Tag Archives: omega 3

Tips mudah kawal kolestrol tanpa ubat

Kalau dulu..memang sangatlah kurang kesedaran dalam diri saya tentang kolestrol dalam badan ni. Apa lagi kalau nak kawal kolestrol..yang terlintas dalam kepala..

Alaaah…aku ni kurus je..mana de sangat kolestrol! 

Rupa-rupanya saya silap! Dan saya sedar semua tu sejak bila? of course lah sejak bila dah banyak membaca hehehhe.. ;p Jadi korang semua pun, jangan terpedaya dengan susuk tubuh anda yang kurus dan ramping itu bebas dari kolestrol ye! Mesti rajin check..sebabnya bahaya kolestrol ni boleh meragut nyawa kalau tak diatasi. Penyakit jantung dan strok adalah dua penyakit yang banyak menyerang mereka yang ada kolestrol tinggi ni. Bila teliti kembali apa yang saya makan..confirm! Memang makanan yang saya makan banyak sangat kolestrol sebab saya suka makan makanan yang berminyak, seafood macam udang, sotong, ketam..makan bukan setakat rasa..tapi melantak la juga kiranya 😉 So..tak kira badan kita ni gemuk ke, berisi ke..sederhana ke..atau kurus..semuanya terdedah kepada bahaya kolestrol ni. Unless lah kalau korang ni memang jenis yang sangat-sangatlah jaga dan amalkan pemakanan yang sihat dan juga gaya hidup yang sihat. Tapi rata-rata sekarang ni, nak bersenam pun jauh sekali kan? asyik busy dengan kerja di ofis je..tapi makan tak pernah busy! hehe..laju jek kalau order nasi lemak, char kuey teow dan sebagainya. 

Bagi mereka yang didapati tinggi kolestrol ni, biasanya doktor akan bagi ubat untuk rendahkan dan kawal kolestrol. Tapi jika anda punya pilihan untuk kawal kolestrol dalam badan tanpa menggunakan ubat, mana satu yang anda pilih?

Kawal kolestrol tanpa ubat?

Ya! Memang kita boleh kawal kolestrol dengan tidak bergantung kepada ubat-ubatan yang doktor bagi. Salah satu caranya yang saya beritahu sebentar tadi iaitu jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Saya kongsikan di sini artikel yang saya petik dari blog Dr.Zubaidi mengenai kajian yang telah membuktikan terdapat 4 produk sumber semulajadi yang dapat membantu merendahkan tahap kolestrol dalam badan dengan berkesan iaitu Pyhtosterols, bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan juga physilium husk.

  1. Sterol tumbuh-tumbuhan yang juga dikenali sebagai Phytosterols adalah sebatian pada tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolestrol. Ia terdapat pada minyak sayur-sayuran dan kekacang. Pengambilan produk itu akan menurunkan tahap kolestrol sebanayak 10% hingga 15%.
  2. Oat adalah bijirin yang mengandungi serat larut yang dikenali sebagai ‘beta glucan’dan terbukti merendahkan tahap kolestrol bagi mereka yang mengamalkannya.
  3. Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisme normal kerana ianya mengandungi Asid Lemak Tak Tepu iaitu EPA bagi mengurangkan infamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.
  4. Physilium husk pula adalah biji benih pokok ‘Plantago Ovate’dan biasanya digunakan untuk menangani masalah sembelit. Ia juga boleh menurunkan tahap kolestrol .

Shaklee sentiasa menawarkan produk yang berasaskan bahan-bahan semulajadi dan ianya juga turut bertindak secara semulajadi. Antara produk yang boleh mengawal tahap kolestrol dalam badan ialah Omega Guard dan juga produk terbaru Shaklee iaitu Phytocol-ST. Kajian klinikal yang telah dijalankan ke atas kedua-duanya terbukti dapat mengawal tahap kolestrol dalam badan sekaligus menurunkan risiko anda dari terdedah kepada penyakit jantung, strok, dan sebagainya.

