Tag Archives: Set Berpantang Shaklee

Senarai Barang Keperluan Bersalin yang Perlu Disediakan Bakal Ibu Sebelum Ke Hospital

Bagi ibu yang pertama kali akan menghadapi detik kelahiran cahaya mata, pasti tertanya-tanya apakah barang yang perlu disediakan dalam beg hospital. Jangankan ibu beranak sulong…kalau yang kedua, ketiga dan seterusnya pun pasti perlukan senarai barang keperluan bersalin ni juga. Bukan apa, untuk elakkan ada barang keperluan penting yang tertinggal. Kalau dah siap sedia ada dalam beg, takdelah nanti kelam kabut bila dah kena tahan wad 🙂

Apakah barang keperluan bersalin yang perlu disediakan?

Mungkin senarai ni boleh membantu ibu sebagai persediaan sebelum kelahiran. Apapun, checklist ni mungkin berbeza dan anda sendiri boleh tambah atau kurangkan item mengikut keperluan 🙂 Jom kita semak apa yang perlu dibawa.

 Barang Keperluan Ibu untuk ke Hospital

  • Nursing bra – sekurang-kurangnya 2 atau 3 helai
  • Breast pad – penting untuk elakkan bra basah sebab awal kelahiran ni, susu ibu memang banyak dan mudah sangat keluar.
  • Tuala wanita – seeloknya sedaiakan tuala wanita yang direka khas untuk wanita bersalin..yang tebal tu..sebab awal kelahiran memang darah nifas banyak keluar dan materialnya yang tebal dan lembut tu sangat selesa untuk ibu.
  • Keperluan peribadi –termasuklah tuala, sikat, berus gigi, ubat gigi dan sebagainya.
  • Stokin – Sekurang-kurangnya 2 pasang. Percaya tak jika saya katakan stokin ni bukan je untuk selepas kelahiran..tapi juga sangat-sangatlah berguna waktu dalam labour room tu. Memang sejuk sangat tau! Silap hari bulan boleh cramp kalau tak pakai stokin tebal.
  • Panties 5 helai – Kalau nak senang guna je yang pakai buang jadi anda tak perlu risau kalau kotor nanti 🙂
  • Tudung Ekspress.
  • Kain Batik – 1 helai
  • Pakaian – Baju tu untuk persediaan pulang ke rumah. Kat hospital takpe..pakai baju hospital je 🙂
  • Bengkung – Lebih mudah jenis bengkung yang strap je tu sebab takdelah perut dibiarkan menggeleber sementara nak tunggu keluar wad kan 🙂 Kat rumah nanti barulah pakai yang lilit-lilit.
  • Handphone & pengecas
  • Minyak urut – bolehlah digunakan untuk sapu dekat betis or tapak kaki lepas dah bersalin. Saya prefer minyak panas.
  • Buku Merah – Buku rawatan mengandung ibu
  • Baju Sejuk – 1 Helai
  • Selipar – Senang nak keluar masuk bilik air
  • Makanan & Minuman ringan – Milo/Air minera/ Roti/Kurma/Biskut dll
  • Surah-surah Al-Quran/Majalah/Buku – Sementara menunggu tu takdelah bosan..dan insya Allah dengan baca ayat2 suci Al-Quran, dapat tenangkan hati dan fikiran. Majalah dengan buku tu maybe berguna selepas bersalin kot..sebab kalau menunggu waktu contraction, takde masa nak layan sebab dah sakit ;p
  • Plastik – yang ni pun penting untuk letak baju2 yang dah pakai.
  • Pam susu – incase kalau baby kena tahan or tak dapat nak minum direct. 
  • Vitamin Berpantang – Bagi yang amalkan vitamin Shaklee, letak siap2 bekalan vitamin dalam bekas kecik sebab boleh je makan terus sebaik sahaja lepas bersalin..at least vitamin yang basic supaya badan lebih cepat recover.

Seeloknya, asingkan jer beg ibu dan bayi ye. Takdelah segan nak keluarkan harta karun nanti ;p

 Barang Keperluan Bayi untuk ke Hospital

barang keperluan bayi

Credit : pic Google

  • Beg bayi
  • Pampers/Lampin/Cloth Diapers – Kalau beg muat, letaklah dalam sedozen..hehe..kalau saya just letak dalam 6-7 keping je sebab lepas bersalin baru minta tolong suami topup.
  • Baju – 3 or 4 pasang
  • Minyak telon/bayi untuk elakkan kembung perut
  • Tuala Mandi – 1 helai
  • Tuala kecil
  • Booties & Mittens – 3 or 4 pasang
  • Peralatan Mandian
  • Baby Wipes/Wet tissue
  • Selimut/Bedung
  • Barut
  • Topi
  • Plastik untuk letak baju kotor/wet tissue yang dah digunakan.

