Tag Archives: esp

Sakit pedih ulu hati yang disangkakan sakit jantung!

Anda pernah rasa dada panas seperti terbakar atau pedih yang amat terutamanya selepas makan? Waktu pertama kali saya sakit pedih ulu hati..dalam otak saya hanya terfikir..”Alamak..ni simptom sakit jantung ke??” hehehe..ntah ape2 ntah..tak tahu beza kedudukan jantung dan hati sebab terpengaruh dengan cerita! Seingat saya, waktu mengandungkan anak pertama dulu memang agak kerap juga sakit pedih ulu hati ni..Mungkin sebab sering abaikan waktu makan..bukan tak makan…tapi lambat makan dek kesibukan kerja di ofis. Continue reading

Minum ESP susu badan boleh banyak?? Biar betul!

Antara kegemaran ibu menyusu masa kini ialah dengan mengamalkan protein soya iaitu ESP..namun persoalannya, benarkah hanya selepas minum ESP susu badan boleh bertambah banyak? Ada yang cakap..”saya minum ESP..tapi sama je hasilnya! Tak banyak pun susu!”  Bila google..merata-rata semua cakap tips banyakkan susu badan adalah dengan minum ESP.

Apa yang saya boleh katakan, pengambilan ESP semata-mata tidak akan menyebabkan susu badan ibu bertambah banyak! Tetapi, jika ibu mengamalkan konsep asas dalam penyusuan iaitu semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyaklah susu akan dihasilkan..dan pengambilan protin ESP akan membantu mempercepatkan lagi penghasilan susu badan ibu. Jika ibu minum ESP tapi jadual pam ke laut, menyusu anak sekali sekala atau dalam tempoh yang agak panjang (lebih dari 3 jam)..mungkin ESP tidak akan dapat membantu anda..malah milkbooster apa sekali pun yang anda makan tidak akan membantu anda. Pengambilan makanan seperti milkbooster hanya berkesan jika diiringi dengan usaha ibu juga untuk kosongkan payudara sekerap yang mungkin. 

Anda pastinya ibu yang bijak dan sanggup buat apa sahaja demi anak tercinta bukan? Apalah kiranya berkorban masa dan tenaga untuk pastikan stok EBM yang dibekalkan kepada anak mencukupi…Berdasarkan pengalaman saya sendiri, hanya dengan kerapkan mengepam dan buat power pumping pun boleh membanyakkan susu badan. Mudah bukan? Dengar macam mudah tapi tak semua mempunyai jalan yang mudah! Ada yang terpaksa mengharungi jalan yang agak sukar dan mencabar. Ya! saya juga tak terkecuali dari mengalaminya..Usaha yang gigih, penat toksah cakap lah..kecewa? kadang-kadang bila lihat botol kosong..hanya angin yang keluar waktu mengepam! Kalau ibu yang tidak sabar..pasti mengalah sebelum dapat hasilnya..Wahai ibu sekalian, jangan terlalu cepat putus asa..jika anda faham konsep asas dalam penyusuan..pasti anda akan teruskan juga usaha anda sebab pasti ada hasilnya..bezanya cepat atau lambat sebab ianya bergantung kepada badan individu tersebut.

Saya menyusu anak pertama dengan ilmu penyusuan yang tersangat cetek! Minum ESP pun waktu susu dah drop sangat-sangat (2-3 oz per session)..tapi usaha tak cukup! (Tahu..bukan tak tau..tapi tak amalkan dengan konsisten) ..Jadual pam on off..kadang ke darat..kadang ke laut..ngeeee ;p Dushhh!!! Boleh singgah di SINI untuk cerita saya ketika dolu-dolu..Bila anak yang kedua..at least dah faham lah konsep asas dan betul2 apply lagi-lagi bila susu drop. Maklumlah bz yang amat..kadang-kadang ‘M’ pun ada jugak ..hehehhe. ;p Alhamdulillah..dari 3-4 oz ..selepas beberapa hari terus melonjak ke 6-8 oz..adakalanya mencecah 10oz! Tengok @_@ !!! 3-4 oz..lebih kurang je waktu anak pertama..tapi sebab tak buat dengan betul so tak membantu sangatlah!

