Tag Archives: tambah susu badan

Shaklee Breastfeeding Set..mana satu nak pilih?

Baru petang tadi saya ke rumah seorang pelanggan yang meminta saya consult mengenai Shaklee Breastfeeding Set. Sebelum ni memang dia pun pernah makan vitamin Shaklee..jadi lebih mudah kerja saya tak perlulah beria nak cerita mengenai vitamin Shaklee ni..hehe.. Bezanya dia makan sebelum ni bukan untuk tujuan breastfeeding.

Bila kita bercerita mengenai breastfeeding atau pun penyusuan susu ibu ni..memang tak boleh lari dari konsep demand vs supply. Selagi ada permintaan susu dari bayi, selagi tulah susu akan dikeluarkan. Konsep yang sangat mudah kan? 🙂 Ramai ibu yang sering salah anggap mengenai Shaklee Breastfeeding Set..ibu beranggapan bila makan vitamin ni susu terus melimpah ruah tanpa perlu buat apa2. Dan yang paling penting ibu kena tau kenapa dia makan Shaklee Breastfeeding Set ni dan fahami macam mana vitamin ni dapat bantu ibu untuk dapatkan hasil pengeluaran susu seperti yang kita nak. Bagi pelanggan saya, dah jadi tanggungjawab saya untuk bantu anda menjayakan penyusuan susu ibu untuk si comel anda.

Inilah si comel Arissa..Alhamdulillah exclusive bf dan sekarang masih fully bf 🙂 Usia 9 bulan dah nak berjalan.

Tujuan asal kita makan vitamin adalah untuk kesihatan. Shaklee Breastfeeding Set adalah vitamin yang melengkapkan mana-mana keperluan nutrisi ibu yang tidak dipenuhi. Kalau tak makan vitamin pun, ibu tetap boleh tambah susu badan kalau kena caranya. Ibu zaman sekarang ramai yang dah bekerja untuk bantu ekonomi keluarga..tapi dalam masa yang sama tetap nak kena kemas rumah, masak untuk suami dan anak-anak, buat kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Kalau ibu tak cukup stamina, memang balik je kerja dari office terus terjelepuk keletihan..tambah lagi kena menyusukan si kecil dan melayan anak-anak lain yang semakin lasak. Situasi macam ni kadang boleh menimbulkan suasana dan mood yang tegang pada kita sebagai ibu kan? Dengan bebanan kerja kat office lagi..haisshhh..macam-macam lah kalau nak cerita kat sini. Masing-masing ada masalah kan? Jadi, di sinilah peranan Shaklee Breastfeeding Set untuk bantu ibu untuk kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari. Setiap vitamin dalam set breastfeeding ni ada fungsi yang tersendiri. Contohnya B Complex adalah anti-stress semulajadi..jadi takdelah mood kita pun muncung je manjang bila serabut dengan kerja dan juga perangai anak-anak. Selain bagi tenaga, B complex ni memang bleh buat kita cool jek. Pernah tak ibu pam susu waktu stress tapi susu agak  malu2 je nak keluar.Haaaa…kan? Sebab pengeluaran susu pun berkait rapat gak dengan emosi kita. Cuba pam waktu kita tengah happy sangat..Mesti terkejut dan teruja dengan hasilnya…susu pun laju je keluar dan kadang-kadang boleh dapat luar biasa banyaknya.

Bila makan vitamin, of course anak kita pun dapat khasiatnya direct dari susu ibu. Kalau ibu tak jaga makan sekalipun, anak tetap akan dapat minum susu yang ada khasiat dari ibu..tapi yang merananya adalah kita sebab tak cukup zat. Habis semua zat dan nutrien yang baby kita perlu akan diambil…so apa je yang tinggal pada kita? Nanti badan kita akan cepat letih, penat, cepat pitam, tulang rasa lenguh dan mudah sangat kena cramp. Kalau dibiarkan mungkin kita akan dapat risiko tulang rapuh lak. Takkan nak biarkan sebab menyusu secara eksklusif, kita terpaksa bayar dengan osteoporosis? Atau anda nak bayar dengan anemia? Kalau kita ada pilihan yang boleh menguntungkan kedua-dua pihak, why not kan? Shaklee Breastfeeding Set memang menguntungkan ibu dan juga bayi pada masa yang sama ayah pun tumpang happy. 🙂 

Shaklee Breastfeeding Set terdiri daripada multivitamin hebat iaitu Vitalea, B complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix (kalsium + magnesium +vit D) dan juga Alfalfa. Banyak????Mungkin itu yang bermain di fikiran ibu semua kan? Mana satu nak pilih? 

