Tag Archives: jerawat

Rahsia kulit cantik tanpa make-up

Bila pakai make-up ni..memang cantik! Tapi sayangnya..kulit nampak cantik tapi hanya sementara je. Lagilah leceh bila nak solat..terpaksa basuh muka bersih-bersih dan kalau rajin..lepas solat, pakai semula hehehe.. Dulu-dulu waktu zaman anak dara rajin la jugak saya pakai make-up..tapi bila dah ada anak kecik ni..semua nak cepat! Takde masa nak make-up bagai ni. Paling hebat pun sebelum keluar jenjalan tu je pakai..lepas dah solat..tepek bedak simple2 je hehe.. Lepas tu, saya selalu berangan..dan memang teringin nak dapat kulit yang cantik tanpa perlu make-up. Fuh.. jimat dah tak payah beli barang make-up kan? 😉

Lepas saya amalkan vitamin Shaklee ni, memang saya jarang sangat pakai make up. Paling tak pun..tepek bedak nipis2 dengan lip gloss je. Siap!!! No more eye shadow bagai  or foundation bagai ;p Nak kata kulit saya cantik sangat taklah sampailing saya tak suka..kulit yang dulunya BERMINYAK!!! Huhuhuh..stress betul tau kulit minyak ni. So, setiap masa nak kena touch up muka dengan bedak supaya tak nampak berkilat! Tapi lepas amalkan vitamin untuk kulit cantik ni, Alhamdulillah..tekstur kulit saya makin elok..rasa lembut, halus, dah kurang parut jerawat dan yang penting dah takde minyak tapi tetap rasa lembap je..wink!!..wink!! 🙂 Suka tau bila orang tersayang puji.

Apa yang saya amalkan? Taraaaaa!!! 🙂

Suplemen Kulit CantikMemang best sebab bukan je kulit jadi cantik tapi badan pun rasa lebih sihat dan bertenaga! Lagipun memang jimat makan set untuk kulit cantik ni. Korang pun mestilah nak beli yang boleh tahan lama kan?

Vitamin C – 180 biji (up to 6 months!)
Vitamin E – 120 biji (up to 4 months!)
B Complex – 120 biji (up to 4 months!)
ESP – 850gm (up to 2 months!)

Pastinya LEBIH BERBALOI melabur untuk makan suplemen dari melabur untuk beli make up (>‿◠)✌ Jangan tak tau..vitamin ni pun boleh buat masker tau! Nanti saya bagi jadual makan dan cara nak buat masker okey 🙂

Anda boleh klik di sini untuk lihat testimoni pengguna yang dah pun cuba vitamin untuk kulit cantik ni.

OrderNow

Nanti dulu, kalau anda nak lebih jimat, apa kata hubungi saya melalui 0139395771 (SMS/Whatsapp) untuk jadi ahli berdaftar. Anda boleh jimat sehingga 25% tau untuk semua produk Shaklee. Kan untung tu! 🙂

Jerawat dan Bagaimana Mengatasinya

Cuba anda imagine..bila bangun pagi..tengok cermin. Apa yang anda nampak..jerawat!!! Besar lak tu..hehe..kalau kecik2 takpe la..Kalau saya dulu saya akan picit bg pecah..haha..sengal!! Jangan tiru ye..sebab tau memang akan tinggalkan parut. Tapi..da memang spesis tangan gatal nak picit2… ;p Tu baru seketul..Kalau banyak sangat jerawat? Takkan nak picit kan? Takdelah salah pun ada jerawat ni…tapi sedikit sebanyak akan kurangkan keyakinan diri..betul tak? Lagi2 kalau anda nak pergi interview..nak gi dating ke..hehe..atau pun bakal pengantin baru..Mestilah nak cantik waktu jadi raja sehari nanti. Siapa yang tak idamkan kulit yang sihat, halus dan licin tanpa jerawat? Sebelum nak cari solution ni..kita kena tau dulu punca nya..baru lah dapat cari penyelesaian yang terbaik  🙂

Apa itu jerawat? Jerawat adalah masalah kulit yang disebabkan oleh lebihan produksi kelenjar minyak (sebaceous gland) yang menyebabkan saluran folikel rambut dan pori-pori tersumbat. Selalunya jerawat mudah tumbuh di bahagian muka, dada, belakang dan bahu (http://id.wikipedia.org/)

Jerawat sering muncul antara umur 14 – 19 tahun yang dipengaruhi oleh perubahan hormon pada remaja lelaki dan juga perempuan.

