Tag Archives: ostematrix

Sembelit ketika hamil

Salam buat semua pembaca budiman! 🙂

Maaf lama tak update entry baru..sebab lately saya alergi plak dengan blog! hahaha..macam-macam lah pembawakan budak ni. Kali ni saya nak share cerita tentang sembelit ketika hamil ni. Pernah tak korang waktu pregnant sembelit? Oh..setakat ni Alhamdulillah saya belum pernah kena sembelit masa preggy ni…tapi saya pernah kena waktu dalam pantang anak pertama. Hohoho..cukuplah rasanya sekali seumur hidup. Ngeri!!! ;p

Tapi saya biasa sangat dengar cerita dari kawan-kawan waktu preggy kena sembelit especially bila dah di hujung kehamilan. Seksa kot nak menahan. Bayangkanlah benda kotor dalam badan yang sepatutnya dikeluarkan tapi tak dapat nak buang. Lama-lama memang boleh jadi toksik! Beracun lak pada tubuh badan kita. Sembelit ni bahaya kalau dibiarkan sebabnya boleh mendatangkan penyakit lain lak macam buasir atau pendarahan.

sembelit ketika hamil

Apa punca sembelit ketika hamil?

Agak-agak korang kenapa ye sembelit ni terjadi waktu hamil? Tabiat seseorang membuang ni memang berbeza. Ada yang tiap-tiap hari..ada yang setiap dua hari dan ada yang mungkin beberapa hari..tapi kalau dah beberapa hari tu kategori kurang lawas dah tu.heheh.. 

Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan ibu mengalami sembelit ketika hamil. Biasanya bergantung pada keadaan ibu tu contohnya faktor emosi macam selalu rasa risau or gelisah je manjang, kurang bergerak atau pun sebab kurang makan makanan yang berserat (fiber). Selain tu, banyak hormon progesterone dalam badan ibu hamil dan hormon ni menyebabkan usus lambat proses makanan. Paling obvious bila rahim makin besar sebab pergerakan najis ke usus besar akan terhalang dan inilah yang menyebabkan ibu sembelit ketika hamil. Kadang-kadang, pil zat besi yang doktor bagi tu pun boleh menyebabkan sembelit. Kalau selalu sangat sembelit walau dah minum air secukupnya, mungkin ubat tu tak serasi dan seeloknya discuss lah dengan doktor. Banyak pilihan pil zat besi yang doktor boleh bagi ikut keperluan dan kesesuaian ibu.

Macam mana nak kurangkan sembelit ketika hamil?

Ada beberapa tips yang boleh saya kongsikan. Hasil dari pembacaan saya dan juga pengalaman saya sendiri.

  1. Makanlah makanan yang banyak serat contohnya cereals, sayur-sayuran dan buah-buahan. Kalau buah, saya paling suka pisang. Hehe..memang best!
  2. Pastikan minum air secukupnya dalam 8 gelas sehari ke..Campur-campurlah dengan orange juice ke..yogurt bliss ke..hehe..Saya memang pengamal suplemen, jadi saya memang make sure minum lebih dari 3 liter sehari. Mula-mula memang susah, tapi bila dah biasa, haus je manjang. Saya cadangkan air yang kita minum tu biarlah bersukat..senang ada indicator. Alah..tak perlu beli tupperware khas pun. Guna botol mineral pun boleh. Kalau yang botol 1 liter tu, means minumlah sampai 3 kali refill. 🙂
  3. Buat aktiviti senaman ringan..contohnya berjalan ke.. Paling mudah buat kerja-kerja rumah jelah 🙂
  4. Kalau sembelit sebab pil yang doktor bagi, macam yang saya bagi tau tadi, discuss dengan doktor yang merawat kita tu. 

Cara saya, selain daripada amalan kat atas ni, saya dapat kesan yang best daripada pengambilan kalsium Shaklee iaitu Ostematrix. Waktu anak 1st, memang tak kenal lagi pun suplemen ni…dan alhamdulillah takde masalah sembelit. Dan bila dah makan Ostematrix ni, bukan je lawas..tapi waktu tidur lena dan badan pun rasa segar je bila bangun pagi. Bangun pagi mesti lancar je proses membuang. Memang rasa ringan badan dan hilang lenguh-lenguh or bisa-bisa badan. Sebab tulah saya prefer makan ostematrix kalau compare dengan pil kalsium yang lain.

Harga pun takdelah mahal sangat. RM61 je sebotol dan ada 120 biji. Of course lah saya dapat lebih murah sebab dapat harga ahli 😉 Oh ya! tadi saya cakap pil zat besi boleh buat ibu hamil sembelit kan? macam saya..lain plak jadinya. Nanti saya share di lain entry ya! 🙂

kalsium

Ni lah dia rupa ostematrix tu.

OrderNow

Sakit Sendi? Atasi Segera Supaya Dapat Bergerak Bebas Seperti Dahulu!