Pilihan Shaklee Breastfeeding Set

Ibu boleh pilih mengikut keperluan dan budget masing-masing. Anda boleh hubungi saya untuk mengetahui set mana yang paling tepat untuk anda. Pilihan majoriti ibu menyusu adalah complete set sebab Shaklee Breastfeeding Set ni bukan jer sebagai milkbooster tapi sesuai dikongsi seisi keluarga. Penjimatan yang sangat berbaloi. Seluruh isi keluarga dapat manfaatnya. Anda boleh lihat sendiri testimonial pelanggan kami. Setiap pembelian set breastfeeding daripada saya akan menerima tips ekslusif, jadual pam dan juga konsultasi secara berterusan. Tak lupa sesuatu yang istimewa daripada saya dan anda akan dijemput menyertai kami di group eklusif kami. 😉

OrderNow

Peranan Vitamin Dalam Penyusuan Susu Ibu

Sebelum anda membuat pembelian apa-apa suplemen/vitamin daripada saya..saya nak pastikan yang anda tahu tujuan anda makan suplemen. Ni tersangatlah penting sebab saya tak jual produk tanpa konsultasi. Anda boleh beli secara terus dengan cawangan Shaklee atau mana-mana distributor…tapi anda tidak akan dapat sebarang konsultasi selepas membeli produk tersebut.. Sama macam kita pergi ke Farmasi..bila beli ubat/vitamin..dah balik ke rumah..baru teringat nak tanya macam mana nak makan..lepas da makan..jika ada sebarang masalah..anda tanya ahli farmasi tadi tu ke?? Kalau yang tanya pun..mungkin skali dua boleh la kan dia layan..kalau banyak2 kali..diorang pun da malas nak layan…

Tapi…saya menyediakan KONSULTASI PERCUMA untuk pelanggan-pelanggan saya..Dalam erti kata kat sini..bukannya lepas anda dah  beli dengan orang lain..datang minta konsultasi dengan saya..Oh Nooo!!! Saya perlu menjaga HAK EKSKLUSIF customer saya juga yer 🙂 Harap Maaf. Kecuali..anda membuat pembelian produk di cawangan Shaklee menggunakan Shaklee ID saya..then anda layak untuk mendapatkan hak eksklusif itu 🙂 

Sebab tu waktu konsultasi saya tanya banyak perkara..saya selidik dulu apa permasalahan pelanggan tersebut..Contohnya kalau saya consult untuk ibu breastfeed..saya akan tanya macam2..untuk tau root cause dulu kenapa susu merudum or sikit dan sebagainya. Sebab ada yang tak faham konsep asas penyusuan..jadi saya taknak kalau nanti dia makan supplement tapi tak nampak hasil..dia akan rasa KECEWA..dia akan salahkan produk tersebut. Sedangkan konsep asas penyusuan yang dia tak ikut. 🙂 Tapi ada antara pelanggan taknak jawab soalan-soalan yang saya tanya..Hurmm..Ketahuilah..niat saya bukan busy body..tapi saya hanya cuba membantu anda. 

Saya sering ditanya tentang perkara ini:

 “Tolong cadangkan apakah makanan atau vitamin membanyakkan susu ibu yang paling berkesan? Saya nak ambil dari sekarang. Sekarang saya mengandung 6 bulan. Saya nak, anak lahir saja susu dah banyak dan boleh menyusukan hingga umur 2 tahun”

 

Jawapannya mudah saja:

 “Makanan atau vitamin yang anda perlu ialah ILMU PENYUSUAN

 

Terdapat banyak salah faham tentang penyusuan, perkaitannya dengan pemakanan serta praktik penyusuan susu ibu yang betul.

 

Antara kesilapan-kesilapan terawal yang mungkin dibuat oleh seorang ibu (yang sebenarnya niatnya nak menyusu):

  1. Tidak belajar konsep penyusuan yang betul.
  2. Tidak faham perkaitan ‘supply’ dan ‘demand’.
  3. Terpengaruh dengan lambakan produk membanyakkan susu ibu di luar sana.
  4. Terpengaruh dengan lambakan tips-tips membanyakkan susu yang banyak menekankan tentang ‘makanan memperbanyakkan susu badan’ atau ‘makanan untuk tambah susu badan’
  5. Tidak menemui orang yang betul untuk belajar tentang penyusuan, misalnya bertanya kepada orang yang tidak menyusukan anak.
  6. Mengambil remeh ilmu penyusuan susu ibu.

