Tag Archives: tips kulit licin berseri

Jerawat dan Bagaimana Mengatasinya

Cuba anda imagine..bila bangun pagi..tengok cermin. Apa yang anda nampak..jerawat!!! Besar lak tu..hehe..kalau kecik2 takpe la..Kalau saya dulu saya akan picit bg pecah..haha..sengal!! Jangan tiru ye..sebab tau memang akan tinggalkan parut. Tapi..da memang spesis tangan gatal nak picit2… ;p Tu baru seketul..Kalau banyak sangat jerawat? Takkan nak picit kan? Takdelah salah pun ada jerawat ni…tapi sedikit sebanyak akan kurangkan keyakinan diri..betul tak? Lagi2 kalau anda nak pergi interview..nak gi dating ke..hehe..atau pun bakal pengantin baru..Mestilah nak cantik waktu jadi raja sehari nanti. Siapa yang tak idamkan kulit yang sihat, halus dan licin tanpa jerawat? Sebelum nak cari solution ni..kita kena tau dulu punca nya..baru lah dapat cari penyelesaian yang terbaik  🙂

Apa itu jerawat? Jerawat adalah masalah kulit yang disebabkan oleh lebihan produksi kelenjar minyak (sebaceous gland) yang menyebabkan saluran folikel rambut dan pori-pori tersumbat. Selalunya jerawat mudah tumbuh di bahagian muka, dada, belakang dan bahu (http://id.wikipedia.org/)

Jerawat sering muncul antara umur 14 – 19 tahun yang dipengaruhi oleh perubahan hormon pada remaja lelaki dan juga perempuan.

Dari hasil penelitian menunjukkan sebanyak 85% populasi mengalami jerawat pada usia 12-25 tahun, 15% populasi mengalaminya hingga usia 25 tahun. Jika tidak diatasi dengan baik, gangguan jerawat adalah hingga usia 40 tahun.

Penyebab jerawat sering disalahtafsir. Ramai yang menganggap jerawat disebabkan oleh faktor kebersihan dan pemakanan. Misalnya makan kacang, coklat… boleh menyebabkan jerawat. Sebenarnya faktor-faktor di atas boleh memburukkan lagi keadaan, tetapi bukan punca jerawat.

Beberapa faktor penyebab munculnya jerawat antara lain:

  • Stress
  • Faktor keturunan dari orang tua
  • Hormon : Salah satu faktor penting yang menyebabkan timbulnya jerawat adalah meningkatnya produksi hormon testosteron, yang dimiliki oleh tubuh lelaki mahupun wanita. Hormon testosteron yang terdapat dalam tubuh lelaki mahupun wanita menyebabkan timbulnya jerawat dengan merangsang kelenjar minyak (sebaceous gland) untuk memproduksi minyak kulit (sebum) secara berlebihan.
  • Kelenjar minyak yang hiperaktif
  • Bakteri di pori-pori kulit
  • Iritasi kulit
  • Anabolic steroid

Credit to ghs

Cara mencegah jerawat:

  1. Cuci muka dengan pencuci yang halal dan kurang bahan kimia 
  2. Kurangkan penggunaan syampu atau minyak rambut yang berminyak. 
  3. Makan banyak buah-buah, sayur dan air secukupnya. 
  4. Dapatkan rehat secukupnya. 

Supplement yang membantu untuk mencegah jerawat:

B Complex – membantu menstabilkan hormon dan emosi
Vitamin C – menjaga kesihatan kulit
Vita Lea – vitamin dan mineral lengkap, antaranya membantu dalam metabolisma gula. Jika anda ada masalah dengan metabolisma ini, anda terdedah kepada jerawat.

Supplement untuk merawat Jerawat:

Vitamin E – membantu mengurangkan parut
Zinc Complex – melegakan ketidakselesaan akibat jerawat dan menyembuhkan kulit yang rosak
GLA Complex – menyembuhkan kulit yang rosak

Credit to Alinalan

Introducing New Vitamin E with Grape Seed Extract

Mula2 skali..maaf la ye..acik baru skang berkesempatan untuk update Vitamin E yang baru ni..hehe.. Kalau yang dah biasa dapat capsule warna kuning..tapi alih2 dapat warna cam ungu gelap cam hitam pun ada..mesti terkejut kan? 😉

Kalau nak tau..Shaklee da keluarkan Vitamin E Complex yang baru dengan formula yang ditambahbaik..dan pastinya lebih banyak khasiat dan benefit yang anda akan dapat..Hurmm..saya yang guna da nak abis sbotol tapi versi lama pun..da sangat2 berpuas hati dengan hasil yang saya dapat..Apatah lagi dengan yang dah improved formula ni..Memang tak sabar nak makan yang ni lak.