Dari hasil penelitian menunjukkan sebanyak 85% populasi mengalami jerawat pada usia 12-25 tahun, 15% populasi mengalaminya hingga usia 25 tahun. Jika tidak diatasi dengan baik, gangguan jerawat adalah hingga usia 40 tahun.

Penyebab jerawat sering disalahtafsir. Ramai yang menganggap jerawat disebabkan oleh faktor kebersihan dan pemakanan. Misalnya makan kacang, coklat… boleh menyebabkan jerawat. Sebenarnya faktor-faktor di atas boleh memburukkan lagi keadaan, tetapi bukan punca jerawat.

Beberapa faktor penyebab munculnya jerawat antara lain:

  • Stress
  • Faktor keturunan dari orang tua
  • Hormon : Salah satu faktor penting yang menyebabkan timbulnya jerawat adalah meningkatnya produksi hormon testosteron, yang dimiliki oleh tubuh lelaki mahupun wanita. Hormon testosteron yang terdapat dalam tubuh lelaki mahupun wanita menyebabkan timbulnya jerawat dengan merangsang kelenjar minyak (sebaceous gland) untuk memproduksi minyak kulit (sebum) secara berlebihan.
  • Kelenjar minyak yang hiperaktif
  • Bakteri di pori-pori kulit
  • Iritasi kulit
  • Anabolic steroid

Credit to ghs

Cara mencegah jerawat:

  1. Cuci muka dengan pencuci yang halal dan kurang bahan kimia 
  2. Kurangkan penggunaan syampu atau minyak rambut yang berminyak. 
  3. Makan banyak buah-buah, sayur dan air secukupnya. 
  4. Dapatkan rehat secukupnya. 

Supplement yang membantu untuk mencegah jerawat:

B Complex – membantu menstabilkan hormon dan emosi
Vitamin C – menjaga kesihatan kulit
Vita Lea – vitamin dan mineral lengkap, antaranya membantu dalam metabolisma gula. Jika anda ada masalah dengan metabolisma ini, anda terdedah kepada jerawat.

Supplement untuk merawat Jerawat:

Vitamin E – membantu mengurangkan parut
Zinc Complex – melegakan ketidakselesaan akibat jerawat dan menyembuhkan kulit yang rosak
GLA Complex – menyembuhkan kulit yang rosak

Credit to Alinalan

Eksklusif!! Testimonial Admin Mama2R.com

Eksklusif dari Mama2R.com!!! hehe..eksklusif la sangat..;p

Hohoho…sebelum terlambat.. saya memohon ampun dan maaf..jika ada terkasar bahasa atau tersalah perkataan atau tersasul perbuatan..eh..tersasul?? ape2 je lah yer.. 🙂 Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri..Maaf zahir dan Batin.

Dah lama tak berupdate yer..raya sakan..kekeke..Kali ni saya nak share testimonial saya sendiri sebagai pengguna ESP, Vitamin E, Vitamin C dan juga yang last ni Collagen Powder. Collagen Powder ni saya baru je start makan..lum abis sekotak lagi pun..so saya cite mana yang saya konsisten makan lah ye..almaklumler..ibu menyusu yang tak larat nak pulun telan macam2 pil..hahaha.. malas ler tu!! 😉

Waktu dalam tempoh berpantang..saya makan vitamin yang dicadangkan khas untuk ibu berpantang iaitu Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zink dan Ostematrix. Memang best sangat  berpantang dengan set ni. Badan cergas je dan yang paling penting penyusuan susu ibu bertambah lancar. Ibu-ibu yang masih lagi tercari-cari set berpantang/set bersalin, anda boleh cuba dan Insya Allah..untuk yang pernah bersalin sebelum ni, memang anda akan terasa perbezaannya. Superb!!! 🙂

Ngam-ngam lepas habis pantang..terus saya join as distributor sebab dah jatuh cinta ngan produk Shaklee ni..2 tahun gak la sempat merasa makan Shaklee ni pastu baru jadi member..sebab banyak benefitnya. Nanti2 saya cite k! Bukan saje badan saya sihat dan cergas..sebagai bonus, saya dapat kulit bertambah sihat, halus dan lembut 🙂 Wuuwuwuuw..perasan!! hahahah..siapa yang konsisten amalkan vitamin organik keluaran Shaklee je yang tau dan faham.. ;p Sape yang taknak kulit cantik, ada effect glowing2 gitu kan??

Ok..saya takmo cite lebih..meh saya tunjuk bukti je. Dari saya abis pantang sampai lah sekarang..yang paling latest saya tak amik lagi..hehe..tak sempat nak amik gambar..

