Tag Archives: milk booster

Makanan Semulajadi Penambah Susu Ibu

Menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menyusukan anaknya untuk mendapatkan susu perahan yang banyak, terutama bagi yang bekerja. Lebih-lebih lagi sekarang ni kita makin menghampiri Ramadhan… jadi makin giatlah aktiviti pengumpulan susu ini di kalangan ibu-ibu.

Bagi saya, set penyusuan (diambil bersama Energizing Soy Protein dan Performance Drink) amatlah membantu untuk ‘memperkasakan’ penghasilan susu ibu, tambah2 semasa berpuasa. Namun, ibu2 walaupun mengambil set penyusuan ni sebenarnya masih boleh mengambil apa saja milk booster yang ada di luar sana. Antara makanan penambah susu yang boleh didapati secara semulajadi ialah:

(1) Daun alfalfa

alfalfa

Meskipun dalam set penyusuan tu ada pil alfalfa, tapi tak salah kalo nak makan daun alfalfa… tapi kat Malaysia ni saya biasa jumpa orang jual daun alfalfa untuk haiwan ternakan (alfalfa sangat bagus untuk binatang ternakan!). Kalau kat supermarket yang ada ‘alfalfa sprout’ atau yang jenis cambah tu. Belasah ajelah belalang.

(2) Halba @ fenugreek

fenugreek

Halba atau juga dikenali sebagai fenugreek merupakan milk booster yang agak terkenal di kalangan ibu2 di negara kita. Halba biasanya digunakan dalam masakan. Ada juga halba dihasilkan dalam bentuk pil yang.

(3) Jintan

jintan

Jintan ni sama dengan halba di atas, biasanya digunakan dalam masakan. Jadi tak hairanlah kalau lepas makan kari, kilang susu rasa penuh saja..kan 🙂 

(4) Kurma

kurma

Kurma membekalkan kalori segera, amat sesuai untuk ibu menyusu kerana ibu menyusu memerluka extra kalori.

(5) Susu

susu

Khasiat susu tidak dapat dinafikan lagi. Ibu perlu minum susu untuk menghasilkan susu… mungkin ideal kerana bukan sahaja memberi kebaikan kepada susu ibu, malah juga menjaga tubuh ibu dengan membekalkan protin, kalsium dan berbagai jenis vitamin dan galian perlu.

(6) Keju

cheese_mozzarella

Keju yang tinggi kandungan zat, sama seperti susu membekalkan protein, kalsium dan vitamin serta mineral perlu. Keju seperti juga susu dan produk tenusu lain, ia mudah diserap oleh tubuh. Jadi tak hairan kalau lepas makan keju, terasa ‘berat’ saja kilang susunya

(7) Tempe

tempe

Tempe yang dibuat dari kacang soya adalah tinggi kandungan protein. Ia bukan saja membantu membanyakkan malah memekatkan susu.

(8) Sayuran hijau

sayur

Sayuran hijau seperti kucai, sawi, dan sebagainya membekalkan vitamin B perlu terutama asid folik yang penting dalam penyusuan susu ibu.

(9) Lobak putih

lobak_putih

Lobak putih mengandungi vitamin C melebihi buah-buahan, serta serat yang tinggi. Kedua-duanya membantu dalam penghasilan susu ibu, dan juga memperbaiki sistem imuniti tubuh ibu.

Dan banyak lagi makanan yang boleh membantu dalam menambah susu ibu. Walau bagaimana pun, semua usaha harus disertai dengan ilmu pengetahuan dalam bidang penyusuan.

AMALAN WAJIB – KOSONGKAN PAYUDARA!

KERAP MENGEPAM – setiap hari sekurang-kurangnya 2-3 jam sekali, terutama ketika bayi tiada bersama.

Doa membanyakkan susu ibu:

doa-dan-zikir-membanyakkan-susu-ibu

*credit

Zikir-zikir untuk membanyakkan susu ibu seperti YA MATIIN, Selawat dan sebagainya. Dan ibu-ibu hendaklah selalu bertaubat, bersedekah, membersihkan hati dan berbaik sangka dengan si pemberi rezeki.

