Tag Archives: zat besi untuk ibu hamil

Makan pil zat besi untuk ibu hamil..tiada kesan?

Hemoglobin rendah kebiasaannya berlaku pada ibu hamil. Sepanjang tempoh kehamilan, keperluan zat besi untuk ibu hamil lebih tinggi dari biasa lebih-lebih lagi sewaktu kandungan dah memasuki trimester ke 2 dan 3 kerana pembesaran bayi sangat pesat. Doktor akan mencadangkan pengambilan pil zat besi untuk memastikan tahap hemoglobin (Hb) ibu berada pada tahap yang selamat. Hemoglobin yang rendah ketika hamil akan membahayakan ibu dan juga bayi di dalam kandungan. Paras normal Hb bagi ibu hamil ialah 11g/dL ke atas.

Namu demikian, ada juga ibu hamil yang dah pun makan pil zat besi yang doktor bagi tapi Hb tak naik-naik. Cuba anda perhatikan pengambilan makanan/minuman yang diambil bersama dengan pil zat besi tersebut.

Pengambilan makanan berikut bersama pil zat besi atau suplemen yang mengandungi zat besi akan mengurangkan penyerapan zat besi ke dalam badan ibu. Jadi, elakkan makanan berikut :

  • beans, peas, bijirin
  • kopi, teh, makanan berasaskan soya seperti tempe, tofu
  • bayam, strawberi, chocolate, kekacang
  • makanan yang banyak kalsium seperti susu dan produk tenusu
  • fosforus dan zink

Penyerapan zat besi yang tidak efektif akan menyebabkan Hb ibu hamil tidak meningkat. Terbaik anda makan vitamin yang mengandungi zat besi dengan 8 oz air putih atau jus buah 1-2 jam selepas makan.

Sumber

Untuk meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam badan, amatlah disarankan untuk mengambil bersama Vitamin C. Pengambilan vitamin C bersama zat besi dapat meningkatkan lagi penyerapan zat besi tersebut. Pengambilan 2 biji VITALEA sangatlah digalakkan terutamanya bagi ibu hamil yang mengalami masalah HB yang rendah. Setiap tablet Vitalea juga telah pun dilengkapi dengan 60 mg vitamin C(ascorbic acid) untuk membantu penyerapan zat besi dengan lebih berkesan. Ibu hamil digalakkan untuk mengambil set lengkap bagi ibu mengandung untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi berada di tahap optimum.

Zat besi sangat penting untuk ibu hamil bagi mengelakkan anemia dan juga komplikasi lain yang mungkin berlaku semasa kelahiran dan juga selepas kelahiran. Pastinya kita tidak mahu anak kita terdedah kepada bahaya anemia yang mendatangkan risiko tersebut :

  • keguguran
  • kelahiran bayi pra matang (premature)
  • saiz bayi yang kecil
  • koma
  • boleh menyebabkan kematian

Antara simptom ibu hamil kekurangan zat besi ialah pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju. Baca lebih lanjut mengenai BAHAYA ANEMIA kepada ibu hamil.

Jom tengok apa kata ibu yang mengambil Vitalea untuk naikkan Hb.

Testimoni Pn. Hasimah Mamat

Setelah umur Husna 1 tahun 10 bulan, BF dihentikan sbb husna akan mendapat ‘adik’…Alhamdulillah ..Awal kehamilan, alahan teruk menyebabkan Hb terus drop 10.5…masa buka buku merah terus dapat sticker …Dengan x semena2, terus call Pn Neslo Beng Wardah…huhuuuuu..Mcm mana deyyy, Hb aku dh drop, padahal sblm pregnant, HB sangat normal …..Apa yang dicadangkan adalah Set J1 (utk trimester 1) dan Set J2 untuk trimester 2&3…Tanpa buang masa, terus jer oder…dan Alhamdulillah…Hb dah naik 11.0 walaupun alahan masih lagi teruk….Bila masuk Trimester 2, mula tambahkan Omega dan ESP….Alhamdulillah, latest Hb adalah 11.8 iaitu pada kandungan berumur 20/52…ngam2 masuk 5 bulan, dan Alhamdulillah, alahan pun berlalu pergi:-)

 

Testimoni Pn. Nini

alhamdulillah, hr ni check up hb : hb dah naik ke 11.0. sbgaia carrier thalasemia, agak susah nk capai hb ni. tp alhamdulillah berjaya. masa ikhwan dulu, xpernah capai.kuang3.
saya makan supliment vitalea+_vit c yang dipatahkan

Testimoni Pn. She-Qin

Salam semua..
Sy just nak share.. sy tgh pregnant (36 week) anak ke 3 n due on 11/11.. Masa sy check-up 20/9, HB sy low..10 je.. then, sy start ambik Vitalea pd 22/9 till today.. so, arini ada check-up & dktr ckp HB dah naik 12 =) Alhamdulillah…hepi sgt!!

*Ni adalah produk Shaklee pertama yg sy cuba..n akan ada next produk Shaklee yg akan sy ambil plak pas nie.. Thanks to Shazwani Aika for the guidances and advices =)

Alhamdulillah..moga semua ibu mendapat manfaat dari kebaikan vitamin yang diambil. Untuk mendapatkan Vitalea atau set ibu mengandung, hubungi facebook Mama2R atau 013 939 5771 atau email ke tgmuzlina@gmail.com

OrderNow