Tentu ramai yg nak tahu.. kenapa Shaklee tambah ekstrak biji anggur kat vitamin E tu.. kan kan…. bukan saje suka2 yer… meh kita baca kelebihan grape seed extract (ekstrak biji anggur).. Thanks to MamaFaiz for sharing. 🙂

  • Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai khasiat kesihatan iaitu protien, lipid, karbohidrat dan polifenol
  • Kuasa antioksidan polifenol adalah 20 kali lebih baik dari vit E dan 50 kali lebih baik daripada vitamin C .. dlm erti kata lain minyak biji anggur ni amat berkesan mengatasi masalah kanser serta amat baik utk awet muda dan utk memelihara kecantikan dan yg best grape seed extract terbukti berkesan menguatkan sistem imun badan, menurunkan paras kolestrol, menghalang pembentukan darah beku, melegakan masalah berpunca daripada urat timbul ….
  • Melambatkan penuaan.
  • Salah satu phenol yang ditemui dalam biji anggur ialah OPC (oligomeric Proanthi Cyanidin) ni lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yg lain). OPC ni memelihara tubuh dari penuaan sebelum masanya..OPC juga terikat dengan kolagen. Senang cerita, procyanidin ini juga membantu kulit lebih elastik, membuatkan seseorang nampak muda secara semulajadi.

Waahh…saya mula2 baca kelebihan grape seed extract ni mmg kagum.. rasa mcm nak telan sbotol vita E. haha.. no wonderlah poster di atas tu mention ayat >>The most powerful Vitamin E is now available in Shaklee<< .. bukan saya yg quote ye.. tapi cuba tgk poster di atas.. haha

Lebih banyak tentang Vitamin E.. bleh klik label Vitamin E kat tepi kanan ni.. Well.. sekarang anda dah tahu powernya vitamin E ni kan kan..kannn.. Rugi siapa tak pilih.. dahla Vitamin E ni sebiji bersamaan 400iu, ianya semulajadi dan lengkap dgn selenium lagiii ..marvellous!!!

Vitamin E ni memang amazing kalau siapa yang da cuba. Siapa yang da cuba je tau hebatnya keberkesanan Vitamin E Complex ni lagi2 yang memang suka mencantikkan diri..hehe..siapa lagi kalau bukan untuk suami kan 😉

Dan..apa yang saya paling suka dengan Vitamin E ni..masalah kulit berminyak saya sebelum ni memang da selesai..sebabnya if before ni kalau dari pagi sampai petang tu..tak sampai tengah hari memang muka berkilat gileerr..kadang2 tu baru je lepas cuci muka ngan facial foam..especially T-Zone area. Skang ni maintain jek..

Kenapa saya suka..sebab takyah da nam tampal beria2 bedak ni nak cover part minyak terlebih..lagi banyak dia berminyak ada lah..tapi sejak amalkan Vitamin E ni..kulit pun rasa moist dan tak berminyak lagi. Pengalaman saya, kesan dapat dilihat seawal 14 hari. Nak tengok testimonial saya dan pengguna yang lain?

KLIK untuk Testimoni Admin Mama2R.com

KLIK untuk Testimoni Pengguna Vitamin E

Untuk hasil optimum bagi yang mahu mendapatkan kulit yang sihat dan cantik berseri..Vitamin E best taken with Vitamin C, B Complex dan ESP. Kenapa?

Vitamin B complex : ianya penting dalam kestabilan hormon kita. Kekurangan b complex dalam badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam
keadaan hormon yang tidak stabil jerawat akan mudah terhasil.

Vitamin C : ianya sangat penting dalam pembentukan kolagen. Ramai kita yang sibuk nak beli kolagen walhal hanya dengan mengamalkan makanan yang tinggi kandungan vitamin C membantu penghasilan kolagen dengan lebih baik.

ESP : Protien sangat penting dalam penghasilan sel baru. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protien yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protien yang baik.

Nak cuba? Hubungi saya di 013 939 5771 atau PM saje di http://www.facebook.com/Mama2R . Nak email pun boleh, tgmuzlina@gmail.com

Kecantikan luaran perlu bermula dari penjagaan dalaman 🙂

Kulit Anda Kusam? Jom Cari Puncanya!

“Eh..kenapa kulit awak nampak kusam je?”

Pernah tak anda ditegur oleh rakan-rakan anda, keluarga terdekat..atau pun sesiapa je lah? Pernah tak anda terfikir..da guna macam2 produk skin care..tepek situ sini..tapi masalah kulit tak pernah selesai. Stress kan..lagi2 kalau kulit berjerawat atau pun parut jerawat yang tak hilang2. Jangan stress ye..nanti makin banyak jerawat yang keluar 🙂

First of all, kita perlu tahu kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri? Jawapan kepada sebab yang yang diberikan pastinya berkaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang. Kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah akan hidup selama 21 hari dan kemudian akan bertukar kepada sel baru. Namun jika kita tidak mengambil makanan yang berzat, masakan kolagen boleh terbentuk? Masakan sel baru boleh keluar di samping menyingkirkan sel lama atau sel mati? Sel terbentuk dari protein. Mana datangnya sumber protein? Dari ikan, ayam, telur, kekacang?