Bagi saya…ESP tersangatlah membantu saya dalam penyusuan..jika susu tiba-tiba jadi sedikit merudum, cepat-cepat saya ketatkan semula jadual pam harian dan juga minum ESP secara konsisten..dan saya  amalkan tips untuk banyakkan susu dalam masa yang singkat! Terus terfikir..ya Allah..kenapa lah dulu tak buat cam gini yer..tak pandai pun ye jugak..sedangkan boleh jer! Semua orang boleh..termasuk anda. Nak tahu rahsianya? Ooopppsss!!! Tips/Rahsia untuk banyakkan susu badan hanya EKSLUSIF untuk pelanggan-pelanggan saya 😉 Setiap pembelian SET MENYUSU SHAKLEE daripada mama2r.com layak untuk mendapat tips ekslusif ini…dan bagi regular customer saya, anda juga boleh. Hanya emailkan pada saya dan taipkan kata kunci RAHSIA BANYAK SUSU.

Dan…raaaaaaamai yang dah cuba ESP..rata-rata bagi komen, ruginya tak cuba minum ESP dari dulu..yelah..dahlah susu banyak, kulit pun jadi cantik. Wowwiee..bonus cantik untuk anda!

Untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, jangan segan2 contact saya yer! 😉  Harga memang mampu milik. Bagi yang mempunyai kekangan kewangan tapi ingin mencuba, set budget tersedia untuk anda.

Email : tgmuzlina@gmail.com
Contact No : 013 939 577 (MuzZ) – wassap pun boleh 🙂
Facebook : http://www.facebook.com/Mama2R

Kulit merah dan melecet kembali pulih dengan ESP

ESP oh ESP..setiap bulan..ESP lah yang dicari oleh pelanggan2 saya..tak kira lah bulan promo atau pun tak. Actually banyak sebab kenapa saya suka sangat minum ESP ni, tapi kali ni saya nak share mengenai kesan minum protein soya ESP ni kepada pemulihan kulit sekaligus mencantikkan kulit.

Pernah tak anda mengalami masalah kulit seperti melecet atau luka pada kulit? Waktu saya mengandungkan Arissa..kulit saya sangat sensitif especially bahagian celah2 pelipat..waktu preggy kan badan cepat sangat berpeluh dan panas..hinggakan kulit saya jadi cepat merah dan melecet bila bergesel dengan kain..pernah rasa kulit melecet? Ya..pedih memang pedih! Tak selesa yang amat..bila dah sembuh, kulit yang merah dan melecet tadi meninggalkan parut yang agak hodoh dan kehitaman. 🙁 segan bila tengok kulit sendiri! Lagi segan dan malu bila berhadapan dengan suami 🙁 lepas sembuh..jadi lagi..dan masalah ni berulang2 hinggalah ke saat bersalin..kalau pegang..rasa menggerutu je kulit..Dalam kepala duk fikir..alahai..mana nak letak muka ntah! rasa macam taknak bersalin jer selagi tak sembuh. Waktu ni saya tak makan lagi ESP memandangkan kewangan pun tak mengizinkan..Lepas bersalin, masalah kulit sensitif pun takde..agaknye alahan sebab preggy je kot…tapi yang tak bestnya..parut hitam tu tak hilang..huhuh..skali tengok macam daki yang berkumpul pun ada..kalau scrub..of cos ler jadi merah balik..haish..dilema betul..

