Tag Archives: milkbooster

Rahsia Susu Ibu Banyak Sebaik Sahaja Melahirkan Cahaya Mata

Pasti anda tertanya-tanya apakah rahsia yang dimiliki oleh ibu-ibu yang punyai banyak susu. Kadang sampai melimpah ruah sampai tak muat freezer nak simpan kan? Apa rahsia susu ibu banyak dan macam mana cara banyakkan susu ibu supaya ibu tak pening kepala melayan tangisan bayi yang tak henti sebab lapar. Pernah tak ibu terfikir macam ni?

Banyaknyer susu mommy tu, dia takpelah baby lahir terus susu keluar memancut-mancut. Yang aku ni, kempis je macam takde susu. Mesti tak cukup susu untuk baby aku ni!

Bayi yang tak nyenyak tidur biasanya sebab lapar. Bayi tak kenyang..macam tak puas menyusu dan bila bayi asyik menangis je membuatkan ibu mudah tension, jadi stress sebab duk layan baby mengempeng je. Ibu tak keseorangan..Waktu dalam pantang, emosi ibu sangatlah sensitif dan ibu sangat mudah rasa penat. Yelah kan, siang malam terpaksa berjaga..mana ada masa nak rest panjang..dengan luka bersalin yang tak sembuh sepenuhnya lagi..memang penat!

Apa yang saya nak kongsikan di sini berdasarkan pembacaan dan juga pengalaman saya menyusukan 3 orang anak saya. Yang sulong campur dengan susu formula. Yang 2nd Alhamdulillah berjaya exclusive breastfeed dan sekarang sedang menyusu anak ketiga yang baru berusia 3 bulan. Punca utama saya gagal waktu anak 1st sebab saya ambil mudah waktu tu dan tak faham konsep sebenar macam mana cara banyakkan susu ibu dalam pantang. Tapi, bila saya preggy anak kedua terus cari gali ilmu tentang penyusuan susu ibu, cari petua banyakkan air susu dan Alhamdulillah dapat menyusu secara ekslusif selama 6 bulan dan teruskan penyusuan sehingga 2 tahun. Masih belum terlambat kan walaupun anak kedua, ketiga..hatta kelima sekalipun.

Tak dinafikan ye, memang ada ibu yang sangat bertuah, lahir je baby terus keluar susu warna putih tu..atau kita panggil susu matang. Ada juga yang waktu preggy lagi susu dah mula keluar. Tapi bagi kebanyakan ibu, susu matang hanya keluar selepas beberapa hari bersalin. Yang keluar hanyalah kolustrum iaitu susu awal warna kekuningan, sikit je dan kelihatan agak pekat.

Kolustrum ni adalah cecair emas yang sangat sangat bernilai buat bayi yang baru dilahirkan sebab ianya penuh dengan antibodi. Tapi tak bermakna orang yang macam ni, tak mampu breastfeed anak dia sepenuhnya. Jadi, macam mana cara banyakkan susu ibu ni? Sebenarnya tidak ada rahsia pun susu ibu tu banyak. Paling penting ibu kena TAHU dan FAHAM betul-betul tentang konsep asas dalam penyusuan susu ibu ni iaitu SUPPLY ON DEMAND.

Rahsia Susu Ibu Banyak

Apa tu konsep SUPPLY on DEMAND dalam penyusuan susu ibu?

Pengeluaran susu ibu bergantung kepada rangsangan/permintaan dari bayi  anda semasa menyusu. Dalam kata mudahnya, makin banyak ibu menyusukan bayi, makin banyaklah susu akan dihasilkan. Jadi, kalau nampak macam badan hasilkan susu lebih sedikit or kurang dari biasa, apa yang ibu perlu buat adalah kerapkan menyusu bayi anda. Boleh juga pam selepas menyusu untuk rangsang penghasilan susu ibu. 

Kan baru lepas menyusu, ada ke susu kalau nak pam? Boleh ke nak pam..nanti tak cukup pula susu untuk baby!

Itulah yang berlaku waktu mula-mula lahirkan Arfan dulu. Memang dah tahu konsep asas breastfeeding ni tapi tak betul-betul faham dan apply konsep ni. Jadi, dek kerana kurang ilmu tentang breastfeeding ni, tak berjayalah exclusive breastfeed Arfan even topup sikit je pun susu tepung time dia meragam tak cukup susu. Tapi alhamdulillah bila anak kedua (Arissa), adalah rezeki untuk Arissa merasa exclusive breastfeed. Sebab mentally prepared dan memang apply apa yang saya faham. Sebab tulah penting sangat kena tahu konsep supply and demand ni. Analoginya macam ni, cuba perhatikan flush kat toilet tu. Once bila kita flush, air akan keluar dari tangki kan..lepas tu air akan refill balik untuk gantikan air dalam tangki sampai penuh. Macam tulah juga kilang susu kita berfungsi. Bila baby minum makin banyak, makin banyaklah susu yang dihasilkan. Makin kerap payudara dikosongkan samaada dengan menyusu bayi atau pam, makin banyak susu dihasilkan.

Jadi, sebaik je Arissa lahir, memang dah set dalam kepala..susu cukup untuk Arissa. Seawal usia Arissa 3 hari, saya dah mula pam sebab waktu tu susu matang yang colour putih tu dah mula keluar..still kuning2 lagi colour sebab bercampur kolustrum. 3 hari pertama tu saya breastfeed je Arissa on her demand. Tak ikut masa..ikut suka dia lah sebab baby yang menyusu susu ibu ni cepat lapar sebab susu ibu mudah hadam jika nak banding dengan susu formula.

Apa yang saya buat..paling lama pun dalam masa 2 jam, saya akan pastikan Arissa menyusu. Salah satu sebab nak bagi jaundice (demam kuning) turun cepat. Nanti saya share ye pengalaman jaundice Arfan dengan Arissa. Dan, biasanya Arissa menyusu sebelah je, jadi sebelah lagi saya pam. So, gilir-gilir lah kanan dan kiri. Dalam kepala saya memang dah set awal-awal…jangan biarkan breast rasa penuh, biar je dia sentiasa rasa kosong..bila dah penuh sangat (engorge)..ya Allah..azabnye rasa kalau bengkak susu. Demam terus ko! Bukan demam biasa, tapi demam menggigil! Serik rasanya! Anda boleh baca petua merawat bengkak susu dan boleh apply manalah tahu tiba-tiba kan.

