Tag Archives: set menyusu shaklee

Minum ESP susu badan boleh banyak?? Biar betul!

Antara kegemaran ibu menyusu masa kini ialah dengan mengamalkan protein soya iaitu ESP..namun persoalannya, benarkah hanya selepas minum ESP susu badan boleh bertambah banyak? Ada yang cakap..”saya minum ESP..tapi sama je hasilnya! Tak banyak pun susu!”  Bila google..merata-rata semua cakap tips banyakkan susu badan adalah dengan minum ESP.

Apa yang saya boleh katakan, pengambilan ESP semata-mata tidak akan menyebabkan susu badan ibu bertambah banyak! Tetapi, jika ibu mengamalkan konsep asas dalam penyusuan iaitu semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyaklah susu akan dihasilkan..dan pengambilan protin ESP akan membantu mempercepatkan lagi penghasilan susu badan ibu. Jika ibu minum ESP tapi jadual pam ke laut, menyusu anak sekali sekala atau dalam tempoh yang agak panjang (lebih dari 3 jam)..mungkin ESP tidak akan dapat membantu anda..malah milkbooster apa sekali pun yang anda makan tidak akan membantu anda. Pengambilan makanan seperti milkbooster hanya berkesan jika diiringi dengan usaha ibu juga untuk kosongkan payudara sekerap yang mungkin. 

Anda pastinya ibu yang bijak dan sanggup buat apa sahaja demi anak tercinta bukan? Apalah kiranya berkorban masa dan tenaga untuk pastikan stok EBM yang dibekalkan kepada anak mencukupi…Berdasarkan pengalaman saya sendiri, hanya dengan kerapkan mengepam dan buat power pumping pun boleh membanyakkan susu badan. Mudah bukan? Dengar macam mudah tapi tak semua mempunyai jalan yang mudah! Ada yang terpaksa mengharungi jalan yang agak sukar dan mencabar. Ya! saya juga tak terkecuali dari mengalaminya..Usaha yang gigih, penat toksah cakap lah..kecewa? kadang-kadang bila lihat botol kosong..hanya angin yang keluar waktu mengepam! Kalau ibu yang tidak sabar..pasti mengalah sebelum dapat hasilnya..Wahai ibu sekalian, jangan terlalu cepat putus asa..jika anda faham konsep asas dalam penyusuan..pasti anda akan teruskan juga usaha anda sebab pasti ada hasilnya..bezanya cepat atau lambat sebab ianya bergantung kepada badan individu tersebut.

Saya menyusu anak pertama dengan ilmu penyusuan yang tersangat cetek! Minum ESP pun waktu susu dah drop sangat-sangat (2-3 oz per session)..tapi usaha tak cukup! (Tahu..bukan tak tau..tapi tak amalkan dengan konsisten) ..Jadual pam on off..kadang ke darat..kadang ke laut..ngeeee ;p Dushhh!!! Boleh singgah di SINI untuk cerita saya ketika dolu-dolu..Bila anak yang kedua..at least dah faham lah konsep asas dan betul2 apply lagi-lagi bila susu drop. Maklumlah bz yang amat..kadang-kadang ‘M’ pun ada jugak ..hehehhe. ;p Alhamdulillah..dari 3-4 oz ..selepas beberapa hari terus melonjak ke 6-8 oz..adakalanya mencecah 10oz! Tengok @_@ !!! 3-4 oz..lebih kurang je waktu anak pertama..tapi sebab tak buat dengan betul so tak membantu sangatlah!

Bagi saya…ESP tersangatlah membantu saya dalam penyusuan..jika susu tiba-tiba jadi sedikit merudum, cepat-cepat saya ketatkan semula jadual pam harian dan juga minum ESP secara konsisten..dan saya  amalkan tips untuk banyakkan susu dalam masa yang singkat! Terus terfikir..ya Allah..kenapa lah dulu tak buat cam gini yer..tak pandai pun ye jugak..sedangkan boleh jer! Semua orang boleh..termasuk anda. Nak tahu rahsianya? Ooopppsss!!! Tips/Rahsia untuk banyakkan susu badan hanya EKSLUSIF untuk pelanggan-pelanggan saya 😉 Setiap pembelian SET MENYUSU SHAKLEE daripada mama2r.com layak untuk mendapat tips ekslusif ini…dan bagi regular customer saya, anda juga boleh. Hanya emailkan pada saya dan taipkan kata kunci RAHSIA BANYAK SUSU.

Dan…raaaaaaamai yang dah cuba ESP..rata-rata bagi komen, ruginya tak cuba minum ESP dari dulu..yelah..dahlah susu banyak, kulit pun jadi cantik. Wowwiee..bonus cantik untuk anda!

Untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, jangan segan2 contact saya yer! 😉  Harga memang mampu milik. Bagi yang mempunyai kekangan kewangan tapi ingin mencuba, set budget tersedia untuk anda.

Email : tgmuzlina@gmail.com
Contact No : 013 939 577 (MuzZ) – wassap pun boleh 🙂
Facebook : http://www.facebook.com/Mama2R