Habis je berpantang, saya tengok parut yang dulunya gelap dan kehitaman dah mula bertukar jadi merah, macam nak bersalin kulit gitu. Waktu berpantang saya makan set asas untuk berpantang lah yang ada multivitamin (vitalea), b complex, vitamin c dan zink. Lepas habis set pantang, saya upgrade set pantang tadi kepada set menyusu 3m yang ada ESP..dan saya add on Mealshakes..Sebenarnya mealshakes tu untuk Arfan sbb dia susah sangat nak makan..tapi saya cilok satu sudu untuk bancuh dengan ESP. rasa memang best! baunye wangiiiii..harum macam aiskrim vanilla..hehhe..Lepas habis 1 tin..saya perasan kulit yang tadinya tak cantik..da mula menghasilkan kulit baru. Parut hitam dah tinggal sikit2 je masa tu..hepi sangat sebab tak sabar nak tengok hasil yang seterusnya. Alhamdulillah susu pun meriah..cukup buat Arissa.

Lepas dah habis beberapa tin, kulit bertambah licin, halus je rasa..tekstur kulit pun makin cantik…takde lagi dah parut yang mengurangkan keyakinanku itu..Segan weh! orang lain tak kisah pun sebab tak nampak..aurat! Hehe..tapi kalau ngan suami sendiri..mana mau letak muka?  Bila dah rasa sendiri kesan ESP ni..sehari tak minum rasa macam tak lengkap. Kalau lah waktu preggy tu saya minum, mesti takdenye parut hitam wlaupun dah sembuh..huhu..Kulit yang sihat akan sembuh dengan cepat dan tidak akan meninggalkan parut yang hodoh..dan PROTEIN lah yang memainkan peranan dalam proses penyembuhan kulit ni.

Bagaimana proses pemulihan kulit berlaku?

Apabila kulit kita luka, badan akan menggunakan nutrien yang kita dapat dari makanan untuk mulakan proses pemulihan. Antara vitamin yang terlibat adalah vitamin A, vitamin C dan juga mineral Zink…dan yang paling penting untuk proses pulihkan luka adalah Protein. Protein sangat membantu dalam penghasilan fiber yang kuat dan merupakan komponen utama dalam pemulihan tisu kulit. Kalau badan kita kekurangan protein, lambatlah sikit kulit tu nak pulih..dan menyebabkan kulit tidak diganti dengan sel kulit yang baru. sebab tulah tinggalkan kesan parut or hitam pada kulit.

Protein juga terdiri daripada asid amino yang membentuk sel dalam badan. Pasti anda sinonim dengan kolagen kan? Ya..kolagen adalah bahan fiber yang fleksible dan kuat… juga dihasilkan oleh protein dan ianya menguatkan lagi fungsi kolagen sebagai pengikat tisu kulit untuk menyembuhkan kulit yang luka dengan cepat. Lihat, betapa pentingnya protein dalam proses pemulihan luka. Jadi, rajin2 lah makan makanan yang ada protein macam daging, ikan dan sebagainya kalau nak kulit cantik! Saya pilih ESP di samping makanan harian yang lain sebab nak tampung mana2 sumber protein yang tak cukup. maklumlah kan..protein ni cepat musnah bila terkena suhu yang panas. Nak makan daging, ikan semua tu mestilah melalui proses pemanasan seperti menggoreng, mengukus dan sebagainya. Jadi, brapa banyak je yang tinggal protein yang kita dapat sebenarnya…Sebab tulah kulit lambat baik.hehehe..tapi sekarang saya dah ada ESP.. 🙂

Bagaimana ESP mengurangkan rasa lapar

ESP atau nama glamornya Energizing Soy Protein..kemudian re-branding tukar kepada ESP~Soy Protein Isolate Powder 😉 

Soy Protein Isolate Powder

Antara fungsi utama ESP

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Indeks glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Jadi, macam mana ESP ni boleh bantu korang untuk kawal makan especially untuk orang-orang yang memang dalam proses untuk turunkan berat badan. Nak kurus tapi asyik tak berjaya je sebab tak tahan lapar.