Punca Susu Ibu Makin Sedikit

Sebenarnya banyak punca yang menyebabkan susu ibu makin sedikit…Antaranya ibu yang sedang stress, sakit atau sesetengah ubat-ubatan seperti pil perancang yang akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Tapi kali ni, saya nak kupas mengenai punca susu ibu merudum yang disebabkan oleh ibu tak follow konsep asas dalam penyusuan susu ibu.

Ramai je ibu yang salah faham mengenai breastfeeding ni. Mungkin ada yang beranggapan, kalau tunggu breast penuh (bengkak) maksudnya banyaklah susu baby dapat minum nanti. Inilah tanggapan yang perlu dibetulkan. Sebenarnya, ia sangatlah berlawanan yer. Kalau kita tunggu breast rasa full baru nak bagi baby minum susu atau pun nak tunggu bengkak susu dulu baru nak pam, susu akan jadi makin sedikit secara perlahan-lahan. Makin lama kita tangguh, makin sikitlah penghasilan susu ibu tu. Sebabnya, bengkak susu dan adakalanya ‘bocor’ sebab dah overflow..akan hantar signal pada badan yang kita perlukan susu yang sedikit. Meh saya ceritakan situasi sebenar yang ramai ibu di luar sana tak sedar yang tindakan ibu mungkin menyebabkan susu jadi makin kurang walhal dalam pantang tu, banyak sangat susu sampai melimpah ruah kan?

Punca susu ibu makin sedikit

Cuba perhatikan jadual bayi menyusu kat atas ni. Hari pertama baby lahir, setiap 2 jam dia minum susu ibu dan badan akan auto adjust supaya MESTI produce susu cukup 2 jam…kadang kala bila cukup je masa, susu keluar sendiri tanpa baby hisap pun. Keadaan ni kita panggil let down reflex.

So, hari kedua, ibu dah mula bagi formula milk sebab katanya baby nangis tak cukup susu. Penat layan kerenah baby yang tak henti-henti meragam..sumbat je susu tepung…lama tidur kan? Jadi, badan dah dapat signal supaya hanya produce susu selepas 5 jam! Hari ketiga pula, makin lama tempohnya. Waktu baby tak breastfeed, ibu tak kosongkan pun breast, hari ke-4 jadual makin lama.. jadi badan dah dapat signal..”Okey..hasilkan susu hanya selepas 9 jam!” Begitulah seterusnya, makin lama susu makin sikit. Sebab tulah habis je pantang, susu dah kering. Sayang sangat-sangat tau. Badan kita dijadikan cukup sempurna. Bila nak dapat susu banyak, kerapkanlah menyusu/pam dan badan automatik akan adjust ikut keperluan (signal) yang kita/baby tentukan. Subhanallah..indah sungguh ciptaan Allah kan 🙂 Sebab tu jangan sesekali cakap pada diri sendiri, susu tak cukup kerana otak kita pun akan dipengaruhi oleh apa yang kita fikir tadi.

Bila dah tau punca kenapa susu ibu makin sikit, mudahlah ibu nak usaha untuk banyakkan susu. memang ada petua banyakkan air susu  dan makanan banyakkan susu ibu (milkbooster) yang boleh buat susu ibu jadi banyak tapi bergantung juga pada tubuh badan ibu tu sendiri dan juga sejauh mana ibu apply konsep supply on demand ni.

Dah cuba tips di atas tapi susu masih tak banyak? Mungkin ibu perlukan sesuatu untuk bantu banyakkan susu seperti Set Menyusu Shaklee. Ramai juga ibu yang sering ajukan soalan pada saya..

Lepas makan vitamin shaklee ni, susu ibu boleh jadi banyak ker?

Berapa hari ya baru susu ibu jadi banyak?

Kenapa saya makan vitamin shaklee ni tapi susu sama je..makin sikit adalah!

Makanlah segala tok nenek vitamin ke, milkbooster ker..memang tak jadi apa kalau tak follow rules ni. Ada juga yang kenalan kaum lelaki yang risau jika dia makan vitamin set menyusu, mungkinkah akan keluar susu?  ;p Jangan risaulah! Vitamin ni boleh share je lelaki perempuan. So, bila ada yang tanya saya soalan-soalan kat atas, sering saya tekankan WAJIB ikut rules/konsep asas breastfeeding ni dulu. Sebenarnya jika ibu jaga pemakanan yang seimbang dan ikut rules breastfeeding ni, insya Allah susu ibu akan sentiasa cukup buat anak tersayang..adakalanya sampai terlebih-lebih.

Vitamin Shaklee ni BUKAN untuk banyakkan susu tapi untuk bekalkan keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu menyusu supaya badan ibu cepat recover dan sentiasa rasa cergas bertenaga walaupun ibu terpaksa berjaga malam! Bila badan sihat dan cergas, pengeluaran susu ibu akan lebih lancar dan ibu tak perlu risau badan jadi lembik dan lesu sebab anak asyik bergayut jer. Memang tak dinafikan bila makan alfalfa atau protein ESP, tiba-tiba susu jadi banyak dari biasa. Kesan pengambilan ESP pula akan membuatkan susu ibu jadi lebih pekat dan hasilnya bayi cepat kenyang. Lihatlah perbezaan pada susu sebelum dan selepas saya mengambil vitamin.  Itu hanyalah kesan sampingan yang mana semua ibu menyusu pasti suka!

Antara kesan sampingan lain yang membuatkan anda dan suami pasti teruja ialah

  1. Badan rasa segar, kurang penat.
  2. Jarang sakit seperti demam, selsema, batuk, migrain, gastrik dan macam-macam lagi
  3. Wajah dengan mood yang ceria. Kulit halus dan kesan jerawat makin pudar.
  4. Stretch mark di perut atau bahagian badan makin pudar.

Dahlah badan rasa bertenaga je, susu jadi makin banyak lepastu dapat pula bonus kulit makin halus dan cantik! Haisshh…pendek kata memang suami suka sangat dengan perubahan pada isteri mereka yang amalkan set menyusu shaklee ni. Kat bawah ni adalah salah satu testimoni pelanggan yang amalkan set menyusu ni.