Vitamin C Organik_ESP

Okeh..gambar sebelah kiri tu waktu saya dalam pantang. Huhuhu..berlemuih muka nooo..malu ai nak tunjuk!!! ;p Gambar saya tak zoom sebab nanti gambar jadi pecah..lagipun waktu tu saya bukan distributor n nak tunjuk bukti kat sapa2 pun..hahhaha..takdan nak telek2 muka. Gambar yang selepas tu saya amik kat ofis..lepas solat..pastu time rehat..bulan posa lak tu…hahah..posing ler..ape lagi. 😉 So..kedua-dua gambar ni memang tanpa secalit pun make up. Part saya paling tak suka tang hidung tu..sebab saya ni ada resdung gak sket..so tang hidung tu memang merah2 lah bekas jerawat. tkpun..memang jenis gatal tangan kan..heheh..So, memang berbeza kulit muka bila dah masuk canister ESP yang kedua. Ye lah kan..saya bukannya buat surgeri ke botox ke ape nak zupppp jadi cantik terus kan..sebab ni supplement..so dia repair sel kulit kita dari dalam…dan hasilnya amat memuaskan hati 🙂 Sel kulit kita pun makan masa 90-120 hari untuk berganti yang baru. Jadi..kena sabar dan istiqamah 🙂

Vitamin E_Collagen Powder

Lepas consume ESP, saya try lak Vitamin E…hohoh..best gilerrrr!!! 2 weeks saya makan..kulit muka sangat2 kurang berminyak…bangun pagi tu..syok je pegang muka..sebab da tak rasa minyak. Kulit muka saya ni jenis berminyak..especially T-zone area. Bila makan vitamin E ni, pernah satu hari saya bangun pagi..tengok cermin..eh..nape muka cam berkilat..bukan kilat cam minyak tau..kilat sikit2..pegang2 muka..takde minyak..glowing2 effect rupenyer. Lagi lah bersemangat saya duk telan vitamin E nih. Actually gambar yang sebelum tu saya baru start makan 2 hari Collagen Powder. Yang gambar selepas tu dalam 7 hari gitu la if tak silap. Dua-dua gambar saya tak pakai bedak..bezanya yang gambar belah kanan tu saya hanya pakai lipice jek. Jadi skang ni, saya masih gigih telan vitamin E ngan Collagen powder..hehe..sebab pori2 kat hidung ngan pipiku da makin kurang..Lebihan minyak kat muka pun da kurang..kulit muka pun da rasa lembut n halus gitu..

Oh…lupa lak saya nak bagi tau..buat penggemar masker..ESP, Vitamin E dan juga Collagen Powder ni sume bleh buat masker tau..saya je malas..hahaha..kadang je rajin. Nak resepi?? Ni dia.. Thanks to Iffah Anuar untuk resepi masker ni yer 🙂

masker vitamin E

 

KLIK sini untuk testimoni pengguna Shaklee

Sebarang pertanyaan & Pesanan boleh hubungi saya di 013-9395771 | tgmuzlina@gmail.com | PM saya di facebook http://www.facebook.com/Mama2R

 

 

Vitamin E ~ Kenapa diperlukan dalam badan anda?

Kalau anda beli barang-barang penjagaan diri seperti lotion, sabun, make up dan lain-lain, anda perasan tak ada sesetengahnya dilengkapi dengan vitamin E. Cuba korang pergi tengok dan cek kat botol/bekas dia. Persoalannya, apa yang ada dengan vitamin E ni? Kenapa Vitamin E ni penting? Hinggakan dalam sabun, make up pun kena ada. Kalau vitamin atau supplement tu sah sah la kan 😉 Kita berbalik kepada komponen utama dalam badan kita iaitu darah.

Sel Darah Merah

sel darah

Darah manusia adalah cecair tisu; fungsi utamanya adalah mengangkut oksigen diperlukan untuk hidup diseluruh tubuh. Darah juga membekalkan tisu dengan zat, menyingkir bahan kumuhan, dan mengandungi pelbagai bahan sistem imunisasi bertujuan mempertahankan badan dari jangkitan kuman. Hormon endokrin juga diedarkan melalui darah. – Sumber

Jangka hayat bagi sel darah merah adalah sekitar 120 hari dan ianya sentiasa diganti dengan sel darah merah yang baru. Berapa banyakkah kandungan hemoglobin dalam badan kita? Setengah cawan darah mengandungi kira-kira 5 juta sel dan 100% adalah hemoglobin. Jika kurang daripada 80% hemoglobin iaitu kurang dari 4 juta sel, anda tergolong dalam orang yang menghidap ANEMIA.

