kata  orang pempuan tak elok selalu sembelit…;P
  4. ESP tu pun bagus jugak..coz lepas pump malam2 senang saya membancuh milo + ESP, barulah saya tidur lena..kalau tak laparrrrrrr

Testimoni daripada Puan Hadha a.k.a Mommy Icha

macam saya sendiri, lepas dua hari mkn ESP, b complex, vitamin c dan vitalea… efek pada icha (ruam hilang), dan lepas 4, 5 hari baru susu rasa banyak dan berubah warna (sebab saya jarang pam masa mula2 tu)

Testimoni daripada Puan Nani.

juz nk kgsi pglman ambik b complex, vitamin c, vitalea dan ESP ni selama seminggu.. memg berbaloi coz kesan die kite npak. one day,my bebi kna inject 3month. so,mlm 2 die nk dmam. i trus je amk 2biji vtmin c seperti yg dnasihatkan oleh kak cery..,bfeed my bebi… esknye,my bebi xjdi dmam n trus je kebah. bab susu lak,memg npak mkin pekat. bebi pn x nyusu lama2. maybe cepat kenyang… satu hal lg,kulit bebi i ni mcm kering tau,, ada mcm kuping2. now,semua 2 dh hlang. opah die ckp,kulit die npak lembab dah…
susu pun maintain n ckup for my little princess!!! memg puas hati la setakat ni wlwpun bru je smgu ambik produk ni…. i xsbar nk tgu perubahan2 yg akn dtg. kpda ibu2 d luar sana,xcuba xtahu kan… so,apa tgu lgi… xrugi melabur rmxx utk yg tersyg n dri sndri… semoga niat suci kite semua yg nk bfeed ank diberkati Tuhan. amin… ( si nani ni dahpun amik 1 canister ESP..utk meneruskan perjuangannya..hehe)

 

Testimoni Puan Farah

~ morning kakcery..soy protein tu sedap sangat..siang tak penat sangat.

Testimoni AlongAzrina a.k.a….mamaAna

saya pon nak bagi testimoni walaupun saya jual shaklee. Sejak mkn ESP saya rajin membuang keekekek. Kan kadang2 vit B buat saya sembelit so bila mkn ESP mudah. Saya fully CD untuk Aisyah 1thn 4bln, suami saya tentera, saya uruskan semua hal dapur, kete rosak pon saya pi workshop sendiri, peti ais rosak pon saya antar sendiri kat kedai semua sendirilah sbb tu saya perlukan suplemen untuk jadi BIONIC WOMAN. Memang berkesan. Cuma susu saya kejap UP and DOWN tapi masih ada perubahan sbb saya mmg bz 25 jam dengan anak2 ppuan saya yg ganaih cam askar(cam bapaknya la). YES, Vitalea + B Complex + Vitamin C + Alfalfa + ESP + Performance Drink buat hidup saya lancar, saya dah kurang moody, stress, emosional, kadang gelak sorang2 hahahaha sbb rasa happy pastu hubungan suami-isteri bertambah intim. Thanks SHAKLEE!

 

credit

Lagi testimonial mengenai ESP dan testimonial Ibu Menyusu.

Seriously, tak menyesal anda cuba! Dengan cara pengambilan supplemen yang betul, tips eksklusif yang akan diberikan dan juga doa yang berterusan..Insya Allah..anda akan nampak hasilnya..Untuk yang baru nak mencuba, saya ada menyediakan dari set penyusuan yang paling basic sehinggalah yang paling optimum. Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

OrderNow

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Kenapa ESP menjadi pilihan ramai?

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Sudah banyak testimoni pengguna-pengguna yang mengamalkan Energizing Soy Protein(ESP) ni..ramai yang sangat berpuas hati..termasuklah saya!! 😉 Anda boleh lihat sendiri testimoni customer kami di SINI..

Ini lah breakfast dan supper saya 😉

Apa yang anda akan dapat kalau Protein dalam badan anda mencukupi?

  • Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri.
  • Memberikan tenaga, badan makin sihat dan kurang letih.
  • Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, protein sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan banyak
  • Membantu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan lebih cepat kenyang dan kurang meragam
  • Bagi ibu-ibu mengandung, protein membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
  • Untuk yang alami masalah kesuburan, protein bantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat dan sempurna sekaligus menaikkan tahap kesuburan dan meningkatkan peluang untuk hamil.
  • Berkesan dalam menganjalkan kulit dan sangat digemari oleh kaum wanita bagi menganjalkan kembali payudara yang kendur
  • Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan
  • Berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein untuk membentuk sel kulit baru dan menyingkirkan sel kulit mati.
  • Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

Apa yang terkandung dalam ESP?

  • Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan serta membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak
  • Menyediakan 14 gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Mengandungi ke semua 9 jenis asid amino penting badan (yang xdapat dibuat sendiri oleh badan)
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menapous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Mengekalkan tenaga dalam badan dan menahan rasa lapar kerana ESP membekalkan sumber tenaga berterusan ke dalam salur darah
  • Kajian menunjukkan yang soya membantu menstabilkan hormon semasa peralihan ke monopaus.
  • TIADA perasa, pewarna tiruan, pemanis, atau bahan tambahan selainnya.
  • TIADA CAFFEINE
  • Sesuai untuk VEGETARIAN

*credit to mamafaiz.com

 

Jika berminat, sila hubungi saya untuk pesanan anda atau anda boleh walk in ke cawangan Shaklee yang berdekatan dan membeli dengan harga ahli dengan menggunakan ID saya. Sila hubungi saya untuk dapatkan ID saya 😉

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS|WhatsApp : 013-9395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bila Shaklee menjawab pertanyaan mengenai ESP

Banyak persoalan yang bermain di minda mengenai Energizing Soy Protein keluaran Shaklee ni. Bagus ke amik soy protein ni sebagai dietary supplement? Soya banyak jenis tau..ada yang GMO..ada yang non-GMO..mana satu pilihan anda?

soya

Jom kita lihat apa kata Shaklee Health Science e-Bulletin ni  >>  FAQ mengenai Soy Protein

Penting sangatkah sumber protein?

Ya…sangat penting! Our body need protein to grow!! Protein adalah bahan asas untuk semua sel hidup dan pembinaan organ dalam badan. Ia penting untuk membina dan membaiki sel, hormon dan juga enzim. Lebih-lebih lagi jika badan anda mengalami stress, kehamilan, pertumbuhan dan rawatan akan meningkatkan lagi keperluan protein.

Sedikit info yang ingin dikongsi..sel-sel muka akan bertukar setiap 21 hari manakala sel-sel lain akan mengambil masa selama 90 hingga 120 hari. Jadi, badan anda perlukan protein yang mencukupi untuk membantu pertumbuhan sel-sel kulit yang sihat.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. –kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

  1. 66% Water
  2. 25% Protein
  3. 8% Fats
  4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

Yang penting, anda harus tahu bahawa protein soya Shaklee :-

  1. Ditanam secara organik.
  2. Tidak menjalan proses genetik (non-GMO ; non-Genetically Modified Organism)
  3. Mengandungi 9 asid amino penting
  4. Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukannya menggunakan bahan kimia seperti alkohol.
  5. Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan diasingkan
  6. Diproses tanpa dipanaskan
  7. Ditambah dengan kalsium (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan apabila kalsium ditambah)

*credit to http://healthy.babykawaiistore.com

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, feel free to reach me at:-

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS|WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R 

Energizing Soy Protein (ESP)..Sumber protein terbaik anda

Alhamdulillah..ramai yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Energizing Soy Protein atau nama glamornya ESP. Buat yang baru mengenali ESP ni, saya kongsikan serba sedikit mengenai teori, fakta dan testimoni mengenai produk yang memang terkenal sebagai Hot Selling Product di Shaklee. Jadi, untuk yang tertanya-tanya..apa tu ESP? Harap anda berpuas hati dengan perkongsian saya ini 🙂

Tahukah Anda?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya yaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 grm protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan lactose. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik . Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya. Non-GMO(Non-Genetically Modified Organism) dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat.

Siapa yang perlu Soy Protein?

  1. Orang yang ingin kekal sihat..
  2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
  3. Kanak-kanak bersekolah
  4. Ibu-ibu mengandung dan menyusukan anak
  5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
  6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
  7. Ahli sukan dan bina badan
  8. Protein soya ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik

Kenapa badan kita perlukan sumber protein?

Meh balik semula kepada zaman-zaman skolah dulu yer..hehe… Sel-sel kulit kita akan bertukar setiap 3 minggu untuk sel kulit muka dan sel-sel lain akan amik masa 3 bulan sehingga 4 bulan. Jadi, please sangat-sangat jangan expect anda makan apa-apa supplement or vitamin or whatever yang anda makan lah kan akan hasilkan kulit yang gebu, halus, mulus, cantik dan seangkatan dengannya dalam masa yang kurang dari 3 or 4 bulan 😉

Sel-sel kulit yang sihat ni lah yang akan jadi tisu badan dan seterusnya seperti gambar kat atas lah ye..Sumber protein yang kita ambil akan bantu untuk bina dan baiki sel, hormon dan juga enzim. Secara tak langsung, bila seluruh badan kita dah sihat, bolehlah sistem dalam badan kita dapat berfungsi secara efektif 🙂 Amacam???Macam belajar biologi lak tiba-tiba kan?heheh..