Kalau dah banyak sangat penambah susu, perlu lagi kah ambil set penyusuan? YA! Set penyusuan BUKAN SEMATA-MATA UNTUK MEMBANYAKKAN SUSU, tapi memberi tenaga, kurangkan kelesuan, mengurangkan stress dan membahagiakan ibu… ibu gembira keluarga bahagia.

*credit

Jika anda dah cuba bermacam-macam cara di atas, mungkin anda perlukan suplement  untuk mengisi ruang-ruang zat yang kosong dalam badan..Bila badan da sihat..Insya Allah..badan akan melancarkan proses penghasilan susu. 

Berminat?? Hubungi saya di 013-9395771(Muz) atau email ke tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut. ‘Like’ facebook fanpage saya untuk mengetahui pelbagai tips kesihatan dan breastfeeding yang akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa.

Family Wellness Set, Alfalfa & Ostematrix ~ Saya sukakannya ^__^

Sewaktu dalam tempoh berpantang, saya mengambil suplemen Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga Zinc Complex. Memang terasa kelainannya berbanding menjalani tempoh berpantang sewaktu anak pertama. Badan rasa lebih cergas dan bertenaga. Dan yang paling penting tidak ada lagi sakit-sakit belakang dan juga sendi yang saya alamai sewaktu berpantang anak pertama dulu. Memang kali ni pun berpantang sungguh-sungguh..hehe..Berbengkung, berurut bagai..cuma saya langgar pantang bab mandikan anak je..hehe..sebab takde orang kan..so terpaksalah mandikan sendiri.

Lepas je habis pantang, saya terus amik Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix+ Mealshake . Family Wellness Set terdiri daripada Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga ESP . Actually Mealshakes tu untuk Arfan tapi saya pun tumpang sekaki..hehe..Selama saya mengambil  ni..saya sangatlah berpuas hati. Yang bestnya..bukan si comel Arissa je yang dapat khasiatnya..of coz Mama nye pun dapat skali khasiatnye sebab Mama yang makan kan??? hehehe 😉

Sepanjang saya makan set ni, memang terasa sangat perbezaannya..Badan lebih cergas, bertenaga, badan kurang penat dan yang paling penting sekarang ni susu lebih pekat dan bertambah-tambah banyak. Jadi Arissa cepat kenyang dan bolehlah saya mengumpul stok 😉 Alhamdulillah..Kalau nak cakap badan tak penat langsung tu tipu lah kan sebab kita ni bukannya robot..ada masa kita perlukan tidur dan rehat yang mencukupi..tapi bila bangun pagi tu memang best lah rasanya..segar je badan rasa. Kalau dulu..hahhaa..jangan haraplah saya nak bangun pagi2..lepas solat..zzzz balik..asal petang je zZzZz..sampai trademark saya dulu MuzZz tau!! 😉

Apa rahsia saya kekal cergas dan maintain slim okeh!! Hahahha..semestinya lah penyusuan ekslusif dan amalkan makan vitamin yang best ni. Kalau kita breastfeed baby ni, cepat turun berat badan..lagi-lagi kalau eksklusif breastfeed..tu ada yang makin kurus hari demi hari sebab menyusu badan..Ya..saya tak nafikan!! Sebab tu lah saya rasa badan saya perlukan supplement untuk bantu saya kekalkan berat badan sekarang. Sebab bila menyusu badan..ya ampun!!! Rasa nak melantak je kejenya!! Nasi toksah cakap la kan..air pun berliter-liter rasanya haus..Kalau tak makan..lagi la rasa nak pitam or gigil-gigil lapar…kan?? Tapi bila saya minum ESP..memang terbuktilah dapat control makan dan kurangkan rasa lapar tu. So, takdelah nak buat kerja rumah tu tak larat sebab tak sempat masak dan makan lagi kan? Jom baca cerita saya di SINISINI

Jom kita tengok apa kata ibu-ibu lain yang dah merasainya!