Kenapa Vitamin E diperlukan oleh badan?

vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan yang kuat yang boleh larut dalam lemak (fat-soluble). Ia membantu mencegah kerosakan sel dari ancaman radikal bebas (Free radical & Oxygen radical) yang datangnya dari bahan kimia, pencemaran alam sekitar, sinaran ultra ungu, rokok dan juga stress. Apabila radikal bebas ini bertindakbalas dengan oksigen, badan anda akan menghasilkan sejenis reaktif oksigen yang merosakkan sel. Vitamin E bertindak sebagai pelindung kepada sel darah merah dan turut membantu badan dalam penggunan asid folik. Vitamin E sangat penting untuk kesihatan jantung, otak, kolon, prostat dan juga sistem imun. Terdapat kajian di Universiti Tufts yang menunjukkan dengan memakan vitamin E mampu meningkatkan fungsi keimunan pada warga tua.
Sumber : Shaklee Product Guide

Jika badan anda kekurangan Vitamin E, ia akan mengganggu penyerapan zat besi (iron) dalam badan. Hasil kajian mendapati sel darah merah yang didedahkan kepada cahaya dan oksigen selama 13 jam akan mengalami kerosakan sebanyak 4% dengan pengambilan Vitamin E manakala sel darah merah tanpa Vitamin E mengalami 100% kerosakan.

Banyak lagi fungsi Vitamin E yang anda perlu tahu. Antaranya :

  •  Bertindak sebagai penghalang oksidisi, melindung dan mencegah kerosakan sel.
  • Membantu sel menyerap oksigen. Kajian mendapati Vitamin E boleh mengurangkan keperluan oksigen untuk jantung. Jadi, ia membolehkan jantung mengepam dengan lebih efficient
  • Mengurangkan masalah jantung
  • Melambatkan proses penuaan – awet muda la tu 😉
  • Menyokong daya keimunan. Dengan merangsang bahagian yang penting dalam sistem pertahanan badan, ia menjadikan badan lebih berkesan menghalang sebarang jangkitan.
  • Melindungi Vitamin A & Vitamin C daripada musnah.
  • Kajian mendapati Vitamin E berperanan untuk mencegah kanser.
  • Mengurangkan jerawat, bintik-bintik hitam, jeragat dan parut-parut jerawat.
  • Mencegah kemandulan
  • Membantu menangani simptom putus haid(menopaus).

Fungsi Silenium

Mineral SILENIUM berfungsi untuk menyokong aktiviti yang dilakukan Vitamin E. Ia berfungsi sebagai sebahagian dari komponen glutation peroksida iaitu sejenis enzim dari keluarga enzim antioksidan.

Kesan jika kekurangan Vitamin E

Symptoms of vitamin E deficiency can include anemia, muscle weakness, loss of muscle mass, loss of muscle tone, problems transmitting nerve impulses, issues with stability and balance, degeneration of the retina, problems seeing, and difficulty controlling eye movement.
Vitamin E deficiency is very rare in healthy adults with an average caloric intake. People with serious medical conditions that effect fat absorption are most likely to suffer from a vitamin E deficiency. Medical conditions that affect fat-absorption in the intestines include Crohns disease, cystic fibrosis, problems with the pancreas, chronic diarrhea, and greasy stools.
There are also severe very rare medical conditions that prevent-fat absorption, including a genetic condition called abetalipoproteinemia, which requires massive doses of Vitamin E for ever pound of body weight and AVED Ataxia and Vitamin E Deficiency is genetic condition where the protein in the liver that secretes vitamin E is totally absent. People with these rare conditions need to take vitamin E supplements to prevent the symptoms of deficiency from occurring.
Premature babies with a very low birth weights are at an increased risk for vitamin E deficiencies, adding a vitamin E supplement could help eye health but may increase the risk for infections. Talk with your healthcare provider about the risks and benefits of a vitamin supplements for newborns. The Recommended Dietary Allowance for children under six months of age is 4 milligrams or 6 international units.  sumber

 

Sumber Vitamin E dalam Diet Anda

Sumber Vitamin E boleh didapati daripada kekacang, minyak-minyak sayuran, produk daripada minyak sayuran contohnya marjerin dan mayonis. Juga boleh didapati di dalam telur, ikan, sayuran berdaun hijau gelap, bijirin. Buah-buahan dan sayuran yang kaya dengan lemak juga mengandungi Vitamin E.
Persoalannya, di mana sumber vitamin kita jika makanan tersebut merupakan makanan yang semakin kurang dimakan dalam usaha mengurangkan pengambilan lemak secara keseluruhan? Anak-anak kita pula rata-rata anti sayur-sayuran. Jadi Shaklee menawarkan cara mudah untuk memastikan kita kaya dengan nutrien pelindung kesihatan yang sangat penting ini.
Vitamin E
Vita-E Complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.