Phytocol-ST membekalkan 2000mg Phytosterol tumbuhan setiap hari dan dirumus mantap daripada beberapa jenis phytosterol. Ianya menepati 100% keperluan harian phytosterol yang disyorkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) serta tidak mengandungi tambahan pengawet, pewarna, perisa dan pemanis.

kawal kolestrol dengan phytocol-st

Harga RM197 sebotol. Dapatkan harga yang lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee yang berdaftar

Untuk order Phytocol-ST ;

kawal kolestrol dengan minyak ikan omega 3

Harga RM136 sebotol. Dapatkan harga yang lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee yang berdaftar

Untuk order Omega Guard;

Batuk kahak berpanjangan..Adakah ianya penyakit kronik?

Assalamualaikum semua..

Kali ni saya nak share info mengenai batuk kahak yang berpanjangan. Sekarang ni cuaca tak menentu..sekejap panas sekejap hujan dan perubahan cuaca sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan kita. Saya dan keluarga pun tak terkecuali. Terkena lah jugak tempias batuk tapi takdelah teruk sangat..masih boleh dikawal.

Banyak punca batuk ni..ada yang disebabkan oleh asap rokok, asma, serangan bakteria atau virus dan tak kurang juga disebabkan oleh penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser. Kebiasaannya batuk ni akan hilang dalam 3-4 hari. Paling lama pun seminggu lah kot. Yang penting jangan tunggu sampai melarat baru nak cari penawar batuk ni sebab batuk kahak berpanjangan ni boleh mengundang kepada penyakit kronik!

Mengikut MayoClinic.com, batuk yang dianggap teruk atau tahap kronik ni jika anda mengalaminya lebih dari 8 minggu dan cepat-cepatlah pergi jumpa pakar yang berkenaan. Risau takut terkena jangkitan paru-paru atau organ lain lak nanti. Lebih-lebih lagi jika anda seorang PEROKOK! Baca untuk mengetahui penyakit COPD bagi perokok.

Saya dulu pernah mengalami batuk kahak berpanjangan selama berbulan-bulan (4-5 bulan)..Seksanya ya Allah..Allah je yang tau..dah la waktu tu mengandungkan Arissa..Setiap malam jadi fobia nak tido sebab tengah-tengah malam terjaga dan tak boleh nak bernafas selagi tak muntah. Bila muntah..dan kahak keluar..barulah boleh bernafas. Tarik nafas pun tak lepas..macam oksigen tersangkut. Yang paling tak suka..bila jumpa doktor..tarik nafas semuaaaaanya ok! Jadi doktor buat kesimpulan takde lung infection. Hurmmm..banyak kali gak la pergi dan sambung ubat batuk dan antibiotik. Waktu mengandung ni mana lah boleh makan sangat ubat batuk kan..kalau dia bagi pun dos yang paling minima. Saya pun dah cuba macam-macam petua yang orang cakap..makan kicap lah..air limaulah..madulah..semuanya tak menjadi..hanya dapat melegakan kejap je..Jadi saya control gitu jelah..Waktu tu saya tak tahu pun Omega ni boleh melegakan batuk dan mencairkan kahak. Kalau tak preggy..saya biasa makan Ubat Batuk cap kelapa laut tu je..hehe..atau pun ubat yang doktor bagi..tapi ngantuknyer..sabor je lah.

Bila dah tau..mula-mula saya buat eksperimen kat suami saya. Waktu tu dia sakit tekak..malam before tidur dia telan sebiji..dan Alhamdulillah esok dia cakap lega sangat tekak. Malam yang dia tidur tu memang dia batuk teruk..tapi dia cakap batuk tu terus keluar kahak. Dan sekarang..bila saya perit tekak dan batuk..saya sendiri berpeluang cuba Omega Guard sebagai penawar batuk kahak ni. Yes..amazing! It works on me..Memang kurang sangat rasa perit tekak..dan memang betul omega boleh mencairkan kahak. Lagi cepat kesannya dari saya makan ubat batuk dan yang penting tak ngantuk! Hehehhe.. ;p

Jadi, kalau anda pun mengalami masalah yang sama dengan saya..boleh cuba Omega Guard..lagi-lagi kalau yang pregnant tu kan..Bukan je dapat redakan batuk tapi dapat banyak khasiat Omega yang lain. Mesti setiap ibu impikan anak yang genius kan? 🙂

Oh ya..macam mana Omega Guard membantu dalam mengatasi masalah batuk kahak berpanjangan ni? Bila batuk, tekak pun rasa perit dan kemerah-merahan sebab dah terkena jangkitan kuman.