Testimoni daripada Pn.Ruzimah..Boleh baca details kat blog dia yer 😉

  1. sebelum pakai set ni, baby annisa ada some rashes at her groin area, and montot, tapi sekarang rashes tu  berkurangan..saya tak pasti disebabkan cream bepanthen yang saya pakai atau vitamin nie…(tapi sebelum ni pun saya apply cream tu juga..and the rashes still there..:-)
  2. Susu makin pekat.yes this one obviously seen. saya ada buat comparison EBM before and after I took the supplement..
  3. Sistem penghadaman SAYA lebih lancar dan teratur..hehehe yang ni saya suker sangat..coz saya ni memang ader masalah penghadaman..kadang2 seminggu sekali pun ada, tapi sekarang hari-hari nak BO (bowel Open)..hehe mak kita kata  orang pempuan tak elok selalu sembelit…;P
  4. ESP tu pun bagus jugak..coz lepas pump malam2 senang saya membancuh milo + ESP, barulah saya tidur lena..kalau tak laparrrrrrr

Testimoni daripada Puan Hadha a.k.a Mommy Icha

macam saya sendiri, lepas dua hari mkn ESP, b complex, vitamin c dan vitalea… efek pada icha (ruam hilang), dan lepas 4, 5 hari baru susu rasa banyak dan berubah warna (sebab saya jarang pam masa mula2 tu)

Testimoni daripada Puan Nani.

juz nk kgsi pglman ambik b complex, vitamin c, vitalea dan ESP ni selama seminggu.. memg berbaloi coz kesan die kite npak. one day,my bebi kna inject 3month. so,mlm 2 die nk dmam. i trus je amk 2biji vtmin c seperti yg dnasihatkan oleh kak cery..,bfeed my bebi… esknye,my bebi xjdi dmam n trus je kebah. bab susu lak,memg npak mkin pekat. bebi pn x nyusu lama2. maybe cepat kenyang… satu hal lg,kulit bebi i ni mcm kering tau,, ada mcm kuping2. now,semua 2 dh hlang. opah die ckp,kulit die npak lembab dah…
susu pun maintain n ckup for my little princess!!! memg puas hati la setakat ni wlwpun bru je smgu ambik produk ni…. i xsbar nk tgu perubahan2 yg akn dtg. kpda ibu2 d luar sana,xcuba xtahu kan… so,apa tgu lgi… xrugi melabur rmxx utk yg tersyg n dri sndri… semoga niat suci kite semua yg nk bfeed ank diberkati Tuhan. amin… ( si nani ni dahpun amik 1 canister ESP..utk meneruskan perjuangannya..hehe)

 

Testimoni Puan Farah

~ morning kakcery..soy protein tu sedap sangat..siang tak penat sangat.

Testimoni AlongAzrina a.k.a….mamaAna

saya pon nak bagi testimoni walaupun saya jual shaklee. Sejak mkn ESP saya rajin membuang keekekek. Kan kadang2 vit B buat saya sembelit so bila mkn ESP mudah. Saya fully CD untuk Aisyah 1thn 4bln, suami saya tentera, saya uruskan semua hal dapur, kete rosak pon saya pi workshop sendiri, peti ais rosak pon saya antar sendiri kat kedai semua sendirilah sbb tu saya perlukan suplemen untuk jadi BIONIC WOMAN. Memang berkesan. Cuma susu saya kejap UP and DOWN tapi masih ada perubahan sbb saya mmg bz 25 jam dengan anak2 ppuan saya yg ganaih cam askar(cam bapaknya la). YES, Vitalea + B Complex + Vitamin C + Alfalfa + ESP + Performance Drink buat hidup saya lancar, saya dah kurang moody, stress, emosional, kadang gelak sorang2 hahahaha sbb rasa happy pastu hubungan suami-isteri bertambah intim. Thanks SHAKLEE!

 

credit

Lagi testimonial mengenai ESP dan testimonial Ibu Menyusu.

Seriously, tak menyesal anda cuba! Dengan cara pengambilan supplemen yang betul, tips eksklusif yang akan diberikan dan juga doa yang berterusan..Insya Allah..anda akan nampak hasilnya..Untuk yang baru nak mencuba, saya ada menyediakan dari set penyusuan yang paling basic sehinggalah yang paling optimum. Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

OrderNow

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

[All About Breastfeeding] Lagi Testimonial Ibu Menyusu!!

