Tag Archives: kebas

Vitamin untuk Warga Emas

Apabila usia anda menginjak ke 40-an, adakah anda mengalami tanda-tanda seperti di bawah??

  • berat badan meningkat
  • kulit kering
  • muka sembap
  • rambut rapuh dan gugur
  • kerap letih
  • mengantuk
  • pergerakan dan tindak balas menjadi perlahan

Simptom-simptom ini sering dianggap sebagai perkara semula jadi dalam proses penuaan, terutama bagi wanita yang memasuki era 40-an.

Boleh dikatakan hampir semua orang turut mengalami gejala sama, tetapi pada tahap berbeza. Namun, hakikatnya ia bukan sebahagian daripada proses semula jadi penuaan kerana ada orang masih mampu bergiat aktif, nampak awet muda, cergas dan tajam fikirannya, walaupun usia melebihi separuh abad.

Ya..waktu saya ditugaskan ke Jepun dulu, majoriti penduduknya hanya berjalan kaki untuk ke sesuatu tempat. Walaupun jauh..tapi mereka suka jalan kaki. Even bertanding ngan bos saya yang usianya 50-an gitu..Memang semput saya nak kejar!!! Hahahha.. 🙂

Menurut doktor Pakar Sakit Puan Hospital Pantai Ampang, Kuala Lumpur, Dr. Suhaimi Isa, terdapat tiga gejala kesihatan yang dialami oleh wanita berusia 40 tahun ke atas. Mereka akan mengalami penuaan, perubatan seperti diabetes, darah tinggi serta kanser dan risiko kanser termasuk kanser payu dara dan rahim. Menyentuh masalah menopaus, ia biasa melanda wanita peringkat umur 50-an. Tambah beliau, jika mereka hidup sehingga 80 tahun, golongan ini ada 25 tahun untuk menempuh hidup ini. Bagi menempuh tempoh masa ini, pelbagai persediaan perlu dilakukan.

Selain itu, golongan ini turut berisiko tinggi mengalami osteoporosis. Ketika usia semakin meningkat, tulang-tulang sendi akan mula rasa sakit khususnya tulang belakang. Dalam membuat persediaan mengawal penyakit, setiap wanita perlu mengawal cara hidup mereka dengan bijak. Selain menjaga kesihatan dengan pengambilan vitamin serta suplemen, golongan ini perlu mengambil diet yang elok. Misalnya, bagi wanita yang mengalami menopaus, metabolisma badan akan menjadi rendah. Justeru itu, mereka disaran kurangkan makan, pilih makanan berkualiti, protein tinggi, lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain itu, mereka perlu mengawal pengambilan glukosa dan karbohidrat.

Risiko terhadap osteoporosis boleh dikurangkan dengan pengambilan makanan yang seimbang. Pastikan anda mengambil cukup kalsium, magnesium dan vitamin D untuk kesihatan tulang.

Berat badan bertambah apabila anda makan banyak, lebih daripada apa yang boleh dibakar oleh badan anda. Kalori yang lebih ini akan disimpan sebagai lemak.
Berlebihan berat badan dan kegemukan/obesiti dikaitkan dengan :

  • Masalah jantung seperti penyakit darah tinggi/hipertensi dan paras kolesterol yang tinggi.
  • Penyakit Kencing Manis/ Diabetes.
  • Kesan psikologikal seperti kemurungan dan kurang keyakinan diri.
  • Masalah pernafasan seperti asma serta masalah tidur.
  • Komplikasi sendi dan tulang seperti osteoarthritis dan kesakitan tulang pinggul.
  • Bertambah gemuk apabila umur meningkat.

Jadi, pengambilan supplement amatlah digalakkan untuk memelihara kesihatan supaya berada di tahap optimum.

Kenapa Osteomatrix?

kalsium

Osteomatrix adalah suplemen yang membekalkan Kalsium, Magnesium dan dilengkapi Vitamin D untuk kadar penyerapan yang lebih baik dalam tubuh badan.
Ostematrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% Daily Value) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Kenapa Omega Guard?

omega guard

Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya.

Pengambilan Omega Guard yang konsisten dapat :

  • Membantu mengurangkan risiko alzheimer (nyanyuk)
  • Membantu dalam proses pembelajaran.(sangat digalakkan untuk student)
  • Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
  • Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
  • Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
  • Mengurangkan risiko strok
  • Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
  • Merendahkan tekanan darah
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
  • Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat

Kenapa GLA Complex?

 GLA complex

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal.

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopaus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

Kenapa Advanced Joint Health Tablets?

advanced joint health

Bila umur semakin meningkat, tulang rawan menyusut secara semulajadi. Tekanan fizikal yang berterusan boleh mempercepatkan kerosakan tulang rawan dengan mencetuskan pembebasan bahan kimia yang menyerang tulang rawan. Ini disebabkan oleh joint discomfort.

Kadang-kadang, kalau menghadap komputer lama-lama, sakit belakang, leher, lutut..kadang2 tangan pun sakit kan sebab angkat benda berat or buat sesuatu dalam tempoh yang lama. Jadi, Joint Health Tables ni melegakan dan boleh membantu. Mengikut clinical test yang dibuat, kesannya boleh dilihat/dirasai seawal 5 hari selepas penggunaan!!