Jom kita tengok gambarajah ni.

kawal makan

credit picture http://www.facebook.com/ummu.ainan

Semestinya ia ada kaitan dengan indeks glisemik yang ada dalam ESP tersebut. 

Makanan yang mempuyai indeks glisemik yang rendah akan membebaskan glukosa secara perlahan dan teratur, manakala makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi akan menyebabkan paras glukosa darah meningkat dengan cepat. 

Indeks glisemik?..apa tu?? Pernahkah anda terfikir apa yang dimaksudkan dengan indeks glisemik dan kaitannya dengan berat badan ideal? Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Makanan yang tergolong dlm indeks glisemik rendah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori indeks glisemik tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.

Hasil daripada kajian oleh University of California di San Fransisco mendapati bahawa kandungan gula boleh ‘menipu’ otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptin daripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. –sumber

Untuk pesakit gastrik, amatlah penting untuk tidak membiarkan perut anda rasa lapar yang berpanjangan lebih-lebih lagi apabila anda berpuasa. Pastikan anda mengambil lebih banyak makanan yang berindeks glisemik rendah dan sederhana dlm menu harian serta senaman secara berkala juga berhubung kait dlm proses mencapai berat badan IDEAL dan bukannya KURUS!!

 

 

Panduan Memilih Soy Protein yang Berkualiti & Terbaik

Antara soalan yang sering saya dapat..”Kak.. protin brand ni xxx bagus tak?”.. “Kak..betul ke ESP shaklee bagus?”…Bagus ke minum soy ni ?..blablablabla.. Hmmm..isu kat sini ialah…Bagaimana nak memilih soy protein yang bagus? kat pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis protein……..kualiti amat penting kan kan..(kerja saya ni melibatkan Quality Control….jadi memang byk standard2 yang perlu dipatuhi..american standard la british standard la..petronas standard la…shell standard la… manual , standard, procedure, guideline..bla bla. dan seangkatan dengannya..tak terhafal oleh ku).. Jadi seharusnya kene memilih yang berkualiti…

Saya selalu kata ESP ni best seller…memang yer pun…..dan saya nak berkongsi di sini 7 kriteria penting.. 7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti… yelahkan..nak beli ape2 pun kene ada kriteria.. nak beli ikan segar pun ada kriteria..tgk mata..tgk insang..tgk kulit… nak pilih calon suami isteri pun ada kriteria.. rupa paras, perangai, famili, harta..harta?hihi… pendek kata dlm hidup ni ..apa je yg kita nak beli mesti ada standard dan requirement… kita yang empunya badan..kita yg tentukan…okay..thats it…mari saya cerita kenapa 7 kriteria ni perlu ada…artikel tu dlm omputih..ni yg saya tulis berdasarkan pemahaman saya…

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic ~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) ~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu – Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol – Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2, etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan – Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan – Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? – Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Yer..itu dia SEVEN ESSENTIAL…..bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed..Jadi kalau ada yang tanya kepada saya Soy Protein brand xxx bagus ke idak…saya tak boleh nak komen..sbb tak pernah try brand lain…apa yang saya boleh buat… saya berikan anda panduan untuk memilih… rujuk kepada checklist di atas…Jika ianya memenuhi kriteria ni..teruskan dgn pilihan anda…. Saya dah pun pilih yang terbaik…bahkan harganya pun affordable..jadi tang harga dan kualiti..InsyaAllah…its the best for me dan kalau org tanya..kenapa pilih ESP Shaklee..takdela nak jwb.ooo sebab dia glemer..oooo sebab kwn saya sume mkn.oooo sebab best. jawapan tu salah ye… hehe..sekarang dah tahu jawapannya kan… i like… mcm exam plak..lega bila dah tahu jawapan……Okayla..kena bersiap nak gi kerja ni….