Sakit sendi biasanya menyerang warga emas, tapi ada juga golongan muda yang mengalami sakit sendi. Susah hendak berjalan, melutut atau membengkok pastinya membuatkan pergerakan terbatas untuk jalani kehidupan harian atau aktiviti yang digemari. Kali ni saya nak share kisah ayah saya yang dulunya sakit sendi lutut sampai sukar nak solat dan Alhamdulillah selepas tu kembali pulih.

rawatan sakit sendi

Luluh hati bila melihat ayah saya mendirikan solat dalam keadaan yang tidak menyelesakan dan sangat menyakitkan. Susah nak sujud, rukuk sebab sakit sendi lutut. Sungguh..saya tak tahu sebelum itu sebab jarang balik kampung. Berbual di telefon mana nak tahu kan..macam semua okey je. Hakikatnya tidak! Dalam kepala saya ligat fikir, macam mana nak bantu ayah saya ni.

Kebetulan waktu tu ada produk baru daripada Shaklee khas untuk orang yang ada masalah sendi ni iaitu Advanced Joint Health Tablet ditambah lagi ia dikatakan boleh memberi kesan seawal 5 hari, terus saya tak fikir panjang. Niat saya cuma nak bantu ayah, tapi pada mulanya ayah menolak sebab dah makan glucosamin yang dia beli sendiri katanya.

Selepas sebulan, baru ayah saya terbuka hati untuk cuba Advanced Joint Health Tablet (AJHT) ni. Itupun selepas jatuh motor dan lambat pulih agaknya huhu..Masa mula-mula makan tu, ada juga lah healing crisis, tapi Alhamdulillah lepas tu dah makin ok. Cuba lihat apa kata ayah saya kat bawah ni.

Bagaimana Advanced Joint Health Tablet Membantu Sakit Sendi?

Sendi yang tidak sihat jika dibiarkan tidak cukup nutrisi akan terus mengalami kesakitan. AJHT dapat membantu memulihkan kesihatan sendi dengan cara membekalkan nutrisi yang diperlukan oleh sendi. Ia mengandungi ekstrak Boswellia aktif, ekstrak jagung dan nutrien penting lain termasuk zink, tembaga, mangan dan vitamin C untuk bantu tingkatkan pergerakan dan keselesaan sendi. Uniknya AJHT dihasilkan berasaskan tumbuhan dan 100% sayur-sayuran.

Advanced Joint Health Tablet bertindak dalam 3 cara :

  1. Ekstrak Boswellia yang membantu menyokong keselesaan sendi dengan menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan. Ekstrak Boswellia ni sejak zaman dulu lagi dah digunakan dalam perubatan Ayurveda. Bahan aktif utama yang ada dalam ekstrak Boswellia ialah asid boswelik yang bertindak sebagai anti-radang semulajadi.
  2. Ekstrak jagung bertindak sebagai kusyen yang dapat membantu mengekalkan tulang rawan. Ekstrak jagung inilah membekalkan satu sumber yang kaya dengan glucosamine dan berfungsi untuk tingkatkan sokongan kusyen sendi dan pemeliharaan tulang rawan.Kalau tulang rawan haus, memang sakit nak bergerak dan tulang rawan ini semakin haus seiring peningkatan usia kita. So, kena jagalah dari awal supaya tulang rawan kekal sihat. Glukosamina ialah blok binaan utama untuk bina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sendi. Ia juga ada dalam tendon dan ligamen.
  3. Memelihara tisu penyambung yang sihat. Kandungan zink, tembaga, mangan dan vitamin C penting untuk bekalkan nutrien bagi pembentukan kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberikan kekuatan dan struktur terhadap sendi.

rawatan sakit sendi

Apa yang Buatkan AJHT Cepat Berkesan untuk Sakit Sendi?

Ya..sangat pantas kesannya kerana kesan positif boleh dirasakan seawal 5 HARI! Selain dari 3 cara di atas, apa yang specialnya AJHT ni berbanding dengan glucosamine yang dijual di farmasi ialah ia BEBAS KONDROITIN. Tujuannya untuk penyerapan ekstrak jagung yang lebih baik. Ini kerana terdapat penyelidikan terbaru yang menunjukkan sulfat kondroitin boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glucosamine.

Ramai yang dah beri mak ayah mereka cuba AJHT ni dan rata-rata bagitau dah boleh bergerak selesa ke sana ke mari. Sangat membantu untuk mereka solat dengan sempurna katanya. Alhamdulillah 🙂 Lihat jelah apa kata mereka ni..

sakit sendi hilang

sakit sendi3

sakit sendi4

sakit sendi5

sakit sendi6

sakit sendi7

Kalau nak lagi bagus kesan dia, boleh makan sekali dengan Ostematrix dan Omega Guard especially kalau yang sakit sendi seluruh badan tu. Ostematrix ni bagus untuk kuatkan tulang dan betulkan urat saraf. Omega Guard pula kurangkan kesan radang disebabkan sendi tu yang membengkak. Insya Allah, nikmat dapat berjalan serta bergerak dengan bebas dan selesa tu lah yang dinanti-nanti.

Jadi, kalau nak cepat rasa kesan dia..cepat-cepat hubungi saya di 013 9395771 (Pn. Muzlina) melalui sms/whatsapp/telegram. Jangan tunggu lama-lama nanti makin lama dibiarkan sendi ambil masa yang lebih lama untuk pulih. Kalau dah teruk sangat nanti, suplemen pun dah tak dapat bantu..ada juga yang terpaksa operate untuk ganti tulang rawan tu.

OrderNow

Muzlina
WhatsApp 013 939 5771
Mama2R’s Vitamin Shoppe