Vitamin, atau apa saja pemakanan yang katanya membanyakkan susu, sebenarnya memberi sokongan kepada tubuh badan ibu, ia menutup ruang2 yang lopong. Iaitu membekalkan vitamn/mineral/khasiat yang tidak dapat ditampung oleh pemakanan ibu.

Misalnya sayuran hijau membekalkan vitamin B terutama asid folik untuk ibu yang menyusu (dan sesiapa sahaja). Daging dan produk soya membekalkan protein. Longan kering membekalkan kalori. Jadi tidak hairanlah ibu mendapati susu mereka menjadi banyak selepas mengambil makanan2 seperti di atas.

Dalam hal suplemen/vitamin, sebenarnya tidak ada vitamin khusus untuk ibu menyusu yang MEMBANYAKKAN SUSU. Susu ibu tetap mengkuti konsep asalnya – pengeluaran bergantung kepada keperluan NAMUN vitamin membantu ibu yang mengalami masalah dalam penyusuan untuk mendapatkan nutrisi yang mencukupi yang tidak dapat dipenuhi oleh diet harian.

Ada ibu yang berkata “Saya dah makan banyak”

Makan banyak dengan makan sihat sama sekali tidak sama. Makan banyak boleh jadi makan HAMPAS sahaja. Tambahan pula jika ibu itu:

  • Kerap makan di luar (biasanya ibu bekerja)
  • Makan makanan segera, makanan rapu, etc
  • Sangat sibuk hingga selalu skip makan
  • Selalu berada dalam keadaan stress
  • Kurang rehat
  • Tak cukup tidur
  • Sering sakit
  • Mengalami masalah kesihatan

Jadi ibu ini memerlukan sokongan dari segi vitamin/suplemen bagi memenuhi keperluan tubuh yang tidak dapat dipenuhi/dirosakkan oleh perkara2 di atas.

Family Wellness Set dengan tambahan Alfalfa dan Ostematrix adalah set lengkap yang sesuai untuk ibu yang menyusukan anak. Juga sesuai untuk ibu-ibu yang tak menyusukan..

Lelaki dan wanita muda juga sesuai lagi bagus untuk mendapatkan set ini. Ia bukan saja menjadikan anda cergas bertenaga, malah mengurangkan stress, mencantikkan serta menggebukan kulit, menguatkan tulang, dan menyelesaikan masalah kewanitaan seperti keputihan serta mengetatkan faraj.

*credit 

 

Family Wellness Set, Alfalfa & Ostematrix ~ Saya sukakannya ^__^

Sewaktu dalam tempoh berpantang, saya mengambil suplemen Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga Zinc Complex. Memang terasa kelainannya berbanding menjalani tempoh berpantang sewaktu anak pertama. Badan rasa lebih cergas dan bertenaga. Dan yang paling penting tidak ada lagi sakit-sakit belakang dan juga sendi yang saya alamai sewaktu berpantang anak pertama dulu. Memang kali ni pun berpantang sungguh-sungguh..hehe..Berbengkung, berurut bagai..cuma saya langgar pantang bab mandikan anak je..hehe..sebab takde orang kan..so terpaksalah mandikan sendiri.

Lepas je habis pantang, saya terus amik Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix+ Mealshake . Family Wellness Set terdiri daripada Vita-lea, Vitamin C, B Complex dan juga ESP . Actually Mealshakes tu untuk Arfan tapi saya pun tumpang sekaki..hehe..Selama saya mengambil  ni..saya sangatlah berpuas hati. Yang bestnya..bukan si comel Arissa je yang dapat khasiatnya..of coz Mama nye pun dapat skali khasiatnye sebab Mama yang makan kan??? hehehe 😉

Sepanjang saya makan set ni, memang terasa sangat perbezaannya..Badan lebih cergas, bertenaga, badan kurang penat dan yang paling penting sekarang ni susu lebih pekat dan bertambah-tambah banyak. Jadi Arissa cepat kenyang dan bolehlah saya mengumpul stok 😉 Alhamdulillah..Kalau nak cakap badan tak penat langsung tu tipu lah kan sebab kita ni bukannya robot..ada masa kita perlukan tidur dan rehat yang mencukupi..tapi bila bangun pagi tu memang best lah rasanya..segar je badan rasa. Kalau dulu..hahhaa..jangan haraplah saya nak bangun pagi2..lepas solat..zzzz balik..asal petang je zZzZz..sampai trademark saya dulu MuzZz tau!! 😉