Namun tahukah anda protein tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi? Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protein akan mati!!.. Protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37 darjah celcius. Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein. Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama dan secara langsung wajah akan nampak lebih berseri. 

Energizing SOy Protein

Klik untuk mengetahui info lanjut mengenai khasiat ESP

Untuk menambahkan kekenyalan kulit, sel tadi memerlukan vitamin C untuk membentuk kolagen. Manakala vitamin E penting untuk saraf dan memberikan awet muda kepada kulit. Kawan  saya sendiri yang baru mencuba Shaklee sendiri mengakui perbezaan yang ketara terhadap kulitnya apabila beliau mencuba ketiga-tiga supplement ini. Teman sepejabat beliau sendiri mengakui wajahnya nampak lebih berseri.

Jika anda membeli vitamin di farmasi, pastikan vitamin C yang diambil sehari adalah dalam kadaran 500-1000 mg manakala vitamin E beserta Selenium dengan kadaran 400i.u demi memastikan kesan yang baik. Protein pula, cubalah protein yang asli dan bukan dibuat menggunakan melalui teknologi batu arang. Protein ini selalunya kurang berkualiti dan tidak memberi impak maksima.

Walaubagaimana pun, terpulang kepada anda… apa yang kita makan hari ini bukan memberi kesan pada esok lusa namun pada masa akan datang. Maka marilah kita muhasabah diri dan cuba jadikan makanan yang kita ambil hari ini sebagai penawar dan jangan jadikan ubat (drugs) sebagai makanan kita. Sesungguhnya apabila kita sakit, waktu itu ubat(drugs) menjadi makanan utama , semoga Allah jauhkan ianya berlaku ke atas kita dan keluarga.

Credit YourSuperMom

Bulan Oktober 2012..anda boleh dapatkan ESP dengan Lebih MURAH dari harga biasa!!!

PM saya di http://www.facebook.com/Mama2R atau email saya di tgmuzlina@gmail.com untuk maklumat lanjut.

Tips kulit muka licin berseri dengan Vitamin E Shaklee

Vitamin E memang jadi rebutan di kalangan pengguna yang nak kulit muka dia cantik, licin, berseri..flawless gitu..terutamanya perempuan / wanita lah kan?? 😉 Actually bukan tu je fungsi dia..banyak lagi fungsi yang kita boleh dapat dari Vitamin E ni sebab ia bertindak sebagai antioksidan yang sangat hebat! Jika anda mempunyai masalah pada kulit wajah, mungkin ini solusinya. 

Saya nak share Kenapa pentingnya Vitamin E ni?

vitamin e

Dan ini pula tips untuk anda cuba jika nak kulit muka anda licin berseri ^__^ . Thanks to Fai for sharing ya! 🙂

1) Susu Tepung Putihkan Wajah

Ambil setengah cawan susu tepung dan campurkan dgn 2 setengah sudu teh air bersih dan sebiji vitamin E Shaklee. Gaul sehingga sebati. Pupurkan ke muka selama 5 – 10 minit. Kemudian bilas dgn air bersih. Amalkan dgn 2 – 3 kali seminggu. Insya Allah wajah akan nampak lebih putih dan bersih.

 

2) Licinkan Kulit Wajah

Ambil putih telur dan campurkan dgn sedikit madu (utk kulit biasa) @ limau nipis (utk kulit berminyak) beserta sebiji Vitamin E Shaklee. Celupkan tisu ke dlm campuran putih telur tadi dan letakkan seluruh muka selama 15 – 20 minit. Tunggu sehingga kering dan tarik tisu tersebut. ‘Whitehead’ dan bintik hitam akan tertanggal bersama. Lakukan 2 kali seminggu utk kesan yg memuaskan.

 3) Menghilangkan Parut Jerawat 

Mula-mula ambilkan sedikit madu dicampurkan dengan bedak sejuk dan ditambah dengan sebiji vitamin E Shaklee. Insyaallah petua ini dapat menghilangkan jerawat yang kebanyakannya masalah ini dirasakan oleh setiap wanita.

 

4) Kulit Muka Licin Berseri

Ambil satu sudu besar Yogurt (perisa natural) kemudian tambahkan sebiji Vitamin E Shaklee, kemudian sapu pada keseluruhan bahagian muka. Buat seperti masker.. biarkan beberapa minit hingga yogurt tersebut kering kemudian cuci muka dengan air bersih. Ulang setiap 3 kali seminggu anda akan nampak hasilnya muka akan kelihatan licin, berseri, segar dan mengelakkan daripada kulit muka kering..

Selamat Mencuba… Moga dapat Kulit Licin Berseri lepas ni 😉 Jennifer Lopez pun makan Vitamin E tau.

Jadi siapa nak cuba Vita-E Complex boleh contact saya di 013-939 5771. Boleh juga email ke tgmuzlina@gmail.com atau PM saya kat facebook je.