Sabtu lepas saya ke branch Shaklee untuk amik stok. Alang-alang..memang berjalan sakan lah kan..dan yg bestnya..fully CD si comel Arissa.. 😉 sama jek mcm pakai pampers..bezanya kene bawak wetbag lah kan..So..memang penat tak hengat..tapi blk rumah..kul 1.30 pagi baru tido..haha..Mata da ngantuk sangat-sangat tp kena pam dulu sebelum tdo sebab Arissa da tido lena..dapat lah dalam 6oz..Lepas tu terus minum ESP + ostematrix then tido…terbangun dekat kul 5 pagi..memang bengkak gila..sume syok tido kepenatan..termasuk Arissa 😉 Amik pam..dapat 13oz!!! Nak nangis den raso..huhu..Itu pun saya stop pam sebab Arissa da bangun nak susu..Terus susukan dia..Saya bukan jenis yang mewah susu..dpt 3-4 oz lps naik keje tu pun da cukup banyak..jadi pengambilan supplement amatlah membantu saya..Syukur Alhamdulillah.. 🙂

Dan hari yang sama dapat berita gembira daripada customer saya.. Alhamdulilah..happy for u dik 🙂 Semoga Allah s.w.t memberi rezeki yang lebih meriah untuk Syifa..Teruskan usaha murnimu itu at least 2 tahun.. 

Dan ini pula selepas 3 hari pengambilan Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix dan juga apply TIPS EKSLUSIF kami..

Family Wellness_Ostematrix_Alfalfa_Ibu Menyusu 1

*TIPS EKSLUSIF hanya kami berikan kepada pelanggan-pelanggan kami 😉

susu pekat

Pengambilan Alfalfa akan memberi kesan yang berbeza kepada ibu dan juga bayi. Ada bayi yang mungkin akan meragam, kembung perut dan cirit-birit apabila si ibu mengambil Alfalfa dalam jumlah yang banyak. Jadi, berapa biji sebenarnya si ibu perlu mengambil alfalfa?

*credit to Mommy Hadha

Soalan popular daripada customers ialah “berapa biji alfalfa nak makan ni hadha? boleh ke makan lebih daripada dua biji ni?

Ohh boleh sangat sebenarnya sebab maksimum pengambilan alfalfa (seperti yang tertera pada botol alfalfa tu) ialah 10 biji sehari. NAMUN, untuk membiasakan tubuh anda dengan pengambilan alfalfa ni, disarankan anda bermula dengan dos yang rendah. Sebab apa? Sebab penerimaan suplemen pada setiap tubuh individu adalah sangat berbeza.
Oppss .. noted that entry ni khas untuk ibu menyusu tau. Saya tak touch pasal fungsi alfalfa untuk resdung, keputihan, keintiman etc. So, saya sekarang sedang explain pasal fungsi alfalfa sebagai penggalak susu/milk booster/membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.
Berdasarkan pengalaman, kajian, pemerhatian dan testimoni yang diterima, dapatan saya ialah :
  1. ada orang makan 2 biji alfalfa susu badan dah increase on next pumping session.
  2. ada orang makan 2 biji alfalfa sampai demam bengkak susu, so, dia cuma perlu makan sebiji sehari je.
  3. ada orang perlu makan lebih daripada 2 biji untuk dapatkan hasil yang diinginkan.
  4. ada orang tak cukup dengan alfalfa, perlukan Ostematrix dan/atau ESP.
  5. ada juga yang tak perlu/tak boleh alfalfa atas sebab-sebab kesihatan.
So, lain orang lain penerimaannya. Namun, konsep asas penyusuan susu ibu ialah Supply vs. Demand. Tu yang harus anda apply se’apply’ ‘apply’nya. Kalau penat, stress .. sila jangan skip makan vitamin-vitamin dalam set penyusuan yang kami sediakan. It really helps!

  * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

OrderNow

Vitamin/Suplemen yang paling hangat di pasaran!!

Alhamdulillah..lagi seminggu puteriku akan berusia genap 2 bulan..sekejap je masa berlalu..dan syukur pada Allah s.w.t kerana memberikan peluang kepada saya untuk exclusively breastfeed my baby..Waktu anak pertama dulu..ilmu penyusuan terlalu cetek dan di atas kekurangan itu, putera saya tidak berpeluang untuk menikmati penyusuan secara ekslusif. Saya hanya mampu untuk fully breastfeed ketika dia berada bersama saya sahaja. Stok selepas pantang pun cenonet jek dan lepas naik kerja..stok memang kais pagi makan pagi lah..adakalanya terpaksa top up formula milk..takpela..saya jadikan pengalaman yang lalu sebagai satu motivasi dan ia amat berharga buat saya. Maafkan Mama sayang… (errr..permulaan entri agak emosi sedikit..heheh ;p) Yer..saya betul-betul terkilan.