Cara Banyakkan Susu IbuAnda boleh  lihat banyak lagi testimoni pelanggan di sini.

Jadi, sebelum anda decide nak beli suplemen atau pun tak, selidik dulu punca susu ibu tu jadi makin sikit. Bagi yang memerlukan bantuan suplemen, bolehlah hubungi saya di 013 939 5771 melalui SMS/WhatsApp/Telegram. Saya akan guide apa yang anda perlukan. Setiap pembelian set menyusu shaklee, anda layak untuk  mendapatkan konsultasi penyusuan susu ibu secara percuma dan berterusan dari saya! Insya Allah saya sedia membantu anda 🙂

Minum ESP susu badan boleh banyak?? Biar betul!

Antara kegemaran ibu menyusu masa kini ialah dengan mengamalkan protein soya iaitu ESP..namun persoalannya, benarkah hanya selepas minum ESP susu badan boleh bertambah banyak? Ada yang cakap..”saya minum ESP..tapi sama je hasilnya! Tak banyak pun susu!”  Bila google..merata-rata semua cakap tips banyakkan susu badan adalah dengan minum ESP.

Apa yang saya boleh katakan, pengambilan ESP semata-mata tidak akan menyebabkan susu badan ibu bertambah banyak! Tetapi, jika ibu mengamalkan konsep asas dalam penyusuan iaitu semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyaklah susu akan dihasilkan..dan pengambilan protin ESP akan membantu mempercepatkan lagi penghasilan susu badan ibu. Jika ibu minum ESP tapi jadual pam ke laut, menyusu anak sekali sekala atau dalam tempoh yang agak panjang (lebih dari 3 jam)..mungkin ESP tidak akan dapat membantu anda..malah milkbooster apa sekali pun yang anda makan tidak akan membantu anda. Pengambilan makanan seperti milkbooster hanya berkesan jika diiringi dengan usaha ibu juga untuk kosongkan payudara sekerap yang mungkin. 

Anda pastinya ibu yang bijak dan sanggup buat apa sahaja demi anak tercinta bukan? Apalah kiranya berkorban masa dan tenaga untuk pastikan stok EBM yang dibekalkan kepada anak mencukupi…Berdasarkan pengalaman saya sendiri, hanya dengan kerapkan mengepam dan buat power pumping pun boleh membanyakkan susu badan. Mudah bukan? Dengar macam mudah tapi tak semua mempunyai jalan yang mudah! Ada yang terpaksa mengharungi jalan yang agak sukar dan mencabar. Ya! saya juga tak terkecuali dari mengalaminya..Usaha yang gigih, penat toksah cakap lah..kecewa? kadang-kadang bila lihat botol kosong..hanya angin yang keluar waktu mengepam! Kalau ibu yang tidak sabar..pasti mengalah sebelum dapat hasilnya..Wahai ibu sekalian, jangan terlalu cepat putus asa..jika anda faham konsep asas dalam penyusuan..pasti anda akan teruskan juga usaha anda sebab pasti ada hasilnya..bezanya cepat atau lambat sebab ianya bergantung kepada badan individu tersebut.

Saya menyusu anak pertama dengan ilmu penyusuan yang tersangat cetek! Minum ESP pun waktu susu dah drop sangat-sangat (2-3 oz per session)..tapi usaha tak cukup! (Tahu..bukan tak tau..tapi tak amalkan dengan konsisten) ..Jadual pam on off..kadang ke darat..kadang ke laut..ngeeee ;p Dushhh!!! Boleh singgah di SINI untuk cerita saya ketika dolu-dolu..Bila anak yang kedua..at least dah faham lah konsep asas dan betul2 apply lagi-lagi bila susu drop. Maklumlah bz yang amat..kadang-kadang ‘M’ pun ada jugak ..hehehhe. ;p Alhamdulillah..dari 3-4 oz ..selepas beberapa hari terus melonjak ke 6-8 oz..adakalanya mencecah 10oz! Tengok @_@ !!! 3-4 oz..lebih kurang je waktu anak pertama..tapi sebab tak buat dengan betul so tak membantu sangatlah!

Bagi saya…ESP tersangatlah membantu saya dalam penyusuan..jika susu tiba-tiba jadi sedikit merudum, cepat-cepat saya ketatkan semula jadual pam harian dan juga minum ESP secara konsisten..dan saya  amalkan tips untuk banyakkan susu dalam masa yang singkat! Terus terfikir..ya Allah..kenapa lah dulu tak buat cam gini yer..tak pandai pun ye jugak..sedangkan boleh jer! Semua orang boleh..termasuk anda. Nak tahu rahsianya? Ooopppsss!!! Tips/Rahsia untuk banyakkan susu badan hanya EKSLUSIF untuk pelanggan-pelanggan saya 😉 Setiap pembelian SET MENYUSU SHAKLEE daripada mama2r.com layak untuk mendapat tips ekslusif ini…dan bagi regular customer saya, anda juga boleh. Hanya emailkan pada saya dan taipkan kata kunci RAHSIA BANYAK SUSU.

Dan…raaaaaaamai yang dah cuba ESP..rata-rata bagi komen, ruginya tak cuba minum ESP dari dulu..yelah..dahlah susu banyak, kulit pun jadi cantik. Wowwiee..bonus cantik untuk anda!

Untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, jangan segan2 contact saya yer! 😉  Harga memang mampu milik. Bagi yang mempunyai kekangan kewangan tapi ingin mencuba, set budget tersedia untuk anda.

Email : tgmuzlina@gmail.com
Contact No : 013 939 577 (MuzZ) – wassap pun boleh 🙂
Facebook : http://www.facebook.com/Mama2R

Shaklee Breastfeeding Set..mana satu nak pilih?

Baru petang tadi saya ke rumah seorang pelanggan yang meminta saya consult mengenai Shaklee Breastfeeding Set. Sebelum ni memang dia pun pernah makan vitamin Shaklee..jadi lebih mudah kerja saya tak perlulah beria nak cerita mengenai vitamin Shaklee ni..hehe.. Bezanya dia makan sebelum ni bukan untuk tujuan breastfeeding.