Sebenarnya asid lemak Omega-3, DHA dan EPA yang ada dalam Omega Guard tu lah bertindak sebagai anti-keradangan.

Saya kongsikan satu artikel dari Livestrong 

Fish oil and Asthma

According to the National Institutes of Health, fish oil might be beneficial for asthma because it improves air exchange in the lungs. The effect is primarily seen in children, versus adults. Indiana University researchers found that 3.2 grams of eicosapentaenoic acid, or EPA, and 2 grams of docosahexaenoic acid, or DHA, a day was able to help patients with asthma reduce the need for medications post-exercise when asthma symptoms are more likely to occur.

Airway Inflammation

Researchers from Division of Epidemiology, School of Public Health, and Department of Laboratory Medicine and Pathology, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota; and H. Lee Moffitt Cancer Center and Research Institute, Tampa, Florida studied DHA in fish oil’s effect on chronic obstructive pulmonary disease. From the research, conducted in animals, the authors concluded that omega-3 fatty acids might treat inflammatory types of respiratory ailments. Viruses, environmental pollution and bacteria that can lead to cough all produce inflammation in the lungs.

Immune Function

In a study of trauma patients, researchers from China gave intravenous fish oil to trauma patients. They compared immune function biomarkers in the bloodstream to a group of patients given soybean oil. The patients given omega-3 fatty acids had a significant boost in immune response to help fight infection. The trial results showed fish oil enhanced immunity at a cellular level.

Yang preggy tu jangan batuk waktu meneran..hehe..saya dalam labour room pun masih batuk lagi..nasib baik Allah permudahkan waktu nak bersalin..tak terbatuk nak meneran..hehhe..

Harga runcit RM136 untuk sebotol Omega Guard (90 capsul). Hubungi saya di 013 939 5771 atau email jer tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut

OrderNow

The Best Omega 3 ~ Mana satu minyak ikan terbaik?

Pelbagai jenis dan jenama minyak ikan dijual di pasaran. Bagi yang tidak mementingkan kualiti..mungkin akan beli je asalkan nama minyak ikan..atau tertulis pada label botol tersebut ‘FISH OIL’. Mungkin mereka tak tahu sepatutnya Omega 3 yang perlu dicari dan bukannya minyak ikan.

Kenapa kita perlu pilih minyak ikan terbaik? Semuanya sebab nak dapatkan khasiat Omega 3.

Persoalannya, fish oil brand apa yang nak kena beli dan terbaik di pasaran? Macam mana nak pilih? Ianya terpulang kepada anda jenama apa yang menjadi pilihan hati…tapi pastikan fish oil supplement yang baik dan berkualiti mestilah mengandungi lebih daripada 85% Omega 3.

Jangan keliru antara 1000mg MINYAK IKAN dan 1000mg OMEGA 3It’s TOTALLY DIFFERENT!!!!

Dan pastinya pilihan minyak ikan saya  ialah SHAKLEE OMEGA GUARD yang mengandungi 90% Omega 3! 

1 hidangan (3 kapsul) = 1000mg minyak ikan (540mg EPA, 360mg DHA) 

Anda perlukan at least 1000mg Omega 3 setiap hari. Kalau anda beli dekat farmasi atau di mana-mana kedai yang jual minyak ikan ni, pastikan kandungan EPA dan DHA menepati apa yang anda perlukan. Cuba lihat berapa banyak Omega yang diperlukan untuk mengatasi masalah seperti berikut :

For depression, you need: 1000 mg per day
For heart disease, you need: 1000 mg per day
For skin disorders, you need: 1000 mg per day
For blood pressure, you need: 2000 mg per day
For arthritis, you need: 2000 mg per day
For asthma, you need: 2000 mg per day
For diabetes, you need: 2000 mg per day
For high triglycerides, you need: 3000 mg per day

Haaaaa….untuk turunkan kolestrol jahat iaitu triglycerides, anda perlukan 3000mg per day. Ishh..sanggup ke anda makan sampai 10 kapsul setiap hari? Nanti badan pun dah bau minyak ikan! Kalau dengan Shaklee Omega Guard, anda hanya perlukan 3 biji je setiap hari bagi yang mengalami masalah kolestrol tinggi. Jadi..buatlah pilihan yang bijak!