Bila Perlu Sediakan Barang Keperluan Bersalin ni?

Pada pendapat saya, seeloknya usia kandungan dah masuk 7 bulan tu..beg hospital ni dah ready. Sebabnya kita tak tahu bila baby akan keluar sama ada cukup bulan atau pun tak. Just be prepared je lah. Arwah mak saya dulu pun selalu pesan…siap-siapkan barang keperluan bersalin ni lebih awal..jadi takdelah kelam kabut nanti bila tiba masanya untuk ke hospital. Terus capai je beg yang dah ready.

Jika anda ibu yang akan melahirkan cahaya mata tak lama lagi..saya doakan semuanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Proses kelahiran ni adalah satu proses yang semulajadi..tak perlu takut sangat-sangat. Tenangkan fikiran dan ikut je flow 🙂 Insya Allah..moga selamat semuanya 🙂

Luka bersalin cepat sembuh dengan Set Berpantang Shaklee

Alhamdulillah ramai kawan-kawan saya sedang dalam tempoh berpantang dan ada juga yang baru je habis berpantang. Apapun, tahniah sekali lagi atas kelahiran cahaya mata yang dinanti! 🙂 Bila bercerita tentang berpantang, ramai ibu yang tak terkecuali dari mengalami luka bersalin. Sangat bertuah bagi yang langsung tidak mengalami luka bersalin atau pun ‘dijahit’. Oh..sungguh NGERI bila dengar kena jahit okeh! Ingat lagi waktu saya mengandung anak pertama..beria betul nak bersalin dekat hospital swasta sebab takut kena jahit!!! Luka episiotomi namanya kalau bahasa doktor. Hahahha..macam lah dekat swasta tak kena jahit..ye dok?

Luka bersalin yang normal..tidaklah terlalu teruk kebiasaannya akan pulih dalam masa 2 minggu. Ada yang lebih teruk mungkin 3-4 minggu atau lebih daripada tu! Kalau lama sangat tu means ada something problem lah..kena hati-hati sebab takut jangkitan kuman. Bagi yang pertama kali cuba set berpantang shaklee dan pertama kali melahirkan cahaya mata mungkin tak dapat lah nak rasa perbezaannya tapi semuanya beri feedback yang positif! Badan rasa cergas dan luka bersalin cepat sembuh.

Seringkali bila saya follow up sahabat-sahabat saya yang sedang makan Set Berpantang Shaklee ni jawapannya hampir sama

Testimoni dari sahabat saya Yanti, katanya..

Ada perasan yang luka cepat sembuh

Kata Pn.  Wanie Suhaimi pula..walaupun baru 8 hari jer berpantang tapi rasa sihat macam sebulan dah! Beliau rasa lebih segar dan cergas, luka bersalin pun dah baik, tiada rasa sakit urat atau lenguh tulang sampai rasa nak melompat! Hahaha..tapi agak kelakar tapi itulah realitinya!!! Perut kempis dan yang paling digeruni oleh ibu selepas bersalin ialah no more sembelit! 🙂 Bestkan?

Testimonial_Set berpantang shaklee

Ini pula kata Pn. Viviar Ar. Luka episiotomi sembuh dalam masa seminggu lebih. Siap boleh duduk bersila! Tapi saya sendiri cadangkan ibu-ibu yang mengambil Set Berpantang Shaklee ni kena control sikit lah pergerakan yer. Maklumlah ibu dalam pantang..walaupun luaran nampak kuat tapi sebenarnya fizikal kita masih ‘fragile’ gitu 🙂  Dan bonus yang beliau dapat, kulit muka jadi glowing 😉

Testimonial_Set berpantang shaklee 2

Memang sangatlah berbeza tau kalau ibu dalam pantang yang kurang darah akan nampak pucat dan lesu. Jangan lah macam tu ye, ibu kena ingat..walaupun sedang berpantang..anak dan suami tetap perlu kita jaga. Cuma pergerakan tu berpada-pada lah yer. Dan jagalah kesihatan ibu waktu berpantang..kalau taknak makan Set Bersalin Shaklee pun tak apa..yang penting ikut nasihat orang2 lama..makan ubat periuk dan segala tok nenek yang dicadangkan tu..asalkan tak memudaratkan kesihatan. Ikuti kisah saya berpantang pula dengan Set Bersalin Shaklee 

OrderNow