Apa rahsia saya kekal cergas dan maintain slim okeh!! Hahahha..semestinya lah penyusuan ekslusif dan amalkan makan vitamin yang best ni. Kalau kita breastfeed baby ni, cepat turun berat badan..lagi-lagi kalau eksklusif breastfeed..tu ada yang makin kurus hari demi hari sebab menyusu badan..Ya..saya tak nafikan!! Sebab tu lah saya rasa badan saya perlukan supplement untuk bantu saya kekalkan berat badan sekarang. Sebab bila menyusu badan..ya ampun!!! Rasa nak melantak je kejenya!! Nasi toksah cakap la kan..air pun berliter-liter rasanya haus..Kalau tak makan..lagi la rasa nak pitam or gigil-gigil lapar…kan?? Tapi bila saya minum ESP..memang terbuktilah dapat control makan dan kurangkan rasa lapar tu. So, takdelah nak buat kerja rumah tu tak larat sebab tak sempat masak dan makan lagi kan? Jom baca cerita saya di SINISINI

Jom kita tengok apa kata ibu-ibu lain yang dah merasainya!

Testimoni daripada Pn.Ruzimah..Boleh baca details kat blog dia yer 😉

  1. sebelum pakai set ni, baby annisa ada some rashes at her groin area, and montot, tapi sekarang rashes tu  berkurangan..saya tak pasti disebabkan cream bepanthen yang saya pakai atau vitamin nie…(tapi sebelum ni pun saya apply cream tu juga..and the rashes still there..:-)
  2. Susu makin pekat.yes this one obviously seen. saya ada buat comparison EBM before and after I took the supplement..
  3. Sistem penghadaman SAYA lebih lancar dan teratur..hehehe yang ni saya suker sangat..coz saya ni memang ader masalah penghadaman..kadang2 seminggu sekali pun ada, tapi sekarang hari-hari nak BO (bowel Open)..hehe mak kita kata  orang pempuan tak elok selalu sembelit…;P
  4. ESP tu pun bagus jugak..coz lepas pump malam2 senang saya membancuh milo + ESP, barulah saya tidur lena..kalau tak laparrrrrrr

Testimoni daripada Puan Hadha a.k.a Mommy Icha

macam saya sendiri, lepas dua hari mkn ESP, b complex, vitamin c dan vitalea… efek pada icha (ruam hilang), dan lepas 4, 5 hari baru susu rasa banyak dan berubah warna (sebab saya jarang pam masa mula2 tu)

Testimoni daripada Puan Nani.

juz nk kgsi pglman ambik b complex, vitamin c, vitalea dan ESP ni selama seminggu.. memg berbaloi coz kesan die kite npak. one day,my bebi kna inject 3month. so,mlm 2 die nk dmam. i trus je amk 2biji vtmin c seperti yg dnasihatkan oleh kak cery..,bfeed my bebi… esknye,my bebi xjdi dmam n trus je kebah. bab susu lak,memg npak mkin pekat. bebi pn x nyusu lama2. maybe cepat kenyang… satu hal lg,kulit bebi i ni mcm kering tau,, ada mcm kuping2. now,semua 2 dh hlang. opah die ckp,kulit die npak lembab dah…
susu pun maintain n ckup for my little princess!!! memg puas hati la setakat ni wlwpun bru je smgu ambik produk ni…. i xsbar nk tgu perubahan2 yg akn dtg. kpda ibu2 d luar sana,xcuba xtahu kan… so,apa tgu lgi… xrugi melabur rmxx utk yg tersyg n dri sndri… semoga niat suci kite semua yg nk bfeed ank diberkati Tuhan. amin… ( si nani ni dahpun amik 1 canister ESP..utk meneruskan perjuangannya..hehe)

 

Testimoni Puan Farah

~ morning kakcery..soy protein tu sedap sangat..siang tak penat sangat.