OrderNow

Omega Guard Shaklee dan khasiatnya

Kita seringkali diwarwarkan mengenai khasiat omega 3. Rata-rata produk makanan seperti telur dan susu..dikatakan kaya dengan omega 3. Haa..biasa kita jumpa kat pasaran sekarang kan? Disebabkan kebaikan omega 3 ni, masing-masing tak lepaskan peluang claim produk makanan mereka mengandungi omega 3. Tapi..tahukah anda apakah OMEGA 3????

Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acids) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya. Sebab tulah ia digelar Omega 3. 😉 Asid lemak perlu ini sangat penting dalam metabolisme tubuh badan tapi sayangnya badan kita tidak dapat menghasilkan omega 3 ni. Anda harus memenuhi keperluan badan dengan mendapatkan sumber makanan yang mengandungi Omega 3 dan asid lemak Omega 3 ni paling banyak boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu.

Omega 3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)
2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)
3. Alpha Linolenic Acid (ALA)

Mana pulak datangnya sumber ALA ni? Biasanya ALA terdapat dalam walnut, flaxseed dan minyak zaitun. Haaaa…jangan tak tau yang EPA, DHA dan ALA ni semuanya terdapat dalam Omega Guard Shaklee. EPA fungsinya dapat menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA penting untuk perkembangan dan fungsi-fungsi otak. Sebab itulah syarikat pengeluar susu dan makanan bayi berlumba-lumba untuk hasilkan DHA, EPA dan ALA ni.

Terlalu banyak kajian saintifik telah membuktikan kaitan yang amat kuat di antara Omega 3 dengan kesihatan yang baik.

Pada 8 September 2004, USFDA iaitu badan yang bertanggungjawab menjaga hal-ehwal perubatan di Amerika Syarikat telah mengeluarkan kenyataan yang menyokong Omega 3 (EPA & DHA) sebagai satu supplement yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Faedah dan kebaikan Omega 3

Di antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah:

  1. Mengurangkan risiko insiden serangan jantung
  2. Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung
  3. Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)
  4. Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)
  5. Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.
  6. Mengurangkan risiko darah beku
  7. Mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding saluran darah yang menyebabkan pengerasan
  8. Mengurangkan risiko darah beku di kalangan pesakit yang mengalami masalah saluran darah bengkak di kaki (varicose veins).
  9. Mengurangkan KOLESTEROL JAHAT (Triglycerides & LDL) dalam darah & menaikkan paras KOLESTEROL BAIK (HDL)
  10. Mengurangkan risiko darah beku yang menyebabkan penyakit strok dan serangan jantung (heart attack).
  11. Mengurangkan risiko mendapat STROKE (ANGIN AHMAR) sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic.
  12. Mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi (hypertension) dengan mengurangkan masalah pengerasan saluran darah
  13. Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi bagi pesakit yang pernah mengalami masalah darah tinggi.
  14. Mengurangkan radang sendi dalam penyakit sendi Rheumatoids
  15. Mengurangkan radang usus dalam penyakit Crohn’s
  16. Mengurangkan masalah radang usus dalam penyakit Ulcerative Colitis
  17. Memberi kesan positif dalam penyakit SLE (Systemic Lupus Erymatosis)
  18. Memberi kesan positif dalam penyakit Asma
  19. Memberi kesan positif dalam masalah kulit.

Jadi, jangan lupa masukkan omega 3 dalam diet harian anda yer. Pilihlah minyak ikan terbaik di dunia dan pastinya Omega Guard Shaklee.

Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.  Satu hidangan Omega Guard menyediakan 990mg asid lemak omega 3. Antara ciri-ciri suplemen terbaik ialah mestilah bertaraf farmaseutikal. Omega Guard Shaklee bukan sahaja bergred farmaseutikal tapi ianya ultratulen kerana dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi. Proses penyulingan ini juga sangatlah penting bagi menjamin omega shaklee bebas daripada bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam kebanyakan jenis ikan.

Siapa yang sesuai mengambil Omega Guard?

  1. Ibu hamil / menyusu
  2. Kanak-kanak usia 1 tahun ke atas
  3. Lelaki
  4. Warga emas
  5. Penghidap darah tinggi/kolestrol tinggi/diebetes
  6. Penghidap asma
  7. Mereka yang obesiti
  8. Mereka yang ingin pecahkan lemak-lemak degil
  9. Mereka yang mementingkan kesihatan

OrderNow