Bila kita bercerita mengenai breastfeeding atau pun penyusuan susu ibu ni..memang tak boleh lari dari konsep demand vs supply. Selagi ada permintaan susu dari bayi, selagi tulah susu akan dikeluarkan. Konsep yang sangat mudah kan? 🙂 Ramai ibu yang sering salah anggap mengenai Shaklee Breastfeeding Set..ibu beranggapan bila makan vitamin ni susu terus melimpah ruah tanpa perlu buat apa2. Dan yang paling penting ibu kena tau kenapa dia makan Shaklee Breastfeeding Set ni dan fahami macam mana vitamin ni dapat bantu ibu untuk dapatkan hasil pengeluaran susu seperti yang kita nak. Bagi pelanggan saya, dah jadi tanggungjawab saya untuk bantu anda menjayakan penyusuan susu ibu untuk si comel anda.

Inilah si comel Arissa..Alhamdulillah exclusive bf dan sekarang masih fully bf 🙂 Usia 9 bulan dah nak berjalan.

Tujuan asal kita makan vitamin adalah untuk kesihatan. Shaklee Breastfeeding Set adalah vitamin yang melengkapkan mana-mana keperluan nutrisi ibu yang tidak dipenuhi. Kalau tak makan vitamin pun, ibu tetap boleh tambah susu badan kalau kena caranya. Ibu zaman sekarang ramai yang dah bekerja untuk bantu ekonomi keluarga..tapi dalam masa yang sama tetap nak kena kemas rumah, masak untuk suami dan anak-anak, buat kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Kalau ibu tak cukup stamina, memang balik je kerja dari office terus terjelepuk keletihan..tambah lagi kena menyusukan si kecil dan melayan anak-anak lain yang semakin lasak. Situasi macam ni kadang boleh menimbulkan suasana dan mood yang tegang pada kita sebagai ibu kan? Dengan bebanan kerja kat office lagi..haisshhh..macam-macam lah kalau nak cerita kat sini. Masing-masing ada masalah kan? Jadi, di sinilah peranan Shaklee Breastfeeding Set untuk bantu ibu untuk kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari. Setiap vitamin dalam set breastfeeding ni ada fungsi yang tersendiri. Contohnya B Complex adalah anti-stress semulajadi..jadi takdelah mood kita pun muncung je manjang bila serabut dengan kerja dan juga perangai anak-anak. Selain bagi tenaga, B complex ni memang bleh buat kita cool jek. Pernah tak ibu pam susu waktu stress tapi susu agak  malu2 je nak keluar.Haaaa…kan? Sebab pengeluaran susu pun berkait rapat gak dengan emosi kita. Cuba pam waktu kita tengah happy sangat..Mesti terkejut dan teruja dengan hasilnya…susu pun laju je keluar dan kadang-kadang boleh dapat luar biasa banyaknya.

Bila makan vitamin, of course anak kita pun dapat khasiatnya direct dari susu ibu. Kalau ibu tak jaga makan sekalipun, anak tetap akan dapat minum susu yang ada khasiat dari ibu..tapi yang merananya adalah kita sebab tak cukup zat. Habis semua zat dan nutrien yang baby kita perlu akan diambil…so apa je yang tinggal pada kita? Nanti badan kita akan cepat letih, penat, cepat pitam, tulang rasa lenguh dan mudah sangat kena cramp. Kalau dibiarkan mungkin kita akan dapat risiko tulang rapuh lak. Takkan nak biarkan sebab menyusu secara eksklusif, kita terpaksa bayar dengan osteoporosis? Atau anda nak bayar dengan anemia? Kalau kita ada pilihan yang boleh menguntungkan kedua-dua pihak, why not kan? Shaklee Breastfeeding Set memang menguntungkan ibu dan juga bayi pada masa yang sama ayah pun tumpang happy. 🙂 

Shaklee Breastfeeding Set terdiri daripada multivitamin hebat iaitu Vitalea, B complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix (kalsium + magnesium +vit D) dan juga Alfalfa. Banyak????Mungkin itu yang bermain di fikiran ibu semua kan? Mana satu nak pilih? 

Pilihan Shaklee Breastfeeding Set

Ibu boleh pilih mengikut keperluan dan budget masing-masing. Anda boleh hubungi saya untuk mengetahui set mana yang paling tepat untuk anda. Pilihan majoriti ibu menyusu adalah complete set sebab Shaklee Breastfeeding Set ni bukan jer sebagai milkbooster tapi sesuai dikongsi seisi keluarga. Penjimatan yang sangat berbaloi. Seluruh isi keluarga dapat manfaatnya. Anda boleh lihat sendiri testimonial pelanggan kami. Setiap pembelian set breastfeeding daripada saya akan menerima tips ekslusif, jadual pam dan juga konsultasi secara berterusan. Tak lupa sesuatu yang istimewa daripada saya dan anda akan dijemput menyertai kami di group eklusif kami. 😉

OrderNow

Tension dgn resdung, gatal-gatal hidung..asyik selsema jek..Habis naik alergi satu badan..atau anda ada eczema? WAJIB cuba ALFALFA!

Masa yang paling dinantikan oleh peminat Alfalfa!! Lagi2 kalau anda mengalami resdung, alergi, gatal-gatal, eczema atau masalah kulit yang lain. Kalau biasa anda hanya cuba..tapi tak konsisten..inilah masanya..untuk anda rasai dan alami perbezaan yg sangatlah mengujakan. Ini diakui oleh rata-rata pengamal alfalfa yer. 

Harga Alfalfa small (330 tabs) RM 53.75 (WM) 

Harga Alfalfa large (700tabs) RM 97.75

Contact me at tgmuzlina@gmail.com atau 013 939 5771 untuk sebarang pertanyaan produk dan bagaimana nak jadi ahli.