Testimoni AlongAzrina a.k.a….mamaAna

saya pon nak bagi testimoni walaupun saya jual shaklee. Sejak mkn ESP saya rajin membuang keekekek. Kan kadang2 vit B buat saya sembelit so bila mkn ESP mudah. Saya fully CD untuk Aisyah 1thn 4bln, suami saya tentera, saya uruskan semua hal dapur, kete rosak pon saya pi workshop sendiri, peti ais rosak pon saya antar sendiri kat kedai semua sendirilah sbb tu saya perlukan suplemen untuk jadi BIONIC WOMAN. Memang berkesan. Cuma susu saya kejap UP and DOWN tapi masih ada perubahan sbb saya mmg bz 25 jam dengan anak2 ppuan saya yg ganaih cam askar(cam bapaknya la). YES, Vitalea + B Complex + Vitamin C + Alfalfa + ESP + Performance Drink buat hidup saya lancar, saya dah kurang moody, stress, emosional, kadang gelak sorang2 hahahaha sbb rasa happy pastu hubungan suami-isteri bertambah intim. Thanks SHAKLEE!

 

credit

Lagi testimonial mengenai ESP dan testimonial Ibu Menyusu.

Seriously, tak menyesal anda cuba! Dengan cara pengambilan supplemen yang betul, tips eksklusif yang akan diberikan dan juga doa yang berterusan..Insya Allah..anda akan nampak hasilnya..Untuk yang baru nak mencuba, saya ada menyediakan dari set penyusuan yang paling basic sehinggalah yang paling optimum. Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

OrderNow

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

[All About Breastfeeding] Lagi Testimonial Ibu Menyusu!!

Sabtu lepas saya ke branch Shaklee untuk amik stok. Alang-alang..memang berjalan sakan lah kan..dan yg bestnya..fully CD si comel Arissa.. 😉 sama jek mcm pakai pampers..bezanya kene bawak wetbag lah kan..So..memang penat tak hengat..tapi blk rumah..kul 1.30 pagi baru tido..haha..Mata da ngantuk sangat-sangat tp kena pam dulu sebelum tdo sebab Arissa da tido lena..dapat lah dalam 6oz..Lepas tu terus minum ESP + ostematrix then tido…terbangun dekat kul 5 pagi..memang bengkak gila..sume syok tido kepenatan..termasuk Arissa 😉 Amik pam..dapat 13oz!!! Nak nangis den raso..huhu..Itu pun saya stop pam sebab Arissa da bangun nak susu..Terus susukan dia..Saya bukan jenis yang mewah susu..dpt 3-4 oz lps naik keje tu pun da cukup banyak..jadi pengambilan supplement amatlah membantu saya..Syukur Alhamdulillah.. 🙂

Dan hari yang sama dapat berita gembira daripada customer saya.. Alhamdulilah..happy for u dik 🙂 Semoga Allah s.w.t memberi rezeki yang lebih meriah untuk Syifa..Teruskan usaha murnimu itu at least 2 tahun.. 

Dan ini pula selepas 3 hari pengambilan Family Wellness Programme + Alfalfa + Ostematrix dan juga apply TIPS EKSLUSIF kami..

Family Wellness_Ostematrix_Alfalfa_Ibu Menyusu 1

*TIPS EKSLUSIF hanya kami berikan kepada pelanggan-pelanggan kami 😉

susu pekat

Pengambilan Alfalfa akan memberi kesan yang berbeza kepada ibu dan juga bayi. Ada bayi yang mungkin akan meragam, kembung perut dan cirit-birit apabila si ibu mengambil Alfalfa dalam jumlah yang banyak. Jadi, berapa biji sebenarnya si ibu perlu mengambil alfalfa?

*credit to Mommy Hadha

Soalan popular daripada customers ialah “berapa biji alfalfa nak makan ni hadha? boleh ke makan lebih daripada dua biji ni?

Ohh boleh sangat sebenarnya sebab maksimum pengambilan alfalfa (seperti yang tertera pada botol alfalfa tu) ialah 10 biji sehari. NAMUN, untuk membiasakan tubuh anda dengan pengambilan alfalfa ni, disarankan anda bermula dengan dos yang rendah. Sebab apa? Sebab penerimaan suplemen pada setiap tubuh individu adalah sangat berbeza.
Oppss .. noted that entry ni khas untuk ibu menyusu tau. Saya tak touch pasal fungsi alfalfa untuk resdung, keputihan, keintiman etc. So, saya sekarang sedang explain pasal fungsi alfalfa sebagai penggalak susu/milk booster/membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.
Berdasarkan pengalaman, kajian, pemerhatian dan testimoni yang diterima, dapatan saya ialah :
  1. ada orang makan 2 biji alfalfa susu badan dah increase on next pumping session.
  2. ada orang makan 2 biji alfalfa sampai demam bengkak susu, so, dia cuma perlu makan sebiji sehari je.
  3. ada orang perlu makan lebih daripada 2 biji untuk dapatkan hasil yang diinginkan.
  4. ada orang tak cukup dengan alfalfa, perlukan Ostematrix dan/atau ESP.
  5. ada juga yang tak perlu/tak boleh alfalfa atas sebab-sebab kesihatan.
So, lain orang lain penerimaannya. Namun, konsep asas penyusuan susu ibu ialah Supply vs. Demand. Tu yang harus anda apply se’apply’ ‘apply’nya. Kalau penat, stress .. sila jangan skip makan vitamin-vitamin dalam set penyusuan yang kami sediakan. It really helps!

  * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

OrderNow

Suplemen yang disukai ramai..Memang berbaloi-baloi!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Ramai yang telah berpuas hati dengan vitamin untuk ibu menyusu ni terutamanya PILIHAN TERBAIK kami iaitu Family Wellness Set + Alfalfa + Ostematrix. Apa yang ada dalam set ni?

Kandungan PILIHAN TERBAIK

Siapa yang perlukan?

* Si ibu yang ada masalah penyusuan,
* Si ibu yang nak mula menyimpan stok,
* Si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan
* Si ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.

Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

*credit to Mommy Hadha

Saya pun sekarang ni tengah consume set yang best ni..Memang berbaloi-baloi. 🙂 Anda boleh lihat sendiri testimoni-testimoni daripada customer kami.

 * Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Saya kongsikan di SINI untuk testimoni saya sendiri. Feel free to read ya! 🙂

testimonial_ibu menyusu 1

Testimonial Ibu Menyusu 2

Dan banyak lagi testimoni yang bakal saya kongsikan dan update dari masa ke semasa.

OrderNow

Vitamin/Suplemen yang paling hangat di pasaran!!

Alhamdulillah..lagi seminggu puteriku akan berusia genap 2 bulan..sekejap je masa berlalu..dan syukur pada Allah s.w.t kerana memberikan peluang kepada saya untuk exclusively breastfeed my baby..Waktu anak pertama dulu..ilmu penyusuan terlalu cetek dan di atas kekurangan itu, putera saya tidak berpeluang untuk menikmati penyusuan secara ekslusif. Saya hanya mampu untuk fully breastfeed ketika dia berada bersama saya sahaja. Stok selepas pantang pun cenonet jek dan lepas naik kerja..stok memang kais pagi makan pagi lah..adakalanya terpaksa top up formula milk..takpela..saya jadikan pengalaman yang lalu sebagai satu motivasi dan ia amat berharga buat saya. Maafkan Mama sayang… (errr..permulaan entri agak emosi sedikit..heheh ;p) Yer..saya betul-betul terkilan.

Ada tak supplemen yang boleh tambah susu ibu?

Ada tak apa-apa yang boleh saya makan untuk bagi susu badan banyak?

Dan..banyak lagi soalan-soalan yang ditanya kepada saya terutamanya wanita yang baru bergelar ibu 🙂 Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan tahniah kerana mendapat cahaya mata dan menjadi ibu yang hebat untuk anak anda! 🙂 Masih ramai yang tertanya-tanya set penyusuan apa yang diperkatakan oleh ibu-ibu sekalian. Di sini saya ingin kongsikan mengenai vitamin/suplemen yang mendapat permintaan yang tinggi di kalangan ibu-ibu menyusu.

Empat pilihan itu ialah

1. Pilihan Pertama – Asas

  • Mengandungi Multivitamin dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nutrisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.  
  • Order Set Asas BF ;OrderNow

2. Pilihan Kedua – Optimum

  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin
  • C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu pilihan ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.
  • Order Set Optimum ;OrderNow

3. Pilihan Ketiga – Tambahan Alfalfa

  • Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
  • Suplemen ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.
  • Order Set Ketiga ; OrderNow

4. Pilihan TERBAIK!! 

  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Suplemen yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Pilihan yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
  • Order Set 3MOrderNow

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

*credit to www.anakkuwiraku.com

Ibu-ibu perlu ingat, jangan terlalu bergantung kepada supplemen atau milkbooster semata-mata. Apa yang penting adalah konsep demand vs supply harus difahami. Nantikan entri saya di lain masa mengenai bagaimana tips membanyakkan susu badan terutamanya untuk ibu-ibu yang masih berpantang 😉

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma mengenai suplemen mana yang tepat dengan anda untuk bantu perjalanan penyusuan si comel anda dan dapatkan tips ekslusif serta cara pengambilan yang betul apabila anda membuat pembelian daripada saya.

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.