*credit 

Sebarang pertanyaan mengenai produk ESP boleh hubungi saya melalui FB Tg Muzlina | Mama2R atau email ke tgmuzlina@gmail.com

Persediaan Menyusu Ketika Berpuasa

Alhamdulillah..masih dipanjangkan umur kita semua untuk menyambut Ramadhan pada kali ini. Mudah-mudahan terus dikurniakan nikmat kesihatan agar kita semua dapat melipatgandakan usaha untuk mengumpul pahala di bulan yang penuh keberkatan 🙂

Macam mana persediaan korang semua? Especially persediaan ibu-ibu yang menyusukan anak? Mesti risau..takut susu drop? Stok EBM tak cukup? Risau ada ke susu waktu puasa nanti? Risau anak tak puas menyusu? Ibu kan berpuasa..jadi mana ada susu? Ibu-ibu jangan terlalu berfikiran negatif ya..Insya Allah..yakinlah susu anda semua memang cukup untuk anak..Dengan syarat ibu perlu lebih titikberatkan pemakanan sewaktu berpuasa lah..jangan skip sahur…berbuka pun minum air banyak-banyak..

Untuk semua customer saya yang masih belum mendapat Panduan Berpuasa Ketika Menyusu..dan juga jadual makan vitamin ketika puasa..anda semua boleh email ke tgmuzlina@gmail.com 😉

Di samping persediaan amalan-amalan kerohanian, saya juga persiapkan diri saya dengan suplemen yang membantu saya untuk kekal cergas dan sihat sepanjang berpuasa. Apa lagi skang ni saya pun masih dalam fasa menyusukan anak secara ekslusif. Insya Allah..saya yakin susu untuk si comel memang cukup..tapi yang saya risaukan adalah tubuh badan saya sendiri. Kenapa?? Ibu-ibu  menyusu semestinya memang tau yang bila kita breastfeed our baby..kita jadi cepat lapar..cepat haus…dan kalau tak seimbang pemakanan kita..especially water intake yang kurang..memang ibu-ibu akan cepat pening atau pitam..kan?? Betul tak? Bibir pun kering je sebab badan dah mengalami dehydration. Bila badan dah kekurangan air..itulah yang akan effect pengeluaran susu saya. Itu yang saya alami.

Apa yang saya buat untuk persediaan puasa ni?? Actually memang skang pun saya dah amalkan..tapi tak sepenuhnya sebab hanya ikut keperluan je. Kalau dah puasa nanti kena konsisten je lah. Jadi..inilah set breastfeeding yang akan membantu badan saya sewaktu berpuasa nanti..Set Mighty 3 Gem..atau pun ramai yang sebut.. TRIPLE GEM..apa-apa je lah labu.. 😉 Apa ada dalam set ni? Ada ESP, ada Performance Drink dan juga Mealshakes.

set breastfeeding tambah susu ketika puasa

Performance Drink

  1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
  2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
  3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
  4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
  5. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
  6. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.

Apa itu MealShakes?

  1. Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak.
  2. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat
  3. Setiap bancuhan MealShake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat.
  4. Tiada perasa tiruan atau warna tambahan.
 

Siapa yang perlukan MealShake

  1. Basically, ia sesuai utk semua kanak2 terutamanya yang kurang selera mkn atau yang sembelit atau pun kanak2 obese.
  2. Juga sesuai utk sesiapa sahaja (Ibu2 mengandung, menyusu, pesakit2 dlm proses pemulihan selepas operation, mereka2 yg inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat)

Apa itu ESP?

Jadi, apa tunggu lagi…grab set yang BEST ni..Saya suka amik performance drink waktu tak sihat..macam demam ke..badan jadi ringan dan kurang pening kepala…ye lah kan..bila badan tak sihat..nak minum air pun tak lalu..then badan cepat dehydrate..jadi untuk elakkan dehydrate saya minum performance drink. Anda juga boleh baca pengalaman saya menyusukan anak pertama dengan set breastfeeding sewaktu berpuasa. Waktu ni Arfan da setahun setengah dan memang zaman susu saya tengah drop gila2..huhu..

 OrderNow