Ada tak supplemen yang boleh tambah susu ibu?

Ada tak apa-apa yang boleh saya makan untuk bagi susu badan banyak?

Dan..banyak lagi soalan-soalan yang ditanya kepada saya terutamanya wanita yang baru bergelar ibu 🙂 Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan tahniah kerana mendapat cahaya mata dan menjadi ibu yang hebat untuk anak anda! 🙂 Masih ramai yang tertanya-tanya set penyusuan apa yang diperkatakan oleh ibu-ibu sekalian. Di sini saya ingin kongsikan mengenai vitamin/suplemen yang mendapat permintaan yang tinggi di kalangan ibu-ibu menyusu.

Empat pilihan itu ialah

1. Pilihan Pertama – Asas

  • Mengandungi Multivitamin dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nutrisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.  
  • Order Set Asas BF ;OrderNow

2. Pilihan Kedua – Optimum

  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin
  • C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu pilihan ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.
  • Order Set Optimum ;OrderNow

3. Pilihan Ketiga – Tambahan Alfalfa

  • Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
  • Suplemen ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.
  • Order Set Ketiga ; OrderNow

4. Pilihan TERBAIK!! 

  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Suplemen yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Pilihan yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
  • Order Set 3MOrderNow

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

*credit to www.anakkuwiraku.com

Ibu-ibu perlu ingat, jangan terlalu bergantung kepada supplemen atau milkbooster semata-mata. Apa yang penting adalah konsep demand vs supply harus difahami. Nantikan entri saya di lain masa mengenai bagaimana tips membanyakkan susu badan terutamanya untuk ibu-ibu yang masih berpantang 😉

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma mengenai suplemen mana yang tepat dengan anda untuk bantu perjalanan penyusuan si comel anda dan dapatkan tips ekslusif serta cara pengambilan yang betul apabila anda membuat pembelian daripada saya.

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.


 

 

[Testimonial Ibu Menyusu] Shaklee memang best!!

Alhamdulillah..selepas consume Vitalea, Vitamin C, B Complex, ESP (Family Wellness Set) Alfalfa, Ostematrix dan juga Mealshakes… Alhamdulillah melimpah ruah rezeki susu buat anak saya. Biasanya rutin saya ketika bangun malam untuk menyusukan Arissa, saya akan pam sambil direct feeding her dan selalunya dapat average 4-5 oz or penuh satu botol. Itu pun saya dah rasa cukup banyak. Dan..saya selalu kaco hubby saya tido..saya gerak minta tolong dia simpankan dalam peti.. 😉 Saya ni malas sikit nak bangun ke dapur malam2..kadang2 takut pun ada..hahha..

My hubby cakap..

Masa Arfan dulu sikit je dapat 2-3 oz skali simpan..skang ni haa..penuh satu botol!

Err..dia belum tengok lagi yang penuh 2 botol..sebab waktu tu saya taknak kejutkan dia..kesian sbb penat.. ;p Saya minum ESP + sunkist sebelum tido dan sebelum menyusukan Arissa..saya pam dulu sikit sebab risau takut Arissa tercekik susu sebab laju sangat. Lepas da penuh satu botol..baru saya bagi Arissa minum. Memang habis basah baju saya sebab tak sedar sambil menyusu Arissa..sambil pam sampai overflow!! then..takde botol da..kekekeke..lagi satu da ngantuk sangat.. 😉 Bangun pagi saya terus teruja pergi tengok dalam peti..Sukeerrr sangat tengok tekstur susu tu..sangat pekat dan creamy.. 🙂

Susu banyak dan meriah

Alhamdulillah

Di samping konsep supply vs demand dan tips ekslusif yang saya apply, saya mengambil vitamin daripada Shaklee. Hasilnya tersangatlah puas hati 😉