Tag Archives: vitamin ibu menyusu

[Berpantang selepas bersalin] Jamu vs Supplement, mana satu set berpantang terbaik?

Sungguhpun sekarang ni zaman moden..tapi amalan berpantang selepas bersalin masih lagi perlu dititikberatkan. Sewaktu proses kelahiran, badan ibu mengalami kecederaan yang agak teruk samaada dari segi dalaman dan juga luaran. Tempoh berpantang selepas bersalin tetap perlu dilalui oleh ibu yang bersalin normal atau pun melalui pembedahan.

Proses kelahiran yang panjang dan juga menyakitkan pasti membuatkan badan ibu sangat lemah dan perlu menjalani proses pemulihan. Sepanjang tempoh berpantang, ibu digalakkan untuk menjaga pemakanan dan juga pergerakan supaya badan cepat pulih dan kembali seperti sedia kala.

Kalau dulu..jamu yang jadi pilihan utama untuk ibu berpantang selepas bersalin tapi sekarang ramai ibu yang telah menyedari kepentingan supplement/vitamin untuk membantu ibu mengembalikan kecergasan badan lebih-lebih lagi penyusuan susu ibu sepenuhnya menjadi piliihan ibu masa kini.

Jadi, antara jamu dan supplement, mana satukah set berpantang terbaik? Tak dinafikan jamu ada kelebihannya yang tersendiri seperti dapat memanaskan badan dan merawat dari dalam tapi kelemahan utama jamu ialah ibu tak dapat makan kalau anak terkena jaundice/demam kuning. Kalau anak kena lak prolongue jaundice iaitu kuning yang berpanjangan dan adalanya sehingga 2 bulan..jadi selama tempoh itu juga badan ibu tak dapat rawatan dari dalam. Akibatnya badan ibu akan lemah, cepat letih, dan kemungkinan juga stress sentiasa membelenggu. Macam mana nak uruskan anak yang kerap bangun malam dengan tak cukup tidur dan badan yang amat lemah. Suami dan juga anak-anak yang lain tetap perlu diuruskan.

Saya juga memilih SET BERSALIN SHAKLEE bila berpantang selepas bersalin anak kedua. Anda boleh baca cerita lanjut di SINI.

Dan inilah  satu-satunya set berpantang terbaik yang boleh dikongsi seisi keluarga 😉 Bayi, Ibu dan ayah semua boleh dapat khasiatnya..wah..best kan? 🙂

Ramai ibu yang berpuas hati bila berpantang dengan set bersalin shaklee ni sebab :

  • Badan ibu rasa cergas, bertenaga dan tidak mudah letih walaupun tidak cukup tidur kerana terpaksa berjaga sepanjang malam melayan kerenah bayi.
  • Perkara yang paling ditakuti oleh semua ibu selepas bersalin ialah SEMBELIT! Ostematrix dan ESP melancarkan sistem perkumuhan ibu..memang lawasssss!
  • Bila bangun pagi, badan rasa segar dan tiada lagi sakit belakang.
  • Proses pemulihan yang lebih cepat jadi luka pun cepat sembuh.
Dalam pantang, ibu2 digalakkan makan ikan haruan kan..sebenarnya kandungan zink yang tinggi dalam ikan haruan itulah yang menyebabkan luka cepat pulih. Sebab tulah set bersalin shaklee ada zink complex untuk mempercepatkan pemulihan luka.
Jadi terserahlah kepada anda semua untuk menilai dan memilih set berpantang terbaik. Secara peribadinya, saya lebih sukakan pengambilan supplement untuk berpantang..tapi dalam masa yang sama saya juga mengamalkan air akar untuk memanaskan badan 🙂 Yang paling penting, set bersalin shaklee ni selamat untuk ibu dan bayi..tiada kesan sampingan yang negatif.

Set Bersalin Shaklee semakin mendapat tempat di hati ibu-ibu masa kini. Tak percaya? Meh tengok apa lagi kata mereka mengenai set bersalin shaklee ni.

Namun perlu diingat, penyusuan susu ibu bukan bergantung kepada supplement semata-mata. Ibu tetap perlu mematuhi konsep asa penyusuan susu ibu iaitu demand vs supply. Bagi anda yang mendapatkan Set Bersalin Shaklee daripada saya, anda layak untuk mendapat FREE CONSULTATION mengenai penyusuan susu ibu dari saya. Sewaktu dalam tempoh berpantang, sangatlah penting untuk ibu cepat2 mencari penyelesaian jika ada masalah dalam penyusuan susu ibu.

 OrderNow

Shaklee Breastfeeding Set..mana satu nak pilih?

Baru petang tadi saya ke rumah seorang pelanggan yang meminta saya consult mengenai Shaklee Breastfeeding Set. Sebelum ni memang dia pun pernah makan vitamin Shaklee..jadi lebih mudah kerja saya tak perlulah beria nak cerita mengenai vitamin Shaklee ni..hehe.. Bezanya dia makan sebelum ni bukan untuk tujuan breastfeeding.