Joint Health Tablet ni membantu kita dalam 3 cara:

  1. Menyokong keselesaan sendi: Ekstrak Boswellia menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan.
  2. Bertindak sebagai ‘kusyen’: Ekstrak jagung membantu mengekalkan tulang rawan
  3. Memelihara tisu penyambung yang sihat: Zinc, copper, manganese and vitamin C merupakan nutrien penting dalam kesihatan sendi denganmembekalkan sokongan nutrien untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberikan kekuatan dan struktur terhdap sendi.

Melalui 3 cara inilah joint health tablet dpt bantu melegakan sakit-sakit sendi..Shaklee Advanced Joint Health Tablet ni sangat2 bagus sbb ianya dihasilkan dari ramuan aktif iaitu Boswellia yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi.

credit 

SOALAN: Bagaimana jika ambil salah satu je?
JAWAPAN: Boleh..tiada paksaan. Bezanya hanya akan dapat effect yang minimum je lah.

Tak semestinya anda beli kesemua vitamin di atas, boleh ikut keperluan dan kesesuaian budget anda. Sila hubungi saya untuk konsultasi yer.

________________________________________________________________________

Pertanyaan dan order:

PM ke Facebook Tg Muzlina | Mama2R atau SMS 013-9395771 atau email ke tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut.

 

 

Mencari Hadiah untuk Suami??

Assalamualaikum dan salam ceria!! 😉

Tercari-cari apa yang sesuai untuk dihadiahkan kepada suami? Apa kata kali ini anda buat kelainan sedikit..Jika kebiasaanya anda menghadiahkan barang-barang untuk koleksi peribadi, kali ni anda hadiahkan suami tercinta anda dengan set kesihatan pula. Sudah tentunya suami anda bakal mendapat manfaat kesihatan, secara tak langsung anda juga akan dapat manfaatnye kan? Bila suami anda sihat, cergas sepanjang masa…tentulah anda orang yang paling gembira kan?!! 

Penat
Lenguh-lenguh
Sakit lutut
Sakit leher
Sengal tulang
Kebas 

Jika anda sering mendengar suami anda mengeluh perkara-perkara berikut…lagi-lagi para suami yang terpaksa memandu jauh berulang-alik ke tempat kerja setiap hari. Hadiahkan si dia dengan Ostematrix!!! 

Kenapa Ostematrix?

Sebab Ostematrix mengandungi Kalsium, Vitamin D, Magnesium dan banyak lagi. Badan anda memerlukan lebih daripada kalsium semata-mata untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat. 

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Dengan Ostematrix, si dia akan mendapat khasiat seperti berikut :

  • Membina matrix tulang dan gigi yang kuat
  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf. 
  • Memberi kesihatan otot dan saraf yang lebih baik
  • Membantu mengurangkan masalah lenguh2, kebas, sakit tumit
  • Memberikan tidur yang lebih lena
  • Memberikan semangat bangun tidur yang lebih baik!

Si isteri pun boleh makan juga Ostematrix ni kerana ia dapat membantu mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan. Sesuai juga untuk ibu yang dalam tempoh berpantang sebab ia boleh melawaskan dan mengelakkan masalah sembelit. 😉

Jadi..suami isteri akan dapat faedah yang sama..Best kan??!!

Kami ada suplemen yang boleh dihadiahkan buat cinta hati anda 😉 KHAS UNTUK SUAMI yang mengandungi Vitamin E dan Ostematrix.

i love u

Apa pula kepentingan Vitamin E?

Kita biasa dengar Vitamin E sebagai anti penuaan. Ianya juga dikenali sebagai vitamin awet muda kerana vitamin E dikatakan membantu melambatkan proses penuaan. Namun vitamin E yang bagus adalah Vitamin E asli yang boleh dilihat pada botolnya tertulis d-alpha tocopherol. Ia juga akan lebih berkesan apabila ianya dilengkapi dengan selenium yang bertindak senergi apabila diambil bersama.

Pengambilan vitamin E dikatakan dapat :

  • Membantu kesihatan prostat*
  • membantu mengekalkan tekanan darah*
  • membantu menurunkan trigliceride
  • membantu mendapatkan kulit yang cantik dan muda*

Pada saya, vitamin E ini ibarat tonik untuk para lelaki. Sebab itulah ada yang menggelarkan vitamin E sebagai sex vitamin! Ada juga pendapat yang mengatakan suami mereka lebih bertenaga selepas pengambilan vitamin ini. Berbeza mengikut tubuh badan masing-masing. Dah cuba baru tau!

Untuk isteri pula, apa kata dapatkan vitamin khas untuk wanita yang mengandungi Alfalfa & Vitamin E.

Alfalfa bukan sahaja bertindak sebagai milk booster, malah banyak khasiatnya buat kaum hawa terutamanya.

  • Milk booster*
  • Mengatasi masalah keputihan*
  • Mengetatkan vagina*
  • Mengurangkan masalah sembelit*
  • Mengurangkan masalah alergi*
  • dan banyak lagi….
Jadi, dapatkannya sekarang !! Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut.
FB : Mama2R
SMS|WhatsApp : 013-9395771 (Muz)
Email : tgmuzlina@gmail.com

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.