Apa kesannya kalau badan kita tak cukup protein?

  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

* Credit to mamafaiz

Meh kita tengok apa kata kawan-kawan kita yang dah consume ESP ni. 😉

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Alhamdulillah..berkat kesabaran ibu-ibu di bawah ni consume ESP dengan konsisten dan disertai dengan doa serta tips ekslusif yang kami beri, mereka mendapat hasil yang sangat memberangsangkan. Best kan?!! Ibu-ibu perlu ingat..tidak ada cara senang untuk senang!! Ibu perlu mengepam dengan kerap dan konsisten di samping bantuan makanan tambahan serta doa kepada Allah s.w.t

Milkbooster
Selain dari dapat bantu ibu menyusu sebagai milkbooster..ESP juga bagus untuk kulit jadi sihat dan cantik. Amacam??Mestilah super duper seronok kan? Dahla susu makin banyak..kulit pun makin cantik..parut-parut jerawat pun da segan nak muncul 🙂 Untuk sesiapa yang baru lepas pembedahan pun boleh cuba juga..especially siapa-siapa yang tak lalu nak telan pati ikan haruan or gamat. Meh cuba ESP..You all boleh cuba banyak sangat resepi yang bakal kami berikan..

ESP_kulit sensitif

Jom kita tengok apa lagi kata-kata ibu yang menyusukan anak. Pasti ibu-ibu melonjak kegembiraan bila tengok hasil tuaian masing-masing kan?

Pn. Hanim Nadrah pula da sedar mengenai perbezaan antara soya GMO dan soya non-GMO. Yer…saya akui dulu pun saya tidak tahu!! ;p

Macam mana nak bancuh ESP?

Senang jer..kalau ada shaker..lagi senang!! Bancuh 1 sudu besar ESP bersama air masak (tak kisah la air sejuk ke air biasa) atau milo, susu, horlicks, jus, atau apa2 je la minuman yang anda suka…asalkan jangan dengan AIR PANAS!! Err…jangan ler pulak korang pergi bancuh dengan kopi ke..teh ke..minuman bergas ke..da penat-penat minum..abis sume ilang zat-zat protein tu..huhu.. ;p Maksimum 3 sudu besar sehari yer!!

Ramai yang dah berkongsi kebaikan ESP ni..so..jangan tunggu lagi..jom sama-sama kita amalkan minum soy protein yang sangat best ni 🙂

Jika berminat, anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan ESP anda hari ini!

OrderNow

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 013-9395771 (Muz)
Facebooj Fanpage : Mama2R 

 

 

 

[Testimonial Ibu Menyusu] Shaklee memang best!!

Alhamdulillah..selepas consume Vitalea, Vitamin C, B Complex, ESP (Family Wellness Set) Alfalfa, Ostematrix dan juga Mealshakes… Alhamdulillah melimpah ruah rezeki susu buat anak saya. Biasanya rutin saya ketika bangun malam untuk menyusukan Arissa, saya akan pam sambil direct feeding her dan selalunya dapat average 4-5 oz or penuh satu botol. Itu pun saya dah rasa cukup banyak. Dan..saya selalu kaco hubby saya tido..saya gerak minta tolong dia simpankan dalam peti.. 😉 Saya ni malas sikit nak bangun ke dapur malam2..kadang2 takut pun ada..hahha..

My hubby cakap..

Masa Arfan dulu sikit je dapat 2-3 oz skali simpan..skang ni haa..penuh satu botol!

Err..dia belum tengok lagi yang penuh 2 botol..sebab waktu tu saya taknak kejutkan dia..kesian sbb penat.. ;p Saya minum ESP + sunkist sebelum tido dan sebelum menyusukan Arissa..saya pam dulu sikit sebab risau takut Arissa tercekik susu sebab laju sangat. Lepas da penuh satu botol..baru saya bagi Arissa minum. Memang habis basah baju saya sebab tak sedar sambil menyusu Arissa..sambil pam sampai overflow!! then..takde botol da..kekekeke..lagi satu da ngantuk sangat.. 😉 Bangun pagi saya terus teruja pergi tengok dalam peti..Sukeerrr sangat tengok tekstur susu tu..sangat pekat dan creamy.. 🙂

Susu banyak dan meriah

Alhamdulillah

Di samping konsep supply vs demand dan tips ekslusif yang saya apply, saya mengambil vitamin daripada Shaklee. Hasilnya tersangatlah puas hati 😉