Sekilas info mengenai Alfalfa :

  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’
  5. Memberi kelegaan semasa haid
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat athma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit
  19. Membuang angin dalam badan
  20. Dan banyak lagilah khasiat yang lain2..
Mari kita lihat..apa kata pengguna yang suka sangat dengan alfalfa ni..
Pengguna 1 : Alfalfa jadi milkbooster..susu makin banyak dan lebih pekat. Masalah keputihan dan eczema juga berkurangan. Alfalfa pun macam kacip fatimah 😉
Pengguna 2 dan 3 : Selain masalah keputihan totally gone..alfalfa juga merapatkan keintiman dan mengeratkan kasih sayang antara suami isteri. 🙂 Angin dalam badan pun dah kurang. Berat juga turun 7-9kg after 3 months.
Pengguna 4 : Resdung berkurangan..so dah jarang bersin dan selsema.

Banyak lagi testimoni yang akan saya kongsikan. Bagi yang tak suka telan pil..boleh je buat air then minum 😉 Macam mana caranya?

Amacam?? Rugi anda tak cuba tau!! Alfalfa ni bukan untuk wanita je..untuk anak dara ke..anak teruna..dewasa..warga emas..sume boleh makan..tapi pesakit SLE dan ibu hamil tak digalakkan ambil..Please dapatkan nasihat pakar dulu yer..Do contact me if interested k 😉

Pilih yang mana satu anda nak cuba 🙂

OrderNow

[Breastfeeding] Tips untuk Membanyakkan Susu Ibu

Jika anda ibu menyusu..tiba2 anda mengalami zaman kegawatan susu..hehee..gawat yer..jadi..apa yang anda akan buat?? Cari milkbooster?? Yer..saya akui ramai yang terus ambil jalan mudah nak tingkatkan pengeluaran susu dengan makan/minum milkbooster..tak dinafikan, memang ianya membantu..tapi jika anda tak cari punca sebenar kenapa susu anda merudum..milkbooster takkan beri kesan langsung pada anda.

Kali ni saya nak share..sedikit sebanyak mengenai macam mana nak troubleshoot kenapa susu merudum..So, STEP yang PALING PENTING sekali ialah..CARI PUNCA!!!

1- CARI PUNCA – Kenapa susu makin sikit/kurang?..Kenapa susu merudum?..

Mesti ada sebab kenapa tiba2 susu jadi sikit..Sebelum ni banyak je..alih2 minggu ni jadi sikit. Cuba tanya diri anda perkara di bawah ni yer..

Ikut konsep ‘demand’ versus ‘supply’ ?? Makin kerap payudara dikosongkan, makin banyak susu akan dihasilkan. Sebolehnya 2-3 jam sekali yer.

Bayi menyusu brapa jam skali? 1 jam? 2 jam? 3 jam? Siang mungkin takde masalah kot. Sebab mostly baby memang minum average 2-3 hours skali kan. Tapi malam macam mana? Adakah bayi anda jenis yang tidur dari pukul 10 malam..sampai lah ke pagi. (Syoknyer tido..hehe). Kalau yer..anda kena bangun dan kejutkan bayi untuk minum..sehingga betul2 kosong. Ataupun..kalau bayi tak nak gak menyusu..kenalah pam yer..Pastikan kedua2 belah payudara dikosongkan. Ngantukkkk???? Memanglah..mula2 je..alah bisa tegal biasa..mulakan waktu dalam pantang lagi..jadi anda dah biasa nanti. Saya dah mengalaminya waktu anak pertama..anak lak jenis bangun 2-3 jam skali.. 😉

Saya dah pam ikut jadual? Dah kosongkan payudara setiap 2-3 jam skali..tapi kenapa sikit jugak yer??

  • Adakah anda sedang period?
  • Adakah anda stress?? Tension?
  • Adakah anda sedang berpuasa?
  • Anda tak sihat?
  • Kurang minum air?
  • Tak cukup tidur?
  • Mengandung?

Untuk sebab2 yang boleh dipulihkan, carilah cara untuk pulihkannya. Kalau kurang minum air, maka minumlah air secukupnya

2- PAM DENGAN LEBIH LAMA

Kalau biasa pam 10 minit, cuba tambah lagi 10 minit. Mungkin dalam tempoh mengepam yang extra tu boleh dapat let down berkali-kali. Saya biasa buat kat ofis..kadang tu bila minit ke 20..tiba2 dapat let down lagi..kadang da nak stop..dapat let down lagi..Tapi kena ingatlah yer bagi yang bekerja..jangan sampai effect kerja lak..

3- POWER PUMPING

Power pumping ialah kaedah meningkatkan pengeluaran susu ibu dengan meniru gaya ‘cluster feeder’ di kalangan bayi menyusu. Cara membuat power pumping ialah:

Untuk double pumping:

(dalam masa 1 jam)
10 minit pam
10 minit rehat
10 minit pam
10 minit rehat
10 minit pam

Atau:

Untuk single pumping:

5 minit pam kanan
5 minit pam kiri
5 minit rehat
5 minit pam kanan
5 minit pam kiri
5 minit rehat
5 minit pam kanan
5 minit pam kiri
5 minit rehat

Power pumping memang berkesan dan terbukti!! Saya sendiri mendapat lebih 2 bekas semalam selepas membuat power pumping

Power pumping boleh dibuat 2-3 kali sehari, bergantung kepada masa yang ada..

4- URUT BREAST

Sambil mengepam buat urutan pada breast dan bayangkan seolah-olah kita sedang menolak susu supaya keluar dari-nya. Insya-Allah minda bawah sedar sangat powerful.

5- PAM DI WAKTU MALAM/DINIHARI

Hormon penghasilan susu iaitu prolaktin meningkat secara natural pada waktu malam. Jadi, gunakan masa ini untuk mengepam dan merangsang susu agar lebih banyak dihasilkan.

6- TAMBAH SESI PAM DI PEJABAT/RUMAH

Dalam falsafah penyusuan, breast yang penuh (dengan susu) dan galactostasis iaitu susu yang masih ada dalam breast bila proses mengepam tidak dilakukan dengan sempurna (tak kosongkan breast) akan menyebabkan susu makin merudum.

Ini kerana 2 sebab:
1) Feedback inhibitor of lactation yang memperlahankan penghasilan susu bila breast penuh
2) Bila breast penuh, peranti penerima prolaktin menerima insyarat supaya berhenti menghasilkan susu

*layman term macam tu lah, senang sikit nak faham

Sebab tu kita tak boleh tunggu breast penuh untuk mengepam. Pam susu secara kerap dan konsisten.

