Tag Archives: kawal makan

Bagaimana ESP mengurangkan rasa lapar

ESP atau nama glamornya Energizing Soy Protein..kemudian re-branding tukar kepada ESP~Soy Protein Isolate Powder 😉 

Soy Protein Isolate Powder

Antara fungsi utama ESP

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Indeks glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Jadi, macam mana ESP ni boleh bantu korang untuk kawal makan especially untuk orang-orang yang memang dalam proses untuk turunkan berat badan. Nak kurus tapi asyik tak berjaya je sebab tak tahan lapar.

Jom kita tengok gambarajah ni.

kawal makan

credit picture http://www.facebook.com/ummu.ainan

Semestinya ia ada kaitan dengan indeks glisemik yang ada dalam ESP tersebut. 

Makanan yang mempuyai indeks glisemik yang rendah akan membebaskan glukosa secara perlahan dan teratur, manakala makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi akan menyebabkan paras glukosa darah meningkat dengan cepat. 

Indeks glisemik?..apa tu?? Pernahkah anda terfikir apa yang dimaksudkan dengan indeks glisemik dan kaitannya dengan berat badan ideal? Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Makanan yang tergolong dlm indeks glisemik rendah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori indeks glisemik tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.

Hasil daripada kajian oleh University of California di San Fransisco mendapati bahawa kandungan gula boleh ‘menipu’ otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptin daripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. –sumber

Untuk pesakit gastrik, amatlah penting untuk tidak membiarkan perut anda rasa lapar yang berpanjangan lebih-lebih lagi apabila anda berpuasa. Pastikan anda mengambil lebih banyak makanan yang berindeks glisemik rendah dan sederhana dlm menu harian serta senaman secara berkala juga berhubung kait dlm proses mencapai berat badan IDEAL dan bukannya KURUS!!

 

 

Kenapa ESP menjadi pilihan ramai?

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Sudah banyak testimoni pengguna-pengguna yang mengamalkan Energizing Soy Protein(ESP) ni..ramai yang sangat berpuas hati..termasuklah saya!! 😉 Anda boleh lihat sendiri testimoni customer kami di SINI..

Ini lah breakfast dan supper saya 😉

Apa yang anda akan dapat kalau Protein dalam badan anda mencukupi?

  • Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri.
  • Memberikan tenaga, badan makin sihat dan kurang letih.
  • Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, protein sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan banyak
  • Membantu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan lebih cepat kenyang dan kurang meragam
  • Bagi ibu-ibu mengandung, protein membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum
  • Untuk yang alami masalah kesuburan, protein bantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat dan sempurna sekaligus menaikkan tahap kesuburan dan meningkatkan peluang untuk hamil.
  • Berkesan dalam menganjalkan kulit dan sangat digemari oleh kaum wanita bagi menganjalkan kembali payudara yang kendur
  • Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan
  • Berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein untuk membentuk sel kulit baru dan menyingkirkan sel kulit mati.
  • Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

Apa yang terkandung dalam ESP?

  • Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan serta membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak
  • Menyediakan 14 gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Mengandungi ke semua 9 jenis asid amino penting badan (yang xdapat dibuat sendiri oleh badan)
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menapous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Mengekalkan tenaga dalam badan dan menahan rasa lapar kerana ESP membekalkan sumber tenaga berterusan ke dalam salur darah
  • Kajian menunjukkan yang soya membantu menstabilkan hormon semasa peralihan ke monopaus.
  • TIADA perasa, pewarna tiruan, pemanis, atau bahan tambahan selainnya.
  • TIADA CAFFEINE
  • Sesuai untuk VEGETARIAN

*credit to mamafaiz.com

 

Jika berminat, sila hubungi saya untuk pesanan anda atau anda boleh walk in ke cawangan Shaklee yang berdekatan dan membeli dengan harga ahli dengan menggunakan ID saya. Sila hubungi saya untuk dapatkan ID saya 😉

Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS|WhatsApp : 013-9395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.