Bila kita bercerita mengenai breastfeeding atau pun penyusuan susu ibu ni..memang tak boleh lari dari konsep demand vs supply. Selagi ada permintaan susu dari bayi, selagi tulah susu akan dikeluarkan. Konsep yang sangat mudah kan? 🙂 Ramai ibu yang sering salah anggap mengenai Shaklee Breastfeeding Set..ibu beranggapan bila makan vitamin ni susu terus melimpah ruah tanpa perlu buat apa2. Dan yang paling penting ibu kena tau kenapa dia makan Shaklee Breastfeeding Set ni dan fahami macam mana vitamin ni dapat bantu ibu untuk dapatkan hasil pengeluaran susu seperti yang kita nak. Bagi pelanggan saya, dah jadi tanggungjawab saya untuk bantu anda menjayakan penyusuan susu ibu untuk si comel anda.

Inilah si comel Arissa..Alhamdulillah exclusive bf dan sekarang masih fully bf 🙂 Usia 9 bulan dah nak berjalan.

Tujuan asal kita makan vitamin adalah untuk kesihatan. Shaklee Breastfeeding Set adalah vitamin yang melengkapkan mana-mana keperluan nutrisi ibu yang tidak dipenuhi. Kalau tak makan vitamin pun, ibu tetap boleh tambah susu badan kalau kena caranya. Ibu zaman sekarang ramai yang dah bekerja untuk bantu ekonomi keluarga..tapi dalam masa yang sama tetap nak kena kemas rumah, masak untuk suami dan anak-anak, buat kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Kalau ibu tak cukup stamina, memang balik je kerja dari office terus terjelepuk keletihan..tambah lagi kena menyusukan si kecil dan melayan anak-anak lain yang semakin lasak. Situasi macam ni kadang boleh menimbulkan suasana dan mood yang tegang pada kita sebagai ibu kan? Dengan bebanan kerja kat office lagi..haisshhh..macam-macam lah kalau nak cerita kat sini. Masing-masing ada masalah kan? Jadi, di sinilah peranan Shaklee Breastfeeding Set untuk bantu ibu untuk kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari. Setiap vitamin dalam set breastfeeding ni ada fungsi yang tersendiri. Contohnya B Complex adalah anti-stress semulajadi..jadi takdelah mood kita pun muncung je manjang bila serabut dengan kerja dan juga perangai anak-anak. Selain bagi tenaga, B complex ni memang bleh buat kita cool jek. Pernah tak ibu pam susu waktu stress tapi susu agak  malu2 je nak keluar.Haaaa…kan? Sebab pengeluaran susu pun berkait rapat gak dengan emosi kita. Cuba pam waktu kita tengah happy sangat..Mesti terkejut dan teruja dengan hasilnya…susu pun laju je keluar dan kadang-kadang boleh dapat luar biasa banyaknya.

Bila makan vitamin, of course anak kita pun dapat khasiatnya direct dari susu ibu. Kalau ibu tak jaga makan sekalipun, anak tetap akan dapat minum susu yang ada khasiat dari ibu..tapi yang merananya adalah kita sebab tak cukup zat. Habis semua zat dan nutrien yang baby kita perlu akan diambil…so apa je yang tinggal pada kita? Nanti badan kita akan cepat letih, penat, cepat pitam, tulang rasa lenguh dan mudah sangat kena cramp. Kalau dibiarkan mungkin kita akan dapat risiko tulang rapuh lak. Takkan nak biarkan sebab menyusu secara eksklusif, kita terpaksa bayar dengan osteoporosis? Atau anda nak bayar dengan anemia? Kalau kita ada pilihan yang boleh menguntungkan kedua-dua pihak, why not kan? Shaklee Breastfeeding Set memang menguntungkan ibu dan juga bayi pada masa yang sama ayah pun tumpang happy. 🙂 

Shaklee Breastfeeding Set terdiri daripada multivitamin hebat iaitu Vitalea, B complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix (kalsium + magnesium +vit D) dan juga Alfalfa. Banyak????Mungkin itu yang bermain di fikiran ibu semua kan? Mana satu nak pilih? 

Pilihan Shaklee Breastfeeding Set

Ibu boleh pilih mengikut keperluan dan budget masing-masing. Anda boleh hubungi saya untuk mengetahui set mana yang paling tepat untuk anda. Pilihan majoriti ibu menyusu adalah complete set sebab Shaklee Breastfeeding Set ni bukan jer sebagai milkbooster tapi sesuai dikongsi seisi keluarga. Penjimatan yang sangat berbaloi. Seluruh isi keluarga dapat manfaatnya. Anda boleh lihat sendiri testimonial pelanggan kami. Setiap pembelian set breastfeeding daripada saya akan menerima tips ekslusif, jadual pam dan juga konsultasi secara berterusan. Tak lupa sesuatu yang istimewa daripada saya dan anda akan dijemput menyertai kami di group eklusif kami. 😉

OrderNow

Istiqamah..Kenapa ia perlu?

