Tag Archives: vitamin ibu berpantang

[Berpantang selepas bersalin] Jamu vs Supplement, mana satu set berpantang terbaik?

Sungguhpun sekarang ni zaman moden..tapi amalan berpantang selepas bersalin masih lagi perlu dititikberatkan. Sewaktu proses kelahiran, badan ibu mengalami kecederaan yang agak teruk samaada dari segi dalaman dan juga luaran. Tempoh berpantang selepas bersalin tetap perlu dilalui oleh ibu yang bersalin normal atau pun melalui pembedahan.

Proses kelahiran yang panjang dan juga menyakitkan pasti membuatkan badan ibu sangat lemah dan perlu menjalani proses pemulihan. Sepanjang tempoh berpantang, ibu digalakkan untuk menjaga pemakanan dan juga pergerakan supaya badan cepat pulih dan kembali seperti sedia kala.

Kalau dulu..jamu yang jadi pilihan utama untuk ibu berpantang selepas bersalin tapi sekarang ramai ibu yang telah menyedari kepentingan supplement/vitamin untuk membantu ibu mengembalikan kecergasan badan lebih-lebih lagi penyusuan susu ibu sepenuhnya menjadi piliihan ibu masa kini.

Jadi, antara jamu dan supplement, mana satukah set berpantang terbaik? Tak dinafikan jamu ada kelebihannya yang tersendiri seperti dapat memanaskan badan dan merawat dari dalam tapi kelemahan utama jamu ialah ibu tak dapat makan kalau anak terkena jaundice/demam kuning. Kalau anak kena lak prolongue jaundice iaitu kuning yang berpanjangan dan adalanya sehingga 2 bulan..jadi selama tempoh itu juga badan ibu tak dapat rawatan dari dalam. Akibatnya badan ibu akan lemah, cepat letih, dan kemungkinan juga stress sentiasa membelenggu. Macam mana nak uruskan anak yang kerap bangun malam dengan tak cukup tidur dan badan yang amat lemah. Suami dan juga anak-anak yang lain tetap perlu diuruskan.

Saya juga memilih SET BERSALIN SHAKLEE bila berpantang selepas bersalin anak kedua. Anda boleh baca cerita lanjut di SINI.

Dan inilah  satu-satunya set berpantang terbaik yang boleh dikongsi seisi keluarga 😉 Bayi, Ibu dan ayah semua boleh dapat khasiatnya..wah..best kan? 🙂

Ramai ibu yang berpuas hati bila berpantang dengan set bersalin shaklee ni sebab :

  • Badan ibu rasa cergas, bertenaga dan tidak mudah letih walaupun tidak cukup tidur kerana terpaksa berjaga sepanjang malam melayan kerenah bayi.
  • Perkara yang paling ditakuti oleh semua ibu selepas bersalin ialah SEMBELIT! Ostematrix dan ESP melancarkan sistem perkumuhan ibu..memang lawasssss!
  • Bila bangun pagi, badan rasa segar dan tiada lagi sakit belakang.
  • Proses pemulihan yang lebih cepat jadi luka pun cepat sembuh.
Dalam pantang, ibu2 digalakkan makan ikan haruan kan..sebenarnya kandungan zink yang tinggi dalam ikan haruan itulah yang menyebabkan luka cepat pulih. Sebab tulah set bersalin shaklee ada zink complex untuk mempercepatkan pemulihan luka.
Jadi terserahlah kepada anda semua untuk menilai dan memilih set berpantang terbaik. Secara peribadinya, saya lebih sukakan pengambilan supplement untuk berpantang..tapi dalam masa yang sama saya juga mengamalkan air akar untuk memanaskan badan 🙂 Yang paling penting, set bersalin shaklee ni selamat untuk ibu dan bayi..tiada kesan sampingan yang negatif.

Set Bersalin Shaklee semakin mendapat tempat di hati ibu-ibu masa kini. Tak percaya? Meh tengok apa lagi kata mereka mengenai set bersalin shaklee ni.

Namun perlu diingat, penyusuan susu ibu bukan bergantung kepada supplement semata-mata. Ibu tetap perlu mematuhi konsep asa penyusuan susu ibu iaitu demand vs supply. Bagi anda yang mendapatkan Set Bersalin Shaklee daripada saya, anda layak untuk mendapat FREE CONSULTATION mengenai penyusuan susu ibu dari saya. Sewaktu dalam tempoh berpantang, sangatlah penting untuk ibu cepat2 mencari penyelesaian jika ada masalah dalam penyusuan susu ibu.

 OrderNow