Nak menyusukan anak bukan mudah. Tapi bukan benda sangat special sampai kena ada condition yang special baru boleh menyusu. Ramai ibu yang kerja di site, kerja di bahagian production, malah pramugari dan yang kerja offshore mampu menyusukan anak mereka sepenuhnya.

*credit info

Bersama membudayakan penyusuan susu ibu 😉

Resepi – Susu Berbadam

Kali ni saya nak share satu resepi utk korang cuba..resepi ni saya dapat dari confinement lady saya yg vougue, Kak Ice. 😉

Kalau korang rajin buat dan amalkan..Insya Allah..susu jadi lebih banyak, badan jadi lebih montok..bukan gemuk yer..dan akan jadi lebih bertenaga..

RESEPI – SUSU BERBADAM

1 gelas susu segar
1 sudu besar badam kisar
1 sudu kecil kismis kuning
3 biji kurma

1 biji telur ayam kampung (amik yang kuning jer)
1 sudu besar madu

**Untuk 2 minggu pertama je kena letak kuning telur tu..pastu takyah daa..

Macam mana nak buat??? Blend je semua pastu boleh minum!!! Senang kan?? Selamat Mencuba!! ^__^

Makanan Semulajadi Penambah Susu Ibu

Menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menyusukan anaknya untuk mendapatkan susu perahan yang banyak, terutama bagi yang bekerja. Lebih-lebih lagi sekarang ni kita makin menghampiri Ramadhan… jadi makin giatlah aktiviti pengumpulan susu ini di kalangan ibu-ibu.

Bagi saya, set penyusuan (diambil bersama Energizing Soy Protein dan Performance Drink) amatlah membantu untuk ‘memperkasakan’ penghasilan susu ibu, tambah2 semasa berpuasa. Namun, ibu2 walaupun mengambil set penyusuan ni sebenarnya masih boleh mengambil apa saja milk booster yang ada di luar sana. Antara makanan penambah susu yang boleh didapati secara semulajadi ialah:

(1) Daun alfalfa

alfalfa

Meskipun dalam set penyusuan tu ada pil alfalfa, tapi tak salah kalo nak makan daun alfalfa… tapi kat Malaysia ni saya biasa jumpa orang jual daun alfalfa untuk haiwan ternakan (alfalfa sangat bagus untuk binatang ternakan!). Kalau kat supermarket yang ada ‘alfalfa sprout’ atau yang jenis cambah tu. Belasah ajelah belalang.

(2) Halba @ fenugreek

fenugreek

Halba atau juga dikenali sebagai fenugreek merupakan milk booster yang agak terkenal di kalangan ibu2 di negara kita. Halba biasanya digunakan dalam masakan. Ada juga halba dihasilkan dalam bentuk pil yang.

(3) Jintan

jintan

Jintan ni sama dengan halba di atas, biasanya digunakan dalam masakan. Jadi tak hairanlah kalau lepas makan kari, kilang susu rasa penuh saja..kan 🙂 

(4) Kurma

kurma

Kurma membekalkan kalori segera, amat sesuai untuk ibu menyusu kerana ibu menyusu memerluka extra kalori.

(5) Susu

susu

Khasiat susu tidak dapat dinafikan lagi. Ibu perlu minum susu untuk menghasilkan susu… mungkin ideal kerana bukan sahaja memberi kebaikan kepada susu ibu, malah juga menjaga tubuh ibu dengan membekalkan protin, kalsium dan berbagai jenis vitamin dan galian perlu.

(6) Keju

cheese_mozzarella

Keju yang tinggi kandungan zat, sama seperti susu membekalkan protein, kalsium dan vitamin serta mineral perlu. Keju seperti juga susu dan produk tenusu lain, ia mudah diserap oleh tubuh. Jadi tak hairan kalau lepas makan keju, terasa ‘berat’ saja kilang susunya

(7) Tempe

tempe

Tempe yang dibuat dari kacang soya adalah tinggi kandungan protein. Ia bukan saja membantu membanyakkan malah memekatkan susu.

(8) Sayuran hijau

sayur

Sayuran hijau seperti kucai, sawi, dan sebagainya membekalkan vitamin B perlu terutama asid folik yang penting dalam penyusuan susu ibu.

(9) Lobak putih

lobak_putih

Lobak putih mengandungi vitamin C melebihi buah-buahan, serta serat yang tinggi. Kedua-duanya membantu dalam penghasilan susu ibu, dan juga memperbaiki sistem imuniti tubuh ibu.

Dan banyak lagi makanan yang boleh membantu dalam menambah susu ibu. Walau bagaimana pun, semua usaha harus disertai dengan ilmu pengetahuan dalam bidang penyusuan.

AMALAN WAJIB – KOSONGKAN PAYUDARA!

KERAP MENGEPAM – setiap hari sekurang-kurangnya 2-3 jam sekali, terutama ketika bayi tiada bersama.

Doa membanyakkan susu ibu:

doa-dan-zikir-membanyakkan-susu-ibu

*credit

Zikir-zikir untuk membanyakkan susu ibu seperti YA MATIIN, Selawat dan sebagainya. Dan ibu-ibu hendaklah selalu bertaubat, bersedekah, membersihkan hati dan berbaik sangka dengan si pemberi rezeki.

Kalau dah banyak sangat penambah susu, perlu lagi kah ambil set penyusuan? YA! Set penyusuan BUKAN SEMATA-MATA UNTUK MEMBANYAKKAN SUSU, tapi memberi tenaga, kurangkan kelesuan, mengurangkan stress dan membahagiakan ibu… ibu gembira keluarga bahagia.

*credit

Jika anda dah cuba bermacam-macam cara di atas, mungkin anda perlukan suplement  untuk mengisi ruang-ruang zat yang kosong dalam badan..Bila badan da sihat..Insya Allah..badan akan melancarkan proses penghasilan susu. 

Berminat?? Hubungi saya di 013-9395771(Muz) atau email ke tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut. ‘Like’ facebook fanpage saya untuk mengetahui pelbagai tips kesihatan dan breastfeeding yang akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa.