Setiap kapsul gel lembut memberikan:

  • 400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
  • Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

Yang penting tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan. Ianya vitamin semulajadi.

Apakah perbezaan Vitamin E Shaklee berbanding jenama lain di pasaran?

  • menggunakan Vitamin E yang asli (d-alfa) bukan sintetik (l-alfa)  – anda boleh cek label pada botol vitamin anda untuk pastikan ia vitamin sintetik atau vitamin semulajadi.
  • daripada sumber kacang soya yang terpilih
  • Vitamin E tiada kesan sampingan. Vitamin A apabila diambil secara berlebihan ia berisiko untuk menjadi toksik
  • Mengandungi Selenium yang memberikan kuasa energy
  • Satu kapsul Shaklee Vitamin E 400 IU membekalkan jumlah vitamin E seperti yang terdapat di dalam 40 hidangan (setiap hidangan 1 auns) buah badam semulajadi, 28 hidangan (setiap hidangan 2 sudu makan) minyak bunga merah, 24 hidangan (setiap hidangan 1 sudu makan) mayones.
* Produk ini tidak bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut sila hubungi saya melalui SMS | WhatsApp 013-9395771(Muz) atau email ke tgmuzlina@gmail.com atau PM sahaja di facebook Mama2R | Tg MuzlinaJemput ‘LIKE’ untuk mengetahui tips kesihatan dan juga promosi yang di update dari masa ke semasa.

 

Testimonial Vitamin E

 

Apakah fungsi vitamin E buat kita?

  • Memelihara Kesihatan Hati
  • Hati akan terjejas bila kita kurang vitamin E.
  • Memastikan badan kita cukup vitamin A
  • Menjaga kestabilan libido (seksual)
  • Menghilang/mengurangkan parut
  • Menjaga kesihatan kelenjar tiroid
  • Mengelakkan hernia
  • Menjaga kestabilan asid urik dalam badan
  • Mengelakkan sakit sendi
  • Mengurangkan keradangan
  • Mengurangkan kedut dan mencantikkan kulit
  • Mengelakkan kekejangan otot
  • Imuniti

Banyak lagi fungsi vitamin E terhadap tubuh kita. Malah kekurangan vitamin E memberi banyak kesan kepada kesihatan. Ibu hamil yang kekurangan vitamin E berpotensi untuk mendapat anak yang cacat. Vitamin E juga penting kalau kita sedang mengambil ubat (drug) dan makanan berlemak.

Perokok, penagih alkohol, mereka yang bekerja di bawah matahari memerlukan viitamin E yang lebih dari biasa.

Sayangnya dalam diet kita yang biasa, kita tak mendapat cukup vitamin E. Apatah lagi dalam dunia sekarang yang sangat banyak pencemaran, radiasi dan sebagainya… Menjadikan diri kita cepat ‘memusnahkan’ vitamin E.

Ini adalah antara testimoni pelanggan kami yang sangat berpuas hati dengan consistent consume Vitamin E.

*credit to mama chrysalis

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Vitamin E sebelum dan selepas

Cantik bukan??!! Kulit beliau yang kusam sudah di’TRANSFORM’ jadi sangat cantik 😉 Kulit jadi flawless gitu.

Jerawat hilang dengan Vitamin E

Kalau anda ada masalah jerawat dan juga parut jerawat..Cara yang paling berkesan dan cepat ialah dengan merawatnya dari dalam.

Dan ini jugalah testimonial yang berjaya buat saya sendiri teruja untuk mencuba Vitamin E..sebab yang lain2 tu memang saya dah consume sebab termasuk dalam vitamin yang dicadangkan untuk ibu menyusu 🙂 Dan hasilnya..memang menakjubkan. Akan saya kongsikan di lain entri yer!! Tunggu..

Jadi, dapatkanlah supplement Vitamin E untuk kelangsungan vitamin E dalam tubuh kita ^___^ ..Untuk kesan yang lebih optimum, pengambilan Vitamin E, Vitamin C dan juga ESP sangat membantu untuk anda yang mengidam kulit yang cantik, licin dan halus. Rugi siapa yang tak cuba tau.

*credit to vitaminsemulajadi

Jika berminat, sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS|WhatsApp : 0139395771(Muz)
Facebook FanPage : Mama2r 

(Jemput ‘LIKE’ untuk mengikuti sebarang update mengenai produk dan juga tips kesihatan dan kecantikan daripada saya yer)