Ya..kita perlu istiqamah dalam melakukan setiap perkara untuk dapat faedah yang tak terhingga. Tak kira lah dalam melakukan apa jua pekerjaan lebih-lebih lagi dalam melakukan amal ibadat. Entri kali ni saya nak share kenapa kita perlu istiqamah dalam makan vitamin dan juga buat semua tips yang diberi..special untuk ibu menyusu. Breastfeeding needs COMMITMENT 🙂

*credit

Tergelak bila ibu terima sms yang berbunyi:

“Dah seminggu makan ubat kak N , saya belum nampak peningkatan susu cuma susu saya memang pekat”

Rasanya dah berkali ibu nyatakan makanan tambahan yang ibu kenalkan ini ialah dalam golongan VITAMIN dan bukan UBAT.

VITAMIN bertindak dengan lembut dengan sistem badan dan tidak memberi kesan yang negatif…berbanding ubat.

Memang ubat seperti Motilium atau mexolon memberi kesan yang cepat untuk peningkatan hasil susu namun perlu kita tahu ianya adalah kesan sampingan dari ubat tersebut di mana sebenarnya ubat tersebut adalah untuk menahan muntah dan yang berkaitan dengan masalah perut dan usus jika ibu tidak silap. Memang penghasilan susu akan meningkat dengan kadar segera TETAPI kesan jangka panjang yang perlu kita ketahui ialah di mana ubat2 ini akan mengganggu sistem pertahanan badan. Memang ada yang tidak banyak membaca, akan menganggap…alah bukan selalu amik sekali sekala jek, namun ubat ini memberi kesan negatif dalam jangka panjang terutama yang memberi kesan segera. Antara kesannya ialah tekanan mental, sakit jiwa, gangguan hormon seperti menstrual , gangguan usus dan kidney dan banyak lagi.

Sebab itu sejak ibu tahu kesan pengambilan segala jenis ubat, ibu telah lama tidak mengambil ubat bila sakit, tetapi ibu menjadikan vitamin harian ibu sebagai ubat…bila demam makan alfalfa lebih, bila selsema makan vit C lebih, bila batuk minum ESP lebih dan semuanya ibu akan cuba amik mengikut kepentingan vitamin tersebut.

Berbalik kepada cerita penyusuan:

Kejayaan bagi penghasilan susu yang meningkat sebenarnya disebabkan oleh beberapa faktor…

  1. Menjaga pemakanan dengan memastikan kesemua keperluan zat oleh tubuh dipenuhi.
  2. Mengepam dengan konsisten. Jadual yang tetap lebih baik.
  3. Minum air melebihi 3 liter…tetapi bagi yang tidak mengamalkan apa2 supplement, 2 liter sudah memadai dikhuatiri kecairan nutrien dalam susuibu.
  4. Sentiasa berdoa dan bersangka baik dengan Allah. Ini yang seringkali kita abaikan.

Panduan jadual pemakanan tambahan @vitamin yang mudah dan selari dengan istilah istiqamah:

Pagi selepas makan pagi:

2 biji alfalfa dan sebiji multivitamin @vitalea dan secawan minuman dengan tambahan ESP.

Tengahari selepas lunch:

2 biji alfalfa dan sebiji B com dan secawan minuman dengan tambahan ESP. . Namun B com boleh diambil 2 biji jika mengalami ketegangan atau stress.

Malam selepas makan malam :

2 biji alfalfa dan sebiji vitamin C dan secawan minuman dengan tambahan ESP. . Namun Vitamin C boleh diambil 2 biji jika mengalami masalah kesihatan seperti batuk atau selsema.

Secara ringkasnya:

~ Jika stress…maka makan lah b complex 2-4 bj sehari.
~ Jika tidak pump dengan konsisten…maka atur semula jadual perahan setiap 3 jam.
~ Jika air kurang…maka sediakan air di dalam botol yang mempunyai sukatan agar kita tahu berapa banyak air yang kita minum sehari. Contohnya menyediakan 3 botol air yang bersukatan 1.5 liter setiap botol.
~ Untuk rohani…banyakkan berdoa dan bersangka baik dengan Allah. Cuba dekatkan diri dengan solat2 sunat dan zikrullah agar ketenangan yang abadi diperolehi.

SUPPLEMENT AKAN MEMBERI IMPAK YANG HEBAT APABILA SEMUANYA DILAKUKAN DENGAN ISTIQAMAH…IAITU BERTERUSAN.