Peranan Vitamin Dalam Penyusuan Susu Ibu

Sebelum anda membuat pembelian apa-apa suplemen/vitamin daripada saya..saya nak pastikan yang anda tahu tujuan anda makan suplemen. Ni tersangatlah penting sebab saya tak jual produk tanpa konsultasi. Anda boleh beli secara terus dengan cawangan Shaklee atau mana-mana distributor…tapi anda tidak akan dapat sebarang konsultasi selepas membeli produk tersebut.. Sama macam kita pergi ke Farmasi..bila beli ubat/vitamin..dah balik ke rumah..baru teringat nak tanya macam mana nak makan..lepas da makan..jika ada sebarang masalah..anda tanya ahli farmasi tadi tu ke?? Kalau yang tanya pun..mungkin skali dua boleh la kan dia layan..kalau banyak2 kali..diorang pun da malas nak layan…

Tapi…saya menyediakan KONSULTASI PERCUMA untuk pelanggan-pelanggan saya..Dalam erti kata kat sini..bukannya lepas anda dah  beli dengan orang lain..datang minta konsultasi dengan saya..Oh Nooo!!! Saya perlu menjaga HAK EKSKLUSIF customer saya juga yer 🙂 Harap Maaf. Kecuali..anda membuat pembelian produk di cawangan Shaklee menggunakan Shaklee ID saya..then anda layak untuk mendapatkan hak eksklusif itu 🙂 

Sebab tu waktu konsultasi saya tanya banyak perkara..saya selidik dulu apa permasalahan pelanggan tersebut..Contohnya kalau saya consult untuk ibu breastfeed..saya akan tanya macam2..untuk tau root cause dulu kenapa susu merudum or sikit dan sebagainya. Sebab ada yang tak faham konsep asas penyusuan..jadi saya taknak kalau nanti dia makan supplement tapi tak nampak hasil..dia akan rasa KECEWA..dia akan salahkan produk tersebut. Sedangkan konsep asas penyusuan yang dia tak ikut. 🙂 Tapi ada antara pelanggan taknak jawab soalan-soalan yang saya tanya..Hurmm..Ketahuilah..niat saya bukan busy body..tapi saya hanya cuba membantu anda. 

Saya sering ditanya tentang perkara ini:

 “Tolong cadangkan apakah makanan atau vitamin membanyakkan susu ibu yang paling berkesan? Saya nak ambil dari sekarang. Sekarang saya mengandung 6 bulan. Saya nak, anak lahir saja susu dah banyak dan boleh menyusukan hingga umur 2 tahun”

 

Jawapannya mudah saja:

 “Makanan atau vitamin yang anda perlu ialah ILMU PENYUSUAN

 

Terdapat banyak salah faham tentang penyusuan, perkaitannya dengan pemakanan serta praktik penyusuan susu ibu yang betul.

 

Antara kesilapan-kesilapan terawal yang mungkin dibuat oleh seorang ibu (yang sebenarnya niatnya nak menyusu):

  1. Tidak belajar konsep penyusuan yang betul.
  2. Tidak faham perkaitan ‘supply’ dan ‘demand’.
  3. Terpengaruh dengan lambakan produk membanyakkan susu ibu di luar sana.
  4. Terpengaruh dengan lambakan tips-tips membanyakkan susu yang banyak menekankan tentang ‘makanan memperbanyakkan susu badan’ atau ‘makanan untuk tambah susu badan’
  5. Tidak menemui orang yang betul untuk belajar tentang penyusuan, misalnya bertanya kepada orang yang tidak menyusukan anak.
  6. Mengambil remeh ilmu penyusuan susu ibu.

Vitamin, atau apa saja pemakanan yang katanya membanyakkan susu, sebenarnya memberi sokongan kepada tubuh badan ibu, ia menutup ruang2 yang lopong. Iaitu membekalkan vitamn/mineral/khasiat yang tidak dapat ditampung oleh pemakanan ibu.

Misalnya sayuran hijau membekalkan vitamin B terutama asid folik untuk ibu yang menyusu (dan sesiapa sahaja). Daging dan produk soya membekalkan protein. Longan kering membekalkan kalori. Jadi tidak hairanlah ibu mendapati susu mereka menjadi banyak selepas mengambil makanan2 seperti di atas.

Dalam hal suplemen/vitamin, sebenarnya tidak ada vitamin khusus untuk ibu menyusu yang MEMBANYAKKAN SUSU. Susu ibu tetap mengkuti konsep asalnya – pengeluaran bergantung kepada keperluan NAMUN vitamin membantu ibu yang mengalami masalah dalam penyusuan untuk mendapatkan nutrisi yang mencukupi yang tidak dapat dipenuhi oleh diet harian.

Ada ibu yang berkata “Saya dah makan banyak”

Makan banyak dengan makan sihat sama sekali tidak sama. Makan banyak boleh jadi makan HAMPAS sahaja. Tambahan pula jika ibu itu:

  • Kerap makan di luar (biasanya ibu bekerja)
  • Makan makanan segera, makanan rapu, etc
  • Sangat sibuk hingga selalu skip makan
  • Selalu berada dalam keadaan stress
  • Kurang rehat
  • Tak cukup tidur
  • Sering sakit
  • Mengalami masalah kesihatan

Jadi ibu ini memerlukan sokongan dari segi vitamin/suplemen bagi memenuhi keperluan tubuh yang tidak dapat dipenuhi/dirosakkan oleh perkara2 di atas.

Family Wellness Set dengan tambahan Alfalfa dan Ostematrix adalah set lengkap yang sesuai untuk ibu yang menyusukan anak. Juga sesuai untuk ibu-ibu yang tak menyusukan..

Lelaki dan wanita muda juga sesuai lagi bagus untuk mendapatkan set ini. Ia bukan saja menjadikan anda cergas bertenaga, malah mengurangkan stress, mencantikkan serta menggebukan kulit, menguatkan tulang, dan menyelesaikan masalah kewanitaan seperti keputihan serta mengetatkan faraj.

*credit 

 

1001 Khasiat Alfalfa Complex

Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil

alfalfa_sprouted

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi.

Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s. Ia merupakan sumber semulajadi alfalfa. Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air sebagai minuman herba semulajadi.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik(SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Yang BEST nya….Alfalfa Complex Shaklee ni tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Ramai yang confius..terutamanya ibu-ibu yang ambil alfalfa sebagai milkbooster..Ada yang  hanya mengambil alfalfa sahaja..tidak mahu supplemen lain kerana tujuannya hanya untuk banyakkan susu. Ketahuilah..khasiat alfalfa tidak hanya tertumpu pada nak boost up susu ibu sahaja..Itu hanyalah BONUS atau kesan sampingan untuk ibu-ibu yang menyusukan anaknya. Dan..tidak hanya tertumpu kepada wanita sahaja..Sesiapa pun boleh makan kecuali ibu mengandung dan juga pesakit SLE. Husband saya pun makan untuk kurangkan masalah resdung dia. 🙂 Mari kita lihat apakah khasiat Alfalfa ni.

alfalfa

1001 Fungsi Alfalfa*

  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’
  5. Memberi kelegaan semasa haid
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat athma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit
  19. Membuang angin dalam badan

*credit

Why alfalfa?

  • Treats arthritis
  • Cures kidney problems
  • Cleanses the blood
  • Aids in digestion
  • Lowers blood sugar

Alfalfa is rich in vitamins, minerals, and other nutrients that play a very important role in the strength and growth of our bones and in the maintenance of a healthy body. Dried alfalfa and alfalfa sprouts are often used to enhance health. Alfalfa is commonly used to treat arthritis, diabetes, digestive problems, ulcers, kidney and bladder issues, and asthma. The antibacterial and antifungal properties of alfalfa provide relief from arthritis pain and heal ulcers, liver disorders, and gastritis.

Alfalfa root is used to improve urine flow, reduce fever, and treat jaundice and kidney stones. Because of alfalfa’s detoxifying effect, it can be used as a tonic. Alfalfa herbal supplements are a good source of beta-carotene and calcium. These contents help reduce LDL cholesterol and lower blood sugar levels.

*sumber  

AWAS!!!!

Tidak semua alfalfa adalah sama, alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia. *credit 

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Berminat untuk mencuba? Sila hubungi saya sebagai pengedar sah Shaklee anda.
Email : tgmuzlina@gmail.com
SMS/WhatsApp : 0139395771 (Muz)
Facebook Fanpage : Mama2R

[All About Breastfeeding] Lagi Testimonial Ibu Menyusu!!

Sabtu lepas saya ke branch Shaklee untuk amik stok. Alang-alang..memang berjalan sakan lah kan..dan yg bestnya..fully CD si comel Arissa.. 😉 sama jek mcm pakai pampers..bezanya kene bawak wetbag lah kan..So..memang penat tak hengat..tapi blk rumah..kul 1.30 pagi baru tido..haha..Mata da ngantuk sangat-sangat tp kena pam dulu sebelum tdo sebab Arissa da tido lena..dapat lah dalam 6oz..Lepas tu terus minum ESP + ostematrix then tido…terbangun dekat kul 5 pagi..memang bengkak gila..sume syok tido kepenatan..termasuk Arissa 😉 Amik pam..dapat 13oz!!! Nak nangis den raso..huhu..Itu pun saya stop pam sebab Arissa da bangun nak susu..Terus susukan dia..Saya bukan jenis yang mewah susu..dpt 3-4 oz lps naik keje tu pun da cukup banyak..jadi pengambilan supplement amatlah membantu saya..Syukur Alhamdulillah.. 🙂

Dan hari yang sama dapat berita gembira daripada customer saya.. Alhamdulilah..happy for u dik 🙂 Semoga Allah s.w.t memberi rezeki yang lebih meriah untuk Syifa..Teruskan usaha murnimu itu at least 2 tahun.. 

Dan ini pula selepas 3 hari pengambilan Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix dan juga apply TIPS EKSLUSIF kami..

Family Wellness_Ostematrix_Alfalfa_Ibu Menyusu 1

*TIPS EKSLUSIF hanya kami berikan kepada pelanggan-pelanggan kami 😉

susu pekat

Pengambilan Alfalfa akan memberi kesan yang berbeza kepada ibu dan juga bayi. Ada bayi yang mungkin akan meragam, kembung perut dan cirit-birit apabila si ibu mengambil Alfalfa dalam jumlah yang banyak. Jadi, berapa biji sebenarnya si ibu perlu mengambil alfalfa?

*credit to Mommy Hadha

Soalan popular daripada customers ialah “berapa biji alfalfa nak makan ni hadha? boleh ke makan lebih daripada dua biji ni?

Ohh boleh sangat sebenarnya sebab maksimum pengambilan alfalfa (seperti yang tertera pada botol alfalfa tu) ialah 10 biji sehari. NAMUN, untuk membiasakan tubuh anda dengan pengambilan alfalfa ni, disarankan anda bermula dengan dos yang rendah. Sebab apa? Sebab penerimaan suplemen pada setiap tubuh individu adalah sangat berbeza.
Oppss .. noted that entry ni khas untuk ibu menyusu tau. Saya tak touch pasal fungsi alfalfa untuk resdung, keputihan, keintiman etc. So, saya sekarang sedang explain pasal fungsi alfalfa sebagai penggalak susu/milk booster/membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.
Berdasarkan pengalaman, kajian, pemerhatian dan testimoni yang diterima, dapatan saya ialah :
  1. ada orang makan 2 biji alfalfa susu badan dah increase on next pumping session.
  2. ada orang makan 2 biji alfalfa sampai demam bengkak susu, so, dia cuma perlu makan sebiji sehari je.
  3. ada orang perlu makan lebih daripada 2 biji untuk dapatkan hasil yang diinginkan.
  4. ada orang tak cukup dengan alfalfa, perlukan Ostematrix dan/atau ESP.
  5. ada juga yang tak perlu/tak boleh alfalfa atas sebab-sebab kesihatan.
So, lain orang lain penerimaannya. Namun, konsep asas penyusuan susu ibu ialah Supply vs. Demand. Tu yang harus anda apply se’apply’ ‘apply’nya. Kalau penat, stress .. sila jangan skip makan vitamin-vitamin dalam set penyusuan yang kami sediakan. It